Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Εγκαινιάστηκε επίσημα η έναρξη κατασκευής του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ της COSCO

κείμενο από το ypodomes.com
Εγκαινιάστηκε  και τυπικά στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) η έναρξη των εργασιών για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μέσω της δημιουργίας της νέας Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων της ΣΕΠ, από τα 3,7 εκατ. σε 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα επένδυση αποτελεί το σημείο αναφοράς της συμφωνίας φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ, προϊόν διεργασιών που διήρκεσαν σχεδόν δύο χρόνια. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση του ΟΛΠ, υπογράφηκε από το υπ. Ναυτιλίας και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, πριν από περίπου ένα μήνα. Βάσει αυτής, το 2021, όταν και προβλέπεται να λειτουργήσει η νέα Δυτική Προβλήτα ΙΙΙ, τα ετήσια έσοδα του ΟΛΠ θα ανέλθουν σε 109,3 εκατ. ευρώ, μέγεθος που ισοδυναμεί με τον σημερινό ετήσιο τζίρο του. H αξία της νέας σύμβασης ΟΛΠ-ΣΕΠ κυμαίνεται μεταξύ 860 εκατ. ευρώ - 1,1 δισ. ευρώ, ανάλογα με το χειρότερο και καλύτερο σενάριο αντίστοιχα, έναντι περίπου 550 εκατ. ευρώ, που ήταν η μέχρι σήμερα αξία της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Σημειωτέον ότι κατά το 2014, η ΣΕΠ διακίνησε συνολικά 2,987 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Cosco Pacific, μητρικής της ΣΕΠ, η ετήσια αύξηση είναι της τάξεως του 18,5% σε σχέση με το 2013, όταν είχαν διακινηθεί 2,512 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Σε μηνιαία βάση, τον Δεκέμβριο διακινήθηκαν 254,6 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 237,1 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια τον αντίστοιχο μήνα του 2013, μια μεταβολή της τάξεως του 7,3%. Εν ολίγοις, η ΣΕΠ λειτουργεί σήμερα στο 85% της ετήσιας δυναμικότητάς της, που υπολογίζεται σε 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, γεγονός που δικαιολογεί την προσπάθειά της να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τη δυναμικότητα του λιμανιού. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο ρυθμός της αύξησης στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, καθώς δεν ξεπέρασε το 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Εν τω μεταξύ, σε σχετική της μελέτη, η εταιρεία Βusiness Monitor International κάνει λόγο για διατήρηση της ανοδικής πορείας του λιμανιού του Πειραιά, κυρίως ως αποτέλεσμα των πρόσθετων επενδύσεων, καθώς η οικονομία παραμένει ευάλωτη. Σύμφωνα με την BMI, κατά το 2015, προβλέπεται αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ κατά 17%, λαμβάνοντας υπόψη της σενάριο ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 1,2% κατά το τρέχον έτος, πρόβλεψη που διατηρεί και για το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα