Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σενάρια για κατάργηση του Σταθμού "Παπαφη"


Σενάρια δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας σχετικά με την τύχη της κατασκευής του σταθμού του Μετρό Παπαφη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα απειλείται η κατασκευή του σταθμού καθώς σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του, το έργο είναι ακόμα μπλεγμένο σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα.
Και συνεχίζει "Σήμερα, ο κίνδυνος να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες ο σταθμός «Παπάφειο» και το μετρό της Θεσσαλονίκης να... λαβωθεί είναι πολύ μεγάλος. Η ζημιά που θα γίνει στο έργο, αλλά και στην πόλη (αν γίνει πραγματικότητα αυτό το πολύ άσχημο, αλλά διόλου απίθανο σενάριο) θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς χιλιάδες κάτοικοι που μένουν στην περιοχή της Τούμπας και θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται μέσω του συγκεκριμένου σταθμού, θα μείνουν εκτός του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά.
Τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε στο φως ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες, ο «Κωστίκας», ο οποίος έφτασε σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο φρεάτιο, έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Την επόμενη εβδομάδα το... φως της μέρας αναμένεται να δει και ο δεύτερος μετροπόντικας, ο «Γιωρίκας». Τα δύο μηχανήματα μένουν σταματημένα περιμένοντας τις εξελίξεις στον επόμενο σταθμό, το «Παπάφειο».
Κι αυτό καθώς, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη διάνοιξη των σηράγγων του μετρό, θα πρέπει στα σημεία όπου προγραμματίζεται η κατασκευή των σταθμών να έχουν προηγηθεί ορισμένες εργασίες. Έτσι, θα πρέπει να γίνει μετατόπιση των δικτύων και των αγωγών των οργανισμών κοινής ωφελείας (ύδρευση, αποχέτευση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικό αέριο), αλλά και να κατασκευαστούν οι διαφραγματικοί τοίχοι, δηλαδή το περίβλημα του σταθμού. Μόνον αν προηγηθούν αυτές οι εργασίες (οι οποίες στα εργοτάξια των σταθμών Ευκλείδη, Φλέμινγκ και Αναλήψεως προχωρούν κανονικά, ενώ πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και στο σταθμό Πατρικίου), μπορούν να προχωρήσουν οι μετροπόντικες. Πόσος χρόνος απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών στο σταθμό «Παπάφειο», ακόμη κι αν οι εργασίες ξεκινήσουν σήμερα; Τουλάχιστον έξι μήνες!
Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι, για να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες στο Παπάφειο, πρέπει να διευθετηθεί μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία είναι... εξαιρετικά μπλεγμένα. Αν ακολουθηθούν οι διαδικασίες με βάση το γράμμα του νόμου (δικαστικές αποφάσεις, απαλλοτριώσεις κ.λπ.), είναι άγνωστο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί. Και στο μεταξύ, οι μετροπόντικες δεν μπορεί να μένουν ακινητοποιημένοι, διότι όλο το έργο θα μείνει πίσω.
Με αυτά τα δεδομένα εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μη γίνει καθόλου σταθμός στο Παπάφειο καθώς μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση περίπου 900 τ.μ. που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου και τον προσεχή Μάρτιο, αν δεν υπάρξει αναβολή, θα γίνει το δικαστήριο για να καθοριστεί η τιμή μονάδας της αποζημίωσης. Τα χρήματα θα δοθούν στο ίδρυμα.
Ωστόσο, εκτός από τα 900 τ.μ., για τις ανάγκες του μετρό και της κατασκευής του απαιτούνται άλλα δύο στρέμματα, ως «οιονεί δουλεία», κάτι που σημαίνει ότι η χρήση τους θα ανήκει στο Παπάφειο, ωστόσο στην πράξη δε θα μπορεί να τα εκμεταλλευτεί καθ' οιονδήποτε τρόπο.
Στο μεταξύ, η διοίκηση του Παπαφείου πήρε στο παρελθόν απόφαση να παραχωρήσει τους χώρους που ζητήθηκαν, υπό τον όρο της αντιπαροχής, και με βασική προϋπόθεση η σχετική απόφαση να εγκριθεί από τις προϊστάμενες υπηρεσίες, δηλαδή το τότε υφυπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η απόφαση, που λήφθηκε με γνώμονα το συμφέρον της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της, άγνωστο για ποιους λόγους, δεν εγκρίθηκε.
Σύμφωνα με μηχανικούς που γνωρίζουν από έργα μετρό, υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα οι δύο μετροπόντικες να συνεχίσουν το υπόγειο ταξίδι τους στα έγκατα της Θεσσαλονίκης και ο σταθμός «Παπάφειο» να κατασκευαστεί εκ των υστέρων. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Πρώτο και κύριο το κόστος, που θα εκτιναχτεί, καθώς σημειακά θα πρέπει να γκρεμιστούν οι σήραγγες του μετρό που θα έχουν ήδη κατασκευαστεί. Και αν η κατασκευή του σταθμού γίνει εκ των υστέρων, πριν από την ολοκλήρωση του μετρό, έχει καλώς, καθώς το ζήτημα λύνεται. Αν όμως το έργο έχει ολοκληρωθεί, τότε θα πρέπει, για κάποιους μήνες, να διακοπεί η κυκλοφορία του μετρό.
Με προτροπή της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λύση στο... γρίφο ανέλαβε να βρει, τις τελευταίες μέρες, η Διευθύνουσα Υπηρεσία Μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ο προσανατολισμός είναι να αποφευχθούν οι απαλλοτριώσεις και να γίνει προσωρινή κατάληψη του χώρου όπου θα εκτελεστούν οι εργασίες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν διυπουργικές αποφάσεις".

90 σχόλια:

τρενομανής είπε...

Πότε θα γίνουν σοβαρές οι μελέτες στην Ελλάδα; Οι κακές μελέτες δίνουν, εκτός των απαράδεκτων καθυστερήσεων, το δικαίωμα σε κάθε "αγανακτισμένο πολίτη" να προσφεύγει στο ΣΤΕ και να μπλοκάρει κάθε έργο!

Ανώνυμος είπε...

Για διαβάστε και αυτό!

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=23658


Τι να πω; Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουν να μειώσουν τις συνέπειες των καθυστερήσεων στο ελάχιστο! Όλο με την ελπίδα ζούμε σε αυτή τη χώρα...

Σπύρος Γιακουμάκης είπε...

Αντί να φτιάξουν ένα ωρσίο και γρήγορο τραμ εις βάρος των λοιπών τροχοφόρων, έπεσαν στη λούμπα της θλιβερής υπόγας, που πριν το 2020 δεν θάναι έτοιμη. Στο μεταξύ, το ένα ΙΧ πάνω στ' άλλο και η Σαλονίκη γης μαδιάμ...Από ποιότητα ζωής; Καλά κρασιά.
Ηθελα νάξερα και να τέλειωνε αύριο η ...κατάθλιψη, ποιό κυκλοφοριακό θα έλυνε; Γύρω από τους σταθμούς του θα γινόταν της ...κλπ, μιας και ένα ελαχιστότατο μόνο μέρος της πόλης θα "εξυπηρετούσε".

ΙΓ από Θεσσαλονίκη είπε...

ΑΝ ολοκληρωθεί το μετρό το 2014 (...) θα σας καλέσω όλους από νότια να'ρθείτε εδώ στη Θεσσαλονίκη (με το τρένο, χρησιμοποιώντας τη ΝΔΣΓΥΤ του ΟΣΕ, σε 3:30 ώρες...) και θα συναντηθούμε στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό για να πάμε μια βόλτα στο πάρκο της Νέας Ελβετίας με το μετρό...
Χαιρετίσματα στον Μαγκριώτη, κρίμα που τον πιστέψαμε...

Ανώνυμος είπε...

είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει για δεύτερη φορά με έργο μετρό.τη μια στην αγία παρασκευή στην αθήνα που έκλεισε 6 μήνες η γραμμή για να γίνει ο σταθμός επειδή επι πασοκ δεν είχε γίνει το κέλυφος του σταθμού και τώρα πάει να γίνει και στη σαλονίκη το ίδιο.(σημειοταίον με την ίδια κυβέρνηση και τότε και τώρα)δεν μπορεί να δοθεί μια πρωτεραιότητα σε ένα κοινοφελές έργο σ'αυτή τη χώρα επιτέλους?που ζούμε?στη ζιμπαμπουε?απορώ πώς μας χρηματοδοτούν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι τα έργα.ούτε τα λεφτά που μας δίνουν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.που να τα βγάζαμε από την τσέπη μας...προτείνω πλήρη επιτήρηση όλων των εκτελούμενων έργων από την ευρωπα'ι'κή ένωση....μιας και ανέλαβαν τη στενή οικονομική μας επιτήρηση.μόνο σκανδαλα και διαφθορά ξέρουν να παράγουν πια οι έλληνες πολιτικοί....και φάγαν και όλα τα λεφτά του κοσμάκη....(και οι δυό τους)δεν κάνω διακρίσεις....πολλάκις μάλιστα.
peter

Ανώνυμος είπε...

...και βέβαια ας μην ξεχνάμε και το σταθμό Ευαγγελίστριας στον Πειραιά που κόπηκε από την επέκταση πριν καν αρχίσουν τα έργα λόγω και εκεί αντιδράσεων της εκκλησίας...

Ανώνυμος είπε...

Agia Paraskevi, tsapatsulies ths teleytaias stigmhs alla gkiour na prolavoume tous Olympiakous

Eyaggelistra, ta mousia sou tragoppapa tofale pou tha sterhshs to metro se 30 000 kosmo

Magkriwth fwnaskouses gia ton Souflia, o opoios ksekinhse 6 aytokinhtodromous, 10 epektaseis metro sthn Athhna kai metro oloklhro sth Salonikh kai twra den mporeis na lyseis to provlhma enos sthamou,

kopsto kai ayto opws thn grammh 4 and to aerdromio sthn Krhth

paliozagari...O Tzimhs o Reppas pou voskei?

Ανώνυμος είπε...

Φτάνει πια .......έλεος!!!!
Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί άλλο χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς. Η κατάσταση είναι τραγική, και μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο κ. Μαγκριώτης, ο οποίος είναι θεσσαλονικιός. Δυστυχώς πλέον για τον συγκεκριμένο πολιτικό, που πραγματικά πίστευα ότι θα συνέχιζε έστω το μέτριο έργο του κ. Σουφλιά, η άποψη μου έχει αλλάξει άρδην. Έχει γίνει κουραστικός με το να κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση και να μην κάνει τίποτα ο ίδιος...... Ως πότε κύριοι Θα σταματήσει επιτέλους αυτό. Κατακρίναμε την προηγούμενη κυβέρνηση, σαν λαός, με το να σας βγάλουμε με 10% διαφορά....... συνεχίστε με όσα καλά κάναν οι προηγούμενοι(και ένα απ' αυτό ήταν το ξεκίνημα του μετρό στην Θεσσαλονίκη) και προχωρήστε στην αλλαγή αυτών που υποσχεθήκατε!!!
Δυστυχώς ακόμα δεν είδαμε τίποτα τέτοιο!!! Σας ζητάω συγνώμη για την πολιτική μου τοποθέτηση, αλλά δεν μπορώ άλλο να ακουω και να βλέπω αυτή την κατάντια.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Γιακουμάκη, πιστευώ ότι δεν χωρούσε ένα τραμ στην Θεσσαλονίκη. Και αυτό για δυο λόγους. Πρώτον γιατί η Θεσσαλονίκη( και κυρίως η δυτική) δεν έχει τους δρόμους για να το χωρέσει, και δεύτερον γιατί δεν έχουμε την παιδεία για να το δεχτούμε.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι η ίδια κουβέντα για μετρό και τραμ.... Το μετρό πρέπει να είναι ΜΜΜ κορμού και το τραμ να εξυπηρετεί σαν επέκταση εκεί που το μετρό δεν μπορεί να φτάσει. Στο κέντρο το δίκτυο μπορεί να συμπληρωθεί με τραμ, πχ στην λ. Νίκης ή σε κάποιον άλλο δρόμο. Το τραμ χωράει παντού, είτε σε αποκλειστική λωρίδα, είτε στη λωρίδα που είναι ήδη δεσμευμένη για λεωφορεία. Ας κλείσουν και κανέναν δρόμο, για καλό θα είναι, αλλά να γίνει με μελέτη.

Όσο για τον σταθμό του Παπάφειου ας βρουν γρήγορα λύση. Στο κάτω κάτω ας μεταφέρουν τον σταθμό πιο κάτω στη συμβολή της λ. Καραμανλή και Κατσιμίδη.

Ανώνυμος είπε...

έχει απόλυτο δικαιο ο ανώνυμος 26 Ιανουαρίου 2010 5:14 μ.μ..δεν μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα κυβερνάει.έχουν αλλάξει οι εποχές.θέλουμε οι πολιτικοί που ψηφίζουμε να κάνουν τη δουλειά τους απλώς και μόνο....δεν την κάνουν στην προκειμένη περίπτωση....είναι πολύ απλό.έχω βαρεθεί ειλικρινά.μόνο λόγια και αποτέλεσμα τα ατελείωτα αδιέξοδα στα έργα υποδομών.πιστέυω ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου υποδομών ειναι επιεικώς ανεπαρκής, ανίδεη και άβουλη, για να μην πώ επικίνδυνη για το μέλλον των υποδομών στη χώρα.τελείως λάθος πρόσωπα στη θέση αυτή.δεν κινείται τίποτα και η ελλάδα εχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει τις υποδομές των υπόλοιπων ευρωπαικών χωρών.δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.αλλαγή πολιτικής ηγεσίας τώρα.διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.το μέλλον της χώρας δεν μπορει να περιμένει τους μη πράττοντες το έργο τους πολτικούς
peter

Ανώνυμος είπε...

Ουδέν σχόλιο για τους γραφειοκράτες με τα βουνά εντύπων και "αποφάσεων" ή μη αποφάσεων που μας έχουν πνίξει όλους αλλά κυρίως αυτή την χώρα που δεν προοδεύει και οπισθοδρομεί συνεχώς....

Αλέξης Παπαζήσιμος

Ανώνυμος είπε...

1. Αυτός που έγραφε ότι η Ελλάδα εχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει τις υποδομές των υπόλοιπων ευρωπαικών χωρών είχε απόλυτο δίκιο, το έχω δει με τα μάτια μου. Πράγματι, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.

2. Γι' αυτό έλεος, μην ξεκινήσετε πάλι την ίδια κόντρα! Αντί να κάνετε πάλι ρινγκ το ιστολόγιο με τις διαμάχες Μετρό - Τραμ, σκεφτείτε να προτείνετε κάποια λύση για να επεκταθούν ΚΑΙ τα δυο, Μετρό ΚΑΙ Τραμ. Δυο μεγαλουπόλεις των 4 και του 1 εκατομμυρίου κατοίκων τα χρειάζονται και τα δυο, δεν μπορούν να περιμένουν άλλα 20 έτη.

Εγώ προσωπικά έχω προτείνει πρόσφατα μία λύση που έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει κάνει το Μετρό της Μαδρίτης παγκόσμιο πρότυπο προς μίμηση και πέρασε ασχολίαστη.

Επειδή προσωπικά έχω πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες, η Μαδρίτη δεν πήρε δεκάρα τσακιστή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ΡΑΓΔΑΙΕΣ επεκτάσεις του Μετρό της, επειδή εδώ και 12 έτη έχει επισήμως φτάσει στον μέσο όρο ανάπτυξης της ΕΕ. Ξέρετε ποιός το έφτιαξε τόσο αστραπιαία όλο αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ δίκτυο? Το χρηματοδότησε 100% η δήμαρχος της Μαδρίτης!!!! (ναι διαβάσατε σωστά) Ούτε καν η κυβέρνησή τους!!!!

Και αναρωτιέμαι, γιατί δεν μπορούν και εδώ οι δήμαρχοι (ΟΚ, έστω σε συνεργασία με το κράτος) να βάλουν ΚΑΙ αυτοί τον οβολό τους? Αφού όλοι κόπτονται να φτάσει στις συνοικίες τους!

Μετά την μπάμια με τον σταθμό της Αγίας Παρασκευής, δεν νομίζω να ξαναβρεθεί άλλος δήμαρχος να μην το θέλει, τώρα όλοι το ζητάνε εναγωνίως.

Υ.Γ. δεν έχω καταλάβει πάντως γιατί αντέδρασε ο Μητροπολίτης Πειραιά στην κατασκευή του σταθμού Ευαγγελίστρια στον Πειραιά και τελικώς εξανάγκασε τον Σουφλιά να ακυρώσει τον σταθμό. Γιατί αντέδρασε, γνωρίζει κανείς????

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

gia thn oxlhsh o athlios,
profanws h agia kai krataia orthodoksh lhstekklhsia apaithse pososta katw apo to trapezi...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι το Μετρό είναι έργο κορμού για μια πόλη σαν την Αθήνα αλλά η Θεσσαλονίκη που γνωρίζω καλά θα μπορούσε να κάνει το τραμ ως κορμό της μέσα από νέα κυκλοφοριακή μελέτη, μέσα από μονοδρομήσεις κλπ έχοντας δρόμους φαρδείς όπως η Εγνατία, η Αγ. Δημητρίου, η Κένεντυ κλπ
Οσο για την παιδεία, αυτή αποκτάται αν υπάρχει πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις. Το Μετρό για τη Θεσσαλονίκη ήταν υπερβολή, θα πάρει χρόνια και ζαμάνια σε μια πόλη που ήδη ασφυκτιά κι όταν τελειώσει περί το 2020 καλώς εχόντων των πραγμάτων (στην Ελλάδα ο χρόνος έχει άλλη διάσταση), η Θεσσαλονίκη θα είναι ακατοίκητη λόγω ρύπανσης και ασφυξίας, οπότε θα κυκλοφορεί άδειο.

Ανώνυμος είπε...

δεν νοείται πόλη του ενός εκατομυρίου στην υπόλοιπη ευρώπη, όσους κατοίκους έχει και η θεσσαλονίκη δηλαδη,να μην έχει τουλάχιστον δύο γραμμές μετρό.κατοικώ στο dortmund της γερμανίας, με πληθυσμό 584.000 κατοίκους.η πόλη έχει 8 γραμμές μετρό που γίνεται υπέργειο στα προάστια και 4 γραμμές προαστιακό.είναι κωμωδία να μιλάμε για μια πόλη σαν τη θεσσαλονίκη και να μην πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη το μετρό ως συγκοινωνιακό κορμό των μέσων μεταφοράς και αντ'αυτου να προτείνουμε μόνο το τραμ.στις σύγχρονες ευρωπα'ι'κές πόλεις το μετρό είναι ο κορμός, το τραμ συνεπικουρεί και τα λεωφορία απλώς καλύπτουν κάποια δυσαναπλήρωτα κενά.έλεος με την κόντρα τραμ-μετρό...η λυών στη γαλλία με περιπου 1,3 εκατομύρια έχει 4 γραμμές, χώρια τον προαστιακό της, η κωλονία με περίπου 1 εκατομύριο κατοίκους έχει ενα σύστημα μετρό-τραμ με 186 χλμ δίκτυο.μπορείται όλοι να δείτε αναλυτικά όλες τις πόλεις του κόσμου και τα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς στην παρακάτω σελίδα:
http://www.urbanrail.net/index.html
δείτε και συγκρίνεται την υπόλοιπη ευρώπη με την ελλάδα.έχουν γίνει βήματα δε λέω στην αθήνα,αλλα έχει να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη.επίσης διαβάστε το σχόλιο της σελίδας όσον αφορά τη σαλονίκη....αφού αναφέρει τις αποτυχημένες προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων από το '80 να χτίσουν μετρό στη σαλονίκη γραφει ένα σαρκαστικό (to be continued)στο τέλος,εννοώντας ότι το πανηγύρι συνεχίζεται.πιο υποτιμιτικό δε θα μπορούσε να είναι.εγώ προσωπικά ντράπικα όταν το διάβασα.
peter

Ανώνυμος είπε...

Άλλο η Γερμανία και το Ντόρμουτ και άλλο η Θεσσαλονίκη. Το μεν πρώτο έχει πολεοδομικό σχεδιασμό και αναπνέει, η Θεσσαλονίκη όχι!
Αρα για τη Θεσσαλονίκη, μιας και οι αποστάσεις δεν είναι χαώδεις, χρειάζεται κατά μείζονα λόγο το τραμ στο κέντρο της.
Το σύστημα Μετρό αυτής θα καθυστερήσει πολύ να ολοκληρωθεί και στο μεταξύ η πόλη θα κατεβάσει ρολά αφού είναι ήδη αβίωτη. Αν έφτιαχναν τραμ θα είχε ανασάνει κάπως και κυρίως, τώρα θα ήταν έτοιμο και σε πολλαπλάσιο μήκος από αυτό του Μετρό με τα ίδια χρήματα.

Λάζαρος Κ. είπε...

Ας είμαστε λίγο μετριοπαθείς με τα σχόλιά μας, σχετικά με το ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει αβίωτη, θα κατεβάσει ρολά, κτλ. Υπερβολές.
Σίγουρα η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, απλά θεωρώ ότι τέτοιου είδους σχόλια δεν προσφέρουν τίποτα παρά μόνο μιζέρια.
Είμαι γηγενής Σαλονικιός (αν και τώρα μακριά από την πόλη μου) και γνωρίζω απόλυτα τα προβλήματα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται απολύτως μετρό, μόνο που αυτό που υλοποιείται δεν εξυπηρετεί όσο πρέπει. Κυρίως θα απαλύνει τη διαμπερή κυκλοφορία από ανατολικά προς δυτικά (και αντίστροφα). Το πατρικό μου είναι στα Συμμαχικά (για όσους ξέρουν) και για να πάω στο κέντρο δε θα εξυπηρετεί τόσο το να αφήσω το λεωφορείο για να μπω στο μετρό και να κατέβω 3-4 στάσεις πιο μετά. Το θέμα είναι να ξεκινήσει άμεσα η επέκταση για Σταυρούπολη. Τότε το μετρό πραγματικά θα αποκτήσει άλλη προοπτική και θα συμβάλει στο να γίνει η πόλη μου πιο ανθρώπινη. Φυσικά χρειάζονται κι άλλες πολλές παρεμβάσεις, όμως αυτό είναι άλλη συζήτηση.

ΥΓ. Για το φίλο που αναφέρει τη Μαδρίτη και το δήμαρχό της, νομίζω ότι οποιαδήποτε σύγκριση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι μόνο για να βάλουμε τα γέλια (ή τα κλάματα).

Ανώνυμος είπε...

Εγώ κ. Λάζαρε Κ. δεν καταλαβαίνω γιατί η Θεσσαλονίκη χρειάζεται Μετρό. Δεν μας το εξηγήσατε αφού κι εσείς γράψατε ότι δεν θα εξυπηρετεί τόσο παρά ελάχιστα. Μήπως επειδή το τραμ θα παρεμπόδιζε την αυθαιρεσία των ΙΧ; Πόλεις μεγάλες με μόνο Μετρό είναι αβίωτες π.χ. Νέα Υόρκη.
Η Θεσσαλονίκη δεν είναι στο μέγεθος Νέα Υόρκη, άρα μπορεί μόνο με τραμ. Το Μετρό είναι σπατάλη και όπως σχεδιάστηκε, μη εξυπηρετικό αν και οπόταν τελειώσει.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ με τα γκρίκλις μάλλον νομίζεις ότι ζεις στα χρόνια του '21! Ολο γκιαούρη κλπ αμολάς. Η συζήτηση είναι συγκεκριμένη. Η γνώμη μου είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί με το τραμ. Τελεία. Αν έχεις άλλη γνώμη πες τη και μη βρίζεις...
Αν μας είχαν καταλάβει Βενετοί αντί για τους Τούρκους σήμερα θα είμασταν Ευρώπη και όχι Ουγκάντα.
Τώρα φάτε μπακλαβά, εκμέκ, μπουγάτσα και ιμάμ μπαϊλντί. Μασάτε περισσότερο μιλάτε λιγότερο.
Συμφέρει.

KouFa είπε...

ρε παιδια..και τραμ και μετρο! το τραμ απλα θα ειναι πιο "βοηθητικο" μεσο.
και ισα ισα σε μια πολη με τοσο μεγαλη πυκνοτητα οση η θεσσαλονικη το μετρο ειναι οτι πρεπει αλλα σαφως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ οι επεκτασεις.

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκο Λάζαρε Κ. (28 Ιανουαρίου 2010 1:36 π.μ.)

ΔΕΝ έκανα σύγκριση σε προσωπικό επίπεδο, με ΤΗΝ (όχι τον) δήμαρχο της Μαδρίτης και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να κρίνω τον "καταλληλότερο".

Απλώς πρότεινα μία ιδέα για εφαρμογή σε ευρύτερη κλίμακα. ΚΑΙ για την Θεσσαλονίκη, μα όχι μόνο για αυτήν (γι' αυτό και έγραφα "Αφού όλοι κόπτονται να φτάσει στις συνοικίες τους!" αν πρόσεξες) - σκέφτηκα να προτείνω κάποια λύση για να επεκταθούν ΚΑΙ τα δυο, Μετρό ΚΑΙ Τραμ. Αυτό δεν είναι για γέλια νομίζω!

Δυστυχώς, όπως το φοβήθηκα, ξεκινήσατε πάλι την ίδια κόντρα! Αντί να προτείνετε ΚΑΤΙ, κάνατε πάλι ρινγκ το ιστολόγιο με τις διαμάχες Μετρό - Τραμ.

Παρεμπιπτόντως σαν σήμερα (28 Ιανουαρίου 1986 - ήμουν μικρός αλλά το θυμάμαι) εξερράγη το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ. Έβλεπα νωρίτερα κάποια σχετικά ιστορικά αφιερώματα και μόλις σκέφτηκα ότι αν συνεχίσουμε την ίδια φαγωμάρα σαν λαός, η χώρα θα έχει την ίδια κατάληξη - πυροτέχνημα!

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Μετρόφιλος είπε...

Φαίνεται ότι πολλοί έχουν συνωμοτήσει για να στερήσουν από τους Θεσσαλονικιούς αυτό το τόσο απαραίτητο μέσο μαζικής μεταφοράς. Από πού ν' αρχίσω; Από τον ανεκδιήγητο Κούβελα που νόμιζε ότι σκάβοντας τη γη θα βρει μετρό; Από τους υπέρμαχους του τραμ (Βούγιας κ.λπ.) που έβγαιναν και αράδιαζαν ένα σωρό παπαριές ότι η Θεσσαλονίκη δε χρειάζεται μετρό; Ή από τους χειρότερους, δηλαδή όσους προωθούσαν το μετρό ως αυτοχρηματοδοτούμενο έργο, τη στιγμή που τα μετρό παγκοσμίως "μπαίνουν μέσα" αφού στόχος τους δεν είναι να βγάζουν κέρδη αλλά να δημιουργούν εξωτερικές οικονομίες στην πόλη; Αφού καθυστέρησε η έναρξη των έργων για 20 χρόνια, οι σημερινές καθυστερήσεις είναι πλημμέλημα! Συνιστώ υπομονή στους κατοίκους αυτής της πόλης και σε όσους δεν την έχουν να έρθουν στην Αθήνα για να απολαμβάνουν καθημερινά ένα από τα ωραιότερα μετρό της Ευρώπης!

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτή την διαμάχη μετρό-τραμ.είναι τελείως ανούσια και αποπροσανατολιστική απο τα πραγματικά προβλήματα των ελληνικών μεγαλουπόλεων.αλήθεια αυτοί που προτείνουν μόνο το μετρό ή μόνο το τραμ έχουν βγεί στο εξωτερικό να δουν τις άλλες πόλεις πως λειτουργούν?στο κάτω κάτω το μετρό το εισήγαγαν πρώτοι οι άγγλοι.μαλάκες είναι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι που τα συνδυάζουν και τα δύο?οι ελληνικές πόλεις έχουν γιγαντωθεί και απαιτουν και τα δύο.είναι απλό.τραμ και μόνο μπορεί να εφαρμοστει αν απλώς καταργήσουμε την είσοδο των αυτοκινήτων στην σαλονίκη.αλλιώς κανείς δεν θα ανέβαινε στο τραμ.δεν ξέρω καμια ξένη μεγαλούπολη που να το κάνει αυτο.θα ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την ελλάδα.δεν μπορώ να απαγορευσω τον άλλο να πάρει το αυτοκίνητο του.μπορώ να του δώσω μια εναλλακτική λυση ομως,αξιόπιστη και αποτελεσματική.ένα ευρύ δίτυο μετρο-τραμ και να εφαρμόσω αντικίνητρα, όπως διόδια,αλλά αφού του έχω εξασφαλίσει εναλλακτικά άλλα μέσα μεταφοράς.οτιδήποτε άλλο μου φαίνεται αυταρχικό και φασιστικό, μη δημοκρατικό και μη αρμόζων με ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του.
υστερόγραφο:μπορεί να ζω στο ντορτμουντ αλλα ζούσα και 7 χρόνια στη σαλονίκη πρωτύτερα.νομίζω ότι ξέρω τις ανάγκες αυτης της πολύπαθης πόλης και πιστεύω παρά τις καθυστερήσεις πως είμαστε στο σωστό δρόμο προς απογοήτευση των τραμολάγνων.
peter

Ανώνυμος είπε...

Επιμένω ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε μια χαρά να εξυπηρετηθεί με το τραμ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΩΡΑ ΕΤΟΙΜΟ ΜΕ 90 ΧΛΜ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ 9 ΜΟΝΟ της καταθλιπτικής υπόγας. Σύστημα τραμ δεν σημαίνει απαγορεύω τα ΙΧ αλλά ότι βοηθώ την πόλη να λειτουργεί καλύτερα και να μην γίνεται βορά των ΙΧ μιας και οι πεζοί και ποδηλάτες έχουν δικαιώματα. Μέσω νέας κυκλοφοριακής μελέτης που θα περιλάμβανε πολλές μονοδρομήσεις βασικών αξόνων, η λύση του τραμ θα φάνταζε ιδανική. Παπαριές λένε αυτοί που έχουν αναγάγει το ψυχοπλάκωμα σε τρόπο ζωής.

τρενομανής είπε...

Εάν μας είχαν καταλάβει οι Βενετοί κ.λ.π. θα 'μασταν όπως όλες οι "πολιτισμένες" χώρες της Λατινικής Αμερικής, κάτι σαν Αϊτή σε χειρότερη έκδοση. Και η Κύπρος ήταν υπό Τουρκική Κατοχή, είχε και 100 χρόνια Άγγλους και μετά το '74 είδαμε ποιο τμήμα εξελίχθηκε. Δίχως κονδύλια Ε.Ε., δίχως τις πολιτικές δυναστίες (βασιλικές και μη) των οποίων οι οικονομίες ανθίζουν και το κράτος χρεωκοπεί, και με έναν ρασοφόρο στο τιμόνι της, αποτελεί σήμερα την Ελβετία της Μεσογείου. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να συνενωθούμε με την Κύπρο, αλλά να μας κυβερνά η Λευκωσία; Επί του θέματος συμφωνώ με τον φίλο Μετρόφιλο ότι το Μετρό άργησε στην Συμπρωτεύουσα 20 χρόνια, αλλά ο τότε δήμαρχος έπεσε πάνω στους δεινόσαυρους Ανδρέα και Κώστα (γκαντέμη), ο Σημίτης ασχολ_ήθηκε με το χρηματιστήριο και φτάσαμε στο σήμερα. Η Συμπρωτεύουσα θέλει Μετρό Αεροδρόμιο - Δυτική Θεσσαλονίκη, ελαφρύ μετρικό προαστιακό (όχι τραμ) Λιμάνι - Μίκρα (παραλιακά) και βαρύ προαστιακό στο μέσον της εξωτερικής περιφερειακής, ώστε να είναι δυνατή η σιδ/κη σύνδεση με την Χαλκιδική. Συν επεκτάσεις προαστιακού προς Σέρρες, Έδεσσα κ.λ.π.. Οι απαιτήσεις για έργα στη Θεσ/κη πολλές και οι κυβερνώντες ανύπαρκτοι...

Λάζαρος Κ. είπε...

Μάλλον παρεξηγήθηκαν τα γραφόμενά μου...
Πρώτον, δε συμμετέχω σε διαμάχες μεταξύ μετρό και τραμ και δεν επιλέγω σε καμία περίπτωση κάποιο από τα δύο, απλούστατα γιατί θα ήθελα και τα δύο (αν γίνεται).
Δεύτερον, δεν ανέφερα ποτέ ότι το μετρό δε χρειάζεται. Αυτό που έγραψα είναι ότι με μόνο τη βασική γραμμή, δουλειά δε γίνεται. Πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν οι επεκτάσεις για να γίνει λειτουργικό.
Τρίτον, για το θέμα της σύγκρισης των δημάρχων το ανέφερα ειρωνικά. Έχω πολύ κακή γνώμη για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης άλλωστε...

Ανώνυμος είπε...

Εσύ πώς γίνεται να είσαι τρενομανής και αντιτραμικός; Δεν σου άρεσε η παλιά Θεσσαλονίκη με τα νεοκλασσικά και τα τραμ που κατέστρεψε το βλαχαδερό από το κιούπκοϊ; Οπως και όλη την Ελλάδα άλλωστε;
Οσο για την Κύπρο, τράπεζες και αδιαφανής καπιταλισμός. Δεν είδα καμμιά βαριά βιομηχανία, ούτε σημαντικά έργα υποδομής. Σιδηρόδρομο μια φορά δεν έχουν, άρα ως τρενομανής μάλλον δεν θα την επιλέξεις να κάνεις διακοπές.

Ανώνυμος είπε...

egw lew na analysoume tram kai metro ligo akomh, den exei koresthei akomh h syzhthsh, trenomanh, trenofage, metrofore, tramofile kai trenometroaderfe analysthe ligo akomh thn anakalypsh tou troxou...

gkiour sobarepsou

Ανώνυμος είπε...

για όσους έχουν προβλήματα κλειστοφοβίας με το μετρό και αποκτούν κρίσεις πανικού στον υπόγειο σιδηρόδρμο τους συνιστώ να αποτανθούν στον ψυχίτρο της περιοχής τους....ε μα πια...
peter

τρενομανής είπε...

Έχω προτείνει χιλιάδες φορές ότι αντί τραμ προτείνω ελαφρύ προαστιακό σιδηρόδρομο, όπως δηλαδή το πάλαι ποτέ τρένο Πειραιά - Περάματος που κάκιστα κάποιοι το αποκάλεσαν τραμ. Για την Θεσσαλονίκη ειδικότερα μεταξύ της λύσης θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, παραλιακού τραμ και ελαφρύ προαστιακού σιδηροδρόμου προτιμώ αναφανδόν το τελευταίο. Αυτή η λύση θα έπρεπε να είχε δοθεί και στην παραλιακή Αθηνών και όχι του τραμ. Όσο για το δικό μας πρότυπο ανάπτυξης πραγματικά είμαστε το ηθικό παράδειγμα καπιταλισμού, διαφάνειας και αξιοπρέπειας...Η Κύπρος είχε εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο πλάτους 76 cm, αλλά οι Βρετανοί το ξήλωσαν ώστε να μην αφήσουν δα και πολλές υποδομές στο νησί, που μετά από λίγο θα κέρδιζε (περίπου) την ανεξαρτησία του. Θα το διάλεγα ασφαλώς για τις διακοπές μου μόνο και μόνο για να ιχνηλατήσω αυτό το σπουδαίο σιδ/κο δίκτυο. Όσο για το ταγάρι από το Κιούπιοϊ, δυστυχώς ακολούθησαν ή και προϋπήρχαν αυτού πολλά "ταγάρια", από το Καλέτζι, από το Κολωνάκι, από τα Χανιά κ.ο.κ. τα οποία μας οδήγησαν στα σημερινά μαύρα μας χάλια. Δυστυχώς...

Pikos Apikos είπε...

Ρε παιδιά... δεν έχω καταλάβει ένα πράγμα. Εσυ που ονομάζεις το μετρό "ψυχοπλάκωμα" και "καταθλιπτική υπόγα" σε ποια πόλη ζεις? Πιστεύεις οι χιλιάδες κάτοικοι της Αθήνας που πηγαίνουν καθημερινά γρήγορα στη δουλειά με το μετρό βρίσκουν πιο καταθλιπτικό την "υπόγα" ή το μποτιλιάρισμα (που ενδεχομένως απολαμβάνουν από το τραμ).

Να επέκταθεί το τραμ, δεν αντιλέγω, παράλληλα με το μετρό. Όμως χαρακτηρισμοί του τύπου "υπόγα" δείχνουν ψυχολογικά προβλήματα και εμμονές (μήπως τα παίρνουν κάποιοι από την ΤΡΑΜ ΑΕ???)

Ανώνυμος είπε...

Οι κάτοικοι κολασμένων πόλεων όπως η Αθήνα αλλά και η Θεσσαλονίκη σε μικρότερο βαθμό, που ζουν στα φριχτά κλουβιά της αντιπαροχής χωρίς καθαρό αέρα και χώρους πρασίνου στη γειτονιά τους παρά μόνο με την μπόχα των τροχοφόρων, το θόρυβο και τη βρώμα, γιατί πρέπει να υποχρεώνονται να ζουν επιπλέον σαν τα ποντίκια μέσα στις υπόγειες στοές για να μένουν οι δρόμοι ελεύθεροι στη βρώμα και στο θόρυβο; Μπορεί να το εξηγήσει κανείς; Μετά, ψυχίατρο δεν χρειάζονται όσοι αγαπούν το φως αλλά οι διάφοροι "μετρόφιλοι" που "πυροβολούν" το τραμ με μίσος λες και τους σκότωσε τη μάνα. Και μάλιστα, επειγόντως και κορυφαίο μάλιστα!

Ανώνυμος είπε...

δεν νοείται πόλη του ενός εκατομυρίου στον αναπτυγμένο κόσμο που να μην έχει ένα σύστημα μετρό. είναι αδιανόητο,μπορούν να το καταλάβουν μερικοί αυτό?δεν μπορεί η ελλάδα να αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία.είναι έτσι δομημένη η σύγχρονη κοινωνία, στις μεγαλουπόλεις που καθιστά αδήρητη ανάγκη τον κορμό των συγκοινωνιών να το έχει το σύστημα υπόγειου σιδηρόδρομου.
peter

Ανώνυμος είπε...

Η Θεσσαλονίκη όπως είναι δομημένη πολύ κοντά στη θάλασσα και όπως έχει σχεδιαστεί το Μετρό, θα είναι μια ακόμη τρύπα στο νερό. Κάλλιστα θα μπορούσε -ειδικά η Θεσσαλονίκη- να εξυπηρετηθεί μόνο με τραμ. Με τα ίδια λεφτά 90 χλμ θα έφτιαχναν και όχι 9! Γιατί να πεταχτούν τόσα λεφτά στο φινάλε και να εξυπηρετείται ένα ελάχιστο μέρος της πόλης; Να σου πω εγώ γιατί. Θέλουν τα ΙΧ παντού, ακόμη και στις κρενβατοκάμαρες! Το φετίχ του νεοέλληνα, όπως τον έχουν "εκπαιδεύσει" τα τελευταία 55 χρόνια.

Pikos apikos είπε...

Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει πολύ τραμ στις ελληνικές πόλεις. Καμία αντίρρηση! Θα μπορούσε επίσης να είναι σε ελεύθερες λωρίδες για να πηγαίνει πιο γρήγορα. Σίγουρα η κατασκευή του μπορεί να γίνει με πιο χαμηλό κόστος από το μετρό. ΑΛΛΑ: δεν υποκαθιστά το μετρό, μπορεί όμως να το συμπληρώσει. Σε όλο τον κόσμο, όπου μπορούν, κατασκευάζουν μετρό. Σε αυτό το blog γιατί ρε μίζερε τραμόφιλε, μετροφοβικέ κατακρίνεις μια αξιέπαινη προσπάθεια με ηλίθια επιχειρήματα του 19ου αιώνα? ("κλειστοφοβικό", "σαν ποντίκια στις υπόγειες στοές", "τρύπα στο νερό"). Ειδικά για την τρύπα στο νερό, πιστεύεις ρε ηλίθιε, ότι ξεκίνησε ένα έργο με προυπολογισμό του 1 δις ευρώ χωρίς να σκεφτούν τα υπόγεια νερά?

Τα επιχειρήματα του μετροφοβικού είναι γελοία... Μιλάει για την μπόχα των τροχοφόρων και τις συνθήκες κυκλοφορίας, αλλά επίσης δεν πιστεύει ότι μπορεί να τα λύσει το μετρό.

Μην κολλάτε στο μετρό. Υποστηρίξτε απλά το τραμ, γιατί απλά το λάθος πλασάρισμα που του έγινε το 2004 στην Αθήνα, δεν του έκανε καλή διαφήμιση.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να υποστηρίζω το τραμ, όμως δεν χαρακτηρίζω ηλίθιους όσους θέλουν μετρό για να μπορούν άνετα(;) να παρκάρουν το Ιχ τους στα γύρω στενά των σταθμών του επιδεινώνοντας το κυκλοφοριακό μπάχαλο των ελληνικών, "σεραϊκής" "έμπνευσης", "πόλεων". αν και θάπρεπε.
Το Μετρό είναι το απαραίτητο βοήθημα για να πουλάνε οι αυτοκινητοβιομηχανίες και νάχεις χιλιάδες "ποντικούς" στις στοές και ισόποσες ...δόσεις μποτιλιαρισμένων στην επιφάνεια.
Το πρότζεκτ μετρό Θεσσαλονίκης το έγραψα ήδη και το επαναλαμβάνω. Είναι μια τρύπα στο νερό και κανένα πρόβλημα (κυκλοφοριακό, περιβαλλοντικό ή άλλο) δεν πρόκειται να επιλύσει. Η λύση είναι τραμ με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και πράσινο. Αυτό απαιτεί η φυσιολογική πορεία του ανθρώπου. Φως και όχι ψυχοπλακώματα!

Pikos Apikos είπε...

ΛΕΣ: [Μπορεί να υποστηρίζω το τραμ, όμως δεν χαρακτηρίζω ηλίθιους όσους θέλουν μετρό για να μπορούν άνετα(;) να παρκάρουν το Ιχ τους στα γύρω στενά των σταθμών του...]

ΡΩΤΑΩ: Οι επιβάτες του τραμ, δεν θα παρκάρουν στα γύρω στενά όπως οι επιβάτες του μετρό? Ασυναρτησίες λοιπόν

ΛΕΣ: [Το Μετρό είναι το απαραίτητο βοήθημα για να πουλάνε οι αυτοκινητοβιομηχανίες και νάχεις χιλιάδες "ποντικούς" στις στοές και ισόποσες ...δόσεις μποτιλιαρισμένων στην επιφάνεια.]

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα

ΛΕΣ: [Το πρότζεκτ μετρό Θεσσαλονίκης το έγραψα ήδη και το επαναλαμβάνω. Είναι μια τρύπα στο νερό και κανένα πρόβλημα (κυκλοφοριακό, περιβαλλοντικό ή άλλο) δεν πρόκειται να επιλύσει.]

Αγόρι μου, χρειάζεσαι ψυχοφάρμακα. Σταμάτα να γράφεις στα blog, γιατί φοβάμαι ότι θα κολλήσεις κι άλλους

ΛΕΣ: [Η λύση είναι τραμ με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και πράσινο. Αυτό απαιτεί η φυσιολογική πορεία του ανθρώπου.]

Εδώ θα συμφωνήσω ότι όλα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα. Αλλά ρε φίλε, τα επιχειρήματά σου είναι σαν να τα σκέφτηκες στις 4 το πρωί μετά από ένα μπουκάλι ουίσκι....

Πίκος Απίκος είπε...

Βρε αγόρι μου... συγκρίνεις ανόμοια πράγματα: ένα ημιτελές δίκτυο μετρό, με ένα πλήρες δίκτυο τραμ. Αλλά κάνεις κι ένα ακόμα λάθος. Να μιλάς απαξιωτικά για το μετρό με μίζερα επιχειρήματα, για ένα έργο που έχει σώσει τις μεγαλουπόλεις.

Τέλοσπάντων, για να μην λες ότι είμαι παράλογος και κοντράρω στείρα την άποψή σου, θα ξαναπώ ότι το τραμ πράγματι μπορεί να αντικαταστήσει τα λεωφορεία και να κάνει τροφοδοσία στο μετρό. Αλλά γιατί κάνεις μια ανούσια σύγκριση. Έχεις πέσει στην παγίδα αυτών που ισχυρίζονται ότι αστικές αναπλάσεις γίνονται μόνο με την διέλευση τραμ από μια περιοχή. Σκέψου με το μετρό στις κεντρικές γειτονιές εξοικονομείς ακόμα περισσότερο χώρο.

Τα επιχειρήματα του στυλ "είναι κλειστοφοβικό", "δε μου αρέσουν τα λαγούμια" κλπ δεν αρμόζουν σε ένα blog υποδομών. Καλύτερα απλά να το αποφεύγεις, όπως άλλοι πχ φοβούνται τα αεροπλάνα και δεν τα χρισημοποιούν.

Ανώνυμος είπε...

Να μάθεις να σέβεσαι όσους δεν γουστάρουν τα αεροπλάνα ή το μετρό και να μην τους χαρακτηρίζεις ηλίθιους. Μετά, τι είδους αστικές αναπλάσεις γίνονται με το μετρό; Επειδή βρίσκουν αρχαία και τα βάζουν σε βιτρίνες; Εδώ μας ενδιαφέρει η επιφάνεια που, ειδικά στην Ελλάδα, στον αστικό χώρο, είναι αίσχος και χρειάζεται καλλωπισμό να εξανθρωπιστούν κάπως οι πόλεις.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τους σέβομαι και δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για το αντίθετο. ΕΣΥ όμως έχεις γράψει 10 post εδώ κατά του μετρό, χωρίς να αναγνωρίζεις την πραγματική αξία του μέτρου, μηδενίζοντας τις προοπτικές που δίνει στην πόλη, μόνο και μόνο (προφανώς) επειδή δεν το γουστάρεις.

Αν δεν το κατάλαβες, αυτή ήταν και η αντιπαράθεσή μας εξ αρχής. Ότι τα επιχειρήματα σου είναι παιδαριώδη. Κατά τ' άλλα συμφωνούμε ότι το τραμ χρειάζεται και ότι είναι καλό.

(Τώρα το κατάλαβα, ο Γιακουμάκης δεν είσαι??)

Πίκος Απίκος

Μετρόφιλος είπε...

@Πίκος Απίκος:
Με τον τραμογκαγκά δεν αξίζει τον κόπο να ανοίγεις διάλογο! Εγώ πλέον τον αγνοώ εντελώς. Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις έναν Ταλιμπάν να βαφτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος. Πιο πιθανό είναι να σε σφάξει παρά να αλλάξει μυαλά!!

Σπύρος Γιακουμάκης είπε...

Εγώ ουδέποτε έγραψα κατά του Μετρό και μάλιστα επώνυμα έχω υποστηρίξει επανειλημμένα να γίνει η γραμή 4.
Αν κάποιοι ή κάποιος άλλος με προβοκάρουν, εγώ δεν θα γίνω Σέρλοκ Χολμς. Τους περιφρονώ πανηγυρικά. Σπάνια πια μπαίνω σ' αυτό το μπλογκ όπου διάφοροι ανώνυμοι ή το ίδιο πρόσωπο με διαφορετικά ψευδώνυμα, που υποψιάζομαι ότι έχει σχέση και με μέσα μαζικής ενημέρωσης, βάλλει εναντίον μου, χρησιμοποιώντας αυθαίρετα και αναιδώς το όνομά μου.

Μετρόφιλος είπε...

@ Τραμοταλιμπάν: Ουδέποτε έγραψες για το μετρό; Αφού συνέχεια το βρίζεις. Είτε υπογράφεις με το πραγματικό σου όνομα, είτε με ψευδώνυμο, πάντα τα ίδια λες:
1 Το μετρό είναι σκοτεινό, ψυχοπλακωτικό, κάνεις παρέα με τα ποντίκια.
2 Ο βλάχος Καραμανλής μαζί με τον άλλο βλάχο το Σουφλιά κατέστρεψαν την Ελλάδα γιατί κυνήγησαν το τραμ!
3 Πρέπει να καταργηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να πάει παντού τραμ.
4 Τα ΙΧ μας πνίγουν και ο μόνος τρόπος να περιοριστούν είναι να καταληφθούν όλοι οι δρόμοι από γραμμές τραμ.
Είναι αυτές οι θέσεις σου ή δεν είναι; Τι σημασία έχει με ποιο όνομα τις διατυπώνεις;
Α, και μια ερώτηση. Πανεπιστημιακός σε ποιο κλάδο είσαι; Στη θεολογία; Στη γεωπονική; Πάντως αποκλείεται να έχεις σχέση με πολεοδομία!

Ανώνυμος είπε...

Μετρόφιλε

την Ελλάδα δεν την κατέστρεψε ο Καραμανλής -τουλάχιστον μόνος του- Βάζεις κι εσύ το χεράκι σου με τις μπαρούφες που κατά καιρούς γράφεις μονόπλευρα υπέρ του Μετρό και κατά του τραμ. Ξέρουμε ποιός είσαι και τι δουλειά κάνεις. Περιττό να κρύβεσαι θρασύδειλος ων.

Μετρόφιλος είπε...

Σ' ευχαριστώ που μου αποδίδεις παρόμοια εξουσία με εκείνη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δυστυχώς όμως δεν την έχω. Αν την είχα θα έπαιρνα ένα κασμά και θα έκανα αυτό που είχε κάνει εκείνος το 1953 στη διασταύρωση Πατησίων-Πανεπιστημίου!
Προς το παρόν προτείνω περιορισμό των δρομολογίων του τραμ μεταξύ Νέου Κόσμου-Παλαιού Φαλήρου και χρήση της παραλιακής διαδρομής μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το κομμάτι Νέος Κόσμος-Σύνταγμα να καταργηθεί τελείως, να ξηλωθούν οι γραμμές και να αποκατασταθεί η νησίδα της Καλιρρόης που καταστράφηκε από το τραμ. Εξάλλου η Όλγας προβλέπεται να πεζοδρομηθεί και οι γραμμές του τραμ θα εμποδίζουν τους πεζούς να κάνουν τη βόλτα τους! Για περαιτέρω επέκταση βεβαίως ούτε λόγος. Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και δεν περισσεύουν λεφτά για πέταμα!

Ανώνυμος είπε...

"Αείμνηστος" είναι ο Καραμανλής μόνο για κάποιους σαν και σένα. Για το 60% των Ελλήνων όμως υπήρξε ολετήρας. Τα χάλια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης κλπ αυτός τα ξεκίνησε. Και πουθενά αλλού στον πολιτισμένο κόσμο τουλάχιστον δεν έγινε από κανέναν παρόμοιο οικολογικό έγκλημα. Υπηρέτησε πιστά εργολάβους και μεγαλοσυμφέροντα. ΚΤΕΛ κλπ
Η Ολγας θα πεζοδρομηθεί με τραμ όπως και η Πανεπιστημίου. ΝΑ μετονομαστεί δε σε λεωφόρο Αντώνη Τρίτση. Τους βασιλιάδες ευτυχώς τους διώξαμε.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μη σου θίξαμε τους βασιλιάδες σου και τον "εθνάρχη" σου φανατισμένε υβριστή, δήθεν μετρόφιλε. Μακάρι και η σημερινή κυβέρνηση να είχε στις τάξεις της έναν Τρίτση. Το τραμ θα επεκταθεί παντού, θα γίνει γρήγορο εις βάρος των ΙΧ. Να ξηλώσουμε οριστικά από μέσα μας τον τριτοκοσμικό βάρβαρο και να γίνουμε επιτέλους ευρωπαίοι.

Μετρόφιλος είπε...

Αν το τραμ γίνει γρήγορο, αυτό δεν θα είναι σε βάρος των ΙΧ, αλλά σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας των πεζών αλλά και των επιβατών του ίδιου του τραμ! Γρήγορο τραμ με ισόπεδες διασταυρώσεις δεν γίνεται. Αν πάλι τις καταργήσουμε, το τραμ μετατρέπεται σε επίγειο μετρό, που και αυτό το μισείς παρόλο που δεν κατακλύζεται από ποντίκια ούτε κρύβει τον ήλιο!
Όσο για μένα, είμαι ορίτζιναλ μετρόφιλος και όχι δήθεν!

Ανώνυμος είπε...

Kαι το έγραφα "έλεος, μην ξεκινήσετε πάλι την ίδια κόντρα! Αντί να κάνετε πάλι ρινγκ το ιστολόγιο με τις διαμάχες Μετρό - Τραμ, σκεφτείτε να προτείνετε κάποια λύση για να επεκταθούν ΚΑΙ τα δυο, Μετρό ΚΑΙ Τραμ."

Δυστυχώς, όπως το είχα φοβηθεί, ξεκινήσατε πάλι την ίδια κόντρα! Αντί να προτείνετε ΚΑΤΙ, κάνατε ΠΑΛΙ ρινγκ το ιστολόγιο.

Αν και υποστηρίζω και τα δύο, εδώ θα συμφωνήσω με τον Μετρόφιλο!!!! Δεν μπορεί ο Τραμόφιλος να υποστηρίζει ότι αφού πήξαμε στα ΙΧ, ο μόνος τρόπος να περιοριστούν είναι να καταληφθούν όλοι οι δρόμοι από γραμμές Τραμ.

ΟΚ, πες ότι ξεχειλίσαμε από γραμμές Τραμ. Και μετά τι;;;; Θα αρχίσουν να πουλάνε όλοι τα ΙΧ τους στους επαρχιώτες και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα αρχίσουν να αδειάζουν από τα ΙΧ;;;;

Σου δίνω εγγύηση ότι δεν θα μειωθεί ο στόλος ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ 1 ΙΧ!!!! Και τότε, αν έχουν καταληφθεί όλοι οι δρόμοι από γραμμές Τραμ, που θα τα βάζουν? Μέσα στα διαμερίσματα?

Η μοναδική εφικτή λύση, όπως έχω ξαναπροτείνει, είναι πάνω στις Γραμμές του Μετρό να "κρεμάσουμε" μικρές συμπληρωματικές Γραμμές Τραμ και ειδικές "τροφοδοτικές" γραμμές λεωφορείων, ώστε να υπάρχει για ΟΛΕΣ τις συνοικίες της Αθήνας - Θεσσαλονίκης η δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο του Μετρό ΚΑΙ ταυτόχρονα και στα Κέντρα της Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Είναι ο ένας και μοναδικός τρόπος που καθιστά ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΕΡΙΤΤΗ την χρήση του ΙΧ για είσοδο στο κέντρο.

Επίσης, μετά από αυτό θα μπορέσουμε πλέον να αντικαταστήσουμε τους λεωφορειόδρομους της Πανεπιστημίου, Σταδίου και Πατησίων (και ορισμένων της Θεσσαλονίκης) με Τραμ και να προβούμε σε πεζοδρομήσεις στα Κέντρα, αναβαθμίζοντάς τα και εκτοπίζοντας τα ΙΧ.

Ε όχι όμως (όπως γράφει κάθε τόσο ο Τραμολυσσαλέος) και να καταργηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να πάει παντού Τραμ!

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

tram for ever είπε...

Μετρόφιλε και μετά ανώνυμε που συμφωνείς με τον εαυτό σου(!), μπράβο σου βρε μπαγάσα, φαίνεται σού στέρεψαν τα ψευδώνυμα. Τι απέγιναν ο Τάσος, ο Γεώργιος, ο George (επί το γαλλικότερον) κλπ
Λοιπόν δήθεν μετρόφιλε εγώ δεν έγραψα πουθενά να καταληφθούν όλοι οι δρόμοι με γραμμές τραμ αλλά μόνο το 50% αφού μονοδρομηθούν ΟΛΕΣ οι μεγάλες λεωφόροι της Αθήνας. Εσύ όμως είσαι οπαδός της γκεμπελικής θεωρίας του πες πες κάτι θα μείνει και διαστρεβλώνεις μονίμως τα λεγόμενά μου. Απορώ εκεί που δουλεύεις, δεν έχει μειωθεί η... ακροαματικότητα; Εγραψα επίσης ότι πρέπει να φύγουν λεωφορεία και τρόλευ από τον μικρό δακτύλιο και να μείνουν μόνο μετρό και τραμ. Τι πιο λογικό! Εσύ αντίθετα, ελλείψει επιχειρημάτων, διαστρεβλώνεις μονίμως τα λεγόμενά μου και αποδίδοντάς τα σε τρίτο άσχετο πρόσωπο πας να μπερδέψεις τους πάντες. Είσαι δε και κοινός υβριστής κρυβόμενος πίσω από την ανωνυμία σου -έτσι κάνεις ρεπορτάζ;- γράφεις για τραμογκαγκά, τραμολυσσαλέο, τραμοταλιμπάν κλπ ενώ εσύ είσαι εκείνος που χρειάζεται ειδική αγωγή, καλής συμπεριφοράς πρώτα απ' όλα. Αλλωστε, χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει.

Μετρόφιλος είπε...

@ tram for ever: Έχεις την εντύπωσή ότι σε όόόόλη την Ελλάδα μόνο 1 πρόσωπο είναι κατά του τραμ και αυτό χρησιμοποιεί διάφορα ψευδώνυμα; Μόνο τα άτομα της "Άμυνας κατά του τραμ" να μπουν εδώ μέσα και να γράψουν, θα γεμίσουμε σχόλια.
Για πες όμως πού δουλεύω για να το μάθω κι εγώ! Λες και τα κανάλια δεν είχαν άλλη σκοτούρα παρά να βάλουν άνθρωπο να ασχολείται μαζί σου!

Ανώνυμος είπε...

Ε καλά στο ποσοστό κόλλησες? Ακόμα και αν δεν καταληφθούν όλοι οι δρόμοι με γραμμές Τραμ αλλά μόνο το 50% νομίζω ότι πάλι ισχύουν τα όσα έγραφα!

Συμφωνώ όμως μαζί σου Τραμόφιλε (ΟΚ κατά 90%) ότι πρέπει να φύγουν λεωφορεία και τρόλεϊ από τον μικρό Δακτύλιο και να μείνουν Μετρό και Τραμ, αλλά για να ξεκαθαρίσω σε όλους την γνώμη μου, ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ και όχι να φύγουν εντελώς! ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ!

(Σημείωση: ΔΕΝ είμαι ο ίδιος που τιτλοφορείται ως "Μετρόφιλος" και ΜΟΝΟ το Τραμολυσσαλέος χρησιμοποίησα, διότι με τα σχόλιά σου ότι το μετρό είναι σκοτεινό, ψυχοπλακωτικό και κάνεις παρέα με τα ποντίκια μου έδωσες το δικαίωμα! Παρεμπιπτόντως, δεν μου λες μεγάλε, για τον ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ Ηλεκτρικό ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙΣ???? Άραγε μπαίνεις μέσα????)

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

Μετρόφιλε

εγώ επειδή είμαι διακριτικός εν αντιθέσει με σένα, δεν θα πω πού δουλεύεις. Ωστόσο, το γνωρίζω καλά επειδή μας το είχες γράψει εσύ ο ίδιος σ' αυτό εδώ το μπλογκ προ μηνών. Ισως δεν το θυμάσαι αλλά μας είχες παραπέμψει σε αρθρο που μας είπες είχες γράψει να δούμε το όνομά σου. Το σχετικό σχόλιο σου υπάρχει σίγουρα στα αρχεία του μπλογκ. Στα λέω αυτά μιας και εγώ δεν χαφιεδίζω, ούτε προβοκάρω, εν αντιθέσει με κάποιους άλλους.
Οσο για την Αμυνα κατά του Τραμ θεωρώ ότι πρόκειται για αστεία υπόθεση με μερικές εκατοντάδες "οπαδούς" που δεν γνωρίζω επακριβώς σε τι αποσκοπούν και ποιανών τα συμφέροντα υποστηρίζουν εντέλει, αν και κανείς μπορεί εύκολα να μαντέψει. Διότι το να γίνεσαι υστερικός με το πιο φιλικό και ανθρώπινο μέσο μαζικής μεταφοράς του πλανήτη, χωρίς λόγο, σημαίνει ότι χρειάζεσαι ψυχίατρο.
Ακόμη σου έχω γράψει παλιά, αλλά ούτε και αυτό το θυμάσαι ή κάνεις ότι δεν το θυμάσαι, ότι ορισμένες "υπερβολές" μου για το Μετρό γράφονται αποκλειστικά ως αντίδραση στις δικές σου "ρατσιστικές" επιθέσεις εναντίον του τραμ.
Καλά -μεταξύ μας- εσύ δεν φοβάσαι τα ποντίκια και τις κατσαρίδες που βρίθουν στις στοές του Μετρό;

Μετρόφιλος είπε...

Τραμοκουνημένε, είσαι άρρωστος, το έχεις πάρει χαμπάρι; Για όσους φοβούνται το αεροπλάνο υπάρχουν ειδικές θεραπευτικές συνεδρίες όπου γίνεται προσομοίωση πτήσης για να συνηθίσουν σιγά-σιγά. Στην ανάγκη παίρνουν ηρεμιστικά προτού πετάξουν με πραγματικό αεροπλάνο. Εσένα πρέπει να σε βάλουν σε προσομοιωτή μετρό μέχρι να σου περάσει η μετροφοβία! Μάλιστα πρέπει να προσαρμόσουν το πρόγραμμα για να πετάγονται διαρκώς αρουραίοι και κατσαρίδες!

Ανώνυμος είπε...

Μετρόφιλε

μια χαρά είμαι εγώ! Εσύ φοβάμαι όμως ότι στο πολύ σκοτάδι έχεις χάσει το φως σου και τον μπούσουλα γενικώς.
Μιας και μένω όπως κι εσύ σε παλιό σπίτι, φωνάζω δις του έτους συνεργείο απεντόμωσης και απολύμανσης. Φαντάζομαι ότι το ίδιο κάνουν και στην Αττικό Μετρό.
Μετά δεν είμαι ο μόνος. Τελευταία φορά που αναγκάστηκα να πάρω αυτό το κωλότρενο ήταν πριν ένα χρόνο όταν σταμάτησε χωρίς λόγο για 5 λεπτά στη μέση της σήραγγας! ΠΟλλές κυρίες δίπλα μου τρόμαξαν και έκαναν το σταυρό τους λέγοντας ότι την επόμενη φορά θα παίρνουν λεωφορείο. Εγώ στο μεταξύ βρήκα την ευκαιρία να προπαγανδίσω σε όλο το βαγόνι τα τεράστια πλεονεκτήματα του φωτεινότατου τραμ. Την επόμενη φορά να παίρνετε τραμ. Αργά, λόγω Σουφλιά τότε, αλλά με ασφάλεια τουλάχιστον.

Μετρόφιλος είπε...

Εγώ έχω μπει εκατοντάδες φορές στο μετρό και ποτέ δε σταμάτησε ενδιάμεσα. Πώς συνέβη αυτό σε σένα που μπήκες 1 φορά στη ζωή σου όλη κι όλη δε μπορώ να το καταλάβω. Γιατί παραπονιέσαι όμως; Έτσι είχες την ευκαιρία να γνωριστείς με τις κυρίες και να τις παρηγορήσεις!

Ανώνυμος είπε...

Αν ρωτήσεις άλλους χρήστες του μετρό πιθανόν να σου πουν ότι συνέβη και σ' αυτούς. Οπως και καθυστερήσεις ή στριμώγματα σε μη κλιματιζόμενους συρμούς, εν αντιθέσει με τους υπερσύγχρονους του τραμ, που είναι πολύ πιο φιλικοί σε άτομα με ειδικές ανάγκες και μανάδες με καροτσάκια. Ασε που από τα ανοικτά παράθυρα του Μετρό, μιας και δεν υπάρχει κλιματισμός, μπορεί να φας στη μάπα κάποιον ιπτάμενο...αρουραίο! Θα είναι φοβερή εμπειρία...
Μετά το Μετρό το έχω χρησιμοποιήσει μερικές ακόμη φορές και το σέρβις γίνεται ολοένα και χειρότερο. Παλιά ακούγαμε και Χατζιδάκι στους σταθμούς. Τώρα βλέπεις μόνο συνωστιζόμενο συρφετό και βλοσυρούς σεκιουριτάδες. Ωραία ατμόσφαιρα!

Ανώνυμος είπε...

Τραμ-ο-lover, μπαίνω και πάλι στον πειρασμό να ασχοληθώ με τα ανερμάτιστα επιχειρήματά σου.

[ Οπως και καθυστερήσεις ή στριμώγματα σε μη κλιματιζόμενους συρμούς, ] ε, μη λέμε ό,τι θέλουμε – οι πιο καινούργιοι συρμοί του μετρό (γκρι) έχουν κλιματισμό

[ εν αντιθέσει με τους υπερσύγχρονους του τραμ,]
Ε, που θα πάει, θα παλιόσουν κι αυτοί, τότε θα πάρει καινούριους το μετρό και πάει λέγοντας

[ που είναι πολύ πιο φιλικοί σε άτομα με ειδικές ανάγκες και μανάδες με καροτσάκια. ]
Είναι το τραμ πιο φιλικό στα καροτσάκια? Το μετρό έχει παντού ανελκυστήρες και οι αποβάθρες είναι στο ύψος των συρμών

[Ασε που από τα ανοικτά παράθυρα του Μετρό, μιας και δεν υπάρχει κλιματισμός, μπορεί να φας στη μάπα κάποιον ιπτάμενο...αρουραίο! Θα είναι φοβερή εμπειρία...]
Εντάξει και στο τραμ μπορεί να φας κανέναν ιπτάμενο... ιπποπόταμο (ή σε λίγες μέρες που θα «βρέχει κεφτέδες» μπορεί να σου έρθει κανένας στο κεφάλι)

[ Μετά το Μετρό το έχω χρησιμοποιήσει μερικές ακόμη φορές και το σέρβις γίνεται ολοένα και χειρότερο. Παλιά ακούγαμε και Χατζιδάκι στους σταθμούς. ]
Πάρε ένα i-Pod

[Τώρα βλέπεις μόνο συνωστιζόμενο συρφετό και βλοσυρούς σεκιουριτάδες.]
Ο συνωστισμός έρχεται εκεί που το προτιμάει ο κόσμος

[Ωραία ατμόσφαιρα!]
...

by Πίκος Απίκος

Ανώνυμος είπε...

Συνωστισμός στις υπόγες είναι ό,τι χειρότερο. Και στις αποβάθρες του τραμ στον αστικό ιστό υπάρχει συνωστισμός αλλά εκεί παίρνεις καθαρό αέρα. Το αν δεν επεκτάθηκε το δίκτυο του τραμ δεν φταίει το τραμ.
Οσο για τους ανελκυστήρες του μετρό, πολλοί βρίσκονται σε μόνιμη βλάβη όπως και πολλοί φαν του άλλωστε.

Μετρόφιλος είπε...

@: Πίκος Απίκος

Εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Όταν ιδρύσουμε σύλλογο αντιτραμικών, εγώ θα είμαι ο πρόεδρος και εσύ ο αντιπρόεδρος! Όμως στα επιχειρήματα ξέχασες κάτι βασικό. Το να ανοίγουν τα παράθυρα είναι απαραίτητο για να αερίζεται το βαγόνι. Αν π.χ. στο τραμ έχει φάει κάποιος φασολάδα, δε σε σώζει τίποτα! Εξάλλου ο αερισμός εμποδίζει τη διάδοση παθογόνων μικροοργανισμών! Αυτός είναι και ένας λόγος που αποφεύγω το τραμ. Θέλω να αναπνέω φρέσκο αέρα!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή Μετρόφιλε θέλεις εν ολίγοις να μας πεις ότι μονάχα οι πορδές μέσα στο Μετρό πρέπει να είναι ανεκτές; Εκτός κι αν οι επιβάτες του απαγορεύεται να καταναλώνουν φασολάδα!

Μετρόφιλος είπε...

Μα αν την αμολήσει κάποιος στο μετρό, υπάρχουν τα ανοιχτά παράθυρα και σε λίγο διαλύεται! Ακόμα και όταν τα παράθυρα είναι κλειστά λόγω κλιματισμού, υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν αν χρειαστεί. Στο τραμ τι θα ανοίξεις;

Ανώνυμος είπε...

Στο τραμ τι θα ανοίξεις;

ΜΑ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ! ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

τρενομανής είπε...

90 εκατομύρια το συσσωρευμένο χρέος της ΤΡΑΜ Α.Ε. σε μόλις 5 χρόνια λειτουργίας. Ένας νέος "ΟΣΕ" δημιουργείται με λιγότερο από 30 km δίκτυο. Κατά τα άλλα φέτος δεν έχει αυξήσεις, διότι υπάρχει οικονομική κρίση...Η γραμμή του τραμ στην παραλία πρέπει ή να σταματήσει την λειτουργία της ή να υποστεί βελτιώσεις η υποδομή - επιδομή του, μετατρέποντάς την σε ελαφρύ προαστιακό σιδηρόδρομο (αλλαγές στη χάραξη με καμπύλες πολύ μεγαλύτερης διαμέτρου, κατάργηση ισόπεδων διαβάσεων ή μετατροπής τους σε πασάγια, όπου αυτό είναι εφικτό, αραίωση στάσεων, αλλαγή σιδηροτροχιάς από "U" σε "Ι", τροποποιήσεις στους συρμούς με προσθήκη επικρουστήρα αυτόματης ζεύξης, ώστε να είναι δυνατή η διπλή ζεύξη συρμών) έτσι ώστε να είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν τα 70 km/h των πολύ σύγχρονων συρμών του. Το τμήμα του Τραμ Σύνταγμα - Νέος Κόσμος είναι παντελώς ασύμφορο και είναι προτιμότερο να αποξηλωθεί και να στρωθεί κάπου αλλού (λ.χ. από τον Σταθμό ΗΣΑΠ Πετράλωνα ή Μοσχάτο και μέσω της Πειραιώς ως τον σταθμό των Υπεραστικών Λεωφορείων στον Κηφησό για να εξασφαλίσει και σίγουρους επιβάτες). Και πριν πέσετε να με "φάτε" δηλώνω ότι δογματικά ΔΕΝ είμαι εναντίον του τραμ. Όμως οι γραμμές που κατασκευάστηκαν, έγιναν διότι πίεζε η ολυμπιακή επιτροπή για την κατασκευή Μ.Σ.Τ. που θα ενώνει τα παραλιακά αθλητικά στάδια και όχι διότι οι ανάγκες σε μετακίνηση το ζητούσαν. Το τραμ είναι αναγκαίο μέσο για πεζοδρομημένα ιστορικά κέντρα πόλεων. Παρότι κάτι τέτοιο ακούγεται για την Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια δεν εφαρμόζεται διότι το πολιτικό κόστος είναι πολύ μεγάλο. Οι έλληνες πολιτικοί προκειμένου να νέμονται και να μασουλάνε το δημόσιο χρήμα και την εξουσία δε θίγουν το μικροσυμφέρον του νεοέλληνα. Όσο για τον εθνάρχη Καραμανλή άφησε και αρνητικό και θετικό "έργο". Πιστεύω ότι ο γενικός ισολογισμός του ήταν αρνητικός, ίσως όμως να ήταν κατά τι καλύτερος από το μέσο πολιτικό επίπεδο της εποχής του...

Ανώνυμος είπε...

Ke Karagiannh,

Pali katenthse komwdia askhmh to site sas me anousia kai epanalambanomena sxolia.
Krima giati adynatoume na kanoume mian sobarh syzhthsh, estw kai se hlektronikh morfh, aytoi eimaste oi neoellhnes...

Anastashs Tsirigkidhs

Ανώνυμος είπε...

Το πιο σωστό σχόλιο το είπε ο "Τρενομανής" 04 Φεβρουαρίου 2010 1:42 π.μ.


Πικος Απίκος

Θεόφιλος είπε...

To τραμ παντού στο εξωτερικό θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς. Διαφορετικά οι Ευρωπαίοι -που δεν είναι βλάκες όπως οι αντιτραμικοί εδώ- δεν θα ξήλωναν δίκτυα τρόλεϋ να τα αντικαταστήσουν με τραμ.
Η αντιπαράθεση Μετρό-τραμ δεν έχει νόημα γιατί είναι διαφορετικά μέσα, διαφορετικής φιλοσοφίας.
Το τραμ στην Αθήνα ατύχησε οικονομικά λόγω του περιορισμένου δικτύου που δεν επεκτάθηκε καθόλου 6 χρόνια τώρα από πολιτική ατολμία, εχθρότητα θα έλεγα, μιας δεξιάς κυβέρνησης, εξακολουθεί δε να βάλλεται και να συκοφαντείται από δήθεν τρενομανείς και... απίκους ή μάλλον ατσίπους (από το τσίπα).

Μετρόφιλος είπε...

@ τρενομανής: Μια χαρά τα λες. Φαίνεται ότι είσαι τεχνικός, αφού γνωρίζεις για τα προφίλ των σιδηροτροχιών! Είσαι κι εσύ προσκεκλημένος να γίνεις μέλος στον αντιτραμικό σύλλογο που θα ιδρύσω! Θα με ρωτήσεις γιατί δε γράφομαι στην "Άμυνα κατά του τραμ". Θα σου απαντήσω ότι αυτοί είναι ευκαιριακά αντιτραμικοί διότι έτυχε το τραμ να προγραμματίζεται να περάσει από τη γειτονιά τους! Ανήκουν στους γνωστούς nimbys τους οποίους απεχθάνομαι, αφού με τον εγωισμό τους ακυρώνουν πολλές φορές χρήσιμα έργα.
Εγώ αντίθετα είμαι εκ πεποιθήσεως αντιτραμικός γιατί κρίνω το τραμ όχι με βάση το πού κατοικώ, αλλά με βάση το τι προσφέρει και τι στερεί από την πόλη. Συνοψίζω.
Προσφέρει:
Χαρά στον Τραμογκαγκά.
Θέση εργασίας σε μερικές εκατοντάδες βυσματίες που διαφορετικά θα ήταν άνεργοι ελλείψει προσόντων.
Στερεί:
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος.
Γρήγορο μέσο μεταφοράς για την παραλιακή και τη Νέα Σμύρνη. Αν στη θέση του υπήρχε λεωφορειόδρομος, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα από πλευράς ταχύτητας.
Χώρο από τη στενή παραλία του Παλαιού Φαλήρου.
Άρα το ισοζύγιο είναι πολύ αρνητικό κατά αυτού του μέσου!

Ανώνυμος είπε...

Δήθεν μετρόφιλε το τραμ η παράταξή σου το έβλαψε και δεν αναφέρομαι στον καράβλαχο αλλά στο πρόσφατο παρελθόν. Αφησαν το ίδιο σχεδόν δίκτυο και πολλαπλασίασαν το προσωπικό από 192 άτομα το 2004 σε περίπου 700(!!!) τώρα, αυξάνοντας δραματικά τα έξοδα μισθοδοσίας. "Γαλάζια" παιδιά όπως εσύ, που τα πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος. Επόπτης γραμμών με πτυχίο στη μαγειρική!

Ανώνυμος είπε...

[Μετά το Μετρό το έχω χρησιμοποιήσει μερικές ακόμη φορές και το σέρβις γίνεται ολοένα και χειρότερο. Παλιά ακούγαμε και Χατζιδάκι στους σταθμούς.]

Εγώ προτιμώ '80s for ever!!!! Και τέλος πάντων, πάρε ένα i-Pod!!!!

[Τώρα βλέπεις μόνο συνωστιζόμενο συρφετό και βλοσυρούς σεκιουριτάδες.]

Ο κόσμος το ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ, εξ'ου και ο συνωστισμός. Οι σεκιουριτάδες χρειάζονται για την δημόσια ασφάλεια - ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΜΑΓΑΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΓΚΡΑΦΙΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΕΖΟΝΙΑ!!!!

[Άσε που από τα ανοικτά παράθυρα του Μετρό, μιας και δεν υπάρχει κλιματισμός, μπορεί να φας στη μάπα κάποιον ιπτάμενο...αρουραίο! Θα είναι φοβερή εμπειρία...]

Τότε μην μπαίνεις ούτε στο αυτοκίνητο ή στο λεωφορείο, γιατί μπορεί να σου έρθει στη μάπα κάποιο αντικείμενο από φορτηγό μπροστά σου (παραλίγο να το πάθω μία φορα από πλαστική καρέκλα που εκτοξεύτηκε πάνω μου - στο τσακ την γλίτωσα!) ή μία σφήκα από ανοιχτό παράθυρο αν κάθεσαι πίσω (το έπαθα μία φορά όταν ήμουν μικρός και κατέληξα στο νοσοκομείο παρακαλώ!!!! Δηλαδή τι? δεν ξαναμπήκα σε ΙΧ ή λεωφορείο?)

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

Επιπλέον, αν και θα δυσαρεστήσω ακόμα περισσότερο τον κλειστοφοβικό Τραμοοπαδό, ο τρενομανής έχει δίκιο ως προς το Τραμ.

Η ιστορική αλήθεια είναι ότι το Τραμ στην Αθήνα έγινε ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ διότι πίεζε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για την κατασκευή Μέσου Σταθερής Τροχιάς που θα συνέδεε τα παραλιακά αθλητικά στάδια.

Επειδή δεν υπήρχε κυριολεκτικά ΠΕΝΤΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ, άρα ούτε στον ορίζοντα η προοπτική να γίνει ποτέ Μετρό στα (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑ) νότια προάστεια, ΠΡΟΧΕΙΡΟΕΦΤΙΑΞΑΝ το Τραμ για να είναι τυπικώς ΟΚ με την Δ.Ο.Ε. και όχι διότι οι ανάγκες μετακίνησης στην Αθήνα το ζητούσαν.

Ειδικά η πλατεία Νέας Σμύρνης (μάλιστα κοντά σε αυτήν μένω, αλλά μιλάω αντικειμενικώς τώρα) χρειάζεται ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ σταθμό Μετρό και όσους έχω ρωτήσει ΟΛΟΙ συμφωνούν! ΚΑΝΕΙΣ δεν συμφωνεί με την ύπαρξη του Τραμ, ΕΣΤΩ και αν είναι κάτοικος της περιοχής! ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ!

(Ακόμα δεν μου έχεις απαντήσει: για τον ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ Ηλεκτρικό ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙΣ? Άραγε μπαίνεις μέσα ή φοβάσαι ότι θα σου έρθει κανένας γλάρος στη μάπα???? Αν ναι, μην τον παίρνεις για να πηγαίνεις προς Πειραιά!!!!)

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

οι βλακίες που γράφουν ορισμένοι κατά του τραμ δεν έχουν τελειωμό. Ο κόσμος στη Νέα Σμύρνη το έχει αγκαλιάσει και το στηρίζει. Λειτουργεί και το δίπλα πάρκινγκ κι όλα μια χαρά είναι. Η Βενιζέλου πριν το τραμ ήταν ένας τριτοκοσμικός καρόδρομος που από τους παράνομα διπλοπαρκαρισμένους δεν μπορούσες να διαβείς. Σήμερα το τραμ έχει απελευθερώσει χώρο υπέρ των πεζών εξοστρακίζοντας τους βαρβάρους.
Πίκο, Μετρόφιλε, Μετρόφιλε και Τραμόφιλε και δε συμμαζεύεται, όλοι στη συσκευασία του ενός που μάλλον είναι πια άνεργος, έρχεται και η σειρά της Πανεπιστημίου τώρα για πεζοδρόμηση και τραμ...περίμενε και θα εκπλαγείς.
Μπορείς να δουλέψεις και ως εργάτης στο εργοτάξιο που θα ξηλώνει την άσφαλτο στην ΠΑνεπιστημίου. Να μια καλή δουλειά για σένα...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τραμοφοβικός, ούτε εναντίον του μέσου. Στον μετροφοβικό με τις υπερβολές του απευθύνθηκα.

Είμαι ο πρώτος που είπα να συνδυαστούν τα μέσα και το καθένα να βρει τον ρόλο του

Πίκος Απίκος

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι μετροφοβικός. Απλά μ' αρέσει πιο πολύ σαν μέσο το τραμ. Πολύ πιο ανθρώπινο κι έξω πάει και γρήγορα. Εδώ πάει όπως η Ελλάδα γενικώς...δεν φταίει όμως το ίδιο.

Ανώνυμος είπε...

Πας καλά άνθρωπέ μου???? Γράφεις:

[Ο κόσμος στη Νέα Σμύρνη το έχει αγκαλιάσει και το στηρίζει.]

Για πέρνα λίγο από Νέα Σμύρνη και ρώτα όποιον θέλεις και θα δεις τι θα σου πουν! Όσους έχω ρωτήσει ΟΛΟΙ συμφωνούν στο ότι το Τραμ στην Νέα Σμύρνη την κατήντησε "οίκο ανοχής" και ΟΛΟΙ θέλανε 5.000 φορές περισσότερο το Μετρό! ΚΑΝΕΙΣ δεν συμφωνεί με την ύπαρξη του Τραμ, ΕΣΤΩ και αν είναι κάτοικος της περιοχής! ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ!

[Λειτουργεί και το δίπλα πάρκινγκ κι όλα μια χαρά είναι. Η Βενιζέλου πριν το τραμ ήταν ένας τριτοκοσμικός καρόδρομος που από τους παράνομα διπλοπαρκαρισμένους δεν μπορούσες να διαβείς. Σήμερα το τραμ έχει απελευθερώσει χώρο υπέρ των πεζών εξοστρακίζοντας τους βαρβάρους.]

ΠΈΡΝΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!!! ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ!!!!
Η Βενιζέλου πριν το τραμ ήταν ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας με δύο "φουλ" λωρίδες ανά ρεύμα. Τώρα έμεινε μόλις μία και αυτή αν τυχόν παρκάρει φορτηγό για ανεφοδιασμό ή χαλάσει ΙΧ, μιλάμε παθαίνει ασφυξία όλη η περιοχή!!!! Ακόμα και όταν δεν τυχαίνει κάτι τέτοιο, οι ουρές φτάνουν στάνταρ τα 2-3 χιλιόμετρα καθημερινά, τις ώρες αιχμής!!!!

Και όχι απλώς δεν έχει απελευθερώσει χώρο υπέρ των πεζών "εξοστρακίζοντας τους βαρβάρους" (αυτό θα είχε συμβεί αν είχε πεζοδρομηθεί ολόκληρη) αλλά αντιθέτως, με το να κατασκυαστεί στην κεντρική νησίδα της Βενιζέλου (και όχι σε παράλληλο δρόμο μικρής κίνησης), μας διχοτόμησε την Νέα Σμύρνη!

Δεν με πιστεύεις???? Τράβα ρώτα όποιον κάτοικο Νέας Σμύρνης (ή και όποιον περνάει συχνά από αυτήν) θέλεις και όλοι θα σου πουν με ένα στόμα την λέξη "διχοτόμηση" περιγράφοντας αυτό που πάθαμε!!!!

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

Και πού το είδες το "όλα μια χαρά είναι" επειδή όπως γράφεις, λειτουργεί και το δίπλα πάρκινγκ????

Βεβαίως και έπρεπε να γίνει και ΠΑΝΤΑ το υπεστήριζα, πλην όμως με τις τιμές που του βάλανε το ΣΚΟΤΩΣΑΝ! Και την καλύτερη ιδέα, αν την βάλεις πανάκριβη, την σκότωσες! Είναι παγκόσμιος αυτός ο άγραφος νόμος της ζωής.

[όλοι στη συσκευασία του ενός που μάλλον είναι πια άνεργος, έρχεται και η σειρά της Πανεπιστημίου τώρα για πεζοδρόμηση και τραμ...περίμενε και θα εκπλαγείς.
Μπορείς να δουλέψεις και ως εργάτης στο εργοτάξιο που θα ξηλώνει την άσφαλτο στην Πανεπιστημίου. Να μια καλή δουλειά για σένα...]

1. Πού το άκουσες ότι θα γίνει αυτό???? Ποιός δήλωσε κάτι τέτοιο????

2. Όχι απλώς δεν είμαι άνεργος, αλλά είμαι και γιατρός παρακαλώ και κατέστρεψα τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ χρόνια της ζωής μου (τα οποία ΔΕΝ θα ξαναγυρίσουν ποτέ πίσω) για να γίνω αυτό που έβαλα στόχο, έχοντας στερηθεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ (στον προσωπικό τομέα) που έχει ζήσει το 99% των ανθρώπων μεταξύ 15 και 31 ετών! Να το ανακαλέσεις αυτό το σχόλιο!!!!

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

Για να επανέλθουμε στο θέμα, κατάλαβέ το, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ!

ΔΕΝ είμαι εξ' ορισμού αντίθετος με το Τραμ! Για το Τραμ στην παραλιακή συμφωνώ 120% με την κατασκευή του διότι:

1. ΔΕΝ διχοτόμησε την παραλιακή
2. ΕΧΕΙ χώρο να αναπτύξει ταχύτητα
3. ΔΕΝ σταματάει κάθε 200 μέτρα σε φανάρια
4. ΔΕΝ πετάγονται (τόσο συχνά) μπροστά του πεζοί και ΙΧ
5. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ την παραλιακή, εξυπηρετώντας ΚΑΙ τις πλαζ το καλοκαίρι
6. ΣΑΦΩΣ προσφέρει πιο απολαυστική διαδρομή!

Αλλά στην Νέα Σμύρνη και στον Νέο Κόσμο ήταν λάθος. ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ, η ιστορική αλήθεια είναι ότι έγινε ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ διότι πίεζε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για την κατασκευή Μέσου Σταθερής Τροχιάς που θα συνέδεε τα παραλιακά αθλητικά στάδια.

Επειδή δεν υπήρχε ούτε στον ορίζοντα η προοπτική να γίνει ποτέ Μετρό στα (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑ) νότια προάστεια, ΠΡΟΧΕΙΡΟΕΦΤΙΑΞΑΝ το Τραμ για να είναι τυπικώς ΟΚ με την Δ.Ο.Ε. και ΟΧΙ διότι το απαιτούσαν οι ανάγκες μετακίνησης στην Αθήνα.

Το Τραμ είναι ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΣΟ για:

1. Παραλιακές ζώνες
2. Προάστεια όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό, με μικρές συμπληρωματικές (ως προς το Μετρό) "γραμμούλες" Τραμ
3. Πεζοδρομημένα ιστορικά κέντρα πόλεων. Έχω ξαναπροτείνει να αντικαταστήσουμε τους λεωφορειόδρομους της Πανεπιστημίου, Σταδίου και Πατησίων (και ορισμένων της Θεσσαλονίκης) με Τραμ και να προβούμε σε πεζοδρομήσεις στα Κέντρα, αναβαθμίζοντάς τα και εκτοπίζοντας τα ΙΧ.

Πείστηκες τώρα? Δεν τα βάζω όλα στο ίδιο καλούπι! ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ!

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

A ρε Κούβελα που νόμιζες εν έτει 1986 ότι θα κατάφερνες να φτιάξεις μετρό! Στην Ελλάδα μωρέ που τρωγόμαστε για το καθετί; Εδώ καθυστέρησε η έναρξη των έργων για 20 χρόνια και τώρα, εν έτει 2010, είμαστε στο τρέχα γύρευε και στο αμην και πότε αν θα το δει η καινούρια γενιά!

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα κατεβατά που γράφεις δήθεν "...και τραμόφιλε" ΄τα σκέφτεσαι καθόλου;
Πότε έκανες γκάλοπ στη Νέα Σμύρνη; Πότε έκανες στον Πειραιά; Αντίθετα, ο ΟΑΣΑ έκανε και το 80% των κατοίκων του Πειραιά είπε ΝΑΙ στο τραμ και παρ' όλα αυτά η επονομαζόμενη "Αμυνα" έγραψε στα παλιά της παπούτσια τη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και έκανε προσφυγή (50 νοματαίοι όλοι κι όλοι) να το καθυστερήσει όπως μπορεί.
Εσύ που γράφεις ότι το τραμ είναι μόνο για παραλιακές και για εκεί που δεν υπάρχει Μετρό, για πήγαινε Βιέννη, Αμστερνταμ, Μελβούρνη όπου είναι πολύ πιο δημοφιλές από το Μετρό και υπάρχει παντού και μετά μας γράφεις πάλι. Αν και εσύ ό,τι και να γράψεις, ξέρουμε ποιός εντέλει είσαι...

Ανώνυμος είπε...

Εδώ μου πετσοκόβεις τα γραπτά μου!!!! Γράφεις:

[Εσύ που γράφεις ότι το τραμ είναι μόνο για παραλιακές και για εκεί που δεν υπάρχει Μετρό]

Αυτές ήταν οι νούμερο 1 και 2 υποδείξεις μου για το Τραμ, στο σχόλιό μου (05 Φεβρουαρίου 2010 6:22 μ.μ.)

Πώς ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΕΣ την νούμερο 3 στην συνέχεια????

(3. Πεζοδρομημένα ιστορικά κέντρα πόλεων. Έχω ξαναπροτείνει να αντικαταστήσουμε τους λεωφορειόδρομους της Πανεπιστημίου, Σταδίου και Πατησίων (και ορισμένων της Θεσσαλονίκης) με Τραμ και να προβούμε σε πεζοδρομήσεις στα Κέντρα, αναβαθμίζοντάς τα και εκτοπίζοντας τα ΙΧ.)

Δηλαδή ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ γράφεις για το πρότυπο του Τραμ σε Βιέννη, Αμστερνταμ κλπ!!!! Πείστηκες τώρα ότι συμφωνούμε? ή μήπως πρέπει να πας στον οφθαλμίατρο, επειγόντως? Πόσα χρόνια έχεις να αλλάξεις γυαλιά????

Κατάλαβέ το πια, ΔΕΝ είμαι εξ' ορισμού αντίθετος με το Τραμ! Απλώς χρειάζεται ΠΙΟ προσεκτική μελέτη για το που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρέπει να γίνει. Ξαναλέω, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ!

Επειδή δεν είδες καλά, καθώς με έβρισες γράφοντας [δήθεν "...και τραμόφιλε"] ΣΟΥ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ:

(Για το Τραμ στην παραλιακή συμφωνώ 120% με την κατασκευή του διότι:

1. ΔΕΝ διχοτόμησε την παραλιακή
2. ΕΧΕΙ χώρο να αναπτύξει ταχύτητα
3. ΔΕΝ σταματάει κάθε 200 μέτρα σε φανάρια
4. ΔΕΝ πετάγονται (τόσο συχνά) μπροστά του πεζοί και ΙΧ
5. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ την παραλιακή, εξυπηρετώντας ΚΑΙ τις πλαζ το καλοκαίρι
6. ΣΑΦΩΣ προσφέρει πιο απολαυστική διαδρομή!)

Αλλά είμαι αντίθετος με το Τραμ στην Νέα Σμύρνη και στον Νέο Κόσμο, ήταν λάθος. ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ, η ιστορική αλήθεια είναι ότι έγινε ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ διότι πίεζε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για την κατασκευή Μέσου Σταθερής Τροχιάς που θα συνέδεε τα παραλιακά αθλητικά στάδια.

Επειδή δεν υπήρχε ούτε στον ορίζοντα η προοπτική να γίνει ποτέ Μετρό στα (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑ) νότια προάστεια, φτιάξανε αυτήν την διχοτομική κλωτσοπατινάδα, ενώ όλοι ήθελαν Μετρό.

ΑΥΤΗ είναι η αλήθεια, πώς να το κάνουμε δηλαδή?

Όχι δεν είμαι εταιρία δημοσκοπήσεων, αλλά όλοι που ρωτάω απαντάνε με ένα στόμα "διχοτόμησε", "προκάλεσε κυκλοφοριακή ασφυξία" και ενίοτε "οίκος ανοχής"!

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ το Τραμ να φτάσει Πειραιά, υπό έναν όρο:

Όταν με το καλό γίνει η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ στο τμήμα Φάληρο - Πειραιάς, να περάσει από πάνω το Τραμ, ώστε 1. να μην ΞΑΝΑδιχοτομήσει και 2. να πηγαίνει το ίδιο "σφαίρα" ταχύτατα, όσο και στην παραλιακή!

(Εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη καλύτερη εναλλακτική διαδρομή, όπου και πάλι δεν θα διχοτομούσε και δεν θα σταμάταγε κάθε 200 μέτρα σε φανάρια και δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Αν υπάρχει, κάθε σχετική πληροφόρηση είναι καλοδεχούμενη!)

Ειδικότερα, για την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ στο τμήμα Φάληρο - Πειραιάς, περιμένω αύριο να δούμε αν θα υπάρξει σχετική πληροφόρηση ως προς το χρονοδιάγράμμα.

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

Πάλι μπούρδες γ΄ραφεις δήθεν τραμόφιλε. Πού την είδες εσύ τη διχοτόμηση και γιατί ήταν λάθος να περάσει το τραμ στη Νέα Σμύρνη;
Το τραμ είναι για βαρύ αστικό ιστό κι όχι για όπου το θες εσύ σε παραλιακές και πεζοδρόμους μόνο να μην "ενοχλεί". Στις πόλεις που ανέφερα πριν είναι κυρίως μέσα στην κυκλοφορία και ο κόσμος το προτιμά. Εδώ αν οι βλάχοι επιμένουν στο ΙΧ τους είναι επιδή δεν έχουν παιδεία κι ούτε φρόντισε κανείς να τους τη δώσει.
Διχοτόμηση είναι το τραμ και δεν είναι η Βουλιαγμένης ή η Συγγρού κλπ; Για βλάκες μας περνάς;
Εδώ αναβαθμίστηκε η Βενιζέλου που απέκτησε πράσινο και καλαισθησία. Μιας και το μόνο ωραίο κτίσμα στην περιοχή είναι οι στάσεις του τραμ!

Ανώνυμος είπε...

[Εδώ αναβαθμίστηκε η Βενιζέλου που απέκτησε πράσινο και καλαισθησία.]

Ναι σωστά, όπως και κάτι τεράστιες ουρές ΙΧ που φτάνουν στάνταρ τα 2-3 χιλιόμετρα καθημερινά, τις ώρες αιχμής!!!! Και αν τυχόν παρκάρει φορτηγό για ανεφοδιασμό ή χαλάσει ΙΧ, μιλάμε παθαίνει ασφυξία όλη η περιοχή!!!!

ΠΕΡΝΑ ΚΑΤΑ ΔΩ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!!! ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ!!!!

Η Βενιζέλου πριν το Τραμ ήταν ένας δρόμος σχετικά ήπιας κυκλοφορίας με δύο "φουλ" λωρίδες ανά ρεύμα. Τώρα έμεινε μόλις μία κουτσουρεμένη, με όλα αυτά τα τραγικά αποτελέσματα!!!!

Και κάτι ακόμα, έγραφες πρόσφατα:

[Παλιά ακούγαμε και Χατζιδάκι στους σταθμούς. Τώρα βλέπεις μόνο συνωστιζόμενο συρφετό και βλοσυρούς σεκιουριτάδες. Ωραία ατμόσφαιρα!]

Χτες πήρα το Μετρό στην Γραμμή 3 και είχε βάλει Χατζιδάκι!!!! Σοβαρά, δεν κάνω πλάκα!

Να το παίρνεις το Μετρό λίγο πιο συχνά άλλη φορά πριν γράψεις σχόλιο!

Ε δεν μπορεί, κάποιες φορές θα τύχει να ακούσεις αυτά που λες ότι νοσταλγείς!

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

katoikos Neas Smyrnis είπε...

X...kame gia ta IX. As pairnoun to tram.
Kai prin apo ayto pali dyskoleyosoyn poly na pareis sygkoinonia.
To troley poy den eixe dikh toy lorida ekane mia ora mexri athina. Me to tram paw se 20 lepta tora.

poios blakas graphei gia nea smyrni xoris na kserei thn peioxi?

Ανώνυμος είπε...

H Βενιζέλου έχει κανονικά δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, και τώρα με το τραμ, αλλά η μία είναι πάρκινγκ παρανόμως παρκαρισμένων βαρβάρων και ακόμη υπάρχουν κάδοι μέσα στο δρόμο. Φταίει το τραμ ή η Τροχαία που δεν τους τα παίρνει τα ΙΧ τους για τη χωματερή;

Ανώνυμος είπε...

[poios blakas graphei gia nea smyrni xoris na kserei thn peioxi?]

Σε μένα το είπες αυτό???? Από το 1985 μένω εδώ και γνωρίζω και το κάθε πετραδάκι ακόμα, από Νέα Σμύρνη!

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

Αν εσύ γνωρίζεις το κάθε πετραδάκι εισαι ακόμη καινούργιος στη Νέα Σμύρνη, μιας και εγώ είμαι από το 1966 και γνωρίζω τον κάθε κόκκο άμμου!
Οσον αφορά στο τραμ, ο κόσμος το αγκάλιασε. Απόδειξη ότι ο δήμαρχός μας που το υποστήριξε το 2002 βγήκε ξανά το 2006 με πολλαπλάσιο ποσοστό της πρώτης φοράς που άγγιξε το 60%. Γι' αυτό μόκο.

Ανώνυμος είπε...

Και οι γονείς μου την ΙΔΙΑ χρονιά πρωτογνωρίστηκαν!!!! Τώρα για το αν άργησαν τόσα πολλά χρόνια να κάνουν παιδί, αυτό είναι μία ΑΛΛΗ ιστορία και δεν φταίω εγώ που "άργησα" να γεννηθώ.

Ε που θα πάει, θα συμπληρώσω και εγώ μία μέρα τα ίδια χρονάκια εδώ, για να γνωρίζω ακόμα και τον κάθε κόκκο άμμου!!!! Αλλά ακόμα και τώρα ξέρω ήδη ΠΟΛΛΑ, μην ανησυχείς!!!!

Όσο για τον δήμαρχο, να παρατηρήσω ότι παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες στο αν θα επανεκλεγεί ένας δήμαρχος (πολιτικοί, κομματική προτίμηση της περιοχής, γενικότερο θετικό έργο, πιθανή έλλειψη άξιου αντιπάλου κατά τις δημοτικές κλπ.) και όχι μόνο το αν είχε πει ναι ή όχι τότε στο Τραμ.

Και σε τελική ανάλυση, τώρα πια ότι έγινε έγινε, ΔΕΝ μπορούσε πλέον να βγει υποψήφιος αντίπαλός του και να πει ότι "αν βγω θα το ξηλώσω". Άρα μην το παίρνεις μονόπλευρα φανατικά ότι ΜΟΝΟ από αυτό κρίνονται τα εκλογικά αποτελέσματα!!!!

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Ανώνυμος είπε...

Για το μετρό Θεσσαλονίκης ήταν το θέμα και πού το φτάσατε! Να αλληλοβρίζεστε για μετρό και τραμ σε συνοικίες της Αθήνας, αναφέροντας ακόμα και τα βιογραφικά σας!

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα