Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Έργα Σιδηρόδρομου: 4 μεγάλα έργα έχουν σταματήσει μέσα σε ένα χρόνο, αδύνατη η ολοκλήρωση το 2015

κείμενο από το ypodomes.com Μετά το αρχικό σοκ από την νέα διάλυση μεγάλου έργου στον σιδηρόδρομο και μάλιστα εις διπλούν έρχεται η ώρα της απόφασης για το μέλλον του Ελληνικού Σιδηρόδρομου. Την τελευταία τριετία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και τους εκάστοτε Υπουργούς ακούσαμε πολλά αλλά τελικά όχι μόνο είδαμε λίγα αλλά αφαιρέσαμε και από αυτά που ήδη υπήρχαν σε εξέλιξη. Θα πρέπει να πούμε πως μέσα σε 1 χρόνο 4 συμβάσεις μεγάλων εκσυγχρονιστικών έργων της ΕΡΓΟΣΕ διαλύθηκαν καθώς είχαν συμπληρώσει τα ποσά των προϋπολογισμών, είχαν χρησιμοποιήσει και τις παρατάσεις χωρίς τελικά να έχουν ολοκληρωθεί έργα, τα οποία στην αρχική τους σύμβαση έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Το παράδοξο στα έργα του Σιδηρόδρομου είναι πως μιλώντας με παράγοντες μεγάλων τεχνικών εταιρειών χαρακτήρισαν «καλοπληρωτή» την ΕΡΓΟΣΕ δημιουργώντας μεγάλα ερωτήματα γιατί μία συνεπής ΔΕΚΟ δεν έχει συνεπή έργα. Έργα τα οποία κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και τα οποία δεν έχει δει σε λειτουργία ο πολίτης με αποτέλεσμα την συνεχόμενη χρονική μετακίνηση προς το μέλλον της λειτουργίας ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου. Τα έργα τα οποία έχουν διαλυθεί εδώ και 2 χρόνια από την ΕΡΓΟΣΕ είναι: 1.το 2011 με απόφαση του ΥΠΟΜΕΔΙ διαλύθηκε το έργο αναβάθμισης του τμήματος ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΣΚΑ, μία εργολαβία που ξεκίνησε το 2005 και μετά από 6 χρόνια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το αντικείμενο της σύμβασης! 2.στις αρχές του 2012 διαλύεται από την ΕΡΓΟΣΕ η εργολαβία από το 40χλμ -54χλμ του τμήματος Τιθορέα-Λιανοκλάδι που είχε ξεκινήσει από το 2005(!!) η ΒΙΟΤΕΡ. 3.πριν από μερικές μέρες διαλύθηκαν δύο εργολαβίες στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη στα χιλιομετρικά τμήματα:21-28, 28-67, 77-91, τα οποία περιλάμβαναν τις σήραγγες Δερβενίου και Μελισσίων. Τα δύο έργα κατασκεύαζε η Μηχανική από το 2006 και το 2007. Μετά και από αυτή την εξέλιξη σε ουτοπία εξελίσσεται το σχέδιο για ολοκλήρωση των έργων υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης στον βασικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας καθώς μεγάλα τμήματα δεν έχουν πλέον καθόλου κατασκευαστικό αντικείμενο και ο χρονικός ορίζοντας του 2015 είναι σχεδόν ανέφικτος. Τα έργα που είναι σε εξέλιξη φαίνεται ότι προχωρούν προς το παρόν αλλά με την ρευστότητα της σημερινής κατάστασης είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Το βέβαιο είναι πως τα σιδηροδρομικά έργα λόγω του υψηλού τους κόστους είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τις πολιτικές εξελίξεις και την χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Ένωση καθώς τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του βασικού άξονα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια που δεν έχει να διαθέσει το Ελληνικό Κράτος. Ο νέος Υπουργός Υποδομών θα έχει πολύ δουλειά καθώς θα παραλάβει ένα ημιτελές εθνικό έργο που επείγει να ολοκληρωθεί για να μην πάνε χαμένα τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ξοδευτεί εδώ και 20 χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του Σιδηρόδρομου που όμως δεν απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα