Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Μετρό Αθήνας: δύο μεγάλα έργα Μετρό στην πόλη φέρνουν 13 νέους σταθμούς μέχρι το 2017

κείμενο από το ypodomes.com Μόλις 2 έργα Μετρό στην Αθήνα είναι πλέον στον αέρα. Τα έργα αυτά αφορούν την ολοκλήρωση των παγωμένων επεκτάσεων και την επέκταση στον Πειραιά. Μαζί τα δύο έργα θα φέρουν στο δίκτυο του Μετρό 13 νέους σταθμούς, επτά το 2013 και έξι το 2017. ΣΥΜΒΑΣΗ SIEMENS Πρόκειται για ένα έργο που ολοκληρώνει 3 διαφορετικές επεκτάσεις που είναι έτοιμες εδώ και καιρό. Το έργο περιλαμβάνει την σηματοδότηση στις επεκτάσεις προς Ελληνικό (5,5χλμ), την Ανθούπολη(1,5χλμ) και το Χαϊδάρι (1,5χλμ). Το έργο υπογράφηκε στις αρχές Μαρτίου και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού ΠΟΜΕΔΙ οι σταθμοί θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι τον Ιούνιο του 2013 ολοκληρώνοντας ένα σήριαλ 3 ετών. Οι επτά σταθμοί είναι οι: Επέκταση προς Ελληνικό: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ Επέκταση προς Ανθούπολη: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ Επέκταση προς Χαϊδάρι: ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ Άλλο ένα πολύχρονο σήριαλ έληξε με την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση της γραμμής 3 (της μπλε γραμμής) από το σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στο Χαιδάρι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Η επέκταση είναι μήκους 7,5χλμ και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς με το χρονοδιάγραμμα να τοποθετεί την ολοκλήρωση των έργων το 2017. Οι νέοι σταθμοί που θα κατασκευαστούν είναι οι: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Τα δύο έργα θα ανεβάσουν την καθημερινή μεταφορά επιβατών σε πάνω από 1.000.000 επιβάτες καθημερινά ενώ αν προστεθεί και η γραμμή 1 τότε η συνολική καθημερινή κίνηση θα ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο επιβάτες.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τραμ Αθήνας: μετά τις εκλογές η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επέκταση προς Πειραιά

κείμενο από το ypodomes.com Με μεγάλη περιέργεια περιμένουμε την ολοκλήρωση των εκλογών για να μάθουμε για την περίφημη επέκταση του Τραμ στον Πειραιά. Το έργο - φάντασμα που συζητείται εδώ και 10 χρόνια ενώ έχει ξεκολλήσει από τις δικαστικές διαμάχες προχωρά προς την οριστική του ανάθεση με την εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ αλλά από την ΣΤΑΣΥ(που ανήκει πλέον η Τραμ ΑΕ) και το Υπουργείο Υποδομών τηρείται σιγή ιχθύος. Πριν από ένα μήνα που έγινε γνωστό ότι το έργο έχει πάρει μία οριστική κατεύθυνση περιμέναμε την ανακοίνωση για το happy end αλλά τελικά φτάνουμε στις εκλογές χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό. Το έργο προϋπολογισμού 125.000.000 ευρώ μαζί με τους απαραίτητους συρμούς θα «κυκλώσει» την πόλη με μονή τροχιά. Θα συνδέεται με το Μετρό στις στάσεις Δημοτικό Θέατρο και Πειραιάς ενώ θα εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες καθημερινά κυρίως από τα Νότια Προάστια. Η μεγάλη επέκταση του Τραμ στον Πειραιά θα ελευθερώσει ουσιαστικά τους δρόμους της πόλης από λεωφορεία ενώ μαζί με το Μετρό φιλοδοξούν να κάνουν τον Πειραιά πιο φιλικό για τους πολίτες και τους επισκέπτες του. Για την ιστορία να πούμε πως εφόσον τα έργα του Τραμ ξεκινήσουν φέτος θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2014 φτάνοντας τουλάχιστον 3 χρόνια νωρίτερα από ότι το Μετρό που δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2017.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Editorial: καλή η κουβέντα για το ΕΣΠΑ, ποιος ασχολείται όμως με το Ε' ΚΠΣ;

κείμενο από το ypodomes.com Με τις εκλογές προ των πυλών και τον πόλεμο μεταξύ των υποψηφίων να φουντώνει τα δεδομένα κάθε μέρα αλλάζουν. Ακόμα και σε ειδήσεις που άλλες φορές θα πέρναγαν απαρατήρητες τώρα γίνονται πρωτοσέλιδα. Η ανάπτυξη μέσω ΕΣΠΑ έχει γίνει σημαία τόσο μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων όσο και σε νέους φορείς που θέλουν να πάρουν μέρος στο πολιτικό παιχνίδι. Αυτό που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά πια είναι η εκμετάλλευση του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εκατοντάδες έργα παραμένουν «παγιδευμένα» μέσα στην κρίση και δεν δημοπρατούνται και πολλές Περιφέρειες έχουν να δείξουν μικρό σχετικά έργο. Αν και η πλειοψηφία των έργων είναι ήδη γνωστή ωστόσο υπάρχει η διαρκής εξαγγελία πως τοπικά έργα «θα μπορούσαν να μπουν στο ΕΣΠΑ». Η πραγματικότητα είναι πως το ΕΣΠΑ παρά το γεγονός πως χρησιμοποιείται ως ένα από τα ύψιστα όπλα για την ανάπτυξη της οικονομίας που σήμερα κείτεται στο πάτωμα της Ευρώπης, φτάνει στη δύση του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την περίοδο 2007-2013. Ουσιαστικά το ΕΣΠΑ ξεκίνησε να υλοποιείται επίσημα όταν Κυβέρνηση ήταν ο Κ. Καραμανλής. Όλα αυτά τα χαμένα κατά πολλούς χρόνια συνέβαλαν και αυτά με τη σειρά τους στην σημερινή κατάσταση. Η κουβέντα ενώ θα μπορούσε να περιστρέφεται στο πακέτο που είναι υπό διαπραγμάτευση δηλαδή το επόμενο ΕΣΠΑ (ή αλλιώς το Ε` ΚΠΣ) που αφορά την χρονική περίοδο 2014-2020. Αφορά την χρονική περίοδο του η χώρα θα κάνει την προσπάθεια να σηκωθεί στα πόδια της και να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις αστοχίες και τα λάθη δεκαετιών και να μεταμορφωθεί από χώρα παρία της Ευρώπης σε χώρα με μέλλον και προοπτική. Κανένας όμως μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιεί το πακέτο που αφορά ίσως περισσότερο από το ΕΣΠΑ την Ελλάδα. Το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να χωρέσει πολλές μετατροπές ακόμα και μερικά έργα θα μπουν «ξώφαλτσα» για να συμπληρώσουν το πάζλ. Από εκεί και πέρα όμως το ΕΣΠΑ πρέπει μέχρι το 2016 να έχει τελειώσει (χάρη σε κάποια μαθηματικά τερτίπια που δίνουν ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων ετών μετά τη λήξη του) και εκεί θα γίνει και ο λογαριασμός. Δηλαδή αν καταφέραμε να απορροφήσουμε το ποσό των 22δις ευρώ που μας αναλογούσε ή για μία ακόμα φορά αποτύχαμε και χρήματα ουσιαστικά θα μείνουν άπραγα. Και αν κάποιος πει, καλά ας τελειώσουμε πρώτα με το ΕΣΠΑ και μετά ασχολούμαστε με το επόμενο ΚΠΣ η απάντηση είναι: αυτή ακριβώς η τακτική είναι που οδηγεί στην καθυστέρηση. Η επόμενη Κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει τον επόμενο 1,5 χρόνο να ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες να αποσπάσει το μεγαλύτερο δυνατόν ποσό και να το κατευθύνει στις μεγάλες αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες της Ελλαδας. Γιατί αν περιμένουμε και πάλι να τελειώσει το ΕΣΠΑ (ίσως το 2016) για να ασχοληθούμε με το επόμενο πρόγραμμα, θα χάσουμε για μία ακόμα φορά το τρένο και τότε θα είναι τελείως ασυγχώρητο..

Τα μεγάλα οδικά έργα της Αττικής και ο υπερ-δρόμος των 127 χλμ περιμένουν την νέα ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ

κείμενο από το ypodomes.com Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είναι η προώθηση των νέων μεγάλων οδικών έργων και έργων παραχώρησης που έχουν βγει στην επιφάνεια. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα πρέπει να οριστικοποιήσει μετά από διαβουλεύσεις 11 ετών είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που παραμένουν δέσμιες των αρνητικών εξελίξεων της Ελληνικής Οικονομίας. Από εκεί και έπειτα περιμένουμε την ανακοίνωση του Νέου Ρυθμιστικού της Αθήνας που θα φέρει στην επιφάνεια οδικά σειρά από έργα που θα προχωρήσουν. Το κυριότερο έργο για την περιοχή της πρωτεύουσας είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης που θα δώσει σημαντικές ανάσες στο τμήμα της Αττικής Οδού Μεταμόρφωση- Κηφισίας. Τεράστιας σημασίας είναι και η κατασκευή της ζεύξης της Σαλαμίνας. Εδώ έχουμε ισχυρή αντίδραση από την τοπική κοινωνία και τον Δήμο του νησιού που υποστηρίζουν πως έτσι η Σαλαμίνα θα καταλήξει οδικό πέρασμα και θα χάσει τον χαρακτήρα της. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα σημαντικά εμπορικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα ενός τέτοιου έργου που θα προσδώσει μεγάλη αξία στο real estate της περιοχής. Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού φαίνεται πως οδηγούνται τελικά στην απόφαση για την σήραγγα Αργυρούπολης που θα δώσει ένα νέο πέρασμα προς τα Μεσόγεια, το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και τα λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου σε Πειραιά και Νότια Προάστια ελαφρύνοντας την κίνηση στον Κηφισό και την Αττική Οδό. Σημαντική και η απόφαση επέκτασης της Αττικής Οδού μέχρι τη Ραφήνα από το Πικέρμι που φτάνει σήμερα. Το σημαντικότερο όλων είναι φυσικά η δημιουργία ενός τεράστιου δακτυλίου με αυτοκινητόδρομο γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας που περιλαμβάνει την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομο στο τμήμα Ελευσίνα- Θήβα- Υλίκη. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει με τη λειτουργία την απόδοση του οδικού κυκλώματος ολόκληρης της Αττικής και θα συμβάλλει στην καλυτέρευση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που σήμερα δεν είναι έντονα λόγω της κρίσης. Εκτός όμως από τον αυτοκινητόδρομο αυτό στο μεγάλο οδικό δακτύλιο περιλαμβάνεται η βόρεια διέλευση της Σαλαμίνας, η αναβάθμιση σε κλειστό αυτοκινητόδρομο από το Πέραμα μέχρι το Φάληρο και της Λεωφόρου Ποσειδώνος από το Φάληρο μέχρι το Ελληνικό και την σύνδεση της με την Αττική Οδό. Βέβαια προς το παρόν φαντάζει ως ένα Φαραωνικό σχέδιο που με τα δεδομένα της χρονικής εποχής είναι ακατόρθωτο. Μετά τις εκλογές η νέα ηγεσία στο ΥΠΟΜΕΔΙ αλλά και στο ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να «γκαζώσουν τις μηχανές» για να δούμε πότε και ποια από αυτά τα φιλόδοξα πλάνα θα τα δούμε να πραγματοποιούνται

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ολυμπία Οδός: ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις, αγωνία για να φτάσει ο δρόμος μέχρι τον Πύργο

κείμενο από το ypodomes.com Ακόμα πιο ακριβά ενδέχεται να πληρώσουμε την Ολυμία Οδό, παρότι όλα δείχνουν ότι το φυσικό αντικείμενο θα κουτσουρευτεί. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος θα φθάσει μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο στην είσοδο του Πύργου. Λόγω πληθωρισμού όμως δεν αποκλείεται να εγερθούν επιπλέον απαιτήσεις. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Πελοπόννησος" το Σάββατο , μόλις το 35% του φυσικού αντικειμένου έχει εκτελεστεί στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος, που αρχικά προβλεπόταν να φτάσει ως την Τσακώνα, αλλά πλέον δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Ένα τμήμα περίπου 70 χλμ. θα μείνει μόνο στα χαρτιά. «Η χάραξη θα είναι πεδινή, ανατολικότερη από τη σημερινή ΝΕΟ» εξήγησε ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής της ΕΥΔΕ Μελετών-Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου (ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ) για την Πατρών - Πύργου, δεδομένου ότι απορρίφθηκαν οι προσφυγές κατοίκων που ζητούσαν νοτιότερη χάραξη στη Δυτική Αχαΐα. «Δεν μπορεί ένας δρόμος της δεκαετίας του '80 να αχρηστεύεται» σχολίασε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης που έκανε στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος. Είναι προφανές ότι οι συζητήσεις που γίνονται είναι πολύ συγκεκριμένες, με στόχο το νέο «σενάριο» να είναι έτοιμο, όποτε δοθεί το πράσινο φως για επανεκκίνηση των εργασιών. Ακόμη και τα σημεία επαφής με το σιδηρόδρομο έχουν διευθετηθεί. Κυριότερα, τα προβλήματα αφορούν την Παναγοπούλα και το Ξυλόκαστρο. Υποτίθεται ότι ΕΡΓΟΣΕ και Ολυμπία Οδός έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο συνεργασίας, βάσει το οποίου θα αντιμετωπίζονται τεχνικά ζητήματα, όπως όταν η μία χάραξη πέφτει πάνω στην άλλη. Οι υπογραφές πάντως θα πέσουν με την επανεκκίνηση του έργου. «Τεχνικά προβλήματα δεν υπάρχουν. Ο σχεδιασμός είναι ολοκληρωμένος, στις απαλλοτριώσεις δεν υπάρχουν εκρεμμότητες, οπότε εφόσον το έργο ξεκινήσει θα τελειώσει σε δύο - δυόμισι χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Καρνέσης, αναγνωρίζοντας ότι ήδη οι εργασίες έχουν διακοπεί εδώ και ενάμιση χρόνο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά και στην προσβασιμότητα της περιοχής. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το 35% του έργου που έχει εκτελεστεί έχει στοιχίσει 620 εκ. ευρώ. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις στον κατασκευαστή ανέρχονται σε 130-140 εκ.ευρώ, ενώ θα χρειαστεί 1 δις περίπου για την ολοκλήρωση του έργου. Μπορεί και παραπάνω, άφησε να εννοηθεί ο διευθυντή της ΕΥΔΕ Μελετών-Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου. «Να υπολογίσουμε πρόσθετες δαπάνες. Για παράδειγμα, αναθεώρηση λόγω πληθωρισμού» εξήγησε προκαλώντας τα σχόλια του τεχνικού κόσμου, δεδομένου ότι το κόστος είναι ήδη σημαντικό και την εκτέλεση του έργου την πληρώνουν οι ίδιοι οι χρήστες μέσω των διοδίων. Από τη ενημέρωση του κ. Καρνέση προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Ολυμπία Οδός που θα υλοποιηθεί δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτήν που είχε σχεδιαστεί. Όποτε σημάνει η επανεκκίνηση του έργου, θα έχει συμφωνηθεί μια διαφορετική σύμβαση, με τροποποιημένους όρους σε σχέση με την αρχική, το φυσικό αντικείμενο θα έχει μεταβληθεί και πιθανότατα η χρηματοδότηση θα έχει αναθεωρηθεί.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ευρεία σύσκεψη για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος

κείμενο από το ypodomes.com Ευρεία σύσκεψη για το έργο της Υποθαλάσσιας Ζεύξης της νήσου Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου 2012, στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, υπό την προεδρία του υπουργού κ. Μαυρουδή Βορίδη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη σύσκεψη συμμετείχαν: - Οι Βουλευτές της Β? Περιφέρειας Πειραιώς κ.κ. Γιάννης Διαμαντίδης, Δημήτρης Λιντζέρης, Αναστάσιος Νεράντζης, Γρηγόρης Νιώτης και Γιάννης Τραγάκης. - Εκπρόσωποι του Δήμου Σαλαμίνας με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Τσαβαρή. - Εκπρόσωποι του Δήμου Περάματος με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Παντελή Ζουμπούλη. - Στελέχη του Υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αντηλλάγησαν απόψεις για το υπόψη έργο αλλά και τα προβλήματα των υποδομών της Σαλαμίνας και του Περάματος. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής, προκειμένου να διεξαχθεί οργανωμένος διάλογος και να εκφραστούν οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., εκπρόσωποι των Δήμων Σαλαμίνας και Περάματος καθώς και οι Βουλευτές της Β΄ Περιφέρειας Πειραιά. Το πόρισμα της Επιτροπής θα τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που θα προκύψει μετά τις εκλογές, προκειμένου να ληφθεί υπόψη στην περαιτέρω διαδικασία και στον προγραμματισμό της αναβάθμισης των υποδομών της περιοχής. Από τον υπουργό ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. δηλώθηκε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες που θα αφορούν στο έργο μέχρι την εκλογή νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Μετά τις εκλογές το Νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, στο μενού αναπλάσεις-δρόμοι-μέσα σταθερής τροχιάς

κείμενο από το ypodomes.com Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα που θα οριστικοποιηθεί από την επόμενη Κυβέρνηση είναι σαφώς διαφορετικό από αυτό που είχε προσδιοριστεί πριν από 3 χρόνια. Νέοι αυτοκινητόδρομοι με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού να κυριαρχούν, την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος και έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς ενώ οι αναπλάσεις που περιλαμβάνονται φιλοδοξούν να ανανεώσουν το προφίλ της πόλης. Το νέο Ρυθμιστικό είναι σχεδόν έτοιμο αλλά θα πρέπει να πάρει τις «ευλογίες» και της νέας Βουλής όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις 6 Μαΐου και τις εκλογές. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κος Παπακωνσταντίνου έχει δώσει μία συγκεκριμένη πορεία στο Ρυθμιστικό αλλά το τελικό οκ θα πρέπει να το περιμένουμε το καλοκαίρι. Το κείμενο παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτό που είχε κατατεθεί τον Ιούλιο και είχε «παγώσει» μετά από υπουργική παρέμβαση. Τα πιο σημαντικά σημεία αφορούν την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων (το παλαιό προτεινόταν η αποφυγή της κατασκευής τους), τη δημιουργία νέων υποδομών αναψυχής και νέων μορφών τουριστικών επενδύσεων αλλά και τη συνύπαρξη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με την κατοικία. ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Σε πολλαπλά επίπεδα θα έχουμε παρεμβάσεις σε Αθήνα και Πειραιά: ανάπλαση Φαληρικού Δέλτα και Φαληρικού Όρμου, ανάπλαση Πανεπιστημίου, διπλή ανάπλαση Ελαιώνα και Αλεξάνδρας, πεζοδρόμηση Βασιλίσσης Όλγας. Η ναυαρχίδα όλων θα είναι το Ελληνικό που θα μετατρέψει τα Νότια Προάστια στο πιο hot μέρος της πρωτεύουσας. Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνει φιλική προς τους πεζούς, χωρίς όμως να είναι πεζόδρομος. Κατά μήκος της Πανεπιστημίου θα περνά η γραμμή του τραμ από τη Λεωφόρο Αμαλίας προς τα Πατήσια, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα τη διασχίζουν κάθετα σε τέσσερα σημεία ? θα επιτρέπεται η παρόδια εξυπηρέτηση. Όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει τις δαπάνες για τον διαγωνισμό και για όλες τις μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν μέχρι τη δημοπράτηση του έργου. Αντίστοιχα στο Φάληρο δράση ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ Κυριαρχούν στο Νέο Ρυθμιστικό. Προβλέπεται η ολοκλήρωση των γραμμών 2 (προς Γλυφάδα και προς Ίλιον) και 3 (προς Πειραιά) και η ανάπτυξη της υπέρ- γραμμής 4 που ξεκινώντας από τον Περισσό και το Γαλάτσι θα διασχίζει το κέντρο της Αθήνας, θα περνά από τα Ανατολικά Προάστια (Ιλίσια, Ζωγράφου) και μέσω της Κηφισίας θα φτάνει στο Μαρούσι και από εκεί στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λυκόβρυσης. Επίσης προβλέπεται ένας κλάδος να καταλήγει στην Άνω Ηλιούπολη. Το Τραμ θα επεκταθεί στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί σε Κερατσίνι, Πέραμα, Χατζηκυριάκειο, Καμίνια. Στην Αθήνα θα φτάσει στα Πατήσια ενώ θα έχουμε ένα νέο κλάδο προς Αργυρούπολη και την νέα γραμμή Θησέως- Συγγρού/Φιξ. Επίσης αναμένουμε και μία ακόμα γραμμή από το Σταθμό Λαρίσης προς την Πανεπιστημιούπολη.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Editorial: μονόδρομος η ανάπτυξη, χρειάζονται έργα, έργα, έργα

κείμενο από το ypodomes.com

Το γεγονός πως είμαστε για τα καλά πλέον σε προεκλογική περίοδο επηρεάζει την εξέλιξη των έργων υποδομής στην χώρα. Πολλά έργα που καρκινοβατούν λόγω της ισχυρής οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα μπαίνουν και πάλι σε αναμονή περιμένοντας την νέα πολιτική ηγεσία να λύσει πολλά από τα προβλήματα που της κληρονομεί η σημερινή κατάσταση.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το στοίχημα της ανάπτυξης έχει χαθεί εδώ και 3 χρόνια περίπου και αυτός είναι ο μεγάλος πόθος τόσο εντός των συνόρων όσο και εκτός. Είναι αλήθεια πως όσα μέτρα και αν παρθούν αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν θα μπορέσει καμία κυβέρνηση να κατακτήσει το έπαθλο της εξόδου της χώρας από την κρίση.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι εδώ και περιμένουν να εκτελεστούν να δώσουν πνοή στην πραγματική οικονομία που ζει ημέρες ασφυξίας αφού το χρήμα κυκλοφορεί όλο και σε πιο μικρό βαθμό. Οι αναπτυξιακές κορόνες που ακούμε εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν  ανενεργοί και οι νέοι Υπουργοί στα κρίσιμα αναπτυξιακά Υπουργεία (Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Υποδομών, Περιβάλλοντος) όσο και στις Περιφέρειες πρέπει αυτή τη φορά να καταφέρουν να αναστήσουν την κρυμμένη αξία της Ελληνικής Οικονομίας.

Το ζητούμενο είναι η σωστή εφαρμογή και όχι η επιπλέον καθυστέρηση μιας και ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει και η πίεση στις Ελληνικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η ωριμότητα που επέφερε η κρίση είναι και μια μεγάλη ευκαιρία να δοθεί το βάρος σε έργα μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς όχι απαραίτητα μόνο στον τομέα των υποδομών.

Οι πολιτικοί που θα αναλάβουν τα ηνία έχουν σίγουρα την ανάγκη ομάδων τεχνοκρατών που θα τους καθοδηγούν χωρίς να υπάρχει η πελατειακή σχέση του παρελθόντος για να δημιουργηθεί το μείγμα που χρειάζεται για να σταματήσει σε πρώτη φάση η αιμορραγία της οικονομίας, να επουλωθούν οι πληγές και σε δεύτερη φάση που εισέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία.

ΕΡΓΑ, ΕΡΓΑ, ΕΡΓΑ
Συνήθως για τους πολιτικούς λέμε να αφήσουν τα λόγια και να πιάσουν τα έργα. Η έκφραση αυτή πλέον είναι κυριολεκτική καθώς τα περιθώρια ελιγμών τελείωσαν εδώ και καιρό.   Μόνο με σκληρή δουλειά και έργα θα αλλάξει το σημερινό μαύρο σκηνικό που ταλαιπωρεί την χώρα και δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών της.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν ποτέ σε αυτή τη χώρα να αλλάξει πρόσωπο, να μετατραπεί σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή δύναμη και να δείξει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει τόσο πολιτισμικά όσο και γεωγραφικά.

Η ενέργεια, τα έργα υποδομής, η αστική ανάπτυξη, η έρευνα, οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και οι παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι κατασκευές μπορούν συνδυαστικά να δώσουν αυτό που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα: ελπίδα και ένα νέο μεγάλο στόχο που αν κατακτήσει θα την οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες.  Αλλά αυτό μεταφράζεται σε τρεις πανομοιότυπες λέξεις: έργα, έργα, έργα.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Αθήνα: εγκρίθηκε και προχωρά η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας

κείμενο από το ypodomes.com Τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ΚΑΣ έλαβε το έργο της πεζοδρόμησης της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, το οποίο πλέον μπαίνει στην τελική του τροχιά. Με την υλοποίησή του το μεγαλύτερο μέρος της λεωφόρου παραδίδεται στους πεζούς, ενώ θα επιτρέπεται η διέλευση στα τραμ (άνοδος και κάθοδος) και τα τρόλεϊ (μόνο άνοδος). Στο πλαίσιο του έργου, που εντάσσεται στο πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας, προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός κέντρου πληροφόρησης στην κεντρική είσοδο του Ζαππείου, ενός αναψυκτηρίου στη δυτική είσοδο και ένα στέκι για νέους με ενοικιάσεις ποδηλάτων, απέναντι από τη στάση των τραμ. «Είμαστε θετικοί στη δημιουργία των νέων χρήσεων, αλλά χωρίς να επαναληφθούν οι δυσάρεστες εμπειρίες με τα τραπεζοκαθίσματα στους πεζόδρομους των Αποστόλου Παύλου και Αδριανού», σημείωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δύο από τις προτάσεις της μελέτης δεν πέρασαν. Η πρώτη αφορούσε την τοποθέτηση μεταλλικών κιόνων, ύψους περίπου 2 μ., στους κόμβους των λεωφόρων Αμαλίας και Κωνσταντίνου με τη Βασιλίσσης Όλγας, ώστε να παρεμποδίζεται η διέλευση των αυτοκινήτων. Αντ' αυτού προτάθηκε η διερεύνηση άλλης λύσης, που να περιλαμβάνει αύξηση του πρασίνου. Η δεύτερη πρόταση αφορούσε στην ελεύθερη πρόσβαση αυτοκινήτων στην ανατολική είσοδο του Ζαππείου με κατεύθυνση τον χώρο στάθμευσης της «Αίγλης». Η πρόσβαση αυτή θα καταργηθεί, το ίδιο και η μπάρα που θα ξεκινούσε από το αναψυκτήριο και θα κατέληγε σε μέρος πανοραμικής θέασης (μπελβεντέρε), με τη σημείωση να διερευνηθεί η δυνατότητα αλλαγής της κατεύθυνσής της.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Επεκτάσεις Αττικής Οδού: η σήραγγα της Αργυρούπολης κερδίζει έδαφος στο Νέο Ρυθμιστικό

κείμενο από το ypodomes.com
Σήραγγα στον Υμηττό, νέους αυτοκινητοδρόμους, περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης - και της εξάπλωσης της πόλης -, παραμονή και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και την ενίσχυση του πόλου Κέντρου - Ελληνικού και Φαλήρου προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το νέο κείμενο έρχεται μετά το πάγωμα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου του οριστικού κειμένου για το Ρυθμιστικό της Αθήνας, το οποίο είχε παρουσιάσει στα μέσα του περασμένου Ιουλίου. «Τώρα δεν προλαβαίνουμε να ψηφιστεί από τη Βουλή», λένε από το ΥΠΕΚΑ. «Εμείς θα βγάλουμε το κείμενο για μια τελική συζήτηση. Από εκεί και πέρα, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να το πάρει και να το πάει κατευθείαν στο Υπουργικό Συμβούλιο». Πλέον, υπάρχουν σημαντικές διαφορές από το κείμενο του καλοκαιριού.

Τόσο για την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων - στο παλαιό προτεινόταν η αποφυγή της κατασκευής τους - όσο και για τη δημιουργία νέων υποδομών αναψυχής και νέων μορφών τουριστικών επενδύσεων αλλά και τη συνύπαρξη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με την κατοικία. «Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι η ενεργοποίηση των δυνάμεων γύρω από ένα αποδεκτό πλαίσιο στόχων για να αλλάξει ριζικά το αναπτυξιακό πρότυπο τόσο της Αθήνας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Η δυναμική αυτής της περιφέρειας είναι ο μητροπολιτικός της χαρακτήρας», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΣΗΡΑΓΓΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ 
Στο νέο κείμενο του Ρυθμιστικού λαμβάνονται υπόψη τα έργα που προωθούνται από το υπουργείο Υποδομών. Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα κατασκευαστούν στο 40% του αρχικού σχεδιασμού (τα 62 χιλιόμετρα που ανακοινώθηκαν το 2009 θα μειωθούν σε περίπου 25 χλμ.). Ετσι, όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε αυτή τη φάση τα έργα αφορούν: την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού από τον κόμβο Κατεχάκη έως τον υφιστάμενο κόμβο Σακέτα και τη σύνδεση της περιοχής του Ελληνικού με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στα νέα σχέδια δεν προβλέπονται η σήραγγα από το Σακέτα προς την Αττική Οδό (θα κατασκευαστεί καινούργια από την Πλατεία Κύπρου στην Αργυρούπολη προς την Αττική Οδό) ούτε η μεσόγεια χάραξη προς Ραφήνα. Προβλέπεται η κατασκευή του οδικού άξονα Μάνδρας - Θήβας και η ζεύξη του Περάματος με τη Σαλαμίνα.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Το νέο Ρυθμιστικό περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της γκετοποίησης του Κέντρου της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι επεμβάσεις στην Πανεπιστημίου. Ο κεντρικός άξονας της πρωτεύουσας θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνει φιλικός προς τους πεζούς, χωρίς όμως να είναι πεζόδρομος. Κατά μήκος της Πανεπιστημίου θα περνά η γραμμή του τραμ από τη Λ. Αμαλίας προς τα Πατήσια, ενώ τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα τη διασχίζουν κάθετα σε τέσσερα σημεία - θα επιτρέπεται η παρόδια εξυπηρέτηση.

Οπως είναι γνωστό, το Ιδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει τις δαπάνες για τον διαγωνισμό και για όλες τις μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν μέχρι τη δημοπράτηση του έργου.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, όπως εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ δεν δίνεται η κατεύθυνση να φύγουν. Στόχος είναι η συνύπαρξη της βιομηχανίας στην πόλη με άλλες δραστηριότητες. Χαρακτηριστικές βιομηχανικές περιοχές στην Αττική είναι η Μάνδρα, η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος και ο Ελαιώνας.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Εγκρίθηκε και δημοπρατείται άμεσα ο Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη

κείμενο από το ypodomes.com
Το τρίτο έργο της νέας γενιάς έργων με παραχώρηση είναι έτοιμο για να δημοπρατηθεί! Ο Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Θήβα-Υλικά μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί με την μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου όπως και ι Ζεύξεις Λευκάδας και Σαλαμίνας.

Εχτές Δευτέρα 9 Απριλίου 2012, ο Υπουργός Υποδομών κος Βορίδης υπέγραψε την έγκριση της δημοπράτησης για την «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του νέου οδικού άξονα σηματοδοτώντας την έναρξη της διαγωνιστικής περιόδου που αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 2 χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην κατασκευή του έργου.

Η περίοδος της παραχώρησης του θα διευκρινιστεί κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν και είναι μέρος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Η διαφορετικότητα αυτής της μεθόδου είναι η συμμετοχή στον σχεδιασμό και την μελέτη από τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστικούς ομίλους, που εφαρμόζεται και στις Ζεύξεις Λευκάδας και Σαλαμίνας.

Η πρόκριση της μεθόδου αυτής δημοπράτησης συνδέεται αφενός με τις χρηματοοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και που έχουν επιφέρει περιορισμό, τόσο των δημοσίων, όσο και των ιδιωτικών πόρων και αφετέρου διότι πρόκειται για εξειδικευμένο μεγάλο έργο με σημαντικά αντισταθμιστικά περιβαλλοντικά, συγκοινωνιακά και αναπτυξιακά οφέλη.

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θα λειτουργήσει ως ευρεία παράκαμψη του λεκανοπεδίου Αττικής και του μητροπολιτικού αστικού κέντρου, μειώνοντας τον κυκλοφοριακό φόρτο στο ήδη υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου και κυρίως στην λεωφόρο Κηφισού. Η παράκαμψη θα εξοικονομεί 60 χιλιόμετρα δρόμου φέρνοντας την Πελοπόννησο πιο κοντά στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Ενισχυμένα θα βγουν τα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας ενώ, θα δίνει την δυνατότητα αμεσότερης και ταχύτερης πρόσβασης (από και προς βορρά) και στην Μητροπολιτική Περιοχή των Δυτικών Προαστίων, του λιμανιού του Πειραιά διευκολύνοντας τις εμπορευματικές μεταφορές.


Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μεγάλα Έργα: κακές μελέτες, πληρωμές, απαλλοτριώσεις στο μενού των καθυστερήσεων

κείμενο από το ypodomes.com
Οι καθυστερήσεις των έργων στην Ελλάδα είναι πλέον το πιο συνηθισμένο φαινόμενο για την κατασκευαστική κοινότητα. Στη συνείδηση του κόσμου είναι σχεδόν ταυτισμένο το γεγονός της χρονικής καθυστέρησης μια και πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των έργων.


Το καρκίνωμα στις δημόσιες συμβάσεις ξεκινά από το γεγονός των άστοχων ή ημιτελών μελετών ενώ μπροστά μας είναι τρανταχτό το παράδειγμα του Μετρό Θεσσαλονίκης που κατασκευάζεται με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής επιφέροντας πολλά χρόνια καθυστέρησης.

Η συνήθης πρακτική είναι να δημοπρατούνται τα έργα με πολιτικά κριτήρια καθώς ο πολιτικός ή Υπουργός ανακοινώνει το χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία ενός έργου προκειμένου να αποκομίσει τα όποια οφέλη από αυτό. Σχεδόν από την αρχή κάθε έργου είναι βέβαιο πως το χρονοδιάγραμμα είναι μάλλον λάστιχο.

Τα πάσης φύσης προβλήματα είναι πανταχού παρόντα με ελάχιστες ή μηδενικές εξαιρέσεις. Οι πλέον γνωστές αιτίες για καθυστερήσεις που μετρούν ακόμα και 2 και 3 και 4 χρόνια σε ένα έργο είναι:

Απαλλοτριώσεις. Το Δημόσιο δημοπρατεί χωρίς πρώτα να έχει δεσμεύσει τις απαραίτητες εκτάσεις κάνοντας από μόνο του χαρακίρι στο χρόνο κατασκευής του έργου. Πολλές φορές οι δικαστικές διαμάχες κρατούν πολλά χρόνια.

Μελέτες. Συνήθως ελλιπείς, κακοσχεδιασμένες, πρόχειρες οδηγούν σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής με τεράστιο οικονομικό κόστος που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης.

Πληρωμές Δημοσίου. Το έργο όταν δημοπρατείται πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αυτός ο κανόνας είναι μόνο στα χαρτιά καθώς το τεράστιο χρέος του Δημοσίου στις εταιρείες που αγγίζει τα 6 δις μιλάει από μόνο του.

Προβλήματα Αναδόχων: τα οικονομικά προβλήματα των αναδοχών εδώ και 5 χρόνια είναι πλέον συνηθισμένα και οδηγούν σε χρονική και οικονομική εκτροπή των έργων. Παρά τη γνώση της κατάστασης δεν έχει ρυθμιστεί ένα πλαίσιο για την άμεση αντικατάσταση αναδόχων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν για διάφορους λόγους στις απαιτήσεις ενός έργου. Το οδικό έργο της παράκαμψης Λαμίας του ΠΑΘΕ στον Μαλιακό Κόλπο είναι σε διαδικασία αντικατάστασης του αναδόχου εδώ και 1,5 χρόνο!

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν στην πλειοψηφία των έργων στην Ελλάδα. Τα έργα αυτά μπορεί να είναι μικρά και τοπικά ή μεγάλα και Εθνικά. Οι καθυστερήσεις δημιουργούν ντόμινο προβλημάτων τόσο στις εταιρείες που έχουν μάθει να λειτουργούν σε αυτές τις συνθήκες, το Δημόσιο να μην παίρνει αυστηρά μέτρα και τον πολίτη να μην πιστεύει πλέον τις εξαγγελίες και τα πολλές φορές προεκλογικά λόγια.

Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες η επόμενη Κυβέρνηση και των Υπουργείων, Περιφερειών, Δήμων και εταιρειών του Δημοσίου καλείται να βάλει αρχικά φρένο σε όλα αυτά και να εφαρμόσει πολιτικές ανάλογες των χωρών της Ευρώπης με σκοπό να μπει μια μεγάλη τάξη στην ακαταστασία των Ελληνικών Δημόσιων Έργων.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μετρό Αθήνας: νέες αυξημένες αρμοδιότητες για την Αττικό Μετρό

κείμενο από το ypodomes.com
Ψηφίστηκε χθες στη βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και μεταξύ των ρυθμίσεων προβλέπονται νέες αρμοδιότητες για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.

1. «Η μελέτη και εκτέλεση από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε των έργων σταθμών μετεπιβίβασης μεταξύ των δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, καθώς και μεταξύ ιδιωτικών επιβατικών αυτοκινήτων και δημόσιων μέσων μεταφοράς σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο καθορισμός χώρων για την κατασκευή αμαξοστασίων, σταθμών μετεπιβίβασης και χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων με κοινή απόφαση ΥΠΥΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ κατ΄ εξαίρεση από κάθε γενική η ειδική διάταξη μετά από γνώμη των αρμοδίων Οργανισμών το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τις Αστικές Συγκοινωνίες. Επίσης με κοινή απόφαση ΥΠΥΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ μετά από γνώμη του αρμοδίου Οργανισμού για το Ρυθμιστικό Σχέδιο καθορίζονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις πάνω από τους χώρους αυτούς»

2. «Η μεταφορά αρμοδιότητας στους Δήμους για τον καθορισμό οδών ή λωρίδων κυκλοφορίας (λεωφορειολωρίδων), συμπεριλαμβανομένων των τροχιοδρομικών οχημάτων.» 3. «Η μεταφορά αρμοδιότητας στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς για τη μελέτη και κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων ή άλλων χρήσεων, των υπόγειων διαβάσεων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των υπέργειων εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης επίγειων χώρων».

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Μαγκριώτης τόνισε ότι: «Με την αρμοδιότητα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε να μελετά και να κατασκευάζει και τα έργα των σταθμών μετεπιβίβασης, και τη δυνατότητα του καθορισμό χώρων για την κατασκευή αμαξοστασίων, σταθμών μετεπιβίβασης, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, των χρήσεων και των όρων δόμησης που συνδέονται με αυτούς κατ΄ εξαίρεση, επιταχύνεται η διαδικασία κατασκευής των έργων.

Παράλληλα θα παραδίδονται οι σταθμοί του Μετρό ποιο ολοκληρωμένοι και λειτουργικοί συνυπολογίζοντας την περιβαλλοντική διάσταση, δεδομένου ότι τα έργα θα μελετώνται και θα κατασκευάζονται από την αρχή συντονισμένα και συνολικά, αίροντας τα προβλήματα των αποσπασματικότητας και τις καθυστερήσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Με την μεταφορά της αρμοδιότητας για τη μελέτη και κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων ή άλλων χρήσεων, των υπόγειων διαβάσεων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των υπέργειων εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης επίγειων χώρων ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των Δήμων Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πειραιά, που αντιμετωπίζουν ιδιαιτέρα οξυμμένα προβλήματα.

Τέλος με τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού των οδών ή των λωρίδων κυκλοφορίας αποκλειστικής κυκλοφορίας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στους Δήμους που γνωρίζουν καλύτερα τα κυκλοφοριακά δεδομένα, απλοποιείται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία καθορισμού οδών ή λωρίδων κυκλοφορίας. Οι δήμοι γνωρίζουν καλύτερα τα τοπικά προβλήματα και μπορούν να δώσουν μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ταχύτερα και καλύτερες λύσεις».

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Μετρό Αθήνας: η γραμμή 4, η επέκταση για Ίλιον και η υπογειοποίηση στον Πειραιά τα επόμενα έργα

 κείμενο από το ypodomes.com

Μετά από αρκετά χρόνια προβλημάτων τόσο σε επίπεδο έργων όσο και σε επίπεδο δημοπρατήσεων η Αττικό Μετρό βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού για το μέλλον του υπόγειου Σιδηρόδρομου στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρήθηκε αρκετά τόσο με την σύμβαση σηματοδότησης των 7 παγωμένων σταθμών όσο και με την ατελείωτη δημοπράτηση για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό στο κέντρο του Πειραιά.
Και οι δύο συμβάσεις είναι πλέον υπό κατασκευή και έτσι απελευθερώνονται δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Οι 7 παγωμένοι σταθμοί προβλέπεται να είναι έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι του 2013 (χωρίς να αποκλείεται κάποια ευχάριστη έκπληξη) ενώ η κατασκευή της επέκτασης για Πειραιά ξεκινά με αρχικό στόχο την ολοκλήρωση το 2017.
ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ
Τώρα πια στην Αττικό Μετρό κοιτούν την επόμενη μέρα και τα σχέδια είναι πολύ συγκεκριμένα. Τρία έργα θα μας απασχολήσουν τον επόμενο 1,5 χρόνο μέχρι δηλαδή το τέλος του 2013. Το πρώτο μεγάλο έργο είναι φυσικά η Γραμμή 4 που σχεδιάζεται και ξανά-σχεδιάζεται εδώ και 10 χρόνια σχεδόν.
Το δεύτερο μεγάλο έργο είναι η επέκταση για Ίλιον και το τρίτο είναι η υπογειοποίηση της γραμμής 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ)  στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς που περιέχει και ένα νέο σταθμό.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ 4ης ΓΡΑΜΜΗΣ
Η 4η γραμμή στην Αθήνα είναι ένα στοίχημα που χάνεται εδώ και πολλά χρόνια λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα πια οι μελέτες τρέχουν και περιμένουμε τα αποτελέσματα τους σε μερικούς μήνες. Το πρώτο τμήμα που μπαίνει σε φάση κατασκευής είναι το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.
Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο καθώς ο προϋπολογισμός του ξεπερνά το 1 δις ευρώ και συζητείται η ένταξη του στο επόμενο ΕΣΠΑ καθώς η χρηματοδότηση παραμένει το μεγάλο πρόβλημα αν και έχουν γίνει κινήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Θεωρητικά το μεγάλο αυτό έργο που έχει μήκος 8,5 χλμ και περιλαμβάνει την κατασκευή 9 σταθμών  (ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ) θα δημοπρατηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2013. Βέβαια αν μέχρι τότε δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το όλο πλάνο θα πάει πίσω χρονικά. Είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που καλεστεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος Υπουργός Υποδομών μετά τις εκλογές.
Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 2
Ένα ακόμα πρόβλημα για τον νέο Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ θα είναι και η δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμής 2 από τον σταθμό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ στο ΙΛΙΟΝ. Είναι μία επέκταση 4χλμ με 3 σταθμούς (ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΟΝ) που θα εξυπηρετεί τα πολυπληθή δυτικά προάστια.
Και εδώ δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 300.000.000 ευρώ. Πρόκειται για μία επέκταση με διπλό κέρδος. Το πρώτο είναι η διείσδυση του Μετρό στα πυκνοκατοικημένα Δυτικά Προάστια  και το δεύτερο είναι η σίγουρη εμπορική του επιτυχία.
Αυτή η επέκταση θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα καθώς οι μελέτες είναι σε σχετικά ώριμο βαθμό και αποτελούν έναν από τους επόμενους στόχους-έργα για την Αττικό Μετρό ΑΕ.
Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το έργο της υπογειοποίησης στον Πειραιά είναι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για ένα παλιό έργο που ποτέ δεν ήρθε στην επικαιρότητα. Έχουν γίνει πολλοί σχεδιασμοί για την υπογειοποίηση της γραμμής.
Τελικά φαίνεται πως καταλήγουμε στην τελευταία χρονικά λύση. Αυτή περιλαμβάνει την «βύθιση» της γραμμής αμέσως μετά το σταθμό ΦΑΛΗΡΟ και την άνοδο της στην επιφάνεια λίγο πριν τον τερματικό σταθμό στον Πειραιά. Στο μέσον περίπου της διαδρομής στο ύψος του παλιού εργοστασίου του Κεράνη θα κατασκευαστεί ένας νέος υπόγειος σταθμός (μόλις ένα επίπεδο από την επιφάνεια του εδάφους) με την πιθανή ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ.
Ο σταθμός θα κατασκευαστεί κοντά στην αρχής της Ηρώων Πολυτεχνείου, του κεντρικότερου δρόμου στον Πειραιά και θα εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της εμπορικής κίνησης στην περιοχή ενώ θα βρίσκεται ακριβώς πάνω στο τέλος της οδού Πειραιώς.
Το έργο αυτό προχωρά με τις απαραίτητες μελέτες ενώ όπως αναφέρθηκε από στέλεχος της Αττικό Μετρό για να προλάβει το ΕΣΠΑ πρέπει μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του και να εισέλθει στο ΕΣΠΑ και να δημοπρατηθεί καθώς το ΕΣΠΑ φτάνει στο τέλος του.
Από τα τρία έργα το τρίτο είναι το πιο πιθανό να το δούμε να δημοπρατείται το επόμενο 18μηνο καθώς και μικρότερο προϋπολογισμό έχει και είναι και ένα «εύκολο» έργο καθώς ήδη η τομή υπάρχει και απομένει η περαιτέρω βύθιση των γραμμών.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Editorial: αποτυχημένο το μείγμα στους αυτοκινητόδρομους, ανάγκη αλλαγής τακτικής!

κείμενο από το ypodomes.com Το πολύπλοκο θέμα των αυτοκινητόδρομων μας έχει απασχολήσει πολύ εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον. Οι ανώριμες μελέτες, η απουσία απαλλοτριώσεων, η κρίση, η εσφαλμένη κίνηση των τεχνικών εταιρειών, έφεραν την σημερινή κατάσταση με τις κύριες Εθνικές μας Οδούς, όμηρους των καταστάσεων που μας έφεραν εδώ. Σήμερα γίνεται μία προσπάθεια για να αρχίσουν και πάλι τα έργα ενόσω είμαστε βαθειά χωμένοι στην κρίση. Κατά τη γνώμη μου με τις παρούσες συνθήκες πολύ δύσκολα θα αρχίσουν και πάλι τα έργα, τουλάχιστον έτσι όπως σχεδιάζονται αλλά και όπως προωθούνται. Το μοντέλο που προσπαθούν να εγκαταστήσουν είναι πλέον καταδικασμένο σε αποτυχία. Οι λόγοι είναι πάρα πολύ απλοί. Το μείγμα με το οποίο ξεκίνησαν οι δρόμοι αυτοί το 2007 να κατασκευάζονται δεν υπάρχει πια. Τα έργα ξεκίνησαν με μία άλλη Ελλάδα και σήμερα είναι μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Για να καταλάβουμε όμως γιατί μιλάμε ας κάνουμε απλές αριθμητικές πράξεις. Το 2007 ένας οδηγός ι.χ αν ήθελε να πάει από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη το κόστος του θα έφτανε περίπου στα 52-55 ευρώ. Η ανάλυση είναι απλή: ένα μέσο αυτοκίνητο για την βενζίνη θα χρειαζόταν περίπου 40 λίτρα και με την τιμή του καυσίμου περίπου στο 1 ευρώ θα πλήρωνε περίπου 40 ευρώ. Τα διόδια που έπρεπε να πληρώσει ήταν συνολικά 12 ευρώ. Ο μέσος μισθός ήταν περίπου στα 1.000 ευρώ και η ανεργία δεν ξεπερνούσε το 8% ενώ η φορολόγηση ξεκινούσε από τα 12.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος. Το 2012 ένας οδηγός για να κάνει την ίδια απόσταση πρέπει να πληρώσει περίπου 95-100 ευρώ. Ένα μέσο αυτοκίνητο για 40 λίτρα με 1,80 ευρώ την τιμή του λίτρου θα χρειαστεί 72 ευρώ. Τα διόδια είναι περίπου 25 ευρώ. Επίσης ο μέσος μισθός πλέον δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ με την ανεργία στο 21% και την φορολόγηση από τα 5.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος. Μάλιστα αυτές οι τιμές δεν είναι τελικές καθώς δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία διόδια στον Μαλιακό, στα Τέμπη και στο Αιγίνειο (Ημαθία). Η σύγκριση είναι από μόνη της τόσο καταδικαστική που το σημερινό μοντέλο δεν μπορεί να την αντέξει. Μία οικογένεια για ένα ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα πρέπει να δαπανήσει 200 ευρώ μόνο για την μετακίνηση της! Με την ανεργία να χτυπά κόκκινο, τα εισοδήματα να μικραίνουν επικίνδυνα και την φορολόγηση να είναι τόσο μεγάλη, η μετακίνηση γίνεται πλέον πολυτέλεια. Ήδη οι μετρήσεις από τις εταιρείες είναι όχι μόνο απογοητευτικές αλλά απαγορευτικές. Σήμερα κάποιος κινείται από ανάγκη και όχι για αναψυχή ή διασκέδαση. Η κλασσική μετακίνηση των Ελλήνων στους τόπους καταγωγής τους μειώνεται ραγδαία, όπως και ο εσωτερικός τουρισμός, του Σαββατοκύριακου και ο ημερήσιος κοντινών αποστάσεων. Το συμπέρασμα είναι απλό: χρήματα δεν υπάρχουν, το μοντέλο που θέλουν να εφαρμόσουν ανήκει σε μία άλλη Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να εφαρμοστεί άλλη τακτική καθώς είναι βέβαιο πως και αύριο να τελειώσουν οι δρόμοι η μείωση στην κίνηση θα συνεχίσει ακάθεκτη για μερικά χρόνια ακόμα. Και 10 ευρώ να μπει ταρίφα σε κάθε σταθμό διοδίων πάλι ζημιογόνα θα είναι. Η ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούν την κατασκευή και λειτουργία των αυτοκινητόδρομων είναι δεδομένη. Η ακριβή βενζίνη και τα ακριβά διόδια θα μπορούσαν ?ίσως- να λειτουργήσουν στην Βρετανία ή την Γερμανία αλλά σίγουρα όχι στην σημερινή Ελλάδα αλλά και αυτή που διαμορφώνεται με τους μισθούς να κατρακυλούν συνεχώς. Τι μπορεί να γίνει θα πει κανείς; Η λύση είναι απλή, δραστική μείωση στη τιμή των διοδίων κατά τουλάχιστον 50%, αλλαγή πολιτικής στην τιμή της βενζίνης και πτώση της τιμής της κατά τουλάχιστον 40% από την μία. Από την άλλη αύξηση στα χρόνια παραχώρησης με στόχο να φτάσουν και τα 50 χρόνια ενώ το ποσοστό είσπραξης από τα διόδια να αυξηθεί στο διπλάσιο αλλά και χρηματική συμβολή από την Ε.Ε. Επίσης μπορεί να επιτραπεί η μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση του δρόμου με μελλοντικές ευκαιρίες όπως διαμορφώνονται. Ένα παράδειγμα είναι η εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων κατά μήκος του δρόμου, ενώ μελλοντικά μπορεί να υπάρχουν διάσπαρτοι ηλεκτρικοί φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον στην αγορά. Ας μην είμαστε αιθεροβάμονες και να πούμε ελεύθεροι δρόμοι χωρίς διόδια γιατί ξέρουμε καλά πως μόνο μέσω συντήρησης από ιδιωτικές εταιρείες οι εθνικοί μας δρόμοι θα παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου. Αλλά το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία ενός ολόκληρου λαού και να αποκλείεται από το δικαίωμα του να μετακινείται. Αφού λοιπόν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε τα πράγματα έτσι όπως πραγματικά είναι, να η ευκαιρία να δράσουμε για να έχουμε αυτοκινητόδρομους, με οχήματα, γιατί σε άλλη περίπτωση θα έχουμε αυτοκινητόδρομους φαντάσματα που όσο και αν αυξήσουν την τιμή στα διόδια, δεν πρόκειται να βγάλουν ποτέ τα λεφτά τους. Για να ξεχρεώσουν οι δρόμοι πρέπει να κυκλοφορούν αυτοκίνητα, χρειάζεται δράση ρεαλιστική, ανάλογη με τα υπόλοιπα θέματα που «δεν έβγαιναν» οι αριθμοί (μισθοί, φορολογία, μέτρα και άλλα πολλά).

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ολυμπία Οδός: ξεκόλλησε το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα, πλέον μπορεί να υλοποιηθεί

κείμενο από το ypodomes.com Ο δρόμος Τσακώνα - Καλό Νερό, τμήμα της Ολυμπίας Οδού, θα είναι από τα πρώτα έργα, αν όχι το πρώτο, που θα υλοποιηθεί, όταν ξεκινήσει και πάλι η κατασκευή του σπουδαίου οδικού άξονα της Πελοποννήσου. Και αυτό γιατί είναι σημαντικό τμήμα και με ωριμότητα. Αυτό μας επεσήμαναν από το υπουργείο Υποδομών και μας ενημέρωσαν ότι εγκρίθηκαν χθες οι τροποποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι, που είχαν υποβληθεί για το συγκεκριμένο κομμάτι. Την προοπτική αυτή μας επιβεβαίωσε και ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος και σημείωσε ότι με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και την επιτάχυνση των ρυθμών τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και για το Τσακώνα - Καλό Νερό και για όλο το άλλο έργο της Ολυμπίας, εκτός από τη διάβαση του Καϊάφα και το τμήμα στην ευρύτερη περιοχή, που έχουν εξαιρεθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αυτοκινητόδρομοι: γρίφος η λύση λέει ο Βορίδης, πρόβλημα η χρηματοδότηση

κείμενο από το ypodomes.com Ελπίδες έδωσε ο Υπουργός Υποδομών κος Βορίδης για την γρήγορη επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητόδρομους που έχουν σταματήσει για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Σε συζήτηση του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ με τον Πρωθυπουργό κο Παπαδήμο βασικό αντικείμενο της κουβέντας ήταν τα έργα που θα δώσουν ανάπτυξη στην οικονομία, με αιχμή τους αυτοκινητόδρομους που έχουν δοθεί για κατασκευή με συμβάσεις παραχώρησης. Ερωτηθείς ο κ. Βορίδης επιβεβαίωσε ότι το δημόσιο, οι παραχωρησιούχοι αλλά και οι τράπεζες, που χρηματοδοτούν τα έργα, είναι κοντά στην εξεύρεση λύσης αποφεύγοντας όμως να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε ότι όταν θα γίνει αυτό θα πρέπει οι συμβάσεις παραχώρησης να κυρωθούν εκ νέου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει το σημαντικότερο από την λίστα των θεμάτων. Να πούμε πως οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν «παγώσει» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αφορούν τους οδικούς άξονες : Αθήνα - Θεσσαλονίκη (τμήμα Μεταμόρφωση- Μαλιακός και τμήμα Μαλιακός-Κλειδί Ημαθίας) (εταιρείες Νέα Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα (Ολυμπία Οδός) Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Εγνατία (Κεντρική Οδός Ε65) Αντίρριο-Αγρίνιο-Άρτα-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός) Οι συμβάσεις παραχώρησης είχαν δώσει το δικαίωμα σε αυτές τις εταιρείες να κατασκευάσουν κλειστούς αυτοκινητόδρομους με διόδια, τους οποίους θα αποκόμιζαν τα έσοδα για χρονικό διάστημα περίπου 30 ετών. Οι οδικοί άξονες περιλαμβάνουν κατασκευή 2 λωρίδων και λωρίδα έκτακτης ανάγκης σε κάθε κατεύθυνση με διαχωριστικά στη μέση, ενώ θα υπάρχουν και ΣΕΑ (Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) όπου οι οδηγοί και οι επιβάτες θα μπορούν να ξεκουράζονται, να γεμίζουν με καύσιμο τα οχήματα τους. Εκεί θα υπάρχουν και καταστήματα για καφέ, φαγητό αλλά και εμπορικά καταστήματα.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα