Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΗΣΑΠ: Το 2011 η επαναλειτουργία της σήραγγας Μοναστηράκι - Αττική

κείμενο από το ypodomes.com
Το 2011 και όχι το στα τέλη του χρόνου θα έχουμε την επαναλειτουργία του τμήματος του ΗΣΑΠ Μοναστηράκι- Αττική. Tα έργα θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο χωρίς να είναι απόλυτα δεσμευτικός ο χρόνος παράδοσης. Το έργο της ανακαίνισης της σήραγγας στο τμήμα αυτό έκρυβε κάποιες εκπλήξεις που λέγονται «αρχαιολογικά ευρήματα».

Εικοσιπέντε αρχαία πηγάδια γεμάτα από αγγεία, γλυπτά, ακόμη και οστά ζώων, έχουν αποκαλυφθεί στο υπόγειο τμήμα Ομόνοια -Μοναστηράκι, όπου πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης των γραμμών του ΗΣΑΠ.

Παράλληλα, στο επίγειο τμήμα από Μοναστηράκι προς Θησείο αποκαλύπτονται σημαντικότατα κτίρια της αρχαίας αγοράς των Αθηνών, τα οποία είχαν καταχωθεί στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκε η γραμμή του Ηλεκτρικού.Μεταξύ αυτών, ο βωμός των 12 θεών και η Βασίλειος Στοά.

Μετά από αυτές τις ανακαλύψεις περιμένουμε και την επίσημη επιβεβαίωση από τον ΗΣΑΠ για την παράταση του χρόνου των εργασιών για την ολοκλήρωση τους.

Τα αρχαία ευρήματα σε όλο το μήκος σχεδόν της Γραμμής 1 του Αθηναϊκού Μετρό αναστάτωσαν το γενικότερο πρόγραμμα με αποτέλεσμα μεγάλες χρονικές αποκλίσεις στην εξέλιξη και την παράδοση σχεδόν όλων των τμημάτων του έργου. Το τμήμα Μοναστηράκι- Μοσχάτο ήταν αυτό με τις περισσότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Το πόσο θα επηρεάσει χρονικά την παράδοση της σήραγγας του ΗΣΑΠ στο κέντρο της πόλης θα το μάθουμε μέσα στον Δεκέμβριο ενώ η ταλαιπωρία που υφίστανται οι επιβάτε θα πρέπει να συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμα.

Φυσικά δεν θα μείνει ανεπηρέαστη και η αγορά καθώς πολλοί θα αποφύγουν ένα δρομολόγιο με τον ΗΣΑΠ καθώς οι απαραίτητες μετεπιβιβάσεις είναι τρεις και η χρονική καθυστέρηση μεγάλη. Τον τελευταίο καιρό τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ έχουν αραιώσει κατά πολύ με αποτέλεσμα να τιγκάρουν από τον σταθμό του ΠΕΙΡΑΙΑ και στο Μοναστηράκι να φτάνουν με τον κόσμο στριμωγμένο.

Στα θετικά είναι φυσικά η εύρεση αυτών των αρχαίων τα οποία θα μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στους σταθμούς, όπως γίνεται και στις άλλες δύο γραμμές του Μετρό της Αθήνας.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Για το 2012 πάνε τα έργα Μετρό και Τραμ στον Πειραιά

κείμενο από το ypodomes.com
Απάντηση στην αντιπολίτευση έδωσε με δελτίο τύπου το ΥΠΟΜΕΔΙ για τα έργα Μετρό και Τραμ στον Πειραιά που έχουν κολλήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Η απάντηση που δίνει το Υπουργείο δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και η πλέον αισιόδοξη καθώς τοποθετεί την έναρξη των έργων τον Δεκέμβριο του 2011. Δηλαδή το 2012 με λίγα λόγια. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί για να ξεκινήσουν τα έργα της επέκτασης Μετρό και Τραμ να περιμένουν οι Πειραιώτες για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Οι επιπτώσεις από αυτή την καθυστέρηση είναι σημαντικές καθώς η καθημερινότητα στην πόλη του Πειραιά αλλά και τους γειτονικούς Δήμους είναι συγκοινωνιακά αφόρητη. Τα χρονοδιαγράμματα επίσης πάνε τα έργα εξαιρετικά πίσω καθώς η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του Μετρό από το Χαιδάρι στον Πειραιά προβλέπει να είναι 66 μήνες (χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνηθισμένες καθυστερήσεις). Δηλαδή αν ξεκινήσει αρχές του 2012 τότε θα ολοκληρωθεί χωρίς καμία απόκλιση από το χρονοδιάγραμμά στο δεύτερο εξάμηνο του 2017!

Όσον αφορά την περίπτωση του πολύπαθου Τραμ στον Πειραιά και την «κρίσιμη» επέκταση αν τα έργα ξεκινήσουν στις αρχές του 2012 τότε χωρίς να συνυπολογιστούν οι όποιες καθυστερήσεις τότε η λειτουργία μεταφέρεται για το πρώτο τρίμηνο του 2014!

Τα νέα σίγουρα δεν ενθουσίασαν τους Πειραιώτες αλλά ούτε και αυτούς που καθημερινά ή συχνά έχουν επαφή με την πόλη. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε πως η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη για το Μετρό μέσω του ΕΣΠΑ/ΕΠ-ΕΠ (Ενίσχυση Προσπελασιμότητας) με το υπ αριθμ. ΕΥΔ/ΕΠ-ΕΠ οικ. 9534/24.12.2009, με εγκεκριμένο συγχρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό 534.800.000 ευρώ, ενώ υπάρχει συμπληρωματικά εγκεκριμένη πίστωση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 400.000.000 Ευρώ.

Αναγνωρίζεται η καθυστέρηση που υπάρχει λόγω ενστάσεων και δηλώθηκε για μια ακόμα φορά σύντομα ο διαγωνισμός θα προχωρήσει στο Β` στάδιο που είναι η κατάθεση των οικονομικών προσφορών. Η υπογραφή της σύμβασης τοποθετείται στον Ιούνιο του 2011.

Για το Τραμ δηλώθηκε ότι είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Αττικής με το υπ αρ. ΕΔΑΜ 961/Φ.53.91/23.4.2010, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 127.650.000 ευρώ. Και σε αυτό το διαγωνισμό είχαμε πρόβλημα καθώς ο αρχικός προσωρινός μειοδότης έκανε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης ανάθεσης σε άλλη εταιρεία. Αφού οι Αρχές ολοκληρώσουν τη διερεύνηση των ενστάσεων και διοικητικού χαρακτήρα καταγγελιών, ο διαγωνισμός θα προχωρήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις τους.

Με αυτή τη δήλωση αρχίζει μια νέα περίοδο αναμονής τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες για τα δύο πολύ σημαντικά έργα του Πειραιά ενώ η πολυσυζητημένη υπογειοποίηση από το Φάληρο στον Πειραιά από τον ΗΣΑΠ δεν μπήκε καθόλου στην ατζεντα των έργων στο δελτίο τύπου.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ιόνια Οδός: Το μεσαίο τμήμα του άξονα γκαζώνει και έρχεται

κείμενο από το ypodomes.com
Η Ιόνια Οδός είναι ίσως το σημαντικότερο οδικό έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Δυτική Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην χώρα. Η κατασκευή της θα δώσει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Καθώς η πρόοδος του έργου δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι πολύ πίσω από τα χρονοδιαγράμματα. Είναι σίγουρο πως οι προβλεπόμενοι χρόνοι δεν πρόκειται να ακολουθηθούν αλλά η καθυστέρηση ίσως να μην είναι και τόσο σημαντική πάρα ταύτα.

Το σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάζονται κατά τμήματα είτε λόγω απαλλοτριώσεων είτε λόγω τεχνικών αστοχιών στη μελέτη. Το χαρακτηριστικότερο όλων είναι το πρόβλημα της διέλευσης της Κλόκοβας που είναι το πρώτο βουνό που συναντά κάποιος ερχόμενος από το Αντίρριο με κατεύθυνση προς το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Η απόφαση για διέλευση με διάνοιξη σήραγγας ή διαπλάτυνσης του δρόμου δεν έχει ακόμα παρθεί και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις καθώς ο χρόνος περνά και είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία ολόκληρου του οδικού άξονα. Η σήραγγα Μακύνειας πάντως έχει πλήρως διανοιχθεί εδώ και καιρό και οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτες.

Τα έργα μέχρι την Αμφιλοχία προχωρούν με ορισμένα προβλήματα λόγω των απαλλοτριώσεων αλλά γενικώς η πρόοδος είναι εμφανής σε πολλά σημεία. Τα χρονοδιαγράμματα για παράδοση μέχρι την Άνοιξη του τμήματος μέχρι την Παράκαμψη Αγρινίου μάλλον είναι ρομαντικά και περιμένουμε τα ανανεωμένα.

Το μέσον της Ιόνιας Οδού και η σημαντικότατη παράκαμψη Αμφιλοχίας που είναι το πιο κομβικό σημείο της Ιόνιας Οδού από ουραγό των έργων πλέον προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εκτός κάποιων μικρών περιπτώσεων ίσως να έχουμε παραδόσεις προς το τέλος του 2011 ή μέχρι τα μέσα του 2012. Είναι το τμήμα Κουβαράς- Μενίδι και έχει μήκος 17χλμ.

Το τμήμα από το Μενίδι μέχρι την Παράκαμψη Άρτας μήκους περίπου 20χλμ επίσης προχωρά και αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο τότε και εκεί στο ίδιο χρονοδιάγραμμα θα έχουμε παραδόσεις. Η Παράκαμψη Άρτας είναι προ των πυλών για να παραδοθεί και θα έχουμε πλέον ένα πολύ μεγάλο τμήμα του αυτοκινητόδρομου σε κυκλοφορία μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Το πιο βόρειο τμήμα του έργου από την Παράκαμψη Άρτας μέχρι και τον κόμβο της Εγνατίας στα Ιωάννινα παρουσιάζει μια σχετική υστέρηση λόγω των απαλλοτριώσεων αλλά και αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί. Οι πληροφορίες λένε πως η σήραγγα της Αμπελιάς έχει διανοιχθεί πλήρως και οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τελικά είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει το μεσαίο τμήμα της Ιόνιας Οδού δηλαδή το Παράκαμψη Αγρινίου- Παράκαμψη Άρτας πιο σύντομα σε σχέση με τα υπόλοιπα ενώ ο πονοκέφαλος των υπευθύνων είναι εκτός από τις απαλλοτριώσεις και η διέλευση της Κλόκοβας.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Λάρισα: λαμπρά εγκαίνια για το νέο υπερσύγχρονο AEL FC ARENA!

κείμενο από το ypodomes.com
Μετά από 5 χρόνια αναμονής, η μεγάλη στιγμή για την ΑΕΛ αλλά και την πόλη της Λάρισας, τον κόσμο της και όλη τη Θεσσαλία έφθασε!

Πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου της ΑΕΛ, του AEL FC ARENA. Σημειώνεται οτι σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση της ΠΑΕ, οι φίλαθλοι ήταν αυτοί που επέλεξαν το τελικό όνομα του γηπέδου, μετά από δημοκρατική διαδικασία αρκετών μηνών!

Το νέο γήπεδο στο Λόφο Μουζούρλου στη Νεάπολη Λάρισας γέμισε χθες βράδυ με 14.000 κόσμο, που πήγε για να γιορτάσει την αρχή μιας νέας εποχής για την ΑΕΛ, παρά την δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει!

Τα εγκαίνια

Πρώτοι και τυχεροί ξεναγήθηκαν στο νέο γήπεδο οι άνθρωποι των media, που κάποιες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλους τους βασικούς χώρους της εγκατάστασης (αίθουσα τύπου, μικτή ζώνη, αποδυτήρια, αγωνιστικό χώρο, σουίτες, δημοσιογραφικά θεωρεία) συνοδευόμενοι από τα μέλη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της ΠΑΕ, πήραν απαντήσεις σε ερωτήματα από τον Διευθυντή του γηπέδου, κο Σωτήρη Μάρκου, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με τον πρόεδρο της ομάδας, κο Κώστα Πηλαδάκη, τον άνθρωπο που οραματίστηκε και υλοποίησε αυτό το τεράστιο εγχείρημα.

Οι φίλαθλοι της ομάδας άρχισαν να καταφθάνουν στο νέο γήπεδο 2 ώρες νωρίτερα με εμφανή αγωνία και ενθουσιασμό!

Λίγο πριν από τις 8 η υπεύθυνη του τμήματος μάρκετινγκ, κα Δήμητρα Βασιλάκου, ήταν αυτή που άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας: «Λόφος Μεζούρλο, Νεάπολη Λάρισας. Σας καλωσορίζουμε όλους. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να γίνει η ιδέα πραγματικότητα και να πάρουμε την άδεια. Χρειάστηκαν 16 μήνες για να γίνει αυτό το γήπεδο. Έτσι σήμερα, στις 23 Νοεμβρίου 2010, η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964, σας καλωσορίζει στο σπίτι της, στο δικό σας σπίτι».

Η είσοδος της σημαίας της ΑΕΛ έγινε με τη μπάντα του Δήμου, σημαία που την κρατούσαν 6 παιδιά από τα τμήματα υποδομής των «βυσσινί» και περπάτησαν από την έξοδο των αποδυτηρίων, ως τον ιστό, υπό τους ήχους του συνθήματος «ΑΕΛ ολέ, ολέ» από τους χιλιάδες Λαρισαίους φιλάθλους και υπό το φως δεκάδων καπνογόνων?

Αμέσως μετά και υπό τους ήχους του «βυσσινί» ύμνου, που λίγα λεπτά πριν τραγουδούσαν οι φίλαθλοι, έκαναν την εμφάνισή τους οι παίκτες της ΑΕΛ, οι οποίοι περπάτησαν μέχρι το χώρο της μεσαίας γραμμής, με την υπόκρουση του τραγουδιού "Μου΄βαλες φωτιά".

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα φαντασμαγορικό σόου από πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό της Λάρισας πάνω από το νέο γήπεδο!

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης, μίλησε για μια «από τις καλύτερες στιγμές για την πόλη της Λάρισας», ενώ ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, μίλησε για τη συμβολή όλων και ειδικά τον φιλάθλων της ομάδας.

Στη συνέχεια ήταν η μεγάλη στιγμή για τον πρωτεργάτη του νέου γηπέδου της ΑΕΛ, του Προέδρου της ΠΑΕ, κου Πηλαδάκη, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιαμό από τον κόσμο της ομάδας, που φώναζε «Πηλαδάκη να το ξέρεις το πρωτάθλημα εσύ θα μας το φέρεις»!

Στη συνέχεια ο κος Πηλαδάκης πήρε το λόγο και απευθύνθηκε στον κόσμο της ομάδας:

«Πολλοί λίγοι πίστευαν ότι φέτος θα ζούσαμε αυτές τις στιγμές. Είναι ένα έργο με ρίσκο και πολύ μεράκι. Η ΑΕΛ έχει συνέπεια, σε ότι κάνει και ότι λέει, οτιδήποτε κι αν υποστεί. Ακούτε συνέχεια ότι αυτό είναι ένα έργο των Μεσογειακών αγώνων. Ε και; Οι Μεσογειακοί αγώνες κρατάνε ένα μήνα. Αυτό το γήπεδο θα είναι εδώ για όσο είμαι εγώ αλλά και ακόμη κι αν φύγω. Θα είναι για σας? Στις δύσκολες στιγμές αυτό το γήπεδο δίνει δουλειά σε 500 οικογένειες και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν άνθρωπο όπως εγώ που ξεκίνησα από χαμηλά και έχω φτάσει σήμερα εδώ. Την ιστορία της ομάδας μας εσείς την φτιάξατε και εγώ την κληρονόμησα. Αυτό το γήπεδο θα είναι το σπίτι της ΑΕΛ, αλλά εκτός αυτού θα φιλοξενηθεί η Εθνική μας ομάδα ενώ θα γίνουν και συναυλίες. Να αγκαλιάσουμε την ομάδα μας και πλέον εύχομαι μόνο νίκες? Στην οροφή του AEL FC ARENA θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που θα παράγουν ένα μεγκαβάτ το χρόνο, αποτελώντας παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πριν από 15 ημέρες κάποια «παπαγαλάκια» μίλησαν για προκαθαρισμένο αποτέλεσμα στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟ. Αυτή την εμφάνιση στο ΟΑΚΑ πρέπει να την αφιερώσουμε σε όλους εκείνους που πρέπει να μάθουν ότι η ΑΕΛ ποτέ δεν υποτάσσεται, ούτε συμβιβάζεται. Ευτυχώς λείπουν όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες από δω. Είμαστε μόνοι μας, αλλά έτσι γουστάρουμε να ήμαστε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη MARFIN για τη στήριξή της και ειδικά τους κ.κ. Βιτάκη και Μάγειρα. Ευχαριστώ επίσης τα τρία μου παιδιά, τον Μάριο, τον Διονύση και τον Φίλιππο, τον αδερφό Σταύρο και όλους τους φίλους μου, που στάθηκαν δίπλα μου σε όλες τις ανηφόρες. Δε με άφησαν ποτέ, όπως δε με αφήσατε κι εσείς, όπως δεν θα σας αφήσω ούτε κι εγώ. Εύχομαι τα παιδιά μου να κρατάνε ψηλά το αίσθημα της αξιοπρέπειας και συνέπειας και να είναι υπερήφανοι που είναι ΑΕΛ. Το μικρόβιο της ΑΕΛ μου το κολλήσατε εσείς και 7 χρόνια τώρα έχω νιώσει πόσοι φιλόξενοι είστε. Να γουστάρουμε που είμαστε ΑΕΛ?»

Ακολούθησε η συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα με special guests τους Διονύση Τσακνή και Πάνο Μουζουράκη για να βάλει ιδανικό επίλογο σε μια καταπληκτική βραδιά που είχε την άρτια σκηνοθετική οργάνωση των Γιάννη Γαλανούλη και Πασχάλη Μάντη.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Εγνατία Οδός: Αντίστροφη μέτρηση για 6 νέους σταθμούς διοδίων

κείμενο από το ypodomes.com
Η αντίστροφη μέτρηση για τους σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό άρχισε. Μετά την διακοπή του διαγωνισμού για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων είναι προφανές ότι δεν θα καθυστερήσουν να λειτουργήσουν και νέους σταθμούς διοδίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Συνολικά έξι νέοι σταθμοί διοδίων θα περιμένουν τους ταξιδιώτες οι οποίοι θα επιχειρήσουν να διασχίσουν την Εγνατία Οδό και οι οποίοι είναι σχεδόν έτοιμοι ξεκινώντας από Δυτικά: στην Ηγουμενίτσα, στα Ιωάννινα (σταθμός Παμβώτιδας που ήδη έχουμε και τις πρώτες αντιδράσεις), Γρεβενών ( στο Βενέτικο Ποταμό), στην Νυμφόπετρα, στο Παγγαίο, και στην Κομοτηνή.

Οι σταθμοί διοδίων με τη λειτουργία αναμένεται να φέρουν ισχυρά έσοδα στην Εγνατία Οδό ΑΕ για την αποπληρωμή των μεγάλων δανείων που έχει συνάψει η εταιρεία τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με Ελληνική Τράπεζα. Πριν από λίγο καιρό είχε δημοσιευτεί και η δυσαρέσκεια εκ μέρους της Ε.Ε για την μη καταβολή διοδίων στον οδικό άξονα.

Εκτός αυτού η Κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά έσοδα από τα διόδια αυτά (από τον αναλογούντα ΦΠΑ) και έτσι δεν μπορεί παρά να προωθεί την ανάπτυξη των σταθμών αυτών που δεν θα είναι και οι μοναδικοί καθώς προβλέπονται συνολικά 13 σταθμοί διοδίων.

Το ύψος των διοδίων δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά το πιο πιθανό είναι να κυμαίνονται ελαφρώς χαμηλότερα από τις τιμές που ισχύουν σε άλλους αυτοκινητόδρομους. Δεν είναι κρυφό ότι για την συντήρηση του αυτοκινητόδρομου που πλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον και από Βουλγάρικα άλλα και από Τούρκικα φορτηγά ότι χρειάζονται περισσότερα από 80.000.000 ευρώ ετησίως.

Οι αντιδράσεις στις περιοχές που θα λειτουργήσουν τα διόδια αναμένονται το επόμενο διάστημα αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό καθώς ο οικονομικός κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο πάνω από την Εγνατία Οδό ΑΕ.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ανατολική Οδός: Το καλοκαίρι του 2011 η παράδοση του Παραδείσια- Τσακώνα

κείμενο από το ypodomes.com
Το καλοκαίρι του 2011 θα είναι έτοιμος ο δρόμος Παραδείσια- Τσακώνα, τμήμα του αυτοκινητόδρομου της Ανατολικής Οδού που είναι υπό κατασκευή. Το συγκεκριμένο τμήμα που κατασκευάζεται σαν δημόσια επένδυση είναι ένα από τα έργα που μας έχουν απασχολήσει πολλές φορές.

Αυτή τη φορά η υποχρηματοδότηση του έργου φέρνει νέες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα παραδοθεί στην ώρα του μαζί με το υπόλοιπο τμήμα από την Τσακώνα και μέχρι την είσοδο στην πόλη της Καλαμάτας.

Η δήλωση για την έγκαιρη παράδοση έρχεται από τον Υφυπουργό Οικονομικών κο Κουσελά ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως «τα προβλήματα του δρόμου Παραδείσια - Καλαμάτα είναι προβλήματα που δεν αφορούν μόνο στη στενότητα πόρων λόγω της οικονομικής κατάστασης που βρισκόμαστε. Είναι και αποτέλεσμα της κατάστασης που ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το λέω αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση στη σπουδή της το 2007 να δείξει πριν τις εκλογές έργο, προχώρησε στην κύρωση συμβάσεων χωρίς να υπάρχουν από τη μια πλευρά ολοκληρωμένες μελέτες και από την άλλη δεσμεύτηκε ότι σε 1 χρόνο από την κύρωση των συμβάσεων θα είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες.

Χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και να έχουν εξασφαλιστεί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία απαιτούνταν για το σύνολο των απαλλοτριώσεων σε όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν, μόλις παραλάβαμε την κυβέρνηση μόνο το 8% των απαλλοτριώσεων είχε ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα δεν είχαν εξασφαλιστεί πόροι για τις απαλλοτριώσεις και για τη συνέχιση των έργων με εθνικούς πόρους, όπως είναι το πεσμένο κομμάτι της Τσακώνας.

Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της χώρας έχει ολοκληρωθεί το 55% των απαλλοτριώσεων. Για το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα έχει ολοκληρωθεί το 60%. Θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτές τις μέρες είμαστε σε συνεχείς επαφές και με τον παραχωρησιούχο και με τον υπουργό υποδομών Δημήτρη Ρέππα.

Ως υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου. Θέλω σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας μα κανένας κίνδυνος διακοπής του έργου, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στηρίζουμε το έργο με όλες μας τις δυνάμεις και θα συνεχιστεί κανονικά. Πριν το καλοκαίρι θα δοθεί και το κομμάτι της Τσακώνας, με ένα μικρό μπάι πας 3 χιλιομέτρων και στο τέλος του 2011 ο δρόμος θα φτάσει στην Καλαμάτα».

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Εγνατία Οδός: Αντιδράσεις για το σταθμό διοδίων στην Παμβώτιδα

κείμενο από το ypodomes.com
Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων έχουμε αυτές τις μέρες για το θέμα της λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην Παμβώτιδα λίγο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων. Με πρωτοβουλία του Νομάρχη κου Καχριμάνη είχαμε τηλεφωνικές επαφές που σκοπό είχαν να αποτρέψουν τη λειτουργία του σταθμού διοδίων.

Ο κ. Καχριμάνης, επανέλαβε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας να μη λειτουργήσει ο συγκεκριμένος σταθμός διοδίων έως ότου τεθούν σε εφαρμογή τα ηλεκτρονικά διόδια. Τι νέο δεδομένο στην υπόθεση των διοδίων της Εγνατίας Οδού είναι ότι ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών διοδίων διεκόπη μόλις πριν λίγες μέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα συμβατικά διόδια θα υπάρξουν για μεγαλύτερο διάστημα από τις αρχικές προβλέψεις για 2 χρόνια.

Τη λειτουργία των σταθμών διοδίων σχεδόν επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς σε πρόσφατη επιστολή της ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε για επιστροφή κονδυλίων σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης της καταβολής διοδίων για την αποπληρωμή των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει δανειστεί η εταιρεία κατά τη διάρκεια της κατασκευής του δρόμου.

Η απάντηση όμως και της Εγνατίας Οδού ΑΕ είναι πως η εταιρεία έχει οικονομικά προβλήματα τα οποία φυσικά δεν μπορούν να επιλυθούν αν δεν λειτουργήσουν σταθμοί διοδίων κατά μήκος του Αυτοκινητόδρομου. Μια άλλη διάσταση στην κουβέντα είναι και η πιθανή μετακίνηση του σταθμού στην περιοχή Μαλακασίου.

Το σίγουρο πάντως είναι πως ο κύβος ερρίφθη και πλέον τα διόδια πρόκειται να εγκατασταθούν και στο Νομό Ιωαννίνων. Οι επόμενοι σταθμοί αναμένονται και στο Ανατολικό τμήμα του δρόμου και πιθανότατα στο Νομό Έβρου.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Τραμ Αθήνας: Ναι στα ασφαλιστικά μέτρα της ΘΕΜΕΛΗ ! Νέο μπλοκάρισμα;

κείμενο από το ypodomes.com
Ιστορία δίχως τέλος φαίνεται πως είναι και ο διαγωνισμός της επέκτασης του Τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ που ήταν και ο αρχικός μειοδότης του διαγωνισμού «κέρδισε» τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει εναντίον της απόφασης για την ανάθεση του έργου στον 4ο μειοδότη του διαγωνισμού την εταιρεία ΤΟΜΗ.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά και πάλι περιπλέκει τα πράγματα και πλέον κανείς δεν γνωρίζει την επόμενη κίνηση. Ασφαλιστικά μέτρα έχει καταθέσει και άλλος διαγωνιζόμενος αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση.

Η επέκταση του Τραμ προϋπολογισμού 92.000.000 ευρώ δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2009 αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Αρχικά μειοδότης είχε ανακοινωθεί η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ με έκπτωση 39% ενώ μετά από μερικούς μήνες η διοίκηση της Αττικό Τραμ βασιζόμενη σε κάποιες ελλείψεις της εταιρείας αυτής αλλά και των δύο επόμενων κατά σειρά μειοδοτών προχώρησε σε ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη στον τέταρτο κατά σειρά διαγωνιζόμενο την εταιρεία ΤΟΜΗ που είναι μέλος του μεγάλου Ελληνικού Τεχνικού Ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ».

Από την διοίκηση της Αττικό Τραμ δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση και παραμένει άγνωστο ποια είναι η διάθεση της εταιρείας για την συνέχεια του διαγωνισμού. Το έργο της επέκτασης θεωρείται κρίσιμο τόσο από την Τραμ ΑΕ όσο και από το Υπουργείο Υποδομών καθώς θεωρείται πως με την λειτουργία του η εταιρεία θα πάψει να εμφανίζει λειτουργικές ζημιές και η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί κατά 55% σε σχέση με σήμερα που μετακινούνται καθημερινά περίπου 65.000 επιβάτες.

Μέχρι σήμερα αυτό που κατάφερε το Τραμ είναι η συσσώρευση ζημιών που φτάνουν τα 155.000.000 ευρώ μέσα στα πρώτα 6 χρόνια λειτουργίας του μέσου ενώ η αρχική βιασύνη για την ανάθεση του έργου προκειμένου η εταιρεία να ελαχιστοποιήσει τις ζημιογόνες χρήσεις έχει ατονήσει σε βαθμό που ο διαγωνισμός να έχει φτάσει στην σημερινή κατάσταση.

Οι εξελίξεις αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα και το ypodomes.com θα σας ενημερώσει για οποιαδήποτε εξέλιξη στον πολύκροτο πλέον διαγωνισμό του Τραμ από το Νέο Φάληρο που βρίσκεται σήμερα μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΟΣΕ: Απάντηση για τα έργα στην Γραμμή Κιάτο- Πάτρα από το Υποδομών

κείμενο από το ypodomes.com
Τα νέα για το σύγχρονο τρένο στην Πάτρα δεν είναι και τα καλύτερα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κου Μπεκίρη που έδωσε το Υπουργείο Υποδομών. Το ερώτημα ήταν η έλευση της διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων και η ηλεκτροκίνηση μέχρι την πόλη της Πάτρας.

Το συμπέρασμα τουλάχιστον από την απάντηση όπως δημοσιεύτηκε είναι ότι η Πάτρα δεν πρόκειται να δει το ηλεκτρικό τρένο ούτε μέχρι το 2015. Αντίθετα το τμήμα από το Αίγιο (Ροδοδάφνη) μέχρι το Ρίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι από τα μεγάλα έργα της περιόδου μέχρι το 2015 με προυπολογισμό 484.000.000 ευρώ. Συνολικά μέχρι το 2012(;) θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Κιάτο- Αίγιο (Ροδοδάφνη) και μέχρι το 2015 και το τμήμα μέχρι το Ρίο και με την ηλεκτροκίνηση.

Παρακάτω είναι η απάντηση του Υπουργείου όπως δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα του βουλευτή:

«Για το τμήμα Κιάτο - Πάτρα:
Νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή κανονικού εύρους Κιάτου - Πάτρας, κατ' επέκταση της πρόσφατα παραδοθείσας στην κυκλοφορία νέας διπλής γραμμής Κορίνθου - Κιάτου.

1.Τμήμα Κιάτο - Αίγιο: Η υλοποίηση του χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 480.000.000 ευρώ και βρίσκεται σε φάση κατασκευής των έργων υποδομής. Η χρονική διάρκεια της απόφασης χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής λήγει τον Δεκέμβριο 2010. Ωστόσο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία χρονικής παράτασης της Απόφασης μέχρι το 2012. Τα έργα ηλεκτροκίνησης του ως άνω τμήματος θα χρηματοδοτηθούν και θα ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

2. Τμήμα Αίγιο - Πάτρα: Η κατασκευή της ΣΓΎΤ στο πρώτο υποτμήμα Ροδοδάφνη - Ρίο (28 χλμ) έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013 με συνολικό προϋπολογισμό 484.000.000 ευρώ. Το έργο αφορά στην πλήρη κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους σε μήκος 28 χλμ (εργασίες υποδομής, επιδομής, Σιδηροδρομικών Σταθμών, σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης, φωνητικής επικοινωνίας και ηλεκτροκίνησης), καθώς και σε εργασίες για την εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη - Ρίο. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2015.

Για το υπολειπόμενο τμήμα Ρίου - Πάτρας (13 χλμ), η ΕΔΑ Μεταφορών δεν έχει λάβει πρόταση από τον αρμόδιο φορέα για αξιολόγηση. Άλλωστε, οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Σε κάθε περίπτωση για το τμήμα αυτό θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την κατασκευή.

Σε άλλη είδηση της ιστοσελίδας μας υπάρχει η πληροφόρηση ότι τα έργα εκσυγχρονισμού του Σιδηρόδρομου θα γίνουν αλλά χωρίς την υπογειοποίηση. Το θέμα που είναι αρκετά σημαντικό και για όλο το δίκτυο αλλά και για τους κατοίκους της Πάτρας θα έχει ως φαίνεται εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Το ypodomes.com θα είναι παρών και θα σας μεταφέρει τις εξελίξεις που αναμένονται σημαντικές το επόμενο διάστημα.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Μαρίνα Αγίου Κοσμά: Μια εντυπωσιακή επένδυση σε ..αναμονή

κείμενο από το ypodomes.com
Άλλη μία επένδυση στην αγορά ακινήτων φαίνεται πως παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο πολυχώρος Alsity που σχεδίαζε στο πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγ. Κοσμά η εταιρεία «Παρνασσός», θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου της ΑΤΤΙΚΑΤ, δύσκολα θα κατορθώσει να υλοποιηθεί.

Από τη μία πλευρά, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία, ελέω κρίσης κι από την άλλη οι σφοδρές αντιδράσεις της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, με τον Δήμο Ελληνικού(πλέον και Αργυρούπολης) να έχει προσφύγει τρεις φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, φαίνεται πως οδηγούν το αρχικό σχέδιο σε ναυάγιο.

Η εταιρεία εδώ και μήνες «πάγωσε» την καταβολή των ενοικίων προς την «Ολυμπιακά Ακίνητα», με την οποία είχε συνάψει τη σχετική σύμβαση παραχώρησης για περίοδο 45 ετών, ήδη από το 2007. Πλέον, η εταιρεία έχει προσφύγει στη λύση της διαιτησίας, επιχειρώντας να περιορίσει το μέγεθος της έκτασης που μισθώνει (450 στρέμματα) και για το οποίο κατέβαλλε μηνιαίο ενοίκιο 1.200.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό η «Παρνασσός» θέλει να μειώσει το κόστος της παραχώρησης, δεδομένου ότι, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στο αρχικό επενδυτικό σχέδιο, ύψους 150.000.000 ευρώ, με ανάλογης επιφάνειας χώρους.

Αντιθέτως, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι σχετικές άδειες, είχε ήδη προβεί από τον προηγούμενο χρόνο σε μείωση των προς ανέγερση χώρων και του ύψους της επένδυσης σε περίπου 100.000.000 ευρώ.

Ο χώρος στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά θεωρείται από πολλούς εφάμιλλη και (γιατί όχι) καλύτερη από την Μαρίνα του Φλοίσβου που σήμερα είναι ίσως η πιο πετυχημένη επένδυση κάνοντας το μέρος σημείο συγκέντρωσης ανθρώπων όλων των ηλικιών με απίστευτη εμπορική επιτυχία.

Στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές για παρόμοια επιτυχία ενώ το σημείο είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο. Μέσα στα αρχικά σχέδια υπήρχε και η κατασκευή ενός 5άστερου ξενοδοχείου, πολλών καφέ και εστιατορίων που θα μεταμόρφωναν την διασκέδαση στην παραλία ενώ υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού 1.172 σκαφών!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Η μαρίνα του Αγίου Κοσμά, που φιλοξένησε την εκκίνηση των ιστιοπλοϊκών αγωνισμάτων κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, αποτελείται από ένα σύνολο σύγχρονων εγκαταστάσεων, με δυνατότητα να φιλοξενήσουν πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην παραθαλάσσια ζώνη της Αθήνας και συνιστά έναν ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο για τουριστική ανάπτυξη και εκμετάλλευση.

* Στοιχεία Δόμησης - Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
* Επιφάνεια Οικοπέδου: 424.868τ.μ
* Πραγματοποιηθήσα Δόμηση: 8.945,5 τ.μ
* Πραγματοποιηθήσα κάλυψη: 16.423 τ.μ

Διαθέτει χώρους γραφείων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, αποδυτήρια, αίθουσες ιατρείων κλπ. Οι χρήσεις και οι λειτουργίες που επιτρέπονται είναι η αξιοποίηση-εκμετάλλευση της μαρίνας, δυναμικότητας 1170 σκαφών, η δημιουργία εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων και αναψυκτηρίων, η κατασκευή έως 30 υπνοδωματίων κατηγορίας 5 αστέρων, συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ., η δημιουργία χώρων διεξαγωγής πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, δημιουργία ελικοδρομίου, καθώς και αθλητικές χρήσεις.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Κάθετος Εγνατίας Ξάνθη- Σύνορα: ένας δρόμος σε προετοιμασία

κείμενο από το ypodomes.com
Η περιοχή της Θράκης σίγουρα δεν είναι πλέον από τις περιοχές της χώρας που οι υποδομές είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ήδη η Εγνατία Οδός στο βασικό της κορμό είναι ολοκληρωμένη εδώ και χρόνια. Αυτός ο οδικός άξονας Ανατολής - Δύσης κάνει την περιοχή της Ξάνθης πέρασμα και μάλιστα κομβικό.

Για το μέλλον της περιοχής της Ξάνθης η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει προγραμματίσει την κατασκευή ενός κάθετου άξονα Βορρά- Νότου που θα συμπληρώσει τις βασικές οδικές μεταφορές τόσο τοπικά, υπερτοπικά αλλά και με διεθνή υπόσταση καθώς η Ξάνθη θα αποκτήσει στα σύνορα με τη Βουλγαρία ένα σύγχρονο δρόμο που θα οδηγεί στην Εγνατία Οδό.

Ο κάθετος άξονας είναι ο Ξάνθη- Εχίνος - ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα και αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙΧ και είναι αντικείμενο διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Εντός της Ελληνικής επικράτειας, το μήκος του άξονα ανέρχεται σε 55 χλμ. περίπου με τυπική διατομή πλάτους 7,5μ./10,5μ που περιλαμβάνει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και έρεισμα εκατέρωθεν.

Για την κατασκευή του Άξονα θα απαιτηθούν σημαντικά τεχνικά έργα (σήραγγες, γέφυρες), λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους. Στο τμήμα «Σμίνθη-Εχίνος» μήκους 11 χλμ. περίπου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, εκπονεί μελέτη βελτιώσεων της υφισταμένης οδού την οποία εποπτεύει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Στο τμήμα «Μελίβοια-Δημάριο-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», η Εγνατία Οδός Α.Ε. εξετάζει εναλλακτικές χαράξεις συνολικού μήκους 19 χλμ. περίπου. Ο Κάθετος Άξονας «Ξάνθη ? Εχίνος? Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» καταλήγει στην πόλη της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη κίνηση και εμπλοκή της διερχόμενης κυκλοφορίας με τον ιστό της πόλης.

Για αυτό το λόγο η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει αναλάβει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών κατασκευής της Παράκαμψης της Ξάνθης. Τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στην περίοδο του ΕΣΠΑ χωρίς ακόμα να είναι καθορισμένη και η ημερομηνία διεξαγωγής των δημοπρατήσεων.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αθήνα: Η μεταφορά των ΚΤΕΛ, ιστορία δίχως τέλος

κείμενο από το ypodomes.com
Το θέμα της μεταφοράς των υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) στην Αθήνα είναι μια ιστορία που κρατά πολλά χρόνια. Αν και το σχέδιο της ένωσης των ΚΤΕΛ σε μια στέγη στον Ελαιώνα πάνω από τον σταθμό Μετρό της Γραμμής 3 υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 εντούτοις ποτέ δεν προχώρησε από το σχεδιασμό στην υλοποίηση.

Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί η διάθεση από το Υπουργείο Υποδομών με ποιο τρόπο θα προωθηθεί. Αν προχωρήσει ως δημόσια επένδυση ή με παραχώρηση σε ιδιώτη για κάποιο χρονικό διάστημα με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση των χώρων.

Σε παλαιότερα ρεπορτάζ το «φταίξιμο» για την μη υλοποίηση φερόταν να έχει το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ η εισήγηση για τον τρόπο κατασκευής από την Αττικό Μετρό που κατέχει τον χώρο είναι με αυτοχρηματοδότηση.

Η μελέτη, που έχει γίνει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προβλέπει τη μεταφορά των δύο ΚΤΕΛ (Κηφισού και Λιοσίων) πάνω από το αμαξοστάσιο της Aττικό Mετρό στη στάση «Ελαιώνας», σε μία έκταση 90 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 45 θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΚΤΕΛ. Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί στα 23 στρέμματα και τα υπόλοιπα 22 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις (ξενοδοχείο, τράπεζες, καταστήματα, φαρμακεία, σουπερμάρκετ).

H ημερήσια επιβατική κίνηση των ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σε αναχωρήσεις και αφίξεις, κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000, εκτιμάται όμως ότι η μετεγκατάστασή τους στον Eλαιώνα, περιοχή η οποία όχι μόνο εξυπηρετείται από το μετρό αλλά αποτελεί και κόμβο βασικών οδικών αξόνων (λεωφόρο Π. Ράλλη, Ιερά Οδό κ.τ.λ.), θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση και θα ξεπεράσει τους 35.000 επιβάτες ημερησίως.

Παράλληλα, θα αποσυμφορηθεί η περιοχή του Κηφισού και της Λιοσίων, ενώ θα αυξηθούν κατά 20% τα ετήσια έσοδα των ΚΤΕΛ, ο ετήσιος τζίρος των οποίων ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κατασκευή του σταθμού των ΚΤΕΛ δεν επηρεάζεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες κατασκευής εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η έκταση βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Οδού, σε άμεση γειτνίαση με τον σταθμό μετρό «Ελαιώνας» και την επισκευαστική βάση του μετρό και σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ιόνια Οδός: Τον Δεκέμβριο η παράδοση της Παράκαμψης Άρτας!

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα είχαμε για την πρόοδο της Ιόνιας Οδού στην Άρτα και συγκεκριμένα στο έργο της παράκαμψης της πόλης (Άγιος Δημήτριος- Σελλάδες).

Όπως αναφέρεται βρισκόμαστε στο στάδιο της σήμανσης και του ηλεκτροφωτισμού για την ολοκλήρωση του ισόπεδου κυκλικού κόμβου στο ύψος του Αγίου Δημητρίου Πέτα, που σε δυο εβδομάδες από σήμερα θα δοθεί στην κυκλοφορία, συνδέοντας παράλληλα και αποδίδοντας σε χρήση το νέο τμήμα της Ιόνιας Οδού από Άγιο Δημήτριο μέχρι Σελλάδες.

Με τη λειτουργία του κόμβου θα υπάρξει μεγάλη αποσυμφόρηση στην υπάρχουσα Εθνική Οδό, και ειδικά στην κίνηση των βαρέων οχημάτων που πλέον θα παρακάμπτουν τον δρόμο που περνά στην κυριολεξία μέσα από την πόλη της Άρτας.

Ο ισόπεδος κόμβος θα είναι προσωρινός μέχρι να παραδοθεί ο ανισόπεδος κόμβος που είναι υπό κατασκευή και θα παραδοθεί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το Πάσχα του 2011.

Αυτό το διάστημα τοποθετείται η αναγκαία σήμανση κάθετη και οριζόντια καθώς και το σύστημα ηλεκτροφωτισμού του κόμβου. Φωτισμός θα υπάρχει και σε όλο το μήκος της Ιόνιας οδού συμπεριλαμβανομένου και του νέου τμήματος με είσοδο έξοδο στις Σελλάδες.

Στο ύψος των Σελλάδων (πρώην ΚΟΝ ΖΑΚ), ο υπεύθυνος της εργολαβίας επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι εργασίες σύνδεσης με το υφιστάμενο εθνικό δίκτυο.

Εξήγησε ωστόσο ότι υπάρχει σχεδιασμός που θα χρειαστεί δυο περίπου ημέρες για να εφαρμοστεί, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η κυκλοφορία στον εθνικό δρόμο αλλά με σταδιακή εκτροπή της κίνησης. Η διαμόρφωση εισόδου εξόδου στις Σελλάδες θα γίνει το επόμενο διάστημα και σε δυο εβδομάδες θα παραδοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Επεκτάσεις Αττικής Οδού: Τους επόμενους μήνες οι εξελίξεις

κείμενο από το ypodomes.com
Με την εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες οι μελέτες για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού θα είναι έτοιμες ο Υπουργός Υποδομών αισιοδοξεί πως το έργο που εντάσσεται πλέον στην επόμενη γενιά έργων με παραχώρηση θα πάρει μπρος.

Σύμφωνα με άλλες δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το δεύτερο μισό του 2011. Με την υπόθεση αυτή τα έργα θα ξεκινήσουν στην καλύτερη περίπτωση το 2012 και η ολοκλήρωση τους πάει για το 2018 τουλάχιστον.

Τα συνολικά χιλιόμετρα θα είναι περίπου 35 ενώ είναι μικρότερες κατά 55% από το αρχικό πλάνο. Σύμφωνα με τους τελικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού κοστολογούνται στο 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που είχαν σχεδιαστεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προέβλεπαν την κατασκευή 67 νέων χιλιομέτρων, ωστόσο το νέο υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να γίνουν 35 χιλιόμετρα. Το νέο έργο θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης.

Όπως ανέφερε πριν λίγο καιρό ο γ.γ. του υπουργείου αρμόδιος για τα έργα παραχώρησης, Σ. Λαμπρόπουλος, κατά τη διάρκεια συνεδρίου της ΠΕΔΜΕΔΕ για τα δημόσια έργα η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα στα έργα παραχώρησης, ενώ οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να συμμετέχουν σε νέα έργα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι μειώθηκε η κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους και ταυτόχρονα τα έσοδα των παραχωρησιούχων από τα διόδια. Μιλώντας στο ίδιος συνέδριο, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας σημείωσε: «Το υπουργείο στηρίζει τα έργα παραχώρησης και με κατάλληλες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες επιδιώκει να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα τα οποία οφείλονται στην έναρξη κατασκευής αυτών των έργων χωρίς την απαιτούμενη διοικητική ωριμότητα.

Από την πλευρά μας, αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ταυτοχρόνως σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιδιώκουμε να αντλήσουμε κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσουμε σε νέα έργα, όπως είπα, για να διαμορφώσουμε το νέο κεκτημένο υποδομών της χώρας, που θα αποτελέσει και μοχλό για την επιδιωκόμενη ανάπτυξη».

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Κρίση και έργα: Δύο εχθροί εκ φύσεως

κείμενο από το ypodomes.com
Πολύ δουλειά περιμένει το Υπουργείο Υποδομών τους επόμενους μήνες. Η Ελλάδα εν μέσω κρίσης αδυνατεί προς το παρόν να προωθήσει τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχουν εξαγγελθεί εδώ και χρόνια ενώ υπό το βάρος της ασθενούς χρηματοδότησης τα υπάρχονται έργα τραβάνε σε μάκρος και χρόνο.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στα έργα με παραχώρηση καθώς τα πολλά προβλήματα εντοπίζονται στις απαλλοτριώσεις. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η χρηματοδότηση του κράτους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε επιτείνοντας το πρόβλημα. Από την άλλη και οι τράπεζες με την δύσκολη οικονομική συγκυρία αρχίζουν και αντιδρούν στις αυξημένες απαιτήσει αυτών των έργων.

Ο κακός σχεδιασμός όπως αποδείχτηκε των έργων που ενώ δημοπρατήθηκαν αρχικά από το 2001 επί υπουργίας του κου Λαλιώτη ολοκληρώθηκαν το 2007 και το 2008 ξεκίνησε η κατασκευή τους. Ενώ βρισκόμαστε στα τέλη πλέον του 2010 οι απαλλοτριώσεις και οι παρεμβάσεις της Ε.Ε δημιουργούν συνεχής τριβές στα έργα που με την ολοκλήρωση τους θα αλλάξουν την συνολική εικόνα της Ελλάδας αλλά θα είναι και το ισχυρότερο εργαλείο ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια.

Τα έργα του Μετρό τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη πάνε με ρυθμούς χελώνας γράφοντας καθυστερήσεις που μετρούν σε 2 και 3 χρόνια πολλές φόρες λόγω διαφόρων προβλημάτων. Αναφορικά με την Αθήνα ακόμα και οι επεκτάσεις να ήταν έτοιμες θα υπολειτουργούσαν καθώς οι απαραίτητοι συρμοί για την εύρυθμη λειτουργία του συνολικού δικτύου παραγγέλθηκαν μόλις 14 μήνες πριν. Το πρόβλημα με τη Siemens είναι γνωστό και η ζημιά που έχει προκαλέσει. Το Μετρό Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το 2006 για να ολοκληρωθεί το 2012 πάει για το 2015 και βλέπουμε.

Για τα μελλοντικά έργα του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το 2012 δημιουργώντας ένα μεγάλο κενό στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Η οικονομική κρίση που επηρεάζει στον μέγιστο βαθμό τις Δημόσιες Επενδύσεις επηρεάζει ως φαίνεται και το ΕΣΠΑ μιας και τα έργα αυτά που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ θα τελειώσουν μια πενταετία μετά τη λήξη του!

Προς το παρόν δεν προβλέπονται φυσικά έργα ούτε για την περαιτέρω επέκταση του Τραμ ούτε για τον Προαστιακό προς το Λαύριο που δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά. Για τα έργα του Ελληνικού Σιδηρόδρομου και συγκεκριμένα σε αυτά της γραμμής Κόρινθος - Πάτρα η κατάσταση είναι απογοητευτική καθώς συνέπεσαν τα οδικά έργα με αυτά των γραμμών δημιουργώντας τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις.

Το τμήμα του Σιδηρόδρομου από το Αίγιο (Ροδοδάφνη) μέχρι την πόλη της Πάτρας δεν έχουν καν δημοπρατηθεί και δύσκολα θα τα δούμε να γίνουν ιδίως με την απόφαση για υπογειοποίηση των γραμμών σε μήκος 5χλμ στην Πάτρα που εκτοξεύει αρκετά το κόστος.

Σήμερα η κατάσταση δείχνει να είναι σε αναμονή των εξελίξεων με την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας να είναι αναγκαστικά στο περιθώριο μέχρι να λήξει ο συναγερμός. Το ζήτημα είναι πότε θα λήξει..

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τέλος ο σταθμός Παπάφειο;

κείμενο από το ypodomes.com
Προς κατάργηση πάει ως φαίνεται ο σταθμός του Μετρό της Θεσσαλονίκης Παπάφειο μετά και την νέα προσφυγή που κατέθεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κος Άνθιμος ως πρόεδρος του ιδρύματος.

Στην Αττικό Μετρό πλέον θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα συμπεριλάβουν τον σταθμό στα πλάνα τους εκτός αν αλλάξει κάτι πολύ σύντομα. Ήδη υπάρχει καθυστέρηση που μετράει 2 χρόνια για το συνολικό έργο του Μετρό και το έργο κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ο σταθμός Παπάφειο θα θυσιαστεί προκειμένου να προχωρήσει το υπόλοιπο έργο και να δοθεί βάση στους ανατολικούς σταθμούς της Γραμμής. Μελλοντικά αν λυθεί το θέμα τότε εκτιμάται ότι με ένα κόστος 15.000.000 ευρώ θα μπορούσε να ξαναενταχθεί ο σταθμός αυτός στο δίκτυο.

Το υπόλοιπο έργο κινείται περισσότερο από τους προηγούμενους μήνες αλλά οι καθυστερήσεις πλέον είναι μεγάλες. Οι 2 μετροπόντικες έχουν κατασκευάσει το 50% της συνολικής τους δουλειάς (περίπου 3.800 μέτρα) και η ταχύτητα τους κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Ο σταθμός Πατρικίου είναι το επόμενο στοίχημα μιας και θα αποτελέσει σταθμό διακλάδωσης στην επέκταση προς Καλαμαριά. Εδώ οι εργασίες είναι σε καλό δρόμο και αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο έντονες.

Ο διαγωνισμός της επέκτασης προς την Καλαμαριά συνεχίζεται και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση με τον αποκλεισμό της εταιρείας Μηχανικής. Με το νέο έτος αναμένουμε την εξέλιξη στην κύρια διαγωνιστική διαδικασία και την ολοκλήρωση του σε περίπου ένα χρόνο.

Άγνωστο είναι αν η χρηματοδότηση του έργου εξακολουθεί να ισχύει μιας και το έντονο οικονομικό πρόβλημα της χώρας έχει επηρεάσει όλους του τομείς. Απομακρύνεται επίσης το ενδεχόμενο άμεσης δημοπράτησης της επέκτασης προς Σταυρούπολη/Ευκαρπία καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι για την επέκταση αυτή.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μετρό Αθήνας: Το 2012 η πρώτη δημοπράτηση της Γραμμής 4 στο τμήμα Άλσος Βεΐκου - Ευαγγελισμός

κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντικές δηλώσεις έγιναν χθες από τον Υπουργό Υποδομών κο Ρέππα σε σύσκεψη εργασίας που έγινε στα γραφεία της Αττικό Μετρό. Τα νέα που βγήκαν για το μέλλον του μέσου στην Αθήνα είναι λίγο έως πολύ γνωστά από τα κατά καιρούς δημοσιεύματα που έχουν αναφερθεί στην εξέλιξη του Μετρό.

Το πρώτο νέο που μάθαμε ήταν πως θα περιμένουμε μέχρι τα τέλη του 2010 να παραδοθεί και ο τελευταίος σταθμός Αγία Παρασκευή της εργολαβίας για τους ενδιάμεσους σταθμούς από την Εθνική Άμυνα μέχρι το Χαλάνδρι. Οι υπόλοιποι 2 σταθμοί έχουν ήδη παραδοθεί: το Νομισματοκοπείο λειτουργεί από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και το Χαλάνδρι από τον Ιούλιο του 2010.

Από εκεί και πέρα αναμένεται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός με την περίπτωση Siemens για τις επεκτάσεις προς Ανθούπολη, Χαϊδάρι και την μεγάλη επέκταση προς Ελληνικό. Μόλις λυθεί το θέμα τότε θα μάθουμε πότε θα λειτουργήσουν οι σταθμοί και οι νέες επεκτάσεις. Κανένα νέο δεν μάθαμε για την έλευση των νέων συρμών που παραγγέλθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι με σκοπό να εξυπηρετήσουν αυτές τις νέες επεκτάσεις και σταθμούς του Μετρό.

Για τον αιώνιο διαγωνισμό της επέκτασης της Γραμμής 3 από το Χαϊδάρι στον Πειραιά εκεί θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους για να λυθεί η το δικαστικό θέμα με την προσφυγή της Μηχανικής και να δοθούν οι οικονομικές προσφορές και να ανακοινωθεί ο ανάδοχος. Εδώ ο Υπουργός σημείωσε ότι το έργο θα προχωρήσει «εφόσον λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης».

Η ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΓΡΑΜΜΗ 4
Οι πιο σημαντικές δηλώσεις αφορούν την Γραμμή 4 την εξέλιξη της οποίας περιμένουμε εδώ και καιρό. Τα νέα που προέκυψαν είναι τα εξής:

Η Γραμμή θα έχει δύο κλάδους. Θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι και θα καταλήγει στο σταθμό Ευαγγελισμό. Αυτό το τμήμα είναι σχεδόν έτοιμο μελετητικά και η κανονική μελέτη θα βγει στον αέρα τους πρώτους μήνες του 2011. Για την δημοπράτηση πάμε για το 2012. Από τον Ευαγγελισμό θα υπάρχει κλάδος προς Βύρωνα, Υμηττό και μέχρι τις αρχές της Ηλιούπολης.

Ο άλλος κλάδος θα συνεχίζει από τον Ευαγγελισμό και μέσω Ιλισίων και Γουδή θα φτάνει στην Κατεχάκη. Από εκεί θα συνεχίζει μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας και θα φτάνει μέχρι το Μαρούσι και μελλοντικά μέχρι την Λυκόβρυση. Αυτά τα 2 τμήματα (προς Ηλιούπολη και προς Μαρούσι) θα δημοπρατηθούν αργότερα όταν θα είναι ώριμα μελετητικά.

Στα πλάνα για την ολοκλήρωση της γραμμής θα έχουμε και επέκταση από το Άλσος Βεΐκου μέχρι το σταθμό Περισσό της Γραμμής 1 όπου και θα ολοκληρώσει το ταξίδι της.

Η γραμμή θα έχει 33χλμ υπόγειας σήραγγας και 29 σταθμούς. Το κόστος για την κατασκευή της Γραμμής 4 φτάνει τα 3,3 δις ευρώ. Τα απαιτούμενα χρήματα για το τμήμα Άλσος Βεΐκου - Ευαγγελισμός είναι 1 δις ευρώ και έχει εξασφαλιστεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για την συμπλήρωση του ποσού το Υπουργείο ψάχνει χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα της προσπελασιμότητας.

Όσον αφορά την τεχνολογία που θα έχουν οι σταθμοί και τα τρένα: Οι σταθμοί θα έχουν θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες και θα ανοίγουν με την έλευση του συρμού. Οι συρμοί θα είναι υπεραυτόματοι και δεν θα έχουν οδηγό.

Καμία νύξη δεν έγινε για μελλοντικές επεκτάσεις της Γραμμής 2 από το Ελληνικό στη Γλυφάδα και από την Ανθούπολη στο Ίλιον.

Ανατολική Οδός: Παραδόθηκε το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο

κείμενο από το ypodomes.com
Παραδόθηκε χθες 3 Νοεμβρίου 2010 άλλο ένα τμήμα της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου. Την παράδοση του τμήματος έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών κος Λαμπρόπουλος. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός με την ολοκλήρωση του θα συνδέει την Κόρινθο με την Τρίπολη και την Καλαμάτα και θα υπάρχει και ένας κλάδος για Σπάρτη.

Το τμήμα που δόθηκε εχτές στην κυκλοφορία είναι το Τρίπολη- Αθήναιο με μήκος 12,5χλμ και περιλαμβάνει και την διάβαση του Καλογερικού που θεωρείται ως ένα από τα χειρότερα σημεία της διαδρομής Τρίπολη- Καλαμάτα. Όπως και το υπόλοιπο έτοιμο τμήμα, έτσι και αυτό διαθέτει κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες κυκλοφορίας + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση.

Με την παράδοση του τμήματος αυτού βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η οδική ασφάλεια καθώς λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του μετατρέπει σε πολύ ευχάριστη τη διαδρομή και μειώνει και την χρονοαπόσταση κατά περίπου 10 λεπτά. Φυσικά ο χρόνος που κερδίζει ένας οδηγός στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς όταν στο Καλογερικό η συνάντηση με προπορευόμενο φορτηγό σήμαινε ακόμα χρόνο διέλευσης ακόμα μεγαλύτερο.

Περιλαμβάνει και την σήραγγα Καλογερικού μήκους 750μ καθώς και την κοιλαδογέφυρα Παλλαντίου με συνολικό μήκος 1.650μ (διαθέτει 4 ανοίγματα). Οι ανισόπεδοι κόμβοι που κατασκευάστηκαν σε αυτό το τμήμα είναι οι:

* Τρίπολη Νότια (εξυπηρετεί τους οικισμούς Μάκρυ και Παλλάντιο)

* Αθήναιο (εξυπηρετεί τις περιοχές Ασέα, Αθήναιο, Μάναρη)

Το έτοιμο τμήμα της Ανατολικής Οδού από εχτές εκτείνεται από την αρχή του δρόμου στην Κόρινθο με φτάνει μέχρι το Λεύκτρο. Είναι περίπου 108χλμ σε μήκος και διανύεται σε περίπου 1 ώρα. Η Μεγαλόπολη είναι η μεγάλη κερδισμένη από την ολοκλήρωση του δρόμου και έρχεται σε επαφή με την Τρίπολη αφού η απόσταση των 2 πόλεων θα μειωθεί στα 15 λεπτά περίπου. Ανάλογη μείωση χρόνου θα υπάρχει και για όλη την υπόλοιπη περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του 2009 παραδόθηκε ο δεύτερος κλάδος της σήραγγας Αρτεμισίου (1.400 μέτρα μήκος), στις 30 Μαρτίου παραδόθηκε το τμήμα του αυτοκινητόδρομο Αθήναιο- Λεύκτρο μήκους 16χλμ κάνοντας την αρχή στις παραδόσεις έτοιμων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν οι σήραγγες : Στέρνας (900 μέτρα μήκος), και Νεοχωρίου (700 μέτρα μήκος).

Επί το πλείστον η Καλαμάτα αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση του δρόμου που υπολογίζεται να γίνει μέσα στο 2011. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει παραδοθεί και το μικρό τμήμα Λεύκτρο- Παραδείσια ενώ ο κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.

Ο σημαντικότατος δρόμος που θα αλλάξει την όψη της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου θα γίνει το όχημα για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής ενώ συνδυαστικά με την βελτίωση των κάθετων οδών που την περιβάλουν θα δημιουργήσει ένα αξιόλογο δίκτυο.

Σημαντική βελτίωση αναμένεται και στην Νότιο- Ανατολική Πελοπόννησο που το οδικό δίκτυο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ευεργετικά θα λειτουργήσει το τμήμα Λεύκτρο- Σπάρτη προς όλες τις κατευθύνσεις : Λεωνίδιο, Μονεμβασιά, Νεάπολη, Μάνη μειώνοντας τη χρονοαπόσταση κατά 1 ώρα περίπου (με την ολοκλήρωση των έργων).

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εξετάζεται σύνδεση με Αεροδρόμιο και ΚΤΕΛ

κείμενο από το ypodomes.com
Ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Κωνσταντινίδης, σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι εξετάζεται η σύνδεση με το δίκτυο του μετρό τόσο του αεροδρομίου «Μακεδονία», όσο και του επιβατικού σταθμού των ΚΤΕΛ.

Ως γνωστό το τελευταίο διάστημα υπάρχει αναφορά για κατασκευή monorail από τον τερματικό σταθμό ΜΙΚΡΑ (που είναι ο τελευταίος σταθμός της επέκτασης του Μετρό στην Καλαμαριά). Αν και οικονομικά είναι πολύ πιθανό να είναι οικονομικότερο και να εξασφαλίσει πιο σύντομα την σύνδεση του Αεροδρομίου με την πόλη ωστόσο φαντάζει κάπως «περίεργη» λύση καθώς ο επιβάτης καλείται από ένα υπόγειο μέσο να μεταφερθεί σε ένα υπέργειο.

Το σύστημα monorail είναι ένα κυρίως τοπικό μέσο μεταφοράς και είναι άγνωστο αν το μέσο αυτό θα μπορεί να καλύψει και μελλοντικές ανάγκες της περιοχής. Υπάρχουν κάποιες ανεπίσημες απόψεις οι οποίες μιλούν για επίγεια επέκταση του Μετρό στο Αεροδρόμιο στα πρότυπα του Μετρό της Αθήνας.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως η τεχνολογία που ακολουθείται στο Μετρό Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση προαστιακών τρένων και τρένων Μετρό καθώς υπάρχει σημαντική τεχνική διαφορά.

Η απόσταση από τον σταθμό ΜΙΚΡΑ στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης δεν είναι απαγορευτική και σίγουρα είναι ένα έργο το οποίο θα μας απασχολήσει πολύ έντονα στο μέλλον καθώς η πόλη θα χρειαστεί την σύνδεση με το αεροδρόμιο μέσω ενός αξιόπιστου μέσου σταθερής τροχιάς.

Το ίδιο σημαντική είναι και η σύνδεση με το σταθμό ΚΤΕΛ καθώς οι επιβάτες θα έχουν την δυνατότητα μετεπιβίβασης στο Μετρό και από κει σε πολύ σύντομο χρόνο να πάνε στον προορισμό τους. Μέχρι σήμερα πάντως δεν είναι στα άμεσα πλάνα του Μετρό η επέκταση τόσο στο Αεροδρόμιο όσο και στα ΚΤΕΛ και πρώτη προτεραιότητα είναι η κατασκευή των επεκτάσεων σε Καλαμαριά και Σταυρούπολη.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Μετρό Αθήνας: Χωρίς ημερομηνία παράδοσης οι επεκτάσεις

κείμενο από το ypodomes.com
Ρεκόρ καθυστερήσεων για το Μετρό της Αθήνας. Το μέσο σωτήρας της πόλης πάει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και πλέον είμαστε ένα βήμα πριν από την περαιτέρω παράταση των ημερομηνιών παράδοσης των επεκτάσεων.

Με εξαίρεση τον σταθμό της Αγίας Παρασκευής ο οποίος θα δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου οι υπόλοιποι σταθμοί του Μετρό δυστυχώς φαίνεται ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2011 όπως είχε ανακοινωθεί πριν το Καλοκαίρι.

Το πρόβλημα με τα ηλεκτρομηχανολογικά και την εμπλοκή Siemens παραμένει και έτσι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόλυτα πειστική φωνή για την οριστική παράδοση των επεκτάσεων προς Χαϊδάρι, Περιστέρι και Ελληνικό.

Οι εργασίες συνεχίζονται με αφόρητα αργούς ρυθμούς εν μέσω ψιθύρων για υποχρηματοδότηση των έργων που με τη σειρά τους φέρνει αργούς ρυθμούς στην τελική ευθεία των έργων.
Η μεγαλύτερη επέκταση αυτή τη στιγμή στο Μετρό της Αθήνας είναι αυτή προς Ελληνικό με 4 σταθμούς. Μέχρι και σήμερα που μιλάμε οι εργασίες συνεχίζονται τόσο υπογείως όσο και στην επιφάνεια ενώ κανένας από τους εργοταξιακούς χώρους δεν έχει παραδοθεί. Χωρίς να έχει υπάρξει κάτι επίσημο όλα συνηγορούν στην παράδοση αυτής της επέκτασης το καλοκαίρι του 2011.

Οι επεκτάσεις στα Δυτικά Προάστια σε Περιστέρι και Χαϊδάρι εξακολουθούν να απασχολούν προσωπικό ενώ και εδώ τα εργοτάξια παραμένουν όλα ενεργά.

Ο μοναδικός ενεργός διαγωνισμός για επέκταση του μέσου στην πρωτεύουσα αυτός που θα φέρει το Μετρό στον Πειραιά από το Χαϊδάρι σέρνεται από το 2006 κάνοντας το ρεκόρ μοναδικό. Περιμένουμε ακόμα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για να περάσουμε σε αυτή των οικονομικών προσφορών χωρίς να υπολογίζονται τυχός προσφυγές εκ μέρους των εταιρειών που δεν θα καταφέρουν να πάρουν το έργο.

Και το μέλλον όμως του υπόγειου σιδηρόδρομου της Αθήνας είναι ακόμα σκοτεινό καθώς πριν την έλευση του 2012 δεν αναμένεται να γίνει κανένας διαγωνισμός είτε για την νέα γραμμή 4 είτε για επέκταση των υπαρχόντων γραμμών.

Εκτός όλων των υπόλοιπων προβλημάτων (κυριώς οικονομικών αλλά και προγραμματισμού) υπάρχει και το θέμα της συγχώνευσης ΗΣΑΠ- Μετρό που θα φέρει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του ΗΣΑΠ που σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα έχουν κατά πολύ μεγαλύτερες απολαβές από τους συναδέλφους τους και θα έχουμε άλλο ένα μέτωπο και από κει.

Τα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση για το Μετρό της Αθήνας είναι αρκετά και σίγουρα το κρίσιμο επόμενο διάστημα θα καθορίσει κατά πολύ το μέλλον του πιο πετυχημένου μέσου στην Αθήνα.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΟΣΕ: Επέκταση του Προαστιακού της Πάτρας ζητά το ΤΕΕ

κείμενο από το ypodomes.com
Την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από τον Ψαθόπυργο μέχρι την Κάτω Αχαΐα, ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος, από το υπουργείο Υποδομών, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα προσδώσει σημαντικά εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, θα διευκολύνει την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της Πάτρας και θα ανακουφίσει την πόλη από την ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλεί το αυξημένος όγκος των οχημάτων.

Σήμερα τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται μεταξύ Πάτρας και Ρίου (κάτι σαν πιλοτικός Προαστιακός) έχουν 100% επιτυχία και μάλιστα είναι γεμάτα σε καθημερινή βάση.

Οι αποφάσεις για τον ΟΣΕ που θα περιλάβουν και την επέκταση του Προαστιακού της Πάτρας θα παρθούν μετά την εξυγίανση του Οργανισμού το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Άκτιο- Αμβρακία: Με αργούς ρυθμούς..

κείμανο από το ypodomes.com
Προχωρούν τα έργα στον οδικό άξονα Άκτιο - Αμβρακία έστω και αργά καθώς οι απαλλοτριώσεις και εδώ αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την εξέλιξη του έργου.

Οι 3 εργολαβίες που συνεχίζονται από τον όμιλο της ΑΕΓΕΚ προχωρούν με τις εργασίες όμως να μην έχουν πάρει την απαιτούμενη ταχύτητα λόγω κυρίως των προβλημάτων από τις εκτάσεις που πρέπει να παραδοθούν για την κατασκευή του άξονα.

Ως γνωστόν η 4η εργολαβία από την εταιρεία Μηχανική εγκαταλείφθηκε και πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι και αυτή η εργολαβία θα περάσει στον δεύτερο ανάδοχο που ανήκει στον όμιλο ΑΕΓΕΚ.

Αυτό θα διευκολύνει τις εργασίες καθώς τα ήδη εγκατεστημένα εργοτάξια θα μπορούν να καλύψουν και την 3η εργολαβία χωρίς μεγάλο χάσιμο χρόνου.

Το επόμενο διάστημα και με τη χρήση του νομοσχεδίου για απαλλοτριώσεις εξπρές θα ευεργετηθεί και αυτό το έργο καθώς περνώντας ο καιρός λιγοστεύουν και οι πιθανότητες να είναι έτοιμο την Άνοιξη του 2013 όπως αρχικά προέβλεπε η σύμβαση κατασκευής.

Με την δημοπράτηση και του τμήματος Άκτιο- Λευκάδα που θα περιλαμβάνει και την υποθαλάσσια Λευκάδας όλη η περιοχή θα αναβαθμιστεί οδικά ενώ χάρις στην σύνδεση της με την Ιόνια Οδό η απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής (Γιάννενα, Αγρίνιο) αλλά και με τις πόλεις της Αθήνας και Πάτρας θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1ώρα.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα