Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Πρόταση φίλου επισκέπτη για το πράσινο στην Αθήνα

Για να γίνει η Αθήνα βιώσιμη πόλη πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα.Συμφωνώ στο ότι πολλά μικρά πάρκα διάσπαρτα θα είναι πολύ πιο λειτουργικά. Αλλά σίγουρα κανένα από αυτά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου. Δεν συμφωνώ με αυτούς που λένε, πως θα εξυπηρετεί μόνο τους γειτονικούς Δήμους.
Αν θέλεις να πας στο πάρκο το μετρό και το τραμ είναι διαθέσιμα. Επίσης ένα μεγάλο πάρκο είναι μέρος για συναυλίες,θεατρικές παραστάσεις κ.α. Κόσμος από όλη την Αθήνα και όλον τον κόσμο θα το γνωρίζει. Θα το επισκέφτονται.Όπως το Hyde park στο Λονδίνο. Το Phoenix park στο Δουβλίνο κ.α.
Προσωπικά, πιστεύω ότι για να γίνει η Αθήνα βιώσιμη πόλη πρέπει να γίνουν τα παρακάτω έργα :
- πάρκο Ελληνικού
- πάρκο Γουδί
- πάρκο Ελαιώνα
Τρία μεγάλα πάρκα τα οποία δεν θα παίζουν τον κύριο ρόλο αλλά τον συμπληρωματικό,θα έλεγα, των δεκάδων μικρών που μπορούν να γίνουν σε άδεια οικόπεδα και σε κατεδαφιστέα κτίρια.
Πρόσφατα είχα μία ιδέα χρηματοδότησης αυτών των πάρκων. Και ιδιαίτερα του Ελληνικού. Σκέφτηκα πως αν όλοι οι Αθηναίοι δημότες επιβαρυνόντουσαν με ένα ποσό των 5ευρώ ανά δίμηνο (π.χ. θα μπορούσε να προστεθεί στον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ...και με αυτόν τον τρόπο να τονιστεί και το πρόβλημα έλλειψης νερού.) επί δύο εκατομμύρια κάτοικοι (αυτοί που πληρώνουν) θα μαζευόνταν το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ ανά 2 μήνες. Αρκετό για να συντηρήσεις τα πάρκα. Επίσης το πάρκο στον Ελαιώνα θ α μπορούσε να συντηρηθεί από την ΠΑΕ Παναθηναικός.(βέβαια να μην κτιστούν εμπορικά κέντρα στην περιοχή)
Υπάρχουν ακόμα χώροι για να γίνουν πράσινο. Όπως στο Νομισματοκοπείο. Η παραλιακή Φαλήρου. Θα μπορούσε το Υπουργείο Άμυνας να συνεργαστεί με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την μεταφορά των στρατοπέδων της Αθήνας και στην θέση τους να φτιαχτούν χώροι αναψυχής και πλατείες.
Τέλος το πάρκο Αντώνη Τρίτση θα έπρεπε να το αναπλάσουν. Οι φυλακές Κορυδαλλού θα έπρεπε να μεταφερθούν (και οι αντρικές) και να γίνει χώρος πρασίνου. Τέλος,η δημιουργία ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομων είναι απαραίτητη. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αδικαιολόγητα αργός. Αν δεν γίνουν κάποια σημαντικά έργα τις επόμενες δεκαετίες η Αθήνα πραγματικά θα είναι μη κατοικήσιμη.
Δημήτρης Καρακοστής

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Συζήτηση για το Μητροπολιτικό Πάρκο κ το πράσινο στην Αθήνα

Ενας φίλος σε σχόλιο του ζήτησε να μιλήσω για τη δημιουργία πολλλαπλών χώρων πρασίνου εντί ενός μεγάλου στο Ελληνικό.
Ας ανοίξουμε λοιπόν μια συζήτηση για το πράσινο στην Αθήνα κ για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην πρωτεύουσα.
Η Αθήνα ως μητρόπολη έχει λίγους χώρους πρασίνου:ο Λυκαβηττός, το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, το Γουδί, το Αττικό άλσος στους Αγιους Αναργύρους, το πράσινο του Υμηττού και κάποιους μικρούς θύλακες πρασίνου διάσπαρτους στην Αθήνα που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν άλση.
Η Άθήνα είναι μια εχθρίκη πόλη και στον τομέα του πρασίνου δεν πάμε πίσω: το πράσινο που αναλογεί σε κάθε έναν κάτοικο στην Αθήνα, είναι μόλις 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ ανάλογο είναι και το πράσινο που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικό της τραγικής εικόνας της ελληνικής πρωτεύουσας σε ό,τι αφορά την απουσία πρασίνου είναι τα στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε κάθε κάτοικο της Βόννης η αναλογία πρασίνου αγγίζει τα 35 τ.μ., στο Αμστερνταμ τα 27 τ.μ., ενώ στη Ρώμη, το Λονδίνο και στο Παρίσι τα 9 τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο πρέπει να αγγίζει τα 9 τ.μ. προκειμένου οι πόλεις να θεωρούνται βιώσιμες για τους κατοίκους
Αρα συμπερασματικά είμαστε σε μια ΜΗ βιώσιμη πόλη που μάλιστα τυγχάνει να διαθέτει περίπου το 45% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Οτι πρέπει να γίνει κάτι και μάλιστα γρήγορα αυτό είναι γεγονός. Για το πάρκο στο Ελληνικό που είναι έκτασης 6.000στρεμμάτων προβλέπεται η οικοδόμηση των 1.000στρεμμάτων που θα χρηματοδοτησουν: τη δημιουργία του ίδιου του πάρκου, την ένωση με τον Αγιο Κοσμά με την ταυτόχρονη υπογειοποίηση της παραλιακής σε αυτό το σημείο, την χρηματοδότηση κ άλλων χώρων πρασίνου σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας.
Η δική μου γνώμη είναι η εξής:
ο φίλος που σχολίασε την προγούμενη ανάρτηση έχει δίκιο. Το ιδανικό είναι να δημιουργηθούν πολλοί πνεύμονες πρασίνου αντί ενός τεράστιου και να εξυπηρετεί πολλούς περισσότερους.
Αυτο όμως προυποθέτει: πάρα πολυ χρόνο (χρήματα για απαλλοτριώσεις συμφωνία με την τοπική κοινωνία, με διάφορες υπηρεσίες). Μα πάρα πολύ χρόνο. Και στη χώρα που ζούμε δεν μας χαρακτηρίζει η ευκινησία και η γρηγοράδα. Και χρόνος θα χαθεί κ πρόχειρα πράγματα θα γίνουν και αμφιβόλο αποτέλεσμα θα έχει και πολλά κονδύλια θα χαθούν στο δρόμο γιατι θα προκύψουν άλλες ανάγκες.
Παράδειγμα: συμφωνήθηκε το 2001 να γίνουν 3 αναισόπεδοι κόμβοι στην Κηφισίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λόγω χρόνου έγινε ένας και οι άλλοι θα άρχιζαν αμέσως μετά.
Εχετε μάθει εσείς κάτι που εγώ δεν ξέρω; γιατί ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα 4 χρόνια μετά.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο χώρος , υπάρχει η δυνατότητα υπάρχει η συγκατάθεση κόσμου και πολιτείας. Και χρειάστηκαν 7 χρόνια και ακόμα μιλάμε. Με καλές προυποθέσεις σεένα χρόνο απο τώρα θα αρχίσουν ίσως τη δημιουργία που θέλει κ 4 χρόνια για να τελειώσει.
Αν σταματήσουμε και αλλάξουμε κ πούμε θα κάνουμε 10 σήμεια πράσινο στη Αθήνα φαντάζεστε σε πόσα χρόνια θα έχουμε αποτέλεσμα; 10-15 χρόνια κ βάλε και θα χάσουμε κ το χώρο στο Ελληνικό. Οι απαλλοτριώσεις μόνο θέλουν πολλά χρόνια, και δεν βάζω μέσα τις ενστάσεις διαφόρων οργανώσεων και πολιτών.
Αντ΄αυτού μπορούμε να φτιαξουμε τον ήδη υπάρχοντα χώρο, να ξέρουμε ότι ήδη διαθέτουμε ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου. Για το ότι βρίσκεται σε προάστια που είναι ευνοημένα δεν το σχολιάζω. Ετυχε νομίζω.
Κατόπιν να ξεκινήσουμε την συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς με ενα πλάνο 20ετίας , να καθοριστούν οι χώροι που θα "πρασινίσουν" να βρεθούν κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις και να γίνει η δημιουργία 10 ακόμα και 20 χώρων πρασίνου σε στρατηγικά σημεία της πόλης. Ετσι νομίζω η Αθήνα θα γίνει πόλη για να ζείς και όχι πόλη για να φεύγεις. Να γίνει βιώσιμη όπως λέει και η ΕΕ.
Για να γίνει αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι το πρόβλημα να γίνει κτήμα μας για να το καταφέρουμε καιν να συνεισφέρουμε όλοι.
Αυτή είναι η δική μου άποψη.

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Σχόλια επισκεπτών Μαίου 2008

Ανώνυμος είπε...
Kaneis den milaei k den kserei gia tin eksodo(eksodous) tis ipothalasias...ekei iparxei to provlima.An einai to makedonia palas distixos tha apotelesei ena akomi anempneusto ergo..
prepei na ftasei toulaxiston antheon

17 Μάϊος 2008 10:12 μμ
Ανώνυμος είπε...
Οι προσφυγές στο ΣτΕ έχουν βραχυκυκλώσει πλήρως ένα έργο που έχει μελετηθεί στο πόδι και που όσο περναέι ο καιρό γίνεται αντιληπτό ότι τα οφέλη θα είναι πολύ λιγότερα από τις ζημίες που θα επιφέρει στην πόλη.

Οι αλλαγές στη μέθοδο κατασκευής,
η μεταφορά στα 25 μέτρα κάτω από τη θάλασσα,
η αλλαγές στη διαμόρφωση της δυτικής εισόδου,
η άγνωστη διαμόρφωση της ανατολικής εξόδου,
η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι διάτρητη αφού δεν προβλέπει την καταστροφή των πάρκων της Παραλίας και της ΕΤ3,
οι εργασίες του Δήμου για τα πάρκα της παραλίας που ανατρέπουν τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό και τα κυκλοφοριακά δεδομένα,
οι αστειότητες των κυκλοφοριακών προβλέψεων των προμελετών που έχουν σκοπίμως ή από ανικανότητα υπερεκτιμηθεί,
η αλλαγή της πολιτικής και της νοοτροπίας σε όλη την ευρώπη για τη χρήση ΙΧ στις πόλεις
και πολλά πολλά ακόμα

καθιστούν το μέλλον αυτού του έργου πολύ σκοτεινό...

neokopos είπε...
Η Μαδρίτη το παλεύει υπογείως (με επεκτάσεις του μετρό) αλλά και ανωγείως με σταθμούς συνδυασμένων μεταφορών (για λεωφορεία) και νέους οδικούς άξονες.

13 Μάϊος 2008 12:34 πμ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ είπε...
Η διαφορά με τη Μαδρίτη είναι ότι η περαιτέρω ανάπτυξή του δικτύου μετρό βασίζεται σε ένα ήδη ώριμο και πυκνό υπάρχον δίκτυο.Είναι ανώφελο να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ακόμα και σε επίπεδο στόχων τη στιγμή που η Αθήνα προτιμά να κατασκευάζει σταθμούς "φαραωνικών" διαστάσεων (π.χ. Κεραμεικός) αντί να επεκτείνει το δίκτυο με ουσιαστικό τρόπο ιδίως στο κέντρο.

16 Μάϊος 2008 2:05 μμ
Τάσος είπε...
Η Αθήνα είχε παραμελήσει για δεκαετίες την κατασκευή μέσων σταθερής τροχιάς. Πάλι καλά που ξύπνησε τη δεκαετία του 90 κι έτσι έχουμε αυτό το μετρό που έχουμε. Ας είναι καλά οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τώρα που κόπηκαν να δούμε πώς θα λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης για να συνεχιστεί η επέκταση του μετρό.

19 Μάϊος 2008 1:06 μμ

neokopos είπε...
Θεωρώ ότι η Εξωτερική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να επαρκεί για τον υπάρχον αλλά και το μελλοντικό κυκλοφοριακό φόρτο των μετακινήσεων και από και προς Θεσσαλονίκη, αλλά και των διαμήκων μετακινήσεων της Εγνατίας Οδού, την οποία άλλωστε ενώνει.

6 Μάϊος 2008 4:26 μμ

Φώτης Τσιρώνης είπε...
Το έργο της επέκτασης του διαδρόμου δείχνει να είναι λάθος από περιβαλλοντολικής σκοπιάς. Θα μετατρέψει τον Θερμαϊκό σε βούρκο. Ίσως θα ήταν καλύτερα να μελετηθεί η κατασκευή νέου αεροδρομίου δυτικά προς τα Μάλγαρα

5 Μάϊος 2008 10:37 μμ

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Μετά το 2009 τα έργα

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό θα περιμένει αρκετά χρόνια ακόμα πριν γίνει πραγματικότητα. Παρότι σαν αεροδρόμιο έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 2001 και έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε, οι .... συζητήσεις καλά κρατούν. Από έργα δεν το συζητάμε ακόμα. Κόντρες, πολιτικές αντιπαραθέσεις, μεγαλεπήβολα σχέδια. Όλα χωράνε σε αυτό τον τόπο. Όλα εκτός από το σημαντικότερο. Την δημιουργία του.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να κόψει 1.000 στρέμματα προς εκμετάλλευση. Προσωπικά πιστεύω πως είναι εντελώς λάθος. Η Αθήνα έχει ανάγκη από πράσινο και όχι από νέα κτίσματα. Η επίσημη δικαιολογία είναι να μην επιβαρυνθεί το Δ ΚΠΣ... Μα καλά επιβάρυνση είναι να πρασινίζεις ένα μεγάλο τμήμα της πιο ρυπογόνας πρωτεύουσας στην Ευρώπη;
Μέσα στο 2009 λέει θα δρομολογηθούν τα έργα από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μισό λεπτό προσέξτε...θα δρομολογηθούν ... όχι θα ξεκινήσουν. Χωρίς βέβαια να συνυπολογίζονται οι σίγουρες ενστάσεις που θα πέσουν αφού δεν υπάρχει η συγκατάθεση των δήμων που εμπλέκονται και της τοπικής κοινωνίας.
Και αφού ήδη εκατοντάδες τμήματα έχουν δοθεί για άλλες χρήσεις όπως το γήπεδο χόκεϋ που πήγε στον Εθνικό και έγινε γήπεδο ποδοσφαίρου πίστα του κανόε καγιάκ δόθηκε για 35 χρόνια, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ δόθηκε στον Πανιώνιο, κ.ο.κ
Επίσης ακόμα περιμένουμε τις τελικές μελέτες του χώρου που θα έπρεπε ήδη να είναι έτοιμα.
Το σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος θεωρείται φιλέτο από πολλούς και βέβαια πολύ δύσκολα ο χώρος θα γλυτώσει από την μερική οικοδόμηση του. Υπάρχουν πάντως πολλά σχέδια για τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη.
Όπως και να έχει χρειάζονται 4-5 χρόνια για τη συνολική δημιουργία του πάρκου και να παραδοθεί στο κοινό.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία σταθμών Μετρό και Τραμ στο Ελληνικό με το Μετρό να φτάνει σε περίπου 1,5 χρόνο εκεί και το Τραμ μελλοντικά.
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση θα περιμένουμε να δούμε τις ενδιαφέρουσες ομολογουμένως εξελίξεις.

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Προαστιακός Αθήνας: Μετά το 2014 σε Λαύριο κ Ραφήνα

Ο Προαστιακός Αθήνας μεγαλώνει με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι γενικότερες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα έργα της χώρας μας έχουν επηρεάσει και την εξέλιξη της ανάπτυξης και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας. Οι γραμμές του Προαστιακού χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες: τις γραμμές εκτός Αττικής και τις γραμμές εντός Αττικής.
Γραμμές εκτός Αττικής
Η επέκταση προς Θήβα πιθανόν να είναι η πρώτη επέκταση που θα τεθεί σε λειτουργία καθώς απομένει η ηλεκτροκίνηση της διπλής Γραμμής η οποία θα κινείται πάνω στις ράγες του δικτύου του ΟΣΕ. Αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος τους έτους ή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009.
Η γραμμή προς Χαλκίδα είναι υπό κατασκευή και μέχρι την Οινόη θα είναι διπλή ηλεκτροκινούμενη και από κει μέχρι το τέρμα στη Χαλκίδα θα είναι μονή. Η ολοκλήρωση της γραμμής προβλέπεται την Άνοιξη του 2009 (1 έτος καθυστέρηση).
Η γραμμή της Πελοπονήσσου προχωρά και η επέκταση προς Ξυλόκαστρο είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η ολοκλήρωση του το 2011 με ένα έτος καθυστέρηση και εδώ. Η γραμμή φυσικά θα είναι διπλή ηλεκτροκινούμενη ενώ ακολούθως η γραμμή θα καταλήξει στην Πάτρα. Τα έργα είναι ήδη υπό κατασκευή μέχρι τη Ροδοδάφνη (Αίγιο). Τα υπόλοιπα 15 χιλιόμετρα αναμένεται και αυτά να δημοπρατηθούν σύντομα. Το σύνολο των έργων θα είναι έτοιμο το 2014.
Γραμμές Αττικής
Η βασική γραμμή στην περιοχή του Δήμου της Αθήνας και μήκους 1,8χλμ είναι υπό σκέψη να γίνει υπόγεια αλλά ακόμα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί. Μετά την Αθήνα οι γραμμές από 2 γίνονται 4 για να εξυπηρετούνται περισσότερα τρένα ταυτόχρονα τόσο του ΟΣΕ όσο και του Προαστιακού και είναι υπό κατασκευή εδώ και 4 χρόνια.
Ο Αριστερός διάδρομος θα είναι έτοιμος το Καλοκαίρι του 2009 ενώ ο δεξιός διάδρομος θα είναι έτοιμος ένα χρόνο αργότερα (2010).
Επίσης θα προστεθούν και οι Σταθμοί Θυμαράκια, Άγιοι Ανάργυροι, Πύργος Βασιλίσσης, Λυκότρυπα, ΣΚΑ. Εντός του 2008 αναμένεται και η παράδοση του σταθμού Μεταμόρφωση στην διαδρομή προς Αεροδρόμιο.
Στην Ανατολική Αττική μελετώνται 2 επεκτάσεις:
Η γραμμή προς Λαύριο μετά το Κορωπί έχει ολοκληρώσει ήδη τις πρώτες μελέτες και η δημοπράτηση αναμένεται το 2010 με σκοπό να είναι έτοιμη το 2014 (1 έτος καθυστέρηση).
Η γραμμή προβλέπεται διπλή και ηλεκτροκινούμενη στα 28χλμ ενώ στα τελευταία 3 θα είναι μονή. Οι σταθμοί που προβλέπεται να λειτουργήσουν είναι οι: Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικό, Λαύριο, Λιμάνι Λαυρίου.
Τέλος σχεδιάζεται και η επέκταση προς Ραφήνα που είναι και η πιο σημαντική αφού στην Ανατολική Αττική μένουν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, ενώ το Καλοκαίρι το νούμερο αυτό πολλαπλασιάζεται. Σε επίπεδο προμελέτης βρίσκεται αυτή η επέκταση που όμως έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Θα κινείται εντός της Αττικής Οδού και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει είτε ταυτόχρονα με την επέκταση της Αττικής Οδού προς Ραφήνα είτε μετά την κατασκευή του. Η γραμμή θα είναι διπλή και ηλεκτροκινούμενη ενώ το χρονοδιάγραμμά μας πάει τουλάχιστον πολύ πίσω -από το 2014 ίσως ακόμα και το 2016-. Η γραμμή είναι μικρότερη σε μήκος από αυτή του Λαυρίου αλλα σκοντάφτει πάνω στην Αττική Οδό. Εδώ οι εξελίξεις θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες.
Οι γραμμές που θα λειτουργούν μετά το τέλος των έργων αυτών θα είναι (με αφετηρία τον Πειραιά και την Αθήνα) προς:
-Αεροδρόμιο
-Ξυλόκαστρο (Πάτρα)
-Θήβα
-Χαλκίδα
-Λαύριο
-Ραφήνα

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Αυτοκινητόδρομος Ανατολικής Πελοπονήσσου: Κατασκευάζεται!

O Αυτοκινητόδρομος Ανατολικής Πελοπονήσσου είναι ο πρώτος από τους δρόμους με παραχώρηση που ξεκίνησαν εργασίες, συγκεκριμένα από το χειμώνα που μας πέρασε. Ο Αυτοκινητόδρομος που ξεκινάει από την Κόρινθος διασχίζει την Πελοπόνησσο στο ορεινό της τμήμα και μέσω Τρίπολης καταλήγει σε Σπάρτη και Καλαμάτα. Το συνολικό μήκος του δρόμου είναι 205χλμ από τα οποία κατασκευάζονται 100χλμ.
Χρονοδιάγραμμα έργου:
Έναρξη Διαγωνισμού: Απρίλιος 2005
Υπογραφή Σύμβασης: 22 Ιανουαρίου 2007
Ολοκλήρωση Έργου: 2012.
Η ανάδοχος Κοινοπραξία είναι ο Όμιλος Μωρέας που αποτελείται από τις εταιρείες:
ΑΚΤΩΡ –LEADER-ELL. TEXNODOMIKH, TEB, ΠANTEXNIKH, INTRACOM, IMPREGILO, ΣΥΣΤΑΣ ΕΜΕ, ΟΜΙΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΕΠΕ-ΚΙΩΝ ΑΕ
Παρότι η υπογραφή της σύμβασης έχει κλείσει ήδη 1,5 χρόνο εντούτοις κατασκευάζεται εδώ και μερικούς μήνες.
Στοιχεία του έργου
Βάσει της προσφοράς του αναδόχου το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,044 δις ευρώ. Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου είναι 330 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διάρκεια της παραχώρησης είναι 30 έτη και η Κοινοπραξία θα εισπράττει τα διόδια απο το συγκεκριμένο Αυτοκινητόδρομο.
Το έργο έχει συνολικό μήκος 205 χλμ. με 26 ανισόπεδους κόμβους και περιλαμβάνει :
Η διατομή του αυτοκινητόδρομου περιλαμβάνει 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωριστικό διάζωμα τύπου Νew Jersey.

Τα τμήματα που πρόκειται να κατασκευαστούν είναι τα παρακάτω:
- Τρίπολη – Αθήναιο, μήκους 13 χλμ.
- Λεύκτρο – Παραδείσια, μήκους 6,4 χλμ.
- Τσακώνα – Καλαμάτα μήκους 34,6 χλμ.
- Λεύκτρο – Σπάρτη μήκους 46 χλμ.
- Δεύτερος Κλάδος Σήραγγας Ραψομάτη και ο ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης στο τμήμα Αθήναιο – Λεύκτρο.
Τα τμήματα που είναι ήδη κατασκευασμένα θα αναβαθμιστούν
Τα τμήματα που κατασκευάζονται ως δημόσια έργα είναι μήκους 22,5χλμ και είναι τα:
- Το Αθήναιο (Σήραγγα Ραψομάτη) – Λεύκτρο, μήκους 12,5 χλμ., που ήδη κατασκευάζεται.
- Το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, μήκους 10 χλμ.
Χιλιομετρικά το έργο που θα κατασκευαστεί χωρίζεται στα παρακάτω τμήματα:
Α. Τρίπολη- Αθήναιο-Ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης μήκους 13χλμ
Β. Λεύκτρο- Παραδείσια μήκους 6,4χλμ
Γ. Τσάκωνα- Καλαμάτα μήκους 34,6χλμ
Δ. Λεύκτρο -Σπάρτη μήκους 46χλμ
Ε. Δεύτερος κλάδος σηράγγων Αρτεμισίου και Ραψομάτη.
Παραδόσεις τμημάτων:

24 Μήνες- Ολοκλήρωση και βελτίωση τμημάτων Κόρινθος- Τρίπολη -Αθήναιο και Δεύτερος κλάδος Σήραγγας Αρτεμισίου, (Άνοιξη 2010)
40 μήνες τμήμα Τσάκωνα- Καλαμάτα (Καλοκαίρι 2011)
54 μήνες τμήματα Λεύκτρο -Παραδείσια Λεύκτρο-Σπάρτη (Τέλη 2012)
Με τον Αυτοκινητόδρομο Ανατολικής Πελοπονήσσου και Βορειοδυτικής Πελοπονήσσου όλη η Πελοπόννησος θα αποκτήσει ένα πλήρες δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων που θα εξασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους νόμους
Οι πόλεις που θα επωφεληθούν από το έργο αυτό είναι η Κόρινθος, το Άργος , το Ναύπλιο, η Τρίπολη, η Μεγαλόπολη, η Σπάρτη και η Καλαμάτα.
Οι Αυτοκινητόδρομοι είναι έργα πνοής που βοηθούν σε μεγάλη ανάπτυξη των περιοχών αυτών που δυστυχώς θεωρούνται "φτωχοί συγγενείς" της ΕΕ.

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Ιόνια Οδός: Απο το Αντίρριο στα Ιωάννινα το 2014

Η Ιόνια Οδός είναι οριστικά υπό κατασκευή και οι προκαταρκτικές εργασίες είναι πραγματικότητα. Μετά από καθυστερήσεις ενός έτους ένα έργο που περιμένουν τόσο πολύ οι κάτοικοι της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας ξεκινά. Η Κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο είναι η Hellenic Autopistas και είναι η παραχωρησιούχος εταιρεία για την Ιόνια Οδό και για το τμήμα Μεταμόρφωση - Σκάρφεια από όπου θα εισπράττει και τα διόδια.
Στοιχεία του Εργου
Ιόνια Οδός- Αντίρριο- Ιωάννινα (μελλοντικά μέχρι τα σύνορα με Αλβανία)
Κατασκευή: 159,4χλμ – Εκμετάλλευση 379χλμ
Χρονοδιάγραμμα Έργου:
Έναρξη Διαγωνισμού: Μάρτιος 2005
Υπογραφή Σύμβασης: 19 Δεκεμβρίου 2006
Ολοκλήρωση Έργου: 2014
Κόστος κατασκευής: 1,4 δις. ευρώ. Συμβολή Δημοσίου:330 εκ.€, (τα μισά από την ΕΕ)
Ανάδοχος Κοινοπραξία: Ομιλος HELLENIC AUTOPISTAS που αποτελέιται απο τις εταιρείες: CINTRA CONCESIONES SA, ACS ACTIVIDADES DE CONNSTRUCCION SERVICIOS SA, ΓΕΚ ΑΕ, ΤΕΡΝΑ ΑΕ, FEROVIAL/AGROMAN CONSTRUCCIONES SA
Χρόνος παραχώρησης: 30 έτη με είσπραξη διοδίων στην Ιόνια Οδό και στο τμήμα Μεταμόρφωση- Σκάρφεια με την υποχρέωση συντήρησης των Αυτοκινητοδρόμων αυτών.
Η Ιόνια Οδός είναι ο δυσκολότερος υπό κατασκευή Αυτοκινητόδρομος. Η χάραξη του δρόμου περνά από πολύ δύσκολα ανάγλυφα εδάφους και κυρίως είναι πάνω στη ραχοκοκαλιά της οροσειράς της Πίνδου. Ο δρόμος ξεκινά μετά τη γέφυρα του Ρίο Αντίρριο και συνεχίζει περνώντας από το Μεσολόγγι , το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Άρτα φτάνει στα Ιωάννινα όπου και συναντά την Εγνατία Οδό.
Οι Νομοί που διασχίζει είναι οι Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων και αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση για την ανάπτυξη της περιοχής που θεωρείται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ απο τις πιο φτωχές στην Ευρώπη.
Αναλυτικά Στοιχεία για την κατασκευή του έργου
Η κατασκευή του δρόμου περιλαμβάνει πολυάριθμες σήραγγες και γέφυρες. Η διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος 24,5 μ. και περιλαμβάνει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση με διαχωριστικά, δεντροφυτεμένη νησίδα πλάτους 2,5 μ. τύπου New Jersey.
Τα Νέα Τμήματα της Ιόνιας Οδού μήκους 159,4 χλμ., που θα κατασκευαστούν είναι τα:
A. Αντίρριο – Νότιο άκρο Παράκαμψης Αγρινίου, μήκους 42,9 χλμ.
Ο αυτοκινητόδρομος στο μεγαλύτερο μέρος του ακολουθεί νέα χάραξη και τοπικά ακολουθεί την υφιστάμενη εθνική οδό. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου μήκους 33 χλμ.
Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν :
- 5 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
- 2 Σήραγγες συνολικού μήκους 1735μ. και λοιπά υπόγεια τμήματα (cut and cover), συνολικού μήκους 450μ.
- 41 Γέφυρες άνω των 20μ. συνολικού μήκους 2800μ. Από τις γέφυρες αυτές, 9 είναι άνω των 100μ. συνολικού μήκους 1800μ.
- 27 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου.
Ολοκλήρωση έργων ημιτελούς τμήματος της Παράκαμψης Αγρινίου μήκους 13,5 χλμ.
B. Παράκαμψη Αγρινίου – Παράκαμψη Άρτας, μήκους 53 χλμ.
Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την υφιστάμενη εθνική οδό.
Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου μήκους 38 χλμ.
Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν :
- 2 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
- 1 Σήραγγα μήκους 900μ. και ένα υπόγειο έργο (cut and cover) μήκους 190μ.
- 9 Γέφυρες άνω των 20μ. συνολικού μήκους 1100μ. Από τις γέφυρες αυτές, 3 είναι άνω των 100μ. συνολικού μήκους 870μ.
- 37 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου (δεν περιλαμβάνονται τα τεχνικά των ανισόπεδων κόμβων).
Γ. Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Άρτας – Εγνατία Οδός, μήκους 50 χλμ.
Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την υφιστάμενη εθνική οδό.
Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου μήκους 39 χλμ.
Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν :
- 5 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
- 1 Σήραγγα μήκους 950μ.
- 17 Γέφυρες άνω των 20μ. συνολικού μήκους 4760μ. Από τις γέφυρες αυτές, 10 είναι άνω των 100μ. συνολικού μήκους 4550μ.
36 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου.
Παραδόσεις τμημάτων Ιόνιας οδού:
- 32 μήνες για την ολοκλήρωση του ημιτελούς τμήματος της Παράκαμψης Αγρινίου (2011).
- 40 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης, για την ολοκλήρωση τμήματος Αντίρριο – Αγρίνιο (2011-2012)
- 72 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης για την ολοκλήρωση όλου του έργου (2013-2014).
Η Ιόνια Οδός είναι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για αυτήν την περιοχή της Ελλάδας που είναι από τις λιγότερο αναπτυγμένες σε όλη τη χώρα και αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου για την Δυτική και Ανατολική Ευρώπη.

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης: Έγκριση απο την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Ένα βήμα εμπρός για την κατασκευή της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης έγινε μετά την θετική γνωμάτευση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με την χρήση μετροπόντικα στην πρώτη συνεδρίαση με τη νέα σύνθεσή του.
Αν και πρόκειται για καταρχήν έγκριση, θεωρείται προάγγελος οριστικής έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού που είναι και ο προϊστάμενος αυτής της Υπηρεσίας καθώς θεωρείται πολύ πιθανή η αποκάλυψη αρχαιοτήτων στο δρόμο της Υποθαλάσσιας.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόσφατα ενέκρινε κονδύλι ύψους 1 εκατομμυρίων ευρώ για ανασκαφές αλλά είναι αμφίβολο αν το ποσό αυτό είναι αρκετό. Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται η τελική έγκριση προκειμένου επιτέλους να ξεκινήσουν οι εργασίες αυτού του πολύπαθου έργου.
Η Υποθαλάσσια Αρτηρία θα έχει μήκος 6.750 μέτρα -εκ των οποίων τα 1.200 μ. θα είναι κάτω από τη θάλασσα-, θα έχει είσοδο δυτικά στο ύψος του Δικαστικού Μεγάρου.
Το κρίσιμο μέρος για να "πέσει" το έργο πάνω σε αρχαία είναι αυτό και συγκεκριμένα σε βάθος 6-7 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, τμήματα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης, του βυζαντινού λιμανιού.
Σύμφωνα μάλιστα με τις συναρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης (ΙΣΤ’ Προϊστορικών και Κλασικών, 9η Βυζαντινών και Εφορεία Εναλίων), τα όρια της αρχαιολογικής ζώνης του έργου είναι μεταβλητά και δεν είναι γνωστό σε ποια ακριβώς σημεία και σε ποια έκταση υπάρχουν αρχαιότητες. Από τις έξι γεωτρήσεις, πάντως, που έχουν γίνει, εντοπίστηκαν ίχνη κεραμικής μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου σε βάθος έως και 7,5 μέτρων.
Πάντως ένας απαράβατος όρος είναι ότι εφόσον αποκαλύπτονται αρχαία, θα διακόπτονται οι εργασίες κατασκευής και να διενεργούνται ανασκαφές. Ανάλογα με τα ευρήματα θα επηρεάζεται και η πρόοδος του έργου, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική παράδοση κρίνεται σε μεγάλο μέρος από τα ευρήματα των ανασκαφών.
Το χρονοδιάγραμμα του έργου έχει οριστεί σε 4,5 χρόνια από την εκκίνηση των εργασιών αλλά με τα συγκεκριμένα δεδομένα ίσως το έργο να πάρει παράταση κατά μερικούς μήνες ή και 1 χρόνο. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι εφόσον το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και τα διόδια (περίπου 1€) θα αρχίσουν να εισπράττονται με την παράδοση του έργου η διαχειρίστρια εταιρεία θα δείξει την απαιτούμενη προσοχή ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις.
Για την ιστορία να πούμε ότι η Υποθαλάσσια έχει συμβασιοποιηθεί εδώ και 1,5 χρόνο αλλά τα έργα έχουν κολλήσει από τις συνεχόμενες ενστάσεις πολιτών και τοπικών οργανώσεων.
Πολλοί φορείς μιλούν για αλλοίωση του λιμανιού και της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης και η πόλη είναι χωρισμένη στα δυο για την χρησιμότητά ή μη της αρτηρίας αυτής.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως επιμένει ότι με το έργο θα αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης και με την ταυτόχρονη λειτουργία του Μετρό η Θεσσαλονίκη θα ξεχάσει τις σημερινές αφόρητες μέρες με τις "ακίνητες" ουρές αυτοκινήτων.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΟΣΕ: Νέο Τροχαίο Υλικό

Λόγω των έργων που είναι σε εξέλιξη και θα είναι για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για τροχαίο υλικό νέας γενιάς. Η γραμμή Ειδομένη- Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Πάτρα θα είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτροκινούμενη και πλέον η διοίκηση προσανατολίζεται στην επένδυση για να εκμοντερνιστούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες των Ελληνικών Σιδηροδρόμων σε μια προσπάθεια σύγκλισης με τις προηγμένες σιδηροδρομικά χώρες.
Βάσει των παραπάνω ο ΟΣΕ έχει ήδη προχωρήσει στην παραγγελία νέου τροχαίου υλικού. Ο διαγωνισμός, με ποσό που φτάνει το 1,2 δις ευρώ περιλαμβάνονται διάφοροι τύποι τρένων μεταξύ των οποίων και 10 διδάπεδων (διώροφων) βαγονιών, για να αντιμετωπίσει την αυξημένη επιβατική κίνηση στα δρομολόγια που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά πρόκειται για τέσσερις διαγωνισμούς για την προμήθεια:
- 30 ντιζελαμαξών ελιγμών κανονικής γραμμής.
- 30 ντιζελοηλεκτραμαξών κανονικής γραμμής 160 χιλιομέτρων/ώρα και 10 ντιζελοηλεκτραμαξών μετρικής γραμμής 140 χιλιομέτρων/ώρα.
- 30 ντιζελοκίνητων αυτοκινηταμαξών 160 χιλιομέτρων/ώρα και 10 συρμών push pull με δίπατα βαγόνια.
- 40 βαγονιών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 10 κλινάμαξες 200 χιλιομέτρων/ώρα, 10 κλινοθέσια 200 χιλιομέτρων/ώρα, 10 σκευοφόροι με κυλικεία και 10 διδάπεδα βαγόνια μεταφοράς αυτοκινήτων.
Το μεγαλύτερο τμήμα της επένδυσης (600 εκατ. ευρώ), δηλαδή οι 10 ντιζελοκίνητες αυτοκινητάμαξες και οι 10 συρμοί με δίπατα βαγόνια, μπορούν να μετασκευαστούν, ώστε να κυκλοφορήσουν και σε ηλεκτροκινούμενο δίκτυο.
Ωστόσο κάποιες αμφιβολίες εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αφού εκφράζουν φόβους ότι είναι αμφίβολο αν θα αντέξει το βάρος και τις ταχύτητες των νέων βαγονιών.
Τα ηλεκτροκίνητα τρένα θα βγουν στην κυκλοφορία το 2014 όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση της βασικής γραμμής ενώ τα ντηζελοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν στο περιφερειακό δίκτυο του ΟΣΕ.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Μετρό Αθήνας: Νέες επεκτάσεις καθ` οδόν

Πριν απο μερικές ημέρες ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της Αττικό Μετρό για την περαιτέρω επέκταση της γραμμής 2 απο την Ανθούπολη προς Πετρούπολη και Ίλιον μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου.
Είναι σίγουρα μια είδηση που θα χαροποιήσει πολύ τους κατοίκους των Βορειοδυτικών Προαστίων που η συγκοινωνία σίγουρα είναι πολύ πιο υποβαθμισμένα σε σχέση με άλλες περιοχές της ΑΘήνας.
Τόσο η Πετρούπολη όσο και το Ίλιον βρίσκονται στα άκρα της πόλης της Αθήνας και 2 σταθμοί Μετρό θα βελτιώσουν σημαντικά την σύνδεση με τις όμορες περιοχές αλλά και με το κέντρο, το λιμάνι τοΰ Πειραιά αλλά και το Αεροδρόμιο στα Σπάτα.
Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική εξαγγελία επέκτασης του Μετρό στην Αθήνα που έρχεται μετά την επέκταση της γραμμής 3 απο το Χαιδάρι στον Πειραιά που αναμένονται οι εργασίες κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014. Επίσης σημάντική εξαγγελία είναι και η επέκταση της γραμμής 1 απο την Κηφισιά μέχρι της Εθνική Οδό σε πρώτη φάση και μέχρι τον Άγιο Στέφανο ακολούθως. Επίσης σε στάδιο σκοπιμότητας βρίσκεται μια επέκταση της γραμμής 1 απο το Φάληρο ώς το Ελληνικό.
Η πιο σημαντική όλων όμως είναι η νεά γραμμή 4 που θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του έτους για την πρόταση απο πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ για την χρηματοδότηση της κατασκευής της.
Όλες αυτές οι νέες γραμμές ή επεκτάσεις θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια καθώς το Μετρό στην Αθήνα θα μεγαλώνει.
Πρέπει να τονίσω βέβαια ότι οι ρυθμοί δεν είναι οι ιδανικοί για μια πόλη στο μέγεθος της ΑΘήνας που θα έπρεπε να "τρέχει" πολύ πιο γρήγορα. Θα πρότεινα να κοιτάξουν την ανάπτυξη του Μετρό στη Μαδρίτη που πλέον κοντεύει να φτάσει σε μέγεθος το Μετρό στο Παρίσι. Η Μαδρίτη είναι στο μέγεθος της Αθήνας αλλά εκεί η διαφορά έιναι στην αποτελεσματικότητα και την επιμονή που έδειξαν έτσι ώστε με την ανάπτυξη πολλών γραμμών Μετρό να λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα που είχαν.
Εμείς έχουμε τη θέληση για να κάνουμε κάτι αντίστοιχο;

Τραμ: Σε αναμονή του διαγωνισμού για τον Πειραιά

Εδώ και μήνες πλέον περιμένουμε την πολυπόθητη δημοπράτηση για την επέκταση της γραμμής από το Νέο Φάληρο στο Κέντρο του Πειραιά. Ως γνωστόν μετά από πολλές διαφωνίες και διαβουλεύσεις η χάραξη αποφασίστηκε να είναι σε μονή γραμμή, κυκλική και περιλαμβάνει την εξής διαδρομή: Ν. Φάληρο - Μικράς Ασίας - Γρηγορίου Λαμπράκη - Βασιλέως Γεωργίου Α' - Λιμάνι (Πλατεία Καραϊσκάκη) - Εθνικής Αντιστάσεως - Τροχιοδρόμων και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει τις στάσεις : 1) «ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ», 2) «ΑΙΓΑΙΟ»,3) «ΛΑΜΠΡΑΚΗ», 4) «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ», 5) «ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ», 6) «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ», 7) «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ», 8) «ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑΣ», 9) «34ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖ.», 10) «ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», 11) «ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ».
Προς το παρόν (και το εγγύς μέλλον) το Τραμ θα αποτελεί το μοναδικό μέσο σταθερής τροχιάς που θα συνδέει τα νότια προάστια της Αθήνας με το κέντρο του Πειραιά και το συνολικό μήκος της επέκτασης ορίζεται στα 5,3 χλμ.
Η συγκεκριμένη διαδρομή μάλιστα προβλέπει αποκλειστικό διάδρομο διέλευσης του τραμ, εκτός από ένα μικρό τμήμα, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή μέση ταχύτητα 23χλμ/ώρα.
Ο διαγωνισμός αναμένεται αυτές τις μέρες και η ολοκλήρωση με την ανάδειξη του αναδόχου στις αρχές του 2009. Το καλοκαίρι του 2009 θα γίνει (εκτός απροόπτου) η έναρξη των εργασιών και η παράδοση θα γίνει 1,5 χρόνο μετά στα τέλη του 2010. Το παρήγορο είναι ότι με τη νέα μέθοδο προκατασκευασμένων τμημάτων το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σημαντικά γρηγορότερα απ ότι παλαιότερα.
Αυτή τη στιγμή το τέρμα του Τραμ είναι "τυφλό" καθώς το τέρμα του Νέου Φαλήρου δεν βολεύει αυτούς που έχουν τελικό προορισμό τον Πειραιά (που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των διαδρομών) και θεωρείται πολύ σημαντική η επέκταση αυτή τόσο από το Υπουργείο Μεταφορών όσο και από την εταιρεία για την εμπορικότητα του μέσου που ολοένα και κερδίζει επιβάτες κάθε χρόνο.

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Μετρό Αθήνας: με ένα χρονο καθυστέρηση σε Χαιδάρι, Περιστέρι

Σε περίπου ενάμιση χρόνο θα παραδοθούν οι 2 επεκτάσεις προς Χαιδάρι και Περιστέρι με καθυστέρηση 1 έτους. Ο Υπουργός Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τις επεκτάσεις της γραμμής 2 προς Ανθούπολη και της γραμμής 3 προς Χαϊδάρι.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός της επέκτασης της γραμμής 3 από Χαϊδάρι προς Πειραιά θα έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις με την έναρξη του νέου έτους θα ξεκινήσουν και τα έργα για την κατασκευή της πολλή σημαντικής, όπως τη χαρακτήρισε γραμμής. Επίσης ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της γραμμής 4 από Μαρούσι προς Γαλάτσι μέσω κέντρου και σύντομα στην κυβερνητική επιτροπή θα κάνει εισήγηση για τη χρηματοδότηση του έργου.
Η διαδρομή από Χαϊδάρι προς Σύνταγμα θα καλύπτεται μόλις σε 9 λεπτά και θα εξυπηρετεί περίπου 30.000 επιβάτες καθημερινά, ενώ η διαδρομή από Ανθούπολη μέχρι Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 11 λεπτά και θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 75.000 επιβάτες.
Στο σταθμό του Χαϊδαρίου θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο τετραώροφο παρκινγκ 530 θέσεων, ενώ αντίστοιχο παρκινγκ θα κατασκευαστεί και στο σταθμό της Ανθούπολης, δυναμικότητας 450 θέσεων.
Επίσης ανακοινώθηκε η εκκίνηση για την περαιτέρω επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον και Πετρούπολη (προμελέτη).
Πρόοδος επεκτάσεων
Προχωρούν ικανοποιητικά οι κατασκευαστικές εξελίξεις στην επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς το Χαϊδάρι, όπου πλέον απομένουν μόλις 180 μ. για να ολοκληρωθεί το σύνολο της νέας Γραμμής αφού έχει διανοιχτεί το 87% της υπόγειας γραμμής, μήκους 1.419 μέτρων από το Αιγάλεω προς το Χαϊδάρι. Περισσότερα από 300 άτομα εργάζονται καθημερινά προκειμένου η επέκταση του Μετρό προς το Χαϊδάρι να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2009.
Ο σταθμός "ΧΑΙΔΑΡΙ" βρίσκεται στο επονομαζόμενο τριεθνές σημείο, διότι χωροθετείται εντός του Δήμου Αγ. Βαρβάρας, απέναντι από το Δημαρχείο του Αιγάλεω και θα εξυπηρετεί και το γειτονικό Χαϊδάρι. Ο σταθμός "ΧΑΙΔΑΡΙ" προβλέπεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και να αναβαθμίσει, όχι μόνο συγκοινωνιακά, τα υποβαθμισμένα Δυτικά Προάστια του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τις μελέτες της Αττικό Μετρό υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά περισσότερα από 30.000 άτομα, οπού χάρις στο Μετρό, η απόσταση από το Χαϊδάρι έως το κέντρο της Πρωτεύουσας (Σύνταγμα), θα καλύπτεται μόλις σε 9 λεπτά, μία απόσταση που σήμερα σε ώρα αιχμής διανύεται με ΙΧ αυτοκίνητο σε περισσότερα από 45 λεπτά.

Δεδομένου του ότι ο σταθμός "Χαϊδάρι" αποτελεί έναν ακραίο Σταθμό του Δικτύου και αναμένεται να εξυπηρετεί τη Δυτική είσοδο της πόλης και τη Δυτική Αττική γενικότερα, προβλέφθηκε μαζί με την κατασκευή του Σταθμού, να κατασκευαστεί και σταθμός μετεπιβίβασης από και προς τα Λεωφορεία και τα ΙΧ. Γι’ αυτό, κατασκευάζεται χώρος στάθμευσης 380 ΙΧ οχημάτων ακριβώς δίπλα στον σταθμό ΧΑΙΔΑΡΙ. Πρόκειται για ένα 4όροφο κτίριο (υπόγειο, ισόγειο, 4 όροφοι). Πρόσφατα η Αττικό Μετρό ΑΕ ολοκλήρωσε τη μελέτη της επέκτασης του υπόγειου χώρου του προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά του κατά 150 θέσεις στάθμευσης ΙΧ οχημάτων ταυτόχρονα με την αναβάθμιση της περιοχής.
Επίσης, γίνεται η μελέτη και προβλέπεται να αρχίσει -εντός του 2009- η κατασκευή του χώρου στάθμευσης 450 θέσεων στο Αιγάλεω και άλλος ένας στην κεντρική πλατεία της Αγ. Βαρβάρας δίπλα στο μελλοντικό σταθμό του Μετρό.
Μετά το Χαϊδάρι, η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, στην οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο σχετικός Διαγωνισμός. Η κατασκευή της επέκτασης της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του έτους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές στο διαγωνισμό από ενστάσεις, προσφυγές, κ.λπ. των 6 διαγωνιζομένων τεχνικών ομίλων/εταιρειών. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει ξεκινήσει από το 2006 και ακόμα συνεχίζει...
Εξ ίσου σημαντική επέκταση είναι και αυτή της νέας Γραμμής του Μετρό, στον 5ο μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδος. Τα έργα στους Σταθμούς "ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ" και "ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ", προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ πρόσφατα (03/04/2008) ενώθηκε η υπό κατασκευή γραμμή με το υφιστάμενο δίκτυο του Μετρό. Σε ενάμιση χρόνο, στο τέλος του 2009, ο Δήμος Περιστερίου θα διαθέτει 3 σύγχρονους Σταθμούς Μετρό, οι οποίοι με την υψηλή αισθητική τους θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή και θα εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση περισσότερους από 75.000 επιβάτες.
Παράλληλα, χάρις στην κατασκευή του Μετρό, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα δημιουργήσει στο Περιστέρι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης 10.000 τμ., στην επιφάνεια του ομώνυμου Σταθμού του Μετρό. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης ΙΧ οχημάτων (450 θέσεων) στον τερματικό Σταθμό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ.
Με τα έργα αυτά, ο κάτοικος του Περιστερίου θα έχει πλέον τη δυνατότητα να βρεθεί με άνεση, ασφάλεια και ταχύτητα μόλις σε 11 λεπτά στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα) και σε λιγότερο από μισή ώρα στο Ελληνικό, μια διαδρομή που σήμερα θυμίζει ...Γολγοθά για τον χρήστη του ΙΧ, ειδικά σε ώρες αιχμής.
Όμως, το Μετρό δεν σταματά στην Ανθούπολη, αφού ήδη η Αττικό Μετρό έχει αρχίσει την προμελέτη του έργου για τη περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον και την Πετρούπολη.
Το μεγάλο μέτωπο έργων Μετρό, έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: Εν αναμονή εξελίξεων

Το ενδιαφέρον για τα μεγάλα έργα στην χώρα μας έχει στραφεί πλέον στη Θεσσαλονίκη αφού εκεί εκτελούνται τα μεγαλύτερα αστικά έργα της τελευταίας 4ετίας. Μετά το Μετρό, την επέκταση του αεροδιάδρομου του αεροδρομίου και της γενικής ανακαίνισης αυτού (;) την Υποθαλάσσια (;;) άλλο ένα πολύ μεγάλο έργο πρόκειται να αλλάξει τη μορφή της Θεσσαλονίκης. Η Εξωτερική Περιφερειακή θα γίνει η αντίστοιχη Αττική Οδός της πόλης και θα λύσει πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα που ταλανίζουν τη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες δεκαετίες.
Εντός του 2009 και του 2010 εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της Εξωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 680 εκατ. ευρώ. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγκεκριμένα στο ΠΕΠ Μακεδονίας και σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 3 ετών.
Όπως εκτιμάται, οι οριστικές μελέτες θα είναι έτοιμες στα τέλη του 2008 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η σταδιακή δημοπράτηση των έργων.
Την ευθύνη εκπόνησης όλων των απαραίτητων μελετών για την ωρίμαση και προετοιμασία του έργου ολοκλήρωσης της Εξωτερικής Περιφερειακής, καθώς και της σύνδεσή της με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε.
Με την ολοκλήρωση του έργου, η Θεσσαλονίκη θα έχει αποκτήσει έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα ενώνει την Εγνατία Οδό με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών παρακάμπτοντας ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση της κυκλοφοριακά κορεσμένης Εσωτερικής Περιφερειακής, η εξυπηρέτηση των περιφερειακών δήμων και η προσβασιμότητα στην Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική.
Το συνολικό μήκος της παράκαμψης, συμπεριλαμβανομένης και της σύνδεσης με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ανέρχεται σε περίπου 34 χιλιόμετρα.
Στα μεγάλα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνονται 13 ανισόπεδοι κόμβοι, 20 σήραγγες, συνολικού μήκους μονού κλάδου 20.780 μ. περίπου καθώς και 13 γέφυρες, συνολικού μήκους διπλού κλάδου 1.960 μ. περίπου.
Η εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης στην πρώτη της φάση προβλέπει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου 35, περίπου, χιλιομέτρων. Τα 10 χιλιόμετρα, αυτά που θα περάσουν από το δάσος του Σέιχ Σου, θα είναι υπογειοποιημένα. Η εξωτερική περιφερειακή θα «αγκαλιάσει» Φίλυρο, Ρετζίκι, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα, Τριάδι, Θέρμη και Ραιδεστό πριν καταλήξει στο αεροδρόμιο Μακεδονία.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του δρόμου αυτού είναι ότι σε δύο σημεία του θα συνδέεται με την εσωτερική περιφερειακή και το κέντρο της πόλης. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 400 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά το κόστος των απαλλοτριώσεων στα 25 υπέργεια χιλιόμετρά του το επιβαρύνουν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από το Δ' ΚΠΣ και το έργο θα εκτελεστεί σε περισσότερες της μίας εργολαβίες.
Προοπτική της εξωτερικής περιφερειακής, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εγνατίας Α.Ε. που χειρίζεται το έργο, είναι να συνδεθεί με το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών και στη συνέχεια να καταλήξει στο Αγγελοχώρι. Στις προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε εύθετο χρόνο, είναι να δημιουργηθεί δακτύλιος, υπερθαλάσσια, με τις ακτές του Καλοχωρίου και εκείθεν με τον κόμβο της Εγνατίας στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Αθήνας.

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Έργα ακούμε, έργα βλέπουμε;

Εδώ και πολύ καιρό η πληροφόρηση σχετικό με το με το πολυδιαφημισμένο έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη είναι με το σταγονόμετρο και μια σιγή ιχθύος επικρατεί.
Γιατί όμως δεν ακούγεται το παραμικρό; Εδώ και μήνες υπάρχει μηδενική παροχή πληροφοριών για την πρόοδο των εργασιών. Ποιο είναι όμως το συνολικό project αναβάθμισης του Αεροδρομίου Μακεδονία;
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 246 εκ. ευρώ, όπου επεκτείνεται ο διάδρομος προσγειώσεων και απογειώσεων προς τη θάλασσα σε μήκος 900 και πλάτος 450 περίπου μέτρων, ώστε να αποκτήσει συνολικό μήκος 3.440 μέτρα.
Στα τέλη του 2011 αναμένουμε να παραδοθεί το έργο επέκτασης του αεροδιαδρόμου 10/28 του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που ήδη υλοποιείται, και θα δώσει στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να εξυπηρετεί και υπερατλαντικές πτήσεις καθώς τώρα δεν έχει τέτοια δυνατότητα.
Το έργο καθυστέρησε σημαντικά, καθώς είχε εμπλακεί σε μία σειρά ενστάσεων (όπως και όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα μας), που καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών 4 χρόνια, συγκεκριμένα από το 2000 τα έργα άρχισαν το 2004.
Παράλληλα, με την επέκταση του διαδρόμου, επεκτείνεται σε αντίστοιχο μήκος και παράλληλος τροχιόδρομος. Επίσης, στο στάδιο της ολοκλήρωσης (;;) βρίσκονται τρία ακόμη σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση και την επέκταση των χώρων στάθμευσης, στην επέκταση του αεροσταθμού ΒΔ και στην ανακαίνιση του Πύργου Ελέγχου, καθώς και στην επέκταση του εμπορευματικού σταθμού.
Όλα αυτά ωραία αλλά προς το παρόν δεν ξέρουμε τους ρυθμούς του έργου και περιμένουμε το συντομότερο μια συνολική ενημέρωση για την εξέλιξη αυτού του πολύ σημαντικού έργου το οποίο θα φέρει στη Θεσσαλονίκη μια ακόμη πνοή Ευρωπαϊκής μεγαλούπολης που έχει τις κατάλληλες υποδομές.
Επίσης τώρα που ακόμα είναι καιρός πρέπει να προβλεφθεί και η σύνδεση με το Μετρό ή τον Προαστιακό της πόλης καθώς δεν εννοείται σύγχρονο αεροδρόμιο σε μια μεγαλούπολη χωρίς να συνδέεται με μέσο σταθερής τροχιάς και όχι μόνο με ταξί και λεωφορεία.
Ένα ακόμα πολύ μεγάλο έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης στο οποίο όμως δεν βλέπουμε και δεν ακούμε τίποτα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος αλλά πολύ απλά αυτή δεν φτάνει σε εμάς.
Και με κάνει να αναρωτιέμαι. Γιατί;

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Ενέργεια: Ο Αγωγός South Stream θα γίνει πραγματικότητα!

Τεράστιο ενεργειακό βήμα κάνει η Ελλάδα με την υπογραφή χθες στη Μόσχα της επίσημης διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου South Stream (που είναι ο δίδυμος αδελφός του Nord Stream). Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που καθιστά της χώρα μας ενεργειακό παίκτη στην μοιρασιά του φυσικού αερίου στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη.
Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα μπαίνει στο ελληνικό έδαφος από το λιμάνι του Μπουργκάς στη Βουλγαρία και θα παρέχει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο, με εκμετάλλευση κατά 50% από τις εταιρείες Gazprom και ΔΕΣΦΑ.
Η μελέτη σκοπιμότητας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα σε 24 μήνες θα κρίνει τη μελλοντική πορεία του αγωγού επί του ελληνικού εδάφους προς Ιταλία, και προς Βορρά (Αλβανία- ΠΓΔΜ).
Ο αγωγός South Stream σχεδιάζεται έτσι, ώστε από το λιμάνι του Μπουργκάς να περάσει στη Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία και από εκεί και στην Ιταλία. Στο Ελληνικό τμήμα του αγωγού θα εισέρχεται από τη Βουλγαρία και δια μέσω της Μακεδονίας και της Ηπείρου θα καταλήγει στην Ηγουμενίτσα. Από κει η δυνατότητα για μεταφορά στην Ιταλία είναι εύκολη υπόθεση.
Ο αγωγός αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των μελετών να ξεκινήσει άμεσα να ξεκινήσει να κατασκευάζεται με στόχο το 2014 να έτοιμο σε όλο το μήκος του και η εμπορική εκμετάλλευση να γίνει πραγματικότητα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το σχέδιο του South Stream είναι ένα από τα σημαντικότερα για τις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης και εντάσσεται στη στρατηγική της διαφοροποίησης όδευσης του φυσικού αερίου καθώς και ότι οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν σαν αποκλειστικό γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας μας όσο και των Ευρωπαίων εταίρων μας μέσω της οργάνωσης μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορών και καταναλωτών ενέργειας».
Η χώρα μας απ ότι φαίνεται επενδύει πολύ στον ενεργειακό τομέα και καλά κάνει βεβαίως διότι οι τιμές του πετρελαίου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Στο άμεσο μέλλον αναμένουμε και κινήσεις για εναλλακτικές και καθαρές μορφές ενέργειας και να πάψει η χώρα μας να εξαρτάται από το πετρέλαιο και τα καπρίτσια του.
Όσο για τον South Stream συγχαρητήρια σε αυτούς που κατάφεραν να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση της γεωπολιτικής σχέσης της χώρας μας στην παγκόσμια σκακιέρα.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα