Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Η Κρήτη στο επίκεντρο των νέων μεγάλων έργων της χώρας

κείμενο από το ypodomes.com
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μεγάλων έργων σε όλη την Ελλάδα, η Κρήτη μπαίνει στο επίκεντρο των νέων υποδομών που πρόκειται να ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια και που θα μας απασχολήσουν την επόμενη δεκαετία.
Η νέα γενιά έργων έχει μεγάλο ενδιαφέρον όπως σας αποκάλυψε το ypodomes.com καθώς η Κρήτη έχει σημαντική παρουσία εκεί. Ήδη το πρώτο μεγάλο έργο που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης είναι το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Το έργο που θα κινητοποιήσει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 600εκατ.ευρώ είναι σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία. Κατά την περίοδο κατασκευής αναμένεται η δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής, 500 μόνιμων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και εκατοντάδων ακόμη όταν θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις.
Το νέο αεροδρόμιο, που θα αντικαταστήσει το σημερινό εν λειτουργία αεροδρόμιο Ηρακλείου στην περιοχή της Αλικαρνασσού, θα περιλαμβάνει έναν διάδρομο προσαπογειώσεων μήκους 3.200 μέτρων με πλήρη δυνατότητα επέκτασης στα 3.800 μέτρα εφόσον απαιτηθεί στο μέλλον, έναν τροχόδρομο παράλληλο με τον διάδρομο πλάτους 23 μέτρων και υπερσύγχρονες προδιαγραφές.
Με βάση την προσφορά του προσωρινού αναδόχου, ο νέος αερολιμένας θα περιλαμβάνει και βιοκλιματικό Κεντρικό Κτίριο αεροσταθμού επιφάνειας 71.818 τ.μ. Προβλέπονται 27 θέσεις στάθμευσης στην πίστα και 19 αίθουσες αναμονής επιβατών. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018 και να ολοκληρωθούν το 2023.
Το δεύτερο μεγάλο έργο που προετοιμάζεται είναι ο Μεγάλος Αυτοκινητόδρομος της Κρήτης, ο ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης). Το όνειρο των Κρητικών για την λειτουργία ενός σύγχρονου κλειστού ασφαλούς άξονα οδεύει προς υλοποίηση και το πρώτο τμήμα από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργείο Υποδομών.
Το έργο θα γίνει μάλλον με την μέθοδο της παραχώρησης ενώ εξετάζεται το μοντέλο των διοδίων με εκείνο της βινιέτας μάλλον να προκρίνεται.
Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,1 δισ.ευρώ με τις απαλλοτριώσεις να είναι το Νο1 πρόβλημα καθώς θεωρούνται σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com και ιδιαίτερα ακριβές στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου. Πρόκειται σαφώς για ένα έργο με πολλές και διαφορετικές αναπτυξιακές δυνατότητες για όλο το νησί που σε συνδυασμό με το Αεροδρόμιο Καστελίου θα βοηθήσουν το νησί να περάσει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Τα δύο αυτά έργα έχουν και υποστηρικτές. Ο πρώτος υποστηρικτής είναι το προσφάτως αναβαθμισμένο Αεροδρόμιο Χανίων που πέρασε στη Fraport και που αναμένεται να αυξήσει την επισκεψιμότητα του σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Ο δεύτερος υποστηρικτή είναι η λειτουργία του Φράγματος Αποσελέμη που βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και χρόνια. Το έργο αναμένεται να λύσει το υδροδοτικό πρόβλημα Ηρακλείου και Λασιθίου και να συμβάλει στην βελτίωση της άρδευσης στην μεγάλη αγροτική παραγωγή της Κρήτης.
Τέλος, έχουμε ως σημαντικούς αναπτυξιακούς άξονες την βελτίωση της λειτουργίας των 2 μεγάλων λιμανιών της Κρήτης, δηλαδή του Ηρακλείου και της Σούδας που εδώ και χρόνια στηρίζουν την οικονομία του νησιού. Με τις βελτιωμένες υποδομές σε δρόμους και αεροδρόμια θα μπορέσουν πιο αποτελεσματικά να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης για όλη την Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα