Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Τα μεγάλα έργα που κρατούν την Ελλάδα της ανάπτυξης ζωντανή

κείμενο από το ypodomes.com
Μπορεί στην Ελλάδα να λέμε για τα παγωμένα έργα, για την συνεχιζόμενη κρίση και την έλλειψη θέσεων απασχόλησης και χρημάτων αλλά υπάρχουν κάποιοι φωτεινοί φάροι που εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και να δίνουν ελπίδα για την συνέχεια.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να «εντοπίσουμε» αυτούς τους φάρους ανάπτυξης και να τους αναδείξουμε. Θα χωρίσουμε τα έργα σε κατηγορίες ανάλογα με το αντικείμενο τους για να δούμε και ανά είδος έργου πόσο έχει επηρεάσει η κρίση. Ας ξεκινήσουμε

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Τα οδικά έργα αφορούν όλη την Ελλάδα. Αυτή την εποχή υπό κατασκευή βρίσκονται αρκετά έργα με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα. Το σημαντικότερο οδικό έργο υπό κατασκευή αυτή την εποχή είναι ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας, ο οδικός άξονας που ενώνει την Κόρινθο και την Τρίπολη με την Σπάρτη και την Καλαμάτα. Οι εργασίες τρέχουν και η Καλαμάτα είναι ο επόμενος σταθμός των παραδόσεων γύρω στο Πάσχα.

Στην Δυτική Ελλάδα εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο έργο και δεν είναι άλλο από το Άκτιο-Αμβρακία. Ο οδικός άξονας 48 χιλιομέτρων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και υπολογίζεται πως μέχρι το καλοκαίρι του 2013 θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία.

Στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το πολύ μεγάλο έργο του Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 που θα είναι το σημείο-σύμβολο στην είσοδο του κέντρου της πόλης. Στην Χαλκιδική κατασκευάζεται ο άξονας Ποτίδαια-Κασσανδρεία.

Στους κάθετους άξονες ξεκινούν (ή έχουν ξεκινήσει) τα έργα Νίκη-Φλώρινα, Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή, Στρυμονικό-Λευκώνας-Χριστός. Υπό κατασκευή εδώ και χρόνια είναι ο άξονας Κομοτηνή-Σύνορα ενώ ενεργές είναι και οι δύο εργολαβίες του κάθετου Αρδάνιο-Ορμένιο.

Στην Ήπειρο σε προχωρημένο στάδιο είναι το έργο Καρτέρι-Πάργα, στη Θεσσαλία ξεκίνησε η παράκαμψη Λάρισας, στον Βόλο θα ξεκινήσει το τμήμα Γορίτσα-Αγριά του Περιφερειακού, ενώ ξεκινά και η Περιμετρική της Καλαμάτας.Στον ΒΟΑΚ υπό κατασκευή είναι η παράκαμψη Μαλίων και το τμήμα ΄?Αγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό ενώ υπό κατασκευή είναι και το Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά.

ΕΡΓΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
Το μοναδικό υπό κατασκευή έργο Μετρό στη χώρα είναι η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά περιμένουμε το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το Χαϊδάρι στον Πειραιά.

Υπό κατασκευή είναι το τμήμα του Προαστιακού 3 Γέφυρες-ΣΚΑ με τους σταθμούς Πύργος Βασιλίσσης και Κάτω Αχαρνές. Σε κατασκευή είναι 4 εργολαβίες στο σιδηροδρομικό τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη (80χλμ) και αρκετές εργολαβίες ολοκληρώνουν το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός (106χλμ).

ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπό κατασκευή είναι η Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης ενώ αναμένεται και η έναρξη των έργων στο Φαληρικό Δέλτα (Εθνική Πινακοθήκη, Λυρική Σκηνή). Το Μουσείο Μεσσαράς στην Κρήτη επίσης ξεκίνησε ενώ υπό κατασκευή είναι και το Μουσείο Σύγχρονη Τέχνης στη Συγγρού.

Τα φράγματα Πείρου-Παραπείρου στην Πάτρα, Αποσελέμη στο Ηράκλειο, Ασωπού στην Κόρινθο, Ιλαρίωνα στην Κοζάνη και Τριανταφυλλιάς στην Φλώρινα είναι επίσης υπό κατασκευή.

ΛΙΜΑΝΙΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Σε κατασκευή εδώ και 7 χρόνια είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Μακεδονία που περιλαμβάνει την επέκταση του διαδρόμου 10-28. Υπό κατασκευή είναι έργα στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, Σκιάθου ενώ αναμένεται και η έναρξη των έργων στο Αεροδρόμιο Πάρου.

Στα λιμάνια ξεκινούν τα έργα για τον 6ο προβλήτα στη Θεσσαλονίκη και τα έργα γ1 φάσης για το νέο λιμάνι της Πάτρας. Σε κατασκευή είναι έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας (Β` και Γ` φάση), στο λιμάνι Αιγίου, στο λιμάνι Καβάλας ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα στο Λιμάνι Γυθείου.

ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σε εξέλιξη είναι τα έργα για το Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Μεγαλόπολη (ισχύος 50 MW). Σε κατασκευή είναι και η νέα μεγάλη λιγνιτικής μονάδα Πτολεμαΐδα 5 στην Κοζάνη.

Τα έργα αυτά είναι σήμερα έργα «Θερμοπύλες» καθώς αποτελούν ένα σημαντικό ανάχωμα στην περαιτέρω απαξίωση των επενδύσεων σε αναπτυξιακές επιλογές που θα βγάλουν την χώρα από το σημερινό τέλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα