κείμενο από το ypodomes.com
Έρχονται οι ..πύλες σε Μετρό και ΗΣΑΠ! Η κίνηση του Υπουργείου Υποδομών για την επόμενη μέρα στα μέσα σταθερής τροχιάς και την πολιτική του εισιτηρίου θα εισάγει την εγκατάσταση με πύλες κλειστού κυκλώματος που θα αποτρέπει την αποφυγή επικύρωσης εισιτηρίων συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αύξηση των εσόδων τόσο στην Αττικό Μετρό όσο και στον ΗΣΑΠ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
Με την εφαρμογή των πυλών κλειστού κυκλώματος ο κάθε σταθμός Μετρό θα έχει πλέον δύο χώρους. Ο πρώτος χώρος θα είναι ελεύθερος και θα λειτουργεί ως χώρος εισόδου στο σταθμό και λειτουργία σαν υπόγεια διάβαση.
Εκεί που βρίσκονται τα ακυρωτικά μηχανήματα θα τοποθετηθούν αυτόματες μπάρες οι οποίες θα ανοίγουν μόνο με την τοποθέτηση του εισιτηρίου. Το εισιτήριο αυτό θα αναγνωρίζεται αν είναι σε ισχύ ή όχι. Το σύστημα επίσης θα δέχεται και κάρτες διαρκείας για τους τακτικούς επιβάτες του συστήματος.
Κανείς δεν θα μπορεί να εισέρχεται μέσα στο δίκτυο του Μετρό εκτός αν ?πηδήξει τις μπάρες οπότε θα γίνει και αντιληπτός από τους υπεύθυνους του σταθμού. Από την στιγμή που κάποιος εισέρχεται στο δίκτυο από τις πύλες μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και χρησιμοποιώντας τις γραμμές του Μετρό και του ΗΣΑΠ, όπως γίνεται και σήμερα.
Στην έξοδο θα υπάρχει αντίστοιχη διαδικασία για τα εισιτήρια και τις κάρτες για να μπορεί κάποιος να εξέλθει του σταθμού. Το εισιτήριο θα παρακρατείται αποφεύγοντας το «πασάρισμα» του εισιτηρίου που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.
Το σύστημα εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στα μεγαλύτερα συστήματα Μετρό της Ευρώπης και λειτουργεί αποτρεπτικά για την λαθρεπιβίβαση. Το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη, το Μιλάνο και οι περισσότερες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις το έχουν εφαρμόσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Το έργο της εγκατάστασης και εφαρμογής του έξυπνου εισιτηρίου θα πραγματοποιηθεί μέσω δημοπράτησης που θα γίνει με την διαδικασία του ΣΔΙΤ. Αναμένεται να εξασφαλίσει έσοδα 1.000.000 ευρώ καθημερινά στο σύστημα Μετρό (και τις 3 γραμμές).
Με την εφαρμογή του συστήματος θα γίνει και ζωνοποίηση της ευρύτερης Μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλο το ταξίδι τόσο πιο ακριβό θα είναι το εισιτήριο. Σήμερα είτε ταξιδεύεις για μια στάση είτε για 30 το κόμιστρο είναι το ίδιο.
Το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), όπως είναι η επίσημη ονομασία του, φιλοδοξεί να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στην μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες, καθώς εισάγει δύο νέους τύπους κομίστρου υπό τη μορφή «έξυπνων καρτών»: Το «πολλαπλό» και την «κάρτα».
* Το «Πολλαπλό»: Έξυπνη κάρτα χωρίς μικροεπεξεργαστή, στην οποία θα αποθηκεύονται, για παράδειγμα χρηματική αξία, χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων.
* Την «Κάρτα»: Έξυπνη Κάρτα με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα υλοποιεί διάφορα προϊόντα κομίστρου, όπως απεριορίστων διαδρομών, μεγάλης διάρκειας ή μεγάλης αποθηκευμένης αξίας. Η «Κάρτα» θα υποκαταστήσει μεταξύ άλλων, τις υφιστάμενες μηνιαίες, ετήσιες κάρτες και ελευθέρας.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ
Με τα δύο νέα εισιτήρια θα μπορούν να συνδυασθούν μετακινήσεις τόσο με ποσοτικά (π.χ. 10 μετακινήσεις) όσο και με χρονικά κριτήρια (π.χ. εβδομαδιαίο) ή ακόμη και με πιστωτικές χρήσεις (π.χ. μετακινήσεις αξίας 50 ευρώ). Η κάρτα κομίστρου θα μπορεί να χρησιμοποιείται συνέχεια, καθώς θα επαναφορτίζεται με πίστωση ίσης χρηματικής αξίας. Αυτό θα μπορεί να γίνεται και μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου με SMS.
Μάλιστα, μόνο για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια με SMS, ενώ σε περίπτωση ελέγχου, θα επιδεικνύουν τα κινητά τους. Οι επιβάτες θα ακυρώνουν τα εισιτήρια σε ψηφιακό, τερματικό μηχάνημα στα λεωφορεία, τα τρόλεί και το τραμ, ενώ στο μετρό και στον ηλεκτρικό θα «χτυπάνε» την κάρτα τους τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο των σταθμών.
Οι έλεγχοι των εισιτηρίων θα γίνονται με ειδική φορητή συσκευή, η οποία θα διαπιστώνει την εγκυρότητα και την πιστωτική επάρκεια της «έξυπνης κάρτας». Η λειτουργία του όλου συστήματος θα πραγματοποιείται μέσω Κέντρου Διαχείρισης, το οποίο θα έχει τον πλήρη έλεγχο οχημάτων, κίνησης, εξοπλισμού και εσόδων, μέσω μικρότερων κέντρων διαχείρισης για κάθε συγκοινωνιακό φορέα. Μάλιστα, προβλέπεται μέχρι και «ανάλυση απάτης», αλλά και «μαύρη λίστα»!
Τέλος, προβλέπεται πως στο μέλλον θα συσταθούν:
* 5 κέντρα διαχείρισης για κάθε συγκοινωνιακό φορέα
* 83 κέντρα διαχείρισης για τα αμαξοστάσια και τους σταθμούς
* 120 επικυρωτικά μηχανήματα των σταθμών του τραμ
* 456 πύλες στον ηλεκτρικό (368 κανονικές, 88 ΑΜΕΑ)
* 550 πύλες στο μετρό
* 7.814 επικυρωτικά μηχανήματα για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ
Αγρίνιο: Διακοπή ρεύματος στις 15/3 λόγω εργασιών- Ποιες περιοχές αφορά
-
Από την αρμόδια διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώθηκαν τα εξής: Προκειμένου να
εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ στα δίκτυα διανομής
ηλεκτ...
Πριν από 3 εβδομάδες
1 σχόλιο:
πρωταπριλιάτικο :D, σωστα;
Δημοσίευση σχολίου