Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Άπιαστο όνειρο για τη Θεσσαλονίκη το Πολυτροπικό Δίκτυο Μεταφορών

κείμενο από το ypodomes.com
Με άπιαστο όνειρο δείχνει πλέον η λειτουργία ενός πολυτροπικού συστήματος μεταφορών της Θεσσαλονίκης και η παντοκρατορία των λεωφορείων θα διαρκέσει ακόμα για χρόνια.

Είμαστε λίγο πριν από το 2016 και για τουλάχιστον 4 χρόνια η πόλη θα παραμείνει μόνο με το δίκτυο των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. Κανένα από τα projects για την πρόσθεση νέων μέσων δεν πάει καλά.

Από τη μία έχουμε τα προβληματικά έργα του Μετρό αλλά και το απατηλό όνειρο δημιουργίας δικτύου Τραμ. Από την άλλη έχουμε την εξαγγελία για τη λειτουργία μίας προαστιακής γραμμής στη δυτική πλευρή της πόλης. Επιπλέον έχουμε και την αέναη απαίτηση της πόλης για θαλάσσια αστική συγκοινωνία που δεν έρχεται ποτέ.

ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ 2020
Τα βαλτωμένα έργα είναι η μεγάλη απογοήτευση της πόλης. Με το αρχικό χρονοδιάγραμμα για λειτουργίατο 2012 ήδη είμαστε 4 χρόνια καθυστερημένοι. Ακόμα και αν ξεκινούσαν αύριο τα έργα, δύσκολα θα βλέπαμε το πρώτο μικρό δίκτυο να λειτουργεί πριν το 2020. Στο βασικό έργο έχουμε ακόμα ένα τμήμα 3χλμ που δεν έχει διανοιχθεί ενώ στην επέκταση προς Καλαμαριά δεν έχει διανοιχθεί ούτε μέτρο από τα 4,8χλμ διπλής υπόγειας γραμμής. Στα θετικά η προοπτική συμφωνίας με το Υπουργείο Υποδομών και η επανεκκίνηση των έργων είναι πιο κοντά από ποτέ.

ΤΡΑΜ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Ένα από τα πάγια αιτήματα των Θεσσαλονικέων είναι η δημιουργία δικτύου Τραμ. Από τον ΣΑΣΘ παρουσιάστηκε ένα συγκεκριμένο πλάνο το οποίο έχει και την υποστήριξη του Δήμου αλλά προς το παρόν δεν έχει την πολιτική βούληση του Υπουργείου Υποδομών και κατ`επέκταση της Αττικό Μετρό. Προς το παρόν μοιάζει περισσότερο με ευχολόγιο παρά με ένα σχέδιο που έχει πιθανότητες να το δούμε να υλοποιείται.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ
Πριν από περίπου 1,5 χρόνο παρουσιάστηκε το project City Train. Πρόκειται ουσιαστικά για την εκμετάλλευση υπάρχουσας υποδομής που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με τα δυτικά προάστια. Ακόμα και το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό καθώς εκτιμάται σε περίπου 10εκ.ευρώ. Είναι και στα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ για την 5ετία μέχρι το 2020.

Προς το παρόν το σχέδιο δείχνει να βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη και να μην έχει την κατάλληλη ώθηση για να το δούμε σύντομα να υλοποιείται. Με την καλύτερη προοπτική θα μπορούσαμε να δούμε το έργο να λειτουργεί μέχρι το 2020.

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΙΑ ΟΥΤΟΠΙΑ
Το όνειρο της πόλης να ξεφύγει από το αρνητική πρωτιά της μόνης πόλης με 1εκ. κατοίκους και κανένα μέσο σταθερής τροχιάς έχει γίνει ο σύγχρονος εφιάλτης της. Εκτός από τα παραπάνω μέσα σχεδόν κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια για να ενεργοποιηθεί η Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία ενώ υπάρχουν και σκέψεις από το Δήμο Θεσσαλονίκης για μία γραμμή τελεφερίκ που θα συνδέει το κέντρο με την περιοχή του Σείχ Σου. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν προχωρά επίσης.

Οι κάτοικοι έχουν απογοητευτεί από την εξέλιξη των πραγμάτων και η παύση των έργων στο Μετρό έχει συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση. Από το Υπουργείο Υποδομών δεν φαίνεται προς το παρόν κάποια πρωτοβουλία για ένα συνολικό πλάνο συστήματος Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη και όλο αυτό δείχνει πια μία ουτοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα