Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Σιδηρόδρομος: Ολοκληρώνεται η εργολαβία στον Όθρυ, σε 24 μήνες η ολοκλήρωση όλων των έργων

κείμενο από το ypodomes.com
Με γοργά βήματα προχωρά η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών  έργων στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός. Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com σε μερικές ημέρες ολοκληρώνεται η παλιά εργολαβία στο όρος Όθρυς.

Η εργολαβία περιλάμβανε και την διάνοιξη της Σήραγγας Όθρυος, με μήκος 6,2χλμ. Με το τέλος της παρούσας εργολαβίας αναλαμβάνει αμέσως τη «σκυτάλη» των έργων η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P που είναι ο ανάδοχος των έργων ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού του τμήματος Τιθορέα-Δομοκός.

Στα 106 χιλιόμετρα έργων πρόκειται να εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση αλλά και τηλεδιοίκηση-σηματοδότηση. Τα έργα στην περιοχή έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια με πολλαπλές εργολαβίες καθώς το τμήμα «σαλαμοποιήθηκε» με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάσπαρτες 6 εργολαβίες.

Σήμερα, η ΕΡΓΟΣΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών φαίνεται αποφασισμένη να παραδώσει έργο καθώς τα συνεχόμενα έργα των τελευταίων 10-12 ετών δεν έχουν κανένα effect στους πολίτες που ακούν για σιδηροδρομικά έργα αλλά δεν τα βλέπουν μέχρι τώρα στην καθημερινότητα τους.

Ο επιπλέον λόγος επιτάχυνσης των έργων δεν είναι άλλος από την μεγάλη σιδηροδρομική άνθηση στον τομέα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Εδώ έχουμε ένα εκπληκτικό μέλλον καθώς λόγω Cosco στον Πειραιά όταν ολοκληρωθούν τα έργα από 40 δρομολόγια το μήνα θα πενταπλασιαστούν και θα φτάσουν στα 200.

Έτσι αυτή τη στιγμή η ΕΡΓΟΣΕ είναι η εταιρεία κλειδί για την διεύρυνση των οριζόντων του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας με το βασικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη να αποτελεί το διακαή πόθο για το Υπουργείο Υποδομών.

ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μετά την παράδοση του τμήματος από την Αθήνα μέχρι την Κόρινθο και το Κιάτο το 2006 δεν έχουμε να παραδίδεται σε εθνικό επίπεδο κανένα νέο σιδηροδρομικό τμήμα. Σήμερα, τα αναβαθμισμένα τμήματα του ΠΑΘΕΠ είναι το Κιάτο-Αθήνα-Τιθορέα και το Δομοκός-Θεσσαλονίκη.

Ο στόχος είναι σε 24 μήνες από σήμερα, να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα στο Τιθορέα-Δομοκός και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια τα ηλεκτροκίνητα τρένα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με απώτερο σκοπό τις αγορές της Ευρώπης.

ΤΙΘΟΡΕΑ-ΔΟΜΟΚΟΣ, ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
Το έργο-σκούπα των 106 χιλιομέτρων όταν λειτουργήσει θα δώσει νέα εντυπωσιακά τεχνικά. Η δίδυμη σήραγγα Καλλιδρόμου θα είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας και των Βαλκανίων με μήκος 9χλμ σε κάθε κατεύθυνση. Η δίδυμη σήραγγα Όθρυος θα είναι μέσα στις 3 μεγαλύτερες σήραγγες της χώρας με μήκος 6,2χλμ.

Μέσα στο έργο περιλαμβάνονται σημαντικά ακόμα έργα όπως κοιλαδογέφυρες και cut&cover τμήματα. Οι επιβάτες στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετά την Τιθορέα θα βλέπουν το τρένο να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες που κατά τόπους θα φτάνουν τα 200χλμ και σήραγγες με γέφυρες να εναλλάσσονται συνεχώς.

Άλλωστε η διάνοιξη της σήραγγας Καλλιδρόμου ξεκίνησε το 1997 και χρειάστηκαν 15 χρόνια μέχρι την τελική της διάνοιξη το καλοκαίρι του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα