Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Ολοκληρώνεται αυτοκινητόδρομος στα Σκόπια διά χειρός Άκτωρ

κείμενο από το ypodomes.com
Με ένα εντυπωσιακό οδικό έργο στα Σκόπια εφάμιλλο πολλών μεγάλων έργων στην Ελλάδα ο ΑΚΤΩΡ δηλώνει την διεθνή του παρουσία. Η κορυφαία ελληνική κατασκευαστική εταιρεία έχει απλώσει τα φτερά της στη γειτονική χώρα κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο έργο υποδομής της με κόστος 210εκ.ευρώ.

Το έργο αφορά την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κατεύθυνσης και διαχωριστική κεντρική νησιδα, συνολικού μήκους  28,2χλμ που εκτείνεται από το Demir Kapija μέχρι τη Smokvica, σε εντελώς νέα χάραξη, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα . Με την ολοκλήρωση του έργου το Φθινόπωρο του 2016 η απόσταση προς βορρά και νότο μας θα μειωθεί κατά 7χλμ και κατά 20 λεπτά.

Τα χαρακτηριστικά του έργου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς περιλαμβάνουν σημαντικά τεχνικά έργα:

-2 Δίδυμες Σήραγγες (1.200 και 1.200 μέτρα αντίστοιχα)
-6 κύριες γέφυρες (130μ, 400μ, 480μ, 400μ, 500μ, 100μ αντίστοιχα)
-5 Άνω Διαβάσεις
-7 Κατω Διαβάσεις

Το έργο εκτελείται σε ιδιαίτερα δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο με αποτέλεσμα οι εργασίες να έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και σε κάποια σημεία οι Σήραγγες εναλλάσονται με κοιλαδογέφυρες. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως η μία από τις κοιλαδογέφυρες έχει ύψος που φτάνει τα 80 μέτρα, ενώ η επόμενη έχει συνολικό ύψος 65 μέτρα.

Σήμερα το ποσοστό υλοποίησης του έργου ανέρχεται στο 70% και οι πιστοποιημένες εργασίες έχουν φτάσει τα 140εκ.ευρώ.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από τη χορήγηση κεφαλαίων ΙΡΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δάνεια από την ΕΤΕπ (EIB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Αναπτυξης (EBRD).

Mε την ολοκλήρωση του έργου ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του αυτοκινητόδρομου στα Σκοπιανά εδάφη. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί τη φυσική συνέχεια του ΠΑΘΕ ενώ η χρονοαπόσταση από τη Θεσσαλονίκη θα μειωθεί από 2 ώρες και 15 λεπτά σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 10
Το συγκεκριμένο οδικό έργο αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Άξονα 10  που συνδέει την Αυστρία (Βιέννη), τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, τα Σκόπια και την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) ο οποίος είναι ένας από τους κύριους οδικούς άξονες της Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια οι χώρες που διέρχεται ο άξονας έχουν μπει σε διαδικασία αναβάθμισης των τμημάτων τους και σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς συνολικά τα έργα αναβάθμισης αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020-2022.

Σήμερα από το σύνολο του άξονα έχει ολοκληρωθεί το 85% και απομένουν μερικά δύσκολα τμήματα σε κάποιες χώρες. Με την ολοκλήρωση των  έργων η απόσταση Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι θα γίνεται σε 4 ώρες (από 6 σήμερα) και Θεσσαλονίκη-Βιέννη σε 12 ώρες (από 15 σήμερα).

Το ελληνικό τμήμα του άξονα 10 είναι το Εύζωνοι-Θεσσαλονίκη μήκους 55χλμ. Από αυτά μόνο τα τελευταία 15χλμ έχουν χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου ενώ τα υπόλοιπα χρίζουν αναβάθμισης. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν πλάνα αναβάθμισης καθώς τα περιορισμένα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ δεν αφήνουν ελπίδες χρηματοδότησης του συγκεκριμένου τμήματος που έχει σχετική χαμηλή κίνηση οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα