Υποδομές στην Ελλάδα

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Μετρό Αθήνας: ερώτηση Χατζηδάκη για τις 'χαμένες' επεκτάσεις του ΗΣΑΠ

κείμενο από το ypodomes.com
Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα ένταξης στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο- Αττική 2021 των μελλοντικών επεκτάσεων του δικτύου του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου προς τη Βόρεια Αττική, κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Με την ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζει πως το 2008 η τότε κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επέκταση του δικτύου του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου με κατασκευή επτά νέων υπόγειων σταθμών από το ΚΑΤ έως τον Αγιο Στέφανο.

Η πρώτη φάση του σχεδίου προέβλεπε την υπογειοποίηση του υφισταμένου σταθμού «Κηφισιά» και την κατασκευή νέου δικτύου μήκους 6,5 χλμ. με τέσσερις νέους σταθμούς: Αθλητικός Όμιλος Κηφισιάς, Νέα Ερυθραία, στη διασταύρωση των οδών Τρικούπη και Θησέως, Καστρί και στο 20 χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, 1000 μέτρα πριν τη γέφυρα του ΟΣΕ

Το ίδιο σχέδιο προέβλεπε σε δεύτερη φάση την κατασκευή δικτύου 4,6 χλμ. δύο ακόμα σταθμών, Ανοιξης και Αγίου Στεφάνου. Το συνολικό νέο δίκτυο θα είχε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 120.000 επιβατών ημερησίως, ενώ το διοικητικό συμβούλιο των τότε ΗΣΑΠ είχε εγκρίνει τις πέντε μελέτες επέκτασης που είχαν εκπονηθεί για το έργο.

Υπενθυμίζει επίσης ότι ύστερα από πολύμηνη δυστοκία, τον Ιούλιο του 2011 το Υπουργείο ανακοίνωσε πως ξεκινά δημόσια διαβούλευση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας / Αττικής 2021, προκειμένου αυτό να οριστικοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή και πως, όπως προκύπτει από τη μελέτη ορισμένων κειμένων της διαβούλευσης αυτής, ο προγραμματισμός του 2008 δεν εντάσσεται στο νέο Σχέδιο στο σύνολό του, παρά μόνο για 3 σταθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτά τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα εξής:

1) Πού τοποθετεί χρονικά την ψήφιση του Σχεδίου;

2) Για ποιους λόγους δεν έχει ενταχθεί μέχρι στιγμής το σύνολο των επεκτάσεων που είχε προγραμματίσει ο ΗΣΑΠ το 2008;

3) Είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε συνολική ένταξη του προγραμματισμού αυτού;

Προσθέτει, τέλος, πως το σχέδιο του 2008 για τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο περιελάμβανε και την κατασκευή και τριών, ακόμα, σταθμών: στην περιοχή Ψαλίδι του Δήμου Ηρακλείου (ανάμεσα στους σταθμούς Ηράκλειο και Ειρήνη), Ιλισσός (ανάμεσα σε Μοσχάτο και Καλλιθέα) και Καμίνια, για τους οποίους είχαν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι σχετικές μελέτες.

4 σχόλια:

τρενομανής είπε...

Έχω γράψει πολλές φορές, το γράφω και τώρα ότι η επέκταση του ΗΣΑΠ προς τα βόρεια είναι μια χαμένη επένδυση με εξαίρεση το τμήμα έως την Νέα Ερυθραία. Αντίθετα ο ΗΣΑΠ επιβάλλεται να επεκταθεί δυτικά του Πειραιά ακριβώς στα όρια του παλαιού ηλεκτροκίνητου τρένου Περάματος, αλλά υπογείως. Ο ελαφρύς προαστιακός σιδηρόδρομος Πειραιά - Περάματος κατασκευάστηκε το 1935, ήταν μήκους 10 χλμ., στο αρχικό του τμήμα από την πλατεία Λουδοβίκου έως τον Άγιο Διονύσιο κινούνταν σε διπλή χάραξη του τραμ Πειραιά και από τον Άγιο Διονύσιο έως τις Ναυτικές Εγκαταστάσεις του Περάματος σε μονή σιδηροδρομική τροχιά με πέντε έξι σημεία διασταύρωσης κατά μήκος της γραμμής. Οι συρμοί ήταν Ιταλικοί της Breda και είχαν αυτόματες θύρες και αυτόματο σύστημα ζεύξης (όπως έχουν οι συρμοί του μετρό) και μπορούσαν να εκτελέσουν δρομολόγια και ως διπλοί. Η ανώτατη ταχύτητα ήταν 50 km/h. Ο προαστιακός αυτός συρμός αφού αφέθηκε στην τύχη του, αφού από την δεκαετία του 60 κλήθηκε να ανταγωνίζεται τα πράσινα λεωφορεία που δρομολόγησε η ίδια η ΕΗΣ (δηλαδή η εταιρία διαχείρισης του σιδ/μου Πειραιά - Περάματος αντί να εκσυγχρονίσει τον σιδηρόδρομό της, αγόρασε λεωφορεία για να τον ανταγωνιστεί!) στο τέλος η εταιρία διαχείρισης του (ΕΗΣ μετέπειτα ΗΣΑΠ) τον κατάργησε την άνοιξη του 1976! Σήμερα κάνοντας την κορόιδα μας λένε ότι για να φτάσει το (δυστυχώς ακόμα πιο αργό) τραμ από τον Πειραιά στο Πέραμα θα χρειαστούν 15 χρόνια και μερικά εκατομμύρια ή περίπου 1 δις ευρώ μαζί με την αγορά των συρμών... Οι κάτοικοι της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Περάματος δεν θέλουν ένα μέσο πιο αργό από αυτό που είχαν το 1935! Θέλουν να αποκατασταθεί το έγκλημα εις βάρος του Πειραϊκού λαού. Και αυτό αποκαθίσταται ΜΟΝΟ με την επέκταση της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ προς Κερατσίνι και Πέραμα υπογείως, με ταχύτητα, εξυπηρέτηση και άνεση. Ο λαός του Πειραιά δεν είναι β΄ ή γ΄κατηγορίας. Επέκταση της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ προς Πέραμα ΤΩΡΑ!!!

Μετρόφιλος είπε...

Στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν υπάρχουν λεφτά για άχρηστα έργα. Αν και είμαι μετρόφιλος, θεωρώ άσκοπη την επέκταση της γραμμής 1 του μετρό της Αθήνας (μην ακούω τη λέξη "ηλεκτρικός") πέρα από την Κηφισιά. Αν μας περίσσευαν λεφτά για 11 χιλιόμετρα υπόγειου μετρό (που δεν μας περισσεύουν), θα έπρεπε να το φτιάξουμε αλλού, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές (π.χ. Κερατσίνι, κέντρο Καλλιθέας, Παλαιό Φάληρο, Γούβα).

Mystic_Bard είπε...

Η μόνη λύση για Πέραμα είναι Τραμ και μόνο Τραμ ...
Υπόγειο στην αρχή και μετά επίγειο ...
Και στο μέλλον σύνδεση με υποθαλάσσια με Σαλαμίνα !!!
Όλη η διαδρομή σε αποκλειστικό διάδρομο στα φανάρια ΠΑΝΤΑ προτεραιότητα και σε όσους δεν αρέσει να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην κίνηση ...

Το μετρό δεν μπορεί να έχει την πυκνότητα στάσεων που μπορεί να έχει το Τράμ και ειδικά στο 1ο κομμάτι της διαδρομής αυτό είναι ΠΟΛΥ σημαντικό ...

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με κάποιες απόψεις σχολιαστών να αναφέρω ότι καθόλου άσκοπη δεν είναι η επέκταση πέρα από την Κηφισιά, έως και τον Αγ. Στέφανο, ειδικά με το συγκοινωνιακό πρόβλημα που υπάρχει στις περιοχές αυτές. Η Βόρεια Αττική, εξυπηρετείται μόνο από λεωφορειακές γραμμές σήμερα ενώ από τι φαίνεται δεν τυγχάνει της ίδια προτεραιότητας στις επεκτάσεις του μετρό όπως οι άλλες περιοχές της Αθήνας.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα