Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το ηλεκτρονικό "έξυπνο" εισιτήριο σε Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία

κείμενο από το ypodomes.com
Σε ρυθμούς προετοιμασίας εισέρχεται το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για το ηλεκτρονικό "έξυπνο" εισιτήριο στις Συγκοινωνίες της Αθήνας κόστους 95εκ.ευρώ. Βρισκόμαστε κάτι λιγότερο από 40 μέρες πριν την έναρξη του νέου συστήματος και τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι ακόμα αρκετά.
Όπως σας είχε αποκαλύψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το ypodomes.com έχουν ήδη ξεκινήσει να τοποθετούνται οι μπάρες στο Μετρό, με αρχή την Γραμμή 1, ενώ σε πολύ προχωρημένο στάδιο είναι η τοποθέτηση των μηχανημάτων σε λεωφορεία και τρόλεϊ και στο ΤΡΑΜ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από την 1η Ιανουαρίου θα περάσουμε στο νέο σύστημα (για τα λεωφορεία, τα τρόλλεϋ, το τραμ και τη γραμμή 1 του Μετρό) ενώ για τις γραμμές 2 και 3 του μετρό από την 01.07.2017, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το παλιό για κάποιους μήνες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον ΟΑΣΑ στο ypodomes.com, μέσα στον Δεκέμβριο οι κάτοχοι των μηνιαίων (ή μεγαλύτερης διάρκειας) καρτών απεριόριστων διαδρομών κάθε τύπου (μηνιαία, ετήσια κλπ) που θα αρχίσουν να ανανεώνουν τις κάρτες τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν να παραλάβουν τις νέες μαγνητικές κάρτες (θα μοιάζουν με τις χρεωστικές κάρτες) που θα χρησιμοποιούν με το νέο σύστημα. Η φάση αυτή θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της περιόδου μετάβασης, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 οπότε θα αρχίσει να λειτουργεί το Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό.
Πως; Αυτή την χρονική στιγμή όπως ενημερώνεται το ypodomes ετοιμάζονται συνεργεία σε Σταθμούς μεγάλης επιβατικής κίνησης (Ομόνοια, Σύνταγμα, Πειραιά κ.α.). Η έκδοση της κάρτας θα γίνεται ως εξής: ο κάτοχος θα δίνει κάποια στοιχεία ταυτοποίησης (ΑΜΚΑ και μία φωτογραφία του). Περίπου μετά από μία εβδομάδα ο επιβάτης θα μπορεί να παραλαμβάνει την κάρτα του σε σημείο επιλογής (σταθμό) του.
Την ίδια τύπου κάρτα θα χρησιμοποιούν και οι "ειδικές κατηγορίες" επιβατών όπως άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.α. προκειμένου να υπάρχει κοστολογημένη καταγραφή του αριθμού και της κίνησης τους στο νέο σύστημα.
Για αυτό το σκοπό έχουν παραγγελθεί 1 εκατομμύριο έξυπνες κάρτες για τους "μόνιμους χρήστες" και άλλα 10 εκατομμύρια κάρτες για τις "φορτιζόμενες κάρτες" δηλαδή πολλαπλά εισιτήρια φορτιζόμενα  με χρήματα ή εισιτήρια και θα αφαιρούνται κάθε φορά που θα χρησιμοποιούνται. Αυτή η κάρτα (που θα έχει το ρόλο πολλαπλού εισιτηρίου) θα απευθύνεται σε κοινό που χρησιμοποιεί σε κάποια τακτική βάση τις Συγκοινωνίες, όχι όμως καθημερινά και δεν θα είναι προσωποποιημένο, δηλαδή δεν θα χρειάζεται ταυτοποίηση.
ΠΩΣ ΘΑ "ΦΟΡΤΙΖΕΤΕ" ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΣΑΣ
Με τις νέες "έξυπνες" κάρτες, ότι ξέρατε μέχρι σήμερα ξεχάστε το. Η φόρτιση των καρτών με χρήματα τόσο για μηνιαίες ή μεγαλύτερες συνδρομές, είτε για απλά εισιτήρια θα γίνεται με 4 τρόπους και οι ουρές στα εκδοτήρια των σταθμών θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Ο κάτοχος της κάρτας θα μπορεί να την φορτίζει μέσω του portal του ΟΑΣΑ αλλά και σε συνδυασμό με app που ετοιμάζεται. Μάλιστα αν κάποιος έχει κινητό τηλέφωνο με τεχνολογία NFC θα μπορεί να ολοκληρώνει την αγορά απλά ακουμπώντας την κάρτα στο κινητό του και αυτή θα φορτίζεται επί τόπου!
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Ο δεύτερος τρόπος είναι να αγοράσεις και να φορτίσεις την κάρτα σου από το internet και όταν εισέρχεσαι σε ένα σταθμό Μετρό να βάζεις την κάρτα σε μία ειδική υποδοχή του αυτόματου πωλητή και εκείνη να φορτίζεται αυτόματα.
ΤΡΙΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Ο τρίτος τρόπος είναι να φορτίσεις την κάρτα σου απευθείας από τα αυτόματα εκδοτήρια που υπάρχουν στους σταθμούς. Η φόρτιση θα ολοκληρώνεται και πάλι με την τοποθέτηση της κάρτας στην ειδική υποδοχή πληρώνοντας με μετρητά ή με πιστωτική κάρτα.
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Για εκείνους που επιμένουν κλασσικά θα υπάρχει και η αγορά από τα εκδοτήρια των σταθμών με τη χρήση χρεωστικής κάρτας είτε με μετρητά.
Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύντομα έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των αυτόματων εκδοτηρίων σε σταθμούς της Γραμμής 1 και του Τραμ ενώ θα γίνει τροποποίηση στα μηχανήματα που υπάρχουν στους σταθμούς τα οποία θα αναβαθμιστούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ θα μπορεί κάποιος να αγοράζει και με τη χρήση χρεωστικής-πιστωτικής κάρτας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Ακόμα ένας νεωτερισμός θα είναι η αγορά μήνα, όχι αποκλειστικά για κάθε ημερολογιακό μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο ή και έτος αλλά από την ημέρα αγοράς και για το επόμενες 30 ημέρες χρονικό διάστημα ισχύος της κάρτας . π.χ. αν αγοράσει κάποιος μηνιαίο εισιτήριο στις 8 Απριλίου θα μετακινείται δωρεάν μέχρι τις 7 Μαΐου κ.ο.κ.
Παράλληλα θα υπάρχει και το απλο χάρτινο εισιτήριο, αρκετά διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα για εκείνους που τελείως περιστασιακά χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες (κυρίως για τουρίστες-επιβάτες) το οποίο θα εκδίδεται είτε στα αυτόματα εκδοτήρια είτε στα εκδοτήρια των σταθμών.
Τέλος θα συνεχίσει να υπάρχει και η αγορά απλού ή πολλαπλού εισιτηρίου μέσω της εφαρμογής του ΟΑΣΑ “TFA”, για τους "λάτρεις της τεχνολογίας" μέχρι την έναρξη πλήρους λειτουργίας του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ-ΕΞΟΔΟΣ
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ, με το νέο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα νοείται ως είσοδο σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.
Ο επιβάτης εισερχόμενος σε ένα μέσο (λεωφορείο, τρόλεϊ, τραμ, Μετρό) θα περνάει την κάρτα του από το τερματικό μηχάνημα επικύρωσης και θα εισέρχεται στο σύστημα συγκοινωνιών. Την κάρτα του εφόσον αλλάζει μέσο θα πρέπει να την περνά και από το άλλο μέσο του ταξιδιού του και αυτό θα συνεχίζεται αν επιλέξει και τρίτο ή τέταρτο μέσο. Η χρέωση θα γίνεται με την έξοδο του επιβάτη από το σύστημα συγκοινωνιών.
Η νέα "έξυπνη" κάρτα θα έχει και ένα παραπάνω προσόν καθώς αν χαθεί με ένα τηλέφωνο στον ΟΑΣΑ θα ακυρώνεται και τα κόμιστρα θα μεταφέρονται στη νέα σε ένα 24ωρο διασφαλίζοντας τον επιβάτη.
Μελλοντικά σχεδιάζεται να μπορεί ο επιβάτης να εισέρχεται στο σύστημα κάνοντας χρήση ακόμα και της πιστωτική κάρτας του.
Οι μπάρες πύλες εισόδου έχουν προβλεφθεί και για το Αστικό τμήμα του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας (Κορωπί-Μαγούλα και Πειραιάς-ΣΚΑ). Ωστόσο εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την νέα διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους Ιταλούς της Ferrovie.
TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ-ΤΡΟΛΛΕΙ
Η βασικότερη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει στην τελική συμφωνία με τους οδηγούς των λεωφορείων, προκειμένου η επιβίβαση των επιβατών να γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα με ένα σχετικό έλεγχο από τον οδηγό του οχήματος. Αυτό εν πολλοίς θα κρίνει και τη συνολική επιτυχία του νέου συστήματος εισόδου στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.
Σε περίπτωση μη συμφωνίας μία ανεξέλεγκτη επιβίβαση σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα σήμαινε καταρχάς, διατήρηση της εισιτηριοδιαφυγής και απώλειας χρημάτων, κρίσιμων για τη βιωσιμότητα του ίδιου του Οργανισμού που φέτος αναμένεται να μπει σχεδόν 80εκ.ευρώ μέσα, σύμφωνα με τον κατατεθημένο προϋπολογισμό.
Επιπλέον θα δημιουργούσε μία τάση χρήσης των συγκεκριμένων μέσων ως ανεξέλεγκτα, καθώς από τη μία στο δίκτυο του Μετρό θα είναι πρακτικά αδύνατο να εισέλθει κάποιος χωρίς να έχει πληρώσει, οδηγώντας εκείνους που συστηματικά δεν πληρώνουν σε λεωφορεία και τρόλεϊ όπου δεν θα υπάρχει το ίδιο επίπεδο ελέγχου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, μιλώντας για το θέμα στο ypodomes.com είπε "η προσπάθεια μας είναι τελικά ο επιβάτης να μπαίνει από την μπροστινή πόρτα. Γίνονται συναντήσεις με τους εργαζόμενους ενώ ξεκινήσαμε και σχετικά σεμινάρια για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου προκειμένου να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα του. Σίγουρα χρειάζεται η συμβολή όλων, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών μας στην καταπολέμηση της εισιτηριοδαφυγής και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και το νέο σύστημα θα επιτύχει συνολικά σε όλα τα μέσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα