Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα: ξεκίνησαν τα έργα στις 3 σήραγγες, το 2015 η ολοκλήρωση του έργου

κείμενο από το ypodomes.com

Μία μεγάλη ευχάριστη είδηση στο χώρο της κατασκευής των «παγωμένων» αυτοκινητόδρομων είναι η επανέναρξη των εργασιών στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα. Σε συνομιλία που είχε το ypodomes.com με την υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου ενημερωθήκαμε πως οι εργασίες ξεκίνησαν από την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012.

Το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται το έργο είναι περίπου  32,5εκ.ευρώ και αφορά μέρος της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην κατασκευή του έργου σύμφωνα με την αρχική σύμβαση.

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2012 ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το διαθέσιμο ποσό. Τα έργα τα οποία θα απασχολήσουν το εργατικό δυναμικό είναι:

Στις σήραγγες Τ1 και Τ2 να ολοκληρωθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού και να περαστεί η τελική επένδυση στα τοιχώματα των σηράγγων. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως αυτές οι δύο πρώτες σήραγγες είναι σχεδόν ολοκληρωμένες όσον αφορά την διάνοιξη τους. Η σηραγγα Τ2 θα είναι η μεγαλύτερη σήραγγα της Ελλάδας με μήκος 6 χιλιόμετρα.

Συγκεκριμένα τα έργα αφορούν:
-Εργασίες εγκατάστασης Ηλεκτροφωτισμού στην Τ1
-Σκυροδέτηση στην Τ2 για την ολοκλήρωση της υπολειπόμενης τελικής επένδυσης της σήραγγας (400 μέτρα ανά κατεύθυνση)
-Εργα πολιτικού μηχανικού στην Τ2 για την εγκατάσταση των Η/Μ συστημάτων

Στα ανοιχτά τμήματα γίνονται εργασίες στο ύψος του Ευαγγελισμού από το τμήμα που σταματάει ο ΠΑΘΕ μέχρι το σημείο που ξεκινά η πρώτη σήραγγα (Τ1) αλλά και μετά την σήραγγα Τ2 στο Ομόλιο και μέχρι τον Πυργετό. Επίσης εργασίες θα γίνουν και στην σήραγγα Τ3 με στόχο αν τελικά τα χρήματα επαρκούν να ολοκληρωθεί η διάνοιξη της. Σε αυτή τη σήραγγα το έδαφος είναι εξαιρετικά δύσκολο και εξαρχής είχε μείνει πίσω σε σχέση με τις πρώτες δύο  σήραγγες.

Για τια ανάγκες των έργων προσλήφθηκαν περίπου 200 άτομα τα οποία θα απασχοληθούν το επόμενο διάστημα ενώ πρόθεση της κοινοπραξίας είναι να διατηρηθούν αυτές οι θέσεις εφόσον υπάρξει ευτυχές τέλος στις διαπραγματεύσεις και το έργο ξεκινήσει συστηματικά. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχουμε λύση μέχρι το τέλος του έτους το έργο θα ξαναπαγώσει.

Το δυσάρεστο νέο που μας μεταφέρθηκε είναι πως με τα σημερινά δεδομένα ακόμα και αν τα έργα ξεκινήσουν στις αρχές του 2013 η ολοκλήρωση των σηράγγων στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, των ανοιχτών τμημάτων και τα υπόλοιπα έργα στον οδικό άξονα θα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης  3 χρόνια δηλαδή στις αρχές του 2015.

Θα πρέπει να επισημάνουμε την σημαντική συμβολή της κοινοπραξίας κατασκευής καθώς αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να παρακρατηθούν ως καθυστερημένα μιας και αφορούν τα έργα τα οποία είχαν εκτελεστεί πριν την διακοπή των εργασιών. Πάρα ταύτα το σημαντικό ποσό το οποίο εκταμιεύτηκε πάει συνολικά στο έργο ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι εργαζόμενοι (όσοι υπάρχουν) είναι πληρωμένοι κανονικά.

Όπως επισημάνθηκε τα έσοδα από τα διόδια είναι η μοναδική χρηματοδοτική πηγή για το έργο. Με το ξεκίνημα των έργων όλη η τοπική κατασκευαστική κοινότητα θα πάρει σημαντική ανάσα καθώς εκτός από τους εργαζόμενους θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνεργασίες με τοπικούς υπεργολάβους και προμηθευτές.

1 σχόλιο:

loykia aivazova είπε...


ΑΠΛΗΡΩΤΗ Η ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΗΣ ΑΕΓΕΚ ΕΔΩ ΚΑΙ 13 ΜΗΝΕΣ

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα