Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλα Έργα: Καμπανάκια κινδύνου από τις μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα ΕΣΠΑ

κείμενο από το ypodomes.com
Κάτι περισσότερο από 1 χρόνο μετράμε για να φτάσουμε στο τέλος του 2015. Γιατί μετράμε όμως τόσο πριν; Γιατί τότε ολοκληρώνεται και χρηματοδότικά το ΕΣΠΑ 2007-2013. Αν αυτό το διάστημα το δούμε με την «εργοταξιακή ματιά» των πραγμάτων θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας για την ολοκλήρωση δεκάδων έργων που τραβούν χρηματοδότηση από το μεγάλο πακέτο της ΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό, η πρόοδος του ΕΣΠΑ έχει φτάσει το 75%. Αυτό το νούμερο είναι από το 2008 μέχρι και σήμερα δηλαδή σε περίπου 6 χρόνια. Έτσι καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το υπόλοιπο 25% σε διάστημα 13 μηνών, δηλαδή καλούμαστε να κάνουμε ένα θαύμα.

Αυτό φυσικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως η μεγάλη ευκαιρία στο επόμενο διάστημα να γίνει μία μεγάλη άνοιξη του κατασκευαστικού τομέα και να εισρεύσουν μεγάλα κεφάλαια από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για να ωριμάσουν και να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα.

Εδώ, παρουσιάζεται όμως το πρόβλημα. Σχεδόν στο σύνολο τους τα έργα που είναι σε εκτέλεση και ειδικότερα τα μεγάλα έργα υποδομής, παίρνουν απανωτές παρατάσεις με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα έργα να φτάνουν για το «κόψιμο της κορδέλας» οριακά στο τέλος του 2015.

Πολλά από αυτά ήδη έχουν μεταφέρει την ολοκλήρωση τους το 2016 πράγμα που μεταφράζεται σε απώλεια πόρων από νέα έργα καθώς θα προέχει η ολοκλήρωση των υπό κατασκευή έργων. Η αλυσίδα αυτή φέρνει αναστάτωση καθώς το ήδη μικρό ποσό που έχει εξασφαλίσει η χώρας μας για υποδομές και περιβάλλον (μόλις 5,2 δις ευρώ) ως φαίνεται θα καταλήξει περισσότερο να μεταβληθεί ως το ΕΣΠΑ-γέφυρα με το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης να οδηγείται σε ήδη εκτελούμενα έργα.

Τα καμπανάκια αυτά είναι ήδη γνωστά στο Υπουργείο Υποδομών καθώς έρχονται από παντού ανησυχητικές ειδήσεις. Σχεδόν όλα τα συγκοινωνιακά έργα της Εγνατίας Οδού θα είναι θαύμα αν ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015 (έχοντας σημαντικότατες καθυστερήσεις). Το ίδιο συμβαίνει με πολλά έργα μικρότερου κόστους στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ σε νοσοκομεία, σχολεία κλπ.

Ίδια εικόνα παρατηρούμε σχεδόν στο σύνολο των έργων σε Περιφέρειες, Δήμους και ΔΕΚΟ και πλέον χρειάζεται ένα «θαύμα» για να καταφέρει η χώρα μας να κάνει την υπέρβαση και να απορροφήσει το υπόλοιπο ποσό του ΕΣΠΑ χωρίς να έχει απώλειες.

Αυτό που τώρα είναι αναγκαίο είναι μία αναδιάταξη των έργων, να γίνει αντιληπτό ποια έργα θα έχουν ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και ποια έργα θα πρέπει να τα «προσθέσουμε» στο αριθμητικό σύνολο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σε κάθε περίπτωση η χρονοτριβή αυτή προκαλεί μόνο προβλήματα και είναι πλέον απαραίτητη η καλύτερη διαχείριση των πόρων που μένουν για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα