Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

αναπάντητα ερωτήματα για την κατάντια στο Μετρό Θεσσαλονίκης

κείμενο από το ypodomes.com
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις εξελίξεις στο μεγάλο έργο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και αφορά την κατασκευή της βασικής γραμμής του Μετρό. Το έργο ξεκίνησε με δόξα και τιμή το 2012 και σήμερα αντί για γιορτάζουμε την λειτουργία του, το βλέπουμε ακόμα ως ένα μακρινό όνειρο που θα πάρει σάρκα και οστά το 2017 ή το 2018.

Ειδικά το 2012 το έργο σχεδόν πάγωσε. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά προβλήματα δεν μπόρεσε να βάλει πλάτη στο τεράστιο αυτό έργο που θα μας κοστίσει πάνω από 1,1 δις ευρώ. Το Κράτος από την άλλη περιορίστηκε για μία ακόμα φορά σε ευχολόγια και αντί να πάρει την υπόθεση προσωπικά και να την λύσει την άφησε να σέρνεται.

Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα με τον σταθμό ΠΑΠΑΦΕΙΟ που μετατράπηκε σε σήριαλ με πρωταγωνιστή τον κατά τα άλλα πνευματικό ηγέτη της πόλης. Με στόχο την απόσπαση μεγάλης χρηματικής αποζημίωσης κατάφεραν να κάνουν πολύ σοβαρή ζημιά στο έργο και το αποτέλεσμα είναι η διπλή ζημιά του Δημοσίου που και θα κληθεί να καταβάλει μεγάλο χρηματικό ποσό στο Ίδρυμα αλλά και θα του κοστίσει τουλάχιστον άλλα επιπλέον 15εκ.ευρώ να κατασκευαστεί εκ των υστέρων ο σταθμός καθώς έχει ήδη περάσει από εκεί ο Μετροπόντικας.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί δεν υπάρχει μια σταθερή ομάδα που να ασχολείται με το θέμα και να λύνει όσο γίνεται γρηγορότερα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξέλιξη του έργου. Ένα μεγάλο θετικό βήμα έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.

Βλέποντας την οικονομική αδυναμία της κατασκευάστριας αποφάσισαν αύξηση των ποσών προκαταβολής, δίνοντας φιλί της ζωής στο έργο. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό καθώς το έργο είναι τόσο μεγάλο που απαιτεί ομάδα συντονισμού. Τώρα υπάρχει το πρόβλημα με τους μισθούς των εργαζομένων. Αύριο θα παρουσιαστεί άλλο πρόβλημα κ.ο.κ

Αν όμως σε κανέναν δεν ιδρώνει το αυτί του θα πρέπει η Δημοτική αρχή της πόλης αλλά και η Περιφέρεια να τρίξει τα δόντια και να μην αφήνουν το έργο να σέρνεται και μαζί η λειτουργία του κέντρου, παρατείνοντας συνέχεια την ολοκλήρωση του έργου για χρόνια μετά.

Η μεγάλη μου απορία πλέον είναι η εξής. Όταν το έργο ξεκίνησε το 2006 έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα 6,5 ετών για να ολοκληρωθεί. Σήμερα, παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα η πρόοδος των εργασιών δεν είναι στο μηδέν αλλά στο 40%. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να δίνουν ως έτος ολοκλήρωσης το 2017, δηλαδή 5 χρόνια μετά ενώ οι εργαζόμενοι και άλλοι που γνωρίζουν το έργο να μιλούν για το 2018.

Γιατί το έργο να χρειάζεται εκ νέου 5 και 6 χρόνια για να λειτουργήσει; Πρέπει σε δοθούν πειστικές απαντήσεις και τελικά να αφήσουν το έργο να κυλήσει και να ολοκληρωθεί. Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε τον ανάδοχο της επέκτασης για Καλαμαριά. Αν και εκεί έχουμε τα ίδια, τότε το Μετρό της πόλης θα αποδειχθεί ο εφιάλτης της και αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση.

Είναι καιρός για λύσεις λοιπόν και εδώ υπάρχει πεδίο μεγάλο τόσο για τον ΥΠΑΝΥΠ όσο και την Αττικό Μετρό αλλά και τους τοπικούς άρχοντες να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από αυτό το τεράστιο έργο και να έχουμε απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα