Υποδομές στην Ελλάδα

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΗΣΑΠ: έρχονται 2 νέοι σταθμοί, το 2010 ο διαγωνισμός υπογειοποίησης Φάληρο-Πειραιά


Τα έργα εκσυγχρονισμού του ΗΣΑΠ προχωρούν αυτόν τον καιρό με την αλλαγή των σιδηροτροχιών τοποθετώντας παρόμοιους με αυτούς του Μετρό προκειμένου να αναβαθμιστούν οι ταχύτητες, η ασφάλεια και η μείωση του θορύβου. Βέβαια εδώ έχω να παρατηρήσω ότι στο τμήμα που έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ο θόρυβος παραμένει απλά είναι διαφορετικός. Ας ελπίσουμε αυτό να πάψει με τον καιρό. Η ταλαιπωρία του κοινού είναι αρκετά μεγάλη και οι καθυστερήσεις στην χρονοαπόσταση είναι πολλές. Επίσης ολοκληρώθηκε και η αναβάθμιση της σήραγγας Μοναστηράκι-Ομόνοια. Να υπενθυμίσω ότι τα έργα αφορούν το τμήμα Φάληρο-Κηφισιά. Το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα του 2010.
Όμως ο ΗΣΑΠ δε σταματά εδώ, το επόμενο διάστημα περιμένουμε και άλλα πράγματα που θα ανεβάσουν την αξιοπιστία αυτού του μέσου που κακώς ονομάζεται Ηλεκτρικός. Θα έπρεπε να ονομάζεται απλώς Γραμμή 1 του δικτύου Μετρό της Αθήνας αφού είναι Μετρό. Μπορεί να μην είναι πλήρως υπογειοποιημένο όπως οι Γραμμές 2 και 3 αλλά είναι Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος. Έχουμε άλλωστε πολλά παραδείγματα σε Ευρωπαϊκές πόλεις με επιφανειακές γραμμές αλλά λέγονται Μετρό.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα έργα του ΗΣΑΠ. Έχουμε και λέμε. 2 νέοι σταθμοί πρόκειται να προστεθούν εντός του 2010 στο δίκτυο του. Ο πρώτος σταθμός θα γίνει στο νότιο τμήμα ανάμεσα στην Καλλιθέα και το Μοσχάτο και θα ονομάζεται ΙΛΙΣΟΣ. Ο δεύτερος σταθμός θα είναι ανάμεσα στο σταθμό Ηράκλειο και Ειρήνη και θα ονομάζεται ΨΑΛΙΔΙ (τι ονομασία!!). Και οι 2 σταθμοί γίνονται λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ των σταθμών που είναι περισσότερο από 2.500μ. Τεχνικά θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους υπόλοιπους σταθμούς με μήκος 110μ για την στάθμευση συρμών 6 βαγονιών.
Όλα αυτά μας υπόσχονται να έχουν ολοκληρωθεί εντός τους πρώτου εξαμήνου του 2010.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΑΛΗΡΟ- ΠΕΙΡΑΙΑ
Άλλο ένα σήριαλ που αφορά έργο στον Πειραιά συγκοινωνιακού χαρακτήρα παίρνει τέλος. Μετά τις σαπουνόπερες του Τραμ και του Μετρό έρχεται και ο τρίτος διαγωνισμός ΜΣΤ για τον Πειραιά. Τι περιλαμβάνει;
Την υπογειοποίηση του τμήματος μεταξύ των σταθμών ΦΑΛΗΡΟ και ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ενδιάμεσα στο ύψος του Κεράνη θα κατασκευαστεί και υπόγειος μάλιστα ένας ακόμα νέος σταθμός με το όνομα ΚΑΜΙΝΙΑ. Η υπογειοποίηση είναι περίπου 2.500 μέτρα και θα απαλλάξει τον Πειραιά από την διχοτόμηση που υφίσταται έως σήμερα και ευελπιστούμε να αναβαθμίσει την ομολογουμένως εξαιρετικά άσχημη αισθητικά εικόνα της περιοχής. Ο διαγωνισμός αναμένεται με την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων και ο χρόνος αποπεράτωσης είναι περίπου 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (σαν λίγο μου φαίνεται).
Έτσι ο Πειραιάς θα υφίσταται τριπλή ταλαιπωρία από το 2010 με τα έργα της Αττικό Μετρό, της Αττικό Τραμ και του ΗΣΑΠ. Φυσικά για καλό είναι και ελπίζω η γκρίνια να είναι περιορισμένη αφού με την ολοκλήρωση ο Πειραιάς θα αποκτήσει ΜΣΤ της προκοπής και θα μπορεί ο εργαζόμενος και ο πολίτης του Πειραιά να κινείται πολύ πιο άνετα.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ
Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εντός του 2010 να έχουμε και το διαγωνισμό επέκτασης της Γραμμής 1 από την Κηφισιά (που θα γίνει υπόγειος σταθμός) μέχρι το 20ο χλμ της Εθνικής Οδού (Κηφισός) με 4 σταθμούς: ΑΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ, ΚΑΣΤΡΙ, ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ.
Χαιρόμαστε λοιπόν που ο ΗΣΑΠ αλλάζει πρόσωπο και τα επόμενα χρόνια θα γίνει καλύτερος, ταχύτερος και ομορφότερος...

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όντως, κακώς ονομάζεται "ηλεκτρικός" κυρίως τώρα που αναβαθμίζεται και σε λίγους μήνες δεν θα υπολείπεται σε τίποτα έναντι του μετρό. Άσε που ήδη από τώρα μού φαίνεται ότι έχει συχνότερες διελεύσεις απ' ότι το μετρό, σε ώρες μη αιχμής τουλάχιστον. Έτσι κι αλλιώς, πολλά μετρό ανά τον κόσμο είναι (και) υπέργεια οπότε δεν τίθεται θέμα. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να γίνει απόσυρση των τραίνων με πέντε βαγόνια και να έχει και ο ΗΣΑΠ μόνο συρμούς με 6 βαγόνια. Είναι άκρως ενοχλητικό να περιμένεις στην άκρη της αποβάθρας και να τρέχεις μετά για να φτάσεις στο τελευταίο βαγόνι του κουτσουρεμένου συρμού και επίσης με αυτό τον τρόπο θα είχαμε και χώρο για περισσότερους επιβάτες.

DESIRO EMU είπε...

Ο ΗΣΑΠ λεγεται ηλεκτρικος γιατι ΔΕΝ βρισκεται στην δικαιοδοσια της ΑΜΕΛ (κακως) αλλα σε ξεχωριστη εταιρεια,την ΗΣΑΠ. Αν θελουμε να τον λεμε μετρο,πρεπει να γινει συγχωνευση των εταιρειων ΑΜΕΛ και ΗΣΑΠ. Επισης,με την ολοκληρωση των εργων ο διαφορετικος θορυβος θα παραμεινει,ειναι απλα πιο ανεκτος απο τον προηγουμενο. Ο ηλεκτρικος θα εχει πολλα να ζηλεψει απο το μετρο και μετα απο ολες τις εργασιες γιατι δεν θα εχει ποτε την ποιοτητα και το επιπεδο του μετρο που κερδιζει ακομη και τον πιο απαιτητικο. Μου εχουν τυχει πολλα απαραδεκτα στον ηλεκτρικο που ουτε διανοουμε οτι μπορει να συμβουν στο ποιοτικο μας μετρο. Με την ολοκληρωση των εργασιων θα ηταν μεγαλη ανακουφιση για εμας τους επιβατες να γινει αυτη η συγχωνευση των εταιρειων και να απολαυσουμε ποιοτητα και στον ηλεκτρικο!
Τελος,να παρατηρησω πως ηταν απλα προεκλογικες εξαγγελιες η επεκταση των ΗΣΑΠ προς Ν.Ερυθραια,καθως αν ηταν να γινει κατι τετοιο, η αναβαθμιση των γραμμων θα αφορουσε ΜΟΝΟ το τμημα ΦΑΛΗΡΟ-ΚΑΤ. (Οπως τωρα δεν περιλαμβανεται το ΦΑΛΗΡΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ επειδη ξερουν πως θα υπογειοποιηθει,θα αλλαξουν τις γραμμες τοτε). Αφου αλλαζουν και τις γραμμες στο τμημα ΚΑΤ-ΚΗΦΙΣΙΑ, σημαινει πως δεν προκειται να γινει ποτε αυτη η επεκταση.
Και ειναι πραγματι κριμα,γιατι η Ν.Ερυθραια εχει αστικοποιηθει εντονα και ενα ΜΣΤ το χρειαζεται επειγοντως. Οσο για την τελικη επεκταση στον Αγ.Στεφανο θα ειναι σχεδον αχρηστη,καθως η εν λογω περιοχη θα εξυπηρετειται στο τελος του χρονου με τον προαστιακο. Απλα οι ανθρωποι ειδαν πως ο προαστιακος δεν τους "καθεται" οπως για τον Πειραια που θα ειχε αμεση συνδεση με το Αεροδρομιο και επεκτεινουν τωρα εκει το μετρο (αμην και ποτε) ωστε να τους κανει αυτο το ονειρο πραγματικοτητα...

DESIRO EMU είπε...

Α,επισης για τον σταθμο ΨΑΛΙΔΙ θα ονομαστει ετσι γιατι ετσι λεγεται εκεινη η συνοικια του Αμαρουσιου. (Οπως Π.Χ. η Κηφισια εχει τις συνοικιες Κηφισια,Νεα Κηφισια,Κατω Κηφισια,Πολιτεια,Κεφαλαρι,Στροφυλι,κλπ)
Πολυ κακως και για τον προαστιακο σταθμο στον Παραδεισο Αμαρουσιου που δεν τον ονομασαν ετσι,παρα το "απροσδιοριστο" ονομα ΚΗΦΙΣΙΑΣ που ερχεται απο το ονομα της λεωφορου... Τα ιδια και για τον ΠΕΝΤΕΛΗΣ (απο την λεωφορο) που θα επρεπε να ονομαστει ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ. Ο Λιαπης ειχε τελικα πολυ φαντασια...

Επισκέπτης είπε...

Γιατί κακώς ονομάζεται ηλεκτρικός; Και οι γραμμές του ΗΣΑΠ και οι γραμμές του Αττικού Μετρό δε λειτουργούν με ηλεκτροκίνηση;

DESIRO EMU είπε...

Ασε που με την συγχωνευση των εταιρειων θα εχουμε 1 διοικητικο συμβουλιο,1 διευθυντη,1 γραφειο τυπου,1 γραφειο εκμεταλλευσης,1 γραφειο απολεσθεντων, 1 γραφειο οικονομικων και κονδυλιων (αντι για 2) και δεν συμμαζευεται!
Σεμνα και κρατικοδιαιατα!
ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

Η Γραμμή 1 περνά σε άλλη εποχή και σε ανώτερο επίπεδο.
Ήδη όπως προαναφέρθηκε ο θόρυβος είναι αρκετά πιο μαλακός, δεν έχει καμία σχέση με πριν και νομίζω πως θα ελαττωθεί ακόμη περισσότερο.
Θα διαφωνήσω όμως με τον φίλο DESIRO EMU στο θέμα της επέκτασης προς τα βόρεια. Δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο έργο έχει καμία σχέση με προεκλογικές εξαγγελίες καθώς η πρώτες μελέτες έχουν ξεκινήσει πολύ πιο πριν ανακοινωθούν οι εκλογές, μπορεί και 2 χρόνια αν θυμάμαι καλά, υπάρχει ήδη η χάραξη επέκτασης, και υπάρχει καταχωρημένο σαν έργο επέκτασης στον ιστότοπο των ΗΣΑΠ εδώ και 4 χρόνια. Απλά ίσως να μην γίνει άμεσα όπως το τμήμα Φάληρο-Πειραιάς για αυτό και θα αλλαχτούν οι γραμμές από το ΚΑΤ-Κηφισιά.
Πάντως δεν νομίζω πως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε άχρηστη και την περαιτέρω επέκταση προς τον Άγιο Στέφανο. Τίποτα δεν είναι άχρηστο και τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι όταν προσφέρει μια νέα επιπλέον πύλη εισόδου στη πρωτεύουσα. Εξ'άλλου και η Άνοιξη αλλά και ο Άγιος Στέφανος είναι ραγδαία αναπτυσσόμενα προάστια.
Εν αναμονή λοιπόν όλων αυτών των έργων και ελπίζω σύντομα να ξεκινήσει και η επέκταση γιατί πραγματικά θα αλλάξει το κυκλοφοριακό χάρτη όλης της βόρειας Αττικής και Αθήνας. Μένω στην Νεα Ερυθραία και το ξέρω από πρώτο χέρι.

Αλέξης Παπαζήσιμος

Μετρόφιλος είπε...

Αν ήθελαν πραγματικά δύο ενδιάμεσους σταθμούς που να έπιαναν τόπο θα τους έφτιαχναν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών και στο Μουσείο, υπόγειους βεβαίως. Ο Ιλισός και το Ψαλίδι το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να καθυστερούν τα τρένα.
Όσο για την ονομασία "ηλεκτρικός" είναι ελληνική εφεύρεση. Στις πολιτισμένες χώρες ηλεκτροκίνητες είναι οι περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές και όχι μόνο ένα κομματάκι. Αστικό μέσο σταθερής τροχιάς με την ονομασία "ηλεκτρικός σιδηρόδρομος" δεν υφίσταται πουθενά. Υπάρχουν μετρό, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος, Stadtbahn (μείγμα τραμ και μετρό), monorail κ.λπ., τα οποία είναι όλα ηλεκτροκίνητα.

τρενομανής είπε...

O Desiro EMU έχει απόλυτο δίκιο:1. Η επέκταση στην Ερυθραία δεν θα γίνει (δυστυχώς) τουλάχιστον στα προσεχή 10 - 20 χρόνια (προηγούνται εδώ που τα λέμε άλλες πιο αξιόλογες επεκτάσεις του Μετρό: Προς Πειραιά, και η έναρξη κατασκευής της γραμμής 4 τύπου "U"), 2. Ο ηλεκτρικός (δυστυχώς) δεν θα φτάσει την ποιότητα του Μετρό. Ας ελπίσουμε ότι η ταχύτητα θα αυξηθεί απτά, όπως και απτές θα είναι οι μειώσεις στο χρόνο των δρομολογίων. Όσο για τον θόρυβο η ελάττωσή του πρέπει να συνδυαστεί με την προσθήκη κατάλληλων ηχοπετασμάτων (αυτά με τα αυτοκόλλητα χελιδόνια) σε όλο το μήκος της επίγειας διαδρομής του (ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές). Κατά την ανακατασκευή της γραμμής πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η λεπτομερής τοποθέτηση της γραμμής στους σταθμούς με καμπές (Μοναστηράκι, Άγιος Νικόλαος κ.λ.π.) ώστε αν αυτό είναι εφικτό να ελαττωθεί στο ελάχιστο το (τεράστιο) διάκενο. 3. θα ήταν ορθότερο αφού ο ηλεκτρικός θα φτάσει το Μετρό να συνενωθούν με την ένταξη του ηλεκτρικού στην Αττικό Μετρό. Αυτό θα ήταν καλό να συνδυαστεί με τις εξής κινήσεις: 1. Σταδιακή ανακατασκευή των βαγονιών του Μετρό (πολλά από τα οποία έχουν το μαύρο τους το χάλι, ειδικά αυτά της 8ης παραλλαβής) από μια σοβαρή εταιρία (π.χ. Ναπηγεία) όχι δηλαδή όπως έγινε με τους κλιματισμούς που λειτουργούν μόνο όταν τα βαγόνια είναι άδεια και έξω κάνει κρύο! 2. Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής και με την άφιξη νέων συρμών του Μετρό (ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη) να κινούνται τουλάχιστον οι συρμοί 1ης γενιάς του Μετρό στην γραμμή 1 του ΗΣΑΠ ώστε να καλύπτεται το κενό των τρένων που θα είναι προς ανακατασκευή. 3. Θα ήταν προτιμώτερο αντί της επέκτασης του ηλεκτρικού προς Βορράν (περιοχές που θα καλύψει ούτως ή άλλως ο προαστιακός προς Χαλκίδα - Θήβα όταν επιτέλους παραδοθεί και μάλιστα ηλεκτροκίνητος - αλήθεια πότε;) να έκανε μια επέκταση υπόγεια ή επίγεια προς το Πέραμα, κατά την πορεία του παλιού τραμ Περάματος, αφού τα δικαιώματα της καταργημένης εδώ και 32 χρόνια σημαντικής αυτής προαστιακής γραμμής ανήκουν στον ΗΣΑΠ, αντί να στείλουν εκεί το slow motion Τραμ Α.Ε.! (Όπως αντίστοιχα είχαν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα της γραμμής του "Θηρίου" μετά την κατάργησή του τον Αύγουστο του 1938 στην ΕΗΣ, με σκοπό να επεκταθεί το τότε δίκτυο από την Ομόνοια στην Κηφησία, γεγονός που έλαβε χώρα το 1958). Η περιοχή εκείνη είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένη, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά και θα εξυπηρετήσει χιλιάδες επιβατηγού κοινού και μάλιστα χαμηλών οικονομικών στρωμάτων. Άλλωστε το χρωστά αυτό στην περιοχή ο ΗΣΑΠ με την αυθαίρετη, βίαια και απαράδεκτη κατάργηση της γραμμής εκείνης. Και για να προχωρήσω και λίγο παραπάνω, όταν με το καλό πραγματοποιηθεί η ζεύξη Περάματος - Παλούκια (Σαλαμίνα) να προβλευθεί γραμμή και για τον ΗΣΑΠ ώστε η γρμμή 1 να εξυπηρετήσει και την τόσο πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες!

τρενομανής είπε...

...Υ.Γ. Μια που το θέμα μας είναι ο ηλεκτρικός γνωρίζει κάποιος με ακρίβεια την τύχη των συρμών 9ης παραλαβής LEW Ανατολικής Γερμανίας (8 συρμοί των 6 βαγονιών και δύο εφεδρικά) που παρελήφθηκαν μεταξύ 1983 - 1985; Ναι αυτοί οι συρμοί που ήταν διαρκώς εφεδρία (ζήτημα να δούλεψαν 5 χρόνια) στους σταθμους του Θησείου και του Νέου Φαλήρου και εξαφανίστηκαν ήσυχα και αθόρυβα το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς (ποιος θα ασχολούνταν τότε με εκείνους, ήταν και χρονιά εκλογών!). Και πριν προλάβετε να γελάσετε διαβάζοντας το "Ανατολικής Γερμανίας" μάθετε ότι τα εν λόγω τρένα είχαν αμάξωμα εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, καθώς επίσης ότι της ίδιας εταιρίας (LEW δηλαδή Ανατολικής Γερμανίας) είναι τα αμαξώματα των καλύτερων και πιο πετυχημένων αυτοκινηταμαξών του ΟΣΕ τύπου Ιντερσίτυ...

Ανώνυμος είπε...

Οι επεκτάσεις του Μετρό προς Πειραιά και η Γραμμή 4 δεν έχουν καμία σχέση με την επέκταση της Γραμμής 1 προς Εθνική Οδό και Άγιο Στέφανο. Τις πρώτες δυο θα τις κατασκευάσει η Α.Μ. και την άλλη οι ΗΣΑΠ. Άρα δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας.
Ο "ηλεκτρικός" είναι ήδη μετρό απλά παλαιό. Συγκρίνεται ευκόλως με τις Metropolitan, District, Hammershmith Lines του Λονδίνου που και αυτές είναι εξωτερικές αλλά θεωρούνται Μετρό και μάλιστα Underground χωρίς να μπορούν καν να συγκριθούν με την Victoria Line που είναι πλήρως υπόγεια...
Επίσης ο Προαστιακός δεν θα εξυπηρετεί τις περιοχές από όπου προβλέπεται να περάσει η επέκταση της Γραμμής 1 παρά μόνο στον Άγιο Στέφανο.
Όσο για τα παλαιά τρένα Ανατολικής Γερμανίας, αυτά παρόλη την καλή τους κατασκευή, παρουσίασαν αστάθεια κατά την κίνηση τους μάλιστα πολύ έντονη και ιδιαίτερα αισθητή.
Τέλος είναι απαράδεκτο να παρατηρούνται χαρακτηρισμοί "slow motion Τραμ Α.Ε." για ένα από τα καλύτερα ΜΣΤ στον πλανήτη. Αλλά ως γνωστόν το μέσο αυτό πολεμήθηκε μόνο στην Ελλάδα εν αντιθέσει με το εξωτερικό που ακόμη και σήμερα επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό βέβαια θα αλλάξει και εδώ και το μέσον αυτό θα τιμηθεί όπως πραγματικά του αξίζει.

Αλέξης Παπαζήσιμος

tramfanatic είπε...

Στις 4/10 ξημερώνει μια καινούργια μέρα για το τραμ. Πρώτον: θα του δοθεί άμεσα προτεραιότητα από τη νέα κυβέρνηση με αποκλειστική λωρίδα την Aρδηττού και κατάργηση δευτερευουσών διασταυρώσεων στη Βενιζέλου. Αποτέλεσμα: Σύνταγμα-Γλυφάδα 45 λεπτά της ώρας. Δεύτερον: θα ξεμπλοκάρει ο Πειραιάς και θα ξεκινήσουν άμεσα τα έργα εντός του 2009 και πάντως, πριν από τα Χριστούγεννα. Τρίτον: θα εκπονηθούν οριστικές μελέτες για τις επεκτάσεις σε Πατήσια, Ζωγράφου και Σταθμό Λαρίσης. Κυριακή κοντή γιορτή!

DESIRO EMU είπε...

Η σχεση ωφελειας-κοστους θα πρεπει να ειναι ο κυριος γνωμονας για την επεκταση μεχρι τον Αγ.Στεφανο. Αν ειναι να δωσουμε 800 εκατομμυρια για να διακινουνται 10 επιβατες ανα ημερα (ηλικιας κατω των 18- μισο εισιτηριο,δεν συμφερει) δεν μπορεις να το θεωρησεις επιτυχια στα ηδη τραγικα οικονομικα των ΗΣΑΠ. Ασφαλως,ομως,συμφωνω για την επεκταση μεχρι τη Ν.Ερυθραια. Ειναι απιστευτα πυκνοκατοικημενη, μια βολτα θα σας πεισει!
Ομως για την Βαρυμπομπη (Εθνικη Οδος) και Ανοιξη ειναι ιδιαιτερα αραιοκατοικημενες και μαλιστα παω στοιχημα πως θα εχουν οι σταθμοι αυτοι επιβατικη κινηση 5 ανθρωπους την ημερα (και πολλους λεω).
Οσο για την αμεση και αστραπιαια αγαπη προς το τραμ που θελουν καποιοι οτι θα επιδειξει το ΥΜΕ απο Οκτωμβριο, χαιρομαι που υπαρχουν και πολυ αισιοδοξοι ανθρωποι... Μακαρι να ανεβασει ταχυτητες το τραμ γιατι ειναι οντως πολυ φιλικο και ωραιο, αλλα ετσι οπως το εχουν καταντησει με τα 10000 φαναρια...Τι να πω???

DESIRO EMU είπε...

Α, και κατι ακομη...Αφου την αλλαγη των γραμμων και την υπογειοποιηση την εχει αναλαβει το ΥΜΕ...καλα κρασια! Και θορυβο πολυ θα κανουν οι συρμοι,και οι ταχυτητες θα μεινουν ιδιες και στην υπογειοποιηση ΦΑΛΗΡΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ οταν θα περνας θα πρεπει να εχεις μαζι την Συνοψη...Το ΥΠΕΧΩΔΕ επρεπε να το αναλαβει...Γενικα,επρεπε να του εδιναν και ολα τα ΜΜΜ και τον ΟΣΕ, ειναι πολυ πιο σοβαρο υπουργειο (φτιαχνει δρομους για τα χρυσα ΙΧ βλεπετε)...

Εκτορας είπε...

Την υπογειοποίηση και τα έργα του ΗΣΑΠ γιατι ο ΗΣΑΠ ως θυγατρική του ΟΑΣΑ ανήκει στη δικαιοδοσία του ΥΜΕ.

Αλλά τα έργα τα κάνει ο ΗΣΑΠ για λογαρικασμό του και προφανώς το ΥΜΕ έχει απλώς εποπτικό ρόλο αφού χρηματοδοτεί.

Οσο για το όνομα "Ηλεκτρικός" εγώ δε βλέπω ποιό είναι το πρόβλημα. Ιστορικά ήταν μια υπεραστική ατμοκίνητη γραμμή, με το χρόνο ηλεκτροδοτήθηκε και αναπτύχθηκε η πόλη γύρω της. Και τώρα, στο όνομα θα κολλήσουμε? Ας το λέμε και πράσινη γραμμή! Όπως και να χει, πρακτικά είναι η γραμμή 1 του δικτύου μετρό της Αθήνας.

Εκεί που χρειάζεται να δώσουμε σημασία είναι στα επενδυτικά σχέδια του ΗΣΑΠ που φαίνεται να είναι ικανά να δώσουν μια ανάσα στις γύρω περιοχές. Δλδ κυρίως στην επέκταση προς βορρά που θα αποσυμφορήσει το σταθμό Κηφισσία απ΄ολα τα ΒΠ που κατεβαίνουν με το αυτοκίνητο μέχρι εκεί για να πάρουν το τραίνο.

Τα υπόλοιπα είναι συζητίσιμα. Ίσως η δημιουργία 3 νέων σταθμών στη γραμμή είναι μια καλή ιδέα. Είναι ένα σχετικά φθηνό σχέδιο (15εκ ευρώ) αλλά θα η στάση σε 3 νέους σταθμούς θα αυξήσει το χρόνο διαδρομής σε 5-9 λεπτά. Σχεδόν όσο η μείωσή του από τα έργα που γίνονται τώρα. Το ζήτημα είναι αν θα συμβάλει στο θα εξυπηρετούνται από τα ΜΜΜ περισσότεροι συνανθρωποί μας.

τρενομανής είπε...

Ο γνώμονας για την κατασκευή μιας επέκτασης ΜΣΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη του μια σειρά παραμέτρων:1. Αριθμό πληθυσμού που θα μετακινείται καθημερινά και όχι γιατί λ.χ. μια φίλη του υπουργού Μεταφορών των βορείων προαστίων του ψυθίρισε στο αυτί "τι ωραία να 'χαμε κι εμείς μετρό στην περιοχή μας, ώστε να μην αναγκάζομαι να μετακινώ την 911 για να πάει το βλαστάρι μου στο ster να δει κάνα εργάκι"!, 2. Δυνατότητα μετακίνησης από την ευρύτερη περιοχή: Οι περιοχές πάνω από την Κηφησιά έχουν πολύ κοντά τους την Εθνική και Αττική οδό και σε σύντομο χρονικό διάστημα (ελπίζω) τον προαστιακό σιδηρόδρομο Θηβών και Χαλκίδας. Επίσης τα τοπικά οδικά τους δίκτυα δεν φορτίζονται από διερχόμενα ΙΧ άλλων περιοχών (όπως λ.χ. το κέντρο της πόλης) και οι έξοδοι στην εθνική δε ρυθμίζεται με πολλαπλή σηματοδότηση, αλλά κυρίως με ανισόπεδους κόμβους και παραδρόμους, άρα η ΜΩΤ είναι υψηλή, 3. Είναι αδύνατο στην κατασκευή ΜΣΤ να φταχτεί μια γραμμή και μια στάση εμπρός από το σπίτι του καθενός. Ο σχεδιασμός τους πρέπει να γίνεται με βάση χώρων στάθμευσης και σταθμών μετεπιβιβάσεων σε λεωφορεία και 4. Θεωρώ απάνθρωπο να μην εξετάζονται και τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια μιας περιοχής (αν είναι οικονομικά ή όχι αναπτυγμένη, αν οι κάτοικοί της μπορούν να διαθέτουν 3 - 4 ή κανένα ΙΧ για τις μετακινήσεις τους κ.λ.π.
Δεν κατανοώ τη διαφοροποίηση στο ποιος θα αναλάβει τη διεκπεραίωση ενός έργου. Όλα τα χρήματα ξεκινούν από το Υπ. Οικονομικών = χρήματα φορολογούμενου + ευρωπαϊκά κονδύλια. Τώρα αν ο ΗΣΑΠ ως...εύρωστη δημόσια εταιρία έχει αποθεματικά κεφάλαια που προέκυψαν από κερδοφόρους προϋπολογισμούς και θέλει να δημιουργήσει υπόγειο δίκτυο με στάσεις στα...120 ηνωμένα εργοστάσια και στον Άγιο Στέφανο που θα εξυπηρετείται 3 φορές ταχύτερα από τον Προαστιακό, τι να γράψω, ας το κάνει!
Και κάτι για τους χαρακτηρισμούς. Αν αρχίσουμε ο ένας να χαρακτηρίζει τα γραφόμενα του άλλου τότε θα φτάσουμε σύντομα στη χυδαιότητα. Το ότι το τραμ κινείται απελπιστικά αργά, σε σχέση με τα οχήματα που κινούνται στη λεωφόρο Ποσειδώνος είναι δυνατό να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε. Εκτός αν κάθεται μόνιμα προς την πλευρά της παραλίας και συγκρίνει την ταχύτητα που κινείται με τους...πεζούς. Στις κρίσεις μας οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί. Ωραίο το φινίρισμα του Τραμ, αλλά αποτυχία, ειδικά στον παραλιακό άξονα, 1.στην κίνηση επιβατών - μονίμως άδειο, 2. στην ταχύτητα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ κινούνται ταχύτερα. Ίσως το πρόβλημα διορθωθεί με καλύτερη διαχείρηση του πράσινου κύματος, αλλά φοβούμαι ότι και πάλι δε θα δούμε και μεγάλη βελτίωση!
Και τώρα λίγο ιστορία:μεταφορικό έργο τραμ Περάματος το 1955: 8237000 επιβάτες! Φανταστείτε με το νου σας τι θα μετακινούσε σήμερα. Λάβετε υπόψη το οδικό δίκτυο της περιοχής, την πυκνότητα πληθυσμού της και την οικονομική και κοινωνική της κατάσταση σε συνδυασμό με την ετσιθελική κατάργηση και τη στέρηση στους κατοίκους της αυτού του μέσου Σ.Τ. Ωφείλει ή όχι ο ΗΣΑΠ (ή η Αττικό Μετρό) στην περιοχή και στους ταλαίπωρους κατοίκους της, σε αντικατάσταση της 10χιλιόμετρης αυτής γραμμής, υπόγειο σύγχρονο Μετρό, αντί της απίστευτης ταλαιπωρίας και αργής μεταφοράς τους με τα βραδυκίνητα Τραμ;
Η απάντηση για τα 9ης παραλαβής δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο. Αστάθεια παρουσίαζαν (λόγω της άθλοιας υποδομής της γραμμής) σε τραγικό βαθμό, με αρκετούς εκτροχιασμούς και τα ΜΑΝ/Ζήμενς 6ης και 7ης παραλαβής, αλλά δεν τα εμπόδισαν να λειτουργήσουν πάνω από 40 χρόνια...

tramfanatic είπε...

Επειδή διαβάζω πάλι κάποια κακεντρεχή σχόλια περί "άδειων" και "αργών" τραμ έχω να πω τούτα:
1. από Μάϊο έως Σεπτέμβριο το τραμ είναι γεμάτο και στην παραλιακή. Η παραλιακή γραμμή είναι μεν όμορφη αλλά φτιάχθηκε για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
2. Το τραμ δεν είναι Μετρό αλλά τραμ! Σημαίνει δηλαδή ότι 25 με 27 χλμ/ώρα μπορεί να φθάσει στον αστικό ιστό. Κορυφαία επιφανειακή ταχύτητα για τα δεδομένα μιας μεγαλούπολης. Με λίγες, μη κοστοβόρες βελτιώσεις σαν κι αυτές που πριν περιέγραψα. Η αποχωρούσα κυβέρνηση το τραμ παραλίγο να το εξοντώσει. Στα βήματα του "εθνάρχη" που έκανε την Αθήνα να μη βλέπεται! Από κούκλα πανούκλα. Και μετά του στήνουν και προτομές. Τι άλλο δηλαδή θα έπρεπε να είχε κάνει ακόμη για να του τοποθετήσουν ανδριάντα στο Σύνταγμα;

Μετρόφιλος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται συζήτηση για τραμ σε ένα θέμα που αφορά την αναβάθμιση της γραμμής 1 του μετρό της Αθήνας.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 η Ν. Ερυθραία έχει περίπου 15.000 κατοίκους ενώ το Κερατσίνι 75.000. Αν δούμε το μετρό σαν επιχείρηση που ψάχνει για πελάτες, ποια περιοχή πρέπει να προτιμήσει να εξυπηρετήσει πρώτη;

DESIRO EMU είπε...

Εκτος απο πληθυσμο πρεπει να δουμε ποσοι απο αυτους θα χρησιμοποιησουν το ΜΜΜ αλλα πρεπει και να δουμε απο τους υποψηφιους επιβατες ποσοι ειναι διατεθειμενοι να πληρωνουν εισιτηριο... Επισης, θα πρεπει να δουμε και την επεκταση ανα φασεις. Πχ. Η Α' Φαση προβλεπει επεκταση μεχρι Καστρι. Αυτη να υλοποιηθει γιατι οντως θα εξυπηρετει πολυ κοσμο στη Ν.Ερυθραια. Επισης, πρεπει να βλεπουμε και τις προοπτικες αναπτυξης. Ποσους κατοικους θα εξυπηρετει η βορεια επεκταση εφοσον συνεχιζει με γεωμετρικους ρυθμους η αυξηση κατοικων στα βορεια προαστια και η ιδιαιτερα χαμηλη ζητηση για νοτιοδυτικες περιοχες??? Το Κερατσινι ειναι ηδη 100% κατοικησιμο και δεν "χωραει" αλλους κατοικους...Τα βορεια και υπερβορεια προαστια ομως??? Ποσο κοσμο θα εξυπηρετει η επεκταση μεσα στα επομενα 10 χρονια??? Αν λαβεις υπ οψιν και την μαζικη φυγη Ελληνων προς αυτα λογω των αθλιων συνθηκων που επικρατουν σε αλλες περιοχες του νομου Αττικης λογω των κοινωνικων εντασεων,της εγκληματικοτητας,των λαθρομεταναστων,κλπ ποσους μαζευουμε???

Εκτορας είπε...

Πραγματικά αυτό το thread μιλάει για την επέκταση του Ηλεκτρικού. Γι'αυτό και δε μιλήσαμε καθόλου για τις επεκτάσεις του Μετρό.

Ας θέσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατ΄αρχήν όταν μιλάμε για ΑΜ - ΗΣΑΠ, είναι γιατί όταν η ΑΜ είναι επιφορτισμένη με τις επεκτάσεις του Αττικό Μετρό, ο ΗΣΑΠ έχει το δικό του χρέος να δει πώς μπορεί να βελτιώσει το δικό του δίκτυο. Και προφανώς γι αυτόν υπάρχουν 4 σημαντικά έργα αυτή τη στιγμή:
1. Η αλλαγή της επιδομής των γραμμών για τη μείωση των κραδασμών και την αύξηση της ταχύτητας
2. Η βελτίωση της δυνητικής αγοράς του (market potential) με την αύξηση των σταθμών στο δίκτυό του.
3. Η υπογειοποίηση της νότιας απόληξής του και τη προσθήκη ενός σταθμού, και τέλος
4. Η επέκταση προς βορρά για να προσθέσει τις αναπτυσσόμενες περιοχές της Β. Αττικής.

Και αν υπάρχει θέμα με αυτήν του την επέκταση, δεν έχει κάποιος παρά να δει το τι γίνεται πρωί με το παρκάρισμα στο σταθμό της Κηφισσίας, αφού απορροφά όλη την κίνηση απο την Κηφισσιά μέχρι την Ν.Ερυθρέα και το Καστρί. Πιστεύω ότι η επέκταση μέχρι την εθνική είναι απαραίτητη. Η 2η φάση, μέχρι τον Α. Στέφανο θα είναι χρήσιμη μεσο-μακροπρόθεσμα και παράλληλα με την βελτίωση του Προαστιακού.

Από την άλλη νότια, δε πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει επέκτασή του και πρέπει να δεχτούμε τον σταθμό του Πειραιά ως τον τερματικό σταθμό του Ηλεκτρικού.

Πιστεύω όμως ότι η γραμμή του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα ΠΡΕΠΕΙ να ξαναζήσει και να προσφέρει παρόμοια επίπεδα εξυπηρέτησης με το μετρό. Δλδ ταχύτητα και συχνότητα και χωρητικότητα. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την περίπτωση ενός ελαφρύ σιδηροδρόμου - προαστιακού ή "ηλεκτρικού" που θα υπογειοποιείται όταν πλησιάζει το κέντρο του Πειραιά και πιθανώς θα συνεχίζει για να συνδεθεί και σ΄αλλο σημείο με το δίκτυο του Μετρό.

τρενομανής είπε...

Λοιπόν αντιπροτείνω: Δημιουργία Τραμ προς βόρεια προάστια και μετρό/ηλεκτρικού προς Κερατσίνι - Πέραμα!!! Η συλλογιστική ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΩ υποδομές εκεί που ΣΗΜΕΡΑ υπάρχει υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, ανάγκη μεταφοράς, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στην περιοχή, κακό οδικό δίκτυο, χαμηλές υπηρεσίες των Μ.Μ.Μ., χαμηλό οικονομικό και βιοτικό επίπεδο (που δεν επιτρέπει την κατοχή ούτε καν ενός ΙΧ) ΑΛΛΑ φτιάχνω μια επέκταση προς αραιοκατοικημένες έως ακατοίκητες περιοχές, με υψηλό βιοτικό επίπεδο (που συνήθως δεν επιλέγουν ως τρόπο μετακίνησής τους τα ΜΜΜ), στην περιοχή των οποίων υπάρχει κοντά η Αττική και Εθνική οδός, που εντός λίγων μηνών αναμένεται η εξυπηρέτηση της περιοχής εκείνης και από ηλεκτροκίνητο και ταχύτατο προαστιακό, των οποίων περιοχών οδικό δίκτυο δεν φορτίζεται από την διέλευση ΙΧ άλλων περιοχών και στην οποία περιοχή ΥΠΟΘΕΤΩ ότι θα πυκνοκατοικηθεί σε 10, 20, 30 ή 100 χρόνια, αλλά στο μεταξύ ΑΠΑΙΤΩ ΤΩΡΑ την υποδομή για να κινούνται τα τρένα άδεια, την αφήνω στην κρίση των αναγνωστών αυτού του μπλοκ καθώς και σε όλους τους ανθρώπους καλής προαίρεσης και πίστης...Συν το γεγονός ότι μια παρόμοιας αντίληψης της διοίκησης του ΗΣΑΠ, που θέλει να επεκτείνει προς βόρεια τον ηλεκτρικό, ΑΦΑΙΡΕΣΕ με φασιστικό τρόπο την δυνατότητα στους κατοίκους του Περάματος - Κερατσινίου την δυνατότητα να μετακινούνται με μέσο Σ.Τ. (μάλλον διότι οι ψηφοφόροι της περιοχής εκείνης δεν ευνοούσαν το τότε κυβερνόν κόμμα, λες και δεν ήταν Έλληνες Πολίτες και γι' αυτό έπρεπε να τιμωρηθούν!)
Όσον αφορά την πληρωμή εισητηρίου είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ο εργάτης πληρώνει ΠΑΝΤΟΤΕ το εισητήριό του διότι φοβάται το εξηκονταπλάσιο πρόστιμο, κάτι που δε φοβάται μάλλον ο κλώνος των βορείων προαστίων, γιατί ο μπαμπάς (ή η μαμά) είναι κονομημένοι και μπορεί άφοβα να κάνει και την πλάκα με τους φίλους/φίλες του, ταξιδεύοντας τζάμπα.
Όσον αφορά την δυνατότητα ή μη της επέκτασης της γραμμής 1 προς τα Δυτικά/Νότια του Πειραιά: Δε νομίζω, εν έτει 2009, να υπάρχει κάποια υποδομή και κάτι τεχνικά, το οποίο να μην μπορεί να κατασκευαστεί ή να υλοποιηθεί. Τι θα πει "νότια, δε πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει επέκτασή του και πρέπει να δεχτούμε τον σταθμό του Πειραιά ως τον τερματικό σταθμό του Ηλεκτρικού". Ευτυχώς που η Α.Μ. δεν πίστεψε ότι τερματικός σταθμός είναι αυτός του Ηλεκτρικού στον Πειραιά και θα τερματίζει στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου (θα πήγαινε και παραπέρα αλλά ας όψονται οι συγκοινωνιολόγοι της Ι.Μ. Πειραιώς που αποφασίζουν και διέταξαν τελικά που ακριβώς θα τερματίζει η Α.Μ.!!). Μια τεχική λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα δείχνει μάλλον πολύ απλή: αξιοποίηση του χώρου δίπλα από τον σταθμό του ηλεκτρικού Πειραιά που καταλήγουν οι μόρτες του ηλεκτρικού, ως σταθμός εκκίνησης προς Πέραμα. Έπειτα κάθοδος σε υπόγεια σύραγγα και αριστερή στροφή προς ΄Άγιο Διονύσιο. Ο χώρος του αμαξοστασίου που υποτίθεται θα χαθεί μπορεί να αναπληρωθεί με την κατασκευή υπερσύγχρονου αμαξοστασίου, με κατάργηση του υπάρχοντος στον Πειραιά, στην περιοχή του Νέου Περάματος (ή ακόμα και της Σαλαμίνας αν υλοποιηθεί η ζεύξη Σαλαμίνας - Πέράματος!).
Τώρα αν οι μετανάστες που εργάζονται στην ΝΕΖ Κερατσινίου - Περάματος αντί να στέλνουν όλα τα χρήματα στις πατρίδες τους, αφήνουν ένα μέρος για την πληρωμή των υποδομών, μέσω του εισητηρίου, δε θα με ενοχλούσε καθόλου.
Με την κατασκευή ηλεκτρικού/μετρό, εις αντικατάσταση της καταργηθείσης ηλεκτροκίνης πραστιακής γραμμής Πειραιά - Νέου Περάματος, (αντί μιας πολύ ποδεέστερης ακόμα κι από την προπολεμική υποδομή του Μ.Σ.Τ. που προυπήρχε) η περιοχή θα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ σημαντικά. Ο ντόπιος κόσμος δε θα εγκαταλείψει τα σπίτια του και έτσι η δημιουργία γκέτο θα αποφευχθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ. Θεωρώ ότι είναι ντροπή για τον πολιτισμό μιας οποιασδήποτε χώρας να οδηγεί προς γκετοποίηση κάποιες περιοχές.
Ευελπιστώ (δίχως όμως να το πιστεύω) ότι η όποια νέα κυβέρνηση επανεξετάσει τους προγραμματισμούς επέκτασης των γραμμών του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου και ρίξει βάρος στους οικονομικά και βιωτικά ασθενέστερους...

DESIRO EMU είπε...

Για να λεμε και του στραβου το δικιο, η επεκταση προς βορειοτερα ειχε μελετηθει αρκετα χρονια πριν και προεβλεπε να ηταν υπεργεια...Αλλα φανταζεσαι να βγαινεις στο μπαλκονι σου στον κηπο σου και με θεα την ολυμπιακων διαστασεων πισινα σου να βλεπεις τον ηλεκτρικο να αγκομαχα με θορυβο να ανεβει προς τα πανω! χαχαχαχαχαχαχα!
Θα μου επιτρεψετε να συμφωνησω με τον τρενομανη πως ειναι πιο λογικο να επεκταθει τραμ (που ειναι πιο φθηνο και λιγοτερης χωρητικοτητας) προς βορειοτερα...
Αλλα θα διαφωνησω για το εισιτηριο. Δεν μπορειτε ,οπως κανετε,να συγκρινετε εναν ενηλικα με εναν εφηβο. Γιατι ο ενηλικας ειτε χαμηλων ειτε υψηλων εισοδηματων το εισιτηριο θα το πληρωσει, ο μεν ενας για να νιωθει τιμιος οτι δεν εκλεψε τον συναδελφο βιοπαλαιστη ο δε αλλος για να μην γινει ρεζιλι για ενα τοσο ευτελες ποσο...
Ομως ενας εφηβος ειτε χαμηλων ειτε υψηλων εχει την ιδια πιθανοτητα να μην πληρωσει εισιτηριο.
Αυτα,τουλαχιστον,μου διδασκει η εμπειρια μου στον ηλεκτρικο...
Αλλα μαλλον βγηκαμε εκτος θεματος,οποιαδηποτε εργο υποδομης ειναι ευχαριστο,οπως επισημαινει και σχολιαστης πιο πανω!

Μετρόφιλος είπε...

Τρενομανή τα είπες πολύ ωραία. Το μόνο με το οποίο δεν συμφωνώ είναι το τραμ προς τα βόρεια. Οι αραιοκατοικημένες περιοχές που κατοικούνται από άτομα υψηλής τάξης δεν χρειάζονται μέσα σταθερής τροχιάς. Εκεί οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι: οι ιδιοκτήτες κινούνται με ΙΧ και το υπηρετικό προσωπικό με λεωφορεία. Το τραμ θα πήγαινε χαμένο, χώρια που οι δρόμοι είναι στενοί και δεν το χωράνε. Αν θέλεις σώνει και καλά να φτιάξεις 10 χιλ. τραμ, φτιάξε το στη διαδρομή Πατήσια-Κέντρο-Καλλιθέα. Εκεί θα πιάσει τόπο.

DESIRO EMU είπε...

Μην το παρακανετε! Μηπως με αυτην την λογικη να διακοψουμε την λειτουργια του ηλεκτρικου στο τμημα ΠΕΥΚΑΚΙΑ-ΚΗΦΙΣΙΑ, μιας και αυτα υπαγονται σε βορεια προαστια???
Σημασια δεν εχει ενα ΜΜΜ να εξυπηρετει ΜΟΝΟ κατοικους μιας περιοχης!

Δηλαδη ο σταθμος ΚΗΦΙΣΙΑΣ του προαστιακου και της μελλοντικης γραμμης μετρο 4 θα εξυπηρετει κατοικους??? Μα στον Παραδεισο Αμαρουσιου ΔΕΝ υπαρχουν πλεον κατοικιες,ΜΟΝΟ γραφεια επιχειρησεων! Και η γραμμη 4 που θα την πληρωσουμε 2 δισεκατομμυρια θα εξυπηρετει ΚΟΛΩΝΑΚΙ,ΦΑΡΟ ΨΥΧΙΚΟΥ,ΦΙΛΟΘΕΗ,ΣΙΔΕΡΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ...Μηπως να μην τους φτιαξουμε και αυτους τους σταθμους επειδη ειναι βορεια προαστια και ακριβες περιοχες??? (Και ειδικα το Ψυχικο και η Φιλοθεη που ειναι ΠΟΛΥ πιο ακριβες απο Ανοιξη και Βαρυμπομπη που τσακωνεστε να μην φτιαχτουν για τον ηλεκτρικο?)
Κακα τα ψεματα, σε λιγα χρονια και οι προυχοντες θα παιρνουν ΜΜΜ, εκτος και αν φτιαχτουν ιπταμενες Μερσεντες. Το κυκλοφοριακο χαος εχει επεκταθει και στα προαστια! Προσπαθηστε να κανετε μια βολτα στη Λ.Κηφισιας σε ωρα αιχμης να δειτε! Ακομη και ο πιο ψωνισμενος θα ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ (αν θελει να φτασει στον προορισμο του στην ωρα του και οχι με 4 ωρες καθυστερηση) να χρησιμοποιει τα ΜΜΜ και ιδιαιτερα τα ΜΣΤ!

Εκτορας είπε...

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τη συλλογιστική σας ο ένας τραμ και ο άλλος μετρό.

Όπως περιγραφω και στο προηγούμενο post μου, δε πιστεύω ότι αξίζει να δαπανηθούν τόσα χρήματα για ένα καπρίτσιο, ο ηλεκτρικός να συνεχίζει μέχρι τον Πέραμα. Καθαρά τεχνικά, μιλάμε ότι θα πρέπει να εγκαταληφθεί ο σταθμός του Πειραιά και να μεταφερθεί πιο πίσω στα 600μ - 1χλμ. Επίσης να γίνουν υπόγεια έργα σε περιοχή με εμφανή υπόγεια ύδατα (οπως θα αντιμετωπίσει και η Γ3 του ΑΜ) και να βυθιστεί στα 15 μέτρα (με κλίση 3,5% στην καλύτερη περίπτωση = 450-500μ) με παράλληλη στροφή στην οποία δε μπορεί να φτιαχτεί σταθμός για λόγους επιβίβασης για τα ΑΜΕΑ. Διαφορετικά θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τουνελ κάτω από το λιμάνι. Και αν αυτό είναι τεχνικά εφικτό, θα απομακρύνει τον ΗΣΑΠ από το λιμάνι και από το σταθμό μετεπιβίβασης που θα πραγματοποιηθεί με το Προαστιακό και την έλευση του ΑΜ και θα κοστίσει πολλά!

Όπως είπα και πριν λοιπόν πιστεύω ότι χρειάζεται μια ΝΕΑ γραμμή μετρό απο Κερατσίνι και Πέραμα προς Πειραιά - λιμάνι και κέντρο - η οποία θα συνδέεται αργότερα με το υπόλοιπο δίκτυο του μετρό.

Όσο για τα σχόλια, εκει ας έχουν τραμ τους αξίζει, πιστεύω ότι στο θέμα των μεταφορών δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε για κάτι διαφορετικό από το πως θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σ΄ολόκληρο το πληθυσμό τη δυνατότητα να κινείται στην πόλη. Γιατί οι μεταφορές δεν είναι παρά ένα εργαλείο για την εκμετάλευση των οικονομιών κλίμακας μιας πόλης. Από τη μία η συνέχιση της οικονομικής τους δραστηριότητας και από την άλλη η προσβασιμότητα σε σημαντικές κοινωνικές υποδομές όπως οι εκπαιδευτικές και οι υποδομές υγείας.

Και επίσης δε πιστέυω ότι μπορεί να υφίσταται το "δικαίωμα" να κινείται κάποιος με ΜΣΤ. Νομίζω πως σημαντικότερο είναι το δικαίωμα να κινείται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε είναι ΣΤ ή όχι. Και γενικότερα είναι σημαντικό για το κράτος να μπορεί να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε ολους. Το ξέρω ότι ξεπερνάμε το θέμα του ΗΣΑΠ, αλλά είναι σημαντικό να το σκεφτόμαστε τι πραγματικά πρέπει να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας.

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να παρακαλέσω να πάψουν αυτά τα ρατσιστικά σχόλια για πλούσιους και φτωχούς. Δεν λέω ωραία είναι να λέει κάποιος την γνώμη του αλλά αν δεν μπορεί ο καθένας να προσβάλει ανθρώπους από τον τόπο κατοικίας τους και να χαρακτηρίζει ένα έργο αναγκαίο ή μη λαμβάνοντας υπ' όψιν του την πισίνα, το αυτοκίνητο, την φτωχή εργατιά και διάφορα άλλα τέτοια σχόλια.
Ας κοιτάξουμε όλοι τον χάρτη της Αθήνας για να καταλάβουμε σε τι άθλια πόλη ζούμε και ότι και η επέκταση προς τα βόρεια είναι αναγκαία αλλά και η δημιουργία ΜΣΤ προς Πέραμα είναι σωστή και πρέπει να προχωρήσει. Τι νοοτροπία είναι αυτή οι πλούσιοι δεν θα μετακινούνται με τον ΗΣΑΠ, οι φτωχοί θα μετακινούνται άρα αφήστε μια περιοχή ραγδαία αναπτυσσόμενη εκτός κλπ κλπ.
Ο φίλος Έκτορας μίλησε πολύ σωστά. Μίλησε με την λογική των υποδομών, του να φτιάξω σωστές και υλοποιήσιμες υποδομές και με σωστό τρόπο. Έργα που μπορούν να γίνουν.
Κάλλιστα μπορεί να γίνει τραμ με μικρά υπόγεια τμήματα έχοντας σαν αφετηρία τον σταθμό του Πειραιά και κατάληξη το Πέραμα στα φέρρυ-μπόουτ και μελλοντικά γιατί όχι και έως την Σαλαμίνα.
Ο τρενομανής ίσως θα πρέπει να κάνει μια βόλτα στη Νέα Ερυθραία και προς τον Άγιο Στέφανο για να καταλάβει την σημασία της επέκτασης, για το πόσος κόσμος περιμένει πως και πως αυτή την επέκταση. Τώρα τα περί "φασιστικής" αφαίρεσης του Τρένου του Περάματος ας κοιτάξει λίγο στην ιστορία του μέσου από το 60 και μετά για να δει ποιός υλοποίησε το ξήλωμα και παρέδωσε την περιοχή στους τότε λεωφορειούχους των ΕΚΤΕΛ...

Αλέξης Παπαζήσιμος

tramfanatic είπε...

Το έργο της επέκτασης του τραμ από πλατεία Καραϊσκάκη προς Κερατσίνι και Πέραμα θα μπορούσε να ακολουθήσει ακριβώς την παλαιά χάραξη από Θερμοπυλών και μετά. Οι ράγες του παλαιού σε πολλά σημεία φαίνονται ακόμη. Ο πεζόδρομος της Κιουρί να ξαναγίνει τραμόδρομος με πεζόδρομο ασφαλώς.
Από την πλατεία Καραϊσκάκη υπάρχει τρόπος και χώρος (τον έχω μετρήσει και δεν λέω ό,τι θέλω) μέσα από το λιμάνι και κοντά στον μαντρότοιχο, μεταξύ των πυλών Ε6 και Ε4. Ούτε φανάρια, ούτε ΙΧ, ούτε εναέρια καλώδια. Απλά, αντικατάσταση λεωφορειολωρίδας εσωτερικού λεωφορείου των πυλών του λιμένος. Εκτός από ένα περιορισμένο μήκος 20 με 30 μέτρα το πολύ, μπροστά στην πύλη πεζών-Αμέα Ε6, υπάρχει επαρκής χώρος για διπλή γραμμή. Από την Ε4 έως τη Θερμοπυλών, αερογέφυρα και καμμία απολύτως εμπλοκή με την κυκλοφορία της ακτής Κονδύλη. Αυτή η επέκταση πρέπει να γίνει πακέτο με εκείνην στην καρδιά του Πειραιά.

DESIRO EMU είπε...

Εγω ταχθηκα υπερ και των 2 επεκτασεων και μαλιστα την επεκταση μεχρι τη Ν.Ερυθραια ακομη πιο επιτακτικη. Ομως, για να μην καταληξουν οι σταθμοι της περαιτερω επεκτασης απο Ν.Ερυθραια να εχουν την ιδια επιβατικη κινηση με τον σταθμο μετρο ΕΛΑΙΩΝΑΣ, πρεπει να δουμε ποσα ατομα θα χρησιμοποιουν αυτην την επεκταση. Οι κατοικιες περα απο τη Ν.Ερυθραια γινονται εκπληκτικα αραιες και δεν δικαιολογουν υπαρξη ΜΣΤ σε αυτες. Επισης, δεν υπαρχει εμπορικη κινηση ουτε καποιο σημειο ενδιαφεροντος (οπως πχ.στους Αγ.Αναργυρους το Παρκο Περιβαλλοντικης Ευαισθητοποιησης). Επομενως ειναι ασυμφορη η επεκταση απο Ν.Ερυθραια μεχρι Αγ.Στεφανο. Η Ανοιξη ειναι απιστευτα αραιοκατοικημενη. Ο Αγ.Στεφανος που αποτελει τα τελυταια χρονια μια διασημη περιοχη προσελκυσης υποψηφιων κατοικων θα εξυπηρετειται με τον προαστιακο...
Ασφαλως,ολα αυτα τα υποστηριζουμε στην παρουσα φαση. Αν σε ενα χρονο αστικοποιηθει εντονα η Ανοιξη ασφαλως και θα αλλαξουμε γνωμη. Αλλωστε,μην ανησυχειτε...Δεν προκειται να μας ακουσει και να μας υπακουσει ο υπ.μεταφορων!

Μετρόφιλος είπε...

Για να σταματήσει αυτό το κλαψούρισμα των κακομαθημένων κατοίκων των βόρειων προαστίων, αντιγράφω από την απογραφή του 2001:
Άνοιξη 5276
Άγιος Στέφανος 8961
Δροσιά 6009
Εκάλη 5497
Νέα Ερυθραία 15972

Κερατσίνι 78474
Κορυδαλλός 70710
Νίκαια 95798
Πέραμα 26684
Δραπετσώνα 13375

Το μποτιλιάρισμα στους στενούς δρόμους της Ν. Ερυθραίας οφείλεται κυρίως στους κατοίκους άλλων περιοχών που κόβουν δρόμο προς την Εθνική Οδό. Δεν πρόκειται να τη σώσει η επέκταση της γραμμής 1 του μετρό.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ λέω στον Μετρόφιλο να πάψει να προσβάλει και να είναι προκλητικός. Με τον τρόπο ομιλίας του δείχνει το επίπεδο του διαλόγου του. Απαράδεκτο!
Αν είναι δυνατόν!
Άσε τα περί αριθμού κατοίκων γιατί και εσύ ο ίδιος αυτοαναιρείσαι με τα λεγόμενα σου. Από την μία συγκρίνεις αριθμό κατοίκων και από την άλλη βάζεις ως επιχείρημα τους περαστικούς. Άρα όλοι αυτοί οι περαστικοί μαζί με τους κατοίκους θα χρησιμοποιούν τον ΗΣΑΠ για να κατέβουν στο κέντρο καθώς ο σταθμός της Εθνικής Οδού θα κατασκευασθεί μαζί με υπόγειο πάρκινγκ και αφετηρία τοπικών γραμμών της ΕΘΕΛ και ΚΤΕΛ από τις πόλεις και τα χωριά της βόρειας Αττικής και όχι μόνο.

Αλέξης Παπαζήσιμος

τρενομανής είπε...

Όσο και να διαφωνώ με πολλά από αυτά που διαβάζω στα σχόλια, απέφυγα και ελπίζω και στο μέλλον να αποφύγω να χαρακτηρίσω τα γραφόμενα κάποιου ως "απαράδεκτα", ή να κρίνω κάποιου τη "νοοτροπία" αλλά και να διατάξω "να πάψουν τα ρατσιστικά (δήθεν) σχόλια" κ.λ.π. Ο καθείς ας μάθει να αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του όπως επιθυμεί και θέλει χωρίς να θίγει τον άλλον. Ειδάλως το ιστολόγιο θα εκφυλιστεί σε υβρεολόγιο!
Αντιλαμβάνομαι απόλυτα κάποιον που έχει μια άνετη, οικονομικά, ζωή ή ζει στην τρυφή και την πολυτέλεια να μην μπορεί να κατανοήσει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει λ.χ. ένας εργάτης της ΝΕΖ Περάματος ή της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου...Αν δηλαδή μπορούν να συγκριθούν οι ανάγκες μετακίνησης κάποιου, που αναγκαστικά, μη έχοντας μοτό ή ΙΧ, ή τη δυνατότητα να πάρει ταξί, με εκείνους που έχουν από 3 ΙΧ και πάνω (ένα για κάθε περίσταση: μοτό, πόλης, 4Χ4 και κούρσα), ή μπορούν να επιλέξουν ταξί, έχοντας μια σειρά ολοκληρωμένων έργων υποδομής κοντά τους, με εκείνον που αναγκάζεται θέλοντας και μη να γίνει παστή σαρδέλα στο λεωφορείο της ΕΘΕΛ, γιατί κάποιοι με αυταρχικό τρόπο τους στέρησαν και συνεχίζουν να τους στερούν τη δυνατότητα να μετακινούνται περισσότερο ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια, όχι μόνο μη βελτιώνοντας περεταίρω την πρωτοποριακή για το 1935 προαστιακή γραμμή, που φτιάχτηκε για τις ανάγκες τους, αλλά καταργώντας την!
Πράγματι, η μόνη περιοχή προς τα βόρεια που θα είχε αξία επέκτασης η γραμμή 1 είναι όντως η Νέα Ερυθραία και θα μπορούσε ίσως να συνδιαστεί και με κατασκευή μεγάλου χώρου πάρκινκ και σταθμού μετεπιβίβασης τοπικών λεωφορειακών γραμμών, ώστε να αποσυμφορηθεί η Κηφησιά από το έντονο μποτιλιάρισμα σε ώρες αιχμής και από την κατάληψη σημαντικού αριθμού θέσεων στάθμευσης, που πρέπει να εξυπηρετούν τους μονίμους κατοίκους της περιοχής. Από εκεί και πάνω οι περιοχές: 120 εργοστάσια, Άνοιξη, Δροσιά και Άγιος Στέφανος μπορούν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν με ένα δίκτυο τοπικών λεωφοριακών συνδέσεων με τον σταθμό του Προαστιακού Άγιος Στέφανος κι έτσι να μη στερούνται μιας άνετης, καθαρής και γρήγορης μεταφοράς τόσο προς το κέντρο, όσο (και μέσω του ΣΚΑ) προς Ανατολική/Δυτική Αττική και όχι μόνο. Έτσι μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα για άλλες επεκτάσεις πιο αναγκαίες, και επιτακτικές για μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, που έχει και κατά πολύ λιγότερες επιλογές μετακίνησης.
Η λειτουργία ή επέκταση των ΜΣΤ δεν είναι καπρίτσιο, αλλά ΑΝΑΓΚΗ. Αυτή η ανάγκη κατάργησε τη μετρική σιδηροδρομική γραμμή Στ. Πελοποννήσου - Στ. "Αττική" - Κηφησιά για να αντικατασταθεί από κάτι καλύτερο (δυστυχώς λόγω Β'Π.Π. έπειτα από 20 χρόνια) δηλαδή την επέκταση του ηλεκτρικού από Ομόνια στην Κηφησιά.
Εδώ όμως έχουμε μια υπερσύγχρονη για την εποχή ηλεκτροκίνητη προπολεμική προαστιακή γραμμή (ναι σαν κι αυτές που παλεύουμε σήμερα να φτάξουμε αλλά δεν γίνονται!) η οποία, επειδή μετά τον εμφύλιο εξυπηρετούσε "αντίθετους ψηφοφόρους"αφήνεται εσκεμμένα στην τύχη της και στο τέλος, από πραγματικό καπρίτσιο καταργείται σε μια νύκτα!
Αλλά καπρίτσιο επίσης είναι το να θέλω να επιβάλλω σε μια χώρα, που δύσκολα γίνονται σοβαρές υποδομές, την κατασκευή επεκτάσεων και σταθμών μητροπολιτικού σιδ., εκεί όπου υφίσταται σήμερα μια, τηρουμένων των αναλογιών, επαρκή κατάσταση υποδομών μεταφοράς και μικρή σχετικά συγκέντρωση πληθυσμού, ο οποίος τυγχάνει να έχει και άλλες δυνατότητες μεταφοράς (ΙΧ, μοτό, προαστιακός, Εθνική, Αττική οδό κ.λ.π.)
Κάνω έκκληση προς όλους τους συγκοινωνιολόγους και όσους ασχολούνται με τον σχεδιασμό της επέκτασης των Μ.Σ.Τ. να μην αντικαταστήσουν την γραμμή του προαστιακού Πειραιά - Περάματος, που κατασκευάστηκε πριν 75 χρόνια, με μια κατά πολύ υποδεέστερη της υποδομής που υπήρχε, γραμμής τραμ, αλλά να κοιτάξουν σοβαρά την επέκταση ή της γραμμής 1, ή της γραμμής 3 προς το Πέραμα (και τη Σαλαμίνα), υπόγεια ή επίγεια, ώστε να ξαναδώσουν στην περιοχή τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς μετακίνησης, που τόσο απαράδεκτα στερήθηκαν για 30 και πλέον χρόνια οι κάτοικοί της και όχι μόνο...

Γιάννης είπε...

Δυστυχώς τα ίδια συμβαίνουν και με το Μετρό Θεσσαλονίκης... Επεκτείνεται προς τα ανατολικά στην Καλαμαριά (πλουσιότεροι και λιγότεροι κατοικοι) και όχι προς τα δυτικά προς Σταυρούπολη ή Ελευθέριο-Κορδελιό (φτωχότεροι και περισσότεροι). Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι ανατολικά βρίσκεται και το αεροδρόμιο. Ευτυχώς που η ΔΕΘ μετεγκαθίσταται δυτικά στη Σίνδο, οπότε θα δει σύντομα (ελπίζω) μετρό και η δυτική Θεσσαλονίκη. Δείτε το χάρτη: http://aetos.it.teithe.gr/~istr/1/metro.jpg και φανταστείτε το χωρίς τη γαλάζια αριστερή γραμμή! Όλο το δυτικό μερός κενό! *Όχι πως διαφωνώ με τις επεκτάσεις, άλλα έπρεπε να δώσουν προτεραιότητα δυτικά!

DESIRO EMU είπε...

Επιτελους, ακουω λογικα πραγματα! Και οντως η δημαρχος της Ν.Ερυθραιας ζητα απο την ΗΣΑΠ οτι σε περιπτωση που παρει (η ΗΣΑΠ) στα σοβαρα αυτην την επεκταση, η δημαρχος θα την δεχτει μονο αν φτιαχτει και καποιο ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΥΠΟΓΕΙΟ παρκινγκ κοντα στον σταθμο ωστε να βοηθα το υπερκορεσμενο κεντρο της Ν.Ερυθραιας που δεν υπαρχει παρκινγκ για τα χρυσα μας ΙΧ...Μαλιστα,εμφανιζεται ιδιαιτερα ανησυχητικη και διστακτικη, φοβουμενη την υποβαθμιση της περιοχης με σταθμο του παρακμιακου ΗΣΑΠ-οχι αν ηταν ΜΕΤΡΟ θα πεταγε απο την χαρα της,αλλα το φοβαται η κυρια και αρκετοι απο τους κατοικους...(Αλλους σαν τον δημαρχο Αγ.Παρασκευης με το μετρο μας βρηκε!)
Τωρα αν το θελει ο υπ.μεταφορων για να πηγαινει απο το Καστρι και την Ανοιξη κατευθειαν στον Πειραια για να θαυμαζει καθε χρονο το μουσειο των ΗΣΑΠ, δεν φταιμε εμεις!
Λεω παλι πως καλυτερα να επεκταθει μεχρι Ν.Ερυθραια και τα λεφτα για την περαιτερω επεκταση στον Αγ.Στεφανο (ο οποιος θα εξυπηρετειται απο τον ταχυτατο ηλεκτροκινητο προαστιακο) να δοθουν για καποια αλλα εργα του ΗΣΑΠ,οπως η επεκταση απο Πειραια...
Ολα ειναι θεμα ωφελειας-κοστους στις επενδυσεις ειτε δημοσιες ειτε ιδιωτικες!!!
Δεν μπορεις να καταδικαζεις μια περιοχη που εχει περισσοτερη αναγκη απο μια αλλη επειδη το θελει ο υπ.μεταφορων!

Νίκος Καραγιάννης είπε...

Καλημέρα. Θα επισημάνω στον Μετρόφιλο ότι ρατσιστικά σχόλια δεν θα ξαναδεχτώ και την επόμενη φορά θα διαγραφούν τα σχόλια.
Ολοι έχουν δικαίωμα στα ΜΣΤ όπου και αν είναι.

Ανώνυμος είπε...

Μην ασχολειστε με τους δημάρχους της κάθε περιοχής που σήμερα είναι κι αυριο οχι...
Μπορει να ακούγεται λίγο παράξενο να φτάσει ο ΗΣΑΠ στον Αγ. Στεφανο τώρα αλλά μετά απο μια 10ετιά που θα εχει ολοκληρωθεί το έργο θα λέμε ευτυχώς που έφτασε.Ο πληθυσμός των περιοχών αυτών έχει υπερδιπλασσιαστεί και τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν παραμείνει ίδια...
Νεα Ερυθραία, Εκάλη, Διονυσος, Ροδοπολη, Σταματα, Δροσια, Αγ.Στεφανος,Ανοιξη,Κρυονέρι εξυπηρετούνται απο μόνο 3 αξιολογές λεωφορειακές γραμμές(με εξαίρεση το Α7 που τις ωρες αιχμής λόγω κυκλοφοριακού χάους στην Λ.Κηφισιας φτάνει μέχρι την Κηφισιά για εξοικονόμηση χρόνου) και μερικές άλλες με 5-10 δρομολόγια τη μέρα !!!!!Το γεγονός ότι η εθνική οδος παρουσίαζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα ακόμη και σε ώρες μη αιχμής δεν σας κάνει να αναρωτηθείτε που βρέθηκε τόσος κόσμος......
Σιγουρα μπορει κάποιες αλλες περιοχες να εχουν περισσοτερο αναγκη κάποια επεκταση του Μετρο ή του Ησαπ αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εν λογω επέκταση είναι άχρηστη.

Ανώνυμος είπε...

Έχω κουραστεί να διαβάζω για "αγανακτισμένους πολίτες" που θέλουν να "φύγει η γραμμή" για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Δηλαδή μόνο οι γραμμές "διχοτομούν την πόλη"? Οι δρόμοι τότε τι κάνουν? Δεν μπορώ να ακούω άλλο αυτή τη καραμέλα. Ξυπνήστε επιτέλους!!! Το τραίνο και οι γραμμές χρειάζονται, εξάλλου οι γραμμές είναι εκεί, εδώ και 130 χρόνια... Ανάπτυξη ίσον μέσα σταθερής τροχιάς, πάρτε το χαμπάρι. Σκεφθείτε όταν ηλεκτρικός ή ΟΣΕ ή μετρό απεργούν, το τί γίνεται στην Αθήνα... Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται στην χώρα μας. Δώστους δρόμους καινούριους και κανείς δε θα πεί κουβέντα, μην τους πεις για νέες γραμμές, τότε ξεπηδούν ένα σωρό παράπονα. Άραγε αν στη θέση των γραμμών ήταν ένας σούπερ ουάου αυτοκινητόδρομος τι κατάσταση θα επικρατούσε σήμερα? Οι κατοικοι δεν θα τον ηθελαν?

Ανώνυμος είπε...

Πάντως το συμπέρασμα που έχω βγάλει από την αλλαγή της γραμμής του ΗΣΑΠ είναι ότι ο θόρυβος έχει αυξηθεί σημαντικά. Σε απόσταση 400 μέτρων από την 'νέα' γραμμή ο θόρυβος είναι πλέον αντιληπτός μέρα νύχτα ενώ πριν ακουγόταν μόνο όταν υπήρχε ησυχία και σε πολύ μικρότερη ένταση. Άραγε απομένει να κάνουν κάτι ακόμα στα σημεία που έχει γίνει η αλλαγή της γραμμής ή αυτό ήταν? Ένας από τους κύριους λόγους αλλαγής της γραμμής δεν ήταν της μείωσης του θορύβου???? Αντ'αυτού θα έχουμε αύξηση?????

Ανώνυμος είπε...

Ο θόρυβος έχει χειροτερεύσει μετά τις αλλαγές και πολλοί κάτοικοι παραπλήσιων των γραμμών περιοχών ετοιμάζουν προσφυγές σε αρμόδια όργανα (κάτοικοι της περιοχής της Κηφισιάς έχουν ήδη προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη με θετικά καταρχή αποτελέσματα). ο ΗΣΑΠ είναι υπέργειο μέσο, περνάει έξω από κατοικίες, η λειτουργία του δηλαδή επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ηχητικού περιβάλλοντος και δη την ποιότητα ζωής ενός μεγάλου αριθμού κατοίκων. Η δε συνταγματική επιταγή σεβασμού του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων υπερτερεί οποιασδήποτε ανάγκης..αυξημένης ταχύτητας ή οποιασδήποτε άλλης βελτίωσης ενός δημόσιου μέσου μεταφοράς Κι εγώ κατοικώ κοντά στις γραμμές και την ψάχνω τώρα με άλλους γειτόνους για τις επόμενες ενέργειες μας.

Ανώνυμος είπε...

α) Με τις νεες γραμμες ο θορυβος ειναι σαφως μικροτερος. Πριν ειχες αυτο το νταπα ντουπα σαν να χτυπαει σε ξυλο αφου ολες η γραμμες κατω απο τις σιδερενιες ραγες ηταν ξυλινες. Αυτο το νταπ ντουπ ειδικα πολυ πρωι και αργα το βραδυ που δεν εχει θορυβο εξω ηταν πολυ ενοχλητικο, πραγματι σαν να κοπαναγε κατι καπου(πιο πολυ σαν να εσερνες κατι που εβρισκε καπου). Τωρα απλα υπαρχει ενα φυσσιγμα, σαν αερας που συμπιεζεται και περναει με πιεση. Υποθετω οτι ειναι γιατι ολη η νεα υποδομη ειναι τσιμεντενια και δεν υπαρχει διεξοδος αρα οταν περναει ο συρμος με μια χ ταχυτητα ακριβως απο κατω ειναι ενα τσιμεντενια επιπεδο λειο στρωμα, περναει ο αερας οπως κινειται και τσουπ το φυσσιγμα. Στα αυτια που ηχει καλυτερα απο πριν. Επισης στα τελειωμενα κομματια η ταχυτητα εχει αυξηθει αισθητα.

β)Το τραμ ειναι κατα τη γνωμη μου απο τα πιο αποτυχημενα ΜΣΤ για την Ελλαδα. Κυριως γιατι οι Ελληνες εχουμε μεγαλη λατρεια για το αμαξι μας (και βαζω και την ουρα μου μεσα). Μας ενδιαφερει ολους η ταχυτητα, ο χρονος που θα καλυψω την αποσταση.Μην πατε μακρια. Παρτε το Τραμ για Συνταγμα απο ΣΕΦ. Μεχρι το Νεο Κοσμο ειναι φισκα ιδιως το πρωι. Εκει αποβιβαζονται ολοι και παιρνουν το Μετρο για Συνταγμα. Γιατι???? Γιατι πολυ απλα θα φθασουν γρηγοροτερα. Το εχω κανει και εγω. Οι χρονικες διαφορες ειναι τεραστιες. Βαλε την χαμηλη ταχυτητα του τραμ (αυτο δεν αλλαζει), βαλε την πρωινη κινηση στην Καλλιροης, στην Αρδητου κτλ κτλ, μιλαμε για 10 λεπτα για πλακα καθυστερηση. Επιπλεον το τραμ εχει στασεις καθε 500 μετρα ενω το μετρο μεχρι το Συνταγμα εχει μονο 1.
Αλλη αποτυχια του Τραμ ειναι οτι κινειται παραλληλα με λεωφορειακες γραμμες. Ειναι εγκλημα πχ να παει το Α2 και το Α1 στην Βουλα και να πηγαινει και το τραμ στη Βουλα. Ο επιβατης του λεωφορειου δεν θα κανει μετεπιβιβαση απο το λεωφορειο σε ενα πιο αργο μεσο για να παει στον ιδιο προορισμο μιση ωρα αργοτερα. Αν θες να "αναγκασεις" τον κοσμο να παρει το τραμ πρεπει οι λεωφορειακες γραμμες να λειτουργησουν τροφοδοτικα οπως κανουν για το Μετρο και οχι ανταγωνιστηκα. Πρεπει δλδ τα λεωφορεια να σε πηγαινουν σε σταθμους μετεπιβιβασης του Τραμ και οχι να κινουνται σε ολη τη διαδρομη παραλληλα και ανταγωνιστικα.

γ)Ο ηλεκτρικος πρεπει να παει οπωσδηποτε στο Περαμα. Ακομα καλυτερα να παει το Τραμ. Αλλα αν παει το Τραμ να καταργηθει η λεωφορειακη γραμμη Περαμα-Πειραιας. Προτεινω το τραμ γιατι ειναι οντως περιοχες χαμηλοτερων οικονομικα στρωματων, πρεπει να γινουν στασεις ανα 500 μετρα (με καταργηση του λεωφορειου), γιατι αν παει ο ηλεκτρικος δεν μπορουμε να κανουμε στασεις ανα 500 μετρα μετα. Θα ειναι κλασσικα ανα 1500 μετρα περιπου αρα πιο αραια τοποθετημενες. Θα ειναι ομως ταχυτερο μεσο ο ηλεκτρικος.

δ) Ζευψη Παλουκια-Περαμα την ακουω δεκαετιες και δεν θα γινει ποτε. Τα συμφεροντα ειναι μεγαλα ιδιως αυτων με τις παντοφλες. Πολλοι μαλιστα απο αυτους ηταν στο Ριο-Αντιριο και πηραν αδεια λειτουργιας στο Παλουκια-Περαμα γιατι ειχαν φερει αμφιδρομα πριν την κατασκευη της γεφυρας και για να μην καταστραφουν οικονομικα για την επενδυση τους, τους δοθηκε αδεια εδω. Απο την στιγμη που την γεφυρα δεν μπορεσε να την κανει η Χουντα το 70 (ακομα ειναι η μια και μοναδικη κολωνα στην μερια του Περαματος σημαδι του τοτε) που δεν θα "αντιδρουσε" κανεις, δεν ξερω αν καμια κυβερνηση θα αναλαβει αυτο το πολιτικο κοστος.

ε) Προσωπικα θα υπογειοποιουσα ολο το μηκος του ηλεκτρικου απο τον Πειραια μεχρι την Κηφισια. Και ολο αυτο το κομματι θα το εκανα κομματι πρασινου, αθλοπαιδιων, παιδικες χαρες, ποδηλατοδρομους,γηπεδα μπασκετ, 5Χ5 κτλ.

στ) Ο σταθμος στη Κεντρικη Αγορα Αθηνων ειναι αχρηστος γιατι στα ουτε 500 μετρα ειναι η Ομονοια. Δεν εξυπηρετει τιποτα. Οποιος θελει ας περπατησει μεχρι την Ομονοια (το Μοναστηρακι ειναι σαφως πιο μακρια αλλα κατηφορικη διαδρομη). Σταση μουσειο επισης δεν χρειαζεται γιατι σε μικρη παλι αποσταση ειναι η Βικτωρια. Δεν ειναι σωστο να γινουν στασεις Μετρο/Ηλεκτρικου ανα 300-500 μετρα. Ριχνεις τις ταχυτητες χωρις να αυξανεις σημαντικα την επιβατικη κινηση. Παραδειγμα αχρηστου σταθμου, ο σταθμος Ακροπολη του Μετρο τον οποιο βλεπω μονιμως αδειο και στο ανεβασε κοσμο και στο κατεβασε κοσμο.

Ανώνυμος είπε...

1ον δεν μπρούμε να διαγράψουμε ετσι τα 140 χρόνια λειτουργίας της γραμμής 1 . 105 χρονια ηλεκτρικός εξού και το ονομα που βγήκε απο τους κατοίκους της Αθήνας τα πρώτα χρόνια λειτουργίας γιατι το 1920 π.χ. το ηλεκτρικό τρενο ηταν κατι εξελιγμένο για την εποχη αυτη.
2ον αυτός ο ήχος που υπάρχει στα αναβαθμισμένα τμήματα δεν ειναι απο αέρα ή κατι τετοιο είνα οι νέες σιδηροτροχιές ( οι γραμμές) που είναι νέες και ετσι δεν εχουν λειανθεί ακομα θα γίνεται σταδιακά με την κίνηση των συρμών .μπορεί να κάνω και λάθος για τις γραμμές!!
Για τα 8ης ο ΗΣΑΠ αν δεν τα ανακατασκευάσει θα τα κρατίσει για 15-25 χρόνια ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Με την ευκαιρία της αναβάθμισης της επιδομής της γραμμής του ΗΣΑΠ θα έπρεπε παράλληλα τουλάχιστον να υπογειοποιηθεί το τμήμα μεταξύ των σταθμών Αττική - Άγ.Ελευθερίου (όπως ακριβώς έγινε κατά την επέκταση - αναβάθμιση του σταθμού των Κ.Πατησίων για 50 μέτρα έστω επιπλέον κάλυψης) αφού στο μεγαλύτερο μέρος του απ΄αρχής, κατασκευασμένο ώς όρυγμα είναι!Να σημειωθεί οτι όλοι οι μετέπειτα δημοτικοί άρχοντες των Αθηνών της τελευταίας τριακονταετίας στις προεκλογικές των εξαγγελίες δεσμεύονταν για την υλοποίηση τούτου του έργου χωρίς φυσικά να κάνουν τίποτα!Ο καθένας λοιπόν μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό έργο ανάσας θα ήταν αυτό για όλους εμάς που κατοικούμε σε αυτή την περιοχή, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη ζωνών πρασίνου και αθλοπαιδιών!Συγγνώμη αλλά πιστεύω ακράδαντα οτι προηγούμαστε σε ανάγκη υποδομών τέτοιου χαραχτήρα, έναντι των κατοίκων Κηφισιάς-Ν.Ερυθραίας -΄Αγ.Στεφάνου διότι οι λόγοι είναι πασιφανείς και η ποιότητα ζωής όλων ημών που κατοικούμε στα Πατήσια είναι σαφέστατα λίαν υποβαθμισμένη!

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα