Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Σχόλια επισκεπτών Φεβρουαρίου 2009

Ανώνυμος είπε...
Το έργο αυτό είναι μαζί με τον άξονα Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, είναι τα μόνα έργα απ΄όσα έχουν δοθεί με παραχώρηση που γίνονται κατασκευαστικές εργασίες αν και ακούγεται ότι και στα υπόλοιπα έργα παραχώρησης μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν έργασίες κατασκευής αυτών.Τώρα όσο αφορά αυτό το έργο ελπίζω σε 4 περίπου χρόνια από τώρα να ολοκληρωθεί ώστε η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση των έργων στον Μαλλιακό και την ανακατασκευή από Α/Κ Ριτσώνας έως Α/Κ Θήβας,να είναι πλέον ένας αυτοκινητόδρομος ευρωπαικών προδιαγραφών που θα παρέχει ασφάλεια στους χρήστες του.

7 Φεβρουάριος 2009 12:51 μμ

johnt_gr είπε...
Επιτέλους ένα εργο τοσο σπουδαιο για την δυτική Ελλάδα αρχιζει να γινεται πραγματικότητα! Ζω στην Κέρκυρα και η διαδρομη Ηγουμενίτσα - Αντίριο είναι εφιαλτική. Στενός δρόμος με κακό οδόστρωμα, ειδικα αν συναντήσεις στον δρόμο σου καμμιά νταλίκα, την έβαψες, δεν μπορεις να την προσπεράσεις ευκολα! Αντε να δουμε κανενα εργο γιατι μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού!

12 Φεβρουάριος 2009 9:36 μμ

Σπύρος Γιακουμάκης είπε...
Είναι φως φανάρι ότι εδώ και 5 χρόνια εφαρμόζεται πάλι πολιτική φανατικά υπέρ του ΙΧ!!!
Για να είμαστε δίκαιοι, η ίδια ακριβώς πολιτική εφαρμοζόταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση με εξαίρεση το διάστημα 2000-2004 που δόθηκε έμφαση και στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς λόγω Ο.Α. Εκτοτε η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε το ίδιο ξαφνικά με τον τρόπο που ξεκίνησε. Κρίμα! Μιας και όλες μα όλες οι χώρες της Ε.Ε. δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη του τρένου (αστικού και υπεραστικού) για λόγους περιβαλλοντικούς. Για την αποσυμφόρηση των δρόμων και όχι για κατασκευή νέων! Οταν ταξιδεύεις άλλωστε στην Ευρώπη σήμερα με 360χλμ/ώρα με τρένο υπερυψηλής ταχύτητας, τι το χρειάζεσαι το αεροπλάνο; Περίμενα προσωπικά από τον κ. Σουφλιά να φροντίσει ο ίδιος για την υστεροφημία του. Αλλά μάταια...

20 Φεβρουάριος 2009 4:12 μμ

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Δημοπράτηση τον Μάιο έτοιμο το 2014

Ένα-ένα τα πολύ σημαντικά έργα της επόμενης δεκαετίας αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά. Ένα από αυτά τα έργα είναι και το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου Ηρακλείου! Πρόκειται να γίνει το καλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας (αναλογικά με το μέγεθος του) και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη. θα αναβαθμίσει τόσο το Ηράκλειο όσο και την ανάπτυξη όλου του νησιού ενώ θα προσφέρει περίπου 2.500 άμεσες νέες θέσεις εργασίας. Θα μπορεί να εξυπηρετεί με άνεση 5,5 εκ επιβάτες ετησίως και θα έχει αρχιτεκτονική που θα θυμίζει Κρήτη και Ελλάδα. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,2 δις Ευρώ και εφόσον ο διαγωνισμός που θα ξεκινήσει το Μάιο ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2009 θα λειτουργήσει λίγο πριν το Καλοκαίρι του 2014 μαζί με τους οδικούς άξονες από και προς Ηράκλειο. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Βενιζέλος στην Αθήνα το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρηση και μόνο ένα μικρό ποσοστό θα ανήκει στο Δημόσιο.
Έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι μελέτες του έργου που αφορούν: Τον αναλυτικό σχεδιασμό του νέου Αεροδρομίου με όλα τα αναγκαία έργα υποδομής και ανωδομής, (Πολιτικού Μηχανικού, Υδραυλικές και Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις) στην προβλεπόμενη έκταση των 6.000 στρεμμάτων, την οδοποιία του νέου οδικού άξονα Χερσονήσου - Αεροδρομίου - Αρκαλοχωρίου.
Τα χαρακτηριστικά του Αεροδρομίου είναι τα παρακάτω:
- Διάδρομος προσαπογειώσεων μήκους 3.800 μ. για την υποδοχή και των μεγαλύτερων αεροσκαφών, τόσο των σημερινών, όσο και των προβλεπόμενων στο ορατό μέλλον.
- Κατασκευή και παράλληλου βοηθητικού διαδρόμου προσαπογειώσεων, δηλαδή τροχόδρομου, με χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη χρησιμοποίησή του για προσαπογειώσεις αεροσκαφών κατά τις περιόδους που θα απαιτείται συντήρηση του διαδρόμου.
- Βιοκλιματικό κτήριο αεροσταθμού.
- Ταινιόδρομοι για όλους τους επιβάτες όταν οι αποστάσεις υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο μήκος.
- Πρόβλεψη περιοχής ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτήτων.
- Σκιασμένοι χώροι στάθμευσης οχημάτων εντός του αεροδρομίου.
Με την κατασκευή του Αεροδρομίου θα εξασφαλιστεί και η άνετη οδική σύνδεση με νέο άξονα με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου (2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά κατεύθυνση) τόσο με το Ηράκλειο όσο και τις Βόρειες και Νότιες περιοχές του Νομού Ηρακλείου.
Με βάση ειδική εκπονηθείσα μελέτη, προσδιορίζονται οι αναγκαίες αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις που διασφαλίζουν την αναγνωρισιμότητα του νέου αεροδρομίου ως κύριας πύλης εισόδου στην Κρήτη και την αβίαστη ένταξη του στο ιστορικό, πολιτιστικό, φυσικό και δομημένο περιβάλλον της και της περιοχής του Καστελλίου.
Η κατάργηση του υφιστάμενου αεροδρομίου θα προσφέρει μια τεράστια περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής της Αλικαρνασσού, του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής: Θα αποδεσμευτεί υπέρ των τοπικών κοινωνιών μια μεγάλη έκταση, 2.780 στρεμ., με αξία πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που μετά από διαβουλεύσεις (δηλαδή πολλά χρόνια μετά) θα αποφασιστεί η τύχη του.
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εκτός από την ανακοίνωση για τη δημοπράτηση του Αεροδρομίου τόνισε ότι στην Κρήτη γίνονται ή θα γίνουν και άλλα μεγάλα έργα όπως ο ΒΟΑΚ, ο ΝΟΑΚ, το Φράγμα Αποσελέμη, το νέο κτίριο του Αεροσταθμού Σητείας, η αναβάθμιση του αεροδρομίου των Χανίων, τα έργα στα λιμάνια Σούδας και Ηρακλείου ένω μέχρι το 2014 θα προωθηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 1 δις Ευρώ.
Πλέον μετά από αρκετά χρόνια όπου οι Ηρακλειώτες αποζητούσαν μια ριζική λύση για το πρόβλημα του απαρχαιωμένου αεροδρομίου στην Αλλικαρνασό επιτέλους σε 5 χρόνια από σήμερα ελπίζουμε να καμαρώσουμε το νέο υπερσύγχρονο Αεροδρόμιο της Κρήτης.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Πράσινη Ενέργεια: Ενσταση για ...ρύπανση στο φωτοβολταικό παρκο στη Μεγαλόπολη

Απίστευτο και όμως Ελληνικό! Στο θέμα της πράσινης ενέργειας έχουμε εξελίξεις. Όχι όμως και τόσο καλές. Και μάλιστα όπως θα διαβάσετε παρακάτω και ελαφρώς ανορθόδοξες.
Σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση είχα παρουσιάσει την επένδυση που θα γίνει στην Μεγαλόπολη με την ανάπτυξη φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 50Wh, κόστους 250εκ. Ευρώ το οποίο θα κάλυπτε τις ανάγκες 29.000 νοικοκυριών στην πλήρη λειτουργία του. Αυτό το κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό έργο (μάλλον ΚΑΙ αυτό) έπεσε θύμα των γνωστών ενστάσεων που ζούμε σχεδόν ανεξαιρέτως σε όλα τα σημαντικά και μη έργα στη χώρα μας. Την ένσταση κατέθεσαν 2 κυνηγετικοί σύλλογοι και ......ένας(!!!) κάτοικος της περιοχής με αποτέλεσμα μέχρι την τελική απόφαση να χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο (εάν και εφόσον είναι αρνητική για την ένσταση η απάντηση). Άρα και ο διαγωνισμός αναγκαστικά θα παγώσει και χαμένος χρόνος για ένα καταπράσινο επιτέλους έργο που συν τις άλλοις θα διακωμωδηθεί.
Η ένσταση στηρίζεται στο γεγονός ότι το πάρκο θα δημιουργεί λόγω της φύσης του μεγάλες αντανακλάσεις... και συνεχίζω: θα μειώσει τον τουρισμό, την ανάπτυξη της περιοχής, θα υποβαθμίσει το τοπίο και ότι......θα ρυπαίνει το περιβάλλον!!! Ανήκουστο και όμως Ελληνικό! Συγνώμη αλλά είναι απίστευτο μια τέτοια ένσταση να υποστηρίζει ότι ένα φωτοβολταικό πάρκο θα κάνει τέτοια ζημιά και μάλιστα ότι θα ρυπαίνει το περιβάλλον τη στιγμή που με τη χρήση του θα μειωθεί αντίστοιχη χρήση του λιγνίτη ή του πετρελαίου και θα έχει μηδενικούς ρύπους. Εκτός άλλων σε εποχές όπως η σημερινή θα συμβάλλει και στην εργασία αλλά και σαν κίνητρο για την ανάπτυξη τέτοιων πάρκων σε όλη την επικράτεια.
Θα δώσω ένα απλοϊκό αλλά κατατοπιστικό παράδειγμα: Αν αναπτυχθούν 20 ίδιου βεληνεκούς πάρκα θα κάλυπτε τις ανάγκες 580.000 σπιτιών! Τουτέστιν το 10% περίπου της οικιακής κατοικίας στην Ελλάδα που θα μείωνε σημαντικά τους ρύπους, την εξάρτηση από το πετρέλαιο και θα δημιουργούσε εκατοντάδες θέσεις εργασίας όλες στην Ελληνική Περιφέρεια.
Γιατί όλα πρέπει να γίνονται δύσκολα; Ακόμα και τα εύκολα...

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Νέα Γενιά έργων προ των πυλών: Αλληλούια!

Η καλή μέρα απο το πρωί φαίνεται. Οι παροιμίες του λαού έχουν νόημα πολλές φορές στη ζωή μας. Τις πρώτες μέρες του 2009 ζήσαμε την παράδοση 70χλμ αυτοκινητόδρομου στην Εγνατία Οδό. Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η παράδοση των τελευταίων 50χλμ που θα ολοκληρώσουν την Εγνατία. Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες παράδοσης των έργων Μετρό για τους επόμενους 14 μήνες. Δημοπρατείται ο βοηθητικός αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού Ακτιο-Αμβρακία που μαζί με τον αυτοκινητόδρομο Πρέβεζα-Φιλιπιάδα θα δημιουργήσουν ενα δίκτυο αυτοκινητόδρομων της Ιόνιας Οδού.
Ανακοινώθηκς η εντός τριμήνου δημοπράτηση των Αυτοκινητόδρομων Αττικής, περιμένουμε τη δημοπράτηση του Τραμ για τον Πειραιά, αναμένεται η ανακοινωση για τη δημοπράτηση των επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης και της Νέας Γραμμής 4 της Αθήνας. Και άλλα έπονται το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στον κατάλογο που αναρτησα στα τέλη του έτους με τα έργα υπό μελέτη είχα διαπιστώσει μια τελμάτωση στα έργια που είχαν εξαγγελθεί. Πλέον φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και απο εδώ και πέρα έργα που γνωρίζουμε εδώ και 4-5 χρόνια αλλά δεν ακουγόταν τίποτα αρχίζουν και τρέχουν. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τώρα τα κονδύλια πρέπει να τρέξουν για να μη χαθούν κονδύλια.
Θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη και θα πω ότι φέτος στο τέλος του έτους θα είναι μια πολύ παραγωγική χρονιά και πολλά νέα έργα πρόκειται να εξαγγελθούν και πολλά θα δημοπρατηθούν. Και στις παραδόσεις όμως περιμένουμε αρκετα: τις επεκτάσεις του Μετρό με τους Σταθμούς: Χαιδάρι, Περιστέρι, Ανθούπολη, Χολαργός και Νομισματοκοπείο, τις νέες ηλεκτροκίνητες γραμμές του Προαστιακού προς Θήβα και Χαλκίδα αλλά και το Σταθμό Μεταμόρφωση. Τον αριστερό ημιδιάδρομο του ΟΣΕ μέχρι το ΣΚΑ(ίσως και τον ίδιο το Σταθμό ΣΚΑ). Το τμήμα της Ανατολικής Οδού Πελοπονήσσου απο Τρίπολη μέχρι το Αθήναιο, την παράκαμψη Λαμίας και τον αυτοκινητόδρομο Σχηματάρι-Χαλκίδα κ.α
Για όλους εμάς που αγαπάμε τα έργα μια είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τη χαρά μας: Αλληλούια!!

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Πρόταση για την κάλυψη της Αθήνας με Μετρό απο τον Αλέξη Παπαζήσιμο



Το σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου με 4 ολοκληρωτικά νέες Γραμμές σε συνδυασμό με τις υπό κατασκευή, τις προβλεπόμενες και τις υπό θεώρηση γραμμές είναι ένα θέμα που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον εδώ και πολλά χρόνια.

Για αυτό και μετά από πολλά σχέδια και τροποποιήσεις που έχω κάνει, κατέληξα στον χάρτη αυτόν όπου πιστεύω πως παρουσιάζεται ένα πλήρες και ολοκληρωμένο δίκτυο Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου που καλύπτει σχεδόν το 95% του λεκανοπεδίου με πολλούς σταθμούς ανταπόκρισης. Δίνεται έτσι η δυνατότητα μετάβασης από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές με ελλιπή σήμερα συγκοινωνία. Τι προβλέπεται από την Αττικό Μετρό και τους ΗΣΑΠ;

Γραμμή 1: Οι ΗΣΑΠ ήδη έχουν αναγγείλει την επέκταση προς την Εθνική Οδό και εν συνεχεία προς Άγιο Στέφανο δίνοντας έτσι την δυνατότητα σύνδεσης με τον αντίστοιχο σταθμό του ΟΣΕ/ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ. Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα των ΗΣΑΠ υπάρχει μια μελέτη για επέκταση προς Καλαμάκι και Ελληνικό αλλά δεν υπάρχουν χάρτες και σαφής χάραξη ακόμη.

Γραμμή 2: Υπο μελέτη είναι η επεκτάσεις προς Γλυφάδα και Πετρούπολη.

Γραμμή 3: Εάν όλα πάνε καλά η επέκταση προς Πειραιά σύντομα θα αρχίσει να κατασκευάζεται.

Γραμμή 4: Αυτή η γραμμή προβλέπεται να αλλάξει το πρόσωπο της Αθήνας μια και θα περάσει από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η δικές μου προτάσεις έχουν ως εξής:

Γραμμή 2: Μια επέκταση από το Ελληνικό προς την Βάρη (νέος κλάδος της Γραμμής 2) περνώντας από την Βούλα και την Βουλιαγμένη (3 σταθμοί) θα ολοκληρώσει το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας δίνοντας ίσως δυνατότητα κατασκευής μιας αφετηρίας είτε αστικών είτε και υπεραστικών λεωφορείων προς τα νότια της Αττικής.

Γραμμή 3: Μια μικρή επέκταση προς τα δυτικά με 2 σταθμούς επιπλέον ολοκληρώνει και την επέκταση της Γραμμής αυτής. Άλλος ένας σταθμός σε Χαϊδάρι και ένας στον Άνω Κορυδαλλό. Το τμήμα από Χαϊδάρι προς Δημοτικό Θέατρο πιστεύω πως πρέπει να γίνει μια ολοκληρωτικά νέα γραμμή μια και η Γραμμή 3 είναι ήδη πολύ μεγάλη.

Γραμμή 4: Δεν είναι δυνατό μια γραμμή να τελειώνει κάπου μέσα στο πουθενά (Άλσος Βεΐκου). Η γραμμή αυτή μπορεί να συνεχίσει από το Μαρούσι να περάσει από Πεύκη, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Ηράκλειο (σταθμός Προαστιακού), Ειρήνη (Γραμμή 1), Αλσούπολη και να καταλήξει στο Άλσος Βεΐκου δημιουργώντας μια κυκλική γραμμή ολοκληρωμένη και εξυπηρετώντας και τις παραπάνω περιοχές.

Γραμμή 5: Η Γραμμή 5 είναι νέα γραμμή. Περιλαμβάνει το κομμάτι της Γραμμής 3 από το Χαϊδάρι έως το Δημοτικό Θέατρο και μια ευρεία επέκταση. Παρόλο που ακολουθεί μια αρκετά περίεργη διαδρομή με πολλές «καμπυλώσεις» περνά από πολλές περιοχές που χρειάζονται ένα μέσο σταθερής τροχιάς (περιοχή Αγίου Δημητρίου), είτε χρειάζονται ενίσχυση (Ρέντης, Ταύρος, Νέα Σμύρνη). Παρέχει δε, σύνδεση των Δυτικών περιοχών και του Πειραιά με το παραλιακό μέτωπο (Καλαμάκι). Μια αρκετά ακραία πρόταση για μια αρκετά ακραία αναπτυγμένη πόλη.

Γραμμή 6: Και αυτή γραμμή έχει σαν αφετηρία τον Πειραιά. Ακολουθεί μια πορεία προς τα δυτικά καλύπτοντας τις αρκετά υποβαθμισμένες περιοχές της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου με 3 σταθμούς δίνοντας την απαραίτητη ανάσα αλλά και την σύνδεση με την Γραμμή 3 στον Πειραιά και την Νίκαια. Μια μελλοντική επέκταση του Τραμ προς το Πέραμα θα ολοκληρώσει την σύνδεση του Περάματος με 2 μέσα σταθερής τροχιάς. Από την Νίκαια και μετά η πορεία που ακολουθείται είναι βόρεια και κατά το μεγαλύτερο μέρος της όλες τις περιοχές που περνά η Λεωφόρος Θηβών με αρχή την περιοχή του Τ.Ε.Ι. Πειραιά και συνδέεται με την Γραμμή 3 στο Αιγάλεω. Εν συνεχεία οι Δήμοι Περιστερίου και Ιλίου αποκτούν μια νέα εναλλακτική λύση και άμεση σύνδεση με τον Πειραιά. Περιοχές υπερβολικά πυκνοκατοικημένες αποκτούν δικούς τους σταθμούς (Λεωφόρος Αθηνών) και την απαραίτητη σύνδεση με το διοικητικό κέντρο του Δήμου τους (Γραμμή 2 - Ανθούπολη). Μετά τον σταθμό Ίλιον όπου βρίσκεται σε αρκετά κεντρικό σημείο, η γραμμή αυτή συνεχίζει ακολουθώντας το υπό κατάργηση τμήμα του ΟΣΕ (πρωιν ΣΠΑΠ) έως τα Άνω Λιόσια. Σε αυτό το τμήμα θα κατασκευασθούν 3 σταθμοί που εξυπηρετούν περιοχές με ελλιπή συγκοινωνιακή κάλυψη. Το κομμάτι αυτό μπορεί κάλλιστα να μην είναι υπόγειο αλλά σε όρυγμα μειώνοντας το κόστος χωρίς, όμως να προκαλεί όχληση στις περιοχές αυτές. Οι περιοχές των Αχαρνών με 3 σταθμούς (Προφήτης Ηλίας, Πάρνηθος και Ολυμπιακό Χωριό) και των Θρακομακεδόνων με 1 ολοκληρώνουν την γραμμή αυτή που καταφέρνει να συνδέσει έως και τα πιο απομακρυσμένα προάστια.

Γραμμή 7: Αυτή η γραμμή αποτελείται από 2 κλάδους. Ο πρώτος ξεκινά από το κέντρο της Αθήνας (Βικτώρια) και ακολουθώντας την Πατησίων με έναν σταθμό στην Πλατεία Κολιάτσου, άλλη μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, φτάνει στα Άνω Πατήσια (Γραμμή 1). Μέσω της Νέας Χαλκηδόνας και της Νέας Φιλαδέλφειας φτάνει στην Νέα Ιωνία (Γραμμή 1) και ακολουθώντας όλη τη Λεωφόρο Καποδιστρίου συνδέεται με την Γραμμή 4. Η πορεία που ακολουθείται στη Λεωφόρο Πεντέλης με σύνδεση στον σταθμό του Προαστιακού οδηγεί την γραμμή σε περιοχές με έλλειψη συγκοινωνίας και μάλιστα τακτικής. Η σταθμοί που κατασκευάζονται όχι μόνο εξυπηρετούν του κατοίκους αλλά και μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες που βρίσκονται εκεί (Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων). Ο δεύτερος κλάδος έχει αφετηρία τον σταθμό Σίδερα και περνώντας από το Κάτω Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή (Γραμμή 3) φτάνει στην Παλλήνη (Προαστιακός κ’ Γραμμή 3). Μια σημαντική ανάσα για τις περιοχές του Κοντόπευκου, Σταυρού και Γερακα αλλά και ένα μέσο σταθερής τροχιάς για το βόρειο τμήμα της Λεωφ. Μεσογείων.

Γραμμή 8: Η γραμμή αυτή ξεκινά από την Πετρούπολη (Γραμμή 2) και διασχίζει τις περιοχές του Ιλίου (Γραμμή 6) και των Αγίων Αναργύρων (Προαστιακός) φτάνει στα Άνω Πατήσια (Γραμμή 1). Η σημασία της γραμμής αυτής είναι ότι λειτουργεί στο βόρειο τμήμα της που καταλήγει στον σταθμό Κατεχάκη (Γραμμές 3 κ’ 4) σαν «ενωτική» μια και παρέχει σύνδεση με όλες τις Γραμμές που κατευθύνονται προς τα βόρεια και προς το κέντρο. Συνεχίζοντας προς νότια δίνει μια σημαντική σύνδεση στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη με κάθε σημείο της πόλης. Κάτοικοι εβρισκόμενοι άνω της Λεωφόρου Βουλιαγμένης αποκτούν μέσο σταθερής τροχιάς και μπορούν να φτάσουν εύκολα και γρήγορα σχεδόν παντού. Η σύνδεση στο σταθμό Αργυρούπολη (Γραμμή 2) και η έξοδος μέσο της Λεωφόρου Αλίμου στην παραλιακή ολοκληρώνει την γραμμή αυτή, που παρόλο το μεγάλο μήκος της έχει και αυτή την μεγάλη σημασία της για ένα αξιοπρεπές δίκτυο.

Γραμμή 9: Η γραμμή αυτή έχει, όπως και πολλά αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό, την σημασία «συμπλήρωσης» και «υπερσύνδεσης» του δικτύου κυρίως περιφερειακά του κέντρου, είτε ακόμη και στο κέντρο της πόλης παρέχοντας γρήγορη και άμεση σύνδεση όλων των γραμμών μεταξύ τους, όπου αυτό είναι δυνατό, σχηματίζοντας είτε κυκλική είτε μερικώς κυκλική πορεία. Σε πολλά σημεία υπάρχουν επιπλέον σταθμοί μεταξύ των σταθμών ανταπόκρισης μια και οι περιοχές αυτές δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από ένα μέσο σταθερής τροχιάς, εναλλακτικά. Ξεκινώντας από Παπάγου και καταλήγοντας στην Άνω Καισαριανή διαγράφει μια μερικώς κυκλική πορεία με τους περισσότερους σταθμούς να είναι σταθμοί ανταπόκρισης με άλλη γραμμή. Περνά από τα σημαντικότερα σημεία του κέντρου όπως η Λεωφόρος Αλεξάνδρας (Βικτώρια, Σταθμός Λαρίσης), από τον Ταύρο και την Λεωφόρο Συγγρού. Σημαντική είναι η κατασκευή των σταθμών Γκύζη, Ακαδημίας Πλάτωνος περιοχή πυκνοκατοικημένη και δυστυχώς υποβαθμισμένη για τον μεγάλης ιστορικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο. Ο σταθμός της Πέτρου Ράλλη στην περιοχή μεταξύ του σταθμού Ρουφ (Προαστιακός) και της περιοχής της Αγίας Άννης αλλά και ο σταθμός Καλλιμάρμαρο που βρίσκεται κοντά στο 1ο Νεκροταφείο είναι εξίσου σημαντικοί ενδιάμεσοι σταθμοί.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής: Δημοπράτηση τον Μάιο, έτοιμοι το 2014.

Μετά από ένα διάστημα 9 μηνών από την αρχική τους παρουσίαση, δόθηκε χθές στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο για την ανάπτυξη της νέας γενιάς αστικών αυτοκινητόδρομων στην Αττική.
Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής θα είναι ένα έργο παραχώρησης, συνολικού μήκους 62,355 χλμ και προϋπολογισμού 1,658 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αυτοκινητοδρόμους που θα ωφελήσουν κυρίως τα Νότια Προάστια και τα Μεσόγεια.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τον Μάιο θα έχουμε τη δημοπράτηση των νέων αυτών αξόνων και στο τέλος του έτους θα ξεκινήσουν τα έργα. Στα τέλη του 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί δημιουργώντας ένα μεγάλο πλέγμα αυτοκινητοδρόμων στην Αττική. Οι περισσότεροι νέοι άξονες είναι επεκτάσεις της Αττικής Οδού.
Εκτός όμως αυτών των αξόνων, στους οποίους θα απαιτείται πληρωμή διοδίων (αυτή τη φορά ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει κάποιος θα υπάρχει και το αντίστοιχο αντίτιμο), θα κατασκευαστούν (ή θα αναβαθμιστούν) μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και οι παρακάτω αστικοί άξονες:
-Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, μέχρι την Εθνική Οδό.
-Η επέκταση της οδού Λαυρίου με παράκαμψη του Μαρκόπουλου και του Λαυρίου.
-Ο περιφερειακός άξονας Παιανίας – Μαρκόπουλου με παράκαμψη Παιανίας και Κορωπίου.
-Η μερική υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Το έργο πρόκειται να διενεργηθεί σε μια φάση, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται, μια και οι δρόμοι αυτοί κρίθηκαν "υπερεπείγοντες".
Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής περιλαμβάνουν:
1)Τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από την νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη έως την Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 14,749 χλμ. (Τμήμα Λεωφ. Κατεχάκη-Λεωφ. Βουλιαγμένης μήκους 11,084 χλμ και τμήμα Λεωφ. Βουλιαγμένης-Λεωφ. Ποσειδώνος μήκους 3,665 χλμ)
2)Τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 3,915 χλμ, με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 6,3 χλμ.
3)Τον Οδικό Άξονα σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 18,628 χλμ με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή τους από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.
4)Τον Οδικό Άξονα Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 13,863 χλμ.
5)Την ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας, σε μήκος 3,339 χλμ, μέχρι τον Α/Κ Σπάτων (επί του άξονα Α/Κ Μεσογείων Ραφήνας).
6)Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 1,690 χλμ.
7)Συνδετήριο οδικό τμήμα προς το κέντρο της Αθήνας από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι την Ούλωφ Πάλμε μήκους 3,786 χλμ. Το τμήμα εντός του Πανεπιστημίου είναι υπόγειο.
Το σημαντικό σε αυτούς τους νέους αυτοκινητόδρομους είναι ότι μόνο το 16% θα είναι επιφανειακό και το υπόλοιπο θα είναι υπόγειο, θα δημιουργήσει 4.000 εργασίας κατά την κατασκευή του και 800 κατά τη λειτουργία του, θα μειώσει σημαντικά τον κυκλοφοριακό φόρτο και θα αναπτύξει τις περιοχές των Μεσογείων.
Ειδικά στην περίπτωση της δημιουργίας Αυτοκινητοδρόμου τόσο στη Λ. Βουλιαγμένης και την Λ. Ποσειδώνος αλλά και στην Ούλωφ Πάλμε, διαπιστώνεται οτι θα λειτουργούν κατευναστικά στο βαρύ πρόβλημα του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Mετρό Αθήνας: Μέχρι Εθνική Άμυνα από 14-02, δόθηκαν προσφορές για την επέκταση προς Πειραιά

Από το Σάββατο 14-02-2009, τα τρένα της Γραμμής 3 ...γύρισαν το χρόνο 5 χρόνια πριν όταν η μπλε γραμμη έφτανε μέχρι την Εθνική Αμυνα. Έξι μήνες θα χρειαστεί η κατασκευάστρια Κ/Ξ για να φτιάξει το κέλυφος του Σταθμού Αγία Παρασκευή, ο οποίος από απαράδεκτες ενέργειες έμεινε μόνο στα χαρτιά, με αποτέλεσμα για έξι μήνες ένα μεγάλο κομμάτι του επιβατικού κοινού να χρειαστεί να κάνει υπομονή και η Αττικό Μετρό να ζημιωθεί αρκετά εκατομύρια ευρώ από την πτώση των εισιτηρίων .
Να θυμίσουμε ότι η Κ/Ξ που είχε αναλάβει την επέκταση από την Εθνική Αμυνα μέχρι τη Δουκίσσης Πλακεντίας είχε χρόνο να έχει έτοιμους του 2 τελευταίους σταθμούς, Χαλάνδρι και Δουκίσσης Πλακεντίας, ενώ οι 3 υπόλοιποι σταθμοί (Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή) θα είχαν έτοιμο το κέλυφος τους προκειμένου να ολοκληρωθούν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο τότε δήμαρχος όμως της Αγίας Παρασκευής αντέδρασε έντονα γιατί ο σταθμός που θα κατασκευαζόταν στην πλατεία Αγίας Παρασκευής θα ......προκαλούσε έντονο κυκλοφοριακό στην ήδη κορεσμένη από κίνηση πλατεία. Αποτέλεσμα ήταν η μη κατασκευή του κελύφους του σταθμού αλλά και η μετατόπιση του σταθμού εκτός του κέντρου της Αγίας Παρασκευής.
Το διάστημα των έξι μηνών είναι απαραίτητο για την διάτρηση (ή καθαίρεση) της σήραγγας στο σημείο που κατασκευάζεται ο σταθμός Αγία Παρασκευή.
Στα μέσα Αυγούστου αναμένεται -εκτός απροόπτου- να επαναλειτουργήσει η γραμμή και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να δοθεί στην κυκλοφορία και ο σταθμός Νομισματοκοπείο. Ο σταθμός Χολαργός αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του χρόνου και στα μέσα του 2010 και ο σταθμός Αγία Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή 13-02-09 στα γραφεία της Αττικό Μετρό, μετά τον αποτυχημένο διαγωνισμό του 2006 (σχεδόν 3 χρόνια μετά), δοθηκαν εκ νέου οι προσφορές για την επέκταση της Γραμμής 3 από το σταθμό Χαιδάρι στο Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά με μήκος 7,5χλμ και 6 Σταθμούς: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ(ανταπόκριση με Γραμμή 1), ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
Οι εταιρείες που έδωσαν το παρόν ήταν οι: 1.IMPREGILO – ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – SELI – ANSALDO STS, 2.FCC CONSTRUCCION S.A. – ALPINE BAU GMBH, 3.DRAGADOS S.A. – ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε, 4.ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΤΕΡΝΑ ΑΕ, 5.ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, 6.J&P – ΑΒΑΞ ΑΕ – GHELLA SPA – ALSTOM TRANSPORT SA.
Θα γίνει αξιολόγηση των προσφορών και στην επόμενη φάση θα δοθούν οι οικονομικές προσφορές. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις (πράγμα αδύνατο) τα έργα θα ξεκινήσουν στα τέλη του έτους και το 2015 το Μετρό θα φτάσει στο κέντρο του Πειραιά.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Προαστιακός: Από σήμερα επεκτείνεται η ηλεκτροκίνηση μέχρι τα Άνω Λιόσια

Aργά αλλά σταθερά ο Προαστιακός στην Αθήνα αρχίζει να γίνεται πραγματικός προαστιακός σιδηρόδρομος. Η ηλεκτροκίνηση στο δίκτυο επεκτείνεται από σήμερα, από το Σταθμό Νερατζιώτισσα στο Σταθμό Άνω Λιόσια. Έτσι η ηλεκτροκινούμενη διαδρομή Αεροδρόμιο – Νερατζιώτισσα – Αεροδρόμιο επεκτείνεται σε Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο με 4 δρομολόγια ανά ώρα και ανά κατεύθυνση. Αυτή η εξέλιξη θα ωφελήσει σημαντικά τους επιβάτες από και προς Κιάτο, καταργώντας την επιπλέον μετεπιβίβαση για τους επιβάτες που μετακινούνταν μεταξύ Κιάτου - Αεροδρομίου.
Υπό κατασκευή είναι το υπόλοιπο δίκτυο στην πόλη και μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, όπου πλέον είναι ορατοί οι στύλοι σε όλο το σιδηροδρομικό διάδρομο. Απομένει φυσικά η τοποθέτηση των καλωδίων προκειμένου για πρώτη φορά το ηλεκτρικό τρένο να διασχίσει την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Ακούγεται παράδοξο φυσικά να υπάρχει ηλεκτροδότηση σε περιοχές μικρότερης επιβατικής κίνησης όπως είναι ο Δομοκός ή η Κατερίνη και η πρωτεύουσα να κινείται ακόμη με πετρελαιοκίνητα τρένα.
Δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στην Αθήνα αλλά προφανώς το τμήμα που τελεί υπό κατασκευή ή υπογειοποίηση (Ρουφ-Τρεις Γέφυρες-ΣΚΑ) θα είναι το τελευταίο και σίγουρα δε θα παραδοθεί στο χρόνο που διανύουμε.
Φέτος αντίθετα περιμένουμε την επέκταση της ηλεκτροκίνησης μέχρι το Κιάτο και αυτό θα είναι το μεγάλο νέο της ηλεκτροκίνησης για το 2009, καθώς το δρομολόγιο θα μπορεί να εκτελείται με ηλεκτρικά τρένα από τα Άνω Λιόσια (που είναι ο πρώτος σταθμός που συναντά το τρένο μετά το ΣΚΑ) και μέχρι το Κιάτο.
Να θυμίσουμε ότι από το βασικό κορμό όλων των γραμμών και δρομολογίων του Προαστιακού ακόμα λείπουν οι νέοι σταθμοί Ταύρος, Θυμαράκια, Άγιοι Ανάργυροι, Πύργος Βασιλίσσης, Λυκότρυπα και φυσικά ο κεντρικός σταθμός διασταύρωσης και διακλάδωσης όλων των γραμμων Σ.Κ.Α (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών). Επίσης στη γραμμή προς Κιάτο θα προστεθούν: ο σταθμός Ζεφύρι, η επέκταση και ο σταθμός Ξυλόκαστρο καθώς και το μικρό παρακλάδι με τους σταθμούς Ισθμός & Λουτράκι.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΟΣΕ: Υπογειοποίηση γραμμών στο κέντρο! Επιτέλους το τεράστιο έργο παίρνει σάρκα και οστά

Ένα πραγματικά μεγάλο έργο έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί σε εξέλιξη τους επόμενους μήνες: η αναβάθμιση των γραμμών του ΟΣΕ. Οι τετραπλές γραμμές του θα υπογειοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας σε μήκος περίπου 2 χλμ κάνοντας το μέσο πολύ πιο ταχύ και ασφαλές. Επίσης στα τέλη του έτους θα παραδοθεί ο αριστερός ημιδιάδρομος απο το Σταθμό Λαρίσης μέχρι το ΣΚΑ και 2 χρόνια αργότερα θα παραδοθεί και ο δεξιός ημιδιάδρομος.
Τα έργα επίσης περιλαμβάνουν και 2 χλμ υπογειοποίσης των γραμμών στο ύψος των Αγίων Αναργύρων. Στις 4 γραμμές μέχρι το ΣΚΑ θα λειτουργήσουν και οι νέοι σταθμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών: Θυμαράκια, Άγιοι Ανάργυροι, Πύργος Βασιλίσσης και Λυκότρυπα.
Η υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ είναι από τα σπουδαιότερα έργα που γίνονται στην Αθήνα, αφού οι επίγειες γραμμές θα μεταμορφωθούν σε χώρους αναψυχής και πρασίνου συνολικού εμβαδού 20.000 τμ, ενώ με την υπογειοποίηση και την ηλεκτροκίνηση θα μηδενιστούν ο θόρυβος, η οπτική ρύπανση και η εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Με την ολοκλήρωση των έργων το τρένο θα περνά υπογείως από τις οδούς Σιώκου, Αγίου Μελετίου, Ιεράς Οδού και Ορφέως κάνοντας τη διέλευση αυτών των οδών ασφαλή. Φυσικά οι επίγειες γραμμές θα ξηλωθούν με την ολοκλήρωση των έργων προκειμένου το έργο του ΟΣΕ και του Προαστιακού να συνεχιστεί ανεμπόδιστα.
Στο σύνολο του έργου θα αυξηθούν οι ανιδόπεδες διαβάσεις οχημάτων από 4 σε 11 ενώ οι πεζογέφυρες θα φτάσουν τις 15 από 2 μόλις που υπάρχουν σήμερα. Στο υπόλοιπο 40% η διέλευση των πεζών θα είναι ελεύθερη. Με αυτόν τον τρόπο θα πάψει η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση όπου τρένα , αυτοκίνητα και πεζοί περνούν από το ίδιο σημείο με όλα τα τραγικά πολλές φορές επακόλουθα. Μην ξεχνάμε ότι η υπογειοποίηση θα γίνει σε ένα ιδιαιτέρως υποβαθμισμένο κομμάτι της Αθήνας που με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται και γίνεται φιλικότερο για τους κατοίκους του.
Ο Σταθμός της Αθήνας θα μεταβληθεί σε υπερσταθμό, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κεντρικών σταθμών του εξωτερικού με 5 αποβάθρες, χωρητικότητας 10 τρένων, καταστήματα, εστιατόρια και αναβαθμισμένους χώρους κοινού.
Σύμφωνα και με το φυλλάδιο που μοιράστηκε τον προηγούμενο καιρό για τα έργα αυτά, ήταν αδύνατη η ολοκληρωτική υπογειοποίηση του έργου (συμπεριλαμβανομένου και του Κεντρικού Σταθμού Αθηνών) λόγω αξεπέραστων τεχνικών δυσκολιών, καθώς θα απαιτούσε την τροποποίηση του κεντρικού αποχευτικού αγωγού που βρίσκεται κάτω από το Σταθμό και αυτό θα είχε μεγάλες συνέπειες στη λειτουργία της πόλης. Επίσης σε ένα ενδεχόμενο υπογειοποίησης του Σταθμού θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν προβλήματα αντιπυρικής προστασίας, κλιματισμού, εξαερισμού κλπ
Αν και δεν δίδεται σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών, το πιο πιθανό είναι να είναι έτοιμο στα τέλη του 2011.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Δημοπρατείται ο άξονας Ακτιο-Αμβρακία. Ετοιμος το 2012

Ένα από τα πρώτα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 δημοπρατείται τον Απρίλιο του 2009 από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία, ο οποίος θα είναι συμπληρωματικός της Ιονίας Οδού. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Δυτική Ελλάδα, η οποία πλέον υστερεί σημαντικά σε υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο άξονας αυτός πρόκειται να μετατραπεί σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και διαχωριστικό τύπου New Jersey.
Το μήκος του άξονα θα είναι 48,5 χλμ, ο προυπολογισμός ανέρχεται σε 338,2 εκατομμύρια ευρώ ( κόστος κατασκευής, απαλλοτριώσεις) και εντάσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ενίσχυση Προσπελασιμότητας”. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του έργου είναι επτά ανισόπεδοι κόμβοι, είκοσι έξι κάτω διαβάσεις, τέσσερις άνω διαβάσεις, τρεις κοιλαδογέφυρες (134, 212 και 202 μέτρα) καθώς και επτά γέφυρες ρεμάτων (από 35 έως 90 μέτρα).
Η κατάθεση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου. Στα μέσα Ιουλίου υπολογίζεται να γίνει η έναρξη των εργασιών με χρόνο κατασκευής 36 μήνες. Με τους υπολογισμούς αυτούς το καλοκαίρι του 2012 η υποθαλάσσια αρτηρία Πρέβεζα -Άκτιο θα συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο αυτό, ο οποίος με τη σειρά του θα οδηγεί κάθετα στην Ιόνια Οδό, λίγο πριν την πόλη της Αμφιλοχίας. Επίσης θα υπάρχει άμεση σύνδεση με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την πόλη της Πρέβεζας, τα δυτικά παράλια και τα νησιά του Ιονίου, αξιοποιώντας πλήρως το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου.
Φυσικά όλα αυτά αν δεν υπάρξουν οι γνωστές ενστάσεις...
Το έργο δημοπρατείται με τέσσερις εργολαβίες ταυτόχρονα.
- η 1η προϋπολογισμού 142,8 εκ. ευρώ ΧΘ 0- ΧΘ 22,500.
- η 2η προϋπολογισμού 39,3 εκ ευρώ ΧΘ 22,500- ΧΘ 26,900.
- η 3η προϋπολογισμού 46,9 εκ. ευρώ ΧΘ26,900 - ΧΘ 35,000.
- η 4η προϋπολογισμού 62,2 εκ. ευρώ ΧΘ35,000 - ΧΘ 48,497.
Το συγκεκριμένο σύστημα δημοπράτησης εφαρμόζεται δοκιμαστικά για πρώτη φορά σε έργα οδοποιίας στην Ελλάδα αφού επιτρέπετα η συμπλήρωση του τιμολογίου.
Η μελέτη εκπονήθηκε στα πλαίσια της προετοιμασίας της νέας γενιάς δημοσίων έργων. Στις μελέτες αυτές προτεραιότητα έχει δοθεί στα έργα που θα συμπληρώσουν και θα συνδέσουν τους “δρόμους ανάπτυξης” με το υπάρχον οδικό δίκτυο των περιοχών που διαπερνούν καθώς και με τις υφιστάμενες υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, κ. ά) αυτών των περιοχών.
Η Δυτική Ελλάδα πλέον κάνει αγώνα δρόμου να φτάσει σε υποδομές άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρείται περιοχή πρώτης προτεραιότητας. Με σκοπό τη γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής αυτής, εντός του 2009 θα δημοπρατηθούν ακόμα:
- Η σύνδεση της πόλης της Λευκάδας με τον άξονα Ακτιο- Αμβρακία,
- Η σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό στην περιοχή της Φιλιππιάδας,
- Η σύνδεση των λιμανιών του Πλατυγυαλίου και του Αστακού με την Ιόνια Οδ.
Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των projects, μετά την Μακεδονία και τη Θράκη, και η ‘Hπειρος μαζί με τη Δυτική Στερεά θα αναπτύξει ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Φεβρουάριος 2009: παραδόσεις έργων μέχρι το 2014

Είναι ίσως ενδεικτικό το πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στις υποδομές στη χώρα αυτή, μιας και τα χρονοδιαγράμματα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και σχεδόν πάντα με αρνητικές εξελίξεις και καθυστερήσεις ετών.
Η παρακάτω λίστα δημιοσιεύεται βάσει επίσημων ανακοινώσεων από τους αρμόδιους φορείς και από -όσο γίνεται- πιο έγκυρα δημοσιεύματα. Επίσης "σύμβουλος" σε αυτή τη λίστα είναι και τα αντίστοιχα sites Υπουργείων και των εταιρειών λειτουργίας των έργων.
Στη λίστα περιλαμβάνονται και έργα που δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται, προκειμένου μελλοντικά να μπορούμε να δούμε κατά πόσο οι εκτιμήσεις είναι συγκεκριμένες και πόσο τελικά μπορεί να καθυστερήσει ένα δημόσιο έργο.
Eπίσης φέτος προστίθεται και το έτος 2014, αφού πολλά έργα μετακινήθηκαν χρονικά λόγω καθυστερήσεων.
Τέλος, όσα έργα δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθούν με σοβαρές πληροφορίες, ονομάζονται "ορφανά" έργα και έχουν αδιευκρίνιστες ημερομηνίες παράδοσης. Επίσης, υπάρχουν και τα έργα σε "αναζήτηση", έργα που ακόμα τα ψάχνουμε...
Από τη λίστα απουσιάζουν τόσο η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά (αφού θα είναι έτοιμη τουλάχιστον το 2015) ενώ οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής, αν και αναμένονται το 2014, θα καθυστερήσουν λογικά και αυτοί, γιατί πολύ δύσκολα θα αποφύγουμε ενστάσεις.
Παραδόσεις Έργων Το 2009
Φέτος οι παραδόσεις έργων θα είναι αρκετά σημαντικές, αφού από μέρα σε μέρα περιμένουμε και την παράδοση των τελευταίων 50 χλμ της Εγνατίας Οδού, που θα την ολοκληρώσουν, χωρίς να ξεχνάμε τα 70 χλμ που παραδόθηκαν τον Ιανουάριο 2009. Τον Αύγουστο θα παραδοθούν: ο πολυαναμενόμενος αυτοκινητόδρομος Σχηματάρι – Χαλκίδα, ο Σταθμός Νομισματοκοπείο της Γραμμής 3 του Μετρό ενώ θα λειτουργήσει και ένα ακόμα τμήμα του Μαλλιακού (Παράκαμψη Λαμίας). Μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το Αττικό Μετρό θα εγκαινιάσει την επέκταση από το Αιγάλεω στο ΧαΪδάρι, την επέκταση της Γραμμής 2 από τον Άγιο Αντώνιο έως τη Ανθούπολη με 2 Σταθμούς και τον Σταθμό Χολαργό της Γραμμής 3, ενώ θα εγκαινιαστεί το τμήμα Τρίπολη- Αθήναιο του Αυτοκινητοδρόμου Ανατολικής Πελοποννήσου. Στα τέλη του έτους ο Προαστιακός θα προσθέσει 2 ακόμα γραμμές: αυτή προς Θήβα και αυτή προς Χαλκίδα.
*ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
*ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ- ΧΑΛΚΙΔΑ
*ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 2 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 1,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ & ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ
*ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 3 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 1,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΧΑΪΙΔΑΡΙ
*ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΛΑΜΙΑΣ
*ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ - ΓΡΑΜΜΗ 3 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ & ΧΟΛΑΡΓΟΣ
*Α/Δ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗ- ΑΘΗΝΑΙΟ
*ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
*ΝΕΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑ

Παραδόσεις Έργων Το 2010
Το τελευταίο τμήμα του Μαλλιακού θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο (Στυλίδα-Ράχες). Εντός του καλοκαιριού θα παραδοθεί η επέκταση του Προαστιακού Κιάτο –Ξυλόκαστρο. Μέχρι το καλοκαίρι το Αττικό Μετρό θα εγκαινιάσει μια μεγάλη επέκταση από τον Άγιο Δημήτριο έως το Ελληνικό με 4 Νέους Σταθμούς καθώς και τον Σταθμό Αγία Παρασκευή της Γραμμής 3.
Οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς έτοιμο θα είναι το τμήμα Τρίπολη-Καλαμάτα της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου. Η Πάτρα θα γιορτάσει τα εγκαίνια 3 μεγάλων έργων της (Νέο Λιμάνι, Παραγλαύκιες αρτηρίες, Φράγμα Πείρου –Παραπείρου). Τον Δεκέμβριο ο ΗΣΑΠ θα παραδώσει τους σταθμούς Ιλισός και Ψαλίδι.
*ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ - ΓΡΑΜΜΗ 3 ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
*ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΣΤΥΛΙΔΑ – ΡΑΧΕΣ
*ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΙΑΤΟ- ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
*ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ
*ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 2 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 5,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΟ
*ΗΣΑΠ - ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΙΛΙΣΟΣ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙ
*ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΑΤΡΑΣ (ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΠΑΡΑΓΛΑΥΚΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ, ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ)

Παραδόσεις Έργων Το 2011
Το 2011 συνεχίζονται κυρίως τα έργα εκτός Αθηνών. Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η επέκταση του αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το νέο υπόγειο τμήμα Ν. Φάληρο –Πειραιάς του Ηλεκτρικού μαζί με το νέο Σταθμό Καμίνια, ενώ η πρώτη μεγάλη επέκταση του Αττικό Τραμ θα είναι γεγονός με τη διαδρομή Νέο Φάληρο – Πειραιάς. Επίσης ολοκληρώνεται και η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτο -Ροδοδάφνη. Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου με τα τμήματα Λεύκτρο –Παραδείσια και Λεύκτρο-Σπάρτη και παραδίδεται το πρώτο τμήμα της Ιονίας Οδού από το Αντίρριο μέχρι την παράκαμψη του Αγρινίου.
*ΑΤΤΙΚΟ ΤΡΑΜ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ ΕΩΣ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
*ΟΣΕ Ν.Δ.Σ.Γ ΚΙΑΤΟ- ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ
*ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΤΡΙΠΟΛΗ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΤΣΑΚΩΝΑ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ
*ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Ν. ΦΑΛΗΡΟ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΜΙΝΙΑ
*ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟ- ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Παραδόσεις Έργων Το 2012
Το 2012 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά καθώς θα ολοκληρώνονται πολύ μεγάλα έργα πανελλαδικά. Τον Ιούνιο θα παραδοθεί το τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κιάτο –Πάτρα –Πύργος. Εντός του 2012 αναμένεται το Τμήμα Εγνατία Οδός-Τρίκαλα του Α/Δ Κεντρικής Ελλάδας. Το φθινόπωρο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα ολοκληρωθούν τα έργα στα Τέμπη με διπλές σήραγγες και γέφυρες και θα παραδοθεί η μεγαλύτερη σήραγγα στην Ελλάδα με μήκος 11χλμ. Επίσης το τέλος του έτους θα παραδοθεί η επέκταση του Τραμ από τον Άγιο Κοσμά στο Σταθμό Μετρό Αργυρούπολη στην Λ.Βουλιαγμένης.
*ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ –ΚΑΛΑΜΑΤΑ (ΤΜΗΜΑ ΚΙΑΤΟ-ΠΑΤΡΑ- ΠΥΡΓΟΣ)
*ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΜΠΩΝ
*ΑΤΤΙΚΟ ΤΡΑΜ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΡΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
*ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΓΝΑΤΙΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ

Παραδόσεις Έργων Το 2013
Στα τέλη του έτους θα λειτουργήσει και με ηλεκτροκίνηση η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Τιθορέα-Λιανοκλάδι- Δομοκός με πλήθος από σήραγγες και γέφυρες. Επίσης ο Προαστιακός θα εγκαινιάσει την επέκταση από το Σταθμό Κορωπί έως το Λαύριο ενώ ολοκληρώνεται και η Ηλεκτροκίνηση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή και η γραμμή Ροδοδάφνη-Πάτρα με πλήθος από σήραγγες και γέφυρες. Εντός του 2013 θα παραδοθεί το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη : το Μετρό με 13 Σταθμούς.
*ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕ 13 ΣΤΑΘΜΟΥΣ
*ΟΣΕ – ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΙΘΟΡΕΑ- ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ – ΔΟΜΟΚΟΣ
*ΟΣΕ – ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ - ΠΑΤΡΑ
*ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΟΡΩΠΙ ΕΩΣ ΛΑΥΡΙΟ ΜΕ 4 ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Παραδόσεις Έργων Το 2014
Ολοκληρώνονται οι Αυτοκινητόδρομοι δημιουργώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο. Τον Απρίλιο παραδίδεται ο Νέος Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Λαμία – Εγνατία Οδός). Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και η ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού. Εντός του έτους αναμένεται η πλήρης κυκλοφορία της Ολυμπίας Οδού.
*ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ (ΑΝΤΙΡΡΙΟ-ΑΓΡΙΝΙΟ-ΑΡΤΑ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ)
*ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
*ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΛΑΜΙΑ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ)

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: 10 μήνες εργασιών

κα μήνες πέρασαν από την έναρξη της παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου στην Κ/Ξ Aegean Motorway group. Από τότε τα έργα ξεκίνησαν σε όλο το μήκος του δρόμου (Ράχες Μαλιακού- Κλειδί Ημαθίας) και κυρίως στο πιο αιματοβαμμένο μέρος των Ελληνικών Εθνικών Οδών: Τα Τέμπη. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου κιόλας όταν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την αρχή στην διάνοιξη των οδικών τούνελ στα βουνά που περικλύουν τα Τέμπη, έχουν περάσει 5 μήνες. Σε αυτό το διάστημα δεν είναι δυνατό να φαίνεται η εξέλιξη του έργου στους οδηγούς και στο κοινό αλλά οι εργασίες στα τούνελ προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Το έργο στα Τέμπη περιλαμβάνει 3 Σήραγγες χωριστών κλάδων μήκους 11,5 χλμ ανά κλάδο και 23 χλμ συνολικά, που θα κατασκευαστούν στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, 3 μεγάλες γέφυρες, μήκους 700μ 500μ και 200μ αντίστοιχα και 2 ανισόπεδους κόμβους (Α/Κ), ένα στη Ραψάνη και ένα στον Πλαταμώνα.Το σύνολο των έργων θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2012 αντικαθιστώντας το ακατάλληλο επίγειο τμήμα της παλαιάς οδού αλλά και τη διέλευση μέσα από τον Πλαταμώνα, τμήματα τα οποία θα παραμείνουν ως διαδρομές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Με την ολοκλήρωση των έργων, η Τ1 ( η πρώτη σήραγγα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) θα γίνει η μεγαλύτερη σήραγγα στην Ελλάδα παίρνοντας τα πρωτεία από την σημερινή μεγαλύτερη σε μήκος σήραγγα, αυτή του Δρίσκου στην Εγνατία Οδό.
Νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των έργων, θα υπάρξουν και κάποιες παραδόσεις μικρών τμημάτων.
Ειδικότερα, το Μάιο του 2009 θα έχουμε την ολοκλήρωση των βελτιώσεων στο τμήμα Τέμπη –Σκοτίνα (υφιστάμενος δρόμος) ενώ το Μάιο του 2010 θα έχουμε την ολοκλήρωση των βελτιώσεων σε όλο το τμήμα (Ράχες Μαλλιακού- Κλειδί Ημαθίας).
Όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια (όταν άρχισαν με το 1ο ΚΠΣ οι πρώτες αναβαθμίσεις τμημάτων σε αυτοκινητόδρομο), όλη η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος, με 2 ή 3 λωρίδες (ανάλογα με την περιοχή) και ΛΕΑ σε κάθε κατεύθυνση.
Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο του έργου που ενδιαφέρει τουλάχιστον τη μισή Ελλάδα, που διασχίζει τη διαδρομή αρκετές φορές το χρόνο.
Περίοδος που απομένει για την παράδοση του έργου : 46 μήνες

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Θα υπάρξει Νέα γραμμή Μετρό Πειραιάς - Άγιος Δημήτριος;

Yπάρχουν νέα σχετικά με τη μελέτη κόστους της γραμμής Πειραιάς- Ελληνικό; Με βάση μια δήλωση του Υπουργου ΠΕΧΩΔΕ Κου Σουφλιά όταν επιθεώρησε τις υπό κατασκευή επεκτάσεις της Αθήνας, μπορούν να αναφερθούν τα παρακάτω:
Είναι πολύ πιθανό να αναφέρεται στη συγκεκριμένη μελέτη κόστους – ωφέλους (Πειραιάς – Άγιος Δημήτριος) ο υπουργός, μιας και είναι ενεργή εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο που με βάση το χρονικό των μελετών είναι χρόνος ικανός για την ωρίμανση μιας μελέτης. Επίσης είναι γνωστή η εργασιακή σύνδεση μεταξύ του Πειραιά και των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας.
Με αυτή τη λογική ίσως να αποφάσισαν τη μετακίνηση του τελικού σταθμού από το Ελληνικό στον Αγιο Δημήτριο, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, μιας και γύρω από τον Αγιο Δημήτριο υπάρχουν περιοχές πυκνοκατοικημένες.
Σίγουρα, με την επικαιροποίηση της νέας ΜΑΜ, σίγουρα θα υπάρξουν πολλές ιδέες στο τραπέζι για το μέλλον του Μετρό στην Αθήνα αλλά αφού υπάρχει ήδη μια μελέτη σχετικά με μια νέα γραμμή, ίσως ωφελήσει στην μέγιστη επιτυχία της γραμμής αυτής.
Η πιθανότερη χάραξη δεν θα είναι παραλιακή για να μην είναι ανταγωνιστική με το Τραμ αλλά και να καλύπτει και νέες περιοχές της Αθήνας.
Λογικά, για να γίνει αυτή η γραμμή θα έχει 2 άξονες. Τον Ανατολικό με πορεία από Πειραιά προς Αγιο Δημήτριο και τον Δυτικό με πορεία προς Αμφιάλη.
Ειδήσεις τέτοιες πρέπει να μας χαροποιούν πολύ καθώς είναι αυτό που χρειάζεται η Αθήνα και μιας και οι παρούσες επεκτάσεις φτάνουν στο τέλος τους, είναι μια καλή ευκαιρία να δοθούν νέες διαστάσεις σε αυτό το τόσο όμορφο μέσο.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής: Δημοπράτηση μέχρι το καλοκαίρι

Με στόχο τη δημοπράτηση μέχρι το καλοκαίρι, έτσι ώστε του χρόνου τέτοια εποχή να έχουμε ανάδοχο, προχωρούν οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής που ουσιαστικά είναι οι επεκτάσεις της σημερινής Αττικής Οδού. Τα τμήματα που επιλέχθηκαν να προχωρήσουν έχουν συνολικό μήκος 55 χλμ και είναι τα παρακάτω:
- η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, από το σημερινό τέρμα στην Κατεχάκη έως την Λεωφ. Ποσειδώνος, μέσω της Λ. Βουλιαγμένης, μήκους 14,5 χλμ, σχεδόν συνολικά υπογειοποιημένη.
- η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, που συνδέει τα Νότια Προάστια με τα Μεσόγεια, από Α/Κ Σακέτα μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 7,5 χλμ.
- η επέκταση έως τη Ραφήνα, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 17 χλμ. με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Μελλοντικά προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.
- ο Οδικός Άξονας Μεσογείων - Αγ. Μαρίνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 11,5 χλμ.
- η ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού - Ραφήνας, σε μήκος άλλων 2,9 χλμ, μέχρι τον Α/Κ Σπάτων (επί του άξονα Α/Κ Μεσογείων Ραφήνας). Εδώ προβλέπεται να κατασκευαστεί στο ενδιάμεσο χώρο και η επέκταση του Προαστιακού από την Παλλήνη στη Ραφήνα.
- η ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 1,4 χλμ.
Το κόστος για όλες τις παραπάνω επεκτάσεις ανέρχεται σε 1,2 δις €. Το έργο συμπεριλαμβάνεται στα έργα με παραχώρηση για 25 χρόνια. Η χρέωση για τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου θα είναι 2,70€, όσο ακριβώς είναι και το τιμολόγιο της σημερινής Αττικής Οδού (χρέωση για Ι.Χ.). Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν αυτός που θα χρησιμοποιεί τμήματα και της παλιάς και της νέας Αττικής Οδού θα πληρώνει διπλά διόδια ή αν με ένα τίμημα θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης όλου του αυτοκινητοδρόμου.
Ο διαγωνισμός έχει ήδη καθυστερήσει να δημοπρατηθεί, 1 χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση του, ενώ η αρχική μορφή των επεκτάσεων ήταν απο το 2001.
Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου 4 χρόνια μετά, δηλαδή αν όλα πάνε καλά το νωρίτερο θα είναι το 2014.Αν όμως υπάρξουν οι γνωστές ενστάσεις και άλλα παρατράγουδα που κυριαρχούν στους Ελληνικούς διαγωνισμούς, τότε η ημερομηνία θα μετατεθεί αναλογικά με την καθυστέρηση της υπογραφής της παραχώρησης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσως έχουμε πιο συγκεκριμένη ημερομηνία δημοπράτησης.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Μετρό Αθήνας: το Σεπτέμβρη το Νομισματοκοπείο, Δεκέμβρη στο Χαιδάρι και Περιστέρι

Επίσκεψη στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγία Παρασκευή έκανε στις 28.01.2009 ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς και μας ενημέρωσε για την πορεία των έργων του Μετρό στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες για την επέκταση προς Πειραιά και τη Νέα Γραμμή 4.
Απο αυτή την ενημέρωση μάθαμε ότι η οριστική διακοπή του τμήματος της Γραμμής 3 Εθνική Αμυνα- Δ.Πλακεντίας -Αεροδρόμιο θα είναι στις 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 και για διάστημα 6 μηνών.
Ας δούμε την πρόοδο των έργων ανά επέκταση.

-ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ: ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Με την απαράδεκτη όντως παράλειψη του Σταθμού Αγία Παρασκευή, σήμερα είμαστε αναγκασμένοι γαι διάστημα 6 μηνών να στερηθούμε τις υπηρεσίες του Μετρό στο τμήμα ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ-Δ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Με το πέρας του εξαμήνου τον Σεπτέμβριο, ο Σταθμός ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ της Γραμμής 3 θα προστεθεί στο δίκτυο του Μετρό 2,5 χρόνια μετά την τελευταία επέκταση προς Αιγάλεω. Με το άνοιγμα του Σταθμού, θα λειτουργήσει και ο παρακείμενος υπόγειος σταθμός πάρκινγκ χωρητικότητας 630 θέσεων και φυσικά ο τερματικός σταθμός λεωφορείων, τα οποία θα τροποποιήσουν τα δρομολόγια τους αφού ο σταθμός αυτός θα είναι ο τελευταίος στον άξονα της Λ.Μεσογείων. Η απόσταση δε μέχρι το Σύνταγμα θα είναι 10 μόλις λεπτά. Το Δεκέμβριο 2009 θα ακολουθήσει το άνοιγμα του σταθμού ΧΟΛΑΡΓΟΣ και το καλοκαίρι του 2010 θα παραδοθεί και ο σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Φυσικά το όλο έργο παραδίδεται με καθυστέρηση περίπου 2 ετών.

-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ολοκληρώθηκε η υπόγεια σήραγγα μήκους 5,5 χλμ το Δεκέμβριο και άρχισε ήδη η αποσυναρμολόγηση του Μετροπόντικα. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των σταθμών ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η εγκατάσταση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (μάρμαρα, γρανίτες, ψευδοροφές κλπ). Συνεχίζεται η κατασκευή του σταθμού ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ενώ ο σταθμός ΑΛΙΜΟΣ εμφανίζει μικρή καθυστέρηση λόγω της μακροχρόνιας αρχαιολογικής ανασκαφής και της πολύμηνης καθυστέρησης των σχετικών αποφάσεων του ΚΑΣ στις αρχές του 2008. Η παράδοση όλης της επέκτασης με τους 4 σταθμούς θα γίνει την άνοιξη του 2010 με μικρή απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα.

-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Η κατασκευή της σήραγγας έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της και έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των σιδηροτροχιών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των σταθμών ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ και πρόσφατα ξεκίνησε η εγκατάσταση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (μάρμαρα, γρανίτες, ψευδοροφές κλπ). Η επέκταση αυτή αναμένεται να παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2009.




-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 ΠΡΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙ
Τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας (1,5 χλμ). Σήμερα πλέον έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των σιδηροτροχιών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλο το μήκος της επέκτασης, ενώ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων στο Σταθμό ΧΑΪΔΑΡΙ. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και πάρκινγκ χωρητικότητας 385 θέσεων. Αυτή η επέκταση θα είναι έτοιμη επίσης το Δεκέμβριο του 2009.

-ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΙΩΝΑ
Το βασικό κτίριο είναι σχεδόν έτοιμο και το ενδιαφέρον σε αυτό το αμαξοστάσιο είναι ότι το έργο έχει κατασκευασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στην οροφή του αμαξοστασίου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ο Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ). Το Αμαξοστάσιο του ΕΛΑΙΩΝΑ προβλέπεται να δοθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2010.

-ΝΕΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΜΕΤΡΟ
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 17 νέων συρμών Μετρό, ύψους 155 εκ. ευρώ, βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και οι νέοι συρμοί θα διαθέτουν σύγχρονα συστήματα κλιματισμού.
Ο Ανάδοχος για τους νέους συρμούς του Μετρό αναμένεται να ανακηρυχθεί μέχρι τον Απρίλιο. Μέχρι τον Ιούνιο, οι 14 συρμοί που παρελήφθησαν το καλοκαίρι του 2004 θα διαθέτουν μονάδες κλιματισμού.

Αναφορικά με την επέκταση προς Πειραιά περιμένουμε το διαγωνισμό ενώ για τη ΓΡΑΜΜΗ 4 πρέπει να περιμένουμε μελλοντική ενημέρωση. Τέλος, ακούγονται νέα για επέκταση προς το Ίλιον και για γραμμή που θα ενώνει τον Πειραιά με το Μοσχάτο και τον Άγιο Δημήτριο.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα