Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Το παράδοξο μοντέλο των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας

κείμενο από το ypodomes.com
Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στις αστικές συγκοινωνίες; Πόσο ικανοποιητικά συνεργάζονται όλα τα διαθέσιμα μέσα για να καλύπτουν όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας; Ποιος πρέπει να σχεδιάζει την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν από την λειτουργια των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Μία πόλη με 4 εκατομμύρια πληθυσμό, με ροπή προς τη χρήση του ι.χ που διαθέτει πληθώρα μέσων αλλά δεν έχει ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή.

Η κουβέντα που έχει ανοίξει και πάλι με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου φέρνει στην επιφάνεια τις δομικές αδυναμίες του συστήματος μεταφορών της Αθήνας.

Από τη μία έχουμε πολλά μέσα μεταφοράς: Μετρό, Τραμ, Προαστιακό, Λεωφορεία, Τρόλεϊ. Από την άλλη έχουμε πολλές εταιρείες που συμμετέχουν στις αστικές μεταφορές: ΟΑΣΑΟΣΥΣΤΑΣΥΑττικό Μετρό και λίγο αποΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ.

Ένα πρώτο ερώτημα είναι πόσο συνεργάζονται αυτές οι εταιρείες και αν χρειαζόμαστε μία αντί για 3 εταιρείες λειτουργίας και οργάνωσης. Το μεταφορικό έργο του Μετρό και του Τραμ το διαχειρίζεται η ΣΤΑΣΥ. Το μεταφορικό έργο σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ το διαχειρίζεται η ΟΣΥ. Την ίδια ώρα οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν αποσπασματικά το ένα ή το άλλο μέσο αλλά ανάλογα την περιοχή και τις ανάγκες τους.

Από την άλλη τη φιλοσοφία και το γενικό πλαίσιο (τιμολογιακή πολιτική, γενικότερη στόχευση κ.α) το διαχειρίζεται ο ΟΑΣΑ. Επί της ουσίας ο ΟΑΣΑ είναι εκείνος που μιλά εξ` ονόματος όλων και αντιπροσωπεύει τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Με δεδομένη την ανάγκη μίας ενιαίας φωνής θα ήταν μία εξαιρετικά χρήσιμη ιδέα η συνένωση των 3 εταιρειών κάτω από τον ΟΑΣΑ ούτως ώστε η εταιρεία να βρεθεί πραγματικά στο τιμόνι των συγκοινωνιών.

Θα χρειαστεί η αναδιοργάνωση του μεταφορικού με βάση τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται και θα καθοριστεί το νέο πλαίσιο το οποίο να μπορεί να αναθεωρείται όταν κρίνεται σκόπιμο, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες του συστήματος να μετατραπεί σε ένα δυναμικό φορέα μεταφορών.

Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι ο σχεδιασμός. Ποιος σχεδιάζει σήμερα το αύριο των μεταφορών; Η Αττικό Μετρό ως η κατασκευαστική εταιρεία σε Μετρό και Τραμ είναι η απάντηση. Σωστό ή λάθος; Μπορεί μία κατασκευαστική εταιρεία να κρίνει από μόνη της ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες ενός ολόκληρου συστήματος;

Μήπως θα ήταν πιο χρήσιμο ο ΟΑΣΑ να αναλάβει σε πλήρη συντονισμό πλέον με την ΑΜ το σχεδιασμό του αύριο στα μέσα σταθερής τροχιάς; Είναι παράδοξο από τη μία να είναι υπεύθυνος σχεδιασμού λειτουργίας στα μέσα αλλά από την άλλη να μην έχει πρωτεύοντα λόγο στο σχεδιασμό των μελλοντικών επεκτάσεων στην πόλη. Όλα τα μεγάλα συστήματα μεταφορών στις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις έχουν ένα κεντρικό φορέα (ένα αντίστοιχο ΟΑΣΑ) χωρίς αυτό να επηρεάζει την κατασκευαστική εταιρεία.

Εδώ έχουμε το φαινόμενο να αποφασίζεται ποιες γραμμές θα προωθηθούν προς κατασκευή χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη ο κεντρικός φορεάς μεταφορών. Αν σήμερα ρωτήσουμε τον ΟΑΣΑ ποια θα είναι η πολιτική επεκτάσεων για τα επόμενα 10-15 χρόνια δεν θα λάβουμε καμία απάντηση γιατί πολύ απλά δεν συμμετέχει σε αυτή. Ελληνική πραγματικότητα.

Ένα τρίτο ερώτημα είναι η συνεργασία ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ με τον ΟΑΣΑ. Η Αθήνα όπως και όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχει αποκτήσει ένα αστικό σιδηροδρομικό τμήμα μεταφορών, τον Προαστιακό. Εδώ έχουμε ένα τελείως παράδοξο φαινόμενο. Πάνω σε επενδύσεις που έχουν κοστίσει στην πόλη τουλάχιστον 600-700εκ.ευρώ δεν υπάρχει ουσιαστικό μεταφορικό έργο.

Οι επιβάτες που διαλέγουν τον Προαστιακό για να κινηθούν εντός πόλης είναι επί της ουσίας ανύπαρκτοι. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια επενδύσεων μένουν νεκρά και επιφέρουν ζημιά καθώς: το τμήμα Αθήνα-Πειραιάς με 4 ενδιάμεσες στάσεις παραμένει χωρίς ηλεκτροκίνηση και συνδέεται ανά μία ώρα (!), το τμήμα Αθήνα-ΣΚΑ που πλεόν διαθέτει και ικανό αριθμό στάσεων έχουν εξίσου αραιές συνδέσεις, το τμημα ΣΚΑ-Αεροδρόμιο έχει δρομολόγια ανά 20 λεπτά. Ενώ υπάρχει υποδομή, Πειραιάς και Αθήνα δεν συνδέονται ούτε με το Αεροδρόμιο, ούτε με τα Μεσόγεια. Ακόμα ένα παράδοξο; Η μόνη βιώσιμη γραμμή είναι εκείνη του Κιάτου που όμως παρουσιάζει συνεχώς τεχνικά προβλήματα.

Η μόνη υπαρκτή σύνδεση ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΟΑΣΑ είναι στα εισιτήρια του αστικού τμήματος και κάποιες συνεργασίες σε επίπεδο Προαστιακού κυρίως στα Μεσόγεια. Με μία φοβερή υποδομή που διασχίζει κάθετα την Αθήνα και οριζόντια την Αττική αυτό έχει τα σημερινά πενιχρά αποτελέσματα. 'Αραγε το αστικό τμήμα του Προαστιακού της Αθήνας έχει μονοψήφιο ή δηψήφιο αριθμό χιλιάδων επιβατών καθημερινά; Αξίζει να αναφέρουμε πως στις μελέτες πριν κατασκευαστεί ο Προαστιακός μιλούσαν για 250.000 επιβάτες καθημερινά. Σήμερα είμαστε στο 1/10...

Γιατί δεν υπάρχει συνοχή στις μεταφορές; Η πολυδιάσπαση και οι πολλοί διαφορετικοί ρόλοι σε ένα σύστημα μεταφορών είναι η απάντηση. Σήμερα που τα οικονομικά δεδομένα είναι πιο δύσκολα από ποτέ παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνεκτικό μοντέλο στις μεταφορές της πόλης.

Ένας δυνατός, ισχυρός ΟΑΣΑ που θα λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις του σήμερα και του αύριο, μία δυναμική κατασκευαστική εταιρεία που θα φέρνει εις  πέρας τις ανάγκες αυτές και μία ολική σύνδεση με το αστικό σιδηροδρομικό κομμάτι της Αθήνας.

Επιτυχημένα μοντέλα έχουμε πολλά στην Ευρώπη. Δεν μένει, εφόσον υπάρχει η βούληση να ακολουθήσουμε κάποιο από αυτά και να σταματήσει η σημερινή παράδοξη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα