Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Αμβρακία Οδός: Για μία ακόμα φορά προβλήματα στα μεγάλα έργα

κείμενο από το ypodomes.com
Φρένο για ακόμη μια φορά στα έργα και σύσκεψη στο Υπουργείο για τις εξελίξεις. Σε υποχρεωτική άδεια εργαζόμενοι των εργοταξίων, εκκρεμούν δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις.

Ενώ τα πράγματα στην κατασκευή του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία τους τελευταίους μήνες έδειχνε να βαίνουν καλώς, με τα έργα να προχωρούν και πάλι μετά τις σημαντικές καθυστερήσεις, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται, ξανά ,εμπόδια.

Η κατάσταση για το έργο είναι αυτή την ώρα ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού ο εργολάβος, που έχει ήδη κριθεί έκπτωτος δύο φορές για τις δύο από τις τέσσερις εργολαβίες και τρείς φορές για τη μία, φαίνεται πως αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Τα έργα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν, ουσιαστικά, σταματήσει ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια λόγω αυτών των δυσπραγιών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο για τα προβλήματα του Άκτιο-Αμβρακία, το αν πάρθηκε όμως κάποια απόφαση δεν είναι ακόμη γνωστό.

Για την ιστορία, οι εργολαβίες του έργου είναι οι εξής τέσσερις:
1η εργολαβία από ΧΘ 0-22,5 (από τα διόδια του Ακτίου μέχρι τα Παλιάμπελα), προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ με έκπτωση 50,4% και η παράδοση της είχε οριστεί για τις 30 Ιουνίου 2015.
2η εργολαβία από ΧΘ 22,5-26,9 (λίγο μετά τα Παλιάμπελα μέχρι τον Δρυμό Βόνιτσας), προϋπολογισμού 33εκ€,που το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την παράδοσή της μέχρι τις 17 Ιουλίου 2014.
3η εργολαβία από ΧΘ 26,9-35( από Δρυμό μέχρι Λουτράκι) με προϋπολογισμό 39,4 εκατ. Ευρώ με παράδοση 8 Μαρτίου 2015.
4η εργολαβία από ΧΘ 35-48,435 (από Λουτράκι μέχρι Αμβρακία) προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ και παράδοση που προβλέπονταν να γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η 2η, η 3η και η 4η εργολαβία έχουν ήδη πάρει παράταση για τέλος του 2015, ένα περιθώριο που με τον ρυθμό που κινούνται σήμερα τα πράγματα, δεν φαίνεται και πολύ πιθανό να τηρηθεί.

Οι ενημέρωση που έχουν πάντως οι εργαζόμενοι του Άκτιο-Αμβρακία είναι πως ο λόγος που οι εργασίες έχουν σταματήσει, είναι ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στη μελέτη για κάποια σημεία του έργου δεν έχουν ακόμη υπογραφεί από την επιβλέπουσα Υπηρεσία, αλλά και ότι υπάρχουν χρήματα από το υπουργείο που δεν έχουν φτάσει ακόμη. Σύμφωνα με το Υπουργείο, κάτι τέτοιο δεν ισχύσει και καλείται ο εργολάβος στην Αθήνα για να συζητηθεί το όλο θέμα.

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται εργασίες σε κανένα από τα τέσσερα εργοτάξια, μέχρι να βρεθεί άκρη μεταξύ Υπουργείου και Κοινοπραξίας.

Δικαστήρια και αναβολές για τις απαλλοτριώσεις
Ο μεγάλος βραχνάς για το κράτος είναι το θέμα των απαλλοτριώσεων που 5 χρόνια μετά την έναρξη του έργου, δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.

Τα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει, ενώ η τελευταία αναβολή δόθηκε για τις 9 Ιουνίου για τα δύο πρώτα κομμάτια που δεν έχουν απαλλοτριωθεί (προς Λουτράκι –Αμβρακία). Αναβολή πήρε το δικαστήριο για δύο ακόμη σημεία που εκκρεμούν απαλλοτριώσεις, το ένα για τον Νοέμβριο και το άλλο για τον Μάϊο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα