Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ξεμπλέκει ο διαγωνισμός για τον Υποθαλάσσιο Αγωγό Νερού στην Αίγινα

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα σημαντικό εμπόδιο, που θα καθυστερούσε σημαντικά τη διαδικασία του διαγωνισμού για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέσει την Αίγινα με την ΕΥΔΑΠ, ξεπεράστηκε με σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει συνδιαγωνιζόμενες εταιρίες.
Το έργο προϋπολογισμού 30.135.000 ευρώ με αναθεώρηση και ΦΠΑ προκηρύχθηκε στις 25.11.2015, θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες και η διαγωνιστική διαδικασία του προχωράει με ταχείς ρυθμούς από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων οι οποίες θα αξιολογήσουν και τις τεχνικές προτάσεις.
«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, απεμπλέκει από δικαστικές διαμάχες ένα σημαντικό έργο δημοσίου συμφέροντος για τους πολίτες της Αίγινας. Το έργο της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ είναι έργο ουσίας, το οποίο θα βάλει τέλος στο μεγάλο και κοστοβόρο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού, όπως απαιτούν οι χιλιάδες κάτοικοι του εδώ και δεκαετίες» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Χατζηπέρος
Μέχρι σήμερα, η κάλυψη των αναγκών των περίπου 13.550 κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών του νησιού της Αίγινας γίνεται μέσω ειδικών υδροφόρων πλοίων, τα οποία μεταφέρουν 2,4-2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, με κόστος μεταφοράς περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Μέρους του εν λόγω κόστους καλύπτει ο Δήμος Αίγινας.
Κατόπιν αυτού, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος δήλωσε: «Εκφράζω την βαθιά μου ικανοποίηση για την σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απεμπλέκει από δικαστικές διαμάχες προς το παρόν ένα σημαντικό έργο δημοσίου συμφέροντος για τους πολίτες της Αίγινας.
Το έργο της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ είναι έργο ουσίας, το οποίο θα βάλει τέλος στο μεγάλο και κοστοβόρο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού, όπως απαιτούν οι χιλιάδες κάτοικοι του εδώ και δεκαετίες. Αυτό το έργο η Περιφέρεια Αττικής επιθυμεί διακαώς να υλοποιήσει προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο καλείται να υπηρετεί».

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ξεκινά το mega project της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Λυών-Τορίνο 57,5χλμ

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα ακόμα mega σιδηροδρομικό project παίρνει σάρκα και οστά και ξεκινάει στην Ευρώπη. Η σιδηροδρομική σήραγγα Mont Cenis θα έχει μήκος 57,5χλμ και θα γίνει η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου καθώς θα είναι 450 μέτρα μεγαλύτερη από την Gotthard Base Tunnel στην Ελβετία που η λειτουργία της ξεκίνησε φέτος τον Ιούνιο.
Τα εγκαίνια της εκκίνησης του "θηλυκού" Μετροπόντικα Φεντερίκα, έγιναν στις 21 Ιουλίου παρουσία του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Manuel Valls. Το ΤΒΜ έχει βάρος 2.400 τόνους και ξεκίνησε από την περιοχή Saint Martin La Porte για μία "δοκιμαστική διαδρομή" μήκους 9χλμ.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, στη χώρα μας η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα που κατασκευάζεται είναι στο όρος Καλλίδρομο, έχει μήκος 9,5χλμ και είναι υπό κατασκευή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
Σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο θα εργαστούν 443 άτομα που η βασική τους δουλειά θα είναι να εξετάζουν σε καθημερινή βάση τα γεωλογικά δεδομένα όπως αυτά θα προκύπτουν από την διάνοιξη της σήραγγας.
Η επίσημη ονομασία του project είναι Tunnel Euralpin Lyon Turin. Το έργο είναι διακρατικό μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο των 9χλμ το κόστος έχει υπολογιστεί σε 391εκ.ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από την νέα προγραμματική περίοδο της ΕΕ κατά 50%, και από 25% από Γαλλία και Ιταλία.
Στην Ιταλική πλευρά υπάρχει ένας δεύτερος "θηλυκός" και πάλι Μετροπόντικας με το όνομα Gea (από το Ελληνικό Γαία) σε ένα δοκιμαστικό ταξίδι 5,5χλμ στην περιοχή του Chiomonte.
Η διάνοιξη της κύριας σήραγγας του Mont Cenis αναμένεται να ξεκινήσει το 2018. Το κόστος της διακρατικής σήραγγας έχει υπολογιστεί σε 8,6 δις ευρώ. Στο πρώτο έτος θα έχει απορροφηθεί το ποσό των 1,9 δις ευρώ εκ των οποίων το 41,08% θα προέλθει από Ευρωπαϊκά κονδύλια (813,8εκ.ευρώ).
Η κατασκευή της συγκεκριμένης σήραγγας έφερε πολύ μεγάλες αντιδράσεις σε Ιταλία και Γαλλία από οικολογικές οργανώσεις και συλλόγους και καθυστέρησε αρκετά την έναρξη αυτού του πολύ φιλόδοξου έργου.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Τα πέτρινα χρόνια της κατασκευής συνεχίζονται, μονόδρομος οι συγχωνεύσεις

κείμενο από το ypodomes.com
Τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ο απολογισμός του 2016 μέχρι τώρα σε νέα μεγάλα έργα πενιχρός. 3 διαγωνισμοί για το Πάτρα-Πύργος, ένας για έργο αποχέτευσης στην Ηγουμενίτσα και ...αυτά.

Δυστυχώς η πραγματικότητα του νέου ΕΣΠΑ που δεν περιέχει πολλά νέα μεγάλα έργα, έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της χώρας και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Η έλλειψη νέων έργων χτυπάει κατά κύριο λόγο αυτή την εποχή τις μεσαίες και μεγάλες εταιρείες του χώρου που διεκδικούν σημαντικά έργα για να μπορούν να "ρολάρουν" και να χρηματοδοτούν τις μεγάλες καθημερινές τους ανάγκες.

Το 2016, θα κλείσει σε αυτό το ρυθμό καθώς μέχρι το τέλος η ενεργοποίηση των έργων του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Από το 2017 ίσως δούμε κάποια αχτίδα φωτός αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερα πράγματα. 

Το μεγάλο επενδυτικό έργο στο Ελληνικό, αναμένεται να είναι τελικά η σωσίβια λέμβος για εκατοντάδες επιχειρήσεις του τεχνικού κλάδου και χιλιάδες άλλες που δουλεύουν με αυτές.

Σε κάθε περίπτωση ο προβληματισμός που κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό είναι αν υπάρχει χώρος για όλες αυτές τις επιχειρήσεις ή πρέπει να δουν σοβαρά το θέμα των συγχωνεύσεων.

Οι συγχωνεύσεις τεχνικών εταιρειών θα εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό τις κακοδαιμονίες που υπάρχουν στον κλάδο ενώ θα δημιουργήσει πιο ικανά και πιο στελεχωμένα εταιρικά σχήματα που θα μπορούν να βιοπορίζονται όχι μόνο σε εγχώρια έργα αλλά και στο εξωτερικό.

Είναι αλήθεια ότι περνώντας προς το τέλος της δεκαετίας και βλέποντας ότι η χώρα δεν είναι στο πολύ χαμηλό επίπεδο υποδομών που βρισκόταν το 1990, η ματιά πρέπει να αλλάξει, να διαφοροποιηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Το πρόβλημα του κλάδου είναι πλέον κρίσιμο όχι μόνο γιατί τα δημόσια έργα λιγιστεύουν, αλλά γατί και η οικοδομική δραστηριότητα έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Τα νούμερα που στέλνει συχνά η ΕΛΣΤΑΤ είναι όλο κια πιο απογοητευτικά και αυτό αποδεικνύει ότι η κατάσταση αυτή θα είναι έτσι για πολύ καιρό ακόμα και δεν προβλέπεται να αλλάξει για την επόμενη 5ετία.

Εδώ και πάλι όλα συγκλίνουν ότι η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί στο τρίπτυχο Ξενοδοχεία-Επενδύσεις (από το εξωτερικό)- Ελληνικό.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η περίπτωση του Ελληνικού είναι παντού. Όμως για να μην γελιόμαστε, στο Ελληνικό θα μπουν οι πιο προετοιμασμένοι, οι πιο ικανοί και εκείνοι που αποδεδειγμένα μπορούν να φέρουν εις πέρας ότι τους ανατεθεί.

Και ξανά, σαν κύκλος επανέρχεται το θέμα των συγχωνεύσεων. Τα "μικρά μαγαζιά" θα είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν τα μεγάλα και το πιο πιθανό είναι να βρεθούν -στην καλύτερη περίπτωση- υπεργολάβοι σε κάποια έργα.


Η τεχνική κοινότητα πρέπει να δει, να κρίνει και να δράσει για να μπορέσει να ανασυνταχθεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Αυτές οι προκλήσεις θα δοκιμάσουν τις αντοχές πολλών και όπως έλεγαν οι -τόσο- σοφοί αρχαίοι πρόγονοι, η ισχύς εν τη ενώσει.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Προαστιακός Πάτρας: Οδεύει για υπογραφές το έργο της επέκτασης στην Κάτω Αχαγιά

κείμενο από το ypodomes.com
Στα πλαίσια της ασφαλέστερης μετακίνησης με τα ΜΜΜ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκπροσωπήθηκε από ομάδα ανωτάτων αξιωματικών και του ΟΑΣΑ, που εκπροσωπήθηκε από το Διευθύνοντα Συμβούλο του οργανισμού κ. Ι. Σκουμπούρη μαζί με διευθυντικά στελέχη του οργανισμού, με στόχο την καλύτερη και ασφαλέστερη καθημερινή εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου από τα ΜΜΜ (Μετρό, Λεωφορεία και Τρόλεϊ).
Στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Η βελτίωση επιτήρησης των λεωφορειολωρίδων
- Η καλύτερη επιτήρηση σημείων του οδικού δικτύου λόγω παράνομης στάθμευσης.
- Το ζήτημα της ασφάλειας των λεωφορειακών γραμμών και των σταθμών του Μετρό.
Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννης Σκουμπούρης η συνεργασία θα συνεχιστεί με νέα συνάντηση που θα γίνει σύντομα, κατά την οποία θα εξειδικευτούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή τους. Στη συνεργασία περιλαμβάνεται η δημιουργία κοινής Συντονιστικής Ομάδας η οποία θα συνεδριάζει σε τακτική βάση (μηνιαία).
Με την ευκαιρία αυτή ο ΟΑΣΑ διευκρινίζει ότι καμία αλλαγή των δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ που διέρχονται καθημερινά από την οδό Πατησίων έχει συμβεί.

Το «πράσινο φως» για να μπει ο εργολάβος και να ξεκινήσει η κατασκευή του εμβληματικού έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της «Αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής και των τεχνικών στη μετρική γραμμή Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών στο τμήμα από Άγιο Ανδρέα μέχρι Κάτω Αχαΐα», δόθηκε με την προέγκριση της Σύμβασης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο, το οποίο εντάχθηκε στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 και θα αρχίζει να κατασκευάζεται τις επόμενες ημέρες. 
Το έργο δημοπρατήθηκε στις 24 Μαΐου 2016 και είναι προϋπολογισμού 2.398.500 ευρώ, κατόπιν της έκπτωσης το ποσό δαπάνης ανέρχεται στα 928.333,24 ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η σύμβαση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, θα ολοκληρωθεί σε δέκα μήνες από τη στιγμή εγκατάστασης του εργολάβου. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ με έκπτωση 61,61%.

«Σύντομα ο εργολάβος θα εγκατασταθεί και έτσι θα ξεκινήσει ένα έργο που ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την επέκταση του Προαστιακού και στη Δυτική Αχαΐα ώστε να εξυπηρετούνται ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας από και προς την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα έχουν βελτιωθεί οι ήδη υπάρχουσες υποδομές της γραμμής και οι στάσεις, ενώ θα επεκταθούν και τα δρομολόγια.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης εξήρε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον ΟΣΕ ώστε να προχωρήσει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αυτό το έργο που αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας, αφού θα εξυπηρετεί πλήθος συμπολιτών μας.
Να σημειωθεί πως προχωρά και το δεύτερο υποέργο που αφορά στην «Προμήθεια και Εγκατάσταση τριάντα (30) νέων αυτομάτων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και αποκατάσταση λειτουργιάς δύο (2) υφιστάμενων στο υπό αναβάθμιση τμήμα γραμμής του Προαστιακού Πατρών από Αγ. Ανδρέα έως Κ. Αχαΐα», ύψους 4.194.795,17 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και αυτό από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
«Προσπαθούμε και κάνουμε δουλειά, να είμαστε χρήσιμοι στα κρίσιμα. Δίχως χρονοτριβές, δίχως αναβολές να προχωράμε τα έργα. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με γνώμονα τους πολίτες. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.
Αναλυτικά το έργο
Το συνολικό φυσικό αντικείμενο του έργου (υποέργα 1 και 2) περιλαμβάνει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των αποβαθρών στην υφιστάμενη μετρική σιδηροδρομική γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών στο τμήμα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Ανδρέα έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κάτω Αχαΐας συνολικού μήκους 20,8 χλμ.
Μέρος του έργου αποτελεί η ενίσχυση της λειτουργίας των τεχνικών της γραμμής και κυρίως η ενίσχυση των βάθρων της Γέφυρας Πείρου.
Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) καθώς και αποκατάσταση της λειτουργίας υφιστάμενων ΑΣΙΔ στο μήκος του υπό αναβάθμιση τμήματος.
Συνολικά θα γίνει εγκατάσταση ή επισκευή σε 32 συνολικά Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων στο υπό αναβάθμιση τμήμα, ενώ στις στάσεις θα γίνει κατασκευή και διαμόρφωση αποβαθρών με κεκλιμένες ράμπες για ΑμεΑ, φωτισμός στεγάστρων κ.α.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Τα μεγαλύτερα έργα μακέτες που δεν έγιναν ποτέ

κείμενο από το ypodomes.com
Στην Ελλάδα της κρίσης αποτελεί σπάνια είδηση να πραγματοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα εδώ και χρόνια.

Στο παρελθόν όμως υπήρξαν κάποια "Φαραωνικά" σχέδια που τελικά έμειναν απλά μακέτες. Είχαν όμως τη δική τους ιστορία. Εξαγγελίες, χειροκροτήματα μέχρι και σε δημοπράτηση είχαν φτάσει κάποια, αλλά τελικά γύρισαν στα συρτάρια του Υπουργείου και παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα. Ποιες ήταν όμως οι πιο "τρανταχτές" μακέτες;

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού είναι μία ιστορία 15 ετών. Το 2001 ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης είχε ανακοινώσει τη δημοπράτηση τους μαζί με τα υπόλοιπα έργα στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους. Το έργο ξεχάστηκε και το 2005 το ξανάβγαλε στην επιφάνεια ο τέως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς που προσπάθησε να το δημοπρατήσει. Λόγω σφοδρών αντιδράσεων από Δήμους και φορείς το έργο δεν προχώρησε και τελευταία φορά το είδαμε να ανασύρεται το 2010 με σμίκρυνση έργου. Τελικά το έργο παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου καθώς χάθηκε μαζί με την κρίση. Τώρα έχουν βγει από τα συρτάρια ως 2 διαφορετικά project οι επεκτάσεις προς Λαύριο αλλά και η αστική σήραγγα μέχρι την Λ.Βουλιαγμένης.

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ένα μνημείο κακής διαχείρισης δημόσιου έργου και υπόδειγμα προς αποφυγή. Δημοπρατήθηκε το 2001 μαζί με τα υπόλοιπα έργα στους αυτοκινητόδρομους και συμβασιοποιήθηκε κιόλας στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε άρχισε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων (που σήμερα θυμίζει έντονα αυτό που γίνεται στο Μετρό Θεσσαλονίκης) που κατέληξε σε κατάρρευση της εργολαβίας και αποζημίωση 68εκ.ευρώ στον ανάδοχο (που με τους τόκους σήμερα ξεπέρασαν τα 100εκ). Το έργο "βυθίστηκε" τελικά και κανείς από τότε δεν το ξανάανεφερε. Τα χρήματα τα χρωστάμε ακόμα.

ΖΕΥΞΗ ΜΑΛΙΑΚΟΥ
Τη δεκαετία που στην Ελλάδα όλα μπορούσαν να γίνουν, τη δεκαετία του 1990, ξεκίνησε να ωριμάζει η ιδέα της Ζεύξης Μαλιακού. Μιλάμε για ένα εξωφρενικά θηριώδες έργο με μία τετράγωνη λογική: μία υποθαλάσσια σήραγγα θα ένωνε τις δύο άκρες του Μαλιακού Κόλπου, ξεκινώντας από τα Σκάρφεια και καταλήγοντας στις Ράχες ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μίκραινε κατά 60χλμ. και κατά περίπου 40 λεπτά.  Το έργο έφτασε πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί αλλά οι αντιδράσεις των φορέων της Φθιώτιδας που φοβήθηκαν ότι θα απομονωθούν έκαναν δουλειά και το έργο αναπαύεται σήμερα σκονισμένο σε κάποιο γραφείο.

ΔΥΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΔΡΟΜΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
Την ίδια εκείνη δεκαετία υπήρξε ένα νέο πλάνο για ανάπτυξη σιδηροδρομικής γραμμής από την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα μέχρι το Αντίρριο. Μάλιστα το είχε εγκρίνει και η ΕΕ. Έπειτα το έργο έπεσε πάνω σε δύο αξεπέραστα εμπόδια. Το ένα ήταν η χρηματοδότηση και το δεύτερο και πιο σημαντικό ήταν ....η Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο που η κατασκευή της είναι τέτοια που απαγορεύει τη διέλευση τρένου. Αυτό αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα για να μην προχωρήσει ποτέ το έργο.

Πάρα ταύτα υπάρχει ένα τμήμα γραμμής στην Αιτωλοακαρνανία που εκσυγχρονίστηκε, πληρώθηκε και μετά ...εγκαταλήφθηκε, λεηλατήθηκε και σήμερα θυμίζει τις (κακές) μέρες των παχιών αγελάδων με τις ανάλαφρες αποφάσεις έργων.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μία Εγνατία σκέτη ..Ελβετία ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ

κείμενο από το ypodomes.com
Μία Εγνατία, σκέτη ...Ελβετία ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Η αποκρατικοποίηση του μεγάλου ελληνικού δικτύου αυτοκινητόδρομων αφορά τον βασικό άξονα των 670χλμ από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου, και 3 κάθετους άξονες.
Μιλώντας στο ypodomes.com ανώτατο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ είπε πως ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα μέχρι τον Σεπτέμβριο με στόχο να ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στο 2016. Στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ είναι ακόμα και η δυνατότητα του επενδυτή να τοποθετήσει ηλιακά πάνελ ή αιολικά, σε ένα μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στους Ελβετικούς Αυτοκινητόδρομους.
Ο στόχος είναι η "κυκλική οικονομία" δηλαδή, ο αυτοκινητόδρομος να έχει πόρους όχι μόνο από τα διόδια αλλά και από άλλες πηγές ενώ όπως σημείωσε βρήκε θερμή υποδοχή σε αυτό το πλάνο από την Ε.Ε ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να γίνει ένας "περιβαλλοντικά φιλικός" δρόμος για τους χρήστες και τις περιοχές που διέρχεται.
Με μία τέτοια λειτουργία η Εγνατία Οδός θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά από τα χρήματα που δαπανώνται για τον φωτισμό του άξονα ενώ θα βοηθούσε στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η τεχνικό-οικονομική μελέτη δεν έχει γίνει ακόμα αλλά σύμφωνα με πηγές θα προετοιμαστεί.
Μία άλλη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναιη συλλογή των ομβρίων που επίσης θα λειτουργούσε στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αλλά και ως φυσικό αντιπλημμυρικό έργο.
Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μοντέλο προτίνεται σε αυτοκινητόδρομο της χώρας, που ξεφεύγει από τη στενή λογική της απόδοσης μόνο του διοδίου ως έσοδο. Η Εγνατία Οδός θα πρέπει να ολοκληρώσει την χωροθέτηση των σταθμών διοδίων που μαζί με τους κάθετους θα είναι 18 ή 19.
Όπως αναφέρθηκε έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα. Αναφορικά με το τίμημα δεν υπάρχει ακόμα εικόνα ενώ άγνωστη είναι και η αντίδραση τόσο από το Υπουργείο Υποδομών όσο και από τους εργαζόμενους στην Εγνατία Οδό που ήδη έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεση τους σε όσα πρόκειται να συμβούν.
Πάντως ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε ανεπίσημη ενημέρωση είπε πως πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση της Εγνατίας αλλά και της χωροθέτηση των διοδίων καθώς όπως σημείωσε απαιτούνται σημαντικά ποσά κάθε χρόνο για τη συντήρηση της καθώς υπάρχουν σημαντικά τεχνικά έργα όπως σήραγγες και γέφυρες.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Με 45εκ.ευρώ οι Ιταλοί παίρνουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

κείμενο από το ypodomes.com
Με μία προσφορά 45εκ.ευρώ ποσό σημαντικά μεγαλύτερο της αποτίμησης της Τραινοσέ η Ferrovie Dello State Italiano κλειδώνει την απόκτηση της εταιρείας. Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να κάνει αποδεκτή την προσφορά και να προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης της εταιρείας.
Τώρα αναμένεται η ανακήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ της ιταλικής εταιρείας ως πρωτιμόμενο επενδυτή και να πάμε μέχρι το τέλος του έτους στην υπογραφή της σύμβασης.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αποσϕραγίσθηκε η δεσμευτική οικονομική προσϕορά για την διάθεση του 100% του μετοχικού κεϕαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την οποία υπέβαλε η ιταλική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. 

Το ΤΑΙΠΕΔ, αϕού έλαβε υπόψη την θετική εισήγηση των συμβούλων του για την εγκυρότητα της υποβληθείσας προσϕοράς, τις αποτιμήσεις, που εκπόνησαν δύο (2) διαϕορετικοί ανεξάρτητοι αποτιμητές και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, έκανε αποδεκτή την προσϕορά και ανακήρυξε την Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. ως προτιμητέο επενδυτή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιτυγχάνει να ολοκληρώσει μία διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και διασϕαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά τίθενται οι βάσεις για το επιτυχές κλείσιμο του ϕακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και αναμένεται να μεταγγίσει τεχνογνωσία και εμπειρία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εντάσσοντας την ελληνική εταιρεία στον πανευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χάρτη.

Ο ϕάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραϕεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και η Kantor ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Μ&Π Μπερνίτσα και Hogan Lovells ως νομικοί σύμβουλοι και η Louis Berger ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. 


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Άκτιο-Αμβρακία: Ο Κατσιφάρας ζητάει συνάντηση με Σπίρτζη για το έργο

«Πρόκειται για ένα νεκρό έργο. Οι εργολαβίες σέρνονται και αυτό είναι ντροπή». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μιλώντας στον «Δυτικά FM 92,8» για τον «βαλτωμένο» αυτοκινητόδρομο Ακτίου – Αμβρακίας, προσθέτοντας πως «το υπουργείο πρέπει να μας πει αν μπορούν να συνεχίσουν το έργο οι εργολάβοι αυτοί, ή θα πάμε σε νέες εργολαβίες…».

Για ακόμη μια φορά οι εργασίες στο συγκεκριμένο πολύπαθο εργοτάξιο σταμάτησαν και δεκάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Μιχάλη Κατσιγιάννη, τα έργα σταμάτησαν επ’ αόριστον από την αρχή του μήνα, ενώ συνολικά σε διάστημα ενάμιση χρόνου απολύθηκαν 220 εργαζόμενοι!
Για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου 48,5 χλμ υπάρχουν 4 εργολαβίες, ενώ η ιστορία του έργου, με την πρόοδο του να παραμένει κολλημένη, διαρκεί 6,5 χρόνια.

«Όπως ισχυρίζεται η εταιρία, το υπουργείο δεν εγκρίνει τις μελέτες για να μπορέσουν να συνεχιστούν τα έργα» επισήμανε ο κ. Κατσιγιάννης, ενώ οι πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών είναι πως οι συμπληρωματικές συμβάσεις, στις 3 από τις 4 εργολαβίες, είναι στο στάδιο έγκρισης και με την διαδικασία αυτή θα μπορέσει επιτέλους να ολοκληρωθεί το έργο στο τέλος του 2017. Είναι όμως αμφίβολο, καθώς η μία παράταση διαδέχεται την άλλη με τις νυν εργολαβίες να παραμένουν στον αέρα, ενώ η πέμπτη προχωράει με ρυθμούς χελώνας.

Η κωλυσιεργία αυτή προκαλεί την αβεβαιότητα και τη μη ωρίμανση των έργων, ενώ η νέα παράταση που δόθηκε έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους σκοπεύει ώστε να κερδηθεί χρόνος και να ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι και σήμερα, προκαλώντας για πολλοστή φορά, την αντίδραση θεσμικών παραγόντων της Δυτικής Ελλάδας.

«Ο αυτοκινητόδρομος Ακτίου – Αμβρακίας επί της ουσίας είναι νεκρό έργο. Οι εργολαβίες σέρνονται, ενώ μόλις μία απ’ αυτές θα λέγαμε ότι απλά κινείται. Σαν περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εγώ προσωπικά, έχουμε λάβει αρκετές πρωτοβουλίες για το θέμα. Ζητάμε να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες. Αυτό ζητούσαμε χρόνια πριν και τώρα απλά προσπαθούν να διαχειριστούν ένα βουνό.
Ζητάμε εδώ και τώρα ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον Υπουργό ώστε να μπουν νέα χρονοδιαγράμματα και αν χρειαστεί να εξεταστεί αν οι εργολάβοι αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν το έργο. Έπρεπε να έχουν διαλυθεί τουλάχιστον πριν 3 χρόνια οι συγκεκριμένες εργολαβίες. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Από το έργο αυτό συνδέονται τουριστικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας.
Το υπουργείο ένα πράγμα έχει να κάνει για να λύσει το θέμα. Να λήξει τις εκκρεμότητες, ενώ αν υπάρχει κάτι άλλο πρέπει να μας το πει να το γνωρίζουμε. Αν αποφασίσει να λύσει τις εργολαβίες να το κάνει τώρα, διότι μετά δεν θα υπάρχουν χρήματα. Χρειάζεται άμεσα προσκλητήριο από το υπουργείο» τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Κατσιφάρας».

Το έργο θα συνδέεται απευθείας με την Ιόνια Οδό, θα παρακάμπτει την Αμφιλοχία και τη Βόνιτσα και θα ενώνεται με την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου- Πρέβεζας.

«Από την αρχή του μήνα και επ’ αόριστον έχουν σταματήσει πλήρως τα έργα. Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η εταιρεία είναι ότι το υπουργείο δεν εγκρίνει τις μελέτες για το έργο. Εμείς, ως Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και ως Σωματείο Οικοδόμων κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις τόσο της εργοδοσίας όσο και της πολιτείας. 
Οποιαδήποτε υπεκφυγή από την εργοδοσία λύνει τα χέρια στις πολιτικές. Σε δυσμενή κατάσταση βρίσκονται μόνο οι εργαζόμενοι. Καλούμε άμεσα την πολιτεία να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι και να ολοκληρωθεί το έργο. Πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες και οι εργαζόμενοι να έχουν συλλογικές συμβάσεις και να διεκδικήσουν όλα όσα έχασαν το διάστημα αυτό.
Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου είναι στο πλευρό των εργαζομένων για να υποστηρίξει τα συμφέροντά τους, μιας και η πολιτεία τους εμπαίζει. Σε διάστημα ενάμιση χρόνου απολύθηκαν συνολικά 220 εργαζόμενοι», υπογράμμισε ο κ. Κατσιγιάννης, προσθέτοντας ότι «πρέπει οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους με ασφαλείς συνθήκες».

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέει το υπουργείο, για να ζωντανέψει τις εργολαβίες θα δημοπρατήσει εργολαβία – σκούπα που θα συγκεντρώσει ότι υπόλοιπα υπάρχουν και θα δρομολογηθεί το 2017, ενώ η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου εκτιμάται πως θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2017 και θα φτάσει μέχρι το 2020. Η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π ΥΜΕ.ΠΕΡΑΑ ως ένα από τα ελάχιστα μεγάλα έργα υποδομής που καταφεραν να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: 30 χρόνια προσπαθειών φτάνουν σε happy end

κείμενο από το ypodomes.com
Μετά από δαιδαλώδεις, περιπετειώδεις διαδικασίες η στόχευση για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στην καρδιά του Πειραιά είναι πλέον γεγονός.
Στην διασταύρωση Ηρώων Πολυτεχνείου και Β.Γεωργίου, έχοντας απέναντι το Δημαρχείο και το Δημοτικό Θέατρο, αλλά και ακριβώς δίπλα από τον υπό κατασκευή σταθμό Μετρό, στο κτίριο της Ραλλείου, οι Πειραιώτες θα αποκτήσουν το δικό τους Δικαστικό Μέγαρο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης: «Η οριστικοποίηση της μετεγκατάστασης του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, δικαίωσε τους κόπους και τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής.
Πριν ακόμη αναλάβουμε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014, είχαμε προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου ο Πειραιάς να αποκτήσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές Δικαστικό Μέγαρο.
Η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των αιρετών, του Δικηγορικού κόσμου της πόλης, όλων των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και φυσικά της Δημοτικής Αρχής.
Ενωμένοι όλοι οι φορείς της πόλης, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός Δικαστικού Μεγάρου, αντάξιο της ιστορίας και των κατοίκων του Πειραιά.
Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων.
Θεωρώ ότι το νέο Δικαστικό Μέγαρο, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου και παράλληλα με την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό και του Τραμ, θα αλλάξουν προς το καλύτερο το κέντρο της πόλης και θα δώσουν προοπτική ανάπτυξης στον Πειραιά, επ΄ ωφελεία των δημοτών και των επαγγελματιών της πόλης μας.
Νιώθω χαρούμενος και υπερήφανος που καταφέραμε να δώσουμε λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλαιπωρούσε την πόλη τα τελευταία τριάντα χρόνια».
Το χρονικό για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά

1987: Εγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της οδού Σκουζέ και Φίλωνος, σε ένα κτίριο που εξ αρχής χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο, λόγω ύπαρξης αμιάντου και έλλειψης εξόδου κινδύνου. Πάγιο αίτημα του Δικαστικού κόσμου και φορέων της πόλης ήταν η μεταφορά των Δικαστηρίων σε ένα κατάλληλο κτίριο, που να στεγάζονται όλες οι Δικαστικές υπηρεσίες. 

1992-1993: Ξεκινάει η συζήτηση για να μεταφερθούν τα Δικαστήρια Πειραιά στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Σκουζέ.
2004: Είχε ανοίξει συζήτηση για μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά στα κτίρια της πρώην ΧΡΩΠΕΙ για τα οποία είχε εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ. 

2009: Προτάθηκαν για τη στέγαση των Δικαστηρίων οι παλαιές αποθήκες στη Ρετσίνα (ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας).

25/7/2013: Έγινε γνωστή από πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης η πρόθεση για μεταστέγαση όλων των Δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο κτίριο του "Κεράνη" επί της οδού Θηβών στον δήμο Νίκαιας-Ρέντη.

3/10/2013: Σε Γενική Συνέλευση οι Δικηγόροι του Πειραιά δηλώνουν με συντριπτική πλειοψηφία ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μεταφορά των Δικαστηρίων στο κτίριο του Κεράνη στη Θηβών.

25/4/2014: Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντά τους Δικηγόρους του Πειραιά και δεσμεύεται ότι θα δώσει μάχη για να μην φύγουν τα Δικαστήρια από το κέντρο της πόλης.

3/6/2014: Την πρώτη εβδομάδα από την εκλογή του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντά εκ νέου τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργο Σταματογιάννη, τονίζοντας πως η νέα Δημοτική Αρχή θα αποτρέψει την απομάκρυνση των Δικαστηρίων Πειραιά.

5/6/2014: Δύο ημέρες μετά, με επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ζητά να παραμείνουν τα Δικαστήρια στον Πειραιά, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση το κτίριο της Ραλλείου.

2/7/2014: Ο κ. Γιάννης Μώραλης συναντά τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, ζητώντας διορία έως τις 30 Οκτωβρίου για να καταθέσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μια συγκεκριμένη πρόταση.

17/7/2014: Σε συνέντευξη τύπου φορέων της πόλης ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επισημαίνει πως η Δημοτική Αρχή δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των Δικαστηρίων.

22/7/2014: Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης πραγματοποιεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θέτει, μεταξύ άλλων, την παραμονή των Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης.
5/8/2014: Ο κ. Γιάννης Μώραλης συναντά τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα για την παραμονή των Δικαστηρίων στον Πειραιά. 

11/8/2014: Ο κ. Γιάννης Μώραλης συναντά μαζί με φορείς της πόλης (Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, Επιμελητήρια) τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου στον οποίο ζητά εκ νέου την παραμονή των Δικαστηρίων στον Πειραιά.
16/9/2014: Η ημερομηνία μεταφοράς των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο του Κεράνη, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

14/10/2014: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοινώνει μετά από συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη στο Δημαρχείο Πειραιά πως τα Δικαστήρια θα παραμείνουν στον Πειραιά και πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η μεταστέγασή τους στο κτίριο της Ραλλείου Σχολής, υιοθετώντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά.

9/4/2015: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, πραγματοποιεί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, για τη μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου στο κτίριο της Ραλλείου.
5/05/2015: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, υποδέχεται στον Πειραιά τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κων/νο Κοσμάτο και την τότε Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κα Βασιλική Θάνου, μαζί με αιρετούς και φορείς της πόλης, όπου επισκέπτονται το κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά.
5/11/2015: Ο κ. Γιάννης Μώραλης, υποδέχεται στο Δημαρχείο Πειραιά τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κων/νο Κοσμάτο, αιρετούς και εμπλεκόμενους φορείς της πόλης. Στη συνάντηση είχαν εξεταστεί, οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης για την μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.
11/2/2016: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, πραγματοποιεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, όπου θέτει μεταξύ άλλων, τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής.
14/4/2016: Στα εγκαίνια του σχολικού συγκροτήματος της Ραλλείου Σχολής, ο κ. Μώραλης αναγγέλλει θετικές εξελίξεις στην μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά.
7/7/2016: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κων/νο Κοσμάτο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργο Σταματογιάννη, εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου, δικαστών και εργαζομένων, όπου και δόθηκε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Κέρκυρα-Παξοί-Πάτρα το πρώτο δίκτυο Υδροπλάνων στη χώρα

κείμενο από το ypodomes.com
Ξεκινά τον Αύγουστο το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων Κέρκυρας - Παξών, σύμφωνα με τις δηλώσεις της γενικής γραμματέως επί θεμάτων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Πέτης Πέρκα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
"Είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο, το Ιόνιο και ειδικά η Κέρκυρα και οι Παξοί θα είναι τα πρώτα μέρη στη χώρα, που θα πετάξει υδροπλάνο. Ως υπουργείο έχουμε φροντίσει για το κομμάτι της αδειοδότησης, είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο και θα τολμούσα να πω ότι ακόμη και φέτος το καλοκαίρι, τέλη Αυγούστου, θα πετάξει το πρώτο υδροπλάνο" δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Πέτη Πέρκα που βρέθηκε στην Κέρκυρα, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους αρμοδίους εμπλεκόμενους φορείς και να διευθετήσει τις εκκρεμότητες που υπήρχαν για το ξεκίνημα της λειτουργίας του πρώτου υδατοδρομίου στην Ελλάδα.
"Οι αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων Κέρκυρα και Παξών είναι "ώριμες". Βέβαια είχαμε να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα. Καθώς πρόκειται, για ένα καινούργιο μέσο μεταφοράς που μπαίνει στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη, αν εξαιρέσουμε βέβαια την Κροατία, που εκεί έχουνε δύο χρόνια που πετάνε υδροπλάνα, δεν υπάρχει ούτε η νομοθεσία ούτε οι προδιαγραφές.
Αυτό που θα γίνει στην Ελλάδα, είναι ουσιαστικά η πρώτη είσοδος. Βέβαια, εμείς έχουμε πιο αυστηρή νομοθεσία και στα περιβαλλοντικά και στα θέματα της ασφάλειας, όμως καταφέραμε, πραγματικά να ξεπεραστούν" είπε η Πέτη Πέρκα, ενώ αποκάλυψε ότι πρόκειται να ψηφιστεί νέος νόμος που θα αντιμετωπίσει τις "παθογένειες του παρελθόντος" όπως τις χαρακτήρισε.
Η άδεια του υδατοδρομίου Παξών, όπως και του υδατοδρομίου Κέρκυρας, ανήκει στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ). Φορέας λειτουργίας των υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών θα είναι η εταιρεία "Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου ΕΠΕ" η οποία συστάθηκε με εταίρους τον "ΟΛΚΕ" και την εταιρεία "Ελληνικά Υδατοδρόμια".
"Έχουμε νέο νόμο που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις παθογένειες που είχε ο προηγούμενος, άρα θεωρώ ότι από εδώ και πέρα, μόλις αρχίσει η διαβούλευση, αυτόν τον μήνα ή στις αρχές του επομένου, θα είναι πολύ πιο απλό το ζήτημα και θα επιλύσει πάρα πολύ γρήγορα και τα αιτήματα αδειοδότησης υδατοδρομίων και στο Αιγαίο και στις Σποράδες. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι έστω και με τις δυσκολίες του παλιού νόμου, θα καταφέρουμε φέτος να έχουμε τις άδειες στους Παξούς και στην Κέρκυρα.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, το πρώτο υδροπλάνο που θα πετάξει στο δίκτυο Κέρκυρας - Παξών θα είναι από την Κροατία, αν και αυτό όπως επεσήμανε είναι θέμα των επενδυτών και όχι του υπουργείου.
"Το υδροπλάνο είναι ένα ευέλικτο μέσον μεταφοράς, περιβαλλοντικά φιλικό, που πετάει στις περισσότερες καιρικές συνθήκες. Θα είμαστε πρότυπο στην Ευρώπη, ενώ τα οφέλη μας θα είναι και αναπτυξιακά και κοινωνικά. Ότι αφορά το αναπτυξιακό, το δίκτυο υδροπλάνων βοηθά πολύ στη βιομηχανία της κρουαζιέρας.
Ήδη η πτήση με υδροπλάνο από μόνης της είναι πολύ ελκυστική, πόσο μάλλον όταν συντομεύουν οι διαδρομές. Από την άλλη η νησιωτική μας χώρα είναι μία πρόκληση και θα δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό, προφανώς και θέσεις εργασίας που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη αυτή την εποχή. Συγχρόνως, δεν πρέπει να παραλείπουμε τη κοινωνική σπουδαιότητα.
Ξέρουμε όλοι τι αντιμετωπίζουν τα νησιά, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, με έλλειψη γιατρών, νοσοκομείων, με έκτακτα περιστατικά υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και εκεί λοιπόν το υδροπλάνο έρχεται και βοηθά πάρα πολύ και με μικρό κόστος. Ως ιδέα βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, το αγκάλιασε ο κόσμος και είναι πάρα πολλές αιτήσεις για αδειοδότηση.

Επίσης, είναι μία πολύ μεγάλη επένδυση για την χώρα μας, καθώς ανοίγει μια νέα αγορά. Μπαίνει ένα καινούργιο μεταφορικό μέσον στην χώρα μας και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαστε πρωτοπόροι και σε αυτό βέβαια βοηθά και ο ελλαδικός χάρτης" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Τερματικός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα: Από Ολυμπιακό έργο στο ..Πακέτο Γιουνκέρ

κείμενο από το ypodomes.com
Σήριαλ δίχως τέλος παραμένει η υπόθεση της δημιουργίας ενός Κεντρικού Τερματικού Σταθμού Λεωφορείων στον Ελαιώνα. Η ιστορία αυτή κρατάει τουλάχιστον 15 χρόνια, καθώς το έργο υπολογιζόταν ως ...Ολυμπιακό έργο.
Η αδυναμία εύρεσης κεφαλαίων άφησε το πλάνο και από τότε έχουμε εξαγγελίες για το συγκεκριμένο project από κάθε Υπουργό, με την κατάληξη να παραμένει ίδια. Να παραμένει το έργο "μακέτα".
Στα πολλά επεισόδια, έρχεται να προστεθεί και η εισαγωγή του έργου στο Πακέτο Γιούνκερ αυτή τη φορά με την ελπίδα προσέλκυσης παγκόσμιου επενδυτή με το κίνητρο του ΣΔΙΤ ή ακόμα και της παραχώρησης.
Το μεγάλο έργο της ανάπτυξης νέου μεγάλου Κεντρικού Τερματικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα ενωποιεί όλα τα ΚΤΕΛ που σήμερα είναι διάσπαρτα στην Αθήνα ενώ προβλέπεται και μέσα από το Νέο Ρυθμιστικό της πόλης.
Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το επιχειρηματικό σχέδιο, οι μελέτες κατασκευής, υλοποίησης και λειτουργίας του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων.
Σε αυτό το χώρο έχει προβλεφθεί και η κατασκευή άλλων εγκαταστάσεων, όπως χώρων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και χώροι πολιτισμού. Τα έργα θα κατασκευαστούν σε έκταση 66 στρεμμάτων με την έναρξη τους να εκτιμάται για το Φθινόπωρο του 2017.
Η δημιουργία του νέου σταθμού και η παύση των υφιστάμενων υποδομών ΚΤΕΛ θα σημάνει την μεταφορά για τις δραστηριότητες των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών στον σταθμό του Ελαιώνα, κάνοντας την διαμεταφορά των επιβατών προς το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα εύκολη, καθώς ο σταθμός θα βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της γραμμής 3 όπως προβλέπεται και από το Προεδρικό Διάταγμα 750Δ/2005 του Οργανισμού Ρυθμιστικού της Αθήνας.
Σήμερα, σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται 31.000 επιβάτες από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και άλλοι 10.000 από τα ΚΤΕΛ Λιοσίων.
Με το έργο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης από και προς την Αθήνα μέσω των ΚΤΕΛ καθώς οι επιβάτες με την χρήση του δικτύου του Μετρό και των άλλων μέσων μεταφοράς θα μπορεί με ένα μικρό κόστος να έχει άμεση πρόσβαση στον Τερματικό Σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα.
Το έργο έχει υψηλούς στόχους όπως:
- Να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σε 10 εκατομ. περίπου επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, ΙΧ, Ταξί)
- Να σχεδιασθεί αρχιτεκτονικά ένα έργο με υψηλό επίπεδο αισθητικής, αποτελώντας τοπόσημο για την περιοχή και πόλο έλξης εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων
- Να κινητοποιήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη ή ολοκλήρωση των δικτύων αστικής υποδομής (π.χ. τοπικό οδικό δίκτυο, δίκτυα κοινής ωφέλειας) που λείπουν στην περιοχή αυτή του Ελαιώνα
- Να συμβάλει σημαντικά στην πολεοδομική αναδιάρθρωση της περιοχής που σήμερα είναι κυρίως βιομηχανικού – χονδρεμπορικού χαρακτήρα, σε περιοχή με σύγχρονες επιχειρήσεις τριτογενούς κυρίως τομέα.
Το έργο αποτελεί ιδιωτική επένδυση και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει με διαγωνισμό για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και του παραχωρησιούχου (ΣΔΙΤ). Η Αττικό Μετρό θα είναι ο τεχνικός συντονιστής των μελετών και της κατασκευής του έργου, ενώ ο δήμος Αιγάλεω θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των απαιτούμενων αδειών.
Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την κατασκευή, την λειτουργία και την συντήρηση του σταθμού, ενώ το δημόσιο δεν θα χρειαστεί να βάλει χρήματα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι, εάν κάθε ΚΤΕΛ δίνει ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο που εκδίδει στον παραχωρησιούχο, η απόσβεση θα έχει ολοκληρωθεί κατά μέγιστον σε επτά χρόνια.
Ο νέος σταθμός θα συνδέεται υπογείως με το Μετρό, έργο το οποίο έχει πρακτικά γίνει, και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης 500 θέσεων.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Πέρασε και από το Ελεγκτικό το Μνημόνιο για το Ελληνικό

κείμενο από το ypodomes.com
Ακόμα ένα βήμα έγινε για να φτάσουμε στην εκκίνηση της μεγάλης επένδυσης για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε το μνημόνιο μεταξύ Δημοσίου και Lamda Development.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως οι αλλαγές που έγιναν στην σύμβαση με το μνημόνιο αυτό δε στηρίζουν μεταβολών και έτσι εγκρίθηκαν χωρίς κανένα σχόλιο η παρατήρηση.
Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Β.Βρυσαγώτης: Ο ελπιδοφόρος οδικός εμπορευματικός διάδρομος Ηγουμενίτσα – Βόλος

κείμενο από το ypodomes.com
Αποκλειστικό άρθρο στο ypodomes.com
Οι περιπέτειες στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ε65 έχουν θέσει σε αμφισβήτηση την βιωσιμότητα του έργου. Με το άρθρο μας προσπαθούμε να δώσουμε ένα νέο ρόλο του συγκεκριμένου οδικού άξονα στο εγχώριο μεταφορικό σύστημα θεωρώντας τον Ε65 ως αναπόσπαστο μέρος της «Χερσαίας γέφυρας» (landbridge) μεταξύ των λιμένων Βόλου και Ηγουμενίτσας.
Με βάση την ανάλυση εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος (SWOT) στόχοι της ποιοτικής μας έρευνας είναι α)η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων της ανάπτυξης του εμπορευματικού διαδρόμου και β)τα προβλήματα και οι απειλές του προτεινόμενου διαδρόμου 

Αρχικά δίνουμε τον ορισμό της χερσαίας γέφυρας .Σύμφωνα με τον Lun «χερσαία γέφυρα» είναι «η σύνδεση δυο θαλάσσιων λιμένων με ένα σύστημα χερσαίας μεταφοράς. Βασικό χαρακτηριστικά μιας χερσαίας γέφυρας είναι η υψηλή προτεραιότητα δηλαδή τα φορτηγά οχήματα και οι συρμοί (αν πρόκειται για σιδηροδρομική «χερσαία γέφυρα») κινούνται ταχύτερα από τους υπόλοιπους χρήστες της μεταφορικής υποδομής, αποτελώντας και στοιχείο ελκυστικότητας μιας «χερσαίας γέφυρας».
Σε σχέση με τον προτεινόμενο διάδρομο Βόλου Ηγουμενίτσας, αυτός θα ξεκινά την διαδρομή του από το εμπορευματικό λιμάνι του Βόλου και με κατεύθυνση νοτιοδυτική θα ακολουθεί σε όλη την χάραξη τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Ε65. 
Στα γεωγραφικά όρια του νομού Γρεβενών θα διασταυρώνεται με τον οδικό άξονα της Εγνατίας οδού μέχρι την κατάληξη του στο εμπορευματικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Τα Πλεονεκτήματα (Strengths) της «χερσαίας γέφυρας » ΒΟΛΟΥ –ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Σε σχέση με τα πλεονεκτήματα του διαδρόμου εστιάσουμε στην γεωγραφική θέση των δύο λιμανιών. Ειδικότερα, ο Βόλος είναι ο κοντινότερος ευρωπαϊκός λιμένας από τον κύριο εξαγωγικό λιμένα της Τουρκίας αυτόν της Σμύρνης.
Το αστικό συγκρότημα της Σμύρνης αλλά και η ευρύτερη περιοχή των μικρασιατικών παραλιών αποτελούν μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομικά, εμπορικά και βιομηχανικά γεωγραφική περιοχή που αναζητεί τόσο νέους τρόπους – πύλες εισαγωγής ευρωπαϊκών εμπορευμάτων.
Στο άλλο άκρο του διαδρόμου, στην Ηγουμενίτσα καταλήγει ο οδικός άξονας της Εγνατίας Οδού που αποτελεί μια οδική χερσαία γέφυρα μεταξύ λιμένων του Ιονίου (Ηγουμενίτσα) και του Θρακικού Πελάγους (Αλεξανδρούπολη) αλλά και των βαλκανικών λιμένων της Μαύρης Θάλασσας (Burgas).
Το συγκεκριμένο λιμάνι έχει καταλάβει τον ρόλο της πύλης εμπορευματικών ροών στην βαλκανική ενδοχώρα σε μία ενδοχώρα που, είναι λιγότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένη από άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες, αλλά με πολλές προοπτικές ανάπτυξης.
Πέρα από την γεωγραφική θέση και οι λιμενικές υποδομές των δύο λιμανιών αποτελούν πλεονέκτημα του νέου διαδρόμου. Το λιμάνι του Βόλου διαθέτει γερανογέφυρες φορτοεκφόρτωσης Ε/Κ καθώς και σ/δ σύνδεση με το ελληνικό δίκτυο ενώ η Ηγουμενίτσα με την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης και επέκτασης θα συγκαταλέγεται στα πλέον σύγχρονα και μεγάλα ελληνικά λιμάνια. Ενδεικτικό της σημασίας του κύριου θαλάσσιου λιμένα της Ηπείρου είναι η επιλογή εγκατάστασης μεταμορφωτικού κόμβου φορτηγών οχημάτων με προορισμό τις βαλκανικές χώρες από την εταιρία Grimaldi
Οι αδυναμίες (Weaknesses) «χερσαίας γέφυρας» ΒΟΛΟΥ –ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Βασικό μειονέκτημα των δυο λιμένων και κατ΄ επέκταση του εμπορευματικού διαδρόμου είναι έλλειψη δεικτών αποδοτικότητας και δεικτών μέτρησης του βαθμού σύνδεσης των λιμένων με την ενδοχώρα. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια στην διαδικασία λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων των λιμενικών διοικήσεων, τόσο για τα μερίδια αγοράς των συγκεκριμένων λιμένων στο συνολικό μεταφορικό έργο στην Ελλάδα όσο και για την χάραξη της ενδεικνυόμενης μελλοντικής επιχειρηματικής στρατηγικής,
Οι ευκαιρίες (Opportunities) «χερσαίας γέφυρας» ΒΟΛΟΥ –ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Οι ευκαιρίες για τον νέο διάδρομο περιλαμβάνονται στους άξονες της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και στις δυνατότητες χρηματοδότησης. Στον πρώτο άξονα, οι ευκαιρίες συνδέονται με τις προοπτικές ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσω της ανάπτυξης συστάδων εφοδιαστικής (logistics clusters) εντός των θαλάσσιων λιμανιών.
Επιπλέον πηγή ευκαιριών είναι και η εμφάνιση του network effect δηλαδή η ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας μέσω δικτύων επιχειρήσεων η οποία θα αυξήσει έτι περαιτέρω την ελκυστικότητα της συγκεκριμένης «χερσαίας γέφυρας» με προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες, Τέλος, σημαντικές ευκαιρίες θα προκύψουν από την δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές όπως η ολοκλήρωση της κατασκευής του Ε65 ή η κατασκευή ενός ενδοχώριου εμπορευματικού τερματικού σταθμού μέσω του ευρωπαϊκών προγραμμάτων Marco Polo και Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Juncker).
Οι απειλές (Threats) «χερσαίας γέφυρας» ΒΟΛΟΥ –ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Οι απειλές του εξεταζόμενου διαδρόμου είναι δύο κατηγοριών : ο ανταγωνισμός και η γεωπολιτική αστάθεια. Οι πηγές του ανταγωνισμού προέρχονται από την ανάπτυξη της οδικής χερσαίας γέφυρας Πάτρας Λαυρίου η οποία ενώνει το Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. Επιπλέον η περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει βασική πύλη τουρκικών εξαγωγών προς την Ευρώπη. Η δεύτερη απειλή αφορά την εύθραυστη πολιτική ισορροπία στην Τουρκία η οποία εντείνεται με την αύξηση των προσφυγικών ροών από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. Είναι προφανές ότι η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία μειώνει τον ρυθμό οικονομικής δραστηριότητας στην γείτονα χώρα.

Εν κατακλείδι , η νέα οπτική της σημασίας του αυτοκινητοδρόμου Ε65 τεκμηριώνεται από τις ελπιδοφόρες οικονομικές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας αλλά και των βαλκανικών οικονομιών. Για την αξιοποίηση των παραπάνω προοπτικών , η γεωγραφική θέση και οι υποδομές των λιμένων Βόλου, Ηγουμενίτσας αποτελούν βασικό πλεονέκτημα ενώ η έλλειψη επικοινωνίας με τα λιμάνια- άκρα του διαδρόμου αποτελεί βασική αδυναμία Οι απειλές του ανταγωνισμού και της γεωπολιτικής αστάθειας μοχλεύονται με τις ευκαιρίες της ανάπτυξης logistics clusters και την δυνατότητα χρηματοδότησης έργων στον διάδρομο.
Διδάκτορας Εφοδιαστικής Dr Βρυσαγώτης Βασίλειος 
Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ τμήμα ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (Θήβα)

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ναι μεν αλλά... για την σύνδεση Θήβας και Λιβαδειάς στον Προαστιακό

κείμενο από το ypodomes.com
Για άγνωστο χρόνο θα παραμείνει χωρίς Προαστιακό η περιοχή της Θήβας και της Λιβαδειάς. Αυτό προκύπτει στην απάντηση του Υπουργείου Υποδομών της ερώτησης του Βουλευτή Βοιωτίας κου Θηβαίου.
Αλλιώς η μετάφραση της απάντησης είναι πως "ναι μεν αλλά" που δεν δίνει κάποια συγκεκριμένη απάντηση στο αν τελικά θα μπορέσει στο εγγύς μέλλον αυτό να γίνει πραγματικότητα.
Όπως αναφέρεται σε απαντητικό έγγραφο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης στο τμήμα Αθήνα-Τιθορέα (που είναι σε φάση ολοκλήρωσης) και μετά να αποφασιστεί η τύχη του αιτήματος αυτού.
Αφήνοντας ένα παραθυράκι ελπίδας αναφέρεται πως "η εξυπηρέτηση των επιπλέον δρομολογιακών διαδρόμων της γραμμής αυτής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε πιο βραψυπρόθεσνο ορίζονται με μη ηλεκτροκινούμενο τροχαίο υλικό, με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ανάταξης της τηλεδιοίκησης και της σηματοδότησης στην εν λόγω γραμμή".
Βέβαια γνωρίζοντας πως ακόμα και η επάρκεια τρένων τίθεται εν αμφιβόλω η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταλήγει λέγοντας "εξυπακούεται ότι η επέκταση στη διαδρομή μέχρι τη Λιβαδειά του κυκλώματος τροχαίου υλικού των συρμών οι οποίοι εξυπηρετούν σήμερα τους σταθμούς της γραμμής μέχρι την Οινόη συναρτάται άμεσα προς την αριθμητική και τεχνική επάρκεια του μισθωμένους από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και διατιθέμενου από την ΕΕΣΣΤΥ αντίστοιχου τροχαίου υλικού (εξασφάλιση της διαθεσιμότητας συρμών μαζί με εφεδρείες αυτών).
Φυσικά στο παρά ένα της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέματα όπως αυτό δείχνουν δευτερεύοντα, όμως η καθημερινότητα και η βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής θα είναι το ίδιο, είτε η διαδικασία προχωρήσει είτε όχι και ζητούν λύση του θέματος αυτού.
Η ένταξη της Θήβας στο δίκτυο του Προαστιακού ήταν άλλωστε γεγονός από τον σχεδιασμό του δικτύου του 2001 και προβλεπόταν η σύνδεση της περιοχής όπως έγινε με τη Χαλκίδα.
O ΟΣΕ από την πλευρά του "νίπτει" τας χείρας, καθώς όπως αναφέρει στην δική του απάντηση "θα πρέπει να υπάρξει αίτημα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εφόσον συντρέουν οι προϋποθέσεις θα εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης του Προαστιακού μέχρι τη Λιβαδεια".

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πάει ..Βρυξέλλες για έγκριση το Λαμία-Ξυνιάδα

κείμενο από το ypodomes.com
Αισιοδοξία πως σύντομα θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα, εξέφρασαν ηγετικά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών στο ypodomes.com.
O φάκελος μεγάλου έργου έχει ετοιμαστεί και αυτές τις μέρες θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο είναι γρήγορα και χωρίς καραμπόλες να γίνει δεκτός ο φάκελος από τις υπηρεσιακές αρχές της ΕΕ και το Υπουργείο Υποδομών να πάρει την έγκριση.
Όπως εκτιμούν επίσης στελέχη του Υπουργείου, όλα είναι έτοιμα και δεν απασχολεί το γεγονός πως πρόκειται για έργο που θα πάρει χρήματα χωρίς προηγουμένως να υπάρξει δημοπράτηση διότι υπάρχει ως όρος στην αναθεωρημένη σύμβαση του 2013 που επίσης εγκρίθηκε πριν υπογραφεί στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες.
Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2016 το έργο να πάρει σάρκα και οστά και η παραχωρησιούχος "Κεντρική Οδός" να ξεκινήσει τα έργα που θα δώσουν την πολυπόθητη σύνδεση του δρόμου του Ε65 με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Σήμερα η Κεντρική Οδός (γνωστότερη ως Ε65) κατασκευάζεται από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα σε μήκος 80χλμ και θεωρείται ο αδύναμος κρίκος του δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας καθώς θα έχει την πρωτοτυπία να μην συνδέεται με κάποιον άλλο αυτοκινητόδρομο.
Το νότιο τμήμα θα επιτύχει αυτό ακριβώς. Με μήκος περίπου 30χλμ θα συνδέσει τον Ε65 με τον ΠΑΘΕ λίγο πριν την είσοδο της πόλης της Λαμίας (όπως ανεβαίνεις προς Θεσσαλονίκη), τροφοδοτώντας τον δρόμο με οχήματα.
Το κόστος των έργων εκτιμάται σε 310εκ.ευρώ, ενώ στο τμήμα αυτό έχουν ήδη συντελεστεί κάποιες εργασίες από την περίοδο 2008-2011 (όταν ο Ε65 κατασκευαζόταν ολόκληρος) σε ποσοστό περίπου 15%.
Επίσης στην αναθεωρημένη σύμβαση του Δεκεμβρίου 2013 γίνεται λόγος για ενεργοποίηση του τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα εντός 3 ετών, με τη χρονική προθεσμία να εκπνέει στο τέλος του φετινού έτους.
Όπως μαθαίνει το ypodomes.com από πολύ έγκυρες πηγές το έργο είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες του Υπουργείου καθώς έτσι ο δρόμος δεν θα είναι τυφλός ενώ θα του δώσει τη δυνατότητα τα επόμενα 2 χρόνια να εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις για την εύρεση χρηματοδότησης του βόρειου τμήματος Τρίκαλα-Εγνατία.
Προς το παρόν αυτό το τμήμα δεν έχει βρει τους απαιτούμενος πόρους που απαιτούνται και εκτιμώνται σε 500εκ.ευρώ και θεωρείται μία από τις μεγάλες "σπαζοκεφαλιές" μιας και η κατασκευή του βόρειου τμήματος θα δώσει τη δεύτερη απαραίτητη σύνδεση στο δρόμο με την Εγνατία και έτσι θα υπάρχει τροφοδότηση οχημάτων τόσο από το Βορρά όσο και από το Νότο.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για τους Αυτοκινητόδρομους: 9 μήνες μέχρι τη λειτουργία

κείμενο από το ypodomes.com
Συνεχίζεται η αντίστροφη μέτρηση του ypodomes.com μέχρι να φτάσουμε στο τέλος Μαρτίου όπου υπάρχει η γνωστή δέσμευση για λειτουργία όλου του δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας (έστω με ελλείψεις) και όσο πλησιάζουμε τόσο το "θερμόμετρο" ανεβαίνει.
Στις αρχές κάθε μήνα θα βλέπουμε τι έχει γίνει, τι περιμένουμε και τι απομένει. Τώρα αρχές Ιουλίου είμαστε 9 μήνες πριν την ολοκλήρωση των δρόμων. Τι γίνεται όμως; που είμαστε σήμερα;
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Τα έργα προχωρούν και όλα δείχνουν ότι τα δύσκολα τέλειωσαν. Αυτή την εποχή δουλεύονται και τα τμήματα των εμπλοκών με το σιδηρόδορομο. Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως στο τέλος αυτού του μήνα θα έχουμε την πρώτη παράδοση σε λειτουργία στο τμήμα Κόρινθος-Κιάτο, ενώ θα λειτουργήσουν και οι Σήραγγες στο Δερβένι Κορινθίας. Το έργο δείχνει να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του.
Στα θετικά η συνεχής εργοταξιακή κάλυψη τουλάχιστον μέχρι το Διακοπτό που δείχνει ότι με τις απαλλοτριώσεις λίγο-πολύ τελειώσαμε ενώ υπήρξε συμφωνία και με το Δημόσιο για την ολοκλήρωση του έργου. Στην πρόοδο είμαστε περίπου στο 78%.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα άλλα δύσκολα. Πρακτικά τα έργα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και απομένουν οι συνδέσεις με τον αυτοκινητόδρομο εκατέρωθεν. Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με κάποιες αποζημιώσεις που ζητά ο κατασκευαστής και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης που προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί. Πρόκειται για έργο το οποίο δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Το 95% της προόδου τα λέει όλα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Εδώ τα έργα προχωρούν καλά, είμαστε πάνω από το 78% και η αισιοδοξία περισσεύει. Η Σήραγγα Κλόκοβας "ξετρυπήθηκε" ενώ όπως όλα δείχνουν θα έχουμε ως πρώτο τμήμα στην κυκλοφορία από τον Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία που μαζί με την παράκαμψη Αγρινίου, δημιουργούν ένα συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 60χλμ. Προς το τέλος του χρόνου αναμένεται η λειτουργία και στα τμήματα Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο και Φιλιππιάδα-Πέρδικα. Τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις εξακολουθούν σε ποσοστό 14% και τα μεγαλύτερα θέματα είναι στο Αβγό (2.7χλμ), στο Κρίκελο (3χλμ) στο Μενίδι (1χλμ) και στη Ρίζα (1.4χλμ).
Η παράδοση για τον Μάρτιο του 2017 δείχνει να έχει κερδηθεί και μάλιστα γίνεται προσπάθεια μέχρι τότε να έχει λειτουργήσει και η Σήραγγα Κλόκοβας (αντί για τον Αύγουστο του 2017).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ
Εδώ τα έργα προχωρούν πιο ανεμπόδιστα και πάμε με καλούς μηνιαίους ρυθμούς. Είμαστε λίγο κάτω από το 80% και ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται. Το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα πάει για αυτοτελή παράδοση τον ερχόμενο Μάρτιο.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΣ ΜΟΡΕΑΣ
Εδώ μας έμειναν τα ...ψιλά. Με το βασικό άξονα Κόρινθος-Καλαμάτα και το Λεύκτρο-Σπάρτη να λειτουργούν όλα δείχνουν καλά. Σε μερικές μέρες θα έχουμε παράδοση του Α/Κ Μεγαλόπολης μέσα στο μήνα ενώ για τον Οκτώβριο περιμένουμε και το τελευταίο τμήμα που δεν είναι άλλο από την Περιφερειακή Καλαμάτας.
Νέο ραντεβού, στις αρχές Αυγούστου για τη συνοπτική ματιά στην αντίστροφη μέτρηση για τους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει την ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Τριγώνου

κείμενο από το ypodomes.com
«Πράσινο φως», θέτοντας επιμέρους όρους, άναψαν την Πέμπτη τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο αφορά την αποκατάσταση του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της πόλης, στην περιοχή ανάμεσα στο Σύνταγμα, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι.

Το σχέδιο αποκατάστασης θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση πιλοτικά σε μια έκταση 110 στρεμμάτων, η οποία περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς. Η φιλοσοφία της παρέμβασης είναι όχι απλώς να περιορίζεται σε τεχνικές και αισθητικές επεμβάσεις, αλλά να περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στον περιορισμό της αυθαιρεσίας και παραβατικότητας.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώπιον του συμβουλίου, «θέλουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας και όπου μέχρι τώρα γίνονταν αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Θέλουμε να δώσουμε την εικόνα μιας πόλης, όπως θα έπρεπε να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος είναι η δράση αυτή να επεκταθεί σε όλο το τρίγωνο Σύνταγμα - Ομόνοια - Μοναστηράκι και στη συνέχεια και στο υπόλοιπο ιστορικό κέντρο, όπως την Πλάκα και το Θησείο.

«Αν αυτό το σχέδιο πάει καλά, θα έχουμε μια νέα Αθήνα», σχολίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, και ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε από την πλευρά του ότι «το ζητούμενο είναι πώς θα κρατήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην ιστορικότητα και σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη».

Το σχέδιο, το οποίο είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, αφορά σε βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επίπεδο των υποδομών, της λειτουργίας, της συντήρησης και της φύλαξης της περιοχής. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν διαμόρφωση πεζοδρόμων, ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα και επισκευή πεζοδρομίων, μικρές επισκευές, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της περιοχής, ενίσχυση φύτευσης και οδοφωτισμού, ανανέωση αστικού εξοπλισμού, χωροθέτηση στάθμευσης ποδηλάτων και εικαστικές παρεμβάσεις.

Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση της προσβασιμότητας, οργάνωση της τροφοδοσίας των καταστημάτων, οργάνωση της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, οργάνωση χώρων τραπεζοκαθισμάτων, έλεγχος της παραβατικότητας και επιβολή κυρώσεων.

Επιφυλάξεις διατύπωσε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου, η οποία επισήμανε ότι θα έπρεπε το σχέδιο να ξεκινήσει με ένα master plan, που θα επιλύσει θέματα χρήσεων γης και στάθμευσης.

«Προτιμήσαμε με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο να κάνουμε μια ταχεία παρέμβαση γιατί η περιοχή κινδυνεύει να εκφυλιστεί, όπως του Ψυρρή ή το Γκάζι. Δεχόμαστε διαρκώς αιτήσεις για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να προλάβουμε να δείξουμε ότι εκεί λειτουργεί η νομιμότητα ως κίνητρο για τον καλό επιχειρηματία και ως αντικίνητρο για τον ασυνείδητο», εξήγησε ο κ. Καμίνης.

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο συμβούλιο Νίκος Φιντικάκης, υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και της περαιτέρω επιστημονικής επεξεργασίας στους τομείς της φυσικής περιβάλλοντος, της κυκλοφοριακής αντιμετώπισης, της αρχιτεκτονικής, μορφολογικής επεξεργασίας και της πολεοδομικής αντιμετώπισης.

Οι παρεμβάσεις είναι προϋπολογισμού 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, κονδύλια που όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων έχουν ήδη βρεθεί τόσο από πόρους του δήμου, όσο και από ιδιωτικούς πόρους.

Το σχέδιο θα εισαχθεί προς έγκριση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα