
Η Εγνατία Οδός είναι από εχτές 30 Μαΐου 2009 γεγονός. Και εννοώ γεγονός στο σύνολο της. Πλέον από την Ηγουμενίτσα μέχρι και του Κήπους του Έβρου μπορείς να διανύσεις τον αυτοκινητόδρομο χωρίς παρακάμψεις. Ο δρόμος 670χλμ. λειτουργεί κανονικά και με ταχύτητα που φτάνει το όριο (130χλμ./ωρα είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο) μπορεί κάποιος από την Ήπειρο να φτάσει στα σύνορα του Έβρου σε 5.15 λεπτά!! Μόλις πριν από 15 χρόνια χρειαζόταν (σε καλές καιρικές συνθήκες) περίπου 12 ώρες!!!
Ένας ιστορικός και ταυτόχρονα στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομος είναι η Εγνατία που ξεκίνησε δειλά - δειλά να ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και από το 1994 και μετά τμήμα -τμήμα άρχισε να παραδίδεται. Όπως είναι λογικό τα πιο ήπια πεδινά τμήματα κατασκευάστηκαν σχετικά εύκολα (δηλαδή τα τμήματα της Μακεδονικής και Θρακικής πεδιάδας) και προς το τέλος έμειναν τα δύσκολα τεχνικά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου που χρειάζονταν και πολύ μεγαλύτερα κονδύλια.
Χρειάστηκαν λοιπόν 15 χρόνια και περισσότερα από 5,5 δις ευρώ για να καμαρώνουμε σήμερα τον καλύτερο και μεγαλύτερο Ελληνικό Αυτοκινητόδρομο. Τα 15 χρόνια είναι σχετικά πολλά ειδικά αν τα αντιπαραβάλλουμε με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα αλλά αν βάλουμε στη ζυγαριά και την Ελληνική πραγματικότητα θα δούμε ότι είναι ένα έργο σχετικά on time. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 85 ξεκίνησε ο περίφημος ΠΑΘΕ (Πάτρα- Αθήνα -Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι) και ακόμα κατασκευάζεται. Κατασκευάστηκε λοιπόν σχεδόν στο μισό χρόνο από ότι ο ΠΑΘΕ και μάλιστα με περισσότερα χιλιόμετρα.
Οι Νομοί που διασχίζει η Εγνατία είναι οι: Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
Συνολικά 570 γέφυρες συνολικού μήκους 41,6χλμ και 76 δίδυμες σήραγγες μήκους περίπου 50χλμ κατασκευάστηκαν σε όλη τη χρονική διαδρομή των 15 ετών.
Με την παράδοση και των τελευταίων 31χλμ από τον Α/Κ Παναγιάς έως τον Α/Κ Βενέτικου η Εγνατία ξεκινά να βγάλει από την φυσική γεωγραφική απομόνωση την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Θα ανατρέψει τα δεδομένα στο εμπόριο, τις μετακινήσεις, το βιοτικό επίπεδο όλων των Νομών που διέρχεται και θα προσελκύσει εμπορικά οχήματα κυρίως απο την Ασία μετατρέποντας ως ανταγωνιστικό εμπορικό και επιβατικό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται ως η απόλυτη Μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο θα είναι το κέντρο των διαδρομών τόσο στις διαδρομές εντός των συνόρων όσο και σε αυτές από τις γειτονικές χώρες και κυρίως την Τουρκία. Το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αναμένεται αν εκτοξευτούν εμπορικά καθώς λόγω της Εγνατίας θα αποκτήσουν φυσικό πλεονέκτημα έναντι άλλων.
Είναι επίσης αυτοκινητόδρομος απόληξης μεγάλων Ευρωπαϊκών οδικών αξόνων όπως αυτού του Βερολίνου-Σόφιας-Θεσσαλονίκης και του Ελσίνκι-Αλεξανδρούπολης.
Με τους κάθετους άξονες της Εγνατίας να μπαίνουν και αυτοί στην πρίζα και μέχρι την ολοκλήρωση του το 2013 η Ήπειρος η Μακεδονία και η Θράκη θα είναι οι πιο προηγμένες συγκοινωνιακά (σε υπεραστικό επίπεδο) στην Ελλάδα διαθέτοντας σχεδόν 1.000χλμ κλειστών αυτοκινητόδρομων.
Σε μερικά χρόνια η Εγνατία θα συναντά στο διάβα της και άλλους 3 σύγχρονους Αυτοκινητόδρομους. Προς το παρόν συναντά τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου στο Κλειδί Ημαθίας (που έχει όμως ακόμα τμήματα υπό κατασκευή) ενώ μελλοντικά θα συναντά στα Γρεβενά τον Α/Δ Κεντρική Οδός (Λαμία- Τρίκαλα- Γρεβενά) και τον Α/Δ Ιόνια Οδός (Αντίρριο- Ιωάννινα). δημιουργώντας ένα μεγάλο σύμπλεγμα αυτοκινητόδρομων που θα προσθέσουν πολλά χλμ αυτοκινητόδρομων στις περιφέρειες αυτές.
ΔΙΟΔΙΑ-ΣΕΑ
Τα καλά νέα είναι αυτά. Τα κακά νέα για τους χρήστες είναι πως ξεκινά η πληρωμή διοδίων και μάλιστα με χρεώσεις αντίστοιχες του ΠΑΘΕ. Το κόστος υπολογίζεται περίπου σε 0,04-0,05 ανά χιλιόμετρο οπότε για την πλήρη διαδρομή υπολογίστε περίπου σε 26-33€.
Επίσης ετοιμάζονται και δημοπρατούνται 13 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων που θα περιέχουν Στάθμευση, Πρατήρια Καυσίμων, Εστιατόρια, Καφέ κλπ. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κανένα παρκινγκ σε όλο το μήκος του δρόμου. Κάποια από τα ΣΕΑ που δημοπρατήθηκαν δεν βρήκαν το ανάλογο ενδιαφέρον και έτσι θα καθυστερήσουν για κάποιους μήνες.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποια μικρά τμήματα βρίσκονται υπό κατασκευή χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τις διαδρομές. Ας μην γκρινιάζουμε και ας χαρούμε ένα ακόμα τεράστιο έργο το τελευταίο αυτής της δεκαετίας.