Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Διπλή Ανάπλαση Αλεξάνδρας - Βοτανικού: σε αναμμένα κάρβουνα... για την απόφαση του ΣτΕ

κείμενο από το ypodomes.com
Με το βλέμμα στραμμένο στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι φορείς για τη διπλή ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας - Βοτανικού.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο εκκρεμεί η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος που θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση των έργων και με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα τηρηθεί ο προγραμματισμός για συζήτησή του στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η διπλή ανάπλαση έχει περάσει από πολλές περιπέτειες με τα έργα να έχουν σταματήσει το 2009 έπειτα από απόφαση του ΣτΕ. Εκτοτε άλλαξε ο νόμος και μειώθηκε ο συντελεστής δόμησης. Εκτός των κατοίκων της περιοχής των Αμπελοκήπων, που δεν αποκτούν το χώρο πρασίνου που προβλέπεται, θύμα των παλινωδιών που έχουν σημειωθεί είναι και η εταιρεία Μπάμπης Βωβός, η οποία εξαιτίας της υπόθεσης αυτής (σταμάτησε η κατασκευή του εμπορικού της κέντρου στο Βοτανικό) σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει αναγκαστεί να προσφύγει στο άρθρο 99 περί συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της.

Εκτιμάται ότι εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από το ΣτΕ, δεν θα υπάρξει άλλη εμπλοκή, εκτός εάν ανοίξει νέος κύκλος προβλημάτων από την πλευρά του ΠΑΟ και αυτό γιατί: Σύμφωνα με το νόμο για τη διπλή ανάπλαση που ψηφίστηκε όταν υπουργός Περιβάλλοντος ήταν η Τ. Μπιρμπίλη και το προς έγκριση Προεδρικό Διάταγμα, από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να προχωρήσουν, με μέριμνα του Δήμου Αθηναίων και δαπάνες της ΜΒΔΤ, είναι να εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου στην Αλεξάνδρας. Εφόσον λοιπόν εκδοθεί, θα πρέπει να εκτελεστεί εντός εξαμήνου, το πολύ ύστερα από ένα χρόνο με την προβλεπόμενη παράταση.

Επαναλειτουργία

Ωστόσο, η εν λόγω ποδοσφαιρική ομάδα έχει θέσει θέμα επαναλειτουργίας του γηπέδου της Αλεξάνδρας, αίτημα που φαίνεται να αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση από το Δήμο Αθηναίων, χωρίς πάντως να θεωρείται και δεδομένο, καθώς προηγουμένως θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες άδειες (στατικότατα κ.λπ.). Σημειώνεται ότι ουσιαστικά ο φορέας ο οποίος θα πρέπει να βρει τον τρόπο για την κατασκευή του νέου γηπέδου στο Βοτανικό είναι ο δήμος στον οποίο ανήκει και η έκταση. Αρχικά η συζήτηση ήταν να γίνει από τον ΠΑΟ ως έργο παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος μελετάται το ενδεχόμενο μιας τροπολογίας του νόμου ώστε προσωρινά να λειτουργήσει το γήπεδο της Αλεξάνδρας με ρητή όμως αναφορά για την κατεδάφισή του, όταν θα ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου στο Βοτανικό. Εκτιμάται ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αναληφθεί μετά την έγκριση του επίμαχου Π.Δ. και αφού εξασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί νέα εμπλοκή στην υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης.

Σημειώνεται ότι εκτός από την άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της Αλεξάνδρας μετά την έκκριση του Π.Δ. και με μέριμνα και δαπάνες της ΜΒΔΤ, εκδίδεται η νέα οικοδομική άδεια για το εμπορικό της κέντρο και η αντίστοιχη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη ΠΑΟ, ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Για το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Βοτανικό χρειάζεται προηγουμένως να βρεθεί επενδυτής ή μια άλλη λύση για την άρση του αδιεξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα