Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

10 προτάσεις για την Αναβάθμιση της Αθήνας από το Υπουργείο Τουρισμού

κείμενο από το ypodomes.com
Δέκα προτάσεις-δράσεις, για την αναβάθμιση της Αθήνας, περιλαμβάνονται σε Επιχειρησιακό Σχέδιο, που παρουσίασε χθες η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, στο ξενοδοχείο Intercontinental, με θέμα «Η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού».  

Η υπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών για αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού, βρίσκεται και  η Αθήνα για την οποία  πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η εικόνα της, να εκσυγχρονίζονται οι υποδομές της ώστε να είναι  λειτουργική και προσβάσιμη, να εμπλουτίζεται το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και να αναβαθμίζεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στόχος μας είπε η κυρία Κεφαλογιάννη είναι «να καταστεί Μητροπολιτικό Κέντρο Τουρισμού σε ευρωπαϊκό και  παγκόσμιο επίπεδο και να γίνει ισχυρός και ελκυστικός τουριστικός προορισμός City Break». Επίσης επισήμανε ότι «η  Αθήνα αναδεικνύεται σε πόλη που μπορεί επάξια να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εκατομμύρια τουρίστες.

Τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπλαση ιστορικών κομματιών του κέντρου, η δημιουργία του νέου πολιτιστικού άξονα στο Φαληρικό Δέλτα, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την Πρωτεύουσα. Το Υπουργείο Τουρισμού, συνεργάζεται με συναρμόδια Υπουργεία, στηρίζει τις πρωτοβουλίες για τη νέα εικόνα της Πρωτεύουσας και τη δημιουργία νέων υποδομών προσέλκυσης επισκεπτών, όπως ο σχεδιασμός διαδρομών που θα αναδεικνύουν ενδιαφέροντα στοιχεία της πόλης».

«Είχαμε χρέος να φέρουμε την ανάπτυξη στην Αθήνα και ήδη σε δυόμισι χρόνια θέσαμε τις βάσεις ώστε με τις νέες δράσεις που προωθούμε να κάνουμε την πόλη μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης» ανάφερε η υπουργός. Επιπρόσθετα επισήμανε πώς αποτελεί συλλογική ευθύνη η συνέχιση της ανόδου του τουρισμού και κάλεσε όλες τις δυνάμεις του κλάδου να εντείνουν την μέχρι σήμερα αποδοτική προσπάθεια που φέρνει τον κλάδο στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς  και ταυτόχρονα τον ανάγει σε ισχυρή βάση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Το Σχέδιο Αναβάθμισης της Αθήνας, όπως το παρουσίασε η κυρία Κεφαλογιάννη, συμπεριλαμβάνει σειρά μέτρων που αφορούν την Ασφάλεια, την αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσα από στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις, την τουριστική ανάπτυξη, την προστασία των εμπόρων από το ανεξέλεγκτο παρεμπόριο.

Συγκεκριμένα, οι δέκα προτάσεις, αφορούν :
1.    Ενταξη δράσεων στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό.
2.    Δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων και διοχέτευσης της πληροφορίας προς τους φορείς παρέμβασης.
3.    Κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος συστηματικής Αστυνόμευσης  περιοχών προτεραιότητας από την άποψη του αθηναϊκού τουρισμού για έλεγχο κάθε παραβατικής συμπεριφοράς.
4.    Εντατικοποίηση του έργου των υφιστάμενων αλλά και η συγκρότηση νέων συνεργείων στον Δήμο Αθηναίων, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.
5.    Συγκεκριμένες αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που είτε δεν είναι σαφές είτε μη επιχειρησιακά επαρκές.
6.    Αλλαγές πολιτικής, σχεδιασμού και πρακτικών που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης αλλά δεν αφορούν στο Υπουργείο Τουρισμού.
7.    Ενίσχυση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης με παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας.
8.    Έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας.
9.    Ενίσχυση υποδομών και διευκόλυνση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς πόρους.
10.    Παρατηρητήριο Τουρισμού Αθήνας – Αττικής

Το Σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο – Χωροτάκτη  Δρ. Δημήτρη Οικονόμου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την Αισθητική και Τεχνική Αποκατάσταση της εικόνας της πόλης και την αναβάθμιση του Ιστορικού της Κέντρου.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο έχει ως στόχο την υποστήριξη του αστικού τουρισμού στην Αθήνα αλλά και άλλων μορφών τουρισμού άμεσα συνδεόμενων με την πόλη (πχ. τουρισμός κρουαζιέρας), μέσω της βελτίωσης της εικόνας και λειτουργίας της πόλης στο άμεσο μέλλον.
Βασίζεται σε δράσεις κυρίως άμεσης απόδοσης και είναι δυνατόν να αμβλύνει σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν τα προβλήματα στην εικόνα και λειτουργία περιοχών της Αθήνας.

ΓΓ ΕΟΤ
Στη σημασία της συνεργασίας της πολιτείας με τους ιδιώτες στον τομέα του τουρισμού και στα μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα αυτής αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς λέγοντας ότι «η συνεργασία που μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε αποτελεί φωτεινό παράδειγμα». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι για την ανάπλαση της Αθήνας είναι σημαντικό να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και επιπλέον των σημερινών ενέργειες υποστήριξης των ειδικών μορφών τουρισμού.

Επίσης αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που έγιναν στα τελευταία δυόμισι χρόνια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τουρισμού η οποία και επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, μέσα από στοχευμένες κινήσεις, δράσεις, άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών, και υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας του ελληνικού τουριστικού πλεονάσματος. Ακόμα ο κ. Λειβαδάς επισήμανε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΤΕ
Στις διακριτές επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και την σημασία που έχει να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξής του αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Χαρακτήρισε το 2014 ως «χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού», και εξέφρασε την βούληση του κλάδου «να χτιστεί ένα καλύτερο 2015» μέσα από δράσεις, και συνεργασία πολιτεία και ιδιωτών. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξήρε την συνεργασία που είχε ο κλάδος με την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη  λέγοντας ότι «προώθησε πλούσιο νομοθετικό έργο, έδωσε ποιότητα στην εικόνα της χώρας στον τουριστικό κλάδο, και ένωσε τον τουριστικό κόσμο στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού τουρισμού».

ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναβάθμισης του Κέντρου της Αθήνας» παρουσίασε ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Οικονόμου αναφέροντας ότι αυτό αφορά και τους τουρίστες, και τους κατοίκους και τους εργαζόμενους και πώς μέσα από τις παρεμβάσεις που προτείνονται επιχειρείται μια συνολική λύση αποκατάστασης προβλημάτων που σήμερα υπάρχουν και αφορούν μεταξύ άλλων την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τις σημάνσεις, τις όψεις των κτηρίων κ.α.

Επίσης ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην προσέγγιση του θέματος μέσα από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η όλη προσπάθεια και κυρίως η συνέχισή της μέσα από την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού  καταγραφής και επίλυσης σχετικών προβλημάτων με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και την διευκόλυνση της καθημερινότητα επισκεπτών, κατοίκων και εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα