Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Οι μεγάλες παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν την Αθήνα σε πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης

κείμενο από το ypodomes.com
Μία απλή ματιά να ρίξει κανείς στις εξελίξεις των έργων υποδομής της Αθήνας μία λέξη θα αποκομίσει τελικά: «ανάπλαση». Η συζήτηση για αναπλάσεις χώρων και εκτάσεων στην πόλη γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.

Στην πραγματικότητα η Αθήνα σταμάτησε να κάνει μεγάλες παρεμβάσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα από το 2004. Από την μεγάλη πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μετά σταμάτησε κάθε προσπάθεια και η πόλη μπήκε σε ένα αέναο κύκλο προτάσεων, συζητήσεων, αντιδράσεων και επιλογών.

Από το 2007 και μετά (από εποχής Υπουργίας Γιώργου Σουφλιά) άνοιξε το μπουκέτο των μεγάλων αναπλάσεων της Αθήνας: Φαληρικός Όρμος, Φαληρικό Δέλτα, Πανεπιστημίου, Αλεξάνδρας, Ελαιώνας, Ελληνικό.

Τέθηκε ένας μεγάλος στόχος, η Αθήνα να αλλάξει πρόσωπο να γίνει πιο φιλική και ανθρώπινη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Και η πραγματικότητα είναι πως η Αθήνα το έχει μεγάλη ανάγκη αυτό. Είναι από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης με την μικρότερη αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο. Το πράσινο της Αθήνας καλύπτει λιγότερο από το 4% της έκτασής της.

Η πόλη είχε την ατυχία πριν ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα μεγάλα προγράμματα αναπλάσεων να καταφτάσει η κρίση και να παγώσει κάθε προσπάθεια. Εκτός από μία.

Η μαγική –πραγματικά- προσπάθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε αντίθεση με κάθε πρόβλεψη έκανε την μεγάλη ανατροπή και εν μέσω σφοδρής κρίσης το 2012 ξεκίνησε το πρώτο μεγάλος πρόγραμμα ανάπλασης της Αθήνας, μετολυμπιακά.

Εδώ και 2 χρόνια το έργο αυτό αποτελεί ένα φωτεινό φάρο και δείχνει το δρόμο για τα υπόλοιπα προγράμματα. Την σκυτάλη όντως έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ωνάση που μέσα από το Re-think Athens, την Ανάπλαση Πανεπιστημίου που τελικά αποδεικνύεται ένα πολυσύνθετο έργο (περιλαμβάνει πεζοδρόμηση, υδραυλικά έργα συγκέντρωσης υδάτων, επεκτείνει το Τραμ στην Πατησίων, έχει ένα μεγάλο ποδηλατόδρομο, αναπλάθει όψεις κτιρίων κ.α) φιλοδοξεί να μεταμορφώσει το κέντρο της Αθήνας. Ο διαγωνισμός βρίσκεται προ των πυλών και στις αρχές του 2017 το έργο πιθανά να έχει ολοκληρωθεί.

Από εκεί και έπειτα έχουμε άλλες δύο αναμονές: τον Φαληρικό Όρμο που είναι σε αναμονή προς το παρόν και η δημοπράτηση του είναι σε διαρκή μεταβολή (ποσού-χρόνου) και του Ελληνικού που έχει βρεθεί ο επενδυτής όμως τα έργα θα ξεκινήσουν σε περίπου 2 χρόνια λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την τεράστια έκταση του.

Σε αυτό το έργο η Αθήνα έχει εναποθέσει και τις περισσότερες ελπίδες της για ανάπτυξη, απασχόληση αλλά και περισσότερο πράσινο καθώς προβλέπεται η ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενός χώρου με  τεράστια έκταση και πολυποίκιλη παρουσία.

Η διπλή ανάπλαση Ελαιώνα-Αλεξάνδρας προς το παρόν δείχνει εγκλωβισμένη στα διάφορα προβλήματα και θέματα της.

ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;
Έχουμε τις θετικές εξελίξεις γύρω από την μετατροπή της Αθήνας σε μία μοντέρνα πράσινη πόλη και αυτό είναι κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια. Στα Δυτικά Προάστια της πόλης η αναλογία πρασίνου είναι τραγική φτωχή ενώ στο Δήμο Αθηναίων η ανάγκη για περισσότερους πράσινους χώρους είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Έτσι η ανάγκη για νέες ιδέες, νέες συζητήσεις, νέες παρεμβάσεις είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη τώρα που η ιδέα της ανάπλασης χώρων έχει κερδίσει πολιτεία και πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα