Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Φως στο Τούνελ για το Άκτιο-Αμβρακία με σταδιακή λειτουργία από το 2018

κείμενο από το ypodomes.com
Καλά νέα μετά από πολύ καιρό έχουμε στο έργο του Αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία). Σε έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών σε ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημειώνεται πως το Υπουργείο προτίθεται να ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος του οδικού άξονα που περιλαμβάνει και την περίφημη παράκαμψη Αμφιλοχίας (της Αμβρακίας) μέχρι τα μέσα του 2018, στη λεγόμενη ολοκλήρωση της Α` φάσης του έργου.
Αναλυτικά, και σύμφωνα με τον πρόσφατο προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών, ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ, η ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού, θα γίνει σε δύο διακριτές φάσεις. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει παράταση όλων των εργολαβιών κατά περίπου 14 μήνες που θα μας οδηγήσει περίπου στις αρχές του 2018.
Για την ολοκλήρωση της Α`φάσης θα απαιτηθούν επιπλέον 4 μήνες (συνολικά 18 μήνες) που θα μας οδηγήσουν στα μέσα του 2018 ώστε να δοθούν αυτοτελή λειτουργικά τμήματα τα οποία σας παρουσιάζει σήμερα το ypodomes.com:
-Κατασκευάζεται δίδεται στην κυκλοφορία το λειτουργικό τμήμα από την Χ.Θ. 1,3-15,020 (κόμβος για Πάλαιρο) που αποτελούν την παράκαμψης Βόνιτσας και φτάνουν σχεδόν μέχρι το Άκτιο καθώς και τα αναγκαία έργα ασφαλείας μέχρι την Χ.Θ. 17,6.
-Κατασκευάζεται και δίδεται στην κυκλοφορία το λειτουργικό τμήμα από Χ.Θ.24,5-Χ.Θ.26,9 (πεδικό τμήματα)
-Κατασκευάζεται και δίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα Δρυμός-Λουτράκι (Χ.Θ.26,9-Χ.Θ.35)
-Κατασκευάζεται και δίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα της Παράκαμψης Αμφιλοχίας (Χ.Θ.35-Χ.Θ.48,5).
Ουσιαστικά για τα μέσα στου 2018 προγραμματίζεται να δοθούν στην κυκλοφορία συνολικά 40χλμ.
Για τη Β` φάση κατασκευής του έργου εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 24 μήνες μετά την οριστικοποίηση του τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου της Α`φάση και του χρόνου που απαιτείται για τις διαδικασίες δημοπράτησης των υπολειπόμενων έργασιών. Εδώ λοιπόν θα χρειαστούν επιπλέον παρατάσεις και με τη νέα δημοπράτηση θα ολοκληρωθούν τα εναπομείναντα 8,5χλμ τα οποία με πρόχειρες εκτιμήσεις δεν θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από το 2020.
Για τη Β΄φάση μένουν τα τμήματα 
-Από Χ.Θ 0-Χ.Θ.1,3 (Άκτιο)
-Από την Χ.Θ.17,6-ΧΘ.22,5
-Από την Χ.Θ.22,5-Χ.Θ.24,5 (εξαιτίας των κατολισθήσεων και συμβατικών προβλημάτων στην κατασκευή της κοιλαδογέφυρας Τ19 ανοίγματος περίπου 200 μέτρων.
Να σημειώσουμε ότι το έργο του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ως έργο phasing στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ κα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Σχετικά με τις Συμπληρωματικές Συμβάσεις για την 1η εργολαβία είναι 4.973.630,93€, για την 3η εργολαβία είναι 3.631.774,47 ευρώ και την 4η εργολαβία 4.346.666,97 ευρώ (όλα τα ποσά χωρίς ΦΠΑ).
Η έγκριση των Σ.Σ. είναι στον έλεγχο της Διαχειριστικής Αρχής και εφόσον όλα πάνε καλά, θα έχουμε την έγκριση των νέων παρατάσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά που φαίνεται στον ορίζοντα ένα πιο καθαρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου που ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από τα προβλήματα και οι πιθανότητες να δούμε το 2018, τα περισσότερα τμήματα του δρόμου στην κυκλοφορία αυξάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα