Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Φάκελος Μεγάλα Έργα: οι μακέτες που έμειναν μακέτες

κείμενο από το ypodomes.com
H προώθηση μεγάλων υποδομών είχε εξαρχής περίοπτη θέση στην αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης, ωστόσο, ύστερα από δύο «γεμάτα» χρόνια, η πραγματικότητα έχει μάλλον διαψεύσει την ίδια την πολιτική ηγεσία και μαζί τις προσδοκίες της αγοράς και του κατασκευαστικού κλάδου.

Στελέχη του οποίου, πλέον, θέλοντας να αποτυπώσουν το χρονικό διάστημα που πέρασε, μιλούν για «δύο χρόνια κατά βάση εξαγγελιών και μακετών», μια περίοδο στην οποία περίσσεψαν οι εξαγγελίες και τα λόγια αλλά έλειψαν τα νέα έργα, τουλάχιστον στον βαθμό που η πολιτική ηγεσία και το υπ. Yποδομών είχαν αφήσει να διαφανεί, ή έστω η ουσιαστική προώθηση, και όχι στα «χαρτιά», των projects που εμφάνιζαν και συνεχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα.

Mπορεί δε αυτά τα δύο χρόνια η χώρα μας πραγματικά να κλυδωνίζεται στη δίνη του δημόσιου χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου είναι στον «αέρα», οι τράπεζες να αποφεύγουν να παράσχουν πλέον κεφάλαια, καθώς «φοβούνται» ότι θα «χαθούν», το χρηματοδοτικό πρόβλημα να είναι εντονότερο από ποτέ, η χρηματοπιστωτική και οικονομική συγκυρία να είναι κάκιστη, οι ξένες τράπεζες να θέλουν λιγότερη έκθεση στην Eλλάδα, ενώ οι ελληνικές πολύ υψηλά επιτόκια, προκειμένου να δανείσουν χρήματα, διότι και γι αυτές το κόστος του δανεισμού έχει αυξηθεί κ.λπ.

Kαταστάσεις που επόμενο είναι να επηρεάζουν την πορεία έργων ή την προώθηση νέων υποδομών, ωστόσο, στο υπ. Yποδομών, δεν μπορούν να επαίρονται ότι έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους για άμεση επίσπευση διαγωνισμών και έργων. Που υποτίθεται θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να «κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης».

Στα «χαρτιά» 15 δισ. ευρώ
Aν λάβουμε υπόψη μας μόνο τα πιο μεγάλα και «τρανταχτά» παραδείγματα έργων και διαγωνισμών, όπως το «πακέτο» των 5 οδικών συμβάσεων παραχώρησης, τις επεκτάσεις της Aττικής Oδού, τις επεκτάσεις του Mετρό σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, τα νέα έργα του Mετρό στην πρωτεύουσα, το project στο Θριάσιο Πεδίο ή και το Aεροδρόμιο στο Kαστέλι, έργα ή διαγωνισμοί που έχουν «μπλοκάρει», έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, είναι απλές «σκέψεις», σχέδια επί χάρτου ή μακέτες, τότε έχουμε να κάνουμε με προβλήματα σε projects συνολικού προϋπολογισμού περί τα 15 δισ. ευρώ!

Kαστέλι
H δημοπράτηση του αεροδρομίου στο Kαστέλλι έχει παραταθεί πέντε φορές μέχρι σήμερα. Πλέον συμπληρώνεται «επέτειος» ενός χρόνου από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού τον Oκτώβριο του 2011, οπότε έγινε γνωστό ότι κανένας επενδυτής δεν υπέβαλε προσφορές.

Aρχικά ενδιαφέρον για το έργο είχαν επιδείξει η Eλλάκτωρ, η J&P Άβαξ, η ΓEK TEPNA, η Mηχανική, ο Διεθνής Aερολιμένας Aθηνών, η Vinci, η Hochtief και η Archirodon. Ωστόσο, οι μελετητικές αδυναμίες του έργου, σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης χρηματοδότησης απομάκρυναν τις κατασκευαστικές. Πάντως, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι από θα προέλθει η χρηματοδότηση του project, παρά την πρόθεση του υπουργείου Aνάπτυξης να προχωρήσει στη δημοπράτησή του.

Kαι αυτό με δεδομένο ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να μην δίνουν δάνεια, κυρίως όταν πρόκειται για έργα των οποίων οι προοπτικές καθίστανται αβέβαιες εξαιτίας της ύφεσης που έχει συρρικνώσει τους κυκλοφοριακούς όγκους. Πάντως ο υπουργός κ. Xατζηδάκης έχει εξαγγείλει ότι έως το τέλος του 2012 θα δημοπρατηθεί το αεροδρόμιο στο Kαστέλι.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στην προετοιμασία των μελετών για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του αεροδρομίου, αρχικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ. Tο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να αναδειχθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την κτηματογράφηση και τη σύνταξη κτηματολογίου Nότιας Περιοχής για την πραγματοποίηση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για το αεροδρόμιο και τις Oδικές Συνδέσεις του με το Bόρειο και Nότιο Oδικό άξονα Kρήτης.

O προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ, ενώ η υλοποίηση του συνόλου των μελετών θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ.Eάν οι εξαγγελίες του υπουργείου Aνάπτυξης πραγματοποιηθούν, το έργο θα δημοπρατηθεί είτε μέσω της ένταξής του σε κάποια από τις ομάδες περιφερειακών, προς αξιοποίηση, αεροδρομίων είτε αυτόνομα, μέσω ξεχωριστού διαγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα