κείμενο από το ypodomes.com
Στην εξαγγελία δημιουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη (μέχρι σήμερα) προχώρησε ο πρωθυπουργός εχτές σε επίσκεψη του στην περιοχή μαζί με την Υπουργό ΠΕΚΑ.
Χαρακτήρισε την επένδυση έργο-οδηγό ενώ για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθούν περισσότερα από 600.000.000 ευρώ κάνοντας το ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην δεκαετία που διανύουμε και το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Δυτική Μακεδονία (μαζί με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού στην περιοχή).
Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργεί ήδη μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο. Με την κατασκευή και λειτουργία του θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη πτωτική πορεία στην απασχόληση.
Με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί έκατσε 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας αλλάζοντας τον προσανατολισμό της περιοχής από ρυπογόνο περιοχή σε περιοχή πράσινης ανάπτυξης δείχνοντας τον δρόμο για ανάλογα έργα στην περιοχή σε άλλα εξαντλημένα ορυχεία και την μετατροπή τους σε πηγές «καθαρής» πράσινης ενέργειας.
Η επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η κατασκευή να γίνει με στρατηγικό επενδυτή και για αυτό το λόγο η ΔΕΗ θα προκυρήξει τις επόμενες μέρες πρόσκληση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή στο έργο. Δεν ανακοινώθηκε ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου (Δημόσιο, ΣΔΙΤ ή αυτοχρηματοδοτούμενο).
Στη συνέχεια μίλησε η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη που δίνοντας στοιχεία για το έργο είπε πως το Φ/Β πάρκο στην Κοζάνη με τη λειτουργία του θα καλύπτει την κατανάλωση σε περίπου 55.000 νοικοκυριά! Αυτό σημαίνει ότι από μόνο του το πάρκο θα έχει την ικανότητα κάλυψης μιας πόλης με το μέγεθος της Καβάλας ή των Χανίων! με την παραγωγή 260.000 MWh καθαρής ενέργειας, επιτυγχάνεται αποφυγή εκπομπών περίπου 300.000 τόνων CO2 ανά έτος στην ατμόσφαιρα.
Ταυτόχρονα, θα κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων ώστε να αυξηθεί σημαντικά η εθνική προστιθέμενη αξία στο έργο και να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα η ΔΕΗ μελετάει επιχειρηματικό σχέδιο εκμετάλλευσης των προς αποκατάσταση εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων στην Δυτική Μακεδονία, με την χρήση ενεργειακών καλλιεργειών.
Η Υπουργός είπε πως τον τελευταίο χρόνο γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το τοπίο στις ΑΠΕ ενώ έχουν ληφθεί μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και του περιορισμού της γραφειοκρατίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε και ο Θάνος Μωραΐτης από διευθυντής της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας
-
Την παραίτησή του από διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
ανακοινώνει με επιστολή του πρός τον Πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά, ο βουλευτής
Θάνος...
Πριν από 1 εβδομάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου