Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Editorial: μονόδρομος η ανάπτυξη, χρειάζονται έργα, έργα, έργα

κείμενο από το ypodomes.com

Το γεγονός πως είμαστε για τα καλά πλέον σε προεκλογική περίοδο επηρεάζει την εξέλιξη των έργων υποδομής στην χώρα. Πολλά έργα που καρκινοβατούν λόγω της ισχυρής οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα μπαίνουν και πάλι σε αναμονή περιμένοντας την νέα πολιτική ηγεσία να λύσει πολλά από τα προβλήματα που της κληρονομεί η σημερινή κατάσταση.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το στοίχημα της ανάπτυξης έχει χαθεί εδώ και 3 χρόνια περίπου και αυτός είναι ο μεγάλος πόθος τόσο εντός των συνόρων όσο και εκτός. Είναι αλήθεια πως όσα μέτρα και αν παρθούν αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν θα μπορέσει καμία κυβέρνηση να κατακτήσει το έπαθλο της εξόδου της χώρας από την κρίση.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι εδώ και περιμένουν να εκτελεστούν να δώσουν πνοή στην πραγματική οικονομία που ζει ημέρες ασφυξίας αφού το χρήμα κυκλοφορεί όλο και σε πιο μικρό βαθμό. Οι αναπτυξιακές κορόνες που ακούμε εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν  ανενεργοί και οι νέοι Υπουργοί στα κρίσιμα αναπτυξιακά Υπουργεία (Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Υποδομών, Περιβάλλοντος) όσο και στις Περιφέρειες πρέπει αυτή τη φορά να καταφέρουν να αναστήσουν την κρυμμένη αξία της Ελληνικής Οικονομίας.

Το ζητούμενο είναι η σωστή εφαρμογή και όχι η επιπλέον καθυστέρηση μιας και ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει και η πίεση στις Ελληνικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η ωριμότητα που επέφερε η κρίση είναι και μια μεγάλη ευκαιρία να δοθεί το βάρος σε έργα μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς όχι απαραίτητα μόνο στον τομέα των υποδομών.

Οι πολιτικοί που θα αναλάβουν τα ηνία έχουν σίγουρα την ανάγκη ομάδων τεχνοκρατών που θα τους καθοδηγούν χωρίς να υπάρχει η πελατειακή σχέση του παρελθόντος για να δημιουργηθεί το μείγμα που χρειάζεται για να σταματήσει σε πρώτη φάση η αιμορραγία της οικονομίας, να επουλωθούν οι πληγές και σε δεύτερη φάση που εισέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία.

ΕΡΓΑ, ΕΡΓΑ, ΕΡΓΑ
Συνήθως για τους πολιτικούς λέμε να αφήσουν τα λόγια και να πιάσουν τα έργα. Η έκφραση αυτή πλέον είναι κυριολεκτική καθώς τα περιθώρια ελιγμών τελείωσαν εδώ και καιρό.   Μόνο με σκληρή δουλειά και έργα θα αλλάξει το σημερινό μαύρο σκηνικό που ταλαιπωρεί την χώρα και δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών της.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν ποτέ σε αυτή τη χώρα να αλλάξει πρόσωπο, να μετατραπεί σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή δύναμη και να δείξει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει τόσο πολιτισμικά όσο και γεωγραφικά.

Η ενέργεια, τα έργα υποδομής, η αστική ανάπτυξη, η έρευνα, οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και οι παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι κατασκευές μπορούν συνδυαστικά να δώσουν αυτό που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα: ελπίδα και ένα νέο μεγάλο στόχο που αν κατακτήσει θα την οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες.  Αλλά αυτό μεταφράζεται σε τρεις πανομοιότυπες λέξεις: έργα, έργα, έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα