Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Ολυμπία Οδός: Γκάζι σε όλα τα μέτωπα μέχρι την Πάτρα

κείμενο από www.ypodomes.com
Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Σε 10 σημεία της διαδρομής διεξάγονται εργασίες με σκοπό να μην χαθεί ούτε μια μέρα. Οι οδηγοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί και πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι εργασίες γίνονται με σωστή σήμανση για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Στο τμήμα αυτό θα έχουμε περισσότερα από 16 χλμ σηράγγων (και στις δύο κατευθύνσεις). Στο φυλλάδιο που διανέμει η Κοινοπραξία αυτές τις μέρες αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της διάνοιξης οι βασικότεροι γεωλογικοί σχηματισμοί είναι μάργες, κροκαλοπαγή, χαλαροί ψαμμίτες και ασβεστόλιθοι. Η μέθοδος εκσκαφής είναι η ΝΑΤΜ (Αυστριακή μέθοδος). Σε αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιείται ΤΒΜ (μετροπόντικας δηλαδή) αλλά συμβατικά μέσα (μηχανήματα κλπ)

Πρόοδος στις σήραγγες

* Σήραγγα Δερβενίου: 480μ προς Πάτρα 627 προς Κόρινθο πλήρως διανοιγμένα
* Σήραγγα Μαύρων Λιθαριών: 1.160 προς Πάτρα (1.064μ διανοιγμένα) , 1.189μ προς Κόρινθο (1.111μ διανοιγμένα)
* Σήραγγα Ακράτας: Εδώ η ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων θα καθυστερήσει τη γενικότερη πρόοδο της σήραγγας. 790μ προς Πάτρα (123μ διανοιγμένα), 252μ προς Κόρινθο (208μ διανοιγμένα).
* Σήραγγα Πλάτανου: 1.571μ προς Πάτρα (1.011μ διανοιγμένα), 1.677μ (825μ διανοιγμένα).
* Σήραγγα Παναγοπούλας: Εδώ έχουμε συνεχόμενες εναλλαγές σήραγγας και δρόμου 530μ+ 555μ +4015μ προς Κόρινθο (0+0+620μ διανοιγμένα) και 3.160 προς Πάτρα (435μ διανοιγμένα).

Τα έργα στο δρόμο
(ΧΘ= χιλιομετρική θέση. Τα χιλιόμετρα μετρούν από την Αθήνα με κατεύθυνση προς Πάτρα)

* ΧΘ 141,200-142,500 κατασκευή ημιστέγαστρου μεταξύ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου.
* ΧΘ 145,700-146,700 τεχνικό έργο κάλυψης Ακράτας μεταξύ Δερβενίου και Ακράτας.
* ΧΘ 149,700-151,550 κατασκευή γέφυρας ποταμού Κράθη μεταξύ Ακράτας και Α/Κ Καλαβρύτων.
* ΧΘ 158,250-163,650 κατασκευή Ανισόπεδου Κόμβου Καλαβρύτων και τμήματος Αυτοκινητόδρομου
* ΧΘ 172,000-175,500 εργασίες κατασκευής Αυτοκινητόδρομου στον Ανισόπεδο Κόμβο Αιγίου.
* ΧΘ 176,900-180,900 κατεδάφιση και ανακατασκευή της γέφυρας του ποταμού Μεγανίτη στο ύψος του Α/Κ Παραλίας Αιγίου.

Μεταξύ Σελιανίτικων και Ρίου:

* ΧΘ 187,600-191,550 κατασκευή σηράγγων Παναγοπούλας
* ΧΘ 192,800-197,520 κατασκευή σηράγγων Παναγοπούλας
* ΧΘ 201,800-205,150 ειδικά τεχνικά έργα διαπλάτυνσης
* ΧΘ 205,300-209,000 Κατασκευή Α/Κ Ρίου.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης, τον Απρίλιο του 2011 θα ξεκινήσουν να παραδίδονται τα πρώτα τμήματα του δρόμου μέχρι την Πάτρα. Εκείνη τη χρονική περίοδο θα παραδοθούν τα τμήματα

1. Α/Κ Αρχαίας Κορίνθου- Α/Κ Κιάτου,

2. Α/Κ Σελιανίτικων- Α/Κ Κ1 Περιφερειακής Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα