Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Μετρό Θεσσαλονίκης; Στο Πακέτο Γιουνκέρ οι επεκτάσεις προς Κορδελιό, Ευκαρπία, Αεροδρόμιο

κείμενο από το ypodomes.com
Πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ έγινε μεγάλη αναφορά στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Εκτός από τα μεγάλα έργα που γίνονται για τη βασική γραμμή αλλά και τον κλάδο Καλαμαριάς, έχει ξεκινήσει η κουβέντα για τις επόμενες επεκτάσεις που θα καταστήσουν την πόλη σχεδόν πλήρως προσβάσιμη στο μέσο.
Στην αναφορά για τις επεκτάσεις αυτό που έγινε γνωστό είναι πως ωριμάζουν οι μελέτες και πως αρχίζει η μπαίνει η σκέψη για τα επόμενα, μελλοντικά βήματα του Μετρό στην Θεσσαλονίκη.
Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι οι 3 μεγάλες επεκτάσεις του Μετρό προς Κορδελιό, Ευκαρπία και Αεροδρόμιο έχουν εδώ και μήνες ενταχθεί στις προτάσεις της χώρα μας για χρηματοδότηση από το περίφημο πλέον Πακέτο Γιουνκέρ.
Τα έργα αυτά έχουν συνολικό μήκος 15χλμ και περιλαμβάνουν 13 νέους σταθμούς, με κόστος που φτάνει τα 1,34 δισ ευρώ. Αν αυτά τα έργα τα αντιπαραβάλουμε με τα υπάρχονται έργα θα δούμε ότι το κόστος είναι αρκετά σημαντικό μιας και τα εν ενεργεία έργα κοστίζουν περίπου 1,5 δισ ευρώ και περιλαμβάνουν 13,5χλμ γραμών και 18 σταθμούς (και ένα αμαξοστάσιο).
Στην τελική του μορφή το Μετρό Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει 31 σταθμούς με 2 μεγάλες γραμμές που θα μοιράζονται τους κεντρικούς σταθμούς του δικτύου.
Ποια είναι όμως η ακτινογραφία των 3 μεγάλων επεκτάσεων που φιλοδοξούν να τραβήξουν χρηματοδότηση από το Πακέτο Γιουνκέρ; Σήμερα το ypodomes.com σας τα παρουσιάζει αναλυτικά:
1.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ
Πρόκειται για την δυτική επέκταση της Βασικής Γραμμής (η Γραμμής 1) προς το Κορδελιό. Η επέκταση θα είναι πλήρως υπογειοποιημένη, θα έχει μήκος 4,4χλμ, θα διαθέτει 4 νέους σταθμούς (ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΚΟΡΔΕΛΙΟ).
Το κόστος είναι 440εκ.ευρώ που αναλύεται ως εξής: 277,2εκ.ευρώ για έργα πολιτικού μηχανικού, 114,4 για Η/Μ συστήματα και 48,4εκ.ευρώ για συρμούς. Με την λειτουργία της επέκτασης θα μειωθεί η κυκλοφορία οχημάτων κατά 15.000 μονάδες ενώ η συγκεκριμένη επέκταση θα μεταφέρει καθημερινά 60.000 επιβάτες.
Σύμφωνα με την πρόταση τα έργα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2018 (εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση). Το μοντέλο που προτίνεται είναι ΣΔΙΤ ενώ η αποπληρωμή θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας και συνδυασμό από έσοδα εισιτηρίων-χώρους πάρκινγκ και εμπορικές δραστηριότητες.
2.ΚΛΑΔΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
Πρόκειται για τον νέο κλάδο του Δικτύου προς Ευκαρπία που θα ξεκινά από το σταθμόΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ο κλάδος θα είναι πλήρως υπογειοποιημένος, θα έχει μήκος 5χλμ, θα διαθέτει 5 νέους σταθμούς (ΝΕΑΠΟΛΗ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΕΥΚΑΡΠΙΑ). Στο project περιλαμβάνεται και χώρος υπόγειας στάθμευσης 160 θέσεων.
Το κόστος είναι 500εκ.ευρώ που αναλύεται ως εξής: 300εκ.ευρώ για έργα πολιτικού μηχανικού, 135 για Η/Μ συστήματα και 65εκ.ευρώ για συρμούς. Με την λειτουργία της επέκτασης θα μειωθεί η κυκλοφορία οχημάτων κατά 20.000 μονάδες ενώ η συγκεκριμένη επέκταση θα μεταφέρει καθημερινά 75.000 επιβάτες.
Σύμφωνα με την πρόταση τα έργα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2017 (εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση). Το μοντέλο που προτίνεται είναι ΣΔΙΤ ενώ η αποπληρωμή θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας και συνδυασμό από έσοδα εισιτηρίων-χώρους πάρκινγκ και εμπορικές δραστηριότητες.
3.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Πρόκειται για την ανατολική επέκταση της γραμμής της Καλαμαριάς (η Γραμμής 2) προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία. Η επέκταση θα έχει μήκος 5,5χλμ, θα διαθέτει 4 νέους σταθμούς (ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΙΚΕΑ, ΘΕΡΜΗ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ).
Το κόστος είναι 400εκ.ευρώ που αναλύεται ως εξής: 260εκ.ευρώ για έργα πολιτικού μηχανικού, 100 για Η/Μ συστήματα και 40εκ.ευρώ για συρμούς. Προς το παρόν δεν έχει εκτιμηθεί η μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων και η καθημερινή μετακίνηση επιβατών.
Σύμφωνα με την πρόταση τα έργα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2019 (εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση). Το μοντέλο που προτίνεται είναι ΣΔΙΤ ενώ η αποπληρωμή θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας και συνδυασμό από έσοδα εισιτηρίων-χώρους πάρκινγκ και εμπορικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα