Στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη στοχεύει η κυβέρνηση με τη υπογραφή πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη δύο συμφωνιών για τη σύσταση των εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή και την εμπορική εκμετάλλευση του νέου ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, η αποπεράτωση του οποίου τοποθετείται το 2012.
Η αφετηρία του αγωγού οριοθετείται στην Κομοτηνή, ενώ η κατάληξη στη Στάρα Ζαγόρα. Η υπουργός ΠΕΚΑ Κα Μπιρμπίλη δήλωσε πως “ο αγωγός σε συνδυασμό με τον ελληνοϊταλικό αγωγό, που είναι επίσης υπό κατασκευή, θα διασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο”.
Παρόντες στην υπογραφή των συμφωνιών ήταν ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράιτσο Τράικοφ και ο υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Στέφανο Σάλια.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη αναμένεται να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους, ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ είναι κοινοτική συμμετοχή.
"Σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε έναν τόνο αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αναπτυξιακό από την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη", ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός, επισημαίνοντας ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, όπως είπε, το εν λόγω ενδιαφέρον επισφραγίστηκε με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία.
Η πρώτη από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορά τη σύσταση της εταιρείας Asset Company, με έδρα τη Σόφια, που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού. Σ' αυτήν, όπως συμφωνήθηκε, συμμετέχουν με ποσοστό 50% η βουλγαρική BEH (Bulgarian Energy Holdings) και με 50% η ελληνοϊταλική κοινοπραξία IGI/ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που ελέγχεται από τη ΔΕΠΑ (50%) και την ιταλική Edison (50%).
Η δεύτερη συμφωνία αφορά την ίδρυση εμπορικής εταιρείας, με έδρα την Αθήνα, η οποία θα έχει την ευθύνη της εμπορικής διαχείρισης. Σ' αυτήν συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η BEH, με 35% η κάθε μία, όπως και η ιταλική Edison με 30%.
Ο αγωγός IGB με συνολικό μήκος 170 χλμ. θα δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου προς τη Βουλγαρία από διάφορες πηγές, όπως ο ελληνοτουρκικός αγωγός, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας ή μέσω του εθνικού συστήματος αερίου.
Οι διασυνδέσεις αυτές αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για την εισαγωγή ποσοτήτων αραβικού ΥΦΑ στη ΝΑ Ευρώπη, διαφοροποιώντας ουσιαστικά τις εισαγωγές της περιοχής.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Elpedison, σύμπραξη της ΕΛΠΕ και της Edison, αναμένεται να εκδηλώσει, τις προσεχείς ημέρες, το ενδιαφέρον της για την εκμίσθωση των λιγνιτωρυχείων της Βεύης.
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε και ο Θάνος Μωραΐτης από διευθυντής της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας
-
Την παραίτησή του από διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
ανακοινώνει με επιστολή του πρός τον Πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά, ο βουλευτής
Θάνος...
Πριν από 1 εβδομάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου