Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Δημόσια Έργα: Η χρονιά ξεκινά χωρίς ίντριγκα, το πρόβλημα όμως παραμένει

κείμενο από το ypodomes.com
Πολλά υποσχόμενο μου μοιάζει το 2016. Πολύ ανέφελο, χωρίς να ξεκινά με ίντριγκες, λύθηκαν ακόμα και τα προβλήματα στους αυτοκινητόδρομους και το Μετρό Θεσσαλονίκης. Εδώ και 6 χρόνια η ειδησεογραφία των έργων μόνο για τα έργα δεν είναι. Πρόβλημα εδώ, πρόβλημα εκεί, πρόβλημα παντού.

Που να πιάσεις, από το Μετρό Θεσσαλονίκης; Την μία είχαμε πρωταγωνιστές του φορείς της πόλης, την άλλη είχαμε τις αστοχίες της μελέτης. Δεν ξέρω πραγματικά αυτό το έργο πως κατάφερε να επιβιώσει μέσα από όλη αυτή την ασχήμια που περάσαμε και που περνάμε.

Τώρα έχει συμφωνία, θα τηρηθεί; Είναι το πρώτο εύλογο ερώτημα. Θα σταματήσει το δράμα να δούμε τι θα γίνει με το έργο; Φτάσαμε να πανηγυρίζουμε που μία γραμμή Μετρό θα την ολοκληρώσουμε με τις καλύτερες προοπτικές το 2020, δηλαδή 14 χρόνια έργων και μη έργων.

Σε όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα ήταν η είδηση και όχι το έργο και φέτος μου μοιάζει λίγο …ύποπτο που ξεκινάμε χωρίς να βλέπουμε τέτοια φαντάσματα. Βέβαια έχουμε και άλλα πολλά έργα με θέματα και προβλήματα όπως το Άκτιο-Αμβρακία που 6 χρόνια μετά την εκκίνηση των έργων καταφέραμε να φτάσουμε την πρόοδο στο 50%. Να πανηγυρίσω ή να σκεφτώ ότι μοιάζει με πανηγύρι;

Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη χώρα, Ευρωπαϊκή, να έχει τέτοια απογύμνωση στην παραγωγή των έργων της. Όμως μπορώ να φανταστώ πως θα κάνουμε κάτι για αυτό. Ίσως μία καινούργια αρχή με καλύτερες δομές, με περισσότερη διαφάνεια, να μην αφήνονται «νάρκες». Σε αυτό δεν βοηθά σίγουρα η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να παρατείνει κατά 15 ολόκληρους μήνες την διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων.

Η διεξαγωγή τους θα είναι η αρχή του τέλους για την ακατάσχετη φημολογία στις δημοπρατήσεις. Θα δώσει φως και μία νέα ευκαιρία στο να πιστέψει κανείς ότι όλα γίνονται διάφανα. Άλλωστε αυτό δεν θέλουμε;

Ναι, αυτό θέλουμε. Όπως θέλουμε και λιγότερο χαμένο χρόνο ανάμεσα στη δημοπράτηση και την υπογραφή μίας σύμβασης που ο μέσος όρος είναι σχεδόν 1 έτος (!!) ενώ για τα μεγάλα έργα πάει και αρκετά παραπάνω. Τι άλλο θέλουμε; Πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των απαλλοτριώσεων που γίνονται όταν είναι ήδη πολύ αργά, δηλαδή όταν έχει ξεκινήσει ένα έργο, πιο καλή συνεργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας με τους φορείς υλοποίησης. Να υπάρχει μια συστηματική υπηρεσία για την έκδοση αδειών και έγκρισης μελετών, να τηρείται το χρονοδιάγραμμα, να σταματήσει η λογική του «ας κάνουμε σήμερα και βλέπουμε αύριο».

Σήμερα όλα αυτά είναι πληγές στα έργα και μπορεί σε επίπεδο εντυπώσεων να έχουμε λιγότερη ίντριγκα και πρόβλημα όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι εδώ. Η αντιμετώπιση της χρονίζουσας αρρώστιας που κατατρέχει το σύστημα παραγωγής έργων της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σε γενική διαπίστωση θέλουμε μία νέα τάξη πραγμάτων στα δημόσια έργα και αυτή μπορούμε να τη δανειστούμε από την Ευρώπη, υπάρχουν μηχανισμοί που είναι ικανοί να δώσουν φρέσκο αέρα σε αυτό που μυρίζει σάπιο και που τελικά θα αλλάξει τη χώρα προς το καλύτερο. Γιατί καλή η φιλοσοφία και ενίοτε η αμπελοφιλοσοφία αλλά είναι ακόμα καλύτερη η πράξη και ακόμα καλύτερο το αποτέλεσμα της πράξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα