Υποδομές στην Ελλάδα

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΟΣΕ: Εξυγίανση με αυξήσεις, καθυστερήσεις και νέες μελέτες

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο παρουσίασε λίγες μέρες πριν ο Υ.ΜΕ Κος Στυλιανίδης για την απαραίτητη εξυγίανση του ΟΣΕ που κοστίζει στον Έλληνα πολίτη 1δις(!!!) το χρόνο.
Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο αυτό πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές προκειμένου ο ΟΣΕ να μπορεί να υφίσταται ως όμιλος τα επόμενα χρόνια και να μην καταρρεύσει υπό το βάρος αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ χρεών.
Ο κύριος Στυλιανίδης μίλησε για σημαντική μεταρρύθμιση, καθώς όπως είπε, το συσσωρευμένο χρέος του οργανισμού αγγίζει τα 9 δις ευρώ, ενώ η αναλογία εσόδων εξόδων είναι ένα προς 8, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 8 προς 10. «Ο Έλληνας πολίτης πληρώνει περίπου 2 εκατ. την ημέρα για τη συντήρηση ενός δικτύου που, δυστυχώς, από επιλογές του παρελθόντος, απαξιώθηκε, που επιβιώνει και λειτουργεί χάρη στη φιλοτιμία των εργαζομένων».
Ως κύριο στόχο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου ο κύριος Στυλιανίδης αναγνώρισε την τολμηρή προώθηση της εξυγίανσης: «Να επανασυνδέσουμε την Ελλάδα με τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς σιδηροδρομικούς άξονες, να αξιοποιήσουμε αυτό το μέσο προκειμένου να βγάλουμε την ελληνική περιφέρεια από την απομόνωση».
Παρουσιάστηκαν χάρτες με τα έργα υπό εκτέλεση ενώ το μεγάλο έργο αφορά την μελέτη για την κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας μήκους 700χλμ ενώ ίσα που αναφέρθηκε για τον Δυτικό Σιδηροδρομικό άξονα που μάλλον οδεύει και επίσημα στην ταφή των σχεδίων ενός Σιδηρόδρομου που είχε πάρει και την επίσημη έγκριση από την ΕΕ και την σύνδεση της με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σιδηροδρόμων.
Επίσης για το 2015 μεταφέρθηκε και η ολοκλήρωση των έργων του ΠΑΘΕΠ που κάθε χρονιά μετατίθεται και η ολοκλήρωση του. Όσο θυμάμαι τα έργα του ΠΑΘΕΠ πάντα 6 χρόνια απέμεναν για την ολοκλήρωση του.
Αναφορικά με το προαστιακό δίκτυο παρουσιάστηκαν τα δίκτυο Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Θράκης ενώ καμία κουβέντα δεν έγινε για τον Προαστιακό Θεσσαλίας και ειδικότερα για τη σύνδεση Λάρισας-Βόλου. Ιδιαίτερα για τον Προαστιακό Αθήνας μίλησε για 400χλμ δικτύου αλλά δεν καταλαβαίνω σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Αττική με περίπου 5εκ. πληθυσμό γιατί δεν γίνονται ταχύτερες διαδικασίες αφού είναι προφανές ότι θα είναι κερδοφόρες εφόσον λειτουργούν αποτελεσματικά όπως αυτές μεγάλων πόλεων του εξωτερικού και όχι όπως τώρα που θυμίζουν δρομολόγια ΟΣΕ και όχι προαστιακής σύνδεσης. Επίσης πήραμε και την υπόσχεση για την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης Αθήνα-Κιάτο εντός του 2009.
Μετά αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην κατάσταση του δικτύου: "μόλις το 20% είναι διπλής γραμμής και το 9,6% είναι με ηλεκτροκίνητη έλξη. Η χαμηλή μεταφορική διείσδυση όταν την δεκαετία του ’70 είχαμε 6,2% των εμπορευματικών μεταφορών, σήμερα έχουμε μόλις 1,5% των εμπορευματικών μεταφορών, όταν την δεκαετία του ’70 είχαμε 9,5% των επιβατικών μεταφορών, σήμερα έχουμε μόλις το 3,5% των επιβατικών μεταφορών".
Η ζοφερή πραγματικότητα για τον ΟΣΕ είναι οι χαμένες δεκαετίες που παρότι εδώ και 15 χρόνια έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την αναβάθμιση του ελάχιστα αποτελέσματα έχει στην καθημερινότητα του επιβάτη. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αποτυχία...
Μεγάλες αυξήσεις πρόκειται να γίνουν από τον Αύγουστο 2009 και σε 2 ακόμα δόσεις οι τιμές του Σιδηρόδρομου θα αγγίξουν εκείνες (80% της τιμής) των ΚΤΕΛ. Να θυμίσουμε πως οι τιμές είναι πραγματικά πολύ χαμηλές αλλά αντικατοπτρίζουν και την υπηρεσία που προσφέρεται αλλά και την εμπορική σύνδεση μεταξύ ΟΣΕ-ΚΤΕΛ.
Ετσι με τα μέτρα αυτά και σύμφωνα με το σχέδιο το 2012 θα υπάρξει και η πρώτη κερδοφόρα χρονιά για τα οικονομικά μαζί με την εθελουσία 3.000 υπαλλήλων...

14 σχόλια:

DESIRO EMU είπε...

Δεν ξέρω για σας,πάντως εγώ δεν τον πίστεψα ότι οι αυξήσεις θα γίνουν για εκσυγχρονισμό του οργανισμού...Απλά έχουν στερέψει τα ταμεία του ΟΣΕ και δεν μπορούν να πάρουν τα διευθυντικά στελέχη ανεπίσημα(και παράνομα)bonus...Το 2015 θα έχει ήδη πωληθεί ο ΟΣΕ και θα φτιάξουν αυτοί σε χρόνο ρεκόρ τη ΠΑΘΕΠ και τα ξαναλέμε...

Γεωργιος είπε...

Δε νομιζω να πωληθει σε ιδιωτη ο ΟΣΕ. Εχει πολυ ισχυρα συνδικατα, που ευθυνονται και εν μερη γι'αυτη την καταντια. Αν λοιπον γινουν πιο ακριβα τα εισητηρια ας πυκνωσουν και τα δρομολογια, αλλιως η κυριαρχια των ΚΤΕΛ ειναι δεδομενη.

Ανώνυμος είπε...

Εάν δεν γίνουν επενδύσεις προκειμένου το τραίνο να γίνει ελκυστικό και εναλλακτικό μέσο μεταφοράς ειδικά για όσους δεν μπορούν να μετακινούνται με αυτοκίνητο λόγω ακριβών καυσίμων και διοδίων,τότε μόνο ο ΟΣΕ μπορεί σιγά-σιγά να επανέλθει σε κερδοφορία.Άλλωστε η Γαλλία και η Γερμανία που έχουν από τα πιό εξελιγμένα και άρτια σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ευρώπη,είχαν επενδύσει σε αυτό εκτός από τους αυτοκινητόδρομους ώστε να υπάρχει και εναλλακτική λύση εκτός του αυτοκινήτου για να μην μποτιλιάρονται οι δρόμοι,ειδικά σε εποχές μεγάλων εξόδων.
Άρα και στην Ελλάδα πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο,αλλιώς όσους δρόμους μεγάλους και εάν φτιάξουμε αυτοί θα είναι σε εποχές μεγάλων εξόδων μποτιλιαρισμένοι.

Ανώνυμος είπε...

Πέρασα σήμερα δίπλα στη γραμμή του προαστιακού από ΑΘήνα έως Κιάτο. Είχα ξαναπεράσει και το Πάσχα. Τα έργα της ηλεκτροκίνησης έχουν ελάχιστα προχωρήσει από τότε. Ο προγραμματισμός προέβλεπε ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν τώρα(!!!), ενώ δείχνει πλήρως εγκαταλειμένο. Μάλλον τελικά... άλλοι κάνουν κουμάντο στο ΥΜΕ...και ο νοών νοείτο. Τι διάβολο, 5 χρόνια κι ακόμη ηλεκτρικό τρένο στην Κόρινθο;

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταία χρόνια τα γκράφιτι που "διακοσμούν" ανεξαιρέτως όλα τα τραίνα (ακόμα και τα νέα) αποτρέπουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν το τραίνο. Γιατί οι τελευταίοι να προτιμούν τα βρώμικα βαγόνια του ΟΣΕ από το αυτοκίνητό τους; Ο οργανισμός θα πρέπει να προσέξει σοβαρά την εμφάνιση και την καθαριότητα όλου του τροχαίου υλικού του.

Ανώνυμος είπε...

Όσο προσπαθούμε να το στρεψουμε υπέρ κάποιον ή κατά άλλων, νομίζω ότι το θέμα του σιδηροδρομικού δικτύου είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Από τη μία έχουμε ενα ορεινό ανάγλυφο που απαιτεί συνεχή τεχνικά έργα, σήραγγες, γέφυρες, που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και μεγαλύτερη δυσκολία κατασκευής. Και όταν στις άλλες χώρες η κατάσταση είναι πιο απλή - στη γαλλία η γραμμή υπερυψηλών ταχυτήτων ανάμεσα στο Παρίσι και τη Λυών (500χλμ) δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ τούννελ. Γιατί πολύ απλά το ανάγλυφο δεν ξεπερνάει σε κλίση το 3,5%!

Απο την άλλη, η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει την αντική δομή που θα δικαιολογούσε μια ευρεία εξάπλωση του σιδηροδρόμου (εκτός από μερικούς άξονες κλειδιά και τη βόρεια ελλάδα). Ούτε διαθέτει τη βιομηχανική δυναμική για να δικαιολογεί ένα σιδηρόδρομο αποκλειστικά εμπορευματικό.

Σ'αυτό έρχεται να προστεθεί ότι ο σιδηρόδρομος είναι ένα σύστημα πολύπλοκο σε σχέση με το οδικό δίκτυο, αφού δεν απαιτείται απλώς να κατασκευαστεί, αλλά πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι δομές που θα το κάνουν να λειτουργεί στην εντέλεια.

Απόρροια όλων αυτών είναι ότι ο σιδηρόδρομος είναι εξαιρετικά πολύπλοκος για έναν πολιτικό που προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του και ότι έργα ξεκινήσουν, πιθανόν να τα εγκαινιάσει ο επόμενος, ο οποίος και θα μπορεί να καρπωθεί τη δόξα (αθάνατη ελληνική πραγματικότητα).
Ετσι πιστεύω ότι είμαστε σ΄ενα φαύλο κύκλο αφού οι πολιτικοί δεν είναι διατεθιμένοι να πιέσουν για να προχωρούν τα έργα, τα οποία και δε μπορούν να τους προσφέρουν τις απαραίτητες ψήφους. Και νιώθω ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό στη βάση του, βλέπουμε πώς εξελίσσονται τα έργα του μετρό που δεν χάνει ευκαιρία να τα επισκέφτεται κάθε λίγο ο υπουργός κι ο πρωθυπουργός και να ακούμε για τους 10 νέους σταθμούς!

Η κατάσταση δεν είναι βέβαια τόσο τραγική και με τα χρόνια γίνεται καλύτερη. Εχουμε επίγνωση πια ότι η κατάσταση με τον ΟΣΕ χρειάζεται αλλαγή (πόσα άρθρα βλέπαμε για τον ΟΣΕ πριν από 10 χρονια?). Καταλαβαίνουμε ότι το σύστημα πρέπει να γίνει κερδοφόρο και τα εισιτήρια να αυξηθούν (αυτό είναι άλλο θέμα και ας το συζητήσουμε άλλη στιγμή). Ας ελπίσουμε μόνο ότι όταν κάποτε το δίκτυο θα ολοκληρωθεί θα υπάρχει κάποιος να το εκμεταλευτεί αποτελεσματικότητα!

Εκτορας

Ανώνυμος είπε...

Αν αυξήσουν τα εισητήρια χωρίς να αυξήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και των δρομολογίων ο οσε θα πιάσει πάτο μια και καλή. Αν είναι λίγο έξυπνοι θα το καταλάβουν

Ανώνυμος είπε...

Οσο θυμάμαι τα έργα του ΠΑΘΕΠ πάντα 6 χρόνια απέμεναν για την ολοκλήρωση του... τάδε έφη ο κ.Καραγιάννης. Συμφωνώ απόλυτα. Άρα, δεν γίνονται τα έργα του ΟΣΕ. Μόνο αερολόγια είναι.

Γεωργιος είπε...

Η ηλεκτροκινηση στο Κιατο εχει προχωρησει αρκετα και σχετικά γρηγορα. Ολη νυχτα δουλευουν τα συνεργεια. Μη λεμε οτι θέλουμε....

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΣΕ καταδικάστηκε με τις πρακτικές και ιδέες όλων των κυβερνήσεων.
Μόνο ο Χαρίλαος Τρικούπης αγαπούσε το τρένο και καταλάβαινε την αξία του. Σε αυτόν οφείλουμε έστω και το λειψό σιδηροδρομικό δίκτυο. Μετά από αυτόν το χάος, η στασιμότητα και η αδιαφορία. Μακάρι να είχε μείνει παραπάνω θα είχε κάνει πολλά περισσότερα και ας λένε ότι θέλουν όσοι τον κατηγορούν.
Πως θέλουν κάποιοι να είναι ένας οργανισμός τέτοιας σημασίας κερδοφόρος, όταν έχει υπεράριθμο προσωπικό σε γραφεία και έλλειψη προσωπικού εκεί που πραγματικά το χρειάζεται; Πως θέλουν να είναι κερδοφόρος ο ΟΣΕ όταν είναι μπαλάκι των δυο μεγάλων κομμάτων που πραγματικά "αλωνίζουν" εκεί, χωρίς να ενδιαφέρονται, μάλλον αδιαφορούν, να κάνουν πραγματικές μελέτες (με προοπτική 100 ετών) και το μόνο που σκέφτονται είναι πότε θα ξαναέρθουν εκλογές για να ξαναπροσλάβουν προσωπικό ("δικούς τους" και να "διώξουν τους άλλους"...).
Η πλήρης απαξίωση και μόνο λόγια και όχι έργα. Δεν είναι δυνατόν 15 χρόνια τώρα να "φτιάχνεται" το Σ.Κ.Α. και ακόμη να μην τελειώνει. Πως θέλουν να λειτουργήσει ο Προαστιακός; Ούτε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό δεν έχει η Αθήνα!
Διάβασα σε ένα σχόλιο και συμφωνώ απόλυτα για τα παρατημένα τρένα που τα έχουν γεμίσει μέσα έξω γκράφιτι. Απορώ αυτοί που αγοράζουν καινούργια τρένα για τον Προαστιακό έχουν δει τα αμαξοστάσια που έχουν στο εξωτερικό που δεν περνάει κουνούπι; Δεν σκέφτηκαν να τα προστατέψουν; Ολοκαίνουργια τρένα...Συμφωνώ και με τον φίλο που λέει ότι μεγάλο ρόλο στην απαξίωση έπαιξαν και παίζoυν τα ΚΤΕΛ, κλασσικό αμερικάνικο πρότυπο, άθλιο και μίζερο. Χρειάζονται και τα ΚΤΕλ αλλά μόνο συμπληρωματικά και όχι σαν βασικό μέσο.
Τέλος για το ανώνυμο που αναφέρει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το ανάγλυφο και για αυτό δεν έχει αναπτυχθεί ο σιδηρόδρομος...Λάθος και πάλι λάθος! Όταν ήταν ο Τρικούπης με πενιχρά μέσα έγιναν θαύματα...στο δύσκολο ανάγλυφο. Ούτε είναι λόγος η απουσία βαριάς βιομηχανίας. Δικαιολογίες είναι αυτές! Δεν είδα να έχουμε πρόβλημα να κάνουμε άπειρες σήραγγες για την Εγνατία, ούτε για οποιονδήποτε άλλο αυτοκινητόδρομο. Αλλά αυτό είναι φίλε ανώνυμε, μόνο αυτοκινητόδρομους θέλουν για να εξυπηρετούν την "πελατεία" τους και την τεμπελιά τους. Δεν τον θέλουν το σιδηρόδρομο και δεν θέλουν και αυτούς που προτείνουν πραγματικά έργα. Που πήγε ο Σιδ. Δυτικής Ελλάδας, γιατί δεν αναβαθμίζεται όλη η Πελοπόννησος και γιατί δεν κάνουν δίκτυο στην Κρήτη; Αυτά και πολλά άλλα για αυτούς που χρόνια τώρα ένα πράγμα ξέρουν να κάνουν: Ανακοινώσεις και μόνο αυτό!

Αλέξης Παπαζήσιμος

Σπύρος Γιακουμάκης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Παπαζήσιμο. Ρίχνω μάλιστα μια ιδέα μιας και οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Τι δεσμεύεται βιντεοσκοπημένα να κάνει ο κάθε αρχηγός μεγάλου κόμματος σε περίπτωση που πάρει αυτοδυναμία, με τα μέσα σταθερής τροχιάς και σε ορίζοντα τετραετίας.
Θα αναπτυχθεί το δίκτυο του τραμ στην Αθήνα κατά την εξαίρετη μελέτη του ΕΜΠ;
Θα γίνει γραμμή (-ές) τραμ στη Θεσσαλονίκη συμπληρωματικές του Μετρό;
Θα δρομολογηθεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου σε ολόκληρη την Πελοπόννησο; Θα δει τρένο η ποτέ Σπάρτη, η Κρήτη, τα Γιάννενα;
Ισες κουβέντες χωρίς περιστροφές.
Τουλάχιστον να εκτεθούν και επίσημα μια φορά και να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο υπηρετώντας πιστά τους ίδιους και τους ίδιους ...λίγους. Τέρμα τα ψέματα!

Ανώνυμος είπε...

Geia sou re Giakoumakh Kryfopasoke!

Σπύρος Γιακουμάκης είπε...

Για το τελευταίο σχόλιο

Αντί να σ' απασχολούν οι πεποιθήσεις των άλλων, δεν γράφεις καλύτερα κανένα σχόλιο, κυρίως επώνυμο, υπέρ του τρένου; Εκτός κι αν προτιμάς τα ΚΤΕΛ...

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ συμφωνω ότι ο Τρικούπης ήταν από τους μεγάλους εκσυχρονιστές και μόνο μ' αυτόν επεκτάθηκε το δικτυο τόσο πολύ. Χωρίς να θέλω όμως να μειώσω την αξία του έργου του, η χώρα μετά πτώχευσε. Και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του δεν υπήρχε οδικό σύστημα, καθώς δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα το αυτοκίνητο, που σημαίνει ότι για τις υπεραστικές συγκοινωνίες, ο σιδηρόδρομος ήταν η μόνη λύση.

Και το θέμα του ανάγλυφου και της βιομηχανίας δεν έχει σχέση με την τεχνική ικανότητα να φτιάξουμε ένα δίκτυο. Αυτήν την ικανότητα μπορούμε να την αναπτύξουμε, και η εγνατία (με τις σήραγγες - μικρότερου μήκους- που ξεκίνησαν κατα τη δεκαετία του 90) είναι ένα παράδειγμα γραμμικής υποδομής σε δύσκολο ανάγλυφο (αλλά ας υπολογίσουμε πόσα χρονια φτιαχνόταν η Κακιά Σκάλα, αλλα και ποτε ξεκίνησαν οι εργασίες του ΠΑΘΕΠ). Εγώ αναφερόμουν όμως στην οικονομική δυνατότητα, ή τη δυνατότητα της οικονομίας να απορροφήσει το κόστος ενός τέτοιου έργου.

Δε πιστεύω μάλιστα ότι τα ΚΤΕΛ είναι απλώς συμπληρωματικά. Απλά κάθε μεταφορικό μέσο πρέπει να χρησιμοποιείται στο τομέα που προσφέρει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για την κοινωνία. Αν αλλάξουμε κλίμακα, ο σχεδιασμός των μεταφορών σε εθνικό επίπεδο δεν πρέπει να διαφέρει την οργάνωσή τους στην Αθήνα. Δηλαδή, τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, δεν αναφέρομαι στο τραμ) χρησιμοποιούνται για τις υπερτοπικές μετακινήσεις και τα λεωφορεία χρησιμοποιούνται για την τροφοδότηση των σταθμών. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα λεωφορεία δεν εκτελούν γραμμές κορμου, όταν υπάρχει η αναάγκη, αλλά δεν υπάρχει μετρό...

Τελος, η προμήθεια τραίνων του προαστικού, με το πύκνωμα των δρομολογίων στο κεντρικό τμήμα, την επέκταση προς Χαλκίδα και το προαστιακό της Θεσαλλονίκης, είναι απαραίτητη. Αλλωστε για την παράδοσή τους χρειάζονται 5-6 χρόνια, που σημαίνει ότι ο οργανισμός πρέπει να προβλέπει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες του.

Εκτορας
(και για το φίλο "ανώνυμο" πάντα υπογράφω)

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα