Μετά απο αρκετά χρόνια διεργασιών και διαπραγματεύσεων φτάσαμε στο καθοριστικό σημείο και την ερχόμενη Παρασκευή στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας θα υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μεταξύ της Gazprom και όλων των συμμετεχόντων στο έργο.
Ο κ. Χατζηδάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση που του μετέφερε ο πρέσβης και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας την οποία από ελληνικής πλευράς θα υπογράψει ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ).
Η επιτυχής συμφωνία συνεργασίας των δύο εταιριών προβλέπει το σύνολο των απαραίτητων σημείων για την ταχύτερη ολοκλήρωση της μελέτης του ελληνικού τμήματος του αγωγού -το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο 2009 ενώ για το σύνολο του αγωγού έως το μέσο του 2010. Ακολούθως, η τελική Επενδυτική πρόταση θα ληφθεί το αργότερο έως το μέσο του 2011.
Κατά πάσα πιθανότητα το 2011 θα αρχίσουν και οι εργασίες κατασκευής με στόχο να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού έως το τέλος του 2015.
Το σημείο εισόδου του Αγωγού -χωρητικότητας 10 δις κ.μ./έτος- στην Ελλάδα είναι τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ενώ η έξοδος θα προσδιορισθεί από τη μελέτη και την κοινή ομάδα εργασίας που θα συσταθεί για την εκπόνησή της
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη συνεργασία με τη Ρωσία και ειδικότερα στη συγκεκριμένη συμφωνία. «Με τη δική μου παρουσία, τόνισε, θέλουμε να υπογραμμίσουμε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την πολιτική των αγωγών και γενικότερα βεβαίως για τη συνεργασία μας με τη Ρωσία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Chkhikvishvili ανέφεραν ότι ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, σύμφωνα με τα οποία ο αγωγός θα λειτουργεί το 2015. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε επιπλέον πως «το γεγονός ότι προχωρούμε στη σύσταση της εταιρίας δείχνει ότι όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι αποφασισμένες να κάνουν τα βήματα που απαιτούνται». Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι τα θέματα σε σχέση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξελίσσονται ομαλά.
Ο αγωγός South Stream θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στις ακτές της Βουλγαρίας και από εκεί θα διακλαδώνεται προς Βορρά μέσω Σερβίας και προς Νότο μέσω Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Στην εταιρία που θα κατασκευάσει το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα συμμετέχουν με ποσοστά 50 - 50 % η Gazprom και ο ΔΕΣΦΑ.
Σημειώνεται τέλος ότι η ρωσική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την Ε.Ε. ο South Stream να ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι Βρυξέλλες προωθούν τον αντίπαλο αγωγό Nabucco, επικαλούμενες την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας αερίου.
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε και ο Θάνος Μωραΐτης από διευθυντής της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας
-
Την παραίτησή του από διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
ανακοινώνει με επιστολή του πρός τον Πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά, ο βουλευτής
Θάνος...
Πριν από 1 εβδομάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου