Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Αυτοκινητόδρομοι: καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσό που ζητούν ως αποζημιώσεις οι Κοινοπραξίες

κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντική αναφορά έγινε στην χτεσινή μεγάλη Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών κου Χατζηδάκη που μαζί με τον Υφυπουργό κο Καλογιάννη απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Για το τελευταίο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Μορέα στην Πελοπόννησο από το Λεύκτρο μέχρι τη Σπάρτη υπήρξε μία στιγμή αμηχανίας καθώς μέχρι και χθες από επίσημα χείλη είχε ειπωθεί πως το κομμάτι θα λειτουργήσει στα τέλη του 2013.  Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Υπουργός απάντησε:

«Μακάρι να πήγαιναν όλα τα έργα τα οδικά, όπως πήγε ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος, μακάρι ειλικρινά. Για να το συνδέσω και με τα υπόλοιπα. Λοιπόν δεν ξέρω, μπορεί να μη γίνει το 2014 και να γίνει και το 2013, ακόμα καλύτερα. Αλλά κάνει ο Αναπληρωτής Υπουργός μία εκτίμηση.»

Όπως είπε στο τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη οι εργασίες συνεχίζονται, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα αρχαιολογικά ευρήματα όμως κι έχει γίνει ήδη μία συνάντηση συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου η συνάντηση αφορούσε και αντίστοιχα θέματα που υπάρχουν στο μετρό της Θεσσαλονίκης και επίκειται και νέα συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση να επιταχύνουμε όσο το δυνατόν τα θέματα αυτά που καθυστερούν.  Όπως σημείωσε ο κος Χατζηδάκης δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα, το χρονοδιάγραμμα κατά τα λοιπά τηρείται.

Ο Υπουργός μίλησε και για τους 4 παγωμένους αυτοκινητόδρομους και τις σχετικές διαπραγματεύσεις που γίνονται καθώς  είπε «Για τα υπόλοιπα, όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, δεν παρουσιάζουμε χρονοδιαγράμματα για να μην τα τηρήσουμε. Σας είπαμε ότι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θέλουμε να έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία-πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει μια περαιτέρω συζήτηση με τις τράπεζες.

Τώρα δε θα μπω σε λεπτομέρειες, γιατί είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, αλλά αφήστε με να απαντήσω, δεν προτίθεμαι να μην σας απαντήσω. Λοιπόν, το πρώτο που δεν είναι μυστικό, είναι ότι το σκηνικό το οποίο έχουμε σήμερα πόρρω απέχει από το σκηνικό του 2007 όταν υπεγράφησαν αυτές οι συμβάσεις και στο χώρο των δημοσίων έργων και στο χώρο των τραπεζών και στο χώρο της οικονομίας γενικότερα.

Δύο πράγματα είναι δεδομένα: Το ένα είναι ότι υπάρχουν δημόσιες -δεν είναι μυστικό- διεκδικήσεις των παραχωρησιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω των καθυστερήσεων και λόγω του ότι δεν έγιναν οι απαλλοτριώσεις στην ώρα τους και τα λοιπά και λόγω του ότι οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι το δημόσιο δεν τήρησε διάφορες συμφωνίες. Ως προς το ύψος δεν είμαι έτοιμος να σας δώσω αυτή την ώρα συγκεκριμένο αριθμό, αλλά πάντως δεν είναι ευκαταφρόνητο το ποσό.

Και δεύτερον, όντως είναι ενδεχόμενο ή βέβαιο ότι μπορεί να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό κενό. Τον προσδιορισμό του χρηματοδοτικού κενού επακριβώς θα τον ξέρει κανένας όταν οι τράπεζες αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στο έργο ή δε θα συμμετάσχουν.

Πάντως εκείνο το οποίο ξέρω και πάλι δε νομίζω ότι σας λέω κάτι που δεν μπορούσατε να το φανταστείτε, είναι ότι ήδη υπάρχουν επιστολές τραπεζών, είναι 41 τράπεζες αυτές που εμπλέκονται στη διαδικασία, οι οποίες πράγματι κάποιες από αυτές έχουν αμφιβολίες για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Από την αρχή ξεκαθάρισα στη Βουλή ότι πρόκειται για «καυτή πατάτα», ξεκαθάρισα τους κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση μη πραγματοποιήσεως του έργου και ξεκαθάρισα και τις δυσκολίες τις οποίες θα συναντήσουμε στο δρόμο προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα έργα. Λέω όμως και είμαι βέβαιος ότι συμφωνούν οι πάντες, ότι αξίζει αυτή η προσπάθεια, διότι πέραν της όποιας καλυτέρευσης που θα υπάρξει στο επίπεδο των υποδομών και της ποιότητας της ζωής, θα συμβάλλουν και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα