Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σχεδιάζονται επεκτάσεις για Αεροδρόμιο, Ευκαρπία και Εύοσμο

κείμενο από www.ypodomes.com
Μεγάλα νέα για το μέλλον του Μετρό Θεσσαλονίκης είχαμε χτες από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κο Ρέππα. Μέσα από την παρουσίαση του προγραμματισμού των μελλοντικών έργων για την πόλη, ο Υπουργός ανακοίνωσε και την πλήρη ανάπτυξη του Μετρό στην πόλη.

Έτσι εκτός από τη βασική γραμμή ΝΣΣ- Νέα Ελβετία θα έχουμε τις ακόλουθες επεκτάσεις. Υπόψη θα πρέπει να ληφθεί ότι στην τελική του μορφή το Μετρό θα περιλαμβάνει στον κεντρικό κορμό 4 διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι επεκτάσεις με χρονική προτεραιότητα είναι οι παρακάτω:

Επέκταση 1: Σταθμός Πατρικίου - Μίκρα.
Είναι η πρώτη επέκταση του Μετρό στην πόλη. Αυτή τη στιγμή γίνεται η προεπιλογή των συμμετεχόντων για την τελική φάση του διαγωνισμού που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Έχουν ολοκληρωθεί: η τοπογραφική έρευνα, οι γεωλογικές έρευνες, η γεωμετρική χάραξη της γραμμής, η επιλογή των θέσεων των 5 σταθμών (ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ).
Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η εκπόνηση προωθημένης προμελέτης των σταθμών, των σηράγγων και των φρεάτων, που καλύπτει συγκοινωνιακά, στατικά, αρχιτεκτονικά, ηλεκτρομηχανολογικά, σιδηροδρομικά και λειτουργικά θέματα. Με απόφαση της νέας διοίκησης της ΑΜ, η μελέτη εκπονείται από την εταιρία με βοήθεια από ειδικούς συμβούλους σε ειδικά θέματα. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2010.
Στο πέρας της γραμμής στην περιοχή της Μίκρας μπορεί να χωροθετηθεί το αμαξοστάσιο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα της εξυπηρέτησης της βασικής γραμμής, αλλά και των άλλων επεκτάσεων.

Επέκταση 1α. Μίκρα- Αεροδρόμιο
Εδώ έχουμε μια πρωτότυπη πρόταση για επέκταση της γραμμής από το σταθμό Μίκρα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία όχι με το Μετρό αλλά με monorail*. Είναι μια πρόταση που εξετάζεται το κατά πόσο είναι εφικτή. Έχει γίνει μόνο η προκαταρκτική επιλογή της χάραξης. Πιθανότατα θα υπάρξουν 3 ενδιάμεσοι σταθμοί. Το μέλλον αυτής της επέκτασης που είναι ίσως και η πιο εμπορική θα φάνει μάλλον σε μεταγενέστερη περίοδο.

Επέκταση 2: Σταθμός Δημοκρατίας- Ευκαρπία- Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Είναι η δεύτερη επέκταση που ανήκει και αυτή στην πρώτη γενιά επεκτάσεων του Μετρό η οποία μάλλον θα ολοκληρωθεί σε περισσότερες από μια φάσεις. Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χρηματοδότηση για αυτή τη σημαντικότατη επέκταση για τα Βόρεια Προάστια της πόλης.
Έχουν ολοκληρωθεί: η τοπογραφική έρευνα έως τον σταθμό Ευκαρπίας, οι γεωλογικές έρευνες στο τμήμα αυτό, η γεωμετρική χάραξη της γραμμής, η επιλογή των θέσεων των 5 σταθμών (ΝΕΑΠΟΛΗ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΕΥΚΑΡΠΙΑ, ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ). Στο τμήμα Ευκαρπία - Νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και είναι πιθανό να γίνει σε μεταγενέστερη περίοδο.

Επέκταση 3: ΝΣ Σταθμός- Εύοσμος- Σχολές
Πρόκειται για μια νέα επέκταση που μέχρι τώρα απλά συζητούνταν. Θα καλύπτει μεγάλο μέρος από τα δυτικά προάστια της πόλης φτάνοντας μέχρι τον Εύοσμο. Έχει γίνει μόνο η προκαταρτική επιλογή της χάραξης μέσα από αρκετές εναλλακτικές χαράξεις και έχουν επιλεγεί προκαταρκτικά οι θέσεις 4 νέων σταθμών (ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΣΧΟΛΕΣ). Εδώ θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε στα μέση και τέλη της δεκαετίας για να δούμε πως θα προχωρήσει.

Όσον αφορά τη βασική γραμμή τα προβλήματα όπως τα ανέφερε ο κος Ρέππας είναι το μεγάλο κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών, τα σταματημένα ΤΒΜ, οι καθυστερήσεις που μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 2,5 χρόνια. Σημείωσε επίσης ότι ενώ έχει περάσει τα 64% του συμβατικού χρόνου οι κατασκευές φτάνουν το 14,5%.

Ο Υπουργός για την εξέλιξη των έργων είπε πως ««Αν οι προσπάθειες για ανάταξη αυτού του παγιδευμένου έργου δεν αποδώσουν θα πάρουμε επώδυνες και ρεαλιστικές αποφάσεις για όλους μας. Η διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο κατασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η ώρα της ολοκλήρωσης έχει φτάσει στο τέλος. Οφείλουμε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το μέλλον του έργου, για την ίδια την πόλη». Ο Υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης του έργου.


*Το monorail είναι υπέργειο μέσο το οποίο κινείται σε μονή ράγα. Οι σταθμοί είναι επίσης υπέργειοι. Ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξη monorail υπάρχει στο λιμάνι του Πειραιά. Monorail δίκτυο ανέπτυξε πρόσφατα το Dubai.

4 σχόλια:

Μήτσος είπε...

Ξεχάσανε να ανακοινώσουν την επέκταση του μετρό προς το Κιλκίς και την υποθαλάσσια ζεύξη της Θεσσαλονίκης με τη Λάρισα.

Ελλάς. Με μπλε και πράσινους ψεύτες.

Μετρόφιλος είπε...

Τη στιγμή που έχει κολλήσει η βασική γραμμή ο Ρέππας ονειρεύεται επεκτάσεις!
Πάντως είναι θετικό ότι υπάρχουν αυτές οι σκέψεις. Πολύ χειρότερα θα ήταν αν είχαν επικρατήσει οι απόψεις των τραμόφιλων που ήθελαν κοτζάμ πόλη του 1 εκατομμυρίου να επιζήσει μόνο με τραμ!

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ... ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ...

τρενομανής είπε...

Το μετρό είναι σαν μια γκόμενα! Όταν κάποιος δεν μπορεί να την ρίξει (δηλαδή να ολοκληρώσει τουλάχιστον την βασική γραμμή του μετρό Σταθμός - Ν. Ελβετία) τραβάει και...κανένα μονορέιλ για παρηγοριά!

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα