Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Το 2016 μεταφέρεται η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης

Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων αναβάθμισης της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (ΔΕΣΠΕΡ), δίνοντας μία μεγάλη ανάσα στις μετακινήσεις, ειδικά των κατοίκων των δυτικών συνοικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος.
 
Το έργο, στο σύνολό του, πάει μερικούς μήνες πίσω και θα ολοκληρωθεί εντός του 2016, προς τα τέλη, κι αυτό  επειδή έχουν υπάρξει καθυστερήσεις και εμπλοκές με τις μεταφορές των δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας.  
 
Το θετικό είναι ότι ξεπεράστηκε η δικαστική εμπλοκή που υπήρξε για τη νέα γέφυρα επί της οδού Βέμπο, στα όρια του δήμου Ευόσμου – Κορδελιού. Οι εργασίες συνεχίζονται πλέον με ταχείς ρυθμούς έτσι που το συγκεκριμένο έργο θα τελειώσει εντός της φετινής χρονιάς.
 
Όπως είπε στη Voria.gr ο διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της «Εγνατία Οδός ΑΕ» (σ.σ επιβλέπουσα αρχή), Κωνσταντίνος Παρδάλης,  μέχρι το τέλος Ιουλίου 2015 θα έχει κατασκευαστεί ο ανισόπεδος κόμβος ( Α/Κ) Ευκαρπίας ( κοντά στο ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου) και ως το τέλος Αυγούστου ο Α/Κ Μαιάνδρου ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει κατασκευαστεί ο ένας κλάδος, ο βόρειος, της γέφυρας στην οδό Λαγκαδά, όπως δε γράφηκε παραπάνω, θα έχει κατασκευαστεί και  η γέφυρα στην οδό Βέμπο.  Επίσης, εντός του 2015 θα κατασκευαστεί και η γέφυρα  στην 3ης Σεπτεμβρίου.
 
Τα έργα που θα συνεχιστούν την επόμενη χρονιά και των οποίων η χρηματοδότηση πιθανώς θα μεταφερθεί στο ΣΕΣ 2014-2020, είναι ο Α/Κ Μακρυγιάννη και ο νότιος κλάδος της γέφυρας της Λαγκαδά.  Η γέφυρα, στο σύνολό της, δεν ολοκληρώνεται μέσα στο 2015  επειδή δεν έγινε έγκαιρα η μεταφορά ενός πυλώνας υπερυψηλής τάσης. Όσο για τον Α/Κ Μακρυγιάννη, που έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 40%, η καθυστέρηση οφείλεται σε εμπλοκή που αφορά δίκτυα της ΕΥΑΘ.
 
Με τα έργα που γίνονται στη ΔΕΣΠΕΡ, τις υπογειοποιήσεις, την κατασκευή γεφυρών, τις βελτιώσεις των εισόδων και εξόδων προς και από την οδική αρτηρία και όλα τα λοιπά τεχνικά, θα αναβαθμιστεί ουσιωδώς η Δυτική Περιφερειακή. Το συγκεκριμένο έργο, είναι ίσως το σημαντικότερο έργο υποδομής των τελευταίων 20-30 ετών,  για τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
 
Να σημειωθεί ότι αυτό το τμήμα της οδού που επιβλέπει η Εγνατία Οδός Α.Ε.,  αρχίζει λίγο μετά τον Α/Κ  Κ16 ( περιοχή Λαχαναγοράς) και φθάνει ως μετά το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η αναβάθμιση αυτού του τμήματος της Περιφερειακής Οδού, γίνεται από δύο εταιρείες, τη Δομοτεχνική και την Intrakat, έχει δε συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.   
 
Τα έργα στον κόμβο της Λαχαναγοράς, προϋπολογισμού 52,6 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη και επιβλέπονται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα