Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Αυτοκινητόδρομοι: Μάχη με το χρόνο για να ολοκληρωθούν τα έργα το 2015

κείμενο από το ypodomes.com
Μάχη με το χρόνο δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, σε δεκάδες εργοτάξια διασκορπισμένοι σε 5 υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους. Ο στόχος είναι ένας και γνωστός: σε 14 μήνες σύμφωνα με τις νέες συμβάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην κυκλοφορία τα τμήματα:

1.Κόρινθος-Πάτρα (Ολυμπία Οδός)
2.Ξυνιάδα-Τρίκαλα (Ε65)
3.Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός)
4.Λεύκτρο-Σπάρτη (Αυτοκινητόδρομος Μορέας)
5.Μαλιακός-Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου)


Όπως μαθαίνει το Ypodomes.com σε όλα τα εργοτάξια δίδεται μεγάλη σημασία στην έγκαιρη ολοκλήρωση άλλα σε τέτοιου βεληνεκούς έργα η καθυστέρηση παραμονεύει και αποτελεί το μεγάλο άγχος.

Τα καθημερινά προβλήματα πολλά. Τα συνηθέστερα είναι οι γνωστοί ..ένοχοι: αρχαιολογικά και απαλλοτριώσεις (ιόνια οδός) δημιουργούν μικροπροβλήματα συνεχώς. Αντιδράσεις κατοίκων σε καθαιρέσεις γεφυρών (αυτοκ.αιγαίου),  εύρεση δικτύων άγνωστων-μη καταγεγραμμένων (ολυμπία οδός) και πολλά-πολλά άλλα συνθέτους μία καθημερινή στα εργοτάξια.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το έργο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 είναι το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου που περιλαμβάνει και τις περίφημες 3 σήραγγες σε Τέμπη και Πλαταμώνα.

Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται (με μικρά προβλήματα) το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα που τα εργοτάξια είναι χέρι-χέρι με την καθημερινή κυκλοφορία. Σημαντικά θέματα υπάρχουν και στην συνάντηση του αυτοκινητόδρομου με το σιδηρόδρομου. 6-8 σημεία θεωρούνται τα πιο κρίσιμα. Στα θετικά είναι η καλή συνεργασία που παρατηρείται ως σήμερα. Σημείο κλειδί θεωρείται η τμηματική λειτουργία κομματιών αυτοκινητόδρομου που θα μειώσουν τα εργοτάξια και θα βοηθήσουν στην συγκέντρωση δυνάμεων σε σημεία που χρειάζονται μεγαλύτερη ένταση.

Θέμα μηνών είναι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο-Σπάρτη που όμως παραμένει παγωμένος εδώ και 1,5 χρόνο λόγω της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση.

Στον Ε65 τώρα και συγκεκριμένα στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα τα πράγματα όπως μαθαίνει το Ypodomes.com πάνε από το καλό στο καλύτερο. Εδώ θα πρέπει  να σημειώσουμε πως λόγω της νέας χάραξης του δρόμου υπάρχει μία επιφύλαξη αλλά μήνα με το μήνα οι εργασίες προοδεύουν όλο και περισσότερο. Η ολοκλήρωση για το τέλος του 2015 ίσως να αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά μία πρόβλεψη αυτή την εποχή θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένη.

Στην Ιόνια Οδό, συγκεντρώνονται ίσως οι περισσότερες πιθανότητες να δούμε το έργο να καθυστερεί, πράγμα που απευχόμαστε. Ήδη στη διάνοιξη της Κλόκοβας δεν έχουμε δει ούτε ένα μέτρο και το 2014 μας αποχαιρετά σε περίπου 2 μήνες και η πρόβλεψη για ολοκλήρωση το Φθινόπωρο του 2016 μοιάζει λίγο πρόχειρη. Το νότιο τμήμα από την Αμφιλοχία μέχρι την Κλόκοβα έχει κλειδώσει την ολοκλήρωση του και το έργο είναι εξαιρετικά προχωρημένο. Στο βόρειο αν και προχωρούν οι εργασίες είναι σαφώς λιγότερο ώριμο και εδώ ίσως δούμε κάποιες καθυστερήσεις.

Στα θετικά θα πρέπει να κρατήσουμε πως σχεδόν 1 χρόνο μετά την υπογραφή νέων συμβάσεων τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη και χιλιάδες εργαζόμενοι δίνουν μία εντυπωσιακή μάχη που το αποτέλεσμα της θα μεταμορφώσει για πάντα τις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα