Στη χώρα μας έχει ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση για εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από την ίδια τη φύση (από τον ήλιο, τον άνεμο, τα κύματα κλπ) είναι πλέον το ζητούμενο για την σταδιακή απεξάρτηση από τις τιμολογιακές διακυμάνσεις του πετρελαίου και βέβαια με στόχο τη μείωση των εισαγωγών του. Επίσης θα κάλυπτε και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για ηλεκτρισμό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Στην Ελλάδα η ανάπτυξη αιολικής ενέργειας μέσω αιολικών πάρκων έχει ιστορία 15 ετών.
Η φιλοσοφία ήταν αρχικά με την ύπαρξη τέτοιων πάρκων να ανεξαρτητοποιηθούν τα νησιά των Κυκλάδων και μετά να υπάρξει σταδιακή επέκταση αιολικών πάρκων σε περιοχές που προσφέρονται από πλευράς ανέμου για την συμπλήρωση του ηλεκτρισμού που παράγεται στη χώρα μας.
Δυστυχώς δεν έχουν πάει όλα σωστά αν και γίνονται φιλότιμες προσπάθειες. Η αρχική προσέγγιση, δηλαδή διασυνδέσεις νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και αιολικά πάρκα στα νησιά, δεν προχώρησε. Η διασύνδεση Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Μυκόνου κόλλησε στην Τήνο. Η ΔΕΗ σχεδίασε να περάσει από το έδαφος της Τήνου πυλώνες υψηλής τάσης. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ που αποφάσισε ότι από τις Κυκλάδες δεν πρέπει να περάσει δίκτυο υψηλής τάσης, το οποίο θα συνευθύνεται για την... αλλαγή του χαρακτήρα των νησιών.
Αποτέλεσμα, τα νησιά δεν συνδέθηκαν χάνοντας μια μοναδική ευκαιρία να " πρασινίσουν" την ενέργεια στα νησιά μας τα οποία θα μπορούσαν ακόμα (εκτός φυσικά από την πρακτική του πλευρά) να το χρησιμοποιήσουν και σαν διαφημιστική καμπάνια εισροής οικολογικού τουρισμού...
Όσο για τις ανανεώσιμες πηγές, το ισχύον πλαίσιο για τα νησιά επιτρέπει τη δημιουργία τους. Η ισχύς τους όμως πρέπει να περιορίζεται στο 30% της μεγαλύτερης ζήτησης ηλεκτρικού που καταγράφεται κάθε χρόνο. Έτσι, με εξαίρεση την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, που έχουν μεγάλα ηλεκτρικά συστήματα, σε κανένα άλλο νησί δεν μπόρεσαν να εγκατασταθούν αξιόλογες μονάδες αιολικής ενέργειας.
Το κλίμα άλλαξε πέρυσι, από τη στιγμή που το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε ιδιώτες επενδυτές να εντάξουν στα σχέδια ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ και τα σχέδια διασύνδεσης με το δίκτυο.
Ανακοινώθηκαν από όλους τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους σχέδια για μεγάλα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πολλών εκατοντάδων μεγαβάτ.
Ακολούθησε πολύ πρόσφατη πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που προβλέπει ότι, σε κάθε νησί που θα συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα, η ισχύς των μονάδων από ΑΠΕ δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη της ζήτησης ηλεκτρικού που καταγράφεται.
Ποιο είναι το μέλλον
Σε πρώτη φάση η προεργασία γίνεται για τις Κεντρικές Κυκλάδες πάλι. Αυτή προβλέπει τη διασύνδεση των Σύρου, Μυκόνου, Πάρου και Νάξου με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Λαυρίου. Όσο για την απόφαση του ΣτΕ, αυτή ισχύει μεν, αλλά δεν εμποδίζει τη διασύνδεση των νησιών, αφού στο έδαφός τους δεν πρόκειται να εγκατασταθούν γραμμές υψηλής τάσης. Όλες οι διασυνδέσεις θα γίνουν με υποβρύχια καλώδια και το δίκτυο στα νησιά θα παραμείνει στη μέση τάση.
Η χώρα μας διαθέτει και τον ήλιο και τον αέρα και τη θάλασσα και θα μπορούσε να προσφέρει όχι μόνο ξένοιαστες διακοπές σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες αλλά και να τους προσφέρει μια καθ` όλα οικολογική ενέργεια κάνοντας ένα τεράστιο βήμα στην γιγάντωση και άλλων μορφών πράσινης ενέργειας.
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε και ο Θάνος Μωραΐτης από διευθυντής της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας
-
Την παραίτησή του από διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
ανακοινώνει με επιστολή του πρός τον Πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά, ο βουλευτής
Θάνος...
Πριν από 1 εβδομάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου