Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

ΒΟΑΚ: Σε παράταση οδηγείται το Γούρνες-Χερσόνησος, ξεκινά το Πάνορμος-Εξάντης

κείμενο από το ypodomes.com
Τα έργα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης απασχολούν τους φορείς του νησιού. Έδώ και ένα χρόνο με αφορμή τα πολύ μικρά κονδύλια για οδικά έργα αναβάθμισης του κεντρικού άξονα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα απογοήτευσης.

Την ώρα που οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας ολοκληρώνονται ο ΒΟΑΚ παραμένει ο φτωχός συγγενής και ένας από τους χειρότερους οδικούς άξονες στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τα θύματα να μετριούνται σε δεκάδες κάθε έτος.

Αυτή την εποχή τα έργα του ΒΟΑΚ προχωρούν, με επιμέρους προβλήματα. Το έργο Γούρνες-Χερσόνησος, που είναι και το μεγαλύτερο είναι μπλεγμένο μεταξύ αρχαιολογίας, μελετών και απαλλοτριώσεων.

Όπως είπε καλά πληροφορημένη πηγή στο ypodomes.com το σοβαρότερο όλων είναι η μή απόδοση όλων των απαιτούμεων εκτάσεων στον ανάδοχο προκειμένου να τρέξουν τα έργα.  Συγκεκριμένα έχουν αποδοθεί μόλις το 1/3 των εκτάσεων ενώ τα υπόλοιπα 2/3 ενώ έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση τους δεν έχουν αποδοθει καθώς πρέπει να αποψιλωθούν.

Για να ολοκληρωθεί η αποψίλωση και να μην υπάρξει διόγκωση του κόστους ο ΟΑΚ με μία εργολαβία πλειοδοτική ανέθεσε την εργασία αυτή σε μία εταιρεία και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Για γίνει κατανοητό ο εργολάβος θα κόψει όποια δέντρα βρίσκονται στις απαλλοτριωμένες ζώνες δίνοντας στο Δημόσιο 40 ευρώ ανά τόνο.

Οι εργασίες σε αυτα τα τμήματα αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι με καθυστέρηση που φτάνει τα 2 χρόνια. Το δεύτερο πρόβλημα της αρχαιολογίας είναι λόγω ευρημάτων αλλά δεν θεωρείται κρίσιμο, απομένει όμως η υπογραφή ενός μνημονίου μεταξύ του ΟΑΚ και της Αρχαιολογικής υπηρεσίες για ανασκαφές που θα απαιτήσουν περίπου 300.000 ευρώ,  ενώ υπάρχουν και πολλές διορθώσεις στις μελέτες καθώς έχουν εντοπιστεί αστοχίες.

Με όλα αυτά, το χρονοδιάγραμμα για το τέλος του 2016 δεν είναι αρκετό και οδηγούμαστε μαθηματικά σε παράταση, η έκταση της οποίας θα οριστεί αφούν έχουν προσδιορισθεί και ολοκληρωθεί όλες οι παραπάνω έργασίες.

Το πρόβλημα όμως που δημιουργείται σε αυτή την περίπτωση είναι πως θα πρέπει να εξευρεθεί η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ καθώς το έργο έχει προβλεφθεί να καλυφθεί χρηματοδοτικά από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

ΠΑΝΟΡΜΟΣ-ΕΞΑΝΤΗΣ
Πρόκειται για το νέο μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ που όμως έχει καθυστερήσει πολύ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας υπογραφής αλλά παραμένει μετέωρο. Πρόκειται για εργολαβία ύψους 60εκ.ευρώ στην περιοχή του Ρεθύμνου. Η υπογραφή αναμένεται μέσα στην Άνοιξη και θεωρητικά οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ-ΑΠΟΜΑΡΜΑ
Το έργο αυτό δεν είναι πάνω στο βασικό άξονα του ΒΟΑΚ αλλά στον δρόμο Ηράκλειο-Μοίρες. Είναι το τρίτο έργο που ολοκληρώνει εργολαβίες συνολικού κόστους 120εκ.ευρώ.

Αυτή την εποχή το έργο των 47εκ.ευρώ βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η έγκριση για να προχωρήσει η έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων και η τελική υπογραφή για να ξεκινήσουν τα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα