Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Πρόταση για την κάλυψη της Αθήνας με Μετρό απο τον Αλέξη Παπαζήσιμο



Το σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου με 4 ολοκληρωτικά νέες Γραμμές σε συνδυασμό με τις υπό κατασκευή, τις προβλεπόμενες και τις υπό θεώρηση γραμμές είναι ένα θέμα που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον εδώ και πολλά χρόνια.

Για αυτό και μετά από πολλά σχέδια και τροποποιήσεις που έχω κάνει, κατέληξα στον χάρτη αυτόν όπου πιστεύω πως παρουσιάζεται ένα πλήρες και ολοκληρωμένο δίκτυο Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου που καλύπτει σχεδόν το 95% του λεκανοπεδίου με πολλούς σταθμούς ανταπόκρισης. Δίνεται έτσι η δυνατότητα μετάβασης από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές με ελλιπή σήμερα συγκοινωνία. Τι προβλέπεται από την Αττικό Μετρό και τους ΗΣΑΠ;

Γραμμή 1: Οι ΗΣΑΠ ήδη έχουν αναγγείλει την επέκταση προς την Εθνική Οδό και εν συνεχεία προς Άγιο Στέφανο δίνοντας έτσι την δυνατότητα σύνδεσης με τον αντίστοιχο σταθμό του ΟΣΕ/ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ. Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα των ΗΣΑΠ υπάρχει μια μελέτη για επέκταση προς Καλαμάκι και Ελληνικό αλλά δεν υπάρχουν χάρτες και σαφής χάραξη ακόμη.

Γραμμή 2: Υπο μελέτη είναι η επεκτάσεις προς Γλυφάδα και Πετρούπολη.

Γραμμή 3: Εάν όλα πάνε καλά η επέκταση προς Πειραιά σύντομα θα αρχίσει να κατασκευάζεται.

Γραμμή 4: Αυτή η γραμμή προβλέπεται να αλλάξει το πρόσωπο της Αθήνας μια και θα περάσει από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η δικές μου προτάσεις έχουν ως εξής:

Γραμμή 2: Μια επέκταση από το Ελληνικό προς την Βάρη (νέος κλάδος της Γραμμής 2) περνώντας από την Βούλα και την Βουλιαγμένη (3 σταθμοί) θα ολοκληρώσει το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας δίνοντας ίσως δυνατότητα κατασκευής μιας αφετηρίας είτε αστικών είτε και υπεραστικών λεωφορείων προς τα νότια της Αττικής.

Γραμμή 3: Μια μικρή επέκταση προς τα δυτικά με 2 σταθμούς επιπλέον ολοκληρώνει και την επέκταση της Γραμμής αυτής. Άλλος ένας σταθμός σε Χαϊδάρι και ένας στον Άνω Κορυδαλλό. Το τμήμα από Χαϊδάρι προς Δημοτικό Θέατρο πιστεύω πως πρέπει να γίνει μια ολοκληρωτικά νέα γραμμή μια και η Γραμμή 3 είναι ήδη πολύ μεγάλη.

Γραμμή 4: Δεν είναι δυνατό μια γραμμή να τελειώνει κάπου μέσα στο πουθενά (Άλσος Βεΐκου). Η γραμμή αυτή μπορεί να συνεχίσει από το Μαρούσι να περάσει από Πεύκη, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Ηράκλειο (σταθμός Προαστιακού), Ειρήνη (Γραμμή 1), Αλσούπολη και να καταλήξει στο Άλσος Βεΐκου δημιουργώντας μια κυκλική γραμμή ολοκληρωμένη και εξυπηρετώντας και τις παραπάνω περιοχές.

Γραμμή 5: Η Γραμμή 5 είναι νέα γραμμή. Περιλαμβάνει το κομμάτι της Γραμμής 3 από το Χαϊδάρι έως το Δημοτικό Θέατρο και μια ευρεία επέκταση. Παρόλο που ακολουθεί μια αρκετά περίεργη διαδρομή με πολλές «καμπυλώσεις» περνά από πολλές περιοχές που χρειάζονται ένα μέσο σταθερής τροχιάς (περιοχή Αγίου Δημητρίου), είτε χρειάζονται ενίσχυση (Ρέντης, Ταύρος, Νέα Σμύρνη). Παρέχει δε, σύνδεση των Δυτικών περιοχών και του Πειραιά με το παραλιακό μέτωπο (Καλαμάκι). Μια αρκετά ακραία πρόταση για μια αρκετά ακραία αναπτυγμένη πόλη.

Γραμμή 6: Και αυτή γραμμή έχει σαν αφετηρία τον Πειραιά. Ακολουθεί μια πορεία προς τα δυτικά καλύπτοντας τις αρκετά υποβαθμισμένες περιοχές της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου με 3 σταθμούς δίνοντας την απαραίτητη ανάσα αλλά και την σύνδεση με την Γραμμή 3 στον Πειραιά και την Νίκαια. Μια μελλοντική επέκταση του Τραμ προς το Πέραμα θα ολοκληρώσει την σύνδεση του Περάματος με 2 μέσα σταθερής τροχιάς. Από την Νίκαια και μετά η πορεία που ακολουθείται είναι βόρεια και κατά το μεγαλύτερο μέρος της όλες τις περιοχές που περνά η Λεωφόρος Θηβών με αρχή την περιοχή του Τ.Ε.Ι. Πειραιά και συνδέεται με την Γραμμή 3 στο Αιγάλεω. Εν συνεχεία οι Δήμοι Περιστερίου και Ιλίου αποκτούν μια νέα εναλλακτική λύση και άμεση σύνδεση με τον Πειραιά. Περιοχές υπερβολικά πυκνοκατοικημένες αποκτούν δικούς τους σταθμούς (Λεωφόρος Αθηνών) και την απαραίτητη σύνδεση με το διοικητικό κέντρο του Δήμου τους (Γραμμή 2 - Ανθούπολη). Μετά τον σταθμό Ίλιον όπου βρίσκεται σε αρκετά κεντρικό σημείο, η γραμμή αυτή συνεχίζει ακολουθώντας το υπό κατάργηση τμήμα του ΟΣΕ (πρωιν ΣΠΑΠ) έως τα Άνω Λιόσια. Σε αυτό το τμήμα θα κατασκευασθούν 3 σταθμοί που εξυπηρετούν περιοχές με ελλιπή συγκοινωνιακή κάλυψη. Το κομμάτι αυτό μπορεί κάλλιστα να μην είναι υπόγειο αλλά σε όρυγμα μειώνοντας το κόστος χωρίς, όμως να προκαλεί όχληση στις περιοχές αυτές. Οι περιοχές των Αχαρνών με 3 σταθμούς (Προφήτης Ηλίας, Πάρνηθος και Ολυμπιακό Χωριό) και των Θρακομακεδόνων με 1 ολοκληρώνουν την γραμμή αυτή που καταφέρνει να συνδέσει έως και τα πιο απομακρυσμένα προάστια.

Γραμμή 7: Αυτή η γραμμή αποτελείται από 2 κλάδους. Ο πρώτος ξεκινά από το κέντρο της Αθήνας (Βικτώρια) και ακολουθώντας την Πατησίων με έναν σταθμό στην Πλατεία Κολιάτσου, άλλη μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, φτάνει στα Άνω Πατήσια (Γραμμή 1). Μέσω της Νέας Χαλκηδόνας και της Νέας Φιλαδέλφειας φτάνει στην Νέα Ιωνία (Γραμμή 1) και ακολουθώντας όλη τη Λεωφόρο Καποδιστρίου συνδέεται με την Γραμμή 4. Η πορεία που ακολουθείται στη Λεωφόρο Πεντέλης με σύνδεση στον σταθμό του Προαστιακού οδηγεί την γραμμή σε περιοχές με έλλειψη συγκοινωνίας και μάλιστα τακτικής. Η σταθμοί που κατασκευάζονται όχι μόνο εξυπηρετούν του κατοίκους αλλά και μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες που βρίσκονται εκεί (Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων). Ο δεύτερος κλάδος έχει αφετηρία τον σταθμό Σίδερα και περνώντας από το Κάτω Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή (Γραμμή 3) φτάνει στην Παλλήνη (Προαστιακός κ’ Γραμμή 3). Μια σημαντική ανάσα για τις περιοχές του Κοντόπευκου, Σταυρού και Γερακα αλλά και ένα μέσο σταθερής τροχιάς για το βόρειο τμήμα της Λεωφ. Μεσογείων.

Γραμμή 8: Η γραμμή αυτή ξεκινά από την Πετρούπολη (Γραμμή 2) και διασχίζει τις περιοχές του Ιλίου (Γραμμή 6) και των Αγίων Αναργύρων (Προαστιακός) φτάνει στα Άνω Πατήσια (Γραμμή 1). Η σημασία της γραμμής αυτής είναι ότι λειτουργεί στο βόρειο τμήμα της που καταλήγει στον σταθμό Κατεχάκη (Γραμμές 3 κ’ 4) σαν «ενωτική» μια και παρέχει σύνδεση με όλες τις Γραμμές που κατευθύνονται προς τα βόρεια και προς το κέντρο. Συνεχίζοντας προς νότια δίνει μια σημαντική σύνδεση στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη με κάθε σημείο της πόλης. Κάτοικοι εβρισκόμενοι άνω της Λεωφόρου Βουλιαγμένης αποκτούν μέσο σταθερής τροχιάς και μπορούν να φτάσουν εύκολα και γρήγορα σχεδόν παντού. Η σύνδεση στο σταθμό Αργυρούπολη (Γραμμή 2) και η έξοδος μέσο της Λεωφόρου Αλίμου στην παραλιακή ολοκληρώνει την γραμμή αυτή, που παρόλο το μεγάλο μήκος της έχει και αυτή την μεγάλη σημασία της για ένα αξιοπρεπές δίκτυο.

Γραμμή 9: Η γραμμή αυτή έχει, όπως και πολλά αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό, την σημασία «συμπλήρωσης» και «υπερσύνδεσης» του δικτύου κυρίως περιφερειακά του κέντρου, είτε ακόμη και στο κέντρο της πόλης παρέχοντας γρήγορη και άμεση σύνδεση όλων των γραμμών μεταξύ τους, όπου αυτό είναι δυνατό, σχηματίζοντας είτε κυκλική είτε μερικώς κυκλική πορεία. Σε πολλά σημεία υπάρχουν επιπλέον σταθμοί μεταξύ των σταθμών ανταπόκρισης μια και οι περιοχές αυτές δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από ένα μέσο σταθερής τροχιάς, εναλλακτικά. Ξεκινώντας από Παπάγου και καταλήγοντας στην Άνω Καισαριανή διαγράφει μια μερικώς κυκλική πορεία με τους περισσότερους σταθμούς να είναι σταθμοί ανταπόκρισης με άλλη γραμμή. Περνά από τα σημαντικότερα σημεία του κέντρου όπως η Λεωφόρος Αλεξάνδρας (Βικτώρια, Σταθμός Λαρίσης), από τον Ταύρο και την Λεωφόρο Συγγρού. Σημαντική είναι η κατασκευή των σταθμών Γκύζη, Ακαδημίας Πλάτωνος περιοχή πυκνοκατοικημένη και δυστυχώς υποβαθμισμένη για τον μεγάλης ιστορικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο. Ο σταθμός της Πέτρου Ράλλη στην περιοχή μεταξύ του σταθμού Ρουφ (Προαστιακός) και της περιοχής της Αγίας Άννης αλλά και ο σταθμός Καλλιμάρμαρο που βρίσκεται κοντά στο 1ο Νεκροταφείο είναι εξίσου σημαντικοί ενδιάμεσοι σταθμοί.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αν βρεις και τα λεφτα για ολα αυτα...τα εργα θα ξεκινησουν αμεσως...την ιδια στιγμη...

kopelitsa είπε...

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο σχετικά με τη γραμμή 4 :)

Ανώνυμος είπε...

Γενικά δεν έχει νόημα να συζητάμε προσθέτοντας αναρίθμητες γραμμές μετρό που πηγαίνουν παντού, αλλά να δώσουμε ιδέες για το τι αποτελεί προτεραιότητα. Όχι γιατί δεν είναι καλό, αλλά γιατί δεν είναι ρεαλιστικό. Εγώ θα προτείνω 2 πράγματα.

Διαφωνώ με τον σχεδιασμό της γραμμμής 4 σε σχήμα U. Νομίζω πως οι 2 κλάδοι (Γαλάτσι-Κεντρο, Πανόρμου-Μαρούσι) είναι υπεραρκετοί. Το συνδετικό τους κομμάτι είναι επικάλυψη με υπάρχουσες γραμμές, κάτι που είναι πολυτέλεια στην παρούσα φάση.

Θα ήθελα να δω μια γραμμή κατά μήκος της Αλεξάδρας που να συνδέει κάθετα τις υπάρχουσες γραμμές (πχ. Σταθμός Λαρίσης-Αλεξάνδρας-Γουδί-Πανεπιστήμιο-Παγκράτι-Νέος Κόσμος-Καλλιθέα(Θησέως)).

ΥΓ: Όλες οι ιδέες για 5 ή 10 γραμμές μετρό θα γινόταν πολύ εύκολα με τα κονδύλια που θα δαπανηθούν για τους καινούριους αυτοκινητόδρομους που εξξαγγέλθηκαν. Οι νέοι δρόμοι οδηγούν σε νέες ανάγκες για μετακίνηση.

kopelitsa είπε...

Είναι πολυτέλεια οι στάσεις της γραμμής 4 του μετρό στην Πανεπιστημιούπολη/Πολυτεχνειούπολη? Δε νομίζω...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Φώτη αρχικά είχε σχεδιαστεί από την Αττικό Μετρό να γίνουν 2 κλάδοι: Πανεπιστήμιο-Άλσος Βεΐκου (Γραμμή 2) και Πανόρμου-Μαρούσι (Γραμμή 3) αλλά όπως ήταν φυσικό για τεχνικούς και λειτουργικούς λόγους έγινε και η προσθήκη του τμήματος Πανεπιστήμιο-Κατεχάκη. Αυτή η προσθήκη και μόνο κάνοντας μια νέα γραμμή δεν είναι πολυτέλεια. Όχι μόνο περνά από περιοχές πυκνοκατοικημένες που δεν έχουν επαφή με μέσο σταθερής τροχιάς αλλά δεν υπάρχει και επικάλυψη όπως ανέφερες γιατί οι σταθμοί του μετρό είναι πολύ χαμηλά και μακριά για να είναι ευκόλως προσβάσημες. Γενικά οι πολλές διακλαδώσεις, μιας ή πολλών γραμμών, σε ένα δίκτυο μετρό είναι ένα πρόβλημα που ακόμη και σήμερα προβληματίζει και δυσκολεύει στην αντιμετώπιση του. Ένα παράδειγμα γνωστό είναι η Northern Line στο Λονδίνο όπου 2 γραμμές ουσιαστικά, λειτουργούν σαν μια με 2 κεντρικές και άλλες 2 διακλαδώσεις εκτός του κέντρου. Τι συμβαίνει; Καθυστερήσεις δρομολογίων, αδυναμία συγχρονισμού και παραχώρησης προτεραιοτήτων (των διαφορετικών κατευθύνσεων από βορρά προς νότο) και όταν ένας σηματοδότης βγει εκτός λειτουργίας...Για αυτό και προβλέπεται η διάσπαση αυτής της γραμμής σε 2 ολοκληρωτικά ανεξάρτητες γραμμές έως το 2015 με την σημαντική και δύσκολη ανακατασκευή του σταθμού Camben Town. Δεν μπορώ να πω, σαφώς και σε κάποια γραμμή μετρό μπορεί να υπάρχει μια διακλάδωση, όταν δεν υπάρχει άλλη λύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ολόκληρος ο σχεδιασμός ενός δικτύου μετρό θα βασιστεί στην διακλάδωση σαν λύση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο και εγώ έχω μόνο σε μια γραμμή (Γραμμή 7) διακλάδωση. Τέλος αν κατασκευαστεί η Γραμμή 4 πιστεύω πως θα αλλάξει προς το καλύτερο το κυκλοφοριακό της Αθήνας.
Ευχαριστώ
Αλέξης Παπαζήσιμος

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα σχέδια επί χάρτου! Εγώ αν και είμαι υπέρ της γραμμής 4, το βλέπω δύσκολο ακόμη κι αυτή να υλοποιηθεί λόγω ανυπαρξίας χρηματοδότησης. Για μένα η μοναδική ρεαλιστική και ταχύτατα υλοποιήσιμη λύση για την Αθήνα είναι πύκνωση του υφιστάμενου δικτύου Μετρό με τραμ και ελαχιστοποίηση της κυκλοφορίας των ΙΧ για λόγους περιβαλλοντικούς. Αρκετά με το Μετρό και τα όνειρα θερινής νυκτός! Και αν γίνει η επέκταση προς Πειραιά -που πρέπει να γίνει- ανάδυση στις ράγες του Προαστιακού μετά τα Μανιάτικα και σύνδεση με γρήγορο τραμ. Ναι μπορεί και το τραμ να πηγαίνει γρήγορα! Τέρμα πια τα Μετρο-παραμύθια! Ούτε αυτοί που τα γράφουν δεν τα πιστεύουν!

Ανώνυμος είπε...

όσο χαοτικό και να φαίνεται, προσπαθώντας να βρω δύσκολες διαδρομές (πχ άγιος ιωάννης ρέντης-σταυρός, άγιος αντώνιος-θέατρο βράχων), είδα ότι χρειάζεται το πολύ 2 μετεπιβιβάσεις.
είναι κάτι που θα μπορούσες να τολμήσεις. αλλιώτικα δε νομίζω..

φαίνεται πως το έχεις σκεφτεί αρκετά.
μακάρι να μπορούσε να γίνει.
και να λειτουργούσε όλη μέρα.
κακώς έχουμε φτάσει να λέμε ουτοπικό κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.

μπράβο πάντως!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια φίλε συναναγνώστη. Είναι αλήθεια ότι για να καταλήξω σε αυτή τη μορφή ανάπτυξης του δικτύου έκανα πολλά σχέδια πολλές αλλαγές.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν "θεατές στο παρασκήνιο" είναι προτάσεις με τις ιδέες μας και ίσως να υπενθυμίζουμε σε κάποιους αυτό που έπρεπε να υπήρχε, αυτό που έπρεπε να έχει γίνει, ακριβώς αυτό που είπες και εσύ,τα αυτονόητα.
Ευχαριστώ
Αλέξης Παπαζήσιμος

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα