Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

ΒΟΑΚ: Μέσω του Νέου ΕΣΠΑ η μελέτη μετατροπής σε κλειστό Αυτοκινητόδρομο

κείμενο από το ypodomes.com
Μέσω του Νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για την μετατροπή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτη (ΒΟΑΚ) σε κλειστό σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας σε ερώτηση για τον οδικό άξονα της Κρήτης από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή (νυν Τομεάρχης Υποδομών) και Λευτέρη Αυγενάκη (τέως Τομεάρχη Υποδομών). Όπως σημειώνεται η χρηματοδότηση θα προέλθει από πόρου της "Τεχνικής Βοήθειας του Άξονα Προτεραιότητας 15". Έχει ολοκληρωθεί η σχετική εξειδίκευση και αναμένεται η έκδοση της σχετικής πρόσκλησης.

Σε σχέση με το τι θα γίνει με την υπόθεση της υλοποίησης του έργου που είναι αίτημα της Κρήτης εδώ και χρόνια το Υπουργείο Οικονομίας (μέσω της κας Ζωής Παπασιώπης, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) από την μελέτη θα προκύψουν ο ενιαίας σχεδιασμός, οι βασικές προτεραιότηυες με τις αντίστοιχες δαπάνες τους και οι εναλλακτικοί τρόποι κατασκευής και χρηματοδότησης.

Η μελέτη θα χωροθετήσει όλο τον άξονα γεωγραφικά, θα ιεραρχήσει τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα των επιμέρους τμημάτων με βάση αντικειμενικές παραμέτρους, όπως ο τρέχω και ο μελλοντικά αναμενόμενος φόρτος κυκλοφορίας, στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων, επιδιωκώμενη χρονοαπόσταση μεταξύ βασικών προορισμών (με αεροδρόμια-λιμάνια κλπ), ταχύτητες κυκλοφορίας κ.α.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ουσιαστικά το θέμα του ΒΟΑΚ έχει ακόμα πολύ "ψωμί" μέχρι να φτάσουμε στην υλοποίηση καθώς θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 χρόνια μέχρι την ένταξη του έργου, τη δημοπράτηση και εκπόνηση της μελέτης.

Τα σενάρια που έχουν παίξει μέχρι σήμερα για τον ΒΟΑΚ είναι αρκετά με τα περισσότερα να μιλούν για έργο ΣΔΙΤ και αποπληρωμή μέσω διαθεσιμότητας που προς το παρόν ανήκουν στη σφαίρα των συζητήσεων.

Ο άξονας που αγγίζει τα 300χλμ από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά βόρεια παράλια της Κρήτης, περνά από όλα τα σημαντικά αστικά κέντρα του νησιού, τα μεγάλα λιμάνια, αεροδρόμια αλλα και τις περιοχές ΒΙΠΕ.

Εφόσον καταλήξει σε μία θετική εισήγηση η υλοποίηση του έργου μετατίθεται για μετά το 2020 καθώς μετά τη μελέτη θα χρειαστεί η προκήρυξη διαγωνισμού που συνήθως είναι μακροχρόνιος ενώ και η κατασκευή (σύμφωνα με την εμπειρία από άλλους άξονες στην Ελλάδα) θα χρειαστεί 4-5 χρόνια και εφόσον έχουν λυθεί τα συνήθως καυτά θέματα των απαλλοτριώσεων και τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων που στην Κρήτη είναι πλούσια.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Προς το παρόν σε κατασκευή βρίσκεται το τμήμα  Γούρνες-Χερσόνησος το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω απαλλοτριώσεων και αρχαιολογικών τα οποία αντιμετωπίστηκαν. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται στα τέλη του 2017. Το έργο είναι ενταγμένο στο Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ως έργο γέφυρα.

Σε φάση υπογραφής σύμβασης είναι και το έργο στο τμήμα Πάνορμος-Εξάντης (στο Νομό Ρεθύμνου). Το έργο δημοπρατήθηκε πριν 1,5 έτος, κόλλησε αλλά πλέον οι υπογραφές θα πέσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το έργο είναι ενταγμένο στο Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Στο τμήμα Αυχένας Αγκαθιάς-Χαμέζι βρίσκεται υπό κατασκευή ενώ τέλος το έργο Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά είναι σε φάση υπογραφής της σύμβασης. Το συγκεκριμένο έργο δημοπρατήθηκε πριν 2 χρόνια, ωστόσο υπήρξε πρόβλημα με τον αρχικό ανάδοχο με αποτέλεσμα να κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα