Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Το διπλό πρόσωπο των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας

κείμενο από το ypodomes.com
Οι προσπάθειες για την ανάκαμψη των Αστικών Συγκοινωνιών στην Αθήνα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα για την πρωτεύουσα. Το διπλό πρόσωπο που παρουσιάζει η εικόνα των συγκοινωνιών μπερδεύει και ξενίζει επιβάτες και φορείς.
Από τη μία έχουμε τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για νέες σύγχρονες υπηρεσίες όπως η Τηλεματική, το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο και οι Μπάρες στο Μετρό και από την άλλη έχουμε την εικόνα κατάρρευσης στην καθημερινότητα με άστατα δρομολόγια, πλημμελής εικόνα των σταθμών του Μετρό κ.α.
Όπως αναφέρει σε σχετική ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων της ΟΣΥ ανέφερε πως από τα συνολικά 2.139 λεωφορεία που διαθέτει ο Οργανισμός, μόλις τα 800-900 βγαίνουν καθημερινά στην κυκλοφορία μιας και τα υπόλοιπα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και έλλειψης προσωπικού.
Η ίδια εικόνα σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εργαζομένων στον πρώην ΗΛΠΑΠ είναι στα τρόλεϊ. Όπως σημειώνει από τα 330 οχήματα του στόλου μόλις τα 170 βγαίνουν στην κυκλοφορία για τους ίδιους λόγους.
Ο ΟΑΣΑ κάνει λόγο για 1.300 οχήματα αλλά ο αριθμός δεν είναι τόσο σημαντικός αν ληφθεί υπόψη ότι πολλά από τα λεωφορεία παρουσιάζουν εικόνα προχωρημένης φθοράς. Ένα από τα σημεία που ξενίζουν ιδιαίτερα τον επιβάτη είναι να βλέπει τις σύγχρονες οθόνες και τα νέα τερματικά για τα εισιτήρια, την φωνητική ενημέρωση των σταθμών σε λεωφορεία σε κακή κατάσταση.
Την ίδια ώρα στο Μετρό τα δρομολόγια είναι πλέον "ανακατεμένα". Μπορεί να έρθει συρμός με διαφορά 1-2 λεπτών και μετά να περάσουν 7 λεπτά για τον επόμενο. Στη δε Γραμμή 2 κάθε πρωί γίνεται το αδιαχώρητο καθώς η πολιτική της εταιρείας για δρομολόγια από το Ελληνικό ανά 8 λεπτά προκαλεί το φαινόμενο να έχει γεμίσει ο συρμός από τη Δάφνη και στους υπόλοιπους σταθμούς μέχρι το Σύνταγμα να μην είναι δυνατή η επιβίβαση όλων των επιβατών και πολλοί από αυτούς να περιμένουν τον επόμενο συρμό για να επιβιβαστούν και να πάνε στον προορισμό τους.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΥΝ
Αυτή την εποχή για λύσει το μείζον πρόβλημα με τα αραιά δρομολόγια σε Μετρό και λεωφορεία ο ΟΑΣΑ έχει κάνει αίτημα πρόσληψης 1.000 ατόμων που θα καλύψουν όλα τα οργανικά κενά, τόσο σε μηχανοδηγούς και οδηγούς όσο και σε άλλες θέσεις κλειδιά, ισορροπώντας την κατάσταση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει γίνει καταρχάς δεκτό το αίτημα και το επόμενο διάστημα εφόσον δεν υπάρξει πισωγύρισμα θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτό.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υποδομών έχει βάλει ως πρόταση στο Πακέτο Γιουνκέρ την αφορά 300 νέων λεωφορείων, σύγχρονης τεχνολογία με μειωμένους ή μηδενικούς ρύπους που θα φέρει νέο αέρα στον γερασμένο στόλο της ΟΣΥ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει περάσει σχεδόν μία 8ετία από την τελευταία φορά που στις Συγκοινωνίες της Αθήνας ήρθαν νέα λεωφορεία, κάνοντας την πρωτεύουσα μία από τις πόλεις της Ευρώπης με τον πιο γερασμένο στόλο. Εδώ βεβαίως το πρόβλημα είναι πως θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση σε μία εταιρεία που παρουσιάζει διευρυμένες ζημιές ετησίως και ποιος θα εγγυηθεί ακόμα και αν βρεθεί μία τέτοια χρηματοδότηση.
Τέλος σε εξέλιξη είναι και η αναδιάρθρωση του ομίλου του ΟΑΣΑ με την εκκίνηση της ομιλικής λειτουργίας από τη νέα χρονιά που θα βοηθήσει τον Οργανισμό σε καλύτερη και ενοποιημένη διοίκηση και λειτουργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα