Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Έρχεται η δόση, έρχεται και η νέα γενιά μεγάλων έργων με παραχώρηση

κείμενο από το ypodomes.com
Μετά την αποδέσμευση της δόσης-μαμούθ προς την Ελλάδα χαμόγελα έχουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών. Οι σχεδιασμοί για τους επόμενους μήνες μπορούν να γίνουν καλύτεροι ενώ ανοίγει και πάλι η τράπουλα για την νέα γενιά έργων με παραχώρηση.

Αυτή τη φορά υπάρχει η αισιοδοξία πως θα μπορέσουν να προχωρήσουν αυτά τα έργα που για διάφορους λόγους είτε είναι στην «κατάψυξη» είτε στα συρτάρια. Τα έργα λίγο πολύ είναι γνωστά και η προώθηση τους πλέον γίνεται πιο διαχειρίσιμη. Τα έργα είναι:

1.Το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου που ήδη έχει μία ιστορία 3,5 ετών καθώς η δημοπράτηση του ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από το 2009 όταν Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς. Η περυσινή του δημοπράτηση κατέληξε σε φιάσκο και έκτοτε δεν έχει δοθεί νέα ημερομηνία.

Σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις από το ΥΠΑΝΥΠ το έργο πρόκειται να ενεργοποιηθεί και πάλι. Αυτό αναμένεται να γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

2.Η υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας-Περάματος που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2012 από τον πρώην Υπουργό Υποδομών κο Βορίδη. Έκτοτε έχει πάρει δύο παρατάσεις με την τελευταία για τον Απρίλιο του 2013. Το αντικείμενο του έργου είναι η σύνδεση των δύο περιοχών με υποθαλάσσια σήραγγα και εκατέρωθεν οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 17χλμ με κόστος περίπου 350εκ.ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που συναντά αρκετές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία της Σαλαμίνας.

3.Ο νέος οδικός άξονας Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη είναι στην ίδια ομάδα με την υποθαλάσσια Σαλαμίνας και περιμένουμε την δημοπράτηση τον ερχόμενο Απρίλιο. Το έργο έχει κόστος περίπου 400εκ.ευρώ και είναι νέος οδικός άξονας με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα παρακάμπτει σχεδόν όλη την Αττική μειώνοντας την απόσταση της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας από την Πελοπόννησο κατά 60 χιλιόμετρα.

4.Η υποθαλάσσια σύνδεση Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας είναι στην ίδια ομάδα  με την Σαλαμίνα και τον οδικό άξονα της Ελευσίνας και θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Το έργο από τα τρία θεωρείται το πιο αδύναμο λόγω της μικρής του έκτασης αλλά της εποχικότητας που θα παρουσιάζει. Το κόστος του είναι μικρό (γύρω στα 50εκ.ευρώ). Το αντικείμενο του έργου είναι η υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας με σήραγγα μήκους περίπου 50 μέτρων  και συνολικά 500 μέτρων με τις οδικές προσβάσεις σε σχετικά εύκολο έδαφος.

5.Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που είναι και το διαμάντι των νέων έργων με παραχώρηση. Ο σχεδιασμός έχει αλλάξει 3 φορές με την τελευταία πρόταση να μιλά για 30χλμ νέου οδικού κλειστού άξονα που περιλαμβάνει την επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, την σήραγγα Υμηττού από το Βύρωνα στα Μεσόγεια και άλλες επεκτάσεις χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια σιγουριά για την τελική επιλογή.

Το έργο αυτό θεωρείται κορυφαίο καθώς θα έχει εξασφαλισμένη ημερήσια κίνηση ενώ το κόστος του θεωρητικά αγγίζει το 1 δις ευρώ. Ο αρχικός διαγωνισμός είχε εξαγγελθεί από τον πρώην Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κο Λαλιώτη (!!) το 2001, από τον Γ.Σουφλιά το 2005 και ξανά το 2010 χωρίς όμως τελικά να βγει στον αέρα η δημοπράτηση.

Πολλοί θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για προώθηση αυτού του μεγάλου έργου ενώ υπάρχει και η πρόταση της κοινοπραξίας διαχείρισης εδώ και χρόνια για απευθείας ανάθεση χωρίς επιβάρυνση του Ελληνικού Κράτους που όμως δεν φαίνεται ότι μπορεί να περπατήσει για πολλούς λόγους.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μετρό Αθήνας: ανοίγει ο δρόμος για την υπογειοποίηση των γραμμών στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα ..τεράστιο βήμα είχαμε εχτές για το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο στον Πειραιά. Με καθυστέρηση 1,5 έτους το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο, πράγμα που του δίνει μεγάλη ώθηση για την υλοποίηση του έργου.

Την απόφαση και υπογραφή της σχετικής απόφασης υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κος Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Πλέον σειρά έχει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου αν και οι γνωρίζοντες μιλούν για έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.  Το εμπόδιο πάντως  των περιβαλλοντικών όρων που κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και ωρίμανσης του έργου που θεωρείται κρίσιμο ξεπεράστηκε.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Το έργο αφορά την κατασκευή σήραγγας με ανοικτή εκσκαφή για την υπογειοποίηση των γραμμών. Το μήκος της σήραγγας θα είναι 1.320 μέτρα και θα ξεκινά από το ύψος της οδού Ρετσίνα και θα τερματίζει στο ύψος της οδού Γ.Λαμπράκη.  Το υπόλοιπο  τμήμα προς τους δύο σταθμούς ΠΕΙΡΑΙΑ και ΦΑΛΗΡΟ θα είναι απαραίτητο για την ανάδυση και κατάδυση των συρμών.

Στο ύψος της περιοχής του εργοστασίου Κεράνη θα κατασκευαστεί νέος υπόγειος σταθμός με την ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ συνολικού μήκους 180 μέτρων σε μικρό βάθος. Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή αντιστηρίξεων σε όλο το μήκος του έργου για την εξασφάλιση της στατικής τους επάρκειας και λειτουργικότητας.

Ενδιαφέρον θα έχει πλέον η βούληση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών για την προώθηση του έργου καθώς και χρονικά δεν απαιτείται μεγάλο διάστημα και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ από «ορφανά κονδύλια».

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει επιλεγεί η τεχνική που θα ακολουθηθεί για το έργο μιας και υπάρχουν  αρκετά σενάρια. Τα δύο επικρατέστερα είναι:

-η διακοπή κυκλοφορίας σε όλο το τμήμα από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά για να επιταχυνθούν τα έργα και η δρομολόγηση λεωφορείων από την ΣΤΑΣΥ.
-η εκσκαφή ανά κατεύθυνση προκειμένου να μην σταματήσει η λειτουργία της γραμμής που όμως είναι άγνωστο τι κινδύνους κρύβει. Με την τεχνική αυτή το έργο δεν θα επηρεάσει την καθημερινή κίνηση των επιβατών και δεν θα επιφέρει οικονομική ζημία στην ΣΤΑΣΥ μιας και δεν θα διακοπεί η γραμμή.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: σε δημοπράτηση το τμήμα της Περιφερειακής, Ευκαρπία-Εύοσμος

κείμενο από το ypodomes.com
Στη διακήρυξη του έργου «Εγνατία οδός : Βελτίωση - Αναβάθμιση Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής (ΔΕσΠερ) από Α/Κ Κ5 (Χ.Θ. 0+000 - περιοχή Νοσ. Παπαγεωργίου) έως Α/Κ Μακρυγιάννη (Χ.Θ. 3+200)», προϋπολογισμού 70.000.500 εκατ. ευρώ, ανακοινώνει η Εγνατία Οδός Α.Ε.

Ο προβλεπόμενος χρόνος κατασκευής του έργου είναι 28 μήνες, ενώ το αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:

α. Τη βελτίωση - αναβάθμιση του Α/Κ Ευκαρπίας (Κ14), διασταύρωση της ΔΕσΠερ με την οδό 25ης Μαρτίου, με υπογειοποίηση της ΔΕσΠερ.

β. Τη βελτίωση - αναβάθμιση του Α/Κ Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως, με τη διέλευση της ΔΕσΠερ με νέα γέφυρα δύο ανεξάρτητων κλάδων άνωθεν των οδών Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά.

γ. Τη βελτίωση - αναβάθμιση του Α/Κ Μακρυγιάννη, με την υπογειοποίηση της ΔΕσΠερ.

δ. Εργασίες βελτίωσης σε όλο το μήκος του έργου (ασφαλτικές εργασίες, εργασίες σήμανσης ασφάλισης κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου γίνεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονία - Θράκη 2007-2013».

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κάθετος Εγνατίας Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας: σε κανονικούς ρυθμούς η εργολαβία-σκούπα

κείμενο από το ypodomes.com
Κινητικότητα έχουμε στις εργασίες ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχους της εταιρείας στο ypodomes.com το έργο αυτή τη στιγμή παρουσιάζει κανονική λειτουργία έχοντας ξεπεράσει τις δυσκολίες του πρώτου διαστήματος.

Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία στην εργολαβία-σκούπα, στο νότιο τμήμα από το Δερβένι μέχρι τον Α/Κ Λαχανά μήκους 30χλμ έχουν εκτελεστεί ήδη σημαντικές εργασίες με την κυριότερη την ολοκλήρωση της διάστρωσης του αντιολισθηρού τάπητα. Το ενδιαφέρον από εδώ και έπειτα στρέφεται στην ολοκλήρωση του κόμβου Κιλκίς-Λαγκαδά.

Επίσης εντός του 2013 αναμένεται να γίνει και η ολοκλήρωση του δικτύου του παράπλευρου οδικού δικτύου. Στο βόρειο τμήμα του έργου από το Στρυμονικό μέχρι τον Α/Κ Χριστού μήκους 22χλμ, τα έργα πάνε με πιο αργούς ρυθμούς καθώς πρόκειται για κυρίως χωματουργικές εργασίες.

Γενικά η εικόνα που παρουσιάζει η εργολαβία είναι σύμφωνα με την εταιρεία ομαλή και προς το παρόν δεν έχουμε σοβαρές αποκλίσεις από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που σύμφωνα με την σύμβαση είναι τον Μάιου του 2014.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΠΕΤΡΙΤΣΙ
Σε ερώτηση του ypodomes.com για το έργο στο τμήμα Σιδηρόκαστρο-Πετρίτσι η στάση της Εγνατίας παραμένει η ίδια, δηλαδή η απεμπλοκή από τον νυν εργολάβο (Μηχανική) και η ολοκλήρωση του έργου.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή εξετάζονται όλα τα σενάρια. Το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί είτε με επαναδημοπράτηση, είτε με υποκατάσταση του νυν εργολάβου. Το ειρωνικό είναι πως για την ολοκλήρωση αυτού του τμήματος απαιτούνται έργα χρονικής διάρκειας 2-3 μηνών.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η "μάχη" των αυτοκινητόδρομων φτάνει στο τέλος της

κείμενο από το ypodomes.com
Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι κατασκευαστικοί όμιλοι που διαπραγματεύονται για την επανέναρξη των οδικών αξόνων με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται, παρά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα παζάρια για δύο από τα τέσσερα έργα έχουν ολοκληρωθεί. Με δεδομένο πως οι τέσσερις άξονες αποτελούν ενιαίο πακέτο, η τύχη τους ενός έργου επηρεάζει το άλλο, κυρίως σε επίπεδο κυκλοφορίας.

Οι Έλληνες και ξένοι εργολάβοι που διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Στο ένα βρίσκονται οι Γάλλοι της Vinci, οι Γερμανοί της Hochtief και οι όμιλοι Ελλάκτωρ και J&P ΑΒΑΞ που ελέγχουν τις κοινοπραξίες κατασκευής και εκμετάλλευσης του άξονα Μαλιακός – Κλειδί και του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα (Ολυμπια Οδός). Στο δεύτερο βρίσκονται οι ισπανικοί όμιλοι ACS και Ferrovial μαζί με τον όμιλο ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων έχουν «κλείσει» τα δύο έργα στα οποία εμπλέκεται ο «γαλλογερμανικός άξονας». Οι Ισπανοί περιμένουν, πάντως, τις τελικές προτάσεις του διαπραγματευτή Ευθ. Βιδάλη για τον άξονα Ε65 και την Ιόνια Οδό.

Στελέχη που παρακολουθούν τα παζάρια υποστηρίζουν πως οι νέες συμβάσεις «πάνε πακέτο». Μολονότι έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος περί επικείμενης ακύρωσης του άξονα Ε65 (Κεντρικής Ελλάδας) στελέχη που παρακολουθούν τα παζάρια υπενθυμίζουν πως «είτε θα δοθεί λύση – πακέτο, είτε δεν θα υπάρξει λύση».

Όσο για τις πληροφορίες περί ένταξης του τμήματος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα στο πακέτο των διευθετήσεων (υποτίθεται πως δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και ήταν το πλέον προχωρημένο έργο), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης έδωσε μια απάντηση. Είπε στις αρχές της εβδομάδας πως η κοινοπραξία «Μωρέας» (υπό την ΕΛΛΑΚΤΩΡ) έχει δεσμευτεί για ολοκλήρωση του «προβληματικού τμήματος Λεύκτρο – Σπάρτη μέχρι τα τέλη του 2013, υπό προϋποθέσεις.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλα Έργα: μια κακή χρονιά φτάνει στο τέλος της

κείμενο από το ypodomes.com
Καθώς φτάνουμε στο τέλος του 2012 και βλέποντας πίσω τους 11 μήνες που έχουμε διανύσει φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η μεγάλη πτώση στα δημόσια έργα. Ειδικά για το 2012 αν δεν είχαμε τις μεγάλες δημοπρατήσεις από την ΕΡΓΟΣΕ τότε θα μιλούσαμε για ένα μεγάλο Βατερλό των έργων.

Αυτές τις μέρες ακούγεται όλο και πιο έντονα πως η ενεργοποίηση μεγάλων έργων και επενδύσεων μπορεί να ανατρέψει την μίζερη κατάσταση που έχει καταλάβει όλη τη χώρα. Είναι σίγουρο πάντως πως δεν αναμένεται κάποια ξαφνική και μεγάλη αλλαγή. Ο κατάλογος των μεγάλων έργων δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά το 2013 καθώς η συγκεκριμένη χρονιά είναι αυτό που λέμε «προβληματική».

Τελειώνει το ΕΣΠΑ και ετοιμάζεται το επόμενο ΚΠΣ για τα έτη 2014-2020. Σε σχέση με αυτό το γεγονός και με δεδομένο πως τα δις που θα έρθουν θα είναι αρκετά λιγότερα σε σχέση με το ΕΣΠΑ δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές.

Μετά την κακή χρονιά του 2012 μας περιμένει επίσης μία δύσκολη χρονιά που για πολλούς θα είναι και η πλέον καθοριστική. Μετά από 5 χρόνια ύφεσης θα πρέπει να αντέξουν άλλη μία άνυδρη χρονιά η οποία εκτός από τα προγραμματισμένα έργα του ΕΣΠΑ δεν επιφυλάσσει κάτι σημαντικό για τα έργα.

Ερώτημα παραμένουν τα έργα παραχώρησης μιας και οι Τράπεζες μας ακόμα και αν εξέλθουν αλώβητες από την κρίση δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο «εξωστρεφείς» όσο τις είχαμε συνηθίσει μέχρι το 2008. Είναι ένα από τα μεγάλα θέματα η χρηματοδότηση των έργων με παραχώρηση που σχεδιάζει το Ελληνικό Κράτος.

Ποιος θα βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να φτιάξει ένα δρόμο, μία σήραγγα, ένα αεροδρόμιο. Πάντως το 2013 αν και είναι αινιγματική χρονιά σίγουρα περιμένουμε να είναι πολύ καλύτερη από το 2012 που κυριολεκτικά σάρωσε τα πάντα.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Τραμ Αθήνας: μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η υπογραφή της σύμβασης, στα σκαριά 3 νέες επεκτάσεις

κείμενο από το ypodomes.com
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση της επέκτασης του Τραμ της Αθήνας στον Πειραιά. Το μεγάλο αυτό έργο έρχεται να προστεθεί στην λίστα των μεγάλων έργων που έρχεται να «αναχαιτίσει» την μεγάλη κρίση που πλήττει την χώρα εδώ και 5 χρόνια.

Ο προϋπολογισμός του έργου που αγγίζει τα 100εκ.ευρώ είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο έργο Τραμ μετά από εκείνο της βασικής γραμμής των 25χλμ. Με την εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου το ενδιαφέρον στρέφεται πια στις επεκτάσεις επόμενης γενιάς και που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

Τρία είναι τα επόμενα σχέδια της Αττικό Μετρό που πλέον έχει αναλάβει τα έργα του Αθηναϊκού Τραμ:
1.Η επέκταση από το Ελληνικό στην Αργυρούπολη, έργο μικρό και εύκολο με μήκος μόλις 1,1χλμ που όμως θα συνδέσει την παραλιακή γραμμή με τον σταθμό Μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να έχει πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στα Νότια Παράλια με την γραμμή Βούλα- Αργυρούπολη. Το έργο θα δημοπρατηθεί τους πρώτους μήνες του 2013.

2.Η επέκταση από το Σύνταγμα στην Πατησίων, που θα γίνει στα πλαίσια του rethink Athens ή στα απλά Ελληνικά της πεζοδρόμησης του άξονα της Πανεπιστημίου.  Αρχικά θα φτάσει μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου και αργότερα μέχρι τα Άνω Πατήσια. Η δημοπράτηση θα αργήσει λίγο καθώς θα γίνει σε συνδυασμό με την περίφημη πεζοδρόμηση και λογικά δεν θα είναι νωρίτερα από το 2014.

3.Η επέκταση από το λιμάνι του Πειραιά προς Κερατσίνι, που θα είναι και η πιο «εξελιγμένη» καθώς όπως φαίνεται μεγάλο μέρος της διαδρομής θα γίνει υπόγειο, μετατρέποντας το Τραμ σε «ελαφρύ Μετρό» αντιγράφοντας διαδρομές Τραμ άλλων μεγάλων πόλεων  της Ευρώπης όπως οι Βρυξέλλες. Σπουδαίο έργο σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή αλλά η χρηματοδότηση παραπέμπεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πέρα από εκεί στην Αττικό Μετρό υπάρχει και το γενικότερο πλάνο των επεκτάσεων όπως το θέτει το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας με ριζοσπαστικές γραμμές όπως η Θησέως (Καλλιθέα)-Συγγρού/Φιξ, Σταθμός Λαρίσης-Αμπελόκηποι (μέσω Αλεξάνδρας), επεκτάσεις προς Καλλίπολη και Φρεατίδα κλπ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

αναπάντητα ερωτήματα για την κατάντια στο Μετρό Θεσσαλονίκης

κείμενο από το ypodomes.com
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις εξελίξεις στο μεγάλο έργο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και αφορά την κατασκευή της βασικής γραμμής του Μετρό. Το έργο ξεκίνησε με δόξα και τιμή το 2012 και σήμερα αντί για γιορτάζουμε την λειτουργία του, το βλέπουμε ακόμα ως ένα μακρινό όνειρο που θα πάρει σάρκα και οστά το 2017 ή το 2018.

Ειδικά το 2012 το έργο σχεδόν πάγωσε. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά προβλήματα δεν μπόρεσε να βάλει πλάτη στο τεράστιο αυτό έργο που θα μας κοστίσει πάνω από 1,1 δις ευρώ. Το Κράτος από την άλλη περιορίστηκε για μία ακόμα φορά σε ευχολόγια και αντί να πάρει την υπόθεση προσωπικά και να την λύσει την άφησε να σέρνεται.

Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα με τον σταθμό ΠΑΠΑΦΕΙΟ που μετατράπηκε σε σήριαλ με πρωταγωνιστή τον κατά τα άλλα πνευματικό ηγέτη της πόλης. Με στόχο την απόσπαση μεγάλης χρηματικής αποζημίωσης κατάφεραν να κάνουν πολύ σοβαρή ζημιά στο έργο και το αποτέλεσμα είναι η διπλή ζημιά του Δημοσίου που και θα κληθεί να καταβάλει μεγάλο χρηματικό ποσό στο Ίδρυμα αλλά και θα του κοστίσει τουλάχιστον άλλα επιπλέον 15εκ.ευρώ να κατασκευαστεί εκ των υστέρων ο σταθμός καθώς έχει ήδη περάσει από εκεί ο Μετροπόντικας.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί δεν υπάρχει μια σταθερή ομάδα που να ασχολείται με το θέμα και να λύνει όσο γίνεται γρηγορότερα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξέλιξη του έργου. Ένα μεγάλο θετικό βήμα έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.

Βλέποντας την οικονομική αδυναμία της κατασκευάστριας αποφάσισαν αύξηση των ποσών προκαταβολής, δίνοντας φιλί της ζωής στο έργο. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό καθώς το έργο είναι τόσο μεγάλο που απαιτεί ομάδα συντονισμού. Τώρα υπάρχει το πρόβλημα με τους μισθούς των εργαζομένων. Αύριο θα παρουσιαστεί άλλο πρόβλημα κ.ο.κ

Αν όμως σε κανέναν δεν ιδρώνει το αυτί του θα πρέπει η Δημοτική αρχή της πόλης αλλά και η Περιφέρεια να τρίξει τα δόντια και να μην αφήνουν το έργο να σέρνεται και μαζί η λειτουργία του κέντρου, παρατείνοντας συνέχεια την ολοκλήρωση του έργου για χρόνια μετά.

Η μεγάλη μου απορία πλέον είναι η εξής. Όταν το έργο ξεκίνησε το 2006 έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα 6,5 ετών για να ολοκληρωθεί. Σήμερα, παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα η πρόοδος των εργασιών δεν είναι στο μηδέν αλλά στο 40%. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να δίνουν ως έτος ολοκλήρωσης το 2017, δηλαδή 5 χρόνια μετά ενώ οι εργαζόμενοι και άλλοι που γνωρίζουν το έργο να μιλούν για το 2018.

Γιατί το έργο να χρειάζεται εκ νέου 5 και 6 χρόνια για να λειτουργήσει; Πρέπει σε δοθούν πειστικές απαντήσεις και τελικά να αφήσουν το έργο να κυλήσει και να ολοκληρωθεί. Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε τον ανάδοχο της επέκτασης για Καλαμαριά. Αν και εκεί έχουμε τα ίδια, τότε το Μετρό της πόλης θα αποδειχθεί ο εφιάλτης της και αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση.

Είναι καιρός για λύσεις λοιπόν και εδώ υπάρχει πεδίο μεγάλο τόσο για τον ΥΠΑΝΥΠ όσο και την Αττικό Μετρό αλλά και τους τοπικούς άρχοντες να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από αυτό το τεράστιο έργο και να έχουμε απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μετρό Θεσσαλονίκης: βασική γραμμή και επέκταση Καλαμαριάς έτοιμα το 2017 λέει η Αττικό Μετρό

κείμενο από το ypodomes.com
Tην πεποίθηση ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 θα οριστεί ο ανάδοχος για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά εξέφρασε ο πρόεδρος του δ. σ. της «Αττικό Μετρό», Χρήστος Τσίτουρας, μετά από ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Γιώργου Ορφανού.

Κατά την διάρκεια συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Ορφανός ζήτησε από τον επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου.

«Κοντεύουμε τα επτά, οκτώ χρόνια κατασκευής, έχουν τεθεί διάφορες προθεσμίες κι άλλοτε βάζουμε μπροστά την αρχαιολογία, άλλοτε τις ανάγκες για να δώσουμε κάποια αντισταθμιστικά οφέλη στο ‘Παπάφειο’ ίδρυμα, την τρίτη βάζουμε τις απεργίες, όμως η πραγματικότητα είναι ότι το έργο έχει πάει πάρα πολύ πίσω», τόνισε ο κ. Ορφανός, κρούοντας παράλληλα τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπλοκές που δημιουργεί στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης η καθυστέρηση στην εκτέλεση των εργασιών του Μετρό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Χρ. Τσίτουρας εκτίμησε πως «το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2017, θα έχει ολοκληρωθεί το έργο (της κύριας γραμμής των 9,6 χλμ.) μαζί με το υπόλοιπο που είναι η επέκταση προς Καλαμαριά» ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στην πορεία εκτέλεσης των εργασιών και στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

«Ο χρόνος που προέβλεπε η σύμβαση του Μετρό Θεσσαλονίκης ήταν ένας περίπου χρόνος, έχουμε φτάσει στα 6 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίτουρας ενώ αποκάλυψε πως «δαπανήθηκαν 90 εκατομμύρια ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές και είναι ερωτηματικό το εάν θα μας φτάσουν». 

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τραμ Αθήνας: η επέκταση για Πειραιά στη Βουλή, τον Γενάρη ξεκινούν τα έργα

κείμενο από το ypodomes.com
Σε συνέχεια του μεγαλύτερου δημοσίου έργου που κατασκευάζεται ήδη στον Πειραιά, την επέκταση του Μετρό Αγ. Μαρίνα – Πειραιάς (6 σταθμοί 7,6 χλμ), πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής για την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ προς το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας (Ν.Φάληρο - Κέντρο – Λιμάνι Πειραιά). Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ κ. Χρήστος Τσίτουρας παρουσίασαν στα μέλη της Επιτροπής όλες τις πτυχές του Έργου, του οποίου η σύμβαση θα υπογραφεί στις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για μια επέκταση του Τραμ συνολικού μήκους 5,4 χλμ με 12 σύγχρονες στάσεις, προϋπολογισμού 50 εκ ευρώ, η οποία ξεκινάει από τον σταθμό ΗΣΑΠ στο γήπεδο Καραϊσκάκη και καταλήγει στο Λιμάνι Πειραιά στον τερματικό σταθμό «Ακτή Ποσειδώνος». Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 και να ολοκληρωθεί σε 25 μήνες, ενώ παράλληλα η Αττικό Μετρό ΑΕ, θα προμηθευθεί, με Διεθνή Διαγωνισμό, 25 νέα οχήματα Τραμ προκειμένου να υποστηρίξουν την νέα επέκταση.

Σε καθημερινή βάση προβλέπεται να εξυπηρετούνται 35.000 επιβάτες, ενώ η απόσταση από το Λιμάνι έως το ΣΕΦ θα καλύπτεται μόλις σε 8 λεπτά.

Παράλληλα με την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ προς τον Πειραιά, η Αττικό Μετρό ΑΕ θα πραγματοποιήσει μια σειρά απαραίτητων μονοδρομήσεων, καθώς και σημαντικά έργα ανάπλασης ελεύθερων κεντρικών χώρων και πλατειών του Πειραιά σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή Πειραιά. Επίσης, η Αττικό Μετρό ΑΕ θα ενισχύσει την ζώνη πρασίνου κατά μήκος της νέας Γραμμής Τραμ με 1.200 δένδρα και θα εγκαταστήσει ένα σύγχρονο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων με υπόγειους κάδους συλλογής.

Εκτός των προαναφερομένων έργων αναβάθμισης του κέντρου του Πειραιά, η λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής του Τραμ υπολογίζεται ότι θα μειώσει την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων κατά 15.000 σε ημερήσια βάση, με αντίστοιχη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και την ηχορύπανσης σε κεντρικές οδούς του Λιμανιού.

Με τα έργα αυτά, στον Πειραιά δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο Γραμμές Μετρό (Γραμμή 1 και 3), το Λιμάνι (ΟΛΠ), τον Προαστιακό και το Τραμ, που θα διευκολύνει τους χιλιάδες επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο.

Τα έργα του Τραμ όμως δεν σταματούν εδώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Αττικό Μετρό Α.Ε. προωθούν τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου Τραμ που έχουν ως εξής:

Β΄στάδιο επέκτασης προς Καλλίπολη
Γ’ στάδιο επέκτασης προς Κερατσίνι και Πέραμα
Επέκταση προς Αργυρούπολη (Ελληνικό - Αμαξοστάσιο – Αργυρούπολη)
Επέκταση από Σύνταγμα έως Πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον του Άρεως)

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η λίστα με τα πιο προβληματικά μεγάλα έργα

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα από μεγάλα αγκάθια της χρονικής περιόδου που ζούμε είναι τα παγωμένα έργα. Τα πρωτεία μπορεί να έχουν οι 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι όμως υπάρχουν αρκετά έργα διασκορπισμένα στην χώρα τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης».

Αν και γίνεται σημαντική προσπάθεια να «αναστηθούν» τα μεγάλα έργα είναι τόσα πολλά τα μέτωπα που η προσπάθεια αυτή να χαρακτηρίζεται τιτάνια. Σήμερα, έχουμε συγκεντρώσει ένα κατάλογο με τα πιο σημαντικά «προβληματικά» έργα που δεν τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω  τους αλλά είναι σπουδαία.

1.ΕΡΓΑ Β ΚΑΙ Γ ΦΑΣΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Πρόκειται για «διπλό» χτύπημα καθώς και τα έργα β`φάσης δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν και τα έργα γ`φάσης παρασύροντας τα χρονοδιαγράμματα και στα δύο έργα. Εδώ και μήνες γίνονται μεγάλες προσπάθειες να μην καταρρεύσουν τα έργα.

2.ΕΠΕΚΤΑΣΗ 6ΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ένα έργο που σιγά-σιγά αποκτά τον δικό του «μύθο». Το έργο δημοπρατήθηκε από τις αρχές του 2011 αλλά δεν λέει να υπογραφεί η σύμβαση. Έργο με τεράστια αξία για το λιμάνι και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ακόμα είμαστε στο περίμενε και όλοι ελπίζουν να προχωρήσει στην κατασκευή για να μην έχουμε χειρότερα..

3.ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΤΟ ΑΞΟΝΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ
Δύο έργα- δύο προβλήματα. Πρόβλημα και στο τμήμα Μάνδρα-Ψαθάδες που έχει λίγους μήνες εργασιών για να ολοκληρωθεί αλλά και στο νεότερο έργο για το τμήμα Αρδάνιο-Μάνδρα που ξεκίνησε καλά και μετά ξεφούσκωσε. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση είμαστε στο περίμενε με τις όλες τις πιθανότητες να είναι ανοιχτές.

4. ΕΡΓΟ-ΣΚΟΥΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΕΣ-ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ
Τι να πει κανείς για αυτό το τμήμα. Πέρυσι βγήκε η δημοπράτηση για να ολοκληρωθεί ο κάθετος με ένα έργο-σκούπα σε όλο το νότιο τμήμα και σχεδόν από τα ξεκινήματα είχαμε προβλήματα. Είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα άλλα έργα του καταλόγου αλλά παραμένει στη σφαίρα των προβληματικών. Κερασάκι στην τούρτα η εργολαβία στο βόρειο τμήμα Σιδηρόκαστρο-Πετρίτσι που πάει για επαναδημοπράτηση.

5.ΟΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ
Το έργο αυτό ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές καθώς και λόγω εδάφους δεν χρειάζονται μεγάλα τεχνικά έργα. Ωστόσο τα προβλήματα του αναδόχου έκαναν το έργο να αναστενάξει. Σήμερα είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και οι εργαζόμενοι ήδη απέσπασαν ποσά από το ΥΠΑΝΥΠ για να πληρωθούν καθώς παρέμεναν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο της χώρας και η κατάσταση του εν ολίγοις οφείλεται και στην γενικότερη κατάσταση της χώρας.

6.ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Έργο που ξεκίνησε με γκάζια και συνεχίζει με πατερίτσες. Το σύστημα πάει ως εξής: το δημόσιο πληρώνει οφειλές, ο ανάδοχος εκτελεί εργασίες μέχρι ολοκλήρωσης του ποσού πληρωμής και τανάπαλιν. Όλα αυτά έχουν φέρει αμηχανία στην τοπική κοινωνία που βλέπει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή να σέρνεται.

Στα θετικά το ποσοστό ολοκλήρωσης που είναι αρκετά μεγάλο. Ερώτημα η κατασκευή ή όχι νέου αεροσταθμού καθώς λεφτά δεν υπάρχουν. Αν υπάρξει ένταξη στο ΕΣΠΑ τότε θα το δούμε. Αν όχι θα βολευτούμε με τις μακέτες…

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μετρό Αθήνας: ξεκινά το έργο λείανσης των γραμμών του ΗΣΑΠ

κείμενο από το ypodomes.com
Ξεκινάνε τα έργα λείανσης των γραμμών της πράσινης γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) του Μετρό της Αθήνας με στόχο να γίνουν αθόρυβες. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 8 Νοεμβρίου και ο ανάδοχος είναι η εταιρεία ΚΑΣΤΩΡ ΑΕ.  Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2007-2013 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις  15 Μαΐου 2012 με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου να είναι 12.750.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και την τελική αξία της σύμβασης να είναι 5.987.627,47 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Ο χρόνος υλοποίησης του παραπάνω έργου είναι 270 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης (9 μήνες).

Ο διαγωνισμός που «τρέχει» από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ περιλαμβάνει την τοποθέτηση ηχοαπορροφητικών πλακών στα σημεία εφαρμογής σταθερής επιδομής και λείανση της σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφαρμογή των παραπάνω εργασιών αφορά το τμήμα Φάληρο-Κηφισιά, τμήμα που έγιναν και τα πρόσφατα έργα αντικατάστασης των σιδηροδρομικών γραμμών για μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
α) Εργασίες τοποθέτησης ηχοαπορροφητικών πλακών σε όλες τις περιοχές του σιδηροδρομικού διαδρόμου της Γραμμής 1 της ΣΤΑΣΥ ΑΕ/ ΗΣΑΠ μεταξύ των σταθμών Φάληρο και Κηφισιά όπου έχει εφαρμοστεί σταθερή επιδομή RHEDA 2000, καθώς και επί των τοιχίων αντιστήριξης στις περιοχές όπου ο σιδηροδρομικός διάδρομος βρίσκεται σε όρυγμα.

β) Εργασίες λείανσης και φρεζαρίσματος των νέων σιδηροτροχιών της Γραμμής 1 μεταξύ των σταθμών Φάληρο και Κηφισιά καθώς και των αλλαγών τροχιάς γραμμής 1 που περιλαμβάνονται μεταξύ των παραπάνω σταθμών.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κατασκευαστικό Ελ Nτοράντο ή Κατασκευαστικό Φιάσκο

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα από τα μεγάλα Βατερλό των Ελληνικών έργων  είναι χωρίς αμφισβήτηση τα νέα μεγάλα έργα με παραχώρηση. Το κακό ξεκίνημα έγινε τις παραμονές της κρίσης (το 2009) με την εξαγγελία δημοπράτησης του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου.

Από εκεί και έπειτα κανένα τέτοιο έργο δεν έχει καταφέρει να σταθεί. Και πως θα μπορούσε άλλωστε. Σε μία χώρα που σπαράζει καθημερινά και το βιοτικό της επίπεδο συρρικνώνεται σε βαθμό που θυμίζει την Αμερική του `30 ποιος θα μπορούσε να έρθει να ρίξει χρήματα και να κάνει έργα με ανταπόδοση την εκμετάλλευση τους για αρκετές δεκάδες χρόνια.

Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει ομαλοποίηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης. Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει ακόμα. Είναι γεγονός πως έχουν γίνει εντυπωσιακά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το 2009 ότι 3 χρόνια μετά ένα συντηρητικό κόμμα θα έκανε κυβέρνηση με ένα κεντρώο και ένα αριστερό κόμμα.

Για να γυρίσουμε όμως στο θέμα μας, βλέπουμε ότι και πάλι δόθηκαν μεταγενέστερες ημερομηνίες στα έργα που προωθούνται με την μέθοδο της παραχώρησης. Επίσης βλέπουμε οι διαπραγματεύσεις για τους αυτοκινητόδρομους που ουσιαστικά είναι στην ίδια κατηγορία να μην ολοκληρώνονται.

Η συνεχής διαπραγμάτευση και παράταση των ημερομηνιών είναι απόλυτα συνδεδεμένος και την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα. Οι τράπεζες που συμμετέχουν στα κοινοπρακτικά σχήματα για τους αυτοκινητόδρομους δεν είναι πρόθυμες να ανοίξουν τις στρόφιγγες πριν ολοκληρωθεί το πολιτικό θρίλερ και οριστικοποιηθεί η νέα κατάσταση στην Ελλάδα.

Κατά την άποψη μου δεν ευσταθεί το σενάριο του κουρέματος του δρόμου (εκτός από το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πύργος-Τσακώνα). Πιστεύω πως κανένα σοβαρό εταιρικό σχήμα με χρηματοδότηση από τις τράπεζες θα ήθελε να λειτουργήσει ένα κουρεμένο δρόμο.

Στην περίπτωση της Κεντρικής Οδού Ε65 αν κουρευτεί το βόρειο τμήμα από την Καλαμπάκα μέχρι τα Γρεβενά ο δρόμος χάνει όλη την υπεραξία του, δηλαδή την σύνδεση με την Βόρεια Ελλάδα και κατ` επέκταση την γρήγορη σύνδεση του με τους Βόρειους γείτονες Αλβανία και Σκόπια.

Αυτό θα μείωνε δραματικά τους καθημερινούς χρήστες του δρόμου σε σημείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τοπικός.  Αν ο δρόμος σταματήσει στην Καλαμπάκα τότε την κίνηση με βελτιώσεις θα μπορούσε να την εξυπηρετήσει με άνεση ο υπάρχων άξονας χωρίς να χρειάζεται να ξοδευτούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο πιστεύω και για την περίπτωση της Ιόνιας Οδού, δεν μπορεί να κοπεί το πέρασμα από την Παλιοβούνα γιατί είναι το τμήμα εκκίνησης του άξονα. Αν παραμείνει το σημείο ως έχει τότε θα έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις και θα ζήσουμε φαινόμενα Κακιάς Σκάλας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε προβλήματα με τους ίδιους τους χρήστες, με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις των έργων για τις Υποθαλάσσιες Σαλαμίνας, Λευκάδας, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη σωστά πάρθηκε η απόφαση να μετακινηθούν χρονικά για να δώσουν τον κατάλληλο χρόνο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη  χώρα και να προσελκύσει επενδυτές.

Για αυτούς (και όχι μόνο) τους λόγους δεν περιμένουμε κανένα μεγάλο έργο με ιδιωτική χρηματοδότηση να προχωρήσει ουσιαστικά το επόμενο διάστημα. Βλέπετε η πολιτική πάντα μπλέκεται με την οικονομική αλλά και την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως ανάλογα με τις περιστάσεις η Ελλάδα θα γίνει κατασκευαστικό Ελντοράντο ή Κατασκευαστικό φιάσκο της Ευρώπης.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Αυτοκινητόδρομοι: εικασίες για κούρεμα σε τουλάχιστον δύο οδικούς άξονες

κείμενο από το ypodomes.com
Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών εξακολουθεί να πηγάζει… αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξιών σχετικά με την τύχη των οδικών αξόνων που υλοποιούνται με σύμβαση παραχώρησης αλλά έχουν παγώσει εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, ωστόσο, όπως αναφέρουν τόσο στελέχη κατασκευαστικών ομίλων όσο και τραπεζών, μάλλον πρέπει να αρχίζουμε να συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι το αντικείμενο σε κάποιους αυτοκινητόδρομους θα μειωθεί, ή και ενδέχεται να ναυαγήσουν ολόκληρα projects, αλλιώς δεν θα γίνουν καθόλου!

Ποια εκτίμηση για την ώρα κερδίζει έδαφος; Οτι πρέπει να κοπούν ή και να ακυρωθούν όποια κομμάτια αυτοκινητόδρομων δεν θεωρούνται οικονομικά βιώσιμα ή χρειάζονται μεγάλες επιδοτήσεις και αντιμετωπίζουν σημαντικά χρηματοδοτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Και τούτο για να… «σωθούν» οι αυτοκινητόδρομοι που κρίνονται από τις τράπεζες ως βιώσιμοι, άρα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Με απλά λόγια, ή πάμε για σημαντικές περικοπές σε τουλάχιστον δύο έργα, αν όχι και στην ακύρωση του ενός εξ αυτών, ή στην αντίθετη περίπτωση, και αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή, γενικά διακυβεύεται η τύχη του συνολικού πακέτου, τουλάχιστον των 4 οδικών αξόνων (Κόρινθος-Πάτρα-Τσακώνα, Μαλιακός-Κλειδί, Ε 65, Ιόνια Οδός), καθώς το έργο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα είναι το πλέον προχωρημένο.

Για παράδειγμα, το έργο Μαλιακός-Κλειδί, κυρίως οι σήραγγες σε Τέμπη και Πλαταμώνα, σε γενικές γραμμές κρίνεται βιώσιμο δίχως και εδώ να λείπουν τα προβλήματα (όχι τόσο τεχνικά αλλά κυρίως οικονομικά), με τις τράπεζες να επισημαίνουν ότι δίνουν το «οκ» και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως και να είναι το πρώτο έργο για το οποίο σχετικά σύντομα θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις για την τύχη του.

Όσον αφορά στο οδικό έργο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, παραχωρησιούχοι και τράπεζες ισχυρίζονται ότι όλο το τμήμα μετά την Πάτρα δεν κρίνεται βιώσιμο, πέραν του ότι παρουσιάζει και περιβαλλοντικά ζητήματα. Άρα, ενδέχεται τελικά το έργο να σταματήσει στην Πάτρα, και το υπόλοιπο τμήμα είτε να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες είτε κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες (ίσως και ως δημόσιο). Βέβαια, υπάρχουν πιέσεις από φορείς και βουλευτές τοπικών νομών, ωστόσο, όπως ακούγεται από πλευράς δημοσίου αλλά και τραπεζών, «ή να σκεφθούμε αν θέλουμε να γίνει έστω… μισό το έργο, ή καθόλου και να τρέχουμε με τις αποζημιώσεις».

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το πακέτο Ιόνια Οδός και Ε 65, projects στα οποία συμμετέχει η ίδια κοινοπραξία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ισπανοί). Κι εδώ υπάρχουν αντιδράσεις από φορείς και βουλευτές για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ενδέχεται ο Ε 65 (άξονας Κεντρικής Ελλάδας) είτε να γίνει λειψός, είτε και καθόλου, καθώς υπάρχουν ενστάσεις τόσο για τη βιωσιμότητά του όσο και σχετικά με τεχνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Εξ ου και έχουν πέσει σκέψεις ακόμα και ακύρωσης του project, έναντι καταβολής αποζημίωσης από το δημόσιο, με αντάλλαγμα να σωθεί, ήτοι να χρηματοδοτηθεί κανονικά, η Ιόνια Οδός που έχει μικρότερα τεχνικά προβλήματα, αλλά τουλάχιστον εισπράττει διόδια από το τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια (Εθνικής Οδός Αθηνών-Λαμίας).

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση: από την Άνοιξη του 2013 οι δημοπρατήσεις

κείμενο από το ypodomes.com

Από παράταση σε παράταση πάνε τα μεγάλα έργα με παραχώρηση. Η λίστα με τα έργα με παραχώρηση είναι μεγάλη και ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 2,6 δις ευρώ. Σε αυτήν υπάρχουν πολύ μεγάλα projects τα οποία θα μας απασχολήσουν στο μέλλον καθώς είναι μεγάλα αναπτυξιακά έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας.

Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα του σήμερα είναι πως τέτοιου είδους έργα απαιτούν ιδιωτική χρηματοδότηση. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει έργα με προϋπολογισμούς που είναι από 350εκ.ευρώ και φτάνουν μέχρι και το 1 δις ευρώ;

Η ρευστότητα της σημερινής εποχής και η κατάσταση των Ελληνικών Τραπεζών κάνουν τα σχέδια του Υπουργείου Υποδομών να παγώνουν και όσο και αν οι λάτρεις των έργων δυσφορούν με τις συνεχείς παρατάσεις στην δημοπράτηση όλων αυτών των έργων θα πρέπει να παραδεχθούν πως σε αυτή την οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία θα είχαμε φιάσκο ανάλογα με εκείνα του περυσινού για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.

Οι κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών πιστεύουν πως την ερχόμενη Άνοιξη και εφόσον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα μπορέσει με μεγαλύτερη άνεση να τρέξει αυτά τα πολύ μεγάλα έργα που θα δώσουν απασχόληση σε χιλιάδες άτομα, θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ και θα ρίξουν χρήμα στην πραγματική οικονομία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ
Τα έργα που θα πρέπει να περιμένουμε από την Άνοιξη είναι:
Α)το πακέτο  των τριών έργων :
  • Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη (400εκ.ευρώ)
  • Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος (350εκ.ευρώ)
  • Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας (50εκ.ευρώ)

Β) το έργο του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου (800εκ.ευρώ)
Γ) το έργο των επεκτάσεων της Αττικής Οδού (1 δις ευρώ)

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Φάκελος Μεγάλα Έργα: οι μακέτες που έμειναν μακέτες

κείμενο από το ypodomes.com
H προώθηση μεγάλων υποδομών είχε εξαρχής περίοπτη θέση στην αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης, ωστόσο, ύστερα από δύο «γεμάτα» χρόνια, η πραγματικότητα έχει μάλλον διαψεύσει την ίδια την πολιτική ηγεσία και μαζί τις προσδοκίες της αγοράς και του κατασκευαστικού κλάδου.

Στελέχη του οποίου, πλέον, θέλοντας να αποτυπώσουν το χρονικό διάστημα που πέρασε, μιλούν για «δύο χρόνια κατά βάση εξαγγελιών και μακετών», μια περίοδο στην οποία περίσσεψαν οι εξαγγελίες και τα λόγια αλλά έλειψαν τα νέα έργα, τουλάχιστον στον βαθμό που η πολιτική ηγεσία και το υπ. Yποδομών είχαν αφήσει να διαφανεί, ή έστω η ουσιαστική προώθηση, και όχι στα «χαρτιά», των projects που εμφάνιζαν και συνεχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα.

Mπορεί δε αυτά τα δύο χρόνια η χώρα μας πραγματικά να κλυδωνίζεται στη δίνη του δημόσιου χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου είναι στον «αέρα», οι τράπεζες να αποφεύγουν να παράσχουν πλέον κεφάλαια, καθώς «φοβούνται» ότι θα «χαθούν», το χρηματοδοτικό πρόβλημα να είναι εντονότερο από ποτέ, η χρηματοπιστωτική και οικονομική συγκυρία να είναι κάκιστη, οι ξένες τράπεζες να θέλουν λιγότερη έκθεση στην Eλλάδα, ενώ οι ελληνικές πολύ υψηλά επιτόκια, προκειμένου να δανείσουν χρήματα, διότι και γι αυτές το κόστος του δανεισμού έχει αυξηθεί κ.λπ.

Kαταστάσεις που επόμενο είναι να επηρεάζουν την πορεία έργων ή την προώθηση νέων υποδομών, ωστόσο, στο υπ. Yποδομών, δεν μπορούν να επαίρονται ότι έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους για άμεση επίσπευση διαγωνισμών και έργων. Που υποτίθεται θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να «κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης».

Στα «χαρτιά» 15 δισ. ευρώ
Aν λάβουμε υπόψη μας μόνο τα πιο μεγάλα και «τρανταχτά» παραδείγματα έργων και διαγωνισμών, όπως το «πακέτο» των 5 οδικών συμβάσεων παραχώρησης, τις επεκτάσεις της Aττικής Oδού, τις επεκτάσεις του Mετρό σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, τα νέα έργα του Mετρό στην πρωτεύουσα, το project στο Θριάσιο Πεδίο ή και το Aεροδρόμιο στο Kαστέλι, έργα ή διαγωνισμοί που έχουν «μπλοκάρει», έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, είναι απλές «σκέψεις», σχέδια επί χάρτου ή μακέτες, τότε έχουμε να κάνουμε με προβλήματα σε projects συνολικού προϋπολογισμού περί τα 15 δισ. ευρώ!

Kαστέλι
H δημοπράτηση του αεροδρομίου στο Kαστέλλι έχει παραταθεί πέντε φορές μέχρι σήμερα. Πλέον συμπληρώνεται «επέτειος» ενός χρόνου από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού τον Oκτώβριο του 2011, οπότε έγινε γνωστό ότι κανένας επενδυτής δεν υπέβαλε προσφορές.

Aρχικά ενδιαφέρον για το έργο είχαν επιδείξει η Eλλάκτωρ, η J&P Άβαξ, η ΓEK TEPNA, η Mηχανική, ο Διεθνής Aερολιμένας Aθηνών, η Vinci, η Hochtief και η Archirodon. Ωστόσο, οι μελετητικές αδυναμίες του έργου, σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης χρηματοδότησης απομάκρυναν τις κατασκευαστικές. Πάντως, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι από θα προέλθει η χρηματοδότηση του project, παρά την πρόθεση του υπουργείου Aνάπτυξης να προχωρήσει στη δημοπράτησή του.

Kαι αυτό με δεδομένο ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να μην δίνουν δάνεια, κυρίως όταν πρόκειται για έργα των οποίων οι προοπτικές καθίστανται αβέβαιες εξαιτίας της ύφεσης που έχει συρρικνώσει τους κυκλοφοριακούς όγκους. Πάντως ο υπουργός κ. Xατζηδάκης έχει εξαγγείλει ότι έως το τέλος του 2012 θα δημοπρατηθεί το αεροδρόμιο στο Kαστέλι.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στην προετοιμασία των μελετών για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του αεροδρομίου, αρχικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ. Tο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να αναδειχθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την κτηματογράφηση και τη σύνταξη κτηματολογίου Nότιας Περιοχής για την πραγματοποίηση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για το αεροδρόμιο και τις Oδικές Συνδέσεις του με το Bόρειο και Nότιο Oδικό άξονα Kρήτης.

O προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ, ενώ η υλοποίηση του συνόλου των μελετών θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ.Eάν οι εξαγγελίες του υπουργείου Aνάπτυξης πραγματοποιηθούν, το έργο θα δημοπρατηθεί είτε μέσω της ένταξής του σε κάποια από τις ομάδες περιφερειακών, προς αξιοποίηση, αεροδρομίων είτε αυτόνομα, μέσω ξεχωριστού διαγωνισμού.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: παραδόθηκε η νέα σύνδεση του κόμβου Τσακώνας-Κυπαρισσίας

κείμενο από το ypodomes.com
Παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία η νέα σύνδεση του ανισόπεδου κόμβου Τσακώνας/Κυπαρισσίας με την εθνική οδό από/προς Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία. Στο εξής οι μετακινούμενοι μέσω του αυτοκινητοδρόμου ή μέσω της Π.Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας από/προς Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία, καθώς και από/προς όλους τους ενδιάμεσους προορισμούς, θα εξυπηρετούνται μόνο από την προαναφερθείσα νέα σύνδεση.

Η σύνδεση της εθνικής οδού από/προς Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία μέσω του προϋπάρχοντος ισόπεδου κόμβου επί της Π.Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας καταργείται.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Συγκοινωνίες Αθήνας: έρχεται η Τηλεματική και φέρνει επανάσταση στο τρόπο μετακίνησης στην πόλη

κείμενο από το ypodomes.com

Μετά την ανακοίνωση των εταιρειών που πέρασαν στην τελική φάση για το έργο της εγκατάστασης της τηλεματικής στις στάσεις των λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης του πολίτη στην πόλη.

1000 στάσεις θα αποκτήσουν μικρούς ψηφιακούς πίνακες (ανάλογους με εκείνους στους σταθμούς του Μετρό). Οι πίνακες αυτοί θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο την απαιτούμενη ώρα για την έλευση του λεωφορείου από την στάση μέσω φυσικά του συστήματος GPS.

Αυτό είναι εν ολίγοις και το σύστημα της τηλεματικής το οποίο με την λειτουργία του το 2014 θα μεταμορφώσει τις μετακινήσεις των επιβατών. Με τον υπολογισμό της ώρας έλευσης των λεωφορείων θα μπορεί να γίνεται γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική η μετακίνηση αλλά και ο συνδυασμός μέσων για την μεταφορά.

Το μέτρο της τηλεματικής εφαρμόζεται εδώ και χρόνια με επιτυχία σε άλλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη κ.α) και στην Αθήνα έρχεται για να δικαιώσει την φήμη του αλλά και να βελτιώσει την χαμένη αξιοπιστία των Αθηναϊκών λεωφορείων που στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν φημίζονται για την ακρίβεια τους.

Είναι ένα σημαντικά ισχυρό όπλο κατά της μετακίνησης με το ι.χ και μάλιστα σε μία εποχή που η βενζίνη είναι απλησίαστη και η κάθε μετακίνηση κοστίζει πανάκριβα.

Εκτός άλλων θα δημιουργηθεί και κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.


Το Σύστηµα Τηλεµατικής θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες μετακίνησης, και θα ανεβάσει την ποιότητα των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι :
  • Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της θέσης όλων των οχημάτων
  • Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω των «έξυπνων στάσεων»
  • Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω διαδικτύου, SMS και εφαρμογών 3ης γενιάς (3G) κινητής τηλεφωνίας
  • Ενημέρωση επιβατών εντός οχήματος (αναγγελία επόμενης στάσης, ad hoc ανακοινώσεις από Κέντρα Διαχείρισης)
  • Επικοινωνία οδηγών με τα Κέντρα Διαχείρισης
  • Πληροφόρηση για την επιβατική κίνηση κατά γραμµή , στάση και δρομολόγιο ή ώρα (μέσω του συστήματος αυτόματης καταμέτρησης επιβατών)
  • Έλεγχος της αξιοπιστίας των δρομολογίων και της τήρησης του προγραμματισμού και κατ΄ επέκταση βελτιστοποίηση του προγραμματισμού του συγκοινωνιακού έργου
  • Ενημέρωση ακυρώσεων δρομολογίων ή τροποποιήσεων στον προγραμματισμό

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Από Τετάρτη τα νέα ηλεκτρονικά Τέλη Κυκλοφορίας, τέλος στα αυτοκόλλητα

κείμενο από το ypodomes.com
Από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου ξεκινά η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που από φέτος θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.

Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.

Η απόδειξη πληρωμής θα αντικαταστήσει το σήμα κυκλοφορίας -ο οδηγός θα πρέπει να το έχει πάντα μέσα στο αυτοκίνητο- και θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας.
Από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 υπολογίζονται ως εξής:

Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ
Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ
Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε 135 ευρώ
Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε 240 ευρώ
Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ
Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ
Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ
Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ
Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 ευρώ
Από 4001 κ.ε. και άνω 1320 ευρώ
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)

Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

0 – 100 (γρ./χλμ.) 0 ευρώ
101 – 120 (γρ./χλμ.) 0,90 ευρώ
121 – 140 (γρ./χλμ.) 1,10 ευρώ
141 – 160 (γρ./χλμ.) 1,70 ευρώ
161 – 180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ
181 – 200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ
201 – 250 (γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 ευρώ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Διπλή Ανάπλαση Αλεξάνδρας - Βοτανικού: σε αναμμένα κάρβουνα... για την απόφαση του ΣτΕ

κείμενο από το ypodomes.com
Με το βλέμμα στραμμένο στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι φορείς για τη διπλή ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας - Βοτανικού.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο εκκρεμεί η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος που θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση των έργων και με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα τηρηθεί ο προγραμματισμός για συζήτησή του στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η διπλή ανάπλαση έχει περάσει από πολλές περιπέτειες με τα έργα να έχουν σταματήσει το 2009 έπειτα από απόφαση του ΣτΕ. Εκτοτε άλλαξε ο νόμος και μειώθηκε ο συντελεστής δόμησης. Εκτός των κατοίκων της περιοχής των Αμπελοκήπων, που δεν αποκτούν το χώρο πρασίνου που προβλέπεται, θύμα των παλινωδιών που έχουν σημειωθεί είναι και η εταιρεία Μπάμπης Βωβός, η οποία εξαιτίας της υπόθεσης αυτής (σταμάτησε η κατασκευή του εμπορικού της κέντρου στο Βοτανικό) σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει αναγκαστεί να προσφύγει στο άρθρο 99 περί συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της.

Εκτιμάται ότι εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από το ΣτΕ, δεν θα υπάρξει άλλη εμπλοκή, εκτός εάν ανοίξει νέος κύκλος προβλημάτων από την πλευρά του ΠΑΟ και αυτό γιατί: Σύμφωνα με το νόμο για τη διπλή ανάπλαση που ψηφίστηκε όταν υπουργός Περιβάλλοντος ήταν η Τ. Μπιρμπίλη και το προς έγκριση Προεδρικό Διάταγμα, από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να προχωρήσουν, με μέριμνα του Δήμου Αθηναίων και δαπάνες της ΜΒΔΤ, είναι να εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου στην Αλεξάνδρας. Εφόσον λοιπόν εκδοθεί, θα πρέπει να εκτελεστεί εντός εξαμήνου, το πολύ ύστερα από ένα χρόνο με την προβλεπόμενη παράταση.

Επαναλειτουργία

Ωστόσο, η εν λόγω ποδοσφαιρική ομάδα έχει θέσει θέμα επαναλειτουργίας του γηπέδου της Αλεξάνδρας, αίτημα που φαίνεται να αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση από το Δήμο Αθηναίων, χωρίς πάντως να θεωρείται και δεδομένο, καθώς προηγουμένως θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες άδειες (στατικότατα κ.λπ.). Σημειώνεται ότι ουσιαστικά ο φορέας ο οποίος θα πρέπει να βρει τον τρόπο για την κατασκευή του νέου γηπέδου στο Βοτανικό είναι ο δήμος στον οποίο ανήκει και η έκταση. Αρχικά η συζήτηση ήταν να γίνει από τον ΠΑΟ ως έργο παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος μελετάται το ενδεχόμενο μιας τροπολογίας του νόμου ώστε προσωρινά να λειτουργήσει το γήπεδο της Αλεξάνδρας με ρητή όμως αναφορά για την κατεδάφισή του, όταν θα ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου στο Βοτανικό. Εκτιμάται ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αναληφθεί μετά την έγκριση του επίμαχου Π.Δ. και αφού εξασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί νέα εμπλοκή στην υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης.

Σημειώνεται ότι εκτός από την άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της Αλεξάνδρας μετά την έκκριση του Π.Δ. και με μέριμνα και δαπάνες της ΜΒΔΤ, εκδίδεται η νέα οικοδομική άδεια για το εμπορικό της κέντρο και η αντίστοιχη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη ΠΑΟ, ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Για το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Βοτανικό χρειάζεται προηγουμένως να βρεθεί επενδυτής ή μια άλλη λύση για την άρση του αδιεξόδου.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: νέα παράταση για το τέλος Νοεμβρίου στο Παραδείσια-Τσακώνα

κείμενο από το ypodomes.com
«Είμαστε σίγουροι ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει παραδοθεί στους Πελοποννήσιους πολίτες το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα με την παράκαμψη της κοιλαδογέφυρας» δήλωσε ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου θα συζητηθεί στο ελεγκτικό συνέδριο η συμπληρωματική σύμβαση που εκκρεμεί, και «δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξέλιξη παρά η θετική», όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας παράλληλα την ξεκάθαρη στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ότι αφορά την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων με συμβάσεις παραχώρησης.

«Η απόλυτη τήρηση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης έτσι όπως ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων αποτελούν αδιαπραγμάτευτο ζήτημα, δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, διευκρινίζοντας ότι για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα απομένει η κατασκευή του συνόλου της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας»

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα