Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Κατσιφάρας σε Χάαν: Δώστε λύση τώρα για την Ολυμπία και την Ιόνια Οδό!

κείμενο από το ypodomes.com
«Χωρίς βασικούς οδικούς άξονες, σύγχρονους και ασφαλείς, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Χρειάζεται απόφαση, τώρα, για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, μεταξύ των οποίων η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια Οδός». Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας απευθυνόμενος σήμερα το πρωί στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάννες Χαν, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο κ. Χαν με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε από τον κ. Χαν να αναλάβει ενεργότερο ρόλο ώστε να απεμπλακούν, με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μεγάλα έργα, σημειώνοντας ότι οι μέχρι τώρα διαδικασίες κωλυσιεργούν την επανεκκίνηση των έργων και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Ο Περιφερειάρχης επέμεινε ιδιαίτερα στην σπουδαιότητα ολοκλήρωσης της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού, χωρίς αλλαγές στο φυσικό τους αντικείμενο, ως προϋποθέσεις απολύτως αναγκαίες για την ανάκαμψη της Δυτικής Ελλάδας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε, επίσης, στην ροή υλοποίησης του ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι από τότε που η σχετική αρμοδιότητα, τον Ιούλιο του 2011, η σχετική αρμοδιότητα περιήλθε στην δικαιοδοσία των αιρετών Περιφερειών έχει επιταχυνθεί θεαματικά η πορεία εντάξεων, συμβασιοποίησεων και πληρωμών και τόνισε ότι τροχοπέδη για την ακόμη ταχύτερη υλοποίηση του Προγράμματος αποτελεί η γραφειοκρατία.

«Δίνουμε καθημερινά μάχη με την γραφειοκρατία ώστε να κινηθούμε πιο γρήγορα και να αξιοποιήσουμε το σύνολο των διατιθέμενων πόρων», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ακόμα ότι στα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης υπήρξαν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου ώστε να υπάρξουν στο μέλλον καλύτερα αποτελέσματα και ορθολογικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Πρόσθεσε δε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει απόλυτη ετοιμότητα για την επόμενη Περίοδο καθώς έχει καταρτίσει και ψηφίσει το Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης που ενσωματώνει και την νέα πρόκληση, την ενσωμάτωση της καινοτομίας με έμφαση στην επιχειρηματικότητα.

«Πρέπει να κάνουμε στροφή στην παραγωγική αναδιάρθρωση και στην έξυπνη επιχειρηματικότητα. Μόνο τότε, μαζί με τις αναγκαίες υποδομές, θα πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να εμπιστευθείτε τις Περιφέρειες για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο και την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος», είπε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι η άποψη του κ. Χαν ότι οι αιρετές Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες και κινητήριες δομές για την ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους Περιφερειάρχες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζήτησε, ακόμα, από τον κ. Χαν γρηγορότερο βηματισμό στην αξιοποίηση πόρων που προορίζονται για καινοτόμες δράσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιγράφοντας το τοπίο που επικρατεί στην αγορά και τον καθημερινό αγώνα που κάνουν χιλιάδες έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες για να κρατήσουν εν λειτουργία τις επιχειρήσεις τους.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να σταθούν όρθιες», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι σήμερα αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας καθώς οι ροές χρηματοδότησης έχουν σταματήσει.

Στη συνάντηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, η Προισταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Άλκηστις Σταθοπούλου και ο Διευθυντής Προγραμματισμού Δημήτρης Καραβίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα