Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ολυμπία Οδός: ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή κατάργηση στο τμήμα Πύργος-Τσακώνα

κείμενο από ypodomes.com
Την θέση της κυβέρνησης για την κατασκευή του τμήματος της Ολυμπίας Οδού Πύργου - Τσακώνα ζητά να πληροφορηθεί με ερώτηση του που κατέθεσε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

"Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Καθημερινής" (02/09/2012), στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, τονίζεται με έμφαση ότι "η κατάργηση του τμήματος Πύργου - Τσακώνας θεωρείται δεδομένη από όλες τις πλευρές, λόγω και της ανυπέρβλητης δικαστικής εμπλοκής", αναφέρεται στην ερώτηση που περιήλθε σε γνώση του thebest.gr.

Και προστίθεται: "Ανεξάρτητα από την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις συμβάσεις παραχώρησης διότι ιδιωτικοποιούνται οι υποδομές, γνωρίζετε ασφαλώς ότι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος Καλό Νερό - Τσακώνα είναι διαχρονικό αίτημα όλων των φορέων και των Δήμων της Μεσσηνίας. Επίσης γνωρίζετε ότι δικαστική εμπλοκή υπάρχει μόνο για ένα μικρό τμήμα του έργου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και συγκεκριμένα για το τμήμα στην περιοχή Καϊάφα μήκους 22 χιλιομέτρων. Συνεπώς αν το υπουργείο έχει διαρρεύσει την συγκεκριμένη είδηση είναι φανερό ότι δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για τις προθέσεις του, αφού είναι γνωστό ότι για την περιοχή της λίμνης Καϊάφα που υπάρχει δικαστική εμπλοκή, οι φορείς και η αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας προτείνουν την ολοκλήρωση του έργου με μηδενική παρέμβαση στο συγκεκριμένο υπoτμήμα.

Για το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα όμως δεν υπάρχει καν πρόσχημα δικαστικής εμπλοκής ούτε κάποιο άλλο κώλυμα αφού είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ακόμα και οι απαλλοτριώσεις. Συνεπώς μας προξενεί μεγάλη ανησυχία γιατί διαρρέονται πληροφορίες όπως αυτή που υπάρχει στο δημοσίευμα της «Καθημερινής την Κυριακής» στις 2/09/2012.

Πρέπει δε να τονίσω ότι το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Δυτικής Μεσσηνίας αλλά και της Νότιας Ηλείας και τη διασύνδεσή τους με τα αστικά κέντρα της Καλαμάτας και της Αθήνας. Το συγκεκριμένο τμήμα ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα ασφάλειας στις οδικές μετακινήσεις της περιοχής.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Αληθεύει ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις που κάνει με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους για την κατάργηση του Πύργος - Καλό Νερό- Τσακώνα; Και αν ναι, Γιατί; Με δεδομένο ότι το πρόβλημα της δικαστικής εμπλοκής στο υποτμήμα Πύργος- Καλό Νερό μπορεί να ξεπεραστεί με μηδενική παρέμβαση στο υπο δικαστική εμπλοκή υποτμήμα.

2. Αν χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της δικαστικής εμπλοκής θέλει το υπουργείο να απεντάξει όλο το τμήμα Πύργος- Καλό Νερό γιατί τουλάχιστον δεν διαπραγματεύεται να κατασκευαστεί έστω το υποτμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα για το οποίο ακόμα και οι απαλλοτριώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη και οδική ασφάλεια της Μεσσηνίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα