Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα εργοτάξια έρχονται

Το Μετρό Θεσσαλονίκης πλησιάζει τα 2 χρόνια εργασιών. Σε αυτό το διάστημα οι Θεσσαλονικείς έχουν υποφέρει από την κατάληψη πολυτίμων λωρίδων στην ήδη επιβαρυμένη κυκλοφοριακά πόλη. Ο πρώτος μετροπόντικας ήδη βρίσκεται στη θέση του (Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό)ενώ σε αναμονή εντός των ημερών είμαστε για την παραλαβή του δεύτερου μετροπόντικα. Το ταξίδι των δύο τεράστιων μηχανημάτων αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2008 και θα έχουν διαφορά 300 μέτρα ο ένας από τον άλλο για λόγους ασφαλείας.
Εργοτάξια
Στα ήδη υπάρχοντα εργοτάξια θα προστεθούν και αυτά των Σταθμών Ευκλείδη και Φλέμινγκ. Αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα ευχάριστα για την εξέλιξη του έργου είναι ότι τα εργοτάξια μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κάνει κατάληψη μέχρι και στο τελευταίο σταθμό Νέα Ελβετία. Έτσι για τουλάχιστον2,5 χρόνια από σήμερα (μέχρι τα μέσα του 2010) η κατάσταση θα είναι στη χειρότερη μορφή της κυκλοφοριακά. Από κει και πέρα ένας - ένας οι Σταθμοί θα κλείνουν εξωτερικά και οι χώροι θα απελευθερώνονται καθώς οι εργασίες θα περιοριστούν στο εσωτερικό των Σταθμών.
Στο τελικό στάδιο κατασκευής (από τα μέσα του 2012) και οι τελευταίοι Σταθμοί αλλά και φρέατα θα κλείσουν, η κυκλοφορία της πόλης θα αποκατασταθεί μέχρι τα προγραμματισμένα εγκαίνια τον Δεκέμβριο του 2012.
Με δεδομένη την εμπειρία της Αθήνας πολύ πιθανόν κάποια μικρά εργοτάξια να υπάρχουν και μετά τη λειτουργία του Μετρό αλλά αυτό δεν θα επηρεάζει την πόλη παρά μόνο αισθητικά.
Στη φάση που βρίσκονται τα έργα σίγουρα έχουν κάνει πολλούς από τους Θεσσαλονικείς να αγανακτούν για την καθημερινή τους ταλαιπωρία. Με την έναρξη των δρομολογίων αναμένεται να χρησιμοποιείται από 250.000 άτομα ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα απορροφήσει το 30% των καθημερινών μετακινήσεων. Με σωστή ενημέρωση και κυρίως με τη δημιουργία παρκινγκ μετεπιβίβασης στους περιφερειακούς κυρίως σταθμούς θα ξαλαφρώσει την κίνηση η οποία σήμερα κατέχει το ρεκόρ βραδύτητας με τα ιχ αφού κατά μέσο όρο ανά ώρα διανύονται 6(!!!)χλμ όταν με τα πόδια η μέση ταχύτητα είναι 5χλμ.
Αστείο και τραγικό μαζί...

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Εγνατία Οδός: Τι σημαίνει για την Ελλάδα;

Η Εγνατία Οδός κατασκευάζεται εδώ και περίπου 14 χρόνια. Σε όλη αυτή την περίοδο κατάφερε πολλά πράγματα. Καταρχάς είναι ο οδικός άξονας που αγάπησε όλη η Βόρεια Ελλάδα. Φέτος ή μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο βασικός άξονας της Εγνατίας που θα έχει 670χλμ συνεχούς κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Επίσης σε περίοδο κατασκευής βρίσκονται και 3 κάθετοι άξονες και αναμένεται και αυτές να λειτουργήσουν ολοκληρωμένες μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Πριν την κατασκευή αυτού του δρόμου η χρονοαπόσταση μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κήπων Έβρου ήταν περίπου 11 ώρες(!!). Με την ολοκλήρωση του άξονα η Εγνατία θα διανύεται σε 6 ώρες.
Τα χαρακτηριστικά της κατασκευής της είναι τα πλέον σύγχρονα καθώς υπάρχουν πληθώρα από σήραγγες, γέφυρες, κοιλαδογέφυρες και εκπληκτικά περάσματα από τόπους εξαιρετικά σημαντικούς για την βιοποικιλότητα τους αλλά και την σπανιότητα των ειδών που ζουν εκεί. Ενώνει την Ήπειρο με τη Μακεδονία και τη Θράκη και συναντά σημαντικά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας μας.
Η σημασία της λειτουργίας της Εγνατίας είναι πολύ περισσότερο από ένα δρόμο που θα εξυπηρετεί την κίνηση προς την Τουρκία ή προς την Ιταλία των επαγγελματικών φορτηγών. Πολλές από τις περιοχές που διασχίζει η Εγνατία ήταν η αποκομμένες ή εντελώς απομονωμένες. Ακόμα όμως και αυτές που είχαν οδική σύνδεση με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη είχαν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά κακούς δρόμους. Η Κοζάνη πχ αν και είχε μόνο 110 χιλιόμετρα απόσταση από τη Θεσσαλονίκη έπρεπε να ανέβεις και να κατέβεις το όρος Βέρμιο (!!!) και να κάνεις περισσότερο από 2,5 ώρες.
Με τη κατασκευή της Εγνατίας σε αυτό το τμήμα η απόσταση διανύεται πλέον σε 1 ώρα!!
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Καταρχάς γρηγορότερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών, ανάπτυξη του εμπορίου αφού γρηγορότερη σύνδεση σημαίνει περισσότερες μεταφορές. Ο τουρισμός και αυτός ωφελείται αφού θα είναι πολύ πιο ελκυστικό για κάποιον να χρησιμοποιήσει ένα ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
Επίσης ένας κατ` εμέ σημαντικός παράγοντας είναι και η πολύ καλύτερη πλέον διασύνδεση των δορυφορικών πόλεων πέριξ της Εγνατίας. Χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα (αυτό της Κοζάνης) θα αναφέρω ότι η απόσταση μέχρι την Βέροια μειώθηκε στα 20 λεπτά!! Άμεσα λοιπόν ωφελούνται και οι 2 πόλεις, και αν δούμε το χάρτη θα διαπιστώσουμε ότι η μία πόλη διαδέχεται την άλλη σε τέτοια απόσταση που τις κάνει να «συγγενεύουν» μεταξύ τους.
Μεταφέρει πολιτισμό, ήθη και έθιμα, βελτιώνει τις μεταφορές μας φέρνει πιο κοντά σε Ευρώπη και Ασία, μας καλεί να την ταξιδέψουμε. Και αυτό κάνουμε γιατί η Εγνατία Οδός είναι πλέον η επίσημη αγαπημένη όχι μόνο των Βορειοελλαδιτών αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Ενδιαφέροντα σχόλια Επισκεπτών,Γενάρης 08

Ανώνυμος είπε...
Μελέτη για τραμ στη Λάρισα υπάρχει και μάλιστα λέει ότι η κατασκευή του είναι εφικτή. Χρηματοδότηση υπάρχει λόγω Μεσογειακών Αγώνων. Πρέπει να ξεκινήσει σύντομα το τραμ στη Λάρισα για να λύσει πολλά προβλήματα σε μια πόλη που συνεχώς επεκτείνεται και αναπτύσσεται σημαντικά με γρήγορους ρυθμούς.

1 Ιανουάριος 2008 5:01 μμ

Ανώνυμος είπε...
File mou den exei arxisei tipota stin ypothalasia eimai apo tin Thessaloniki kai den exw dei edw kai 6 mines tipota!Eixa akousei oti tha arxisei ton perasmeno Iounio alla tipota akoma!Ayto pou den mou aresei einai na akouw kai na vlepw atoma pou den einai apo Thessaloniki na exoun antirish kai na einai meloi omadas kata tis ypothalassias.

8 Ιανουάριος 2008 1:39 μμ
Ανώνυμος είπε...
αν και ο σχεδιασμος της αρτηριας ειναι ακαταλληλος κατα την γνωμη μου,ξερω οτι σημερα εκδικαστηκε η τελευταια προσφυγη κατα της κοινοπραξιας "θερμαικη οδος".αν ολα πανε καλα οι εργασιες θα αρχισουν το συντομοτερο δυνατον!

9 Ιανουάριος 2008 3:19 πμ

NS είπε...
Μέγιστη ταχύτητα 160 km/h όταν οι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν 250-300 km/h. Δεν νομίζω ότι ευσταθεί το σχόλιο του υπουργού "H Ελλάδα γίνεται Ευρώπη". Aπλά θα μειώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τις προηγμένες σιδηροδρομικά χώρες. Η ερώτηση είναι γιατί αφού ξεκινήσαμε από το μηδέν δεν πήγαμε σε γραμμές υψηλών ταχυτήτων?

9 Ιανουάριος 2008 9:17 μμ
Ανώνυμος είπε...
Δε νομίζω να χαλάει την Ελλάδα και αυτά τα έργα που γίνονται. Το οτι η απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μειωθεί απο 5,30 ώρες σε 3,30 δεν είναι μεγάλο έργο? Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Και τα 160 χιλιόμετρα την ώρα με τα καινούρια τρένα είναι μια χαρά.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Μετρό: Πρόοδος επεκτάσεων Αθήνας

Οι επεκτάσεις στην Αθήνα αφορούν την κατασκευή 10 νέων Σταθμών και αρκετών χιλιομέτρων υπόγειας γραμμής. Ας δούμε σε τι στάδιο έχει φτάσει η πρόοδος των εργασιών σε αυτές τις επεκτάσεις:
ΓΡΑΜΜΗ 2 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΟ (Σταθμοί Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό)
Ο Μετροπόντικας αφού έφτασε τον Σεπτέμβριο στο Σταθμό Αργυρούπολη συνεχίζει το ταξίδι του προς το Σταθμό Άλιμο έχοντας διανύσεις περίπου το 40% της συνολικής διαδρομής. Στο Σταθμό Ελληνικό σκυροδετούνται τα τοιχεία και η πλάκα έως τα εκδοτήρια ενώ στο Σταθμό Αργυρούπολη είναι σε εξέλιξη παρόμοια εργασία ενώ σε εξέλιξη είναι η εκσκαφή των Σταθμών Άλιμος και Ηλιούπολη.
ΓΡΑΜΜΗ 3 ΑΙΓΑΛΕΩ-ΧΑΙΔΑΡΙ (Σταθμός Χαιδάρι)
Ολοκληρώθηκε η εκσκαφή και η προσωρινή αντιστήριξη του σταθμού ΧΑΙΔΑΡΙ. Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη σήραγγας διπλής τροχιάς από την αρχή μέχρι το τελικό φρέαρ. Συνολικό μήκος φρέατος 1.500μ
ΓΡΑΜΜΗ 3 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑΘΜΩΝ (Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή)
Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες εκσκαφής στο σταθμό ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα όπως βάψιμο, πλακίδια, κλπ στο σταθμό ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ. Ολοκληρώνεται η εκσκαφή και η προσωρινή αντιστήριξη της συνδετήριας σήραγγας από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων έως τις εισόδους/εξόδους του σταθμού ΧΟΛΑΡΓΟΣ. Ξεκίνησαν οι εργασίας κατασκευής παρκινγκ τριών ορόφων χωρητικότητας 470 οχημάτων.
ΓΡΑΜΜΗ 2 ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ (Σταθμοί Περιστέρι, Ανθούπολη)
Είναι η επέκταση με τη χαμηλότερη πρόοδο αν σκεφτούμε ότι έχει αρχίσει εδώ και 1,5 χρόνο τώρα. Η σήραγγα που πρέπει να διανοιχτεί είναι 303μ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ οι σταθμοί ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ είναι ακόμη σε καθεστώς εκσκαφής. Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη επέκταση ήδη έχει πάρει παράταση 6 μηνών στην παράδοση της (Ιούνιος 09 αντί για Δεκέμβριο 08) και δεν έχει γίνει κάποια επίσημη επίσκεψη του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Flashback: Αττικό Τραμ

Απο τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην Αθήνα συζητούσαν για την επαναφορά του Τραμ. Προτάθηκαν διάφοροι τρόποι καθώς και διάφορες διαδρομές με κύριο χαρακτηριστικό την ένωση του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά με τις συνοικίες τους.
Βλέποντας την ανάπτυξη του μέσου κυρίως στις Ευρωπαικές πόλεις όλο και περισσότερο ωρίμαζε η ιδέα. Με την ανάληψηξ των Ολυμπιακών και τις αυξημένες ανάγκες της Αθήνας απο το όλο και αυξανόμενο κυκλοφοριακό πρόβλημα δημοσιεύτηκε η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΑΜ) για την περίοδο 2000-2006 προτάθηκε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα με διαδρομές απο το κέντρο της Αθήνας προς Πατήσια , Παγκράτι και Πειραιά.
Το 2000 η τότε κυβέρνηση ανακάλυψε (μάλλον κάπως αργά) ότι υπάρχει κενό στις μεταφορές των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στα Νότια Προάστια - τόσο στο Νέο Φάληρο όσο και στον 'Αγιο Κοσμά και το Ελληνικό. Αποφασίστηκε λοιπόν σε σχέση με την αρχική μελέτη να εγκαταληφθούν οι αρχικές διαδρομές και να δημιουργηθεί μια γραμμή που να ενώνει το κέντρο της Αθήνας με τη Νέα Σμύρνη το Παλαιό Φάληρο και δύο κλάδους ο ένας προς Φάληρο και ο άλλος προς Ελληνικό.
Με το βάρος του χρόνου να τρέχει καθώς και τις αντιδράσεις που υπήρξαν απο τους Δήμους που περνούσε το Τραμ έκαναν την Ολυμπιακή Επιτροπή να δώσει "κόκκινη κάρτα" για το έργο αυτό. Με παρέμβάσεις Υπουργών και φοβερές πιέσεις το έργο κατάφερε να ξεκινήσει στις αρχές του 2002 και ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμά στην πλάτη της : έπρεπε σε 2, 5 χρόνια να κατασκευαστούν 25 χιλιομέτρα διπλής γραμμής Τραμ ακόμα και σε περιοχές με αστική ανάπτυξη.
Οι εργασίες και λόγω απειρίας σε τέτοιου είδους έργα στην Ελλάδα δεν προχωρούσε ικανοποιητικά και το όλο εγχείρημα έφτανε στα όρια της αποτυχίας. Η Διεθνής Ολυμπαική Επιτροπή (ΔΟΕ) είχε σχεδόν σίγουρο την ΜΗ λειτουργία του Τραμ και ζητούσε εναλλακτικά πλάνα για τις μεταφορές στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τον τελευταίο χρόνο (απο το καλοκαίρι του 2003) ξεπεράστηκαν όλα τα προβλάηματα αλλά το χρονοδιάγραμμα ήταν ασφυκτικό και χρειάστηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ολοκλήρωση του "πολύπαθου" έργου.
Οι τελευταίοι κρίσιμοι μήνες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα δοκιμαστικά δρομολόγια με τους οδηγούς να εκπαιδεύονται ακόμα στο Τραμ του Βερολίνου ξεκίνησαν στα μέσα Ιουνίου του 2004.
Στις 19 Ιουλίου 2004 το Τραμ σφύριξε για πρώτη φορά και μετέφερε επιβάτες μετά απο 38χρόνια. Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας έδειξαν πόσο ανώριμο ήταν το μέσο στον ασφυκτικό ιστό της ΑΘήνας καθώς υπήρχαν προβλήματα με τη σηματοδότηση με το 'πράσινο κύμα' (την προτεραιότητα του Τραμ έναντι των αυτοκινήτων δηλαδή στα φανάρια) με τον κλιματισμό (δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη βόλτα όπου ημάσταν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στην ντάλα του καλοκαιριού και ο κλιματισμός άφαντος!!).
Οι γραμμές που ξεκίνησαν είναι οι Σύνταγμα-Νεος Κόσμος-Νέα Σμύρνη- Παλαιό Φάληρο- Γλυφάδα και κλάδος προς Στάδιο Ειρήνης και Φιλία ενώ τον Οκτώβριο που μας πέρασε έγινε και η πρώτη μικρή επέκταση απο τη Γλυφάδα στη Βούλα.
Στα μελλονικά πλάνα του Τραμ αναμενεται η επέκταση προς το Κέντρο του Πειραιά και τις συνοικίες του (Κερατσίνι, Καμίνια κλπ.
Οι σημερινοι αριθμοί του Τραμ :60.000 αριθμός επιβατών ανά ημέρα, 26 χλμ. δίκτυο, 47 στάσεις στις διαδρομές του Τραμ
19 ώρες λειτουργίας τις καθημερινές, 24 ώρες λειτουργίας το Σ.Κ, 35 οχήματα, 254 θέσεις ορθίων και καθήμενων,2 θέσεις για ΑΜΕΑ, 2.044 δέντρα κατά μήκος του δικτύου
94.035 θάμνοι κατά μήκος του δικτύου, 46.687 τ.μ. επιφάνεια καλυμμένη με χλοοτάπητα.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Ενέργεια: Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Μια σημαντική υποδομή για την Ελλάδα ειναι η ανάπτυξη ενέργειας.Πιστεύω ότι στο μέλλον οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας με κυριάρχη την δύναμη του ανέμου και τα αιολικά πάρκα θα μας απασχολήσουν πολύ. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ωστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος και γίνονται 2 πολύ μεγάλα βήματα. Το ένα με τον αγωγό Ελλάδας- Τουρκίας που ήδη λειτουργεί και ο δεύτερος είναι ο υπό κατασκευή Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Με αυτόν τον αγωγο θα μεταφέρεται αργό πετρέλαιο απο την Ρωσία (με πλοίο) στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και τελικό σταθμό την Αλεξανδρούπολη μήκους 280χλμ. Ο αγωγός αυτός είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα καθώς μελλοντικά Θεωρείται ότι μπορεί να επεκτάθει δυτικά προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Αυτό θα καταστήσει την Έλλάδα χώρα-κόμβο και ρυθμιστή του μοιράσματος της ενέργειας στην Ευρώπη και -γίατί όχι- στη Βόρεια Αφρική.
Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν να κάνουν με τηνίδρυση της εταιρείας και τη συμφωνία για τις μετοχές της εταιρείας. Για την υπογραφή της συμφωνίας βρέθηκε εκεί ακόμη και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εκτός απο τον αγωγό πετρελαίου σταδιακά προβλέπεται πως όλη η Ελλάδα θα καλυφθεί και με φυσικό αέριο το οποίο είναι και πιο οικολογικό αλλά και πιο φθηνό απο το πανάκριβο πλέον πετρέλαιο.Μια σημαντική υποδομή για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη ενέργειας. Πιστεύω ότι στο μέλλον οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας με κυρίαρχη την δύναμη του ανέμου και τα αιολικά πάρκα θα μας απασχολήσουν πολύ. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος και γίνονται 2 πολύ μεγάλα βήματα. Το ένα με τον αγωγό Ελλάδας- Τουρκίας που ήδη λειτουργεί και ο δεύτερος είναι ο υπό κατασκευή Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Με αυτόν τον αγωγό θα μεταφέρεται αργό πετρέλαιο από την Ρωσία (με πλοίο) στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και τελικό σταθμό την Αλεξανδρούπολη μήκους 280χλμ. Ο αγωγός αυτός είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα καθώς μελλοντικά Θεωρείται ότι μπορεί να επεκταθεί δυτικά προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα χώρα-κόμβο και ρυθμιστή του μοιράσματος της ενέργειας στην Ευρώπη και -γιατί όχι- στη Βόρεια Αφρική.
Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν να κάνουν με την ίδρυση της εταιρείας και τη συμφωνία για τις μετοχές της εταιρείας. Για την υπογραφή της συμφωνίας βρέθηκε εκεί ακόμη και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εκτός από τον αγωγό πετρελαίου σταδιακά προβλέπεται πως όλη η Ελλάδα θα καλυφθεί και με φυσικό αέριο το οποίο είναι και πιο οικολογικό αλλά και πιο φθηνό από το πανάκριβο πλέον πετρέλαιο.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Μητροπολιτικό Πάρκο: Διαφωνίες & μαλώματα

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν οι δήμαρχοι που συνορεύουν με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, δηλαδή οι δήμαρχοι Αργυρούπολης, Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας και κατήγγειλαν λανθασμένη χρήση του χώρου λανθασμένη μελέτη και πολλά άλλα προβλήματα. Στην αντίπερα όχθη ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατηγόρησε του δημάρχους για παρουσίαση παραπειστικού χάρτη και ότι προάγουν την πολιτική του «τίποτα».
Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα χτιστούν μόνο 300 στρέμματα γης και από τα χρήματα που θα αποκομισθούν ότι θα δημιουργηθεί Πράσινο Ταμείο για έργα ανάπλασης και δημιουργίας πρασίνου σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Επίσης με αυτά τα χρήματα θα δημιουργηθεί και θα συντηρείται το πάρκο.
Σίγουρα μέσα από τη διαφωνία αλλά και από το διάλογο δημιουργείται το καλύτερο αποτέλεσμα και το ίδιο πιστεύω να συμβεί και με την περίπτωση του Πάρκου.
Εμείς πάλι περιμένουμε πιο συντονισμένες και γρήγορες κινήσεις για την ταχύτερη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, ενός από τα μεγαλύτερα Πάρκα στον κόσμο συνολικής έκτασης 6.000 στρεμμάτων περίπου.
**Σύμφωνα με την μελέτη και τις εξαγγελίες του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προβλέπεται σύνδεση του δικτύου του Τραμ με τον μελλοντικό τερματικό σταθμό του Μετρό Ελληνικό. Σχετικό χρονοδιάγραμμα ακόμα δεν υπάρχει.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

ΟΣΕ: Πράσινο φως και απο την Ε.Ε και πορεία όλων των έργων

Πολύ καλά τα νέα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους. Με απόφαση της ανακοίνωσε την χρηματοδότηση της μελέτης για την ανάπτυξη του Σιδηροδρομικού άξονα Ιωάννινα- Αντίρριο και της αναβάθμισης του άξονα Πάτρα-Πύργος- Καλαμάτα. Με αυτή την απόφαση άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για τη Σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς με το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας. Έτσι τους επόμενους μήνες αναμένουμε και ανάλογες κινήσεις από το Υπουργείο Μεταφορών. Ο χρόνος εκκίνησης των έργων είναι φυσικά άγνωστος αλλά σίγουρος δεν θα είναι νωρίτερα από το 2010-2011. Επίσης υπάρχει και η σκέψη σύνδεσης της Καλαμπάκας με τα Ιωάννινα.
Στην προηγούμενη ανάρτηση σας παρουσίασα την πορεία των έργων στο τμήμα Λιανοκλάδι- Δομοκός. Σήμερα έχουμε και την πορεία των έργων στα τμήματα Τιθορέα- Λιανοκλάδι και Κιάτο-Πάτρα που ολοκληρώνουν τον ΠΑΘΕ.
1. ΤΙΘΟΡΕΑ-ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ
Κατασκευή νέας διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων (200 χλμ./ώρα),μήκους 54χλμ η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθ΄ όλο το μήκος της γραμμής που χωρίζεται σε 3 τμήματα:

Α. Χ.Θ 0- Χ.Θ 19 όπου συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη σήραγγα του όρους ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ μήκους 9χλμ. Έχουν ήδη διανοιχτεί 7,4 χλμ. σήραγγας.
Β. Χ.Θ 19- Χ.Θ 40, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί η υποδομή και προχωρούν τα έργα κατασκευής του νέου σιδηροδρομικού σταθμού ΜΩΛΟΥ.
Γ. Χ.Θ 40- Χ.Θ 54.

Η ολοκλήρωση της νέας διπλής γραμμής με σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροκίνηση προγραμματίζεται το 2013.

2. ΚΙΑΤΟ(Χ.Θ21)-ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ(ΧΘ 91)-ΠΑΤΡΑ
Τα έργα που έχουν ξεκινήσει είναι τα εξής:
Α. Χιλιομετρική Θέση 21 έως 28, στο οποίο περιλαμβάνεται και η σήραγγα ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ
Β. Σήραγγες ΤΡΑΠΕΖΑΣ και ΠΛΑΤΑΝΟΥ και γέφυρα ΛΑΔΟΠΟΤΑΜΟΥ
Γ. Σήραγγα ΑΙΓΙΟΥ
Δ. Χ.Θ 28-67, με τις σήραγγες ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ και Χ.Θ 79- Χ.Θ 91

Αναμένεται η ανάθεση της εργολαβία κατασκευής υποδομής στο τμήμα από Χ.Θ73- Χ.Θ 79, (διαγωνισμός το Φεβρουάριο του 2008 και η σύμβαση τον Ιούλιο του 2008).
Εντός του 2008 προγραμματίζεται και η δημοπράτηση των εργασιών επιδομής, σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών για το ίδιο τμήμα.
Η ολοκλήρωση της νέας διπλής γραμμής ΚΙΑΤΟ – ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ με σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και τηλεπικοινωνίες προγραμματίζεται στο τέλος του 2010 και η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης του εν λόγω τμήματος προγραμματίζεται εντός του 2012.
Το τμήμα Ροδοδάφνη -Πάτρα μήκους 35χλμ ολοκληρώνει το πρόγραμμα και αναμένεται εντός του 2008 η δημοπράτηση του τμήματος Ροδοδάφνη- Ψαθόπυργος που περιλαμβάνει και την σήραγγα Παναγοπούλας. Παρόλο που δεν υπάρχουν πιο σαφή νέα για το υπόλοιπο τμήμα αναφέρεται η παράδοση του τμήματος με ηλεκτροκίνηση- τηλεδιοίκηση-σηματοδότηση- τηλεπικοινωνίες στα τέλη του 2013.
** Οι χρονοαποστάσεις μετά την ολοκλήρωση των έργων θα είναι Αθήνα-Θεσσαλονίκη 3.30`, Αθήνα-Πάτρα 2.00`, Αθήνα-Λάρισα 2.30, Λάρισα-Θεσσαλονίκη 1.00`, Θεσσαλονίκη-Πάτρα 5.30`
** Η Σήραγγα Καλλιδρόμου αποτελείται από δυο σήραγγες μήκους 9 χιλιόμετρα η καθεμία 18.072 χιλιόμετρα συνολικά, εκ των οποίων έχουν διανοιχθεί 7,4 χλμ ΜΟΝΗΣ σήραγγας . Άρα απομένουν 10,6χλμ μονής σήραγγας.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Αυτοκινητόδρομοι: Αλλάζουν την Ελλάδα;

Το έτος που μας πέρασε ήταν πολύ σημαντικό για τους Ελληνικούς Αυτοκινητοδρόμους καθώς ανατέθηκαν και είναι όλοι υπό κατασκευή. Όλοι οι Αυτοκινητόδρομοι μετατρέπονται σε ιδιωτικούς εκτός από την Εγνατία και τον ΒΟΑ Κρήτης.
Από το 2009 θα αρχίσουν να παραδίδονται τμηματικά και μέχρι το 2013. Την αρχή θα κάνει το 2009 τμήμα του Αυτ/μου Ανατολικής Πελοπονήσσου. Οι Αυτοκινητόδρομοι που ακόμα δεν έχουν ανατεθεί είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης.
Το κόστος μετακίνησης θα είναι πλέον πολύ πιο ακριβό αλλά θα κινούμαστε σε πολύ ασφαλέστερους δρόμους, τόσο που το ΥΠΕΧΩΔΕ σκέφτεται για αύξηση του ορίου ταχύτητας στους Ελληνικούς Αυτοκινητόδρομους.
Με την ολοκλήρωση τους θα αλλάξουν τα δεδομένα στις μετακινήσεις τόσο τις επιβατικές όσο και τις εμπορευματικές. α βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμπορίου καθώς και του τουρισμού καθώς η αισθητή μείωση του χρόνου θα προσελκύσει κόσμο σε μέρη που σήμερα αποφεύγονται για Σαββατοκύριακο όπως πχ η Καλαμπάκα που σήμερα απέχει περίπου 5 ώρες ενώ με την ολοκλήρωση του Αυτ/μου Κεντρικής Ελλάδας θα απέχει περίπου 3,5 ώρες.
Κατά γενική ομολογία τα τμήματα των Αυτοκινητόδρομων που έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακά και πολύ ασφαλής. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα τμήματα που με έχουν εντυπωσιάσει :
-Εγνατία (τμήμα Κοζάνη-Βέροια με συνεχόμενα 15χλμ από σήραγγες στο Όρος Βέρμιο.
-Αττική Οδός (Δυτική Περιφερειακή)
-ΠΑΘΕ (σήραγγες Μαλλιακού)
-ΠΑΘΕ (σήραγγες περιφερειακής Πάτρας).
Πιστεύω ότι έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία και η Ελλάδα όντως θα αλλάξει. Το θέμα είναι να κοιτάξουμε στις χώρες που έχουν ολοκληρώσει τις υποδομές αυτές εδώ και χρόνια και να μάθουμε από αυτές.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνουν πολλά βήματα μπρος και μετά από αυτό θα ασχοληθούμε με την αστική ανάπτυξη των πόλεων μας που τόσο υποφέρουν απο την άναρχη και πολλές φορές άστοχη δόμηση.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Αττική Οδός: Χρειάζεται και ''υπόγειο" τμήμα;

Η Αττική Οδός με την παράδοση της στο κοινό δημιούργησε ελπίδες για βελτίωση των συγκοινωνιών σε όλη την Αττική. Όντως οι αποστάσεις μειώθηκαν σημαντικά και περιοχές όπως τα Μεσόγεια ήρθαν πολύ πιο κοντά με την Αθήνα. Επίσης η σύνδεση Βορείων και Νοτίων Προαστίων έγινε γρηγορότερη και ευκολότερη. Ακόμη και το Λαύριο ευνοήθηκε από την Αττική Οδό ενώ οι περιοχές Δυτικών Προαστίων, Ασπροπύργου και Ελευσίνας είδαν μεγάλη ανάπτυξη.
Τα προβλήματα κορεσμού του ιδιωτικού αυτού δρόμου είχαν επισημάνει αρκετοί συγκοινωνιολόγοι ακόμη και πριν την έναρξη λειτουργίας. Όντως επαληθεύθηκαν, αφού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις ώρες αιχμής άρχισαν να δημιουργούνται ουρές και καθυστερήσεις στην ταχύτητα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να σημειώνεται στο τμήμα Εθνικής Οδού-Δουκίσσης Πλακεντίας.
Έχει γίνει σχεδιαστικό λάθος μήπως; Η πρόβλεψη κίνησης και ο σχεδιασμός του Αυτοκινητοδρόμου έγινε για 200.000 μετακινήσεις ημερησίως. Με βάση αυτό το νούμερο, το πλάτος του δρόμου ήταν ικανό να αντέξει την κίνηση. Σήμερα έχουμε 290.000 μετακινήσεις ημερησίως, δηλαδή 45% περισσότερη κίνηση. Αυτό δημιουργεί και τον κορεσμό του δρόμου αλλά σίγουρα έγιναν πολύ σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό. Με βάση τους χάρτες, το τμήμα που αναγκαστικά θα απορροφούσε την μεγαλύτερη κίνηση θα ήταν αυτό μεταξύ Ε.Ο-Δ. Πλακεντίας, αφού βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν όλων των μετακινήσεων. Άρα θα έπρεπε σε αυτό το τμήμα να υπάρχουν 4-5 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Επίσης οι σταθμοί διοδίων στην Ε.Ο είναι υπερβολικά μικροί και δεν αντέχουν τέτοιο αριθμό αυτοκινήτων.
Τι γίνεται λοιπόν; Το καλοκαίρι που μας πέρασε βγήκαν δημοσιεύματα που μιλούσαν για νέο υπόγειο τμήμα του δρόμου με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, με εξόδους που θα έλυναν το πρόβλημα. Και σίγουρα θα ήταν μια πολύ καλή λύση αλλά εξαιρετικά δαπανηρή.
Μια σκέψη δική μου είναι να δημιουργηθεί το υπόγειο τμήμα αλλά χωρίς εξόδους, να διευκολύνει δηλαδή τις μετακινήσεις που δεν αφορούν το τμήμα αυτό αλλά όλο το υπόλοιπο. Ουσιαστικά το επίγειο τμήμα θα μετατρεπόταν σε Αυτοκινητόδρομο τοπικής σημασίας για τις μετακινήσεις λόγω εργασίας ή άλλων προσωπικοών λόγων.
Αυτό θα μείωνε δραματικά το κόστος κατασκευής και θα έλυνε το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος στις εισόδους και της εξόδους της Ε.Ο.
Επίσης θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να διερευνηθεί η περίπτωση επέκτασης των εκεί διοδίων με την απαλλοτρίωση παρακείμενων κτισμάτων έτσι ώστε να εξαλειφθούν εντελώς οι ουρές.
Μεγαλή ανάσα θα έδινε και η σχεδιαζόμενη επέκταση της Αττικής Οδού από την Δυτική Περιφερειακή έως τη Λ. Βουλιαγμένης και την Λ. Ποσειδώνος αφού θα απορροφούσε τις μετακινήσεις των Νοτίων Προαστίων. Σχετικά με αυτό, αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2008 να γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Επιθεώρηση και πρόοδος έργων Σιδηροδρόμου.

Σε επιθεώρηση σήμερα Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008 που έκανε ο Υπουργός Μεταφορών Κος Χατζηδάκης παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών στα 3 τμήματα που απομένουν υπό κατασκευή στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός συνολικού μήκους 52χλμ.
Τα τρία υποτμήματα είναι τα:
1. Σ.Σ Λιακοκλαδίου- 14ο χλμ
2. 14ο χλμ-25ο χλμ (συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη σήραγγα Όρθρεως μήκους πάνω από 7 χλμ)
3. 25ο – 52ο χλμ και Σ.Σ Δομοκού

Ο χρόνος παράδοσης ποικίλλει από τμήμα σε τμήμα, από το 2009 έως το 2013. Το έργο όμως θα παραδοθεί συνολικά και όχι κατά τμήματα στην κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2013 και θα περιλαμβάνει την υποδομή, την επιδομή καθώς και την ηλεκτροκίνηση. Τότε πλέον σε όλο το βασικό δίκτυο θα κινούνται τρένα με ηλεκτροκίνηση και θα αποσυρθούν οι ντιζελομηχανές.

Οι ταχύτητες που θα μπορούν να αναπτύσσονται είναι μέχρι 160χλμ/ ώρα και σε συνδυασμό με την μείωση της απόστασης κατά 2 χλμ, θα μειωθεί κατά 30 λεπτά η χρονοαπόσταση. Έτσι η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διανύεται σε 3 ώρες και 30 λεπτά. Στα πρώτα δύο τμήματα έχουν προχωρήσει αρκετά οι εργασίες και έχουν απορροφηθεί σημαντικά κονδύλια ενώ το τρίτο τμήμα συμβασιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 και έχουν γίνει μόνο οι πρόδρομες εργασίες.

Ο Υπουργός Μεταφορών παρατήρησε ότι το Σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ήταν παραμελημένο απο την εποχή του Τρικούπη και ως τις αρχές της δεκαετίας του 90` και από τότε γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. Τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των έργων θα γίνει ανάκαμψη του ΟΣE και θα ωφεληθούν οι επιβατικές και οι εμπορευματικές μεταφορές.

Τουλάχιστον βρισκόμαστε εν εξελίξει έργων και όχι στις γνωστές εξαγγελίες. Υπομονή! 5 χρόνια είναι και θα περάσουν..

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Τι γίνεται με την Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης;

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά κανένα νέο σχετικά με τις εργασίες που γίνονται ή την πρόοδο του έργου δεν έχει δημοσιευτεί. Τι γίνεται λοιπόν με αυτό το πολυδιαφημισμένο έργο;
Συνηθώς σε τέτοιου βαθμού έργα γίνονται επισκέψεις από τον Υπουργό και ανακοινώνεται η πρόοδος , κάμερες ακολουθούν, δελτία τύπου δημοσιεύονται. Εδώ υπάρχει το απόλυτο σκοτάδι. Δεν υπάρχει κανένα σχετικό δημοσίευμα είτε στον τύπο είτε στο διαδίκτυο.
Ελπίζω λοιπόν όλα να βαίνουν καλώς, οι εργασίες να προχωρούν και να μην βρεθούμε σε μια ακόμη Ελληνική πραγματικότητα των ατελείωτων καθυστερήσεων, ενστάσεων κλπ.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα παραχώρησης στη χώρα μας και το δεύτερο μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη μετά το Μετρό. Με την ολοκλήρωση του θα λύσει μεγάλο μέρος των συγκοινωνιακών προβλημάτων της συμπρωτεύουσας

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Ξεκινά η μελέτη επέκτασης του Ηλεκτρικού (Μετρό Γρ.1)

Δόθηκε το πράσινο φως στη μελέτη για την επέκταση του Ηλεκτρικού (Μετρό Γραμμή 1) μέχρι τον Άγιο Στέφανο. Το έργο θα γίνει σε 2 φάσεις:

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την επέκταση έως το 20ο χλμ της Ε.Ο Αθηνών –Λαμίας, συνολικού μήκους 6,85χλμ, με 5 υπόγειους σταθμούς και αναμένεται να εξυπηρετεί περίπου 80.000 επιβάτες τη μέρα. Οι τοποθεσίες των σταθμών θα είναι:
- Κηφισιά (Υπογειοποίηση υπάρχοντος σταθμού)
- Λ.Τατοϊου
- Νέα Ερυθραία
- Καστρί
- 20ο χλμ ΕΟ Αθηνών -Λαμίας
Το κόστος της επέκτασης είναι 480εκ. ευρώ και η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2010 και να ολοκληρωθεί το 2014.

Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 και είναι μήκους 4,6χλμ και θα περιλαμβάνει τους εξής 2 σταθμούς
- Άνοιξη
- Άγιος Στέφανος
Το κόστος αυτής της επέκτασης θα είναι περίπου 250εκ. ευρώ (σημερινές τιμές).
Με αυτές τις επεκτάσεις και το νέο σταθμό Καμίνια η Γραμμή 1 του Μετρό (ο Ηλεκτρικός δηλαδή) θα έχει συνολικό μήκος 38χλμ και 31 Σταθμούς εκ των οποίων υπόγειοι θα είναι 11. Σήμερα οι υπόγειοι Σταθμοί είναι 2.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

2008 : μια χρονιά που σπρώχνει μπροστά την Ελλάδα - ΜΕΡΟΣ 2ο

ΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ)
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ (ΓΡΑΜΜΗ 2)
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΓΡΑΜΜΗ 2)
- ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΘΕΣΗ 3 ΣΤΑΘΜΩΝ (ΓΡΑΜΜΗ 3)
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙ (ΓΡΑΜΜΗ 3)
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΓΡΑΜΜΗ 3)
- ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ ΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΜΙΝΙΑ (ΓΡΑΜΜΗ 1)
- ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗ 1 Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ- ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΤΤΙΚΟ ΤΡΑΜ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το μεγαλύτερο έργο Μετρό στη χώρα μας είναι η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ένα μεγάλο έργο που θα βοηθήσει σημαντικά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάζονται 9,6χλμ γραμμής με 13 Σταθμούς και η παράδοση τους προβλέπεται εντός του 2012.

Επεκτάσεις του Αττικού Μετρό:
Γραμμή 2 - Νότια Επέκταση από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι το Ελληνικό (5,5χλμ γραμμής με 4 Σταθμούς) και παράδοση το 2009,
Γραμμή 2 -Δυτική Επέκταση από Άγιο Αντώνιο έως Ανθούπολη (1,5χλμ γραμμής με 2 Σταθμούς) με παράδοση το 2008.
Γραμμή 3 - πρόσθεση 3 Σταθμών στη Γραμμή προς Δουκίσσης Πλακεντίας με παράδοση το 2008.
Γραμμή 3 - Δυτική επέκταση από Αιγάλεω μέχρι Χαϊδάρι (1,5χλμ γραμμής με 1 Σταθμό) το 2008.
Γραμμή 3 - Επέκταση από Χαϊδάρι προς Πειραιά (8,1χλμ γραμμής με 7 Σταθμούς) με παράδοση το 2013.
Επεκτάσεις Αττικού Τραμ: Επέκταση προς Πειραιά (3χλμ) με παράδοση το 2011

Υπό μελέτη
- Η νέα Γραμμή 4 (20χλμ γραμμής με 20 Σταθμούς), με κατεύθυνση Γαλάτσι – Κέντρο Αθήνας- Ζωγράφου- Μαρούσι.
- Η επέκταση της Γραμμής 1 από Κηφισιά έως Ε.Ο Αθηνών Λαμίας με 5 Σταθμούς.
- Επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης : προβλέπονται 11,0 χλμ γραμμής με 10 νέους Σταθμούς προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη.
- Επεκτάσεις Αττικού Τραμ: επέκταση προς Ελληνικό μέσω Λ. Ποσειδώνος με παράδοση το 2013.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ
- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΘΗΝΑ- ΣΚΑ (ΟΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ)
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ (2010) – ΠΑΤΡΑ (2013)
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑ-ΘΗΒΑ
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΛΑΥΡΙΟ
- ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ- ΛΑΡΙΣΑ
- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΞΟΝΑ ΣΚΑ- ΚΙΑΤΟ- ΠΑΤΡΑΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ (ΟΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ)

Υπό μελέτη
- ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ- ΑΝΤΙΡΡΙΟ- ΡΙΟ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
- ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-ΚΗΠΟΙ ΕΒΡΟΥ)
- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΡΑΦΗΝΑ

Πολλά σχέδια για το μέλλον υπάρχουν για τον ΟΣΕ, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Αθηνών αλλά και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή τα έργα είναι υπό κατασκευή ενώ ηλεκτροκίνηση υπάρχει μόνο στο κομμάτι Θεσσαλονίκη –Εύζωνοι και στο τμήμα του Προαστιακού Νερατζιώτισσα- Αεροδρόμιο. Πολύ μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού γίνονται σε όλη τη χώρα. Ο Προαστιακός Αθηνών θα προσθέσει 4 Σταθμούς από την Αθήνα προς το ΣΚΑ. Το καλοκαίρι του 2010 θα παραδοθεί η επέκταση Κιάτο-Ξυλόκαστρο. Επίσης υπό κατασκευή είναι οι διαδρομές προς Χαλκίδα και Θήβα. Υπό μελέτη είναι οι επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο. Ξεκίνησε ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης προς Λιτόχωρο και μελλοντικά προς Λάρισα, Χαλκιδική και Έδεσσα.
Ο ΟΣΕ κάνει μεγάλες προσπάθειες να αναπτύξει ένα μοντέρνο δίκτυο πανελλαδικά και αυτή τη στιγμή γίνονται μεγάλα έργα στη διαδρομή Λιανοκλάδι- Δομοκός και Κιάτο-Πάτρα. Τα έργα αυτά θα παραδίδονται σταδιακά από το 2009 έως το 2013. Η ηλεκτροκίνηση της Γραμμής Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι είναι υπό κατασκευή και πρόκειται να ολοκληρωθεί περί το 2013.


Νέα έργα στην Ελλάδα 2008-2013
Μια νέα γενιά έργων βρίσκεται σε στάδιο μελέτης από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
-Εγνατία Οδός: Κάθετος Άξονας Θεσσαλονίκη –Σέρρες –Προμαχώνας
-Τρίκαλα - Άρτα
-Λάρισα - Φάρσαλα
-Λαμία - Ιτέα - Αντίρριο
-Αγρίνιο - Καρπενήσι
-Χαλκίδα – Ψαχνά – Ιστιαία - Αιδηψός
-Σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια Οδό
-Σύνδεση Λευκάδας με Άκτιο
-Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία
-Αναβάθμιση Λεωφόρου Θηβών
-Επέκταση ταχείας Λεωφόρου Μαρκοπούλου – Λαυρίου στο Σούνιο
-Κατασκευή Λεωφόρου Κύμης και σύνδεση της με ΝΕΟ
-Ενοποίηση ελεύθερων χώρων Νέου Γηπέδου ΠΑΟ
-Υπογειοποίηση Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ύψος παλαιού Γηπέδου ΠΑΟ
-Αναβάθμιση ΒΟΑΚ
-Κατασκευή ΝΟΑΚ

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

2008 : μια χρονιά που σπρώχνει μπροστά την Ελλάδα - MEΡΟΣ 1ο

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς και έχει μειώσει αισθητά την απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Νέοι Αυτοκινητόδρομοι ( Αττική Οδός- Αθήνα Κιάτο ΠΑΘΕ -εκτός τμημάτων Μαλλιακού και Τεμπών- ολοκλήρωση περίπου 550χλμ στην Εγνατία-), Αεροδρόμια (Ελ. Βενιζέλος- ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια στην κατηγορία του στον κόσμο), η γέφυρα του Ρίο – Αντίρριο , το Αττικό Μετρό (2 Γραμμές 31Χλμ με 31 σταθμούς), ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος, το Αττικό Τραμ και άλλα έργα ώθησαν την Ελλάδα μπροστά και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των πολιτών που ζουν σε αυτή τη χώρα.
Όμως αυτά είναι η αρχή. Η συνέχεια προβλέπεται πιο συναρπαστική και υπόσχεται σε 6-7 χρόνια από σήμερα η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις πιο μοντέρνες συγκοινωνιακά χώρες της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι γκρινιάζουμε συχνά, θέλω όμως να πιστεύω ότι ειναι δημιουργική γκρίνια και μέσα από τον διάλογο και την πίεση βγαίνουν πάντα θετικά αποτελέσματα,
Το όραμα πολλών γενεών Ελλήνων έχει αρχίσει ήδη να παίρνει σάρκα και οστά.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
- ΕΡΓΑ ΤΕΜΠΩΝ- ΣΚΟΤΙΝΑΣ (ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΘΕ)
- ΕΡΓΑ ΜΑΛΛΙΑΚΟΥ (ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΘΕ)
- ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΚΗΠΟΙ ΕΒΡΟΥ)
- ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ (ΑΝΤΙΡΡΙΟ- ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
- ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΣ ΛΕΥΚΤΡΟ –ΣΠΑΡΤΗ
- ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΠΑΤΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ
- ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΛΑΜΙΑ- ΚΑΡΔΙΤΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ- ΓΡΕΒΕΝΑ)
- ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (ΠΡΟς ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΛΑΥΡΙΟ, ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ)
- ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΒΟΑΚ, ΚΑΣΤΕΛΛΙ- ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)
Μια ολόκληρη γενιά αυτοκινητοδρόμων ετοιμάζεται και θα ολοκληρωθεί με χρονικό ορίζοντα το 2013.
Η ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ επιτέλους ξεκίνησε και είναι από τα πολύ σημαντικά έργα. Τα έργα των Τεμπών (σήραγγες 11.5χλμ και αρκετές γέφυρες) θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2011 βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών καθημερινά.
Τα έργα στο Μαλλιακό, μήκους 70χλμ, είναι σε εξέλιξη: το Σεπτέμβριο του 2007 παραδόθηκε η παράκαμψη Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων, ενώ τα έργα θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2010. Έτσι ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2008 με τα τελευταία 120χλμ να έχουν αρχίσει να παραδίδονται σταδιακά από το 2007. Οι κάθετοι της Εγνατίας θα παραδοθούν και αυτοί μέχρι τα τέλη του 2008.
Ο Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη – Καλαμάτα και ο κλάδος για Σπάρτη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται από το καλοκαίρι του 2007 και θα αρχίσουν να παραδίδονται τμηματικά από το τέλος του 2009 έως την ολοκλήρωση τους το Μάρτιο του 2011.
Η Ιόνια Οδός από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα (σύνδεση με Εγνατία Οδό) ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το καλοκαίρι του 2007 με χρονικό ορίζοντα το 2012 αλλά τμηματικά θα αρχίσει να παραδίδεται από το καλοκαίρι του 2009.
Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Λαμία-Γρεβενά) είναι ένας ολοκαίνουργιος Αυτοκινητόδρομος ο οποίος έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το φθινόπωρο του 2007. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι μάλλον εντός του 2013.
Ο Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος -Πάτρα-Καλαμάτα είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο όμως δεν έχει αρχίσει ακόμα να κατασκευάζεται. Ο χρόνος παράδοσης του ορίζεται χρονικά μάλλον εντός του 2013.
Η υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από τα μέσα του 2007 και ο χρόνος ολοκλήρωσης της ορίζεται εντός του 2011.
Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και Λαύριο καθώς και το νέο τμήμα της περιφερειακής Υμηττού μέχρι την Λεωφόρο Ποσειδώνος είναι προς το παρόν σε εξέλιξη χωρίς να γνωρίζουμε την τύχη τους.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα