Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Στρατηγικός Σχεδιασμός: Το απαραίτητο εργαλείο για το μέλλον των υποδομών

κείμενο από το ypodomes.com
Στις δεκαετίες που έχουν περάσει έχουμε δει σειρά από πολύ μεγάλα έργα να εκτελούνται στη χώρα, με σκοπό την δημιουργία ικανών υποδομών που θα κάνουν τη χώρα δυνατότερη και ανθεκτικότερη στο μέλλον.
Κυρίως οδικά έργα τα οποία βοηθούν στην προσβασιμότητα, έργα Μετρό σε Αθήνα και εσχάτως στη Θεσσαλονίκη αλλά και σιδηροδρομικά, λιμενικά, έργα αεροδρομίων έχουν αλλάξει την εικόνα της χώρας προς το καλύτερο. Δεν νομίζω ότι ένας επισκέπτης της χώρας το 1990 που ξανάρχεται σήμερα δεν θα εντυπωσιαστεί από την αλλαγή.
Κατά τη γνώμη μου κανένα έργο δεν είναι κακό, άχρηστο, υπερβολικό. Αυτό που όμως μου λείπει πολλές φορές από τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και κάνουμε έργα είναι ο σχεδιασμός και δεν μιλώ μόνο για τον σχεδιασμό ενός ή μίας σειράς έργων.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Πάτρα. Τότε, έγινε λήφθηκε μία από τις πλέον λανθασμένες αποφάσεις σε υψηλό επίπεδο και κλείνεται μία από τις 2 βασικές σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας. Τότε, εξαιτίας των έργων εκσυγχρονισμού δεν αποφάσισαν όπως στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που δεν σταμάτησε ποτέ η λειτουργία του τρένου δηλαδή να υπάρχει η γραμμή παράλληλα με τα έργα και να σταματά τμηματικά ή να γίνονται ρυθμίσεις προκειμένου να μην χαθεί η σύνδεση της πρωτεύουσας με τη Βόρεια Πελοπόννησο, την Πάτρα και κατ` επέκταση τη Δυτική Ελλάδα.
Το κόψιμο της γραμμής λειτούργησε ως συμφορά (σιδηροδρομικά) καθώς εξαιτίας αυτής της διακοπής, ο κόσμος μετακινήθηκε στις μεταφορές με ΚΤΕΛ, αποκόπηκε το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας (η Πάτρα) από την υπόλοιπη χώρα και μαζί το δίκτυο της Δ.Ελλάδας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταρρεύσουν τα δρομολόγια προς Πύργο με ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα τελικά να σταματήσουν εντελώς τα δρομολόγια. Ουσιαστικά αυτή η απόφαση, καταδίκασε την Πελοπόννησο να χάσει τη σιδηροδρομική της υπόσταση.
Σήμερα, πάμε για τον 12ο χρόνο χωρίς τρένο και για να δούμε ξανά τρένο στην Πάτρα, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 6 χρόνια, το λιγότερο μέχρι το 2022. Μέχρι τότε η Βόρεια και Δυτική Πελοπόννησος θα είναι δίχως τρένο για 18 χρόνια.
Γιατί; Γιατί ο Στρατηγικός Σχεδιασμός ήταν τραγικά λανθασμένος και δεν υπολόγισε πολλούς παράγοντες, αλλά επένδυσε σε λάθος χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης έργων. Για να καταλάβουμε πόσο λάθος είναι αυτή η απόφαση ας το συγκρίνουμε με μία άλλη μεγάλη υποδομή. Αν αύριο, ξεκινούσε το μεγάλο έργο για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και λέγαμε, ας κλείσουμε το τωρινό, το Καζαντζάκης, τι επιπτώσεις θα είχε για την Κρήτη; Τεράστιες φυσικά. Η Κρήτη θα έχανε μεγάλο τμήμα του τουρισμού της, η πρόσβαση θα ήταν μόνο δια θαλάσσης και το νησί θα ήταν έρμαιο της κατασκευής.
Η Πάτρα αντίστοιχα, έχασε πολλαπλά. Καταρχάς έχασε το λιμάνι της, που λειτουργούσε ως η φυσική δυτική πύλη της Αθήνας και της Ελλάδας προς/από την Ευρώπη. Το ρόλο αυτό πλέον τον παίζει η Ηγουμενίτσα. Έχασε σε τουριστική ανάπτυξη, σε επενδύσεις στην περιοχή. Με την γιγάντωση των εμπορευματικών μεταφορών μέσω σιδηροδρόμου και την ώρα που μιλάμε για νέα εμπορευματικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, είδαμε να υπάρχει αντίστοιχος σχεδιασμός για την Πάτρα; Όχι είναι η απάντηση. Πώς να υπάρξει χωρίς τρένο; Πλέον όλες οι μεταφορές συνδέονται τόσο με το οδικό όσο και με το σιδηροδρομικό αντικείμενο.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός των έργων και της αντιμετώπισης των συγκοινωνιακών δικτύων είναι εξαιρετικά σημαντικός. Πουθενά στην Δυτική Ευρώπη δεν βλέπουμε μία μεγάλη υποδομή να κλείνει για 10-15 χρόνια λόγω αναβάθμισης ή νέας κατασκευής υποδομών.
Αυτό το γεγονός θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από εδώ και μπρος και ο σχεδιασμός να λαμβάνει και άλλες παραμέτρους όταν σχεδιάζει, όπως την αρνητική επιρροή σε μία περιοχή και πως να την περιορίσει, τις εναλλακτικές που μπορεί να εφαρμόσει κ.α.
Το εύτυχημα στη περίπτωση της χώρας είναι ότι μετά την ατυχή περίπτωση της Πάτρας, δεν υπάρχει κάποιο παρόμοιο λάθος. Όμως ο Στρατηγικός Σχεδιασμός αυτό που επίσης δεν λάμβανε υπόψη του στα έργα που είδαμε όλα αυτά τα χρόνια και λειτουργούσε εντελώς αποσπασματικά πολλές φορές είναι και η έλλειψη πολυτροπικότητας στα έργα. Σχεδόν σε όλα τα μεγάλα έργα της Ευρώπης οι υποδομές γίνοται με βάση τις συνδυασμένες μεταφορές. Στη χώρα μας το είδαμε αυτό μόνο στην περίπτωση της Αττικής Οδού (δρόμος+σιδηρόδρομος) και αυτό προφανώς λόγω Ολυμπιακών.
Ακόμα και μέχρι σήμερα δημιουργούμε υποδομές που δεν κουμπώνουν με όσο γίνεται περισσότερες συγκοινωνιακές υποδομές. Το Αεροδρόμιο Μακεδονία π.χ. είναι σχετικά κοντά στην Θεσσαλονίκη αλλά δεν υπάρχει σύνδεση με τρένο ή Μετρό. Η δε πρόθεση για επέκταση του Μετρό στο Αεροδρόμιο δεν πρόκειται να υλοποιηθει πριν το 2025. Το ίδιο συμβαίνει στη ΔΕΗ στη Δ.Μακεδονία που είναι ξεκομμένη από το Σιδηροδρομικό δίκτυο. Χωρίς τρένο είναι σχεδόν στο σύνολο τους οι ΒΙΠΕ της χώρας, πράγμα πρωτοφανές για Ευρωπαϊκή χώρα.
Αυτό δείχνει και την έλλειψη Στρατηγικού Σχεδιαμού των έργων της χώρας. Αυτό, τώρα έχουμε την ευκαιρία λόγω της ολοκλήρωσης των βασικών υποδομών μέχρι το 2022 να το διορθώσουμε. Δρόμοι, σιδηρόδρομοι, Λιμάνια, Αεροδρόμια πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και έχουν πρόσβαση σε ΒΙΠΕ, στρατηγικές ή εθνικές υποδομές και αυτό να δημιουργεί την πολυτροπικότητα στις μεταφορές που είναι και το ζητούμενο στην Ευρώπη.
Τέλος, έχοντας τελειώσει με τα Φαραωνικά έργα υποδομών και έχοντας περάσει στην εποχή των ανταποδοτικών έργων υποδομής, που έχουν τρόπους να αποσβένουν την επένδυση τους, μπορούμε να οραματιστούμε τι θέλουμε να δημιουργήσουμε για τις επόμενες δεκαετίες και να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων μία πιο οργανωμένη, πιο δυνατή χώρα για να ανταγωνιστεί στην δύσκολη παγκοσμιοποιημένη αγορά και να τα καταφέρει στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα